Domů     6 tipů, jak zatočit s plísní
6 tipů, jak zatočit s plísní
29.12.2021

Jak nahoře, tak i dole. Tak by se dalo výstižně popsat působení plísní, a to nejen v potravinách. Co to znamená? A jak se proti nim bránit?

Téma plísní je v souvislosti s jídlem aktuální v každém ročním počasí, ale právě v zimě nejvíc. Ve spíži i v kuchyni se méně větrá a v obou místnostech stoupá vlhkost. To jsou pro plísně optimální podmínky k růstu.

Proto je důležité potraviny často kontrolovat a snažit se, aby se k nim plísně vůbec nedostaly. Jak?

1. Dbejte v kuchyni na zvýšenou hygienu

Než začnete brát potraviny do rukou, pořádně si ruce umyjte. Nikdy k tomu nepoužívejte utěrku na nádobí. Tu pak často, nejlépe denně měňte za čistou a udržujte ji suchou. Mikrotenové sáčky nepoužívejte opakovaně (například k uschování chleba nebo pečiva).

2. Řiďte se doporučeními výrobců

Sýry s tzv. ušlechtilou plísní (Camembert, Hermelín,…) uchovávejte pouze v chladničce. Porcované potraviny, balené ve vakuu nebo v ochranné atmosféře, po otevření co nejdříve snězte.

Uzeniny, sýry a další pochutiny, které jste si přinesli v mikrotenovém sáčku, buď rychle spotřebujte, nebo je přendejte do jiného obalu.

3. Pořiďte si dózy

Tzv. suché potraviny (mouku, luštěniny, těstoviny, rýži, ořechy, rozinky, strouhaný kokos, kakao,…) mějte uschované v uzavíratelných dózách na suchém a pokud možno tmavém místě. Potřebnou dávku z nádoby odebírejte vždy čistou odměrkou nebo lžící.

Pak nádobu hned zase uzavřete. Čas od času obsah nádob zkontrolujte, a když objevíte byť jen náznak plísně, celý obsah vyhoďte.

4. Čerstvé potraviny neskladujte dlouho

A nekupujte si je do zásoby. Jestliže zplesniví, neokrajujte a nevykrajujte je. Nedávejte je ani zvířatům. To platí jak o chlebu a pečivu, tak i o ovoci a zelenině. Plesnivé jsou posuzovány jako zdravotně závadné.

Ovoce, které je „natlučené“ nebo scvrklé, můžete jíst, ale musí být bez sebemenších stop plísně. Syrové potraviny by měly být v ledničce odděleno od ostatních pokrmů. Zbytky jídla patří vždy do ledničky a sníst byste je měli maximálně do dvou dnů.

5. Kontrolujte kompoty, zavařeniny a mošty

Pokud sami zavařujete nebo vyrábíte mošt, používejte pouze čerstvé ovoce či zeleninu a nezávadné suroviny. Ani tady nestačí nahnilé části vykrojit. Některé plísně jsou totiž odolné i vůči vysokým teplotám.

Objeví-li se na zavařenině plíseň, stejně jako u ostatních potravin ji nemilosrdně vyhoďte. Ani u kompotů a marmelád nestačí odebrat viditelný nárůst plísně lžící, je třeba zlikvidovat celý obsah sklenice a tu pak důkladně vymýt.

Proč nejíst jídlo, u kterého jsme plíseň odstranili z povrchu nebo odkrojili?

* Je-li plíseň na povrchu potraviny, je zcela jisté, že její mikroskopické spóry jsou i uvnitř. Mycelium (podhoubí plísně) není vidět, a přitom může být prorostlé hluboko do potraviny.

Nejenže jídlo rozkládá a spotřebovává z něj vitaminy, minerály a ostatní živiny, takže už je pro nás bezcenné, ale vyvolává i život ohrožující onemocnění. Do jídla totiž vylučuje jed zvaný mykotoxin.

* V současné době je známo přes 200 mykotoxinů. Některé z nich poškozují játra a ledviny, jiné mají karcinogenní účinky a podílejí se na vzniku nádorového bujení (např. tzv.

aflatoxin B1 nebo ochratoxin A, který je dáván do souvislosti s nádorovým onemocněním ledvin). Jiné snižují obranyschopnost organismu, zvláště u starších lidí a u dětí. Podílí se na alergiích a přecitlivělosti, mohou vyvolávat kožní problémy.

6. Pravidelně a často uklízejte

Dostatečné větrání, funkční odsávač par v kuchyni, pravidelné malování… to vše zamezí přítomnosti a rozvoji plísní. Samozřejmostí je i časté vynášení odpadků či čištění ledničky, spíže a kuchyně vhodnými dezinfekčními prostředky.

Jedině tak znemožníte plísni, aby kontaminovala potraviny a jejich prostřednictvím i vás samotné.

Připravila: Dana Pešková, Zdroj: MVDr. Vladimír Ostrý (Státní zdravotní ústav), RNDr. Lucie Houšková (chciseuzdravit.cz), Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
19.11.2025
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením na plynu apod. Zplodi
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
30.10.2025
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo zelenin
13.10.2025
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, či police jednoduše ronícím mlékem vytřít.
1.10.2025
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a perlivé nápoje, které dráždí. Když je vám však „jen“ nevolno a máte pocit plnosti, zkuste naše
reklama
Šikovné tipy
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Plněné slané buchty
tisicereceptu.cz
Plněné slané buchty
Máte rádi sladké kynuté buchty? Pak je musíte vyzkoušet naslano! Ingredience 250 g hladké mouky 250 g polohrubé mouky 200 g vařených brambor 180 ml vody nebo mléka 100 g rozpuštěného másla
Když sláva bolí: Utrápené dětství, které poznamenalo slavné
epochaplus.cz
Když sláva bolí: Utrápené dětství, které poznamenalo slavné
Z dálky působí život celebrit jako splněný sen – peníze, sláva, obdiv. Realita je ale mnohdy mnohem temnější. Za úspěchem mnoha slavných stojí dětství plné zneužívání, chudoby či násilí, které v nich zanechalo hluboké jizvy. Tyto těžké zkušenosti je však často posílily a staly se motorem jejich pozdějšího úspěchu. Jejich osudy tak mohou být inspirací
Radikální pojetí Highlife Chronograph v podání Bamford Watch Department
iluxus.cz
Radikální pojetí Highlife Chronograph v podání Bamford Watch Department
Od roku 2009 Bamford Watch Department (BWD) neustále mění pravidla současného hodinářství. George Bamford, kreativní mozek značky, si vybudoval renomé pro reinterpretaci horologických ikon s výrazně m
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
epochanacestach.cz
Stříbrné vánoční dny 2025: Vstupenka pro naše čtenáře ZDARMA!
Zveme všechny příznivce lákavého vánočního nakupování a báječné vánoční atmosféry na výstaviště do Letňan PVA EXPO PRAHA, kde proběhne již 16. ročník veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY. Tento veletrh dárků, dekorací a spotřebního zboží je pořádán uvnitř výstavní haly a nabízí kromě báječných nákupů všeho druhu také příjemnou relaxaci a občerstvení u velkého vánočního stromu za
Češi mají minerální dluh, chybí jim vápník a hořčík
epochalnisvet.cz
Češi mají minerální dluh, chybí jim vápník a hořčík
Nové výstupy dlouhodobého monitoringu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) ukazují, že česká populace napříč věkem trpí nedostatkem klíčových minerálů. Zatímco vápník chybí prakticky všem věkovým skupinám, u žen a seniorů se navíc často objevuje nízký příjem hořčíku. Naopak sodíku máme v jídelníčku spíš nadbytek. Nedostatek minerálů Nízký příjem vápníku se výrazně týká seniorů. U lidí
Odvede Leichtové muže milenka?
nasehvezdy.cz
Odvede Leichtové muže milenka?
Vztah herečky ze seriálu Bratři a sestry Kristýny Leichtové (40) a režiséra Vojtěcha Štěpánka (41) se zřejmě otřásá v základech. Před nedávnem se šířily zvěsti, že se už vídají, jen aby si předali dě
Zelné koláče
nejsemsama.cz
Zelné koláče
Můžete je připravit také jako klasické buchty. Ingredience na 20 koláčů: Na těsto: ● 250 g hladké mouky ● 120 ml mléka ● ½ kostky čerstvého droždí ● 60 g sádla ● 1 vejce ● 1 lžička soli Na náplň: ● ½ hlávky malého zelí ● 1 cibule ● 1 lžíce sádla ● 150 g anglické slaniny ● špetka mleté papriky Postup: Mléko zahřejte a rozdrobte do něj droždí. Přidejte cukr a lžičku mouky.
Havárie letu 203: Příběh muže, který přežil nemožné
enigmaplus.cz
Havárie letu 203: Příběh muže, který přežil nemožné
Na nevadském letišti Reno-Cannon se připravuje k odletu let Galaxy Airlines 203. Cestující na palubě jsou v dobré náladě a těší se na svou cestu. Jenže krátce po vzletu dojde k nehodě, která se stane
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Výlet do daleké země prodloužil vnučce život
skutecnepribehy.cz
Výlet do daleké země prodloužil vnučce život
Libuška je od narození velmi vážně nemocná, lékaři byli bezradní. Splnění jejího snu ale nadějně oddálilo nešťastný konec. Moje vnučka se bohužel narodila s nevyléčitelnou nemocí. Už od jejího narození tak nastala pro její rodiče pekelná jízda. Neustále s ní chodili po všech možných vyšetřeních. Zvlášť dcera se jí maximálně věnovala a všichni jsme se snažili dělat maximum.
Operace Katapult: Podrazili Britové francouzského spojence?
historyplus.cz
Operace Katapult: Podrazili Britové francouzského spojence?
Kapitánu Hollandovi se derou do očí slzy. Celý den se snažil přesvědčit Francouze, aby přijali britské ultimátum. Některé důstojníky, s nimiž jednal, považuje za své přátele. Bohužel neuspěl a nedokázal tak odvrátit hrozící katastrofu. Britové si svou vůli prosadí silou!   Hitlerův bleskový útok slaví úspěch. Na jaře roku 1940 německé jednotky rychle postupují do nitra
Mimořádný objev vzácného prvoka odhaluje novou větev eukaryotického stromu života
21stoleti.cz
Mimořádný objev vzácného prvoka odhaluje novou větev eukaryotického stromu života
Výzkumný tým z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy vedený profesorem Ivanem Čepičkou a jeho doktorským studentem Markem Valtem objevil vzácný a jednobuněčný organismus s unikátní buněčnou stavbo