Domů     Kulinární tipy: Bezmasá sekaná, jak pít whisky a kuchařská hantýrka
Kulinární tipy: Bezmasá sekaná, jak pít whisky a kuchařská hantýrka
23.10.2019

Přinášíme vám mix nejrůznějších kulinárních tipů, kterými si můžete ozvláštnit váš běžný den.

Recept: Bezmasá sekaná

Pokud vám po nákupu vánočních dárků zůstal v peněžence jen průvan, poradíme vám, jak rodině připravit chutnou sekanou bez masa.

Budete potřebovat

¼ kg točeňáku nebo libových párků (ti movitější mohou použít šunkový salám)

200 g pivního sýra

2–3 vejce

1 rohlík nebo housku

sůl

mletý pepř

1 cibuli

mléko

strouhanku

hořčici.

Uzeninu a sýr nastrouháme nahrubo. Housku nakrájíme na kostičky, smícháme se dvěma vejci, osolíme a opepříme. Podle chuti lze přidat lžičku hořčice. Směs propracujeme a vytvoříme tužší hmotu, ze které vytvarujeme 2 šišky.

Pokud je směs příliš měkká, přidáme strouhanku, je-li drobivá, přidáme třetí vejce. Sekané dáme do pekáčku s trochou oleje a upečeme dohněda. Podáváme s bramborovou kaší a zelím.

Jak pít whisky?

Známé obrázky gentlemanů třímajících v ruce těžké tlustostěnné sklenice s ušlechtilým alkoholickým nápojem vůbec neodpovídají tradici. Možná vás překvapí, že podle pravidel stolování naopak čím tenčí sklenka, tím lépe.

Ideální je sklenice ve tvaru tulipánu, tzv. Glencairn glass. Podobá se klasické koňakové napoleonce.

Bary a restaurace je nemají rády, protože se špatně myjí a snadno se rozbijí, proto dávají přednost robustním sklenicím se silným dnem, které se snadno nepřevrhnou.

Z kuchařské hantýrky: Stupně pečení

Stupeň propečení steaku závisí na chuti každého strávníka. Čím kratší dobu je steak připravován, tím šťavnatější, jemnější a krvavější je maso. Delší doba přípravy zas znamená menší obavy z případných chorob. Znáte stupnici pečení steaku?

Raw: syrový, nepečený. Kromě speciálních pokrmů, které ale nejsou skutečnými steaky, jako je např. tatarský biftek či carpaccio, se steaky takto nepodávají.

Blue rare nebo very rare: velmi mírně opečený – jen krátce ožehnout nad plamenem, každá strana cca 30 sekund. Zvenku je opečený, ale uvnitř zůstává krvavý.

Rare: jemně, mírně opečený, teplota středu 52 °C, peče se asi 1 minutu. Z vnějšku ze všech stran je už tmavě-hnědý a vnitřek se také začíná zabarvovat, avšak zůstává rudý.

Medium rare: středně opečený, teplota středu 55 °C. Z vnějšku je tmavě-hnědý, střed steaku je růžový a zbytek vnitřku přechází pomalu do šedo-hnědé poblíž povrchu.

Medium: středně pečený, mírně propečený, teplota středu 58–60 °C. Úplný střed je stále růžový, ačkoli zbytek masa už je zcela propečený do šedo-hnědé barvy.

Medium well: více propečený; teplota středu 65 °C. Maso už je téměř celé hnědé, pouze s náznaky růžové ve středu. Šťavnatost se už vytrácí.

Well done: (úplně, plně) propečený, teplota středu 71 °C. Maso je zcela propečené a okraje mírně ohořelé. Střed je šedo-hnědý.

Rady od maminky:

1) Omáčka bez cucků – Chceme-li nalít smetanu do omáčky, nejprve smícháme kyselou smetanu s moukou, poté přilijeme sběračkou trochu omáčky a důkladně rozmícháme. Teprve pak směs vlijeme do omáčky.

2) Připálená šťáva – Připálíme-li při dušené jídlo, postavíme hrnec na 15 minut do dřezu naplněného studenou vodou. Nemícháme. Poté přendáme obsah do čistého hrnce. Chladový šok strhne nepříjemnou pachuť a připálenina zůstane v původním hrnci.

3) Lepší chuť hub – Chuť sušených hub zvýrazníme, když je před použitím na minutku vložíme do vyhřáté trouby.

4) Voňavé kafe – Kupujeme-li mletou kávu ve větším balení, než ji spotřebujeme, ztrácí své aroma. Pokud hned po přesypání do krabičky ke kávě přidáme špetku soli a dobře promícháme, zůstane charakteristická vůně zachovaná.

5) Příliš hustý kečup – Nemůžeme-li vylít kečup z plné láhve ani třepáním či klepáním, stačí, když do lahve zastrčíme až ke dnu brčko. Tím se do lahve dostane vzduch a kečup vyteče.

6) Snadnější loupání – Do vody na vaření brambor ve slupce kápneme trochu oleje. Dají se pak mnohem lépe loupat.

7) Jak na bramboráky – Bramborák zůstane i po upečení krásně zlatavý, přidáme-li do nastrouhaných brambor trochu vařicího mléka.

8) Zápach rybiny – Nepříjemného pachu rybiny se zbavíme tím, že ruce a nádobí potíráme kávovou sedlinou.

9) Okoralý sýr – Aby sýr v lednici neoschl, zabalíme ho do navlhčené utěrky. Ještě víc pomůže uložit sýr do utěrky namočené v octě.

10) Olivy bez pecek – I když lze koupit olivy bez pecek, někdy se stane, že doma máme jen nevypeckované. Zbavit je pecek však bývá obtížné. Pomůže odpeckovač třešní.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Související články
23.5.2025
Co si budeme povídat, i když se gastronomie vyvíjí zdravějším směrem a šéfkuchaři se předhánějí v inovacích, stejně ta naše česká jídla prostě milujeme a čas od času po nich zatoužíme, protože tu vůni a chuť nic nenahradí. Šumavská kulajda (4 porce) 4 větší brambory, 200 ml smetany na šlehání, 35 g sušených hub (200 g čerstvých), 2 lžíce nasekaného kopru (lze použít i sterilovaný), 1 litr zelen
21.5.2025
Zapomeňte na buchty, knedlíky, lívance a pečivo. Čarujte s kvasnicemi jinak a připravte drožďovou polévku, knedlíčky nebo výtečnou pomazánku. Že je droždí zdravé, o tom není pochyb. Poskytuje tělu celou řadu živin a vitaminů, a přitom šetří kalorie. Nejen to už je důvodem, proč droždí zařadit do jídelníčku častěji. Co se v kvasnicích skrývá Především jsou to vitaminy typu B: * Vitamin B1 (
19.5.2025
Máte rádi smažená jídla, ale protože víte, že nejsou nejzdravější, tak stará olejová fritéza odpočívá někde ve spíži? Nebo jste ji pro jistotu nikdy neměli? Zkuste horkovzdušnou. Proti té tradiční má hodně výhod a přitom jsou pokrmy stejně chutné a křupavé, ovšem lehčeji stravitelné. K přípravě jídla totiž využívá horký vzduch, a když olej, tak opravdu jen minimální množství. Nemusíte tedy řešit,
16.5.2025
Bojíte se mikrovlnky? Pro jedny je to nepostradatelný domácí spotřebič, pro druhé riziko pro zdraví. Přitom technicky vzato používá stejný zdroj pro svoje fungování jako rádia, televizory, mobilní telefony, přístroje GPS nebo třeba hřejivé infralampy a dotaženo do detailů i náš zrak – elektromagnetické vlny delšího rozsahu. Elektromagnetické záření může být skutečně nebezpečné, ale až při vlnách v
14.5.2025
Určitě si doma děláte různé zeleninové saláty, dáváte ji do polévek, omáček i nakládáte. A právě pečená zelenina je to, co vám v repertoáru ještě chybí. A to je škoda. Už proto, že šetří kapsu a také ji můžete použít na spoustu způsobů. Třeba na těstoviny, na polévku, do wrapů a omelet... Kterou vybrat? Vlastně téměř jakoukoliv, ale asi nejvíce se hodí kořenová, třeba brambory, pastinák, sladké
reklama
Šikovné tipy
Dekorativní ptáčci z plsti
Také jste se tak těšili na začátek léta? S ptáčky v plstěných kabátcích bude tohle krásné období roku ještě veselejší. Budete potřebovat: ovčí rouno, polystyrenové šablony ptáčků (můžete je nahradit slepením polystyrenového vejce a kuličky, které jsou lépe k dostání), dřevěné kolíčky, nůž plsticí jehlu, tavnou pistoli, podložku na plstění (vyrobíte ji nalepením mycí houbičky […]
Letíme daleko: Jet lag a další potíže
Nastává čas dovolených a toulek po světě, a tak vás možná čeká vysněná cesta za oceán. Pak se také poprvé potkáte s pásmovou nemocí. Anglicky se nazývá jet lag a doslova znamená tryskáčové zpoždění. O co vlastně jde? Cestování časovými pásmy vám rozbourá denní rytmus. Lidské tělo je, jak známo, nastavené na to, aby dělalo […]
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Za karlovarským porcelánem a sklem
epochanacestach.cz
Za karlovarským porcelánem a sklem
Karlovy Vary, to není jen město lázní a léčivých pramenů, ale také porcelánu. Pojem karlovarský porcelán má váhu nejen v ČR, ale také v zahraničí. Abyste se dozvěděli něco více o bohaté tradici místních továren, můžete navštívit některou z výstav, třeba tu v Muzeu Karlových Varů nebo stálou expozici sbírek Střední uměleckoprůmyslové školy. Pokud vás uchvátí spíše
Trdelník z Rumunska, bábovka z Francie? Zjišťujeme pravý původ našich oblíbených dezertů!
epochaplus.cz
Trdelník z Rumunska, bábovka z Francie? Zjišťujeme pravý původ našich oblíbených dezertů!
Může být náš oblíbený staročeský trdelník původem z Rumunska a tradiční česká bábovka z Francie? Ano, i u těchto ikonických sladkostí se můžeme dočkat velkých překvapení! Pojďme se podívat na fascinující historii sladkých pokrmů, které jsou součástí naší kultury, a odhalme jejich skutečné kořeny, které se často skrývají hluboko v minulosti a za hranicemi. Dnes
Interiér s kouzlem mužské přitažlivosti
rezidenceonline.cz
Interiér s kouzlem mužské přitažlivosti
Moderní rezidenci navrhla designérka celebrit Celia Sawyer pro klienta ze sportovního prostředí. Interiéry, plné jedinečného vybavení v čistých liniích, zdůrazňují sice mužský princip, jsou ale zároveň prosty jakéhokoli chladu. Když Celia do projektu vstupovala, disponoval rozlehlý dům nejen pěti velkorysými ložnicemi a vhodnou velikostí kuchyně i společenské zóny s výhledem do zahrady, ale rovněž komfortní
Vyzrál Soběslav I. na římského krále?
historyplus.cz
Vyzrál Soběslav I. na římského krále?
Přítomným tuhne krev v žilách při pohledu na to, jak popravčí řvoucímu odsouzenci nejdříve v kloubu zlomí paži, aby jej za ni potom propletl dřevěným kolem. V Čechách je taková poprava novinkou. Drastický trest kníže Soběslav přichystal hlavním provinilcům, kteří se ho pokusili svrhnout a zabít. Co hůř, na spiknutí se podíleli i jeho příbuzní!
Britský herec Henry Cavill tváří nových hodinek Longines Spirit Zulu Time 1925
iluxus.cz
Britský herec Henry Cavill tváří nových hodinek Longines Spirit Zulu Time 1925
Švýcarská značka Longines, založená v roce 1832, letos v únoru oznámila jméno nového ambasadora elegance. Stal se jím oblíbený britský herec Henry Cavill – mužný sympaťák, ztělesňující nadčasovou eleg
Isle of Wight: ostrov, kam se jezdí lidé bát
epochalnisvet.cz
Isle of Wight: ostrov, kam se jezdí lidé bát
Tento kus země o rozloze 380 km², byl v minulosti dobýván i adorován pro své umístění u jižních břehů Velké Británie…Ačkoli se sem turisté většinou vypravují za účelem letní dovolené, jsou tu i tací, které sem táhne nechvalně proslulá pověst ostrova. Někteří záhadologové tvrdí, že jsou zde uvězněny stovky mrtvých duší. Stojí za nadměrným výskytem
Amesbury: Předpověděl kruh v obilí smrt?
enigmaplus.cz
Amesbury: Předpověděl kruh v obilí smrt?
Je to jedna z největších záhad světa. Kdo vytváří tajemné kruhy v obilí, které se objevují prakticky po celém světě? Mohou to být mimozemšťané? Nebo jde o výtvory lidí? Anglické hrabství Wiltshire v j
Český astronaut zamíří na ISS. Vláda schválila misi za 2 miliardy jako klíčový krok k rozvoji vědy
21stoleti.cz
Český astronaut zamíří na ISS. Vláda schválila misi za 2 miliardy jako klíčový krok k rozvoji vědy
Česko míří ke hvězdám a s ním i major Aleš Svoboda, první český astronaut, který se vydá na Mezinárodní vesmírnou stanici. Vláda jeho misi schválila jako víc než jen historický okamžik. Nejde jen o sy
Budeš navždy můj hrdina…
skutecnepribehy.cz
Budeš navždy můj hrdina…
Můj syn byl celý můj svět. Když jsem ho poprvé držela v náručí, byl to ten nejmenší, ale nejsilnější člověk, jakého jsem kdy poznala. David byl mojí hrdostí. Narodil se předčasně a musel si už jako malý život vybojovat. Já si pak dala za cíl vychovat ho k tomu, aby byl dobrý. Ne bohatý, ne dokonale úspěšný, ale
Kameny pro vaši ochranu
nejsemsama.cz
Kameny pro vaši ochranu
Nejsou to jen více či méně pozoruhodné a jedinečné kousky zemské hmoty, ale kameny v sobě nesou energetický náboj, který má moc ovlivnit náš život. Už od dávných dob lidé věřili v moc kamenů a jejich vliv na náš osud i štěstí. Kameny nejen zdobily těla, ale také se staly silnými talismany, které chránily své nositele. Víte, který kámen právě vám
Dostal Taclík rozum, nebo spíš nůž na krk?
nasehvezdy.cz
Dostal Taclík rozum, nebo spíš nůž na krk?
Na svém kontě má Marek Taclík (51) mnoho životních přešlapů. Nadměrné užívání alkoholu a omamných látek, za které dostal dokonce i tříletou podmínku, zdemolovaný byt, který mu dali rodiče jako vst
Skořicová ovesná kaše
tisicereceptu.cz
Skořicová ovesná kaše
Nastartujte svůj den vyváženou snídaní. Ovesné vločky jsou dobrým zdrojem vlákniny a mají vysoký obsah vitamínů a minerálů, snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi. V kombinaci se skořicí a čer