Domů     Sója: Opravdu je tak zdravá?
Sója: Opravdu je tak zdravá?
24.3.2020

Vlna zájmu o sóju, která se zvedla v 90. letech, už dávno opadla. Zjistili jsme, že na ni nejsme chuťově zvyklí a že s ní neumíme v kuchyni pracovat, takže ji rodina odmítá. Nabídka výrobků ze sóji se přesto rozšiřuje. Má smysl je na jídelníček prosazovat?

Jednoduše řečeno, smysl to určitě má, ať už finanční nebo zdravotní. Sojové produkty v roli náhražky masa vyjdou levněji a současně jimi omezíte příjem živočišných tuků.

Jednou týdně sójové jídlo a dvakrát ryba tak mohou zlepšit cholesterolovou bilanci a přirozeně také snížit kalorický příjem. A to je teprve začátek. Pro ženy, zejména zralejšího věku, je sója zajímavá i z dalších důvodů.

Co umí fytohormony

Tím důvodem jsou především isoflavonoidy, látky, na něž je sója bohatá a které po průchodu zažívacím traktem získávají estrogenní účinky. Z těch mají užitek zejména ženy s nepravidelným cyklem nebo v přechodu.

Fytohormony dokážou jemně simulovat vliv přirozených estrogenů a tím zmírňovat potíže, vzniklé jejich nedostatkem.

Pozor. Estrogenní účinky má sója v každém věku, proto se nedoporučuje pro kojence a malé děti. Rovněž muži by měli konzumaci sójových produktů omezit.

Čím pomáhají:

• Mají ochranný vliv na srdeční činnost, což je důležité hlavně pro ženy, u nichž klesá přirozená hladina estrogenu. Současně snižují riziko cholesterolových usazenin v cévách a brání vzniku aterosklerózy.

• Hormonálně působí proti osteoporóze ve vyšším věku. Tento účinek pak ještě posiluje vysoký obsah vápníku v sóje.

• Chrání proti rozvoji rakoviny, a to zvláště rakoviny prsu, ale také tlustého střeva, vaječníků a u mužů prostaty. Má to souviset s tím, že zabraňují nádorům, aby si pro svou výživu tvořily cévy.

• Pomáhají udržovat mladší vzhled pleti ve zralém věku.

A další bonusy

Přes nezvyklost a zdánlivou chudost této potraviny je sója bohatá na kvalitní bílkoviny, jen o něco méně využitelné než bílkoviny z libového masa. Obsahuje i nemálo minerálů, především železo, draslík a vápník, a také vitaminy skupiny B.

Pro štíhlost

Sója se řadí k nemnoha potravinám, které přirozeně brání tvorbě tukových polštářků.

Princip je úplně jednoduchý: Sója napodobuje účinky tzv. hormonu sytosti – leptinu – a po jídle hlásí, že máme dost. A stejně jako tento hormon zmírňuje pocit hladu. Tento efekt podporuje i další svou vlastností – zpomaluje odbourávání cukru v krvi.

Právě pokles hladiny cukru v krvi vyvolává náhlý hlad. Právě před tím sója chrání.

Díky obsahu fytohormonu pak sója pomáhá také ženám v přechodovém věku a zmírňuje sklon k rychlému nabírání kil.

Co se sójou v kuchyni?

Doby, kdy se v regálech obchodů dalo objevit leda tak několik druhů sójového masa, jsou

tytam. Nabídka se navíc rozšířila příjemným způsobem, protože zahrnuje lehce zpracovatelné a využitelné potraviny jako tofu. Právě tofu je ideální formou, jak zařadit sóju na jídelníček. Patří totiž k výrobkům fermentovaným, vyráběným z máčené sóji.

Právě těm se doporučuje dávat přednost. Bobtnáním, kvašením a varem se ničí látka, kterou sója v neupraveném stavu komplikuje trávení. Fermentované výrobky navíc patří k výživově nejkvalitnějším, protože zachovávají nejvíce z původní suroviny.

Tofu

Vyrábí se máčením sojových bobů, které se pak melou a vysrážejí podobnou metodou jako tvaroh z mléka. Tofu je vlastně koncentrát sójových živin, na rozdíl od bobů je lehce stravitelné a snadno upravitelné nasladko i naslano.

V obchodech uvidíte zejména vakuované balíčky váženého tofu v nálevu, a to buď ve variantě přírodní, nebo ochucené (kořeněné, česnekové, marinované, uzené a další).

Předností je dobrá chuť, slabinou pak některé přísady, kterými je dosažena – tofu může obsahovat i drožďový extrakt, což je forma glutamátu. Proto je nutné číst složení a vybírat jen kvalitní produkty.

Tempeh

Jde opět o sójový sýr, tentokrát fermentovaný v plackách do zakouřené až oříškové chutě a pak prorůstaný bílou plísní. Jde o zdraví nejprospěšnější sójovou potravinu, bohužel hůře dostupnou než tofu. Tempeh se dá přidat do polévek, do těstovin, můžete ho smažit i zapékat.

Sojové mléko

Má výbornou chuť, ovšem za to vděčí ochucovadlům a sladidlům. Vyplatí se číst etikety a hledat co nejjednodušší složení s co nejmenším množstvím příměsí. Ovšem i tak je nutné mít na paměti, že jde o nápoj, takže obsahuje živiny hodně zředěné. Odrazující je i vyšší cena.

Sojové dezerty

Připomínají pudinkové dezerty a jejich kvalita se mění podle výrobce. Platí o nich totéž, co o sojovém mléku, a sice že chuť je výrazně upravena vylepšujícími příměsmi.

Sojové maso

Jeho jedinou výraznou předností je nízká kalorická hodnota, vyrábí se totiž z odtučněných sojových vloček. Bohužel původní podoba živin ze sojových bobů byla při výrobě natolik proměněna, že nemůžeme čekat stejné zdravotní účinky. Také chuťově výrazně zaostává za jinými sojovými výrobky.

Lahůdkové výrobky

Sojanéza se připravuje z tofu, rozmixovaného s olejem a ochucovadly. Její hlavní výhoda je v tom, že neobsahuje cholesterol. Slabinou je – stejně jako u sojových salámů – příměs látek zlepšujících chuť a vzhled, bez nichž se neobejdou.

Prospěšnost zdraví je pak někdy sporná. Vždy je ale nutné číst složení konkrétního produktu.

Vyzkoušejte: Lasagne s tofu

Budete potřebovat: 200 g tofu (uzeného nebo marinovaného) + 1 konzerva sekaných rajčat + 1 cibule + 1 stroužek česneku + 12 plátů lasagní + 1 kelímek smetany na vaření + koření + 3 lžíce strouhanky + 200 g sýra + olej

Postup:

1. Tofu nakrájíme nadrobno a ještě rozdrtíme vidličkou. Pak promícháme s kořením a strouhankou. K okořenění se hodí bazalka, tymián, oregano nebo pepř.

2. Na pánvi necháme zesklovatět cibuli a pak přidáme připravené tofu. Jen krátce opékáme, pak přidáme konzervovaná rajčata. Trochu podlijeme, přidáme malý kousek bujónové kostky a pak dusíme, až se tekutina vypaří.

2. Trochu omáčky nalijeme na dno zapékací misky a pokryjeme plátem lasagní a pak obvyklým způsobem střídáme vrstvy omáčky a těstovin. Povrch zalijeme ještě smetanou, posypeme strouhaným sýrem a dáme péct asi na 30 minut.

Foto: Shutterstock

reklama
Související články
6.5.2024
Zimní období funguje u mnohých z nás jako alibi, proč pohyb odložit na jindy. Málo světla, krátké dny, zvýšený příjem kalorií. Jenže teď přišel čas se rozhýbat. Důležité je začít zvolna, nezapomenout se rozcvičit a vybrat vhodnou aktivitu. K tomu patří ale také změna jídelníčku, zejména před a po cvičení. A samozřejmě vůle vydržet. Co vám to přinese? Kromě zlepšující se kondice pocítíte lepší n
2.5.2024
Trénovat, trénovat, trénovat... To jsou tři nejdůležitější způsoby, jak si i do vysokého věku uchovat svěží mozek a perfektní paměť. A existují i další. Náš mozek má jednu unikátní vlastnost. Je plastický. Co to znamená? Nedávné studie jasně prokázaly, že se mozek vyvíjí i v dospělosti, a to prakticky až do posledního dne života. To bylo průlomové zjištění. A netýká se pouze starších lidí, ale ta
28.4.2024
Obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek, a dokonce je považována za tuzemskou superpotravinu. K léčení se užívají všechny části rostliny, tedy kořen, nať i semena. S těmi bychom ale měli zacházet obzvláště opatrně, protože hrozí předávkování. Pokud jsou součástí nějaké léčebné směsi, vždycky se řiďte návodem. Na co se užívá? Petržel, ať už kořen, nebo nať, je silné diuretikum, ted
24.4.2024
Problém, který zná asi většina z nás. Musíme si „nutně odskočit“, ale není kam. A pro někoho pak už může být pozdě. Samovolným únikem moči čili inkontinencí trpí až půl milionů Čechů. Za lékařem se ale stydí jít, přitom se dá hendikep dobře ovlivnit cvičením i léky. Podle statistik až 65 procent postižených nikdy se svým problémem nevyhledá lékaře a snaží se situaci řešit samo. A to přestože jim
17.4.2024
Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst. Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné. Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívaj
reklama
reklama
Šikovné tipy
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
epochaplus.cz
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
epochanacestach.cz
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Možná šlo o nejstarší observatoř v Evropě, možná zde probíhaly brutální rituály. Tragické dopravní nehody na silnici z Prahy do Chomutova, která tajemným místem prochází, jsou zase přičítány zdejší temné historii. Prehistorická svatyně
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,