Potřebujete:
Na omáčku:
2 slané muffiny, bulky nebo kaiserky, 2 vejce, 50 ml bílého vína, 70 g másla, citron, sůl
Na náplň:
4 vejce, 8 lžic octa, 1 lžíci másla, 4 plátky šunky od kosti, bylinky (petržel) na ozdobu
Postup
Nejprve si připravte omáčku. Oddělte žloutky od bílků. K žloutkům přilijte bílé víno. Ve vodní lázni šlehejte žloutky s vínem tak dlouho, dokud nezačnou houstnout. Poté začněte po částech zašlehávat rozpuštěné máslo. Hotovou omáčku dochuťte solí a citronovou šťávou.
Na sporák postavte větší hrnec. Vlijte do něj 600 ml vody a přidejte osm lžic octa. Vodu přiveďte těsně pod bod varu. Vejce po jednom rozklepněte do naběračky.
Tu ponořte do vody a vejce z ní opatrně vypusťte. Pošírujte je asi tři minuty, tak aby byl bí lek pevný, ale při pohmatu jste cítili tekutý žloutek.
Pečivo rozkrojte a opečte v toustovači nebo pod grilem. Plátky šunky krátce opečte na másle na pánvi a položte na opečené pečivo. Na šunku položte pošírované vejce, přelijte je omáčkou a ozdobte bylinkami. .