Domů     6 tipů, jak zatočit s plísní
6 tipů, jak zatočit s plísní
29.12.2021

Jak nahoře, tak i dole. Tak by se dalo výstižně popsat působení plísní, a to nejen v potravinách. Co to znamená? A jak se proti nim bránit?

Téma plísní je v souvislosti s jídlem aktuální v každém ročním počasí, ale právě v zimě nejvíc. Ve spíži i v kuchyni se méně větrá a v obou místnostech stoupá vlhkost. To jsou pro plísně optimální podmínky k růstu.

Proto je důležité potraviny často kontrolovat a snažit se, aby se k nim plísně vůbec nedostaly. Jak?

1. Dbejte v kuchyni na zvýšenou hygienu

Než začnete brát potraviny do rukou, pořádně si ruce umyjte. Nikdy k tomu nepoužívejte utěrku na nádobí. Tu pak často, nejlépe denně měňte za čistou a udržujte ji suchou. Mikrotenové sáčky nepoužívejte opakovaně (například k uschování chleba nebo pečiva).

2. Řiďte se doporučeními výrobců

Sýry s tzv. ušlechtilou plísní (Camembert, Hermelín,…) uchovávejte pouze v chladničce. Porcované potraviny, balené ve vakuu nebo v ochranné atmosféře, po otevření co nejdříve snězte.

Uzeniny, sýry a další pochutiny, které jste si přinesli v mikrotenovém sáčku, buď rychle spotřebujte, nebo je přendejte do jiného obalu.

3. Pořiďte si dózy

Tzv. suché potraviny (mouku, luštěniny, těstoviny, rýži, ořechy, rozinky, strouhaný kokos, kakao,…) mějte uschované v uzavíratelných dózách na suchém a pokud možno tmavém místě. Potřebnou dávku z nádoby odebírejte vždy čistou odměrkou nebo lžící.

Pak nádobu hned zase uzavřete. Čas od času obsah nádob zkontrolujte, a když objevíte byť jen náznak plísně, celý obsah vyhoďte.

4. Čerstvé potraviny neskladujte dlouho

A nekupujte si je do zásoby. Jestliže zplesniví, neokrajujte a nevykrajujte je. Nedávejte je ani zvířatům. To platí jak o chlebu a pečivu, tak i o ovoci a zelenině. Plesnivé jsou posuzovány jako zdravotně závadné.

Ovoce, které je „natlučené“ nebo scvrklé, můžete jíst, ale musí být bez sebemenších stop plísně. Syrové potraviny by měly být v ledničce odděleno od ostatních pokrmů. Zbytky jídla patří vždy do ledničky a sníst byste je měli maximálně do dvou dnů.

5. Kontrolujte kompoty, zavařeniny a mošty

Pokud sami zavařujete nebo vyrábíte mošt, používejte pouze čerstvé ovoce či zeleninu a nezávadné suroviny. Ani tady nestačí nahnilé části vykrojit. Některé plísně jsou totiž odolné i vůči vysokým teplotám.

Objeví-li se na zavařenině plíseň, stejně jako u ostatních potravin ji nemilosrdně vyhoďte. Ani u kompotů a marmelád nestačí odebrat viditelný nárůst plísně lžící, je třeba zlikvidovat celý obsah sklenice a tu pak důkladně vymýt.

Proč nejíst jídlo, u kterého jsme plíseň odstranili z povrchu nebo odkrojili?

* Je-li plíseň na povrchu potraviny, je zcela jisté, že její mikroskopické spóry jsou i uvnitř. Mycelium (podhoubí plísně) není vidět, a přitom může být prorostlé hluboko do potraviny.

Nejenže jídlo rozkládá a spotřebovává z něj vitaminy, minerály a ostatní živiny, takže už je pro nás bezcenné, ale vyvolává i život ohrožující onemocnění. Do jídla totiž vylučuje jed zvaný mykotoxin.

* V současné době je známo přes 200 mykotoxinů. Některé z nich poškozují játra a ledviny, jiné mají karcinogenní účinky a podílejí se na vzniku nádorového bujení (např. tzv.

aflatoxin B1 nebo ochratoxin A, který je dáván do souvislosti s nádorovým onemocněním ledvin). Jiné snižují obranyschopnost organismu, zvláště u starších lidí a u dětí. Podílí se na alergiích a přecitlivělosti, mohou vyvolávat kožní problémy.

6. Pravidelně a často uklízejte

Dostatečné větrání, funkční odsávač par v kuchyni, pravidelné malování… to vše zamezí přítomnosti a rozvoji plísní. Samozřejmostí je i časté vynášení odpadků či čištění ledničky, spíže a kuchyně vhodnými dezinfekčními prostředky.

Jedině tak znemožníte plísni, aby kontaminovala potraviny a jejich prostřednictvím i vás samotné.

Připravila: Dana Pešková, Zdroj: MVDr. Vladimír Ostrý (Státní zdravotní ústav), RNDr. Lucie Houšková (chciseuzdravit.cz), Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
19.11.2025
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením na plynu apod. Zplodi
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
30.10.2025
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo zelenin
13.10.2025
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, či police jednoduše ronícím mlékem vytřít.
1.10.2025
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a perlivé nápoje, které dráždí. Když je vám však „jen“ nevolno a máte pocit plnosti, zkuste naše
reklama
Šikovné tipy
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Řeší problémy s penězi Obermaierové nový muž?
nasehvezdy.cz
Řeší problémy s penězi Obermaierové nový muž?
V životě hvězdy seriálu Ulice, Jaroslavy Obermaierové (79), se možná zablýskalo na lepší časy! Ze sousedství chalupy na Benešovsku, v níž herečka pobývá, se k nám donesla zpráva, že ji navštěvuje ja
Black Friday se mění. Nastává čas na zážitky…
iluxus.cz
Black Friday se mění. Nastává čas na zážitky…
Nastává čas Black Friday, nejlepších dní slev. Ale jeho charakter se mění. Výzkumy agentur zabývajících se spotřebitelskými návyky dokazují, že touhu po hmotných věcech přetlačují nákupy zážitků. N
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Guacamole pomazánka
tisicereceptu.cz
Guacamole pomazánka
Klasika je skvělá na každou party. Hodí se do mnoha pokrmů. Suroviny 2 zralá avokáda 1 cibule 1 pálivá chilli paprička 1 vyzrálé rajče 2 stroužky česneku 1 lžíce limetové šťávy hrstka nase
Teenagerka z doby kamenné si pochutnávala na žvýkačce z březové kůry
21stoleti.cz
Teenagerka z doby kamenné si pochutnávala na žvýkačce z březové kůry
Archeologům v Estonsku se podařilo objevit kus březového dehtu, který na sobě nesl otisky zubů a stopy slin, domnívají se proto, že byl využit jako žvýkačka, kterou před 10 500 let žvýkala dospívající
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Vydejte se za čerty v Evropě
nejsemsama.cz
Vydejte se za čerty v Evropě
Chcete se s vnoučaty na počest svatého Mikuláše pořádně bát mezi pekelnými bytostmi? Pro ten případ vám přinášíme přehled největších letošních čertovských průvodů. Najdete je nejen v jejich kolébce, rakouských Alpách, ale i v Německu nebo i u nás! Salzburg V rakouském Salzburgu se uskuteční hned několik tradičních průvodů alpských čertů, „krampusáků“.Strašidelné rohaté bytosti s ručně vyřezávanými dřevěnými maskami, srstí, hřívami a
Podivná varování nemá člověk podceňovat
skutecnepribehy.cz
Podivná varování nemá člověk podceňovat
Maminka na pověry věřila a kladla mi na srdce, abych žádná varování osudu nepodceňovala. Její předpověď z rozházených fazolí se bohužel naplnila. Jako dítě školou povinné jsem byla poučena, že když přes cestu někomu přeběhne černá kočka, bude mít smůlu. Tomu se dalo zabránit tím, že se překříží prostředníček přes ukazováček, nejraději na obou rukou, a takto chráněný
Krev není voda! 5 slavných citátů, které chápeme špatně
epochaplus.cz
Krev není voda! 5 slavných citátů, které chápeme špatně
Všichni je známe, skoro všichni je někdy opakujeme, všichni jim rozumíme. Anebo si to alespoň myslíme! Občas se to trochu zamotá a slavné výroky si vykládáme poněkud jinak, než jak byly původně zamýšleny… PENÍZE JSOU KOŘENEM VŠEHO ZLA Peníze nekazí společnost jen dnes, je tomu už dávno. Dokonce natolik že o tom píše již Bible.
Templáři mezi námi: Ideály rytířů přežily ve Skotsku
historyplus.cz
Templáři mezi námi: Ideály rytířů přežily ve Skotsku
Když se řekne „templář“, většina lidí si vybaví bílé pláště s rudým křížem, středověké křížové výpravy nebo hořící hranici pod nohama velmistra Jacquese de Molay. Templáři však existují i dnes. Ne jako strážci svatého grálu v hollywoodských filmech, ale jako skutečné rytířské společenství s duchovním a morálním posláním. Někteří lidé spatřují v novodobých rytířských řádech
Nevysvětlené světlo v trutnovském chrámu. Co o něm víme?
enigmaplus.cz
Nevysvětlené světlo v trutnovském chrámu. Co o něm víme?
Město Trutnov ve východních Čechách je plné záhad. Své tajemství si podržel i současný arciděkanský kostel Narození Panny Marie. Vypráví se totiž o tom, že v noci z jeho útrob vycházela silná záře. Mo
Jak umělá inteligence pomáhá hlídat uhlíkovou stopu ve firmách
epochalnisvet.cz
Jak umělá inteligence pomáhá hlídat uhlíkovou stopu ve firmách
Praha, 2. října 2025 – Snižování uhlíkové stopy s sebou nese také reporting. Do hry nově vstupuje umělá inteligence, která pomáhá firmám všech velikostí sledovat a řídit jejich dopad na životní prostředí. Díky chytrým algoritmům lze odhalit plýtvání energií, optimalizovat dopravu i produkci a zároveň ušetřit nemalé náklady. Od tabulek k datové analytice Sledování uhlíkové stopy