Domů     Ovoce vonící dálkami
Ovoce vonící dálkami
12.12.2019

Určitě se vám to už stalo. Objevíte v regálu s ovocem něco zajímavého, ale vůbec netušíte, co to je, jak se to jí, jak to chutná a vlastně ani nemáte představu, co byste si s tím v kuchyni počali.

Je to fajn, že se k nám dostanou plody z celého světa, ale abychom si je opravdu vychutnali, musíme je znát, vědět, kdy jsou zralé a co se z nich dá vykouzlit. Pokusíme se vám trochu pomoci.

Karambola

Vypadá, jak by se přímo zrodila ke zdobení. Také se tak používá. Můžete ji vidět na dortech nebo koktejlových sklenicích. Nakrájená na plátky se mění ve zlaté hvězdičky. Konzumuje se syrová nebo jako džus. Dá se z ní vyrobit marmeláda.

Její dužina je nakyslá a připomíná angrešt. Můžete ji použít ke zdobení koktejlů, zmrzliny, do ovocných salátů, na sýrové talíře. Pokud ji chcete jíst samotnou, lze kyselost zmírnit cukrem nebo medem. Zkuste ji orestovat a podávat s plody moře, rybami či drůbeží.

Nákup: Pamatujte na to, že do našich obchodů se dovážejí jen ty nezralé, které dozrávají až při pokojové teplotě. Pravý čas konzumace poznáte podle jejich hnědě zabarvených ostrých hran čili žeber. Karamboly neloupejte, pouze odstraňte hnědá žebra!

Náš tip: Hvězdičky zmrazíme a dáváme do nápojů místo kostek ledu.

Pitahaya neboli dračí ovoce

Pod atraktivní slupkou plodu kaktusu, kterému se daří ve Střední Americe, Vietnamu i v Číně, se skrývá dužnina, jejíž chuť se dá přirovnat k vodnímu melounu, někteří ji připodobňují také k angreštu či jemnému kiwi.

Pitahaya má nejčastěji červenofialovou až fialovou slupku a bílou dužninu s černými zrníčky, ale na pultech můžete objevit i žluté plody s bílou dužninou a druhy s červenou slupkou i dužninou.

Nákup: Vybírejte kulaté a pravidelné plody bez skvrn: Plod musí být pevný, ale ne tvrdý. Můžete ho oloupat, nebo jíst lžičkou.

Náš tip: Neloupanou pitahayu nakrájíme na tenké plátky, které poklademe na talíř střídavě s hvězdičkami karamboly. Ozdobíme lístky máty.

Liči

Liči pochází z Číny, kde je pěstováno již více než 4 tisíce let a je považováno za pokrm lásky. Růžovočervená slupka kryje bílou průsvitnou dužninu s perleťovým leskem. Je sladká a vůní připomíná růži, muškát či hroznové víno. Liči se podává samotné, v ovocných salátech, džusech, sorbetu.

Nákup: Vyhledávejte pouze plody s neporušenou slupkou, která má hezky růžovou barvu (tmavohnědá slupka znamená, že je plod starý). Slupku nařízněte, stiskněte a vypadne z ní bílá kulička. Pozor na velkou pecku, kterou je třeba vyplivnout.

Náš Tip: Tradiční jablečný koláč zaměníme za koláč z liči. Pečeme kratší dobu a na závěr posypeme grilovanými pistáciemi nebo liči jen napíchneme na párátka a namáčíme v karamelu nebo v medu a obalujeme v zázvoru či kokosu.

Papája

Domovinou papáji je jižní Mexiko a Guatemala, ale je běžně pěstovaná i v jižní Africe, jihovýchodní Asii nebo na Havaji. Je to vlastně takový meloun ve tvaru hrušky.

Když ji rozkrojíte, objeví se jemně sametová lososově zabarvená dužnina a také spousta semínek. Podle stupně zralosti se papája používá jako zelenina či ovoce. Zralá se přidává do salátů, jsou z ní výborné džemy, je samozřejmě skvělá jen tak, hodí se do koláčů.

Je velmi dobře stravitelná, neobsahuje takřka žádné kyseliny a má nízkou kalorickou hodnotu.

Nákup: Vybírejte takové plody, které mají výraznou oranžovou barvu, pokud možno přecházející do červené. Je dobré, když na omak je ovoce mírně měkké.

Náš tip: Papája obsahuje trávicí enzym papain a používá se do marinád, v nichž díky tomuto enzymu výborně zkřehne i velmi tuhé maso. Semínka mají ostrou nahořklou chuť a obvykle se nejedí, ale můžete je použít místo pepře.

Mochyně peruánská

Někdy se jí přezdívá židovská třešeň. Malé žlutooranžové bobule jsou uzavřeny v pergamenových listech, takže je velmi dekorativní. A taky dobrá. Výraznou chutí připomíná citrony, višně v alkoholu či oslazený angrešt.

Nákup: Listy kalichu musí mít vzhled béžového přeschlého pergamenu beze stop plísně. Uchovávat ji lze 2 týdny.

Náš tip: Mochyně se skvěle snoubí s chutí čokolády. Můžete ji ponořit do čokoládového fondue, ozdobit jimi čokoládový dort. Hosty můžete překvapit dvoubarevnými chuťovkami z cherry rajčat a mochyně.

Tamarind indický, tamaryšek, indické či kyselé datle

Velké hnědé lusky obsahují hnědou dužninu s několika tvrdými černými zrnky. Jedlá je pouze dužnina připomínající karamel. Tamarind můžete jíst syrový, stačí rozlousknout.

Hodí se k přípravě speciálních kořeněných omáček a také osvěžujících nápojů (vzhledem k obsahu kyselin působí lehce projímavě). Tamarindy se také zpracovávají na čatní a do rýžových a zeleninových pokrmů.

Nákup: Kupujte čerstvý s neporušenou strukturou. Příliš suchým luskům se vyhněte, nemají typické aroma. Můžete koupit i hotové výrobky, třeba pyré nebo koření, kterým ochutíte chutney nebo omáčky. Z tamarindu se vyrábějí i bonbony.

Náš tip: Udělejte si  tamarindový sirup. Rozřízněte pět tamarindů, dužninu a semena vyberte lžičkou do kastrůlku, přidejte pět lžic cukru, dvě lžíce citronové šťávy, šálek vody a povařte. Sirup pak můžete použít do koktejlů, dezertů a ovocných salátů.

Cherimoya (čerimoja)

Anona cherimoya (česky čerimoja) pochází z tropických krajů a někteří lidé o ní říkají, že je to nejlahodnější ovoce na světě. Chuťově připomíná banán a hrušku s karamelovou příchutí s trochou smetany.

Cherimoyu konzumujeme syrovou jen tak nebo ji přidáváme do ovocných salátů, zmrzliny či nápojů. Ze šťávy plodů se také vyrábí víno.

Nákup: Cherimoya se sklízí nezralá, protože špatně snáší přepravu. Pozor na to, jak ji přepravujete. Je velmi citlivá na potlučení, takže ji vkládejte do nákupní tašky až jako poslední. Abychom plody mohli konzumovat, musíme je nechat několik dní dozrát. Zralost poznáme podle toho, že slupku lze uvolnit už lehkým tlakem.

Náš tip: Nejlepší je ke konzumaci použít lžičku a semena vyplivnout.

Maracuja

Na plazivé liáně roste ovoce podobné zmuchlanému vejci. Pod voskovou slupkou najdeme žlutooranžovou dužninu s černými zrníčky. Chuť má nasládlou a kyselou zároveň. Přidává se do džusů, dezertů, syrová je velmi osvěžující.

Nákup: Známkou zralosti je zvrásněnost slupky. Pokud je plod hladký, nechte ho týden při pokojové teplotě. Poté odřízněte horní část a vydlabejte lžičkou dužninu.

Náš tip: Dužninou můžeme poklást pudink nebo cheescake nebo dužninu zmrazíme v tvořítkách na led a použijeme do koktejlů.

Štítky:
reklama
Související články
1.5.2024
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat mezi vaječnými a bezvaječnými, semolinovými či celozrnnými, z pšenice, špaldy nebo
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
26.4.2024
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí 1-4 šálky kávy, nemusíte se starat o objem nádoby na vodu ani o rychlost přípravy. Vy
23.4.2024
Tento koláč vypadá dokonale, ale i tak chutná. Do tvarohu můžete zamíchat dvě lžíce máku nebo do něj vmíchat ovoce. Zdobit můžete také čerstvým ovocem, třeba jahodami. Ingredience na 1 formu Na těsto 300 g hladké mouky 150 g másla 1 vejce 1 žloutek 1 lžička nastrouhané citronové kůry 100 g moučkového cukru 1 lžička prášku do pečiva Na náplň 500 g měkkého tvarohu 150 g selskéh
17.4.2024
Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst. Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné. Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívaj
reklama
reklama
Šikovné tipy
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
skutecnepribehy.cz
Magická noc čarodějnic mi nachystala překvapení
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
iluxus.cz
Nově otevřený Koscom Servis překvapí svou prostorností
Už téměř 35 let představuje hodinářství Koscom synonymum pro spolehlivost a kvalitu v oblasti péče o hodinky, a to nejenom mechanické. S blížícími se oslavami výročí se vedení společnosti rozhodlo svo
Vynutí si Krejčíková svatbu?
nasehvezdy.cz
Vynutí si Krejčíková svatbu?
Jsou už mnoho let zasnoubeni, přesto se krásná Aneta Krejčíková (32) veselky stále nedočkala. Povídá se, že už toho má dost a rozhodla se jednat. Jednou už se prý blondýnka ze seriálu Ulice se svým p
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
historyplus.cz
S mongolskými válečníky obětovali jejich koně
Přesily se nezaleknou. V bitvě u slezské Lehnice 20 000 mongolských lučištníků na koních roku 1241 rozpráší třicetitisícové vojsko křesťanů. V Evropě diví kočovníci, kteří se přemísťují z místa na místo závratnou rychlostí, vyvolají paniku.   Rychlí a nezávislí Proženou se celou Asií jako vítr. Denně mohou urazit až 160 kilometrů. Za takovou rychlost mongolští
Nazar: Oko proti zlých pohledům
epochalnisvet.cz
Nazar: Oko proti zlých pohledům
Modrá, bílá, světlemodrá, tmavomodrá. Co je to za podivnou duhu? Na mysli máme nazar neboli oko zla. Prý jednoduchý návod na to, jak přežít veškerou závist a zlobu okolního světa! V modrých očích některé kultury vidí zlo. Například Turci, ale i Řekové. Když mezi ně, typicky hnědooké, přicházejí ze severní Evropy nositelé očí blankytných,
Nepečený borůvkový cheesecake
nejsemsama.cz
Nepečený borůvkový cheesecake
Sladkost, kterou budete muset připravovat každou neděli. Ingredience: ● 130 g sušenek (Lotus, Club nebo Bebe) ● 60 g másla ● 500 g mascarpone ● 200 g sýru Philadelphia ● 200 g vysokotučné smetany ● 120 g moučkového cukru ● 200 g borůvek (nebo jiného bobulového ovoce) Postup: Rozdrťte sušenky. Můžete je dát do igelitového sáčku a paličkou je nadrtit nebo vám pomůže kuchyňský robot. Nadrobno
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
epochaplus.cz
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
21stoleti.cz
Zapomenuté příběhy z výstavby metra: Razicí štít s ručními sbíječkami, Nuselák jako anténa a důkaz, že i tunel se dá plavit
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku V
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
enigmaplus.cz
Smrt ve jménu černé magie: Stojí za neobjasněnými vraždami exotický africký kult?
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji a
Řezy s drobenkou
tisicereceptu.cz
Řezy s drobenkou
Ještě předtím, než nanesete na těsto tvarohovou náplň, potřete ho džemem. Ingredience Na těsto 300 g hladké mouky 150 g změklého másla 1 vejce 100 g cukru 1 lžička nastrouhané citronové k
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř