Domů     6 tipů, jak zatočit s plísní
6 tipů, jak zatočit s plísní
29.12.2021

Jak nahoře, tak i dole. Tak by se dalo výstižně popsat působení plísní, a to nejen v potravinách. Co to znamená? A jak se proti nim bránit?

Téma plísní je v souvislosti s jídlem aktuální v každém ročním počasí, ale právě v zimě nejvíc. Ve spíži i v kuchyni se méně větrá a v obou místnostech stoupá vlhkost. To jsou pro plísně optimální podmínky k růstu.

Proto je důležité potraviny často kontrolovat a snažit se, aby se k nim plísně vůbec nedostaly. Jak?

1. Dbejte v kuchyni na zvýšenou hygienu

Než začnete brát potraviny do rukou, pořádně si ruce umyjte. Nikdy k tomu nepoužívejte utěrku na nádobí. Tu pak často, nejlépe denně měňte za čistou a udržujte ji suchou. Mikrotenové sáčky nepoužívejte opakovaně (například k uschování chleba nebo pečiva).

2. Řiďte se doporučeními výrobců

Sýry s tzv. ušlechtilou plísní (Camembert, Hermelín,…) uchovávejte pouze v chladničce. Porcované potraviny, balené ve vakuu nebo v ochranné atmosféře, po otevření co nejdříve snězte.

Uzeniny, sýry a další pochutiny, které jste si přinesli v mikrotenovém sáčku, buď rychle spotřebujte, nebo je přendejte do jiného obalu.

3. Pořiďte si dózy

Tzv. suché potraviny (mouku, luštěniny, těstoviny, rýži, ořechy, rozinky, strouhaný kokos, kakao,…) mějte uschované v uzavíratelných dózách na suchém a pokud možno tmavém místě. Potřebnou dávku z nádoby odebírejte vždy čistou odměrkou nebo lžící.

Pak nádobu hned zase uzavřete. Čas od času obsah nádob zkontrolujte, a když objevíte byť jen náznak plísně, celý obsah vyhoďte.

4. Čerstvé potraviny neskladujte dlouho

A nekupujte si je do zásoby. Jestliže zplesniví, neokrajujte a nevykrajujte je. Nedávejte je ani zvířatům. To platí jak o chlebu a pečivu, tak i o ovoci a zelenině. Plesnivé jsou posuzovány jako zdravotně závadné.

Ovoce, které je „natlučené“ nebo scvrklé, můžete jíst, ale musí být bez sebemenších stop plísně. Syrové potraviny by měly být v ledničce odděleno od ostatních pokrmů. Zbytky jídla patří vždy do ledničky a sníst byste je měli maximálně do dvou dnů.

5. Kontrolujte kompoty, zavařeniny a mošty

Pokud sami zavařujete nebo vyrábíte mošt, používejte pouze čerstvé ovoce či zeleninu a nezávadné suroviny. Ani tady nestačí nahnilé části vykrojit. Některé plísně jsou totiž odolné i vůči vysokým teplotám.

Objeví-li se na zavařenině plíseň, stejně jako u ostatních potravin ji nemilosrdně vyhoďte. Ani u kompotů a marmelád nestačí odebrat viditelný nárůst plísně lžící, je třeba zlikvidovat celý obsah sklenice a tu pak důkladně vymýt.

Proč nejíst jídlo, u kterého jsme plíseň odstranili z povrchu nebo odkrojili?

* Je-li plíseň na povrchu potraviny, je zcela jisté, že její mikroskopické spóry jsou i uvnitř. Mycelium (podhoubí plísně) není vidět, a přitom může být prorostlé hluboko do potraviny.

Nejenže jídlo rozkládá a spotřebovává z něj vitaminy, minerály a ostatní živiny, takže už je pro nás bezcenné, ale vyvolává i život ohrožující onemocnění. Do jídla totiž vylučuje jed zvaný mykotoxin.

* V současné době je známo přes 200 mykotoxinů. Některé z nich poškozují játra a ledviny, jiné mají karcinogenní účinky a podílejí se na vzniku nádorového bujení (např. tzv.

aflatoxin B1 nebo ochratoxin A, který je dáván do souvislosti s nádorovým onemocněním ledvin). Jiné snižují obranyschopnost organismu, zvláště u starších lidí a u dětí. Podílí se na alergiích a přecitlivělosti, mohou vyvolávat kožní problémy.

6. Pravidelně a často uklízejte

Dostatečné větrání, funkční odsávač par v kuchyni, pravidelné malování… to vše zamezí přítomnosti a rozvoji plísní. Samozřejmostí je i časté vynášení odpadků či čištění ledničky, spíže a kuchyně vhodnými dezinfekčními prostředky.

Jedině tak znemožníte plísni, aby kontaminovala potraviny a jejich prostřednictvím i vás samotné.

Připravila: Dana Pešková, Zdroj: MVDr. Vladimír Ostrý (Státní zdravotní ústav), RNDr. Lucie Houšková (chciseuzdravit.cz), Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
15.5.2025
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh může časem ustoupit, jenže ne každému se taková pa
13.5.2025
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až 15 podle toho, jak ho budete chtít hustý. Z lesklé lícové strany každ
28.4.2025
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud vám ale sněží na ramena nebo prosvítají ve vlasech, nastal probl
17.4.2025
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální sádrové rychloobvazy (mají vysoký nános sádry
15.4.2025
Pokud každý rok vymýšlíte, čím zpestřit sváteční výzdobu, máme pro vás pár nápadů. Určitě se budou hodit jak těm zkušenějším, kteří s korálky už někdy pracovali, tak i začátečníkům. Korálkové vajíčko 1 balení rokajlových korálků 10/0 transparentní, 1 balení rokajlových korálků 10/0 Sfinx, 1 Miyuki háčkovací přízi 0,45mm/25m, háček 0,9 mm, jehla s velkým okem 55 mm Navlékneme korálky podle vzo
reklama
Šikovné tipy
Velikonoční čepičky s oušky
Pokud se vám nechce do barvení vajíček, tak je zkuste naparádit čepičkami se zaječími oušky. Háčkované Budete potřebovat: – háček 2,5 mm – bavlněnou přízi Postup Háčkujte v řadách, na začátku každé řady uháčkuje 1 řetízkové oko (ŘO). Začíná se na špičce čepičky. Čepička 1. ř.: 2 ŘO, do prvního oka 6 krátkých sloupků (KS), […]
Veselé plstěné!
Plsť je skvělým materiálem pro sváteční dekorace. Hýří veselými barvami a lehce se z ní dají vystřihovat tvary. Snadno z ní vytvoříte „trávníček“, květy i košíčky. Plsť se tradičně vyráběla z vlny, dnes je ovšem k dostání spíš varianta polyesterová, která je levnější, obě pak vynikají sytými barvami. V obchodech s potřebami pro tvoření se […]
Peče, která ulehčí odchod
Smrt a umírání je pro mnoho lidí téma, o kterém nechtějí mluvit. I v důsledku toho je paliativní péče opředena řadou mýtů a domněnek. Přitom tomu tak být nemusí. Jedním z klasických mýtů je, že s paliativní péčí a hospicem nechci mít nic společného, protože to urychlí smrt tím, že se některé věci nebudou dělat […]
Nálada jako aprílové počasí: Co s tím?
Výkyvy naší psychiky nás někdy dokáží dostat na kolena. Jsme hádaví, protivní – prostě chvíli obloha bez jediného mráčku, chvíli zataženo s monzunovými dešti. Jak s tím žít? Náladovost nemusí být jen projevem labilní psychiky nebo špatné výchovy. Změny nálad mohou ukazovat i na fyzické potíže, nejčastěji hormonální, typicky provázejí premenstruační syndrom a menopauzu. Může […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Existovali opravdoví obři? Legendy o nich najdeme po celém světě!
enigmaplus.cz
Existovali opravdoví obři? Legendy o nich najdeme po celém světě!
Po staletí jsou na mnoha místech planety nacházeny podivné kostry a nástroje, které údajně dokládají existenci lidem podobné rasy velkého vzrůstu, která vládla světu dávno před nástupem člověka. Bohuž
Směs z lesních hub nakyselo
tisicereceptu.cz
Směs z lesních hub nakyselo
Na nakládání se hodí hříbky, babky, lišky i poddubáky. Suroviny na 4 sklenice 1 kg očištěných hub 2 lžíce octa sůl Na nálev 500 ml octa 1,5 l vody 10 kuliček pepře 10 kuliček nového k
Technologie a styl: Vychytávky pro moderní život
epochaplus.cz
Technologie a styl: Vychytávky pro moderní život
Od chytrých pomůcek pro rodiče přes kuchyňské vychytávky až po designové doplňky – tyto produkty kombinují technologii, praktičnost a styl. Chytrá ponožka pro děti, strojek na těstoviny, USB rozbočovač, potápěčské hodinky a zarážka na dveře zpříjemní každodenní život. Chytrá ponožka hlídá životní funkce děťátka, i když rodiče spí Chytrá ponožka Owlet Smart Sock je chůvičkou
Olomoucký hrad: Pýcha i tragédie rodu Přemyslovců
epochanacestach.cz
Olomoucký hrad: Pýcha i tragédie rodu Přemyslovců
Nejvyšší věž na Moravě, největší moravský zvon a rozlehlý historický areál, který se může směle rovnat i Pražskému hradu. Přemyslovský hrad v Olomouci je výjimečný v mnoha ohledech a pokoušet se ho prohlédnout za jediný den je prostě marná snaha. Návrší, které dnes známe pod jménem Václavské, považovali za ideální k budování sídla už obyvatelé za pravěkých časů.
Peršané ve starověku zaútočili bojovým plynem
historyplus.cz
Peršané ve starověku zaútočili bojovým plynem
„Kupředu!“ zvolá římský velitel a s četou vojáků se rozeběhne tunelem směrem k nepříteli. Za sebou mají sotva pár metrů, když vtom je přes nos praští ostrý zápach. Křečovitě lapají po vzduchu, padají na kolena a v mučivých bolestech umírají. Římská pevnost toho dne padne. Co stálo za úspěchem perské armády?   Píše se rok
Jágr své mladé partnerce už nestačí…
nasehvezdy.cz
Jágr své mladé partnerce už nestačí…
Když začal Jaromír Jágr (53) randit se svou o třiadvacet let mladší partnerkou Dominikou Branišovou (30), bylo jim oběma o pět let míň. Nyní, tři roky po padesátce, musí ale legendární hokejista,
Arktické rostliny reagují na změnu klimatu nepředvídatelně
21stoleti.cz
Arktické rostliny reagují na změnu klimatu nepředvídatelně
Klimatická změna rychle proměňuje arktickou tundru, potvrdila rozsáhlá mezinárodní studie, kterou publikoval časopis Nature. Vědci po čtyři desetiletí sledovali více než 2 000 rostlinných společenstev
Jak se mám nadechnout?
skutecnepribehy.cz
Jak se mám nadechnout?
Byly jsme jen dvě. Já a moje dcera Klára. Bez jejího otce, bez velké rodiny, bez zázemí. Ale měly jsme sebe. A teď už ji nemám. Nám to stačilo. Byla moje radost, moje světlo, moje všechno. Když jsem večer zavírala oči, děkovala jsem, že ji mám. A ráno jsem vstávala s myšlenkou na ni. Smála se s hlavou zakloněnou,
Star Oud je nejnovějším přírůstkem do kolekce, která vzdává hold dědictví Montblanc
iluxus.cz
Star Oud je nejnovějším přírůstkem do kolekce, která vzdává hold dědictví Montblanc
V roce 2024, kdy byla kolekce uvedena na trh, Montblanc představil nový způsob, jak vyjádřit různé aspekty svého bohatého dědictví, naplněného kreativitou a řemeslnou zručností. Montblanc Collection z
Revoluce ve stavebnictví: Budeme žít v houbách?
epochalnisvet.cz
Revoluce ve stavebnictví: Budeme žít v houbách?
Představte si budoucnost, ve které domy rostou stejně jako houby po dešti. Zní to jako sci-fi? Možná. Ale v České republice už takový dům existuje.   Experimentální projekt SAMOROST přinesl skutečnou revoluci v udržitelném bydlení. Poprvé v historii nechali vyrůst dům, jehož klíčovým materiálem je mykokompozit – stavební prvek vytvořený z podhoubí. Inovativní přístup otevírá
Nádherný svět Sicis
rezidenceonline.cz
Nádherný svět Sicis
Věhlasná značka, která se původně proslavila především luxusními mozaikovými obklady, dnes nabízí vybavení pro celý interiér. Co její návrháři a řemeslníci dovedou, představila ve svém kompletně zrekonstruovaném showroomu v srdci Paříže. Koncept „Casa Sicis“, který se vedle Londýna a Milána nedávno zabydlel také ve francouzské metropoli, v ulici 41 Rue François Premier poblíž Champs Elysées,
Sladký toust
nejsemsama.cz
Sladký toust
Na takových sladkých toustech si pochutnáte ve Francii. Můžete je podávat s různými druhy ovoce a s kopečkem mascarpone. Ingredience na 4 porce: 8 plátků toustového chleba máslo na smažení 3 vejce 100 ml mléka 1 lžíce cukru 1 lžička mleté skořice 1 miska borůvek 1 malý kelímek zakysané smetany 2 lžíce medu Postup: V misce prošlehejte vejce s mlékem, cukrem a skořicí. Do směsi namáčejte tousty