Domů     Zázrak jménem ghí
Zázrak jménem ghí
26.8.2020

Asi víte, že ghí je indický název pro přepuštěné máslo. Takže pro nás nic nového, protože to přece používala už Magdalena Dobromila Rettigová, i když pokud víme, s žádným Indem se neznala.

Chceme tím říci, že máslo se přepouštělo nejen v Indii, kde se dělá z mléka buvolího, ale i v jiných končinách světa, tedy i u nás.

Z logiky věci vyplývá, že když nebyly ledničky, muselo se utlučené máslo nějak uchovat a skvělým způsobem bylo přepouštění. Ovšem nejen absence chladicích přístrojů vedla k tomuto druhu zpracování.

Zázrak podle ajurvédy

Možná naše babičky nevěděly nic o pět tisíc let staré indické medicíně jménem ajurvéda, která ghí považuje za elixír života, dobře si však uvědomovaly, že jejich přepuštěné máslo pomáhá trávení a má i další zdravotní účinky.

Z lékařských knih by se asi dozvěděly, že takto upravené máslo:

upravuje hladinu lipidů a cholesterolu vyživuje nervové buňky

podporuje aktivitu mozku, tedy i schopnost učení

posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost organismu

napomáhá detoxikaci

omlazuje

má hojivé účinky.

V čem tkví tajemství?

Tím, že ghí postrádá všechny pevné mléčné části, můžeme je používat také tam, kde je zapotřebí vysoké teploty. Jeho bod zakouření je v porovnání s běžně užívanými oleji mnohem vyšší. Jen pro zajímavost:

Olivový olej, záleží samozřejmě na druhu, snese teplotu v rozmezí 110 – ­190 °C, slunečnicový, stejně jako lněný pak vykazuje totožnou hodnotu.

Bod zakouření másla ghí spadá do kategorie 250 °C, což znamená, že zůstává mnohem déle stabilní, a pokud s ním pracujeme rozumně, protože přece jen jde o čistý tuk, lze si na něm čas od času něco opéci či usmažit.

Třeba pravý vídeňský řízek ani snad nejde dělat jinak. Ghí je možné použít i při pečení pečiva, maštění, vynikající je také dušená zelenina na ghí či polévka se základem ghí.

Každopádně je přepuštěné máslo oproti klasickému máslu o dost kvalitnější, zejména proto, že neobsahuje vodu, které má standardní máslo až 16 procent.

Voda a bílkoviny v klasickém másle přitom způsobují po nějaké době jeho žluknutí – to u ghí nehrozí, respektive hrozí v daleko menší míře. Proto takové máslo dlouho vydrží a lze je také skladovat při pokojové teplotě.

Máslo léčí uvnitř i vně

Ghí si i po přepuštění zachovává vitaminy A, E a minerály jako draslík, hořčík, železo, zato neobsahuje mléčnou bílkovinu, takže jde vlastně o bezlaktózový produkt, což jistě potěší všechny, kteří jsou na laktózu alergičtí.

Ghí je základem všech ajurvédských léků na kožní choroby, pomůže vyléčit suchou nebo popálenou kůži či rty.

Pro různé druhy kožních chorob se do ghí přidávají různé byliny.

Například mastička z ghí doplněna o levanduli je ideální pleťová maska, hojivé účinky mastných látek ocení sportovci při ošetření poraněné či poškrábané kůže, ale i majitelé různých jizev po operaci.

Koupit, nebo udělat?

Žijeme v době, kdy se všechno dá koupit. Tedy i ghí si můžete objednat přes internet či koupit v obchodě se zdravou výživou. Ale proti mluví jak cena, tak to, že výroba není nijak složitá a při trošce trpělivosti to hravě zvládnete.

Odměnou vám bude jemná oříšková chuť vlastnoručně vyrobeného másla, případně chvála rodiny.

Recept na výrobu přepuštěného másla

1) Máslo nakrájené na menší kousky dejte do hrnce s tlustým dnem a při středním plameni nechte rozpustit. Přiveďte téměř k varu, a když začne bublat, stáhněte plamen na minimum, aby lehce probublávalo. Začne se tvořit pěna a na dně hrnce sraženina bílkoviny.

Důležitá je přitom teplota – zkušenosti z praxe uvádějí teplotu 60 °C, každopádně by teplota neměla přesáhnout 80 °C.

2) Pěnu sbírejte a dávejte stranou. (Použít ji můžete do buchet, do kaší, do polévek či omáček nebo jako klasické máslo). Nechte táhnout tak dlouho, dokud nedocílíte krásné zlaté barvy. Celý proces by měl trvat při 250 g másla tak 15-­20 minut. Dáte-li víc, bude to trvat úměrně delší dobu.

3) Ghí nechte trochu vychladnout a dosud teplé je přelijte přes sítko se třemi vrstvami gázy nebo přes ubrousek a nezakryté je nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Uzavřete a uložte do chladu. Máslo vydrží dlouho, ale to zřejmě nepoznáte, protože je sníte.

Náš tip: Dejte pozor, aby se máslo nepřepálilo, nemělo by mít hnědavou barvu ani příliš intenzivně vonět.

Nutriční hodnoty na 100 g

Tuky 99,3 g

Nasycené mastné kyseliny 70 g

Energetická hodnota 3677 kJ (894 kcal)

Bílkoviny 0,1 g

Zarážka: Naše kuchyně

Text: Eva Hořánková

Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
16.4.2025
Mazanec, vánočku, štolu a jakékoliv jiné tradiční pečivo si přece můžete udělat kdykoliv v roce! Suroviny 400 g polohrubé mouky 20 g droždí 70 g cukru krupice 1 vanilkový cukr 200 ml mléka 100 g másla 3 žloutky špetka soli 50 g rozinek rum na namočení rozinek vejce na potření 50 g mandlových lupínků Postup Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žlout
14.4.2025
Receptů na velikonočního beránka je mnoho, ale tento je ten pravý babičkovský. Ostatně Velikonoce se nezadržitelně blíží, tak je na něj vhodný čas. Suroviny 5 vajec 200 g krupicového cukru 200 g hladké mouky 20 g másla 20 g másla na vymazání formy strouhanka na vysypání formy Postup Vejce a cukr vyšleháme nad párou do zhoustnutí, poté stáhneme z tepla a stále šleháme n
11.4.2025
Připravili jsme pro vás další inspiraci na velikonoční zdobení s předstihem. A doufáme, že se vám bude líbit, protože letošnímu stylu vládne minimalismus. Tradiční barvy nejsou jen cibulové slupky * Blankytně modrá: červené zelí Postup je poněkud pracnější, ale odměnou vám bude nádherný modrý odstín zdravotně neškodné barvy. Nakrájejte hlávku červeného zelí na drobno a dejte vařit do hrnce s
2.4.2025
Zůstal vám doma tři dny starý chleba, který už se nikomu jíst nechce, ale vyhazovat ho je taky škoda? Možná by se dal ještě skvěle zužitkovat a zároveň byste si mohli pochutnat. Ceny pečiva vystřelily za poslední měsíce do výše, o níž se nám dřív ani nezdálo, a tak jsme připravili tipy, jak chléb využít do posledního krajíčku. Nápadů je více, tudíž se nám sem ani všechny nevejdou. Jednu radu si v
28.3.2025
Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto po ránu vhod. Velmi snadno se o takovou snídani postarají vaflovače nebo topinkovače. Jen si musíte koupit ten správný přístroj. Především je třeba zvážit, pro kolik porcí teplou snídani připravovat. I mezi obyčejnými topinkovači a vaflovači je rozdíl v tom, kolik kousků umí najednou připravit. Pro pohodlí a rychlost jsou také důležité doplňkové funkce. J
reklama
Šikovné tipy
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Korálkové kraslice potěší
Pokud každý rok vymýšlíte, čím zpestřit sváteční výzdobu, máme pro vás pár nápadů. Určitě se budou hodit jak těm zkušenějším, kteří s korálky už někdy pracovali, tak i začátečníkům. Korálkové vajíčko 1 balení rokajlových korálků 10/0 transparentní, 1 balení rokajlových korálků 10/0 Sfinx, 1 Miyuki háčkovací přízi 0,45mm/25m, háček 0,9 mm, jehla s velkým okem […]
Velikonoční čepičky s oušky
Pokud se vám nechce do barvení vajíček, tak je zkuste naparádit čepičkami se zaječími oušky. Háčkované Budete potřebovat: – háček 2,5 mm – bavlněnou přízi Postup Háčkujte v řadách, na začátku každé řady uháčkuje 1 řetízkové oko (ŘO). Začíná se na špičce čepičky. Čepička 1. ř.: 2 ŘO, do prvního oka 6 krátkých sloupků (KS), […]
Veselé plstěné!
Plsť je skvělým materiálem pro sváteční dekorace. Hýří veselými barvami a lehce se z ní dají vystřihovat tvary. Snadno z ní vytvoříte „trávníček“, květy i košíčky. Plsť se tradičně vyráběla z vlny, dnes je ovšem k dostání spíš varianta polyesterová, která je levnější, obě pak vynikají sytými barvami. V obchodech s potřebami pro tvoření se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zářivý maják Syncline House
rezidenceonline.cz
Zářivý maják Syncline House
Maximálně průsvitné struktury, světlé a funkční materiály, efektivní technologie, ideální klima a komfort, dokonalý design. Jasně definovaný promyšlený projekt, nedávno dokončený týmem studia Omar Gandhi Architect ve složení Omar Gándhí, Peter Braithwaite, Elizabeth Powell, Devin Harper a Ozana Gherman, představuje ztělesnění veškerých požadavků na moderní soudobé bydlení. Pro rodinu movitého investora – pár se smíšenými
Filip Rajmont v pasti intrik a nenávisti: Co se skrývá za oponou?
nasehvezdy.cz
Filip Rajmont v pasti intrik a nenávisti: Co se skrývá za oponou?
Herci Filipu Rajmontovi (47) už dochází trpělivost s tím, že existence jeho postavy v seriálu Ulice je závislá na herečce Lence Zahradnické (39), která je stále na mateřské. Pokusí se jí zbavit? Vy
Lehké cookies
nejsemsama.cz
Lehké cookies
Cookies jsou opravdu lahodné. Ty z našeho receptu jsou navíc lehké jako dech. Ingredience: ● 1 hrnek cukru ● 1 šálek tmavého třtinového cukru ● 1 malý hrnek pokrájeného změklého másla ● 2 vejce ● 1 lžička prášku do pečiva ● 1 vanilkový cukr ● 2 malé hrnky ovesných vloček ● 2 malé hrnky kukuřičných lupínků ● 2 malé hrnky celozrnné mouky ● 150 g čokolády (minimálně 70 %
Ztratila životní lásku i naději
skutecnepribehy.cz
Ztratila životní lásku i naději
Hana byla spořádaná žena a vzorná manželka. Celé městečko ji obdivovalo. Pak se však stalo něco, co ji vykolejilo a změnilo k horšímu. V našem městečku jsme se všichni znali. Prodávala jsem v místním lahůdkářství, a to víte, do lahůdkářství chodí každý. Hanu jsem znala, bydlela ve vilce u nádraží. Její manželství bylo přímo čítankové, občas jsem dávala Hanu a jejího muže za
Perlové týdny Halada 2025
iluxus.cz
Perlové týdny Halada 2025
V květnu a červnu proběhne největší prodejní výstave perlových šperků v Čechách a na Slovensku. Legendární a největší akce rodinného klenotnictví Halada má tradicí již několik desetiletí. Na akci s
Mauricius: Zelený klenot Indického oceánu
epochanacestach.cz
Mauricius: Zelený klenot Indického oceánu
Je ideálním místem pro exotickou dovolenou. Na své si zde přijdou zamilované dvojice, rodiny s dětmi i vášniví golfisté. Dovolenou můžete strávit na jednom místě, nebo do ní zakomponovat sousední ostrov Reunion. Na Mauriciu se rozhodně nebudete nudit. V Indickém oceánu existuje ostrov, který vaše sny může změnit ve skutečnost. Po celý rok zde panují
Gruzie plná chutí a vůní
epochalnisvet.cz
Gruzie plná chutí a vůní
Země pro mnohé neznámá skrývá velké kulinární bohatství, což může být pro ty, kteří pamatují jen známý koňak nebo čaj opravdovým překvapením. A pohostinnost místních je pověstná. Však také jedno z přísloví zní: Host je dar Boží.   Gruzínská kuchyně není jenom jedna, po staletí vstřebávala vlivy turecké, íránské a posledních dekádách i ruské. Navíc
Mikroplasty pod lupou: Hrozba pro fotosyntézu a celý ekosystém
21stoleti.cz
Mikroplasty pod lupou: Hrozba pro fotosyntézu a celý ekosystém
Každý den každý z nás vdechuje kyslík, který z velké části pochází z moří a oceánů. Ano, hlavním producentem tohoto plynu není deštný prales, ale drobné mikroskopické řasy a fytoplankton. A ten je teď
Výzkum UFO v Česku: Tisíce případů za 33 let!
enigmaplus.cz
Výzkum UFO v Česku: Tisíce případů za 33 let!
Po pádu železné opony se u nás začaly rozvíjet různé oblasti bádání. Nechyběl ani zájem o věci nevysvětlitelné, nadpřirozené nebo alespoň nějakým způsobem tajemné. Hozené rukavice zkoumání fenoménu ne
Robin Hood: Mýtus, legenda, nebo skutečný král zbojníků?
epochaplus.cz
Robin Hood: Mýtus, legenda, nebo skutečný král zbojníků?
Kdo by neznal jméno Robin Hood? Slavný psanec ze Sherwoodu se za staletí proměnil ve folklorní ikonu, hrdinu stovek knih, filmů i seriálů. Ale kdo vlastně byl muž, jehož příběh přežil staletí a stal se symbolem spravedlnosti? Mýtus, nebo historická postava? Příběh, který přerostl do legendy První dochované zmínky o Robinovi pocházejí ze 14. století.
Operace Příboj: Krotil Stalin Pobaltí deportacemi na Sibiř?
historyplus.cz
Operace Příboj: Krotil Stalin Pobaltí deportacemi na Sibiř?
V Moskvě usoudili, že po dobrém to s litevskými, lotyšskými a estonskými rolníky nepůjde. Proto Stalin sáhne po osvědčené zbrani. Masovými deportacemi chce odpor obyvatel Pobaltí zlomit. Sověti zorganizují operaci Příboj, během níž pošlou do vyhnanství na 100 000 nežádoucích osob! Litva, Lotyšsko a Estonsko vyhlásí v roce 1918 nezávislost. To ale neznamená, že by
Velikonoční jehněčí kolínka na víně
tisicereceptu.cz
Velikonoční jehněčí kolínka na víně
Jaké by to byly Velikonoce bez pořádného masa? Ingredience 4 jehněčí kolínka 2 cibule 50 g másla 6 stroužků česneku 10 kuliček pepře 3 bobkové listy 6 dcl červeného vína, 4 snítky rozmarý