Domů     Hrušková sezona je tu
Hrušková sezona je tu
8.10.2020

A pokud tohle ovoce milujete, jistě uvítáte pár receptů, které rozšíří váš repertoár a pomohou vám objevit nové chutě.

Plněná hruška se sýrem

(4 porce)

2 zralé hrušky (neměly by být příliš měkké), 100 g čerstvého kozího sýru (pokud nemáte rádi kozí , nahraďte ho třeba sýrem brie nebo hermelínem), 20 g piniových oříšků, 1 snítka saturejky,

2 lžíce medu, 30 g másla, půl skleničky vody

1) Hrušky omyjeme a podélně rozřízneme na poloviny. Malou lžičkou odstraníme jádřince a vznikne tak jamka na náplň.

2) Troubu předehřejeme na 180 °C. V hlubší pánvi na mírném plameni rozpustíme máslo a na něm opečeme hrušky slupkou dolů asi 10 minut.

3) Hrušky přendáme do pekáčku vyloženého pečicím papírem, slijeme na ně máslo z pánve a přidáme půl skleničky vody. Pečeme 10–15 minut.

4) Na náplň v malé misce smícháme čerstvý kozí sýr s piniovými oříšky a osolíme.

Hrušky vyndáme z trouby a naplníme jamky umíchanou náplní. Pokud jste se rozhodli použít jiný sýr, nasypejte pár piniových oříšků do každé jamky a přikryjte plátkem brie nebo hermelínu.

5) Nabereme lžičkou med a hrušky pokapeme. Vrátíme plech do trouby a pečeme dalších 10 minut.

Servírujeme ještě teplé.

Tip: Na talíř se k hruškám hodí i kopeček zakysané smetany.

Medová pizza

(2 porce)

Těsto: 360 g hladké mouky, ½ kostky droždí (cca 25 g), 240 ml teplé vody, 1 lžíce medu, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky soli

Náplň: 5–6 sladkých hrušek, hrst nasekaných vlašských ořechů, můžete ale použít i piniové nebo lískové, 3 lžíce medu, 1 lžíci panenského oleje, tymián

1) Droždí, med a teplou vodu lehce promícháme v misce a necháme vzejít kvásek. Bude to trvat asi 10 minut.

2) Do mísy kuchyňského robotu nasypeme mouku, přidáme sůl a olivový olej, nasadíme hnětací hák. Jakmile se na kvásku tvoří bublinky, přilijeme ho k mouce.

3) Na nízký stupeň suroviny promícháme. Pak zvýšíme na vysoký stupeň a necháme těsto hníst cca 5 minut, až bude pružné (nemáte-li robota, nic se neděje, uhnětete těsto ručně). Podle potřeby můžete přidat lžíci teplé vody a znovu hníst.

4) Hotové těsto dáme na moukou lehce posypaný vál, velmi lehce poválíme.

5) Těsto vložíme do olejem vymazané mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě kynout, cca 1–1 ½ hodiny.

6) Po vykynutí je přendáme na vál vysypaný moukou a vyválíme 2 kulaté pizzy, které potřeme olivovým olejem.

7) Hrušky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky a rozložíme na těsto. Pokapeme olivovým olejem a medem, posypeme oříšky a tymiánem a dáme do trouby vyhřáté na 250 °C na 6–8 minut.

Rokfórová polévka

(4 porce)

5 hrušek zbavených jádřince a pokrájených, 30 ml oleje, 1 menší cibule nakrájená na drobno, 400 ml zeleninového vývaru, ½ lžičky sladké papriky, šťáva z půlky citronu, 175 g rokfóru + kousek na ozdobu, sůl a černý pepř, hrst vlašských ořechů, 50 g másla

1) Na oleji osmažíme cibuli, přidáme 3 hrušky a vývar a vaříme asi 8–10 minut (dokud hrušky úplně nezměknou).

2) Přidáme papriku, citronovou šťávu, sýr, osolíme a opepříme podle chuti. Polévku necháme zchladit a rozmixujeme.

3) Poté přecedíme do hrnce a prohřejeme.

4) Zbylé 2 hrušky nakrájené na plátky nebo na kousky zkaramelizujeme na másle a hotovou polévku na talíři jimi ozdobíme. Přidáme trochu rozdrobeného rokfóru a pár vlašských ořechů.

Gratin

(4 porce)

6–8 větších brambor, 3 oloupané pevné hrušky, ½ lžíce másla, 150 g strouhaného ementálu nebo sýru gruyère, 1 smetana, čerstvě strouhaný muškátový oříšek, čerstvě mletý černý pepř, mořská sůl

1) Troubu předehřejeme na 180 °C.

2) Brambory a hrušky oloupeme a nakrájíme na tenké plátky (hodí se kráječ, ale vystačíme si i s ostrým nožem).

3) V misce smícháme smetanu, muškátový oříšek, pepř a sůl. Vymažeme zapékací misku máslem.

4) Na dno dáme nejdřív bramborové plátky, poté hrušky, na ně část sýra a zalijeme částí smetany. Opakujeme, dokud není miska plná. Horní vrstvu by měly tvořit brambory a zbylý sýr.

5) Pečeme do změknutí brambor asi 45 minut. Pokud by se nám zdálo, že pokrm příliš rychle hnědne, použijeme folii.

6) Před podáním necháme gratin mírně vychladnout po dobu 5 až 6 minut.

Související články
8.7.2025
Chalupářský pokrm, se kterým potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu. A s paprikou si ho ještě více oblíbíte! Ingredience 1 lžíce oleje 4 špekáčky 2 cibule 1 mrkev 1 červená paprika 3 stroužky česneku 2 lžíce rajského protlaku 1 lžíce kmínu 4 bobkové listy 2 lžíce mleté uzené papriky 8 brambor 3 rajčata sůl pepř hrst libečku Postup Na oleji orestujte nakrájené špekáčky a d
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
reklama
Šikovné tipy
Konec zápachu v bytě
Možná už se vám to také stalo. Vejdete do bytu a…. cítíte nepříjemný odér, který se line prostorem. Jen nemůžete přijít na to, odkud se bere. V případě, že se váš nos vzbouří a signalizuje nelibý pach, se zkuste zaměřit na 7 nejčastějších důvodů, proč to u vás doma smrdí. 1. Odpadkový koš Používání igelitových […]
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Vyzkoušeli jsme: Tablety, nebo gel?
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se […]
Když se barva na vlasy nepovede
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Regina Řandová prý přišla manželovi na milenku!
nasehvezdy.cz
Regina Řandová prý přišla manželovi na milenku!
Není to tak dávno, co zářila štěstím. Dokonce s manželem po 20 letech obnovili manželský slib. Jenže pohádka má zřejmě trhliny. Herečka Regina Řandová (57), známá ze seriálu Kamarádi, prý čelí kruté r
Sladké je prý sprosté slovo!
skutecnepribehy.cz
Sladké je prý sprosté slovo!
Celý život jsem si myslela, že rodina je o lásce, podpoře a sdílení radostí. Teď díky snaše vím, že je to o zdravém jídelníčku a celoživotním odříkání. Poslední roky mi dávají zabrat. Moje snacha Lenka je sice milá žena, ale její posedlost zdravou výživou mě přivádí k šílenství. Nejvíc mi ale láme srdce, když vidím, jak svými striktními názory bere
Roboti pod zemí: Jak ČVUT staví budoucnost tunelů a úložišť
21stoleti.cz
Roboti pod zemí: Jak ČVUT staví budoucnost tunelů a úložišť
Představte si robota, který se sám orientuje v temném podzemí, analyzuje stěny tunelu a rozpozná člověka i nečekanou trhlinu. Ne, to není sci-fi – to je JULBOT. A právě takoví roboti se dnes učí praco
Salát s pečenými meruňkami
nejsemsama.cz
Salát s pečenými meruňkami
Ovoce a salát v kombinaci se sýrem je vždy dokonalá pochoutka. Vyzkoušejte ji i s melounem, broskvemi nebo jahodami. Ingredience na 4 porce: ● 500 g meruněk ● 200 g krémového kozího sýra ● 1 vejce ● 200 g listového salátu ● 1 červená cibule ● sůl ● pepř ● olivový olej ● 2 lžíce medu ● 2 lžíce citronové šťávy ● 200 g sušené šunky Postup: Měkký kozí sýr prošlehejte s vejcem. Směs pak
Byl slepý básník Homér ve skutečnosti ženou?
enigmaplus.cz
Byl slepý básník Homér ve skutečnosti ženou?
Panovník ithackého království Odysseus odjíždí bojovat do trojské války. „Kdo tady teď bude vládnout?“ ptají se v tu chvíli dvořané. „Já,“ prohlásí rozhodným hlasem Odysseova manželka Pénelopé. Nikdo
V Dubaji vzniká rezidence s fotbalovou duší
epochalnisvet.cz
V Dubaji vzniká rezidence s fotbalovou duší
Když se fotbalový klub Chelsea rozhodne vstoupit do světa realit, nevznikne z toho jen obyčejný projekt. V Dubaji se právě chystá unikát, který spojuje vášeň pro sport, luxusní životní styl a architektonické ambice. Rezidenční mrakodrapy s výhledem moře nabídnou nejen prvotřídní zázemí pro regeneraci, ale dokonce i střešní fotbalové hřiště. V Dubaji jsme zvyklí na ledacos. Nekonečné skypooly
Praktický půvab ostrůvkových řešení
rezidenceonline.cz
Praktický půvab ostrůvkových řešení
Módní dispozice má své nesporné výhody, spočívající nejen ve výsledném vzhledu kuchyně, ale také z pohledu funkčnosti. Je ale náročná na prostor. Nesporným přínosem takto koncipované plochy je její vstřícnost k ideálnímu uspořádání, jež dbá na snadnou dostupnost a obsluhu všech jednotlivých zón kuchyně. Umožňuje totiž splnění nejdůležitější zásady, a sice minimalizaci počtu kroků a
Včely: Neúnavní pomocníci, kteří komunikují tancem!
epochaplus.cz
Včely: Neúnavní pomocníci, kteří komunikují tancem!
Jemné bzučení napovídá, že v okolí se pohybuje hmyz. Květinu zrovna navštívila včela, která po krátké chvílí míří zpět do úlu. Jakmile náklad odevzdá, předvádí zvláštní pohyby, skrze něž dává vědět ostatní, kde sehnat vydatný nektar. Malého živočicha v našich končinách nejvíce zpopularizuje kreslený seriál Včelka Mája, k němuž nazpívá píseň Karel Gott (1939–2019). Včely si pozornost zaslouží
Habáni na Moravě: Šlechta díky odpadlíkům od víry bohatla
historyplus.cz
Habáni na Moravě: Šlechta díky odpadlíkům od víry bohatla
Kdysi šťastná a prosperující obec náhle zeje prázdnotou. Tisíce lidí zanechávají své majetky napospas osudu a prchají ze země, aby splnily nemilosrdný panovníkův rozkaz. Jejich víra se od té povolené příliš liší. Hnutí novokřtěnců působí v církevním světě na počátku 16. století jako blesk z čistého nebe. Humanistický učenec Konrád Grebel (asi 1498–1526) a jeho kolega Felix
Rolls-Royce Motor Cars Prague vzdává hold kulturnímu odkazu modelu Phantom
iluxus.cz
Rolls-Royce Motor Cars Prague vzdává hold kulturnímu odkazu modelu Phantom
Model Phantom je od roku 1925 nejznámějším symbolem úspěchu. Po osm generací provázel královské rodiny, státníky, umělce a průmyslové magnáty, kteří byli přítomni u mnoha z nejvýznamnějších okamžiků m
Zelený ostrov Menorca
epochanacestach.cz
Zelený ostrov Menorca
Pokud nesnášíte velká vedra, nebo vám v létě na dovolenou nezbyl čas, nic není ztraceno. Menorka vám ráda otevře svou náruč. Název pochází z latinského Insula minor (Menší ostrov), který se používal pro odlišení od sousední Mallorky. Oba ostrovy patří k španělskému souostroví Baleáry. Od Mallorky se ostrov liší nejen velikostí, ale také rytmem života.
Grilovaný losos s borůvkami
tisicereceptu.cz
Grilovaný losos s borůvkami
Losos je jednou z nejoblíbenějších ryb na světě. Přidejte si k němu i omáčku, která ho skvěle doplní. Ingredience 150 až 200 g lososa na porci Marináda sušený česnek sůl a pepř šťáva z 1