Domů     Karel Heřmánek: „Mám výbornou rodinu“
Karel Heřmánek: „Mám výbornou rodinu“

Měl stavět domy, na jeviště se dostal vlastně náhodou, bylo to pro něj řešení z nouze. Ale uspěl. Stal se uznávaným hercem a provozuje vlastní divadlo.

Hrával ve filmech a inscenacích žižkovské pepíky, sňatkové a jiné podvodníčky. Generace dětí v něm vidí Lucifera z pohádky Z čerty nejsou žerty a také mazaného pašíra z Krakonoše a lyžníků.

Byl Leo Popperem ve Smrti krásných srnců i bývalým lokajem Aloisem v báječném Zámku v Čechách. Dnes je pro část televizních diváků mírně řečeno nekonvenčním profesorem Matulou v seriálu Gympl s (r)učením omezeným. Karel Heřmánek je ale hlavně divadelním hercem a šéfem Divadla Bez zábradlí.

Hercem kvůli vojně

Karel Heřmánek prožil se sestrou Marií nádherné dětství na pražském Žižkově.

Jako kluk jsem chodil do divadel, ale nikdy by mě nenapadlo, že bych mohl být hercem.“ Otec byl strojvedoucí, maminka modistka – přála, aby syn byl architektem, a tak šel Karel na stavební průmyslovku. „Mě to docela bavilo.

Po maturitě už jsem se chystal na architekturu, ale prošvihl jsem termín zkoušek a hrozila mi vojna. Měl rád i film, a tak jsem se přihlásil na FAMU na režii. Jenže jsem neuspěl.

Na studijním mi poradili, abych zkusil herectví na DAMU. Byl jsem schopný udělat cokoli, abych se té vojně vyhnul!“ A tak se tam Karel přihlásil. Rodiče prý ten nápad brali s humorem, ale jak procházel koly zkoušek, smích je přecházel…

Silný brněnský ročník

V Praze se Karel na akademii nedostal, ale měl možnost udělat dodatečné zkoušky v Brně na JAMU. Ty zvládl a mohl začít balit. „To byla pro rodiče výhra, protože jsem byl daleko od domova, takže nebyli svědky všech mých mladických eskapád.

Pro mě to byla šťastná volba.“ Na Janáčkově akademii se tehdy sešla pořádně silná parta budoucích kumštýřů.

Vedle Karla Heřmánka to byli Jiří Bartoška, Bolek Polívka, Pavel Zedníček, Svatopluk Skopal, Jana Švandová, Eliška Balzerová… „Brno bylo krásné, rodinné město, kde se všichni znali, a doba studia byla prostě nádherná.“

Začal na Provázku

V té době fungovala v Brně poloprofesionální scéna Husa na provázku, respektive po zásahu cenzury Divadlo na provázku. Zahrál si na ní i budoucí herec Heřmánek a po absolvování JAMU získal v již profesionálním Provázku první angažmá.

Po roce ale spolu s Jiřím Bartoškou a Pavlem Zedníčkem Brno opustil a odešel do Činoherního studia v Ústí nad Labem za režisérem Evaldem Schormem. „Pro nás to byl pánbůh. Velká autorita, úžasný člověk a kumštýř.

V Ústí jsme byli pořád spolu, byla to taková líheň. Divadlo tam nám strašně moc dalo.“

Od prkna na Zábradlí

Když pak Evald Schorm Činoherní studio opustil a odešel do Prahy, mladí herci ho následovali.

„Po Ústí jsem měl období, kdy jsem herectví přestával věřit, říkal jsem si, jestli má vůbec nějaký smysl.“ To už byl Karel ženatý, rodinu měl v Praze, a tak se rozhodl, že se vrátí ke stavařině.

„Asi půl roku jsem pracoval u rýsovacího prkna v projekční kanceláři, ale zjistil jsem, že to už nejde, že už patřím na jiný břeh.“ Záhy se Heřmánek stal na dlouhá léta členem souboru Divadla Na zábradlí a opět se sešel se svými souputníky Jiřím Bartoškou a Pavlem Zedníčkem.

Život bez zábradlí

Coby žižkovský fešák Hubert v povedeném stejnojmenném filmu sice kdysi říkal: „Obživa se vždycky nějaká najde. Když to není práce…“, ale ve skutečnosti měl Karel Heřmánek vždy vůdčí sklony, už v době Činoherního studia organizoval zájezdová představení.

Když se po roce 1989 ansámbl Divadla Na zábradlí rozdělil, řekli si ti, co odešli, že budou hrát divadlo i bez zábradlí. „Název Divadlo Bez zábradlí byl takový truc.

Startovali jsme s Jiřím Bartoškou, Ladislavem Mrkvičkou, Mirkem Dlouhým, Pavlem Zedníčkem a dalšími s představeními Evalda Schorma, která z repertoáru Divadla Na zábradlí mizela.“ Nový soubor hrál postupně na několika pražských scénách, až uspěl ve výběrovém řízení a získal prostory Divadla za branou v Paláci Adria.

„Bylo dobré, že výběrové řízení bylo o rok dřív, než jsme tu začali hrát, takže jsem ze své profese stavaře mohl pohlídat, aby bylo pro nás všechno šité na míru.“ Divadlo Bez zábradlí přivítalo první diváky 1. února 1998. Jak fakt, že je vlastním pánem, komentuje Karel Heřmánek dnes?

„Dávám přednost svobodě a zároveň velké zodpovědnosti a spoustě starostí. Dost těžko si už dokážu představit, že bych bez této svobody mohl být.“

Na všechno dva

Manažerkou divadla je od počátku Karlova druhá manželka Hana Heřmánková. „Je ohromně fajn, že i na divadlo jsme dva a že se mu věnujeme společně. Navíc ona je úžasně pozitivní, od rána se usmívá.

Mám štěstí, že mám doma někoho, kdo moje pracovní problémy dobře zná a prožívá je se mnou.“ Setkali se spolu při práci v dabingu (čerstvě rozvedený Karel mluvil ruského vojáka a ona radistku).

„Byl hrozně smutný,“ vzpomínala po letech v jednom rozhovoru paní Hana. Smutek ho zřejmě záhy přešel a 23letou hlasatelku pozval na rande. Od té doby jsou prý pořád spolu.

Dům plný Heřmánků

Karel má dvě dcery a tři syny. „Mám výbornou rodinu. Největší radost mám z toho, že děti z obou manželství spolu ohromně vycházejí. Mají se moc rády.“ Karolína je výtvarnice, Kristýna se věnuje rehabilitaci a zpívají spolu v kapele Bellamy Moon.

Karel mladší je čerstvě dostudovaný herec: „Já jsem chtěl být hercem od dětství, ale táta to nechtěl. Podle něj je to řehole a práce je málo. Přál si, abychom byli soběstační a byli z nás třeba právníci nebo ekonomové.

A my máme všichni něco s uměním.“ Josef vystudoval režii a zajímá ho i filosofie a benjamínek František navštěvuje víceleté gymnázium.

Jakub a jeho pán už 38 let!

Tohle představení provází Karla Heřmánka a „jeho sluhu Jakuba“ alias Jiřího Bartošku takřka celý jejich herecký život. Věříte, že ji spolu hráli poprvé ústeckém Činoherním studiu v roce 1975? A „u Heřmánků“ je na repertoáru dál.

„Tohle představení máme v sobě zakódované hodně hluboko. Měníme se my, mění se publikum, ale ta hra je pořád nádherná a pořád má co říct. Zestárli jsme a snad i zmoudřeli.

Od pana Kundery je to životní dar a jsem moc rád, že s Jirkou stárneme společně v tak krásném představení.“

Karel Heřmánek (66) ve zkratce:

Narodil se 17. října 1947 v Praze na Žižkově.

Vystudoval střední průmyslovou školu stavební.

1972 – absolvoval JAMU v Brně

Divadlo na provázku

1973–1976 Činoherní studio v Ústí nad Labem

Divadlo Na zábradlí

Od roku 1990 principálem Divadla Bez zábradlí, manažerkou je jeho paní Hana.

Pořádá přehlídku Slovenské divadlo v Praze, letos byl 18. ročník.

Filmy: např. Krakonoš a lyžníci (1980), S čerty nejsou žerty (1984), Fešák Hubert (1984), Smrt krásných srnců (1986), Zámek v Čechách (1993), Revival (2013)

Seriály: např. Tři králové (1998), Gympl (2012)

Z prvního manželství má dcery Karolínu (36) a Kristýnu (31). Jeho první žena byla lékařka.

Se někdejší hlasatelkou a moderátorkou Hanou Heřmánkovou-Vávrovou (50), absolventkou FAMU (divadelní věda a produkce), má syny Karla (24), Josefa (23) a Františka (13).

Co řekl o …:

… o hraní: „Jeviště je pro mě nejlepší duševní hygiena.“

… o stavu společnosti: „To, co se nyní děje a je rozbujelé, zasahuje do všech sfér, divadlo nevyjímaje. Nemravná společnost, kauzy se střídají jedna za druhou, je to přehlídka hnusu. Někdy mám strach o budoucnost svých dětí, v jaké společnosti budou žít…“

… o sobě: „Snílek už nejsem. Jsem skeptičtější než dřív.“

… o životě: „Síla proudu života je v tom, že vás někam strhává a vy se tomu neubráníte. Něco prošvihnete, trošku poděláte, a zase se vynoří něco jiného, nečekaného, co vám otevře jiné obzory a obohatí vás. Síla proudu života je nesmírná, někdy tak, že máme starost to uplavat.“

… o Vánocích: „Prožíváme je v kruhu blízkých. Vloni nás bylo na Štědrý večer třináct. Máme sice poměrně velký stůl, ale při této příležitosti ho stěhujeme ven a dovnitř přijde stůl pingpongový.“

Text: Helena Leitlová; foto: Divadlo Bez zábradlí, Bontonfilm (úvodní foto)

Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
17.4.2024
„Publikum by mi neodpustilo, kdybych jim nedopřál aspoň dva prezidenty, kteří jsou pro každého imitátora skutečnou lahůdkou – a to jsou samozřejmě Václav Klaus a Miloš Zeman. Ostatní politiky fakt nedělám, protože to je nevděčné. A navíc máme takovou spoustu jiných, krásných hlasů“, prozradil populární bavič a imitátor Petr Martinák, který byl hostem březnového talk-show Hovory W. Tomuto pořadu pa
1.4.2024
Eva Hrušková a Pavel Mészáros stvořili zajímavé ohlédnutí za 50 lety od narozenin Popelky. Je to neuvěřitelné, ale s touo stále krásnou herečkou se můžete setkávat na různých akcích. Třeba na představení HOVORY W v Radiocafé  na pražských Vinohradech. Asi nikdo z těch, kteří se účastnili natáčení Popelky tehdy netušil, že se ta černobílá televizní pohádka stane legendou. Vznikala v době, která
19.3.2024
Kluk od Bohumína. Herec Národního divadla. Hraje kupř. prince, který kvůli úkladům mladšího bratra ztratil paměť, v pohádce Korunní princ. Také slyšíte to jeho překvapené: „Dobrý den...?“Je bytostný optimista, říká o něm jeho žena. Hlavně je však spokojený táta… Na dětství vzpomíná rád. Narodil se sice v Bohumíně, ale po pár letech – a odchodu otce – se s maminkou přestěhovali k prarodičům na ven
6.3.2024
Hostem pravidelného talk-show HOVORY W moderátorské dvojice Jiří Werich Petrášek a Pavel Mészáros, který už více než dva roky baví publikum rozhlasové kavárny Radiocafé na Vinohradské třídě v Praze, byl letos hostem herec Národního divadla Jiří Štěpnička. Přestože pořad je plný humoru, dochází i na vážná témata. Štěpnička samozřejmě zavzpomínal i na své pohnuté dětství, kdy jeho maminka, pr
24.2.2024
Oblíbený herec Václav Vydra byl opět hostem zábavné talk show Hovory W, s níž už několik let baví své diváky jeho protagonisté Jiří Werich Petrášek a Pavel Mészáros, kteří svůj pořad nejen moderují, ale rádi si i zazpívají za pravidelného doprovodu klavíristy a skladatele Karla Štolby. „A za to Husovo osvobození tehdy mohli pánové Voskovec a Werich“, vzpomínal na svého slavného hereckého př
reklama
reklama
Šikovné tipy
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
I já si přece zasloužím něco si užít!
skutecnepribehy.cz
I já si přece zasloužím něco si užít!
Nevím, kde se to v nich vzalo. Stále ode mě něco potřebují. Hlavně peníze. Nestačí jim můj důchod ani úspory, které se rychle tenčí. Dělají si zálusk i na můj domek! Snažila jsem se jim dát všechno, jen aby se necílily ukřivděné a méněcenné oproti ostatním dětem ve třídě. Moje dvě holčičky totiž vyrůstaly bez otce, kterého jsem
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své
Do vesmíru hledící Oko Sahary: Jak vznikla fascinující kamenná struktura?
enigmaplus.cz
Do vesmíru hledící Oko Sahary: Jak vznikla fascinující kamenná struktura?
Sahara je největší poušť světa, která se rozkládá na území 10 afrických států. Avšak pouze v oblasti Mauritánie, v obklopení tisíců kilometrů písku, leží fascinující skalnatý útvar Richat, který je dv
První festival klášterních minipivovarů
21stoleti.cz
První festival klášterních minipivovarů
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Papeži zlomil vaz únos dítěte
historyplus.cz
Papeži zlomil vaz únos dítěte
Zoufalý ženský pláč se v pozdních nočních hodinách 23. června 1858 rozléhá jedním domem v italské Boloni. Vyděšení sousedé vybíhají na ulici. Před stavením židovského obchodníka Mortary stojí kočár s emblémy Papežského státu a právě k němu teď míří skupinka stráží. Jeden z mužů v náručí pevně svírá vyděšeného šestiletého chlapce. Edgardo Mortara přichází na svět v roce 1851 jako
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Když potřebujete ochránit…
nejsemsama.cz
Když potřebujete ochránit…
Věříte na padající hvězdu či na zázračná kouzla úplňku? Poznejte rituály, které ve vás probudí sílu, jež vás ochrání před negativními lidmi i energiemi. Pomocí bílé magie si udržíte psychickou pohodu. Ikdyž třeba ráda tvrdíte, že na žádnou magii nevěříte, možná čas od času použijete něco, co prostě magické je. Musíte se ale zcela otevřít, jinak to nebude fungovat.
Hudebník a herec Mark Wahlberg: Na kontě má několik rasistických ataků
epochaplus.cz
Hudebník a herec Mark Wahlberg: Na kontě má několik rasistických ataků
Mark Wahlberg se stal známou tváří filmového průmyslu, ale jeho cesta k úspěchu byla poznamenána temnými událostmi. Jeho rasistické útoky ve mládí ho stále provázejí, ačkoli se od té doby hodně změnil. Mark Wahlberg, známý hudebník a herec, se dostal do problémů kvůli svým rasistickým útokům v mládí. Přestože se od té doby změnil a
Snaží se Burešová utajit, že je těhotná?
nasehvezdy.cz
Snaží se Burešová utajit, že je těhotná?
Půvabná herečka Eva Burešová (30) nedávno oznámila svým příznivcům, že končí v seriálu ZOO. Jako vysvětlení uvedla, že se chce více zaměřit na svou pěveckou kariéru a také se věnovat rodině v čele s d
Móda, která vyzdvihuje ženu: Tatiana Kováříková představila kolekci s názvem AURA
iluxus.cz
Móda, která vyzdvihuje ženu: Tatiana Kováříková představila kolekci s názvem AURA
Tvorba Tatiany Kováříkové je typická svou možností navázat a kombinovat modely i z předchozí tvorby. Je vždy důležité, aby outfit, který žena zvolí s ní souzněl a podtrhl její přednosti. Nová kolekce