Domů     Připravte se: Čas zahradních párty začíná
Připravte se: Čas zahradních párty začíná
26.6.2019

Letní sezona se rozjíždí na plné obrátky a s ní přichází i čas zahradních párty. Co může být příjemnějšího než banda přátel, kteří se sejdou na vaší zahradě.

Přípravu zahradní slavnosti byste neměli nechat na poslední chvíli. Vyplatí se začít tak pět dní předem, abyste pak nelítali jako hadr na holi. Večírek si přece musíte užít i vy.

Strategický plán

Nejprve je třeba si promyslet jídelníček.

Zmíněných pět dnů před párty si sepište, čím vším chcete své hosty nakrmit a napojit – jaká masa, uzeniny či ryby budete grilovat, jaké saláty a omáčky k nim budete podávat a jaké další pochutiny postavíte na stůl – jednohubky, brambůrky, domácí paštiku nebo slané koláče, tzv.

quiche. V horkém létě přijdou vhod také lehké dezerty a zmrzlina nebo jednoduché ovocné špízy. Na špejli napíchejte čerstvý ananas, hroznové víno, jahody a samozřejmě nevynechejte meloun. A co se bude pít? Pivo, víno či tvrdý alkohol?

Z tohoto soupisu pak sestavte konečný seznam jednotlivých ingrediencí, které je třeba nakoupit. Následující tři dny ho ještě každý den přejeďte očima, zda jste něco nezapomněli. Uvidíte, že na seznam ještě pár věcí přibude.

Všechno nakupte v dostatečném množství. Není nic trapnějšího, než když uprostřed party dojde pečivo nebo pivo.

Atmosféru garden party s bohatě prostřeným stolem dotvoří lampiony, světelné řetězy a vlaječky.
Atmosféru garden party s bohatě prostřeným stolem dotvoří lampiony, světelné řetězy a vlaječky.

Nádobí

Zvažte také, zda budete jídlo a pití servírovat ve vašem vlastním nádobí, nebo jestli použijete papírové či plastové talíře, kelímky a lžičky. Domníváme se, že lepší je druhá varianta.

Po akci jen vezmete odpadkový pytel, který jste chytře dali na vhodné místo a do nějž hosté sami vyhazovali použité nádobí, a s úsměvem ho donesete do popelnice. A máte uklizeno.

Atmosféra

Pamatujte na to, že dokonalou atmosféru vytvoří zahradní pochodně a lampiony. Atraktivní jsou také světelné řetězy na keřích a stromech, rozvěšené pestré nafukovací balonky a papírové girlandy. Potřebujete-li intenzivnější osvětlení, instalujte po zahradě olejové lampy.

Domácími limonádami hosty mile překvapíte.
Domácími limonádami hosty mile překvapíte.

Počasí

Pár dnů před párty pozorně čtěte, jaké bude počasí, zda horko, nebo jestli se očekávají přeháňky. A protože počasí neovlivníte, pro jistotu si pořiďte nějaký stanový přístřešek. Máte-li zastřešenou pergolu nebo vytahovací markýzu, není třeba se ničeho bát.

Letní večery sice bývají teplé, ale ne vždy se zadaří. Na lavičky a židle proto připravte sedáky a hřejivé deky, do kterých se hosté v případě potřeby zabalí.

Tři dny předem

Zkontrolujte gril, grilovací náčiní a zásobu dřevěného uhlí. Je-li ho málo, dokupte ho. Obstarejte si už také nápoje a koření, potřebné pro grilování, jednorázové nádobí, ubrousky, párátka, alobalové misky pod maso atd.

Při teplých dnech přijdou vhod ovocné špízy.
Při teplých dnech přijdou vhod ovocné špízy.

2 dny předem

Nakupte potraviny zeleninu, ovoce, a můžete i maso. Nejčastěji se u nás griluje drůbeží a vepřové, z toho je nejvhodnější krkovice, kýta nebo plec. Za čtvrt hodiny bývají hotové.

Když naložíte drůbeží plátky, už za pár minut po vložení na gril je můžete podávat.

1 den předem

Dejte chladit nápoje, připravte marinádu a naložte maso. Marináda se nejčastěji připravuje z čerstvých nebo sušených bylinek rozpuštěných v oleji, z hořčice či z medu. Výtečnou přísadou je česnek. Pozor ale na předčasné solení!

Sůl uzavře masu póry a další přísady již nemají šanci a zůstanou na povrchu. Správný postup tedy je maso naložit bez soli a osolit ho až těsně před grilováním. Marinované maso uložte do uzavíratelných misek a ponechte v chladu.

Misky by neměly být hliníkové nebo železné, vhodné jsou zejména nádoby keramické, plastové, skleněné nebo nerezové. Pokud nechcete nic předem nakládat, dobré je potírat maso připravenou marinádou před samotným grilováním. Zabráníte tím jeho vysušení.

Ovoce můžete připravit do skleněných nádob, na stole budou vypadat elegantně.
Ovoce můžete připravit do skleněných nádob, na stole budou vypadat elegantně.

V den párty

Připravte grilovací náčiní a gril, nakupte čerstvé pečivo, očistěte zeleninu i salát a udělejte zálivku či salátové omáčky. Připravte sezení a prostřete stůl nebo stoly, pokud vás bude víc. A také byste mohli udělat domácí limonádu.

Osvěžující nápoj

Připravit domácí limonádu zvládne i začínající kuchařka. Skvěle osvěží například okurková s mátou a citronem, což není nic jiného než rozmixovaná salátová okurka rozředěná vodou se snítkami máty.

Do vody také můžete dát plátky citronu a pomeranče, pustí trochu šťávy a výsledkem je vynikající drink. Vychlazené limonády nalijte do džbánů či karaf.

I když máte připravené umělohmotné či voskované kelímky, zkuste se podívat, jestli někde doma nenajdete malé zavařovačky. Nápoje v nich vypadají velmi netradičně. Do každé skleničky hoďte kostku ledu, píchněte brčko a podávejte hostům.

Plastové kelímky a talíře ušetří čas – nemusí se umývat.
Plastové kelímky a talíře ušetří čas – nemusí se umývat.

Na gril patří i zelenina

Až začnete grilovat maso, nezapomeňte také na zeleninu. Osvědčené jsou cukety, paprika a především pak žampiony.

Nasypou se do větší mísy, polijí olejem, osolí, okmínují, mísa se přiklopí talířem a mírně protřepe, aby se všechny pěkně vším obalily, a pak už s nimi šup na gril.

Pokrmy by měly být v takové velikosti, aby se daly jednoduše jíst vidličkou nebo rukou. Hostům také nabídněte několik dipů neboli omáček.

Švédský stůl

Bude-li vás na párty trochu víc, není od věci udělat na zahradě menší švédský stůl, aby hosté nemuseli čekat na každý ugrilovaný kousek.

Švédský stůl je vděčný, každý si nabere, co je libo – stačí potraviny nakrájet, naaranžovat na mísy, přidat nějaké ovoce, zeleninu, hořčici a jiná dochucovadla a je to.

Text: Marie Skrčená, Foto: Shutterstock

Předchozí článek
Související články
2.6.2025
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s jejich pomocí lze nepovedené barvení aspoň trochu zlepšit. Příliš tmavá Místo své obvyklé
27.5.2025
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní domu, a tak jsou pro vás připravené ty
26.5.2025
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. V teplé vodě rozpusťte trochu pevného mýdla - nikoli tekutého - a pak p
22.5.2025
Také jste se tak těšili na začátek léta? S ptáčky v plstěných kabátcích bude tohle krásné období roku ještě veselejší. Budete potřebovat: ovčí rouno, polystyrenové šablony ptáčků (můžete je nahradit slepením polystyrenového vejce a kuličky, které jsou lépe k dostání), dřevěné kolíčky, nůž plsticí jehlu, tavnou pistoli, podložku na plstění (vyrobíte ji nalepením mycí houbičky na papírový karton)
20.5.2025
Nastává čas dovolených a toulek po světě, a tak vás možná čeká vysněná cesta za oceán. Pak se také poprvé potkáte s pásmovou nemocí. Anglicky se nazývá jet lag a doslova znamená tryskáčové zpoždění. O co vlastně jde? Cestování časovými pásmy vám rozbourá denní rytmus. Lidské tělo je, jak známo, nastavené na to, aby dělalo během 24 hodin spoustu činností – mezi jiným má svůj čas spánku a jídla. P
reklama
Šikovné tipy
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vysoká estetika a komfort na ruském venkově
rezidenceonline.cz
Vysoká estetika a komfort na ruském venkově
Ušlechtilý eklektický obytný prostor s prvky klasicismu vyniká dokonalým uživatelským pohodlím. Vyvážený design elegantního interiéru je ztělesněním souzvuku individuálních potřeb a technologického pokroku. Návrhářky Jekatěrina Tulupová a Oleša Sitniková z designérského studia Predmet Interior také tentokrát vsadily na portugalskou značku Boca Do Lobo, vyhlášenou svými neotřelými exkluzivními modely nejen nábytku, ale také různých doplňků a
Britský prokládaný dort
tisicereceptu.cz
Britský prokládaný dort
Mezi pilíře britské kuchyně patří především smažená ryba s hranolkami nebo masový pastýřský koláč. Byla by ovšem škoda nepřipomenout i další skvělé recepty! Mezi ně patří třeba Battenbergův dort, k
Útesy u řeckého ostrova Salamíny zdobí vyvržené mrtvoly
epochaplus.cz
Útesy u řeckého ostrova Salamíny zdobí vyvržené mrtvoly
Moře vyplavuje další a další těla a příliv je hází na pobřeží. Krev už vymyla slaná voda, ale i tak jde o otřesný pohled. Řekové Peršanům potopili asi 400 lodí. Mrtví, kteří už nemohou vyprávět o krvavé řeži, pocházejí z jejich posádek. Perský král Dareios Veliký (550 – 486 př. n. l.) buduje velkou říši v čele
Aniston strachy bez sebe! Obtěžuje ji cizí muž
nasehvezdy.cz
Aniston strachy bez sebe! Obtěžuje ji cizí muž
Hollywoodská hvězda Jennifer Aniston (56) zažila šokující incident, když se do jejího sídla v luxusní čtvrti Bel Air v Los Angeles pokusil vniknout posedlý fanoušek. Muž jménem Jimmy Wayne Carwyle (
Léto plné barevných drahokamů
iluxus.cz
Léto plné barevných drahokamů
Sezóna zalitá sluncem přímo vybízí k tomu vnést do každodenního stylu trochu barev v podobě módních doplňků a výraznějších šperků. Barevné drahokamy se stávají nejen trendem tohoto léta, ale i způsobe
Obavy z návratu pravých neštovic
21stoleti.cz
Obavy z návratu pravých neštovic
Když Světová zdravotnická organizace v roce 1980 oficiálně vyhlásila eradikaci pravých neštovic, jednalo se o jeden z největších triumfů moderní medicíny. Tento vysoce nakažlivý a smrtící virus, který
Vesmírné šepoty: Odhalíme záhadu signálů z hlubin kosmu?
enigmaplus.cz
Vesmírné šepoty: Odhalíme záhadu signálů z hlubin kosmu?
Představte si, že se do Země neustále řítí tajemné zprávy z dalekých galaxií. Jsou to stopy prastarých civilizací, nebo jen kosmické úkazy, které stále nechápeme? Fast Radio Bursts (FRB), bleskové rád
Hvězda fotoreportéra se zrodila z podvodu
historyplus.cz
Hvězda fotoreportéra se zrodila z podvodu
Kulky mu sviští kolem hlavy a i on mačká spoušť. Nikoli však na zbrani, ale u svého fotoaparátu. Válečný fotograf Robert Capa je vždy tam, kde se něco děje… Doma je pro něj těsno Jeho rodným městem je Budapešť. Kdyby měl pokračovat v rodinných tradicích, nejspíš by pracoval v oděvním obchodě své matky. Doba však
Cvrnkalo se do důlku už ve starověkém Egyptě?
epochalnisvet.cz
Cvrnkalo se do důlku už ve starověkém Egyptě?
Kuličky patří k oblíbené zábavě po celém světě. Jsou známé nejen z Egypta, ale také z aztéckých nalezišť a vyskytují se v pohřebištích původních obyvatel Severní Ameriky   Již na začátku 20. století archeologové v lokalitě u pákistánského Mohendžodara nalezli kamenné kuličky z doby kolem roku 2500 př. n. l. O kuličkách píše i básník Publius Ovidius Naso (43 př. n.
Sestra se mnou ve všem soupeřila
skutecnepribehy.cz
Sestra se mnou ve všem soupeřila
Byla o dva roky mladší. Jako malá mě často napodobovala, a pak se mnou začala soutěžit úplně ve všem. Na mnoho let jsme se rozhádaly. Když jsme byly hodně malé, tak jsem tu rivalitu necítila. Byla jsem pro svou mladší sestru Majdu vzor, ke kterému vzhlížela s obdivem. Všechno po mně opakovala, a mně se to líbilo. Tak tomu
Vajíčková pomazánka
nejsemsama.cz
Vajíčková pomazánka
Pomazánka nebo vajíčkový salát je oblíbenou ingrediencí na obložené chlebíčky, jednohubky či jakýkoli druh pečiva. Potřebujete: ✿ 6 vajec ✿ 2 lžíce másla ✿ 2 lžíce majonézy ✿ 1 lžičku dijonské hořčice ✿ 2 lžíce malých kapar ✿ 1/2 cibule ✿ hrst řeřichy ✿ sůl, pepř 1. Vejce uvařte natvrdo. Cibuli nakrájejte najemno. Řeřichu omyjte a nasekejte nadrobno. Kapary slijte, nechte okapat a
LETNICE V RODNÉM DOMĚ A. DVOŘÁKA.
epochanacestach.cz
LETNICE V RODNÉM DOMĚ A. DVOŘÁKA.
Rodný dům Antonína Dvořáka opět ožívá historií – v sobotu 7. června bude dějištěm dalšího setkání z cyklu „Rok na vsi“, tentokrát s podtitulem Letnice. Návštěvníci se seznámí se zvyky a tradicemi spojenými s obdobím počátku léta na českém venkově v 19. století. Hned o týden později, v sobotu 14. června, rozezní Rodný dům klavírní