Domů     Dýně už se kutálejí
Dýně už se kutálejí
20.11.2019

A jestli se dokulily až k vám do kuchyně, máte jistě radost, nebo také starost. Jak se to vezme. Ale co dýni nevezme ani ten největší škarohlíd, je její barevná krása. Stačí si vybrat. A je opravdu z čeho.

Muškátová dýně

Váží kolem 6 kilogramů a užijete si s ní tak týden kulinářské zábavy. Má sytě oranžovou dužinu a slupka může být zbarvená od zelené až po oranžově hnědou. Můžete ji upravovat na sladko i na slano, tak máte naději, že se rodina nezačne hned vzpouzet.

Dýně máslová

Vypadá jako taková velká hruška a slupka je taková nenápadná, zato dužina je výrazně oranžová a stejně výrazná je i její chuť. Když ji upečete, ucítíte máslovo-oříškové tóny.

Je ideální k restování a grilování, je vynikající přílohou k červenému masu (steaky), ovšem je dobrá i do omáček, nádivek, pyré a krémových dýňových polévek. Lze ji třeba i zapékat s masem naslano i nasladko.

Špagetová dýně

Má žlutou až žlutooranžovou slupku, která se nemusí loupat, stačí ji jen povařit. Dužina vytváří špagetová vlákna, pokud je dýně zralá. Vlákna se od sebe oddělí při povaření. Špagetovou dýni vaříme vcelku, neoloupanou.

A dýňové špagety můžeme skutečně využít jako plnohodnotnou náhradu těstovin, čili přelévat je rajčatovými omáčkami a sypat strouhaným sýrem.

Dýně Hokaido

Japonci ji milují a vy byste si ji měli zamilovat taky. Je tak bohatá na minerály i vitaminy, že by byla věčná škoda nezařadit ji do jídelníčku. Podle orientální medicíny je léčivá hlavně pro slezinu, slinivku břišní a žaludek.

Je vlastně sympatická všem, které nebaví zbavovat dýni slupek. Jako jediná má totiž slupku, která tepelnou úpravou změkne.

Má specifickou lehce oříškovou chuť, která se hodí jak pro slané pokrmy, polévky, omáčky, pyré či nádivky, tak i pro sladké dezerty, marmelády, zkrátka téměř do každého druhu pokrmu.

Goliáš

Velkoplodá dýně Goliáš je nám tolik známá klasika s obrovitými plody syté žluto-oranžové barvy. Je to přesně ta dýně, kterou jste letos záviděli sousedovi, a proto jste se rozhodli, že ji chcete mít příští rok i vy.

Nebo si naopak pamatujete, jak z nich maminky kdysi dělaly „ananasový kompot“. Má hladkou oranžovou slupku a obsahuje ohromné procento vody, a proto není příliš vhodná k dlouhodobému skladování, snáze uhnívá.

Plody mohou vážit až 30 kg a jedna rostlina nám vždy dá jen jeden plod, byť bohatě kvete.

Žaludová dýně

Tato dýně má neobvyklé plody připomínající jahody, ovšem na rozdíl od jahod váží plod 0,5–1 kg a je dlouhý cca 10–20 cm. Je oblíbená pro svou oříškovou chuť a též pro možnost konzumace i za syrova, a to dokonce i se slupkou.

Žaludová dýně roste v keřích a nezabírá tolik místa jako ostatní dýně. Pokud ji ale dlouho skladujete, oříšková chuť se vytratí. Jednu z jejích odrůd  můžete navíc konzumovat jako jablko a jiná zase chutná jako kukuřice.

Chioggia

Dýně Chioggia neboli Marina di Chioggia byla vyšlechtěna v Itálii. Její plody váží 4 až 6 kg, mají tmavě zelenou barvu a hrubou strukturu s efektním žebrováním.

Tato dýně je ideální k výzdobě, ovšem svou nasládlou chutí připomíná mrkev, a proto je hojně využívána i v kuchyni. Slupka této dýně je velice tuhá a nepoddajná, proto je třeba dýni nejprve tepelně zpracovat nakrájenou na měsíčky a poté zbavit slupky.

Okrasné dýně

Jak již sám název napovídá, pěstujeme je především pro potěšení smyslů, ozvláštnění interiérů i exteriérů. Jejich roztodivné tvary jsou inspirující pro tvoření různých aranžmá.

Jdeme na nákup

Nejprve se podívejte na slupku dýně. Slupka u zralých dýní je tuhá a matná. Nezralé plody dýně se více lesknou. Na dýni nesmějí být měkká ani hnědá místa. Taková dýně může být postižena hnilobou a je nepoživatelná.

Dalším ukazatelem zralosti dýně je stopka. Musí být zahnědlá a seschlá. Jestliže je svěží a zelená, znamená to, že dýně byla ze záhonu sklizena příliš brzy.

Dýně vybírejte spíše těžší, takové obsahují hodně dužiny a málo semínek. Jestliže větší plody neuzvednete, zaťukejte na ně. Měly by znít dutě.

Tip Paní domu: Pokud chcete dýni na Halloween, kupte naopak lehčí, protože se semínka lépe dlabou.

Skladování

Jestliže máte vhodné prostory, nemusíte dýni zpracovat hned. Na poličce vystlané slámou vám při teplotě 10 až 18 °C a vzdušné vlhkosti 50­-75 % vydrží zdravé dýně i 4 měsíce bez újmy na vzhledu nebo chuti.

Proč jíst právě dýni?

Dýně je významná pro vysoký obsah vlákniny, která čistí trávicí soustavu. Je v ní skoro 90 % vody a asi 8 % cukru.

Dýně obsahuje alfa a beta karoten, čemuž odpovídá i její oranžová barva, lutein, provitamin A a množství minerálů – sodík, draslík, hořčík, fosfor, chlór, měď a železo, kyselina listová a menší množství vitaminu C. Její šťáva je močopudná a podporuje vylučování toxinů z těla.

Konzumace dýně také snižuje hladinu tuků a hlavně cholesterolu v krvi. Její semena mají až 40 % oleje a obsahují i zinek, který posiluje imunitu, chrání nervy a mimo jiné pomáhá mužům při potížích s prostatou.

Tip Paní domu: Nezapomeňte, že kromě dužiny skrývá dýně také semínka. Oberte je od střapatých vláken, opláchněte na cedníku a nechte oschnout.

Pak je můžete upražit na trošce oleje na pánvi, osolit, případně i okořenit a pochutnat si na nich jindy. Ať už jimi posypete salát, polévku či domácí pečivo, nebo je budete jen tak chroupat u televize.

Dýňová pomazánka

1 máslová dýně, 1 lžíce olivového oleje, špetka soli, 12 lžic másla

1) Troubu předehřejeme na 200 °C. Dýni přepůlíme a lžící vyškrábneme dužinu. Obě poloviny dýně dáme do pekáčku řeznou stranou nahoru. Dužinu nožem nařízneme, potřeme olivovým olejem a osolíme. Pečeme 40 minut.

Poté zmírníme teplotu na 170 °C a dopékáme ještě 20­-30 minut, až dužina zcela změkne.

2) Horkou upečenou dužinu lžící vyjmeme a ještě zatepla rozmixujeme nahrubo. Přidáme máslo a pokračujeme v práci s mixérem, dokud vše nerozmixujeme zcela dohladka. Podle chuti dosolíme, přendáme do sklenic a necháme vychladnout.

Hodí se nejen na opečený toust, ale báječně chutná i v bagetce s křupavým salátem či jinou zeleninou.

Dýňové ragú

Beef stew with vegetables in pumpkin
Beef stew with vegetables in pumpkin

1 dýně hokaido, 700 g vepřové plece, 3 lžíce oleje, 1 mrkev, 1 petržel, 1 řapíkatý celer, 1 cibule, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list, 1 lžička tymiánu, 200 ml červeného vína, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce pohankové mouky, sůl

1) Vydlabeme si dýni, zbavíme ji semínek a nakrájíme na kostičky.

2) Ohřejeme si olej na pánvi a opečeme na něm nejdříve očištěnou a nakrájenou mrkev, petržel nakrájenou na půlkolečka a i pokrájený řapíkatý celer. Potom přidáme cibuli pokrájenou na drobno, kterou zpěníme.

3) Maso si nakrájíme na kostičky, přidáme ho do pánve a krátce opečeme ze všech stran.

4) Do pánve přidáme dýni a koření. Podlijeme vše vínem a troškou vody, osolíme a za občasného míchání a podlévání dusíme pod pokličkou deset minut.

5) Ke konci přidáme rajčatový protlak a zahustíme pohankovou moukou, kterou si předtím rozmícháme v trošce vody.

Dýňovo-ricottové noky

900 g pečené dýně, 450 g ricotty, 300 g hladké mouky, 220 g nastrouhaného parmezánu, 110 g másla, 25 g čerstvé šalvěje, 20 g soli, mletý muškátový oříšek

1) Pečenou dýni (kterou je třeba péct bez vývaru, aby nebyla řídká) rozmixujeme na pyré a přidáme ricottu, parmezán, sůl a muškátový oříšek.

2) Do směsi postupně vmícháme mouku a vypracujeme vláčné těsto, ze kterého vytvarujeme 8 válečků o průměru asi 2,5 cm. Každý váleček nakrájíme na stejné díly o velikosti cca 2 cm.

3) Nakrájené noky vaříme ve vroucí vodě, dokud nevyplavou, a poté je vyjmeme.

5) Na pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme šalvejové lístky a krátce je orestujeme. Přidáme noky a krátce opečeme.

6) Hotové noky na talíři posypeme parmezánem a podáváme.

Grilovaná dýně s cibulí a brambory

1 dýně Hokaido, 1 červená cibule, 1 palice česneku, 400 g brambor, 4 lžíce olivového oleje, tymián, sůl, pepř

1) Dýni rozkrojíme, odstraníme semínka, a poté nakrájíme na měsíčky.

2) Brambory a cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka.

3) Celou paličku česneku rozkrojíme příčně na dvě poloviny.

4) Vše vyskládáme do pekáčku, zakapeme olivovým olejem, dochutíme solí a pepřem a přidáme snítky tymiánu.

5) Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, asi 30 minut.

Související články
2.4.2025
Zůstal vám doma tři dny starý chleba, který už se nikomu jíst nechce, ale vyhazovat ho je taky škoda? Možná by se dal ještě skvěle zužitkovat a zároveň byste si mohli pochutnat. Ceny pečiva vystřelily za poslední měsíce do výše, o níž se nám dřív ani nezdálo, a tak jsme připravili tipy, jak chléb využít do posledního krajíčku. Nápadů je více, tudíž se nám sem ani všechny nevejdou. Jednu radu si v
28.3.2025
Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto po ránu vhod. Velmi snadno se o takovou snídani postarají vaflovače nebo topinkovače. Jen si musíte koupit ten správný přístroj. Především je třeba zvážit, pro kolik porcí teplou snídani připravovat. I mezi obyčejnými topinkovači a vaflovači je rozdíl v tom, kolik kousků umí najednou připravit. Pro pohodlí a rychlost jsou také důležité doplňkové funkce. J
27.3.2025
Máme je rádi už proto, že vyřeší večeři i pohoštění, a většinou nám i ušetří peníze. Navíc můžeme zpracovat spoustu surovin, které nám doma přebývají, a fantazii se meze nekladou. A pokud vás právě nic nenapadá, přinášíme trochu inspirace. Vajíčková 3 vejce, 1 lžička plnotučné hořčice, 4 lžíce másla, pažitka, sůl, pár kapek citronové šťávy, špetka cukru, sladká paprika, lžička olivového oleje 1
25.3.2025
Kozí sýr nemá jednu chuť ani texturu: Může být vyzrálý i sametově hladký, plísňový nebo pikantní, drobivý či přírodně jemný a snadno roztíratelný, stejně jako doladěný kořením. A seženete jeho různé druhy dnes téměř v každém supermarketu. Dokonce existuje řada kozích farem, které prodávají domácí kozí sýry i v bio kvalitě. Asi si ale řeknete, proč byste ho měli jíst. Protože je zdravý Kozí mlé
21.3.2025
Cibule není jenom přírodním elixírem pro léčbu neduhů, ale hlavně kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Cibulačku a smažené cibulové kroužky asi všichni známe. Ale co zkusit cibulovou pizzu z listového těsta, cibulovou pomazánku nebo cibulový koláč? Smažené kroužky Potřebujete: 3 velké cibule, 1 lžíci solamylu, 6 lžic hladké mouky, 2 vejce, mletý pepř, 6 lžic piva, olej na s
reklama
Šikovné tipy
Veselé plstěné!
Plsť je skvělým materiálem pro sváteční dekorace. Hýří veselými barvami a lehce se z ní dají vystřihovat tvary. Snadno z ní vytvoříte „trávníček“, květy i košíčky. Plsť se tradičně vyráběla z vlny, dnes je ovšem k dostání spíš varianta polyesterová, která je levnější, obě pak vynikají sytými barvami. V obchodech s potřebami pro tvoření se […]
Peče, která ulehčí odchod
Smrt a umírání je pro mnoho lidí téma, o kterém nechtějí mluvit. I v důsledku toho je paliativní péče opředena řadou mýtů a domněnek. Přitom tomu tak být nemusí. Jedním z klasických mýtů je, že s paliativní péčí a hospicem nechci mít nic společného, protože to urychlí smrt tím, že se některé věci nebudou dělat […]
Nálada jako aprílové počasí: Co s tím?
Výkyvy naší psychiky nás někdy dokáží dostat na kolena. Jsme hádaví, protivní – prostě chvíli obloha bez jediného mráčku, chvíli zataženo s monzunovými dešti. Jak s tím žít? Náladovost nemusí být jen projevem labilní psychiky nebo špatné výchovy. Změny nálad mohou ukazovat i na fyzické potíže, nejčastěji hormonální, typicky provázejí premenstruační syndrom a menopauzu. Může […]
Lepicí váleček odstraní nejen chlupy
Původně byl sice určen pro majitele chlupatých domácích mazlíčků, aby jim pomohl zbavit oděv od chlupů, jenže tenhle šikovný pomocník umí víc než očistit kabát či sukni. Lepicí váleček stojí pár korun a určitě se vyplatí, když ho budete mít nejen doma ve skříni, ale i třeba v miniverzi v kabelce. Poradí si totiž s […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Maďarský rybí paprikáš
nejsemsama.cz
Maďarský rybí paprikáš
Skvělé kotlíkové jídlo, které můžete připravit také na chalupě. Ingredience: 800 g filetů ze sladkovodní ryby 3 rajčata 1 žlutá a 1 červená paprika 2 cibule 100 ml smetany 33% 100 g anglické slaniny 1 lžíce sádla 2 lžičky mleté sladké papriky ½ lžičky mleté pálivé papriky sůl Postup: Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Rybu nakrájejte na kusy o velikosti sousta. Slaninu nakrájejte
Udržitelná móda v souladu s přírodou: TATUUM
iluxus.cz
Udržitelná móda v souladu s přírodou: TATUUM
Nová kampaň TATUUM SENSES AT EASE je věnovaná udržitelné módě. Kolekce z přírodních materiálů zdůrazňuje, že móda může být stylová, nadčasová, ale i zodpovědná k planetě. Je tak skvělou volbou pro ty,
Styděla se, že ji okradla!
skutecnepribehy.cz
Styděla se, že ji okradla!
Jsem už v důchodu a mou největší radostí je občasná návštěva vnučky. Někdy si ke mně rovnou po škole zajde na oblíbený koláč. Je to taková malá slečna a já si chvíle s ní moc užívám. Povídáme si o všem možném, probereme její kamarádky, co poslouchá za hudbu a někdy chce, abych jí vyprávěla, jak zlobila její maminka, když byla malá. Tak jsem ji neznala
Od gladiátorů po jezdecké akrobaty: Fascinující historie cirkusu
epochaplus.cz
Od gladiátorů po jezdecké akrobaty: Fascinující historie cirkusu
Cirkusy provázejí lidstvo po staletí – od krvavých římských her až po okázalé show plné akrobacie a kaskadérských kousků. Jak se z antických arén stala manéž plná barev a hudby? A proč někteří lidé cirkusy milují, zatímco jiní je odmítají? Antický circus: Popravy určené k pobavení Dávnou historii cirkusu můžeme vystopovat až do antiky. „Circus“
Stylový pobyt v zahradě
rezidenceonline.cz
Stylový pobyt v zahradě
Funkčnost, odolnost, uživatelský komfort, v neposlední řadě ale rovněž designová úroveň. To jsou parametry, které by měl venkovní nábytek splňovat bez ohledu na to, za jakých materiálů je vyroben. Patříte-li k příznivcům přírodního dřeva, měli byste se zaměřit především na produkty bez problémů odolávající rozmarům počasí, především vlhkosti, působení plísní a různých škůdců. Pro svůj vysoký
Česká republika vstupuje do polovodičové ligy: Brno otevřelo nové inovační centrum
21stoleti.cz
Česká republika vstupuje do polovodičové ligy: Brno otevřelo nové inovační centrum
V Brně vzniklo České polovodičové centrum, které propojí výzkum s průmyslem a pomůže nastartovat polovodičový ekosystém. Má ambici posílit nejen českou, ale i evropskou technologickou suverenitu.
Pouť Českého Anděla: Další ročník je za dveřmi
epochanacestach.cz
Pouť Českého Anděla: Další ročník je za dveřmi
Když se řekne pouť, mnoho lidí si nejspíš představí Matějskou pouť a její menší obdoby, konající se v různých městech po celé zemi. Takováto pouť, to jsou kolotoče, labutě, autodromy, střelnice, klobásy, cukrová vata, hlasitá změť vzájemně se překřikujícího hudebního doprovodu a k tomu dav bavících se lidí. Jiní si představí křesťanskou pouť s knězem
Bouchalo cestou do Brixenu šampaňské?
historyplus.cz
Bouchalo cestou do Brixenu šampaňské?
Brodí se sněhem, který leží na silnici na Vysočině. „Co mi to dali za starou špatnou bednu,“ rozčiluje se Franz Dedera. Jen co vyjeli, vůz museli opravovat. Teď si tu vykračuje pustinou s tím buřičem Havlíčkem. „No nic, aspoň se podívám domů,“ říká si komisař, rodák z Jindřichova Hradce. Sníh málem nevnímá. Karel Havlíček (1821–1856) má
Má Randová deprese kvůli nesplněným snům?
nasehvezdy.cz
Má Randová deprese kvůli nesplněným snům?
Chtěla milujícího chlapa, nedočkala se. Toužila po miminku, které nemá. Martina Randová (53) se však musela rozloučit i s dalšími sny, jež se jí nikdy nesplnily. Poslední dobou ji prý kolegové víd
Těstoviny s hříbkovou omáčkou
tisicereceptu.cz
Těstoviny s hříbkovou omáčkou
Nejlépe se pro tento recept hodí hříbky nebo lišky. Suroviny 4 lžíce másla 1 cibule 250 g čerstvých hub 200 ml smetany 2 lžíce hladké mouky 3 lžíce strouhaného parmazánu 500 g těstovin sů
Záhadný mrak nad Novým Mexikem: Prováděli zde Američané tajné jaderné zkoušky?
enigmaplus.cz
Záhadný mrak nad Novým Mexikem: Prováděli zde Američané tajné jaderné zkoušky?
V březnu 2014 zaznamenali meteorologické radary nad americkou raketovou střelnicí White Sands v Novém Mexiku zvláštní bouřkový mrak. Na první pohled připomínal atomový hřib. Testuje zde americká armád
Vyrostla na londýnském mostě celá čtvrť?
epochalnisvet.cz
Vyrostla na londýnském mostě celá čtvrť?
Oba břehy Temže v Londýně spojovala kdysi stavba, označovaná za jeden z divů světa. Most, který se stal samostatnou městskou čtvrtí a také místem odporné přehlídky popravených nešťastníků.   Most v samém centru Londýna postavili už Římané v roce 46 našeho letopočtu. Byl dřevěný a vydržel téměř 1000 let, než ho v roce 1013 nechal spálit král Ethelred II. (asi