Domů     Ryby jsou zdravé: Ale jak která
Ryby jsou zdravé: Ale jak která
30.1.2020

To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit.

Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku.

Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty významně souvisejí s národní zálibou v tučném vepřovém a pochoutkách bohatých na cholesterol. Nejrozumnější prevencí je pak pojídání ryb bohatých na tuky s opačným účinkem – tzv.

omega 3 nenasycené mastné kyseliny. Ty působí proti zanášení cév cholesterolem a snižují tak riziko vysokého krevního tlaku, infarktu a aterosklerózy. Čili dělají přesně to, co potřebujeme. Má to ale háček – není ryba jako ryba.

Rozhoduje původ i druh

Jedním z hledisek při nákupu je podíl zdravých tuků, ten se dá odhadnout podle druhu ryby, i když přirozeně kolísá. K nejlepším zdrojům omega 3 nenasycených mastných kyselin patří makrely, sledě nebo sardinky.

Zařadit by se vedle nich měl i tuňák, ovšem u něj se upozorňuje na riziko kontaminace rtutí. A tím se dostáváme k jádru problém: Škodliviny, chemikálie vyplavované do světových moří, ale i sladkých vod, se obecně nejlépe ukládají v tukové tkáni.

Čím je ryba tučnější, tím je větší riziko, že negativní důsledky takové porce na talíři převáží nad benefity. A vše se ještě komplikuje tím, že ryby žijí v různých podmínkách a znečištění může být i u tučných druhů velmi odlišné.

Podle čeho se orientovat?

Nejpřesnější informaci by vám dal údaj o tom, kde byla ryba ulovena. Ovšem to se na obale nedočtete. Kdo se chce vyhnout kontaminaci rtutí, měl by si zapamatovat několik doporučených druhů s nejmenším rizikem.

Těmi jsou zejména aljašská treska, norský losos, treska skvrnitá. Nezajistí ale vždy vysoký příjem zdravých tuků, především tresky jsou nízkotučné. Na druhou stranu jsou díky tomu vynikajícím zdrojem lehce stravitelných bílkovin, vhodných pro děti a seniory. Nesmíme samozřejmě tuto přednost pokazit tím, že je budeme smažit v trojobale.

Tuky kontra rtuť

Nízkotučné a s nízkým rizikem znečištěním rtutí

Tyto ryby jsou vynikajícím zdrojem lehce stravitelných bílkovin. Patří sem aljašská treska, mořský jazyk, platýs, cípal.

Tučné a s nízkým znečištěním rtutí

Ideální, pokud chcete jíst ryby za účelem prevence srdečních a oběhových onemocnění. K obecně dostupným druhům patří makrela, sardinky, sardele, losos.

Tučné a se středním rizikem znečištěním rtutí

Kvalitní ryby z poněkud horších vod. Těmi bývají mořský vlk, halibut, makrela tichomořská, tuňák pruhovaný.

Nízkotučné a s vyšším rizikem znečištěním rtutí

Mezi tyto druhy patří štikozubec, rejnok, žralok, mečoun.

Tučné a s vyšším rizikem znečištěním rtutí

To se týká především tuňáka tichomořského, jinak vynikající ryby

I chuť rozhoduje

Ze zdravotních důvodů se doporučuje jíst dvě až tři porce ryb týdně. Abyste je jedli s chutí, musí být maso šťavnaté a lahodné. Že je někdy suché jako kuchyňská houbička? To je případ levnějších výrobků, které jsou dvakrát zamrazené.

Poprvé hned po výlovu na moři, což je obvyklý postup. Tyto ryby jsou ovšem poté rozmrazeny pro zpracování a filetování, následně znovu zmraženy a transportovány do světa jako hotové výrobky.

Dvojnásobným mražením se ztratí příliš mnoho z přirozené vody v buňkách a filé je pak suché.

Co sledovat na obale

• Bez přidané vody: Tahle informace vám řekne, že platíte jen za přirozenou váhu zmrazené ryby, která nebyla zvyšována vpravováním vody do masa.

Na váhu sice vycházejí výrobky s přidanou vodou výhodněji, ale pozor – ve skutečnosti při reálném objemu masa neušetříte. Voda může klidně tvořit i třetina celkové váhy. A to není jediný problém.

Voda se v rybím mase váže chemicky, obvykle za pomoci polyfosfátů nebo kyseliny citronové. To se projeví i na chuti a poškozené struktuře masa. Jsou to ty typy filé, které vám na pánvi pustí velké množství vody do oleje.

Pokud se při tom tvoří bílá pěna, je to důsledek použití polyfosfátů. Kvůli velkému podílu vody současně olej hodně prská.

• Glazované: Zde je voda použita jako vnější ledový obal, není uvnitř masa. Ledová krusta chrání rybí maso před vymrznutím a vysušením, pokud není vakuově balené, má zajistit, aby zůstalo šťavnaté.

Ovšem i glazura může tvořit značný podíl celkové váhy, protože ji musí výrobce na obale uvést, pokud její podíl přesahuje 5 % hmotnosti. Důležité je také vědět, že glazuru musíme před kuchyňskou úpravou ryby opláchnout vlažnou vodou.

• Sůl a aditiva: Sůl je sice neškodným konzervantem, ale někdy je použita v takovém množství, ale ovlivní chuť upravené ryby. Navíc váže vodu a tím opticky na váze přidává na hmotnosti.

Totéž bývá i účelem aditiv, jsou to už zmíněné látky, které v mase vážou vodu.

Na obalech bývají obvykle uvedeny jako E 451 nebo E 452. Na obalovaných rybích prstech můžete zase najít „éčka“ značící konzervanty, voda se do těchto výrobků zpravidla nepřidává, protože komplikuje smažení.

Pokud chcete mít jistotu, že v rybích porcích není ani sůl, ani potravinářská aditiva, poohlédněte se po výrobcích určených pro děti.

Připraveno s využitím materiálů Stobklub.cz

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

Předchozí článek
Další článek
Související články
3.6.2025
Pokud máte rádi ten náš, určitě vaší pozornosti neuniklo japonské wasabi. Minimálně jste je zaznamenali, pokud jste si někdy dali japonské sushi nebo sashimi. V obchodech je nejčastěji dostanete v podobě pasty nebo prášku, ale možná netušíte, že pravého wasabi tyto výrobky obsahují minimum. Většinou je to křen s kořením a zeleným barvivem. To proto, že wasabi je drahé. Pokud je chcete opravdu och
29.5.2025
Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči. Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst. Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu,
28.5.2025
Je to k zlosti, mouka už je v míse a najednou zjistíte, že nemáte ani jediný balíček prášku do pečiva. Při dobře vybavené spíži to ale nemusí být takový problém. Prášek do pečiva není takový unikát, jak by se mohlo zdát, je jen pohodlně připravený k použití. Podstatou jeho účinku je uvolňování bublinek, které těsto nadlehčí. O tento efekt se stará hydrogenuhličitan sodný smíchaný s kyselou přísad
23.5.2025
Co si budeme povídat, i když se gastronomie vyvíjí zdravějším směrem a šéfkuchaři se předhánějí v inovacích, stejně ta naše česká jídla prostě milujeme a čas od času po nich zatoužíme, protože tu vůni a chuť nic nenahradí. Šumavská kulajda (4 porce) 4 větší brambory, 200 ml smetany na šlehání, 35 g sušených hub (200 g čerstvých), 2 lžíce nasekaného kopru (lze použít i sterilovaný), 1 litr zelen
21.5.2025
Zapomeňte na buchty, knedlíky, lívance a pečivo. Čarujte s kvasnicemi jinak a připravte drožďovou polévku, knedlíčky nebo výtečnou pomazánku. Že je droždí zdravé, o tom není pochyb. Poskytuje tělu celou řadu živin a vitaminů, a přitom šetří kalorie. Nejen to už je důvodem, proč droždí zařadit do jídelníčku častěji. Co se v kvasnicích skrývá Především jsou to vitaminy typu B: * Vitamin B1 (
reklama
Šikovné tipy
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Kosmetické tipy na jaro i léto
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. […]
Dekorativní ptáčci z plsti
Také jste se tak těšili na začátek léta? S ptáčky v plstěných kabátcích bude tohle krásné období roku ještě veselejší. Budete potřebovat: ovčí rouno, polystyrenové šablony ptáčků (můžete je nahradit slepením polystyrenového vejce a kuličky, které jsou lépe k dostání), dřevěné kolíčky, nůž plsticí jehlu, tavnou pistoli, podložku na plstění (vyrobíte ji nalepením mycí houbičky […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vysoká estetika a komfort na ruském venkově
rezidenceonline.cz
Vysoká estetika a komfort na ruském venkově
Ušlechtilý eklektický obytný prostor s prvky klasicismu vyniká dokonalým uživatelským pohodlím. Vyvážený design elegantního interiéru je ztělesněním souzvuku individuálních potřeb a technologického pokroku. Návrhářky Jekatěrina Tulupová a Oleša Sitniková z designérského studia Predmet Interior také tentokrát vsadily na portugalskou značku Boca Do Lobo, vyhlášenou svými neotřelými exkluzivními modely nejen nábytku, ale také různých doplňků a
Britský prokládaný dort
tisicereceptu.cz
Britský prokládaný dort
Mezi pilíře britské kuchyně patří především smažená ryba s hranolkami nebo masový pastýřský koláč. Byla by ovšem škoda nepřipomenout i další skvělé recepty! Mezi ně patří třeba Battenbergův dort, k
Útesy u řeckého ostrova Salamíny zdobí vyvržené mrtvoly
epochaplus.cz
Útesy u řeckého ostrova Salamíny zdobí vyvržené mrtvoly
Moře vyplavuje další a další těla a příliv je hází na pobřeží. Krev už vymyla slaná voda, ale i tak jde o otřesný pohled. Řekové Peršanům potopili asi 400 lodí. Mrtví, kteří už nemohou vyprávět o krvavé řeži, pocházejí z jejich posádek. Perský král Dareios Veliký (550 – 486 př. n. l.) buduje velkou říši v čele
Aniston strachy bez sebe! Obtěžuje ji cizí muž
nasehvezdy.cz
Aniston strachy bez sebe! Obtěžuje ji cizí muž
Hollywoodská hvězda Jennifer Aniston (56) zažila šokující incident, když se do jejího sídla v luxusní čtvrti Bel Air v Los Angeles pokusil vniknout posedlý fanoušek. Muž jménem Jimmy Wayne Carwyle (
Léto plné barevných drahokamů
iluxus.cz
Léto plné barevných drahokamů
Sezóna zalitá sluncem přímo vybízí k tomu vnést do každodenního stylu trochu barev v podobě módních doplňků a výraznějších šperků. Barevné drahokamy se stávají nejen trendem tohoto léta, ale i způsobe
Obavy z návratu pravých neštovic
21stoleti.cz
Obavy z návratu pravých neštovic
Když Světová zdravotnická organizace v roce 1980 oficiálně vyhlásila eradikaci pravých neštovic, jednalo se o jeden z největších triumfů moderní medicíny. Tento vysoce nakažlivý a smrtící virus, který
Vesmírné šepoty: Odhalíme záhadu signálů z hlubin kosmu?
enigmaplus.cz
Vesmírné šepoty: Odhalíme záhadu signálů z hlubin kosmu?
Představte si, že se do Země neustále řítí tajemné zprávy z dalekých galaxií. Jsou to stopy prastarých civilizací, nebo jen kosmické úkazy, které stále nechápeme? Fast Radio Bursts (FRB), bleskové rád
Hvězda fotoreportéra se zrodila z podvodu
historyplus.cz
Hvězda fotoreportéra se zrodila z podvodu
Kulky mu sviští kolem hlavy a i on mačká spoušť. Nikoli však na zbrani, ale u svého fotoaparátu. Válečný fotograf Robert Capa je vždy tam, kde se něco děje… Doma je pro něj těsno Jeho rodným městem je Budapešť. Kdyby měl pokračovat v rodinných tradicích, nejspíš by pracoval v oděvním obchodě své matky. Doba však
Cvrnkalo se do důlku už ve starověkém Egyptě?
epochalnisvet.cz
Cvrnkalo se do důlku už ve starověkém Egyptě?
Kuličky patří k oblíbené zábavě po celém světě. Jsou známé nejen z Egypta, ale také z aztéckých nalezišť a vyskytují se v pohřebištích původních obyvatel Severní Ameriky   Již na začátku 20. století archeologové v lokalitě u pákistánského Mohendžodara nalezli kamenné kuličky z doby kolem roku 2500 př. n. l. O kuličkách píše i básník Publius Ovidius Naso (43 př. n.
Sestra se mnou ve všem soupeřila
skutecnepribehy.cz
Sestra se mnou ve všem soupeřila
Byla o dva roky mladší. Jako malá mě často napodobovala, a pak se mnou začala soutěžit úplně ve všem. Na mnoho let jsme se rozhádaly. Když jsme byly hodně malé, tak jsem tu rivalitu necítila. Byla jsem pro svou mladší sestru Majdu vzor, ke kterému vzhlížela s obdivem. Všechno po mně opakovala, a mně se to líbilo. Tak tomu
Vajíčková pomazánka
nejsemsama.cz
Vajíčková pomazánka
Pomazánka nebo vajíčkový salát je oblíbenou ingrediencí na obložené chlebíčky, jednohubky či jakýkoli druh pečiva. Potřebujete: ✿ 6 vajec ✿ 2 lžíce másla ✿ 2 lžíce majonézy ✿ 1 lžičku dijonské hořčice ✿ 2 lžíce malých kapar ✿ 1/2 cibule ✿ hrst řeřichy ✿ sůl, pepř 1. Vejce uvařte natvrdo. Cibuli nakrájejte najemno. Řeřichu omyjte a nasekejte nadrobno. Kapary slijte, nechte okapat a
LETNICE V RODNÉM DOMĚ A. DVOŘÁKA.
epochanacestach.cz
LETNICE V RODNÉM DOMĚ A. DVOŘÁKA.
Rodný dům Antonína Dvořáka opět ožívá historií – v sobotu 7. června bude dějištěm dalšího setkání z cyklu „Rok na vsi“, tentokrát s podtitulem Letnice. Návštěvníci se seznámí se zvyky a tradicemi spojenými s obdobím počátku léta na českém venkově v 19. století. Hned o týden později, v sobotu 14. června, rozezní Rodný dům klavírní