Domů     Espreso, cappuccino, latte, nebo turek?
Espreso, cappuccino, latte, nebo turek?
21.11.2019

Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů. Povzbudí, zahřeje a vytváří pouto mezi lidmi na schůzkách i při přátelských posezeních v kavárně či doma.

Kvalitní výběrovou kávu s vynikající chutí dostanete v každé dobré kafeterii, kde ji připravují vyškolení baristé. Uvařit ji ale zvládnete i doma, musíte však při její přípravě dodržovat určitá pravidla.

To, jak káva chutná, neovlivňuje jen odrůda, ale také pražení, mletí, skladování a použitá voda.

Co je nejdůležitější pro přípravu dobré kávy

1*Čerstvost

Nejdřív si musíte koupit čerstvě praženou zrnkovou kávu, o kterou se starali odborníci a profesionálové ji ručně pražili. Je to trochu dražší záležitost, ale výsledný nápoj je pak „božská mana“. Nejoblíbenější jsou směsi robusty a arabiky.

Dbejte na to, aby každý balíček měl na obalu uvedené datum pražení. Od tohoto data by se pak káva měla spotřebovat do tří měsíců. A pozor na levné směsi! Občas bývají přepražené a káva z nich chutná hořce.

Dobrý nápoj z nich ani sebekvalitnější přípravou nezískáte. Špatně upraženou kávu někdy poznáte i pouhým okem. Pokud při pražení dojde k porušení struktury kávových zrnek, oleje, které by měly zůstat uvnitř, se dostanou na povrch a káva vypadá, že je mastná.

2*Hrubost mletí

Druhým krokem je kávu správně umlít. Ideální je udělat to těsně před použitím, protože káva po namletí velmi rychle ztrácí aroma a v šálku pak chutná mdle a bez jiskry. Proto baristé nedoporučují kupovat kávu již namletou.

Po otevření sáčku velmi rychle zvětrá. Podle toho jakou kávu chceme uvařit, mele zrna na různou hrubost. Nejjemnější mletí se hodí pro přípravu kávy v džezvě, největší hrubost bude pro použití kávy v tzv. french pressu.

Co se týká mlýnku, nejlepší je používat ten s mlecími kameny, který kávová zrna drtí.

3*Správné skladování

Kávu byste měli skladovat maximálně při pokojové teplotě, spíše však v chladnější místnosti. Ne ale v lednici, protože přílišný chlad jí vůbec nesvědčí. Mějte také na paměti, že káva dobře absorbuje aroma jiných potravin, což negativně ovlivňuje její chuť.

Optimální je tedy skladovat ji v originálním obalu, nebo v dóze bez přístupu světla.

4*Kvalitní voda

Aby káva dobře chutnala, musí se dělat z kvalitní čerstvé vody. V kavárnách se pracuje s profesionálními filtry na vodu, kde je možné regulovat množství rozpuštěných částic. Doma vám pomůže klasická filtrovací konvice.

Voda má totiž zásadní vliv na to, jak bude výsledná káva chutnat. S tvrdou vodou se stává hořkou, s měkkou vodou může chutnat nakysle. Dobré je používat balenou neperlivou vodu, která má nízký obsah vápníku, nevhodná je minerálka.

6*Správná teplota

Ve chvíli, kdy voda přijde do kontaktu s kávou, má mít cca 93 °C. Vařicí voda kávě škodí, přepálí ji a ta pak má trpkou chuť. Navíc se začnou do nápoje uvolňovat zbytky z pražení a ty mohou organismu škodit.

Pokud připravujete kávu v kávovaru, tento problém nehrozí, protože termostat udrží vodu na správné teplotě. Jen nesmíte přístroj zapomenout odvzdušnit, aby se při přípravě dosáhlo optimální teploty. Prohřátá by měla být jak páka kávovaru, tak i šálky.

Z trysky nesmí nápoj padat na dno šálku, ale stékat přes jeho vnitřní okraj. Připravujete-li si kávu klasickým způsobem – hrneček, mletá káva, horká voda, existuje jednoduchý návod: vařicí vodu nechte odstát půl až jednu minutu a pak teprve kávu zalijte.

7*Čistota kávovaru

Po každém použití přístrojů je třeba umýt nejen filtry pro opakované použití, ale i veškeré nádoby a příslušenství – nádobku na zrnkovou kávu, Mlýnek na kávu (1 x měsíčně), spařovací jednotku (1 x týdně), odpadní nádobku na vodu a kávovou sedlinu (denně).

Nezapomeňte, že káva obsahuje tuk, takže jeho zbytky mohou ulpět na stěnách a časem žluknout, což strašně páchne, a káva pak chutná odporně.

Cukr? Mléko?

Odborníci vesměs uvádějí, že kávu bychom měli pít bez cukru a raději i bez mléka, protože její vynikající chuť přebíjejí. Všechno ale záleží na našich chuťových pohárcích.

Káva je totiž jedna z mála radostí, kterou v životě máme, a tak bychom ji měli pít tak, jak nám nejvíce chutná. Třeba i s cukrem a mlékem.

Nejčastější druhy kávy

Espresso – 20 – 30 ml kávy, navrchu krémová oříšková pěna, která se po rozhrnutí lžičkou zatáhne zpátky.

Ristretto – je menší než espresso, objem je 15 – 20 ml silného nápoje.

Cappuccino – větší šálek, většinou 1,6 dcl, který je zarovnaný s okrajem a má mít asi 1 – 2 cm mléčné pěny. Na cappuccino nepatří skořice ani kakao.

Lungo – připravuje se jako espresso do 30 vteřin a šálek se poté doplní horkou vodou. V některých kavárnách dostanete horkou vodu zvlášť, abyste si kávu naředili dle vlastní chuti.

Caffe Latte – Tento druh se připravuje z lunga, tedy „prodlouženého espressa“ a našlehaného mléka. Na vrchu je mléčná pěna, ale menší než u cappuccina. Káva se připravuje do většího šálku.

Latte macchiato – vysoká sklenice, ze třetiny naplněná espressem, ze třetiny horkým mlékem a ze třetiny jemnou mléčnou pěnou.

Turek – dlouhá léta jsme nic jiného neznali. Správný „turek“ by se měl zalévat vodou, která není vroucí. V prvních minutách louhování se do nápoje uvolňují jen chuťové a aromatické složky. Později se ale uvolňují rezidua z pražení a další kofein. Nápoj pak není zdravý.

Tři základní odrůdy kávy

Arabika – je nejdražší, tvoří asi 70 % světové produkce, je méně hořká, obsahuje 1,5 % kofeinu a její chuť je výrazná a variabilní.

Robusta – bývá často součástí směsí, v chuti je víc hořká, plnější a krémovější.

Liberica je mnohem méně známá, protože ji vyhledávají jen individuální zájemci.

Text: Laura Skrčená, Zdroj: A. Neubauer, barista 2012, Foto: Shutterstock

Štítky:
reklama
Související články
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno ale přišli na to, že Pe
1.5.2024
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat mezi vaječnými a bezvaječnými, semolinovými či celozrnnými, z pšenice, špaldy nebo
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
26.4.2024
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí 1-4 šálky kávy, nemusíte se starat o objem nádoby na vodu ani o rychlost přípravy. Vy
23.4.2024
Tento koláč vypadá dokonale, ale i tak chutná. Do tvarohu můžete zamíchat dvě lžíce máku nebo do něj vmíchat ovoce. Zdobit můžete také čerstvým ovocem, třeba jahodami. Ingredience na 1 formu Na těsto 300 g hladké mouky 150 g másla 1 vejce 1 žloutek 1 lžička nastrouhané citronové kůry 100 g moučkového cukru 1 lžička prášku do pečiva Na náplň 500 g měkkého tvarohu 150 g selskéh
reklama
reklama
Šikovné tipy
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu), […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
historyplus.cz
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
V očích krále Františka I. se zračí zoufalství. „Copak vy jste mého syna někdy viděla veselého?“ otočí se na hraběnku Dianu z Poitiers. Pohledná Francouzka se jen lišácky usměje. „Nechte to na mně, Sire. Udělám ho svým rytířem,“ slíbí mu nakonec. Tento úkol splní nade vše očekávání. Princ Jindřich (1519–1559) se do půvabné vdovy, která je o
Pečená kořenová zelenina s medem
tisicereceptu.cz
Pečená kořenová zelenina s medem
Zeleninu si vyberte podle chuti nebo toho, co máte zrovna doma k dispozici. Potřebujete 1,5 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer, dýni, pastinák, batáty, červenou řepu…) 1 palici česneku
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
iluxus.cz
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
Sklářský designer, výtvarník a malíř skla František Jungvirt se ve své nové sběratelské sérii uměleckých váz přenesl do zvířecí říše. Vybrané kusy z jeho stávajících kolekcí Garden a Trifid aktuálně z
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Novinky ze světa rychlovlaků
21stoleti.cz
Novinky ze světa rychlovlaků
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chc
Krásy skalních měst – Česká republika
nejsemsama.cz
Krásy skalních měst – Česká republika
Toužíte prozkoumat svět mohutných pískovcových věží, skalních stěn a krásných soutěsek? Skalní města jsou cílem mnoha turistů od nás i ze zahraničí. Kam zaplatíte vstupné, a kde můžete krásy přírody obdivovat zdarma? Pravčická brána Nejkrásnějším útvarem zdejší přírody a Národního parku České Švýcarsko je Pravčická brána, která se nachází asi 15 km od Děčína. Rozpětí celého oblouku má neuvěřitelných 26,5
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
nasehvezdy.cz
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
Diváci znají Sabinu Remundovou (51) jako ráznou státní zástupkyni ze seriálu Případy 1. oddělení. V soukromém životě by se ale ráda o někoho opřela. Bohužel je však na řadu věcí sama. Její manžel,
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
epochanacestach.cz
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
Oblast Sudet měla po druhé světové válce tu smůlu, že odtud většina původních obyvatel se vztahem k regionu musela odejít. Nepříznivě se to projevilo na stavu krajiny i na architektonických památkách. Najednou se o ty po staletí opečovávané skvosty neměl kdo starat a nikomu na nich nezáleželo. Lidové stavby začaly chátrat, ale staleté dědictví naštěstí nezmizelo
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
skutecnepribehy.cz
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
Z rozvodu mě vyléčila až opravdová láska. Znovu jsem se vdala a můj druhý muž byl tak báječný, že jsem se po jeho boku změnila k lepšímu. Když mě Pavel opustil, nějakou dobu jsem se domnívala, že to nepřežiju. Samozřejmě že mě všichni ujišťovali, že na to se neumírá, že se dám dohromady, že to spraví jenom čas.
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
epochaplus.cz
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
Jediná trvale obydlená vesmírná stanice, a to od 2. listopadu roku 2000. Našli bychom ji na naší nízké oběžné dráze ve výšce přibližně 400 kilometrů. Ač to tak astronautům ani nepřijde, má rychlost 27 720 kilometrů v hodině a Zemi tak obíhá zhruba v 92minutové periodě.   Standardně je tu 7 lidí, kteří se mění
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
enigmaplus.cz
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
Po celém světě najdeme šifry. Pokrývají zdi prastarých chrámů, stránky tajemných a nepochopených knih a v některých případech jsou schované i v malbách a jiných uměleckých dílech. To je i případ Vitru