Domů     Koberec letět nemusí
Koberec letět nemusí
8.7.2020

I koberce si zaslouží trochu pozornosti, a proč ne zrovna v létě? Ne každý ale snese hrubé zacházení a v některých případech je lepší nechat práci na odborníkovi.

Ať kusový nebo celoplošný koberec, máme na výběr ze tří možností, jak mu vdechnout nový život. Každá z metod má své klady i zápory:

Na sucho

Princip suchého čištění je jednoduchý – na koberec nasypeme speciální čisticí prášek, který potom nějakým způsobem co nejlépe zapravíme do vláken. Používá se hadřík nebo jemný kartáček.

Některé vysavače mají nástavec, který dokáže prášek do koberce důkladně „zaklepat“. Necháme působit tak dlouho, jak je uvedeno v návodu, a během té doby po koberci nechodíme. Prášek na sebe naváže nečistoty, se kterými ho nakonec vysajeme.

Kromě sypkého čisticího prostředku můžeme použít i takzvanou suchou pěnu, kterou do koberce vtíráme hadříkem, houbičkou nebo jemným kartáčkem. Nakonec zase vysajeme.

Na mokro

Při mokrém čištění používáme roztok čisticího prostředku, obvykle ve formě pěny, který na koberec naneseme a necháme chvíli působit. Nakonec otřeme vlhkým hadříkem a necháme oschnout.

Čištění na mokro je účinné, ale můžeme si ho dovolit jen u některých typů materiálů, především u syntetiky.

Čistit velkou plochu koberce ručně pomocí pěny je hodně fyzicky náročné, protože zpravidla nestačí vyčistit jen nejušpiněnější část, jinak by byl nápadný rozdíl mezi čistou a původní plochou.

Kromě toho by pod kobercem neměl být podklad, který nesnese vlhko, třeba parkety nebo plovoucí podlaha. Čištění na mokro je vhodné třeba v případě, že potřebujeme oživit menší kusový koberec, který máme možnost dát usušit ven.

Extrakčně

Při extrakční metodě čištění koberců se vstřikuje čisticí roztok tryskami hluboko do vlákna koberce a v zápětí se znovu odsává i s rozpuštěnými nečistotami zpět do extraktoru.

Extrakční metoda čištění koberců není vhodná pro všechny materiály. Koberec musí být především barevně stálý, aby ho vlhkost nepoškodila. Problém by byl v případě, že je koberec na podklad nalepený lepidlem, rozpustným ve vodě.

Extrakčně se čistí nejen koberce ze syntetických materiálů, ale i vlněné, jen v tomto případě nesmíme koberec úplně promáčet a používat moc horký čisticí roztok, aby se vlákna nesrazila.

Bavlněné koberce se čistí snadno

Způsob čištění se liší podle materiálu. Máte-li bavlněný koberec, opatrně při používání chemických čisticích prostředků. Vždy raději na nenápadném místě vyzkoušejte, jestli neubližuje barvám.

Nevhodná chemie, stejně jako příliš vlhkosti, mohou způsobit vyblednutí vzoru, a s tím už mnoho nenaděláte. V takovém případě raději zvolte sypký čistič, pečlivě ho zapracujte do koberce a nakonec důkladně vysajte.

Vlna vyžaduje opatrné zacházení

Vlněné koberce musíme čistit s velkou opatrností. Vlna je velmi citlivá a nesnese zdaleka tolik, jako umělé materiály. Vysáváme vždy po směru vláken, ne proti, samozřejmě hladkým nástavcem.

Při odstraňování ohraničených skvrn ale můžeme použít vlhký hadřík nebo houbu, namočenou do pěny. Čistíme buď pěnou z roztoku jádrového mýdla, nebo použijeme trochu čisticího prostředku na praní vlny.

Sáhnout můžeme samozřejmě i po chemii určené speciálně na čištění vlněných koberců, ale předem bychom měli zjistit, jestli nepoškozuje barvu.

Přirozeně odpuzuje nečistotu

Čisticí prostředky, určené na čištění koberců ze syntetických materiálů, jsou pro vlnu nevhodné. Příliš kyselé čisticí prostředky mohou poškodit vlákna nebo koberec odbarvit, příliš zásadité zase způsobit hnědé zabarvení vláken.

Používat bychom měli hlavně pH neutrální prostředky. Vlněná vlákna mají specifické vlastnosti, díky kterým jsou odolná proti ohni a jen neochotně na sebe vážou nečistoty.

Této výhody bychom se ale mohli neopatrným čištěním zbavit a nechráněný koberec by se mohl začít špinit bleskovým tempem.

Syntetické materiály

Koberce ze syntetických materiálů se čistí nejsnáze, protože jsou nejodolnější proti „chemii“. Dovolit si můžeme i hrubější zacházení, pokud ovšem nemáme koberec s delším vlasem, který vyžaduje opatrnější zacházení.

Skvrny, ať na syntetickém, vlněném nebo bavlněném koberci, vždy čistíme od okrajů směrem ke středu. Jinak se nám skvrna jen rozšíří a rozpije a výsledek bude ještě horší než počáteční stav.

Vlasatý koberec

Koberec s vysokým vlasem má svá specifika. Při čištění bychom ho rozhodně neměli moc namáčet, protože dlouhá vlákna do sebe natáhnou velké množství vody a bude velmi dlouho trvat, než dokonale uschnou.

Nejlepších výsledků dosáhneme s čističem na principu suché pěny. Ten působí i bez vody a snadno se rovnoměrně roztírá. Až uplyne předepsaná doba působení, koberec vykartáčujeme nebo vysajeme.

Pozor, na koberce s dlouhým chlupem není moudré používat rotační kartáč vysavače.

S vlhkostí opatrně

Používáme-li na čištění vodu, vždy si musíme pohlídat, aby neprosákla skrz vlákna dolů pod koberec.

Jednak by mohla zničit podklad – pozor, pokud koberec leží třeba na parketách nebo dřevěné podlaze, jednak když už tekutina proteče, má tendenci se rozšířit do větší šířky, než je velikost skvrny na vlasaté, viditelné části koberce.

Spodní část koberce může tiše plesnivět, případně se odtud jakoby bez příčiny může linout nepříjemný pach (své vědí majitelé štěňat a jiných čurajících miláčků, včetně rodičů batolat).

Perské koberce

Peršan potřebuje zvláštní zacházení. Ručně vázaný, ušlechtilý koberec z hedvábí a vlny byste opravdu neměli zkoušet čistit svépomocí, aby se nepoškodil. Přirozený lanolin ve vlasu chrání vlákna, a kdybychom ho odstranili agresivním čištěním, už to nenapravíme.

Příliš vlhkosti může způsobit, že se koberec srazí, a s tím nic nenaděláme. Nevhodný čisticí prostředek může zdevastovat barvy. Příliš silné drhnutí citlivých vláken koberci také svědčit nebude, to je jisté.

A když se ho rozhodneme vyklepat, musíme na to jít maximálně šetrně – klepat ho budeme rozložený, nikdy ne přes hranu klepadla nebo tyče, abychom v těchto místech neponičili vazbu.

V jednoduchosti je síla

Když potřebujeme vyčistit menší skvrnu na perském koberci, nejlépe to půjde s pomocí obyčejného jádrového mýdla a vody. Vytvoříme pěnu, kterou houbičkou naneseme na skvrnu.

Koberec čistíme jemným hlazením po směru vláken a nakonec ho opatrně vyčešeme a vysajeme, aby byl co nejméně vlhký. Specializovaná firma používá složitější postup, koberec si odveze a vrátí ho čistý a suchý.

Perský koberec nenecháváme čistit v běžné čistírně, i tady by ho chemické přípravky odmastily, zbavily lanolinu, a protože bez lanolinu to nejde, po čase by se nám koberec doslova rozpadl.

Text: Kateřina Rodná, foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
7.5.2024
Po desetiletí byl tmavý dřevěný masiv synonymem kvalitního nábytku. Ale časy se změnily. Čím dál větší oblibě se těší interiér zařízený ve světlých tónech. Je to trend, který jen tak neustoupí, protože má své nepopíratelné výhody. Místnost vybavená ve světlých barvách působí prostorněji, čistěji a přívětivěji. Ani údržba není náročnější než u tmavého nábytku. A možností, jak takový interiér ladit
30.4.2024
Chtěli byste začít žít v souladu s přírodou a nevíte, jak začít? Není to vůbec obtížné, a navíc svou změnou nešetříte jen přírodu, ale i vlastní peněženku. Nejde jen o šetření vodou, to je úplné minimum. Jsou i další možnosti. Jaké? 1. Používejte méně chemikálií Chemie se stala neodmyslitelnou součástí našeho života. Používáme ji při úklidu, při péči o tělo, na zahrádce, při mytí auta… Chemic
25.4.2024
Každý byt a dům má svůj typický pach, který může cizí lidi odrazovat. Proto je dobré si místnosti provětrat vůněmi, které jsou příjemné všem. Nejlepší volbou je přírodní cesta bez chemie ve vzduchu. Skvělým pomocníkem bývají čerstvé květiny, jenže kupovat je pravidelně není zrovna levné. Čím dalším lze provonět byt? Sušené květiny Dlouho vydrží a navíc vás nebude omezovat jejich údržba. Mezi ty
18.4.2024
Dřevo je nesmírně příjemný a oblíbený materiál, přitom jeho krásu někdy zbytečně zakrýváme. Zde je pět inspirací, jak ji naopak co nejvíce ukázat. Ze starých dřevěných rámů se dá vytvořit jednoduchá konstrukce, která se báječně hodí jako opora pro kytice ze suchých rostlin. Suché traviny (a právě tak suché květy) v ní dokonce vypadají lépe než ve váze. Sdílejí totiž se dřevem nostalgickou krá
9.4.2024
Máme pro starší osoby upravit byt, nebo ne? Vždyť to doteď stačilo. Odpověď zní ano. Už proto, aby byl bezpečný. Většinou člověk žije v bytě léta a vyhovuje mu. Jenže pak přijde třeba snížení pohyblivosti nebo nemoc a všechno je jinak. Své o tom vědí i daleko mladší ročníky, než jsou ti, kteří se počítají k seniorům. Takže až budete upravovat byt pro rodiče, myslete i na ten svůj. Někdy stačí mal
reklama
reklama
Šikovné tipy
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu), […]
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
historyplus.cz
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
V očích krále Františka I. se zračí zoufalství. „Copak vy jste mého syna někdy viděla veselého?“ otočí se na hraběnku Dianu z Poitiers. Pohledná Francouzka se jen lišácky usměje. „Nechte to na mně, Sire. Udělám ho svým rytířem,“ slíbí mu nakonec. Tento úkol splní nade vše očekávání. Princ Jindřich (1519–1559) se do půvabné vdovy, která je o
Pečená kořenová zelenina s medem
tisicereceptu.cz
Pečená kořenová zelenina s medem
Zeleninu si vyberte podle chuti nebo toho, co máte zrovna doma k dispozici. Potřebujete 1,5 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer, dýni, pastinák, batáty, červenou řepu…) 1 palici česneku
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
iluxus.cz
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
Sklářský designer, výtvarník a malíř skla František Jungvirt se ve své nové sběratelské sérii uměleckých váz přenesl do zvířecí říše. Vybrané kusy z jeho stávajících kolekcí Garden a Trifid aktuálně z
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Novinky ze světa rychlovlaků
21stoleti.cz
Novinky ze světa rychlovlaků
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chc
Krásy skalních měst – Česká republika
nejsemsama.cz
Krásy skalních měst – Česká republika
Toužíte prozkoumat svět mohutných pískovcových věží, skalních stěn a krásných soutěsek? Skalní města jsou cílem mnoha turistů od nás i ze zahraničí. Kam zaplatíte vstupné, a kde můžete krásy přírody obdivovat zdarma? Pravčická brána Nejkrásnějším útvarem zdejší přírody a Národního parku České Švýcarsko je Pravčická brána, která se nachází asi 15 km od Děčína. Rozpětí celého oblouku má neuvěřitelných 26,5
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
nasehvezdy.cz
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
Diváci znají Sabinu Remundovou (51) jako ráznou státní zástupkyni ze seriálu Případy 1. oddělení. V soukromém životě by se ale ráda o někoho opřela. Bohužel je však na řadu věcí sama. Její manžel,
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
epochanacestach.cz
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
Oblast Sudet měla po druhé světové válce tu smůlu, že odtud většina původních obyvatel se vztahem k regionu musela odejít. Nepříznivě se to projevilo na stavu krajiny i na architektonických památkách. Najednou se o ty po staletí opečovávané skvosty neměl kdo starat a nikomu na nich nezáleželo. Lidové stavby začaly chátrat, ale staleté dědictví naštěstí nezmizelo
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
skutecnepribehy.cz
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
Z rozvodu mě vyléčila až opravdová láska. Znovu jsem se vdala a můj druhý muž byl tak báječný, že jsem se po jeho boku změnila k lepšímu. Když mě Pavel opustil, nějakou dobu jsem se domnívala, že to nepřežiju. Samozřejmě že mě všichni ujišťovali, že na to se neumírá, že se dám dohromady, že to spraví jenom čas.
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
epochaplus.cz
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
Jediná trvale obydlená vesmírná stanice, a to od 2. listopadu roku 2000. Našli bychom ji na naší nízké oběžné dráze ve výšce přibližně 400 kilometrů. Ač to tak astronautům ani nepřijde, má rychlost 27 720 kilometrů v hodině a Zemi tak obíhá zhruba v 92minutové periodě.   Standardně je tu 7 lidí, kteří se mění
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
enigmaplus.cz
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
Po celém světě najdeme šifry. Pokrývají zdi prastarých chrámů, stránky tajemných a nepochopených knih a v některých případech jsou schované i v malbách a jiných uměleckých dílech. To je i případ Vitru