Domů     Hrušková sezona je tu
Hrušková sezona je tu
8.10.2020

A pokud tohle ovoce milujete, jistě uvítáte pár receptů, které rozšíří váš repertoár a pomohou vám objevit nové chutě.

Plněná hruška se sýrem

(4 porce)

2 zralé hrušky (neměly by být příliš měkké), 100 g čerstvého kozího sýru (pokud nemáte rádi kozí , nahraďte ho třeba sýrem brie nebo hermelínem), 20 g piniových oříšků, 1 snítka saturejky,

2 lžíce medu, 30 g másla, půl skleničky vody

1) Hrušky omyjeme a podélně rozřízneme na poloviny. Malou lžičkou odstraníme jádřince a vznikne tak jamka na náplň.

2) Troubu předehřejeme na 180 °C. V hlubší pánvi na mírném plameni rozpustíme máslo a na něm opečeme hrušky slupkou dolů asi 10 minut.

3) Hrušky přendáme do pekáčku vyloženého pečicím papírem, slijeme na ně máslo z pánve a přidáme půl skleničky vody. Pečeme 10–15 minut.

4) Na náplň v malé misce smícháme čerstvý kozí sýr s piniovými oříšky a osolíme.

Hrušky vyndáme z trouby a naplníme jamky umíchanou náplní. Pokud jste se rozhodli použít jiný sýr, nasypejte pár piniových oříšků do každé jamky a přikryjte plátkem brie nebo hermelínu.

5) Nabereme lžičkou med a hrušky pokapeme. Vrátíme plech do trouby a pečeme dalších 10 minut.

Servírujeme ještě teplé.

Tip: Na talíř se k hruškám hodí i kopeček zakysané smetany.

Medová pizza

(2 porce)

Těsto: 360 g hladké mouky, ½ kostky droždí (cca 25 g), 240 ml teplé vody, 1 lžíce medu, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky soli

Náplň: 5–6 sladkých hrušek, hrst nasekaných vlašských ořechů, můžete ale použít i piniové nebo lískové, 3 lžíce medu, 1 lžíci panenského oleje, tymián

1) Droždí, med a teplou vodu lehce promícháme v misce a necháme vzejít kvásek. Bude to trvat asi 10 minut.

2) Do mísy kuchyňského robotu nasypeme mouku, přidáme sůl a olivový olej, nasadíme hnětací hák. Jakmile se na kvásku tvoří bublinky, přilijeme ho k mouce.

3) Na nízký stupeň suroviny promícháme. Pak zvýšíme na vysoký stupeň a necháme těsto hníst cca 5 minut, až bude pružné (nemáte-li robota, nic se neděje, uhnětete těsto ručně). Podle potřeby můžete přidat lžíci teplé vody a znovu hníst.

4) Hotové těsto dáme na moukou lehce posypaný vál, velmi lehce poválíme.

5) Těsto vložíme do olejem vymazané mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě kynout, cca 1–1 ½ hodiny.

6) Po vykynutí je přendáme na vál vysypaný moukou a vyválíme 2 kulaté pizzy, které potřeme olivovým olejem.

7) Hrušky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky a rozložíme na těsto. Pokapeme olivovým olejem a medem, posypeme oříšky a tymiánem a dáme do trouby vyhřáté na 250 °C na 6–8 minut.

Rokfórová polévka

(4 porce)

5 hrušek zbavených jádřince a pokrájených, 30 ml oleje, 1 menší cibule nakrájená na drobno, 400 ml zeleninového vývaru, ½ lžičky sladké papriky, šťáva z půlky citronu, 175 g rokfóru + kousek na ozdobu, sůl a černý pepř, hrst vlašských ořechů, 50 g másla

1) Na oleji osmažíme cibuli, přidáme 3 hrušky a vývar a vaříme asi 8–10 minut (dokud hrušky úplně nezměknou).

2) Přidáme papriku, citronovou šťávu, sýr, osolíme a opepříme podle chuti. Polévku necháme zchladit a rozmixujeme.

3) Poté přecedíme do hrnce a prohřejeme.

4) Zbylé 2 hrušky nakrájené na plátky nebo na kousky zkaramelizujeme na másle a hotovou polévku na talíři jimi ozdobíme. Přidáme trochu rozdrobeného rokfóru a pár vlašských ořechů.

Gratin

(4 porce)

6–8 větších brambor, 3 oloupané pevné hrušky, ½ lžíce másla, 150 g strouhaného ementálu nebo sýru gruyère, 1 smetana, čerstvě strouhaný muškátový oříšek, čerstvě mletý černý pepř, mořská sůl

1) Troubu předehřejeme na 180 °C.

2) Brambory a hrušky oloupeme a nakrájíme na tenké plátky (hodí se kráječ, ale vystačíme si i s ostrým nožem).

3) V misce smícháme smetanu, muškátový oříšek, pepř a sůl. Vymažeme zapékací misku máslem.

4) Na dno dáme nejdřív bramborové plátky, poté hrušky, na ně část sýra a zalijeme částí smetany. Opakujeme, dokud není miska plná. Horní vrstvu by měly tvořit brambory a zbylý sýr.

5) Pečeme do změknutí brambor asi 45 minut. Pokud by se nám zdálo, že pokrm příliš rychle hnědne, použijeme folii.

6) Před podáním necháme gratin mírně vychladnout po dobu 5 až 6 minut.

Související články
14.1.2025
Knedlíky i malé knedlíčky. Tuhle dobrotu objevily snad všechny kuchyně světa. Liší se jen těstem a složením náplně, oblíbenou národní pochoutkou jsou ale všude. Proto pro vás máme pro inspiraci pár receptů. Knedlíky, knedlíčky a jim podobné těstové taštičky mohou být hlavním jídlem, přílohou a ve sladké podobě i dezertem. Které vybrat? My jsme se tentokrát pro tento článek rozhodli pro knedlíky p
10.1.2025
A nejen podle barvy a velikosti, i když samozřejmě často nakupujeme očima. Daleko důležitější je chuť. Ta se u jednotlivých odrůd liší a nejen to, jablka jsou více či méně šťavnatá, tvrdší, měkčí... Proto se také každé hodí na jiné použití v kuchyni. Nevěříte? Ale nejdřív s námi pojďte na nákup. Dejte si načas Popadnout v supermarketu tácek s jablky a rychle k pokladně, není nejlepší řešení, st
7.1.2025
Bez pečicího papíru se žádná hospodyňka neobejde. A určitě také ví, že se dá využít nejen v troubě, ale i v domácnosti k jiným účelům. Které to jsou? Pečicí papír můžete použít na vyložení jakékoliv nádoby, aby se její obsah nepřichytil na stěnu a nepřipálil. Když ho položíte na váhu, suroviny na ni pak můžete pokládat bez nádoby. I v mikrovlnce je nenahraditelným pomocníkem. A víte, že ho nemusí
31.12.2024
Tradičním přípitkem o silvestrovské půlnoci bývá šampaňské, respektive většinou spíše šumivé nebo perlivé bílé víno. Jenže slavnostní chvíli můžete zapít i svěžím koktejlem. Kromě šumivého vína nebo sektu se u nás „zabydluje“ prosecco. Jde o šumivé víno ze severní Itálie a podle tlaku v láhvi se dělí na prosecco šumivé (spumante) a perlivé (frizzante). Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvají
30.12.2024
Připíjet si alkoholem není povinné, někomu prostě nechutná, jiný jej nemůže ze zdravotních důvodů. A pak jsou tady i děti a řidiči... A co jim nabídnout namísto nealko sektu mocktail? Jde o nealkoholický koktejl, jehož myšlenka se zrodila v Americe. Často se mu říká i „mock cocktail“, což je v anglickém překladu „falešný koktejl“. Pokud jej pro někoho budete na Silvestra připravovat, dejte si zál
reklama
Šikovné tipy
Líčení, které ubere roky
Touha být krásná s roky nevyvane, spíš ji nahrazuje rezignace. Nepodléhejte jí, i ve zralém věku vám šikovné líčení udělá radost při pohledu do zrcadla. Signálem mládí je hladká pružná pleť. Ta se sice vrátit nedá, ale šikovně použitým make-upem lze opticky zmírnit nápadnost povadlosti pokožky a nerovnoměrnou pigmentaci, což jsou hlavní známky přibývajících let. […]
Těžké ráno po oslavě?
Kocovině je lépe předcházet, než ji léčit. A pokud se ptáte, jak ji léčit, tak receptů, rad a návodů je mnoho. Ovšem efekt je individuální – na každého totiž platí něco jiného. K typickým příznakům kocoviny patří bolesti hlavy, průjem, nechutenství, třes, únava a nevolnost. Každý z nich vám naruší běžné denní činnosti. Co dělat, […]
Domácí apotéka na svátky
Vánoce a Silvestr jsou svátky rodinného setkávání, ale také dobrého jídla a pití. A málokdo dokáže odolat různým lákadlům a laskominám. Víme, že už máme dost, ale oči a mlsný jazyk nás nutí hodovat dál. A tak není nic divného, že může nastat nějaký problém. Pálí nás žáha, bolí žlučník, třeští hlava… První pomoc lze […]
Svícny z hrníčků
Skvělé je, že jejich výrobu zvládne každý a nezabere příliš času. Stačí jen zapojit fantazii. A většinu věcí, které budete potřebovat, najdete doma. Připravte si * různé hrníčky * balicí papír * mech * modřínové či jiné větvičky * drobné šišky * kousky kůry pokryté mechem * různé druhy a velikosti svíček * krajky * […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Hotel Reiters Supreme: Malebné místo v srdci přírody
iluxus.cz
Hotel Reiters Supreme: Malebné místo v srdci přírody
Potřebujete vypnout, dobít baterky a najít dokonalý klid? Hotel Reiters Supreme, nacházející se v malebném rakouském Burgenlandu, je tím pravým místem. Tento pětihvězdičkový hotel, určený výhradně pro
Obrázek chlapce z Terezína zamířil do vesmíru
historyplus.cz
Obrázek chlapce z Terezína zamířil do vesmíru
Život v terezínském ghettu je nesmírně obtížný, ovšem mladičký Petr Ginz se každodenními útrapami zlomit nenechá. Lidem okolo sebe dodává naději, posiluje dobré vztahy mezi nimi a snaží se je zabavit i vzdělávat. Na rozdíl od některých přátel mu však štěstí nepřeje a válku nepřežije.   Ve škole patří k nejlepším a rádi ho mají
Bible je důkazem, že žijeme v simulaci, tvrdí vědec
epochalnisvet.cz
Bible je důkazem, že žijeme v simulaci, tvrdí vědec
Je svět kolem nás skutečný? Co když je vše je pouhá iluze a my žijeme uvězněni ve virtuální realitě podobně jako postavy ve videohrách, u kterých ve volném čase odpočíváme? Touto otázkou se vědci a filozofové zabývají už tisíce let. Docent fyziky na univerzitě v Portsmouthu Melvin Vopson nyní přichází s tvrzení, že Bible může
Tomešová už toho má plné zuby a chce se rozvést?
nasehvezdy.cz
Tomešová už toho má plné zuby a chce se rozvést?
Hvězda seriálu ZOO Michaela Tomešová (33) je už osm let manželkou herce ze seriálu Slunečná Romana Tomeše (36). Jenže znovu po nějaké době se povídá, že mají velkou manželskou krizi. Prý snad měla h
Kouzelné Karlovy Vary z ptačí perspektivy
epochanacestach.cz
Kouzelné Karlovy Vary z ptačí perspektivy
Hosté lázní Karlovy Vary odjakživa rádi chodí na procházky do romantického okolí. Možnost podívat se na město shora se naskýtá hned na několika vyhlídkách s bohatou historií a cennou architekturou. Když budeme procházet nejnavštěvovanější české lázeňské město, takřka na každém kroku narazíme na něco zajímavého. Je tu celkem pět výstavných kolonád, řada významných lázeňských budov, ale
Ostružinovo-borůvkový pohár
tisicereceptu.cz
Ostružinovo-borůvkový pohár
Doba pohárů je trochu ta tam. Ale řekněte, není to škoda? Tak to pojďme napravit! Suroviny 250 g mascarpone 2 vejce 4 lžíce cukru trocha mandlového likéru (Amaretto) silná káva 1 balíček pi
Toskánsko po americku
rezidenceonline.cz
Toskánsko po americku
Atmosféra toskánského venkova učarovala majitelům vily natolik, že zatoužili přenést jeho kouzlo i do amerického Texasu. Půvabné a jakoby ospalé kamenné stavení se stalo jejich domovem. Architekt Bob Wetmore z architektonického studia Cornerstone byl tím pravým, kdo dokázal představy a přání manželů proměnit ve skutečnost. Nejdůležitějším požadavkem bylo ponechat hlavní obytné prostory v jedné výškové úrovni,
Řeknět dost! Už ani kapku
nejsemsama.cz
Řeknět dost! Už ani kapku
Stačí zakašlat, kýchnout nebo se zasmát, a nehoda je na světě. Drobného úniku moči si nikdo kolem sice nevšimne, ale i tak je pro vás zdrojem velkého stresu. O stresové nebo také zátěžové inkontinenci hovoříme v případě, že k úniku moči dochází při zvýšené fyzické námaze, při kašli, kýchání nebo smíchu. K úniku dochází jednou až dvakrát denně
Ve chvíli nouze mě překvapil
skutecnepribehy.cz
Ve chvíli nouze mě překvapil
Manžel mi tragicky zahynul před devíti lety. Celkem dlouho jsem se z toho za pomoci psycholožky dostávala. Vdaná jsem byla dvacet pět let. Laťka na muže byla nastavena vysoko. Nejdříve jsem si řekla, že už zůstanu sama. Ale postupem času jsem si uvědomovala, že bych ještě chtěla někoho, s kým ucítím, že žiji. Byl bezradný Do vedlejšího vchodu našeho
Tajemství nenápadné vesničky: Nacházejí se zde podzemní chodby dávné pevnosti?
enigmaplus.cz
Tajemství nenápadné vesničky: Nacházejí se zde podzemní chodby dávné pevnosti?
Vesnice Veselice je v současnosti částí východočeské obce Velká Jesenice. Kdysi zde stával hrad, který zanikl v šestnáctém století. Podle legend měla tato pevnost disponovat i systémem podzemních chod
Steve Jobs: Vizionář, který změnil svět technologií
epochaplus.cz
Steve Jobs: Vizionář, který změnil svět technologií
V roce 1976 založil Steve Jobs spolu se Stevem Wozniakem (*1950) firmičku Apple Computer ve své garáži. V roce 1980 se z ní stal miliardový byznys a veřejně obchodovaná společnost. O čtyři roky později vytvořil Apple Macintosh, ale firma se roku 1985 v obavách z levnějších produktů konkurenčního Microsoftu svého zakladatele zbavila. Steve Jobs (1955–2011) Kdo to je: zakladatel, výkonný
Čirok je obilninou budoucnosti. Dokáže uživit, z půdy vyhnat škůdce či působit proti rakovině
21stoleti.cz
Čirok je obilninou budoucnosti. Dokáže uživit, z půdy vyhnat škůdce či působit proti rakovině
Říká se mu velbloud rostlinné říše, protože je suchovzdorný, což je při současných klimatických změnách u plodin nedocenitelnou vlastností. Čirok v naší zemi zatím málo známe, ale je pátou nejpěstovan