Domů     Volejte hasiče, hořím!
Volejte hasiče, hořím!
4.7.2023

Kdo si někdy omylem kousl do pálivé papričky, ten ví, jak strašně může jídlo pálit. Přesto jsou ale chilli papričky pro spoustu lidí skoro základní potravinou. Víte, která je která?

Chilli papričky mohou být tak ostré, že profesionálové dokonce doporučují dodržovat při přípravě jídla bezpečnostní pokyny. Nejde o to, že by vám taková paprika v nestřežené chvilce podpálila kuchyni, ale měli bychom s ní zacházet s opatrností.

Žádné velké šoky

Pokud jste se rozhodli, že pálivé papričky jsou vaším osudem a chcete je rozhodně zařadit do svého jídelníčku, rozhodně se nezakousněte do papričky jalapenos, mohlo by vás to mrzet.

Tělo si musí na pálivost papriček postupně zvykat, takže začněte s malou dávkou a tu postupně zvyšujte, nebo vyzkoušejte o něco pálivější odrůdu.

Ne tak ostré, prosím

Nejpálivější částí papriček bývají jádřince. Pokud tedy chcete, aby papričky nepálily tolik, odstraňte před vařením jádřinec i semena a světlé blány zevnitř papriky. Tady je totiž obsaženo nejvíc kapsaicinu.

Zpočátku raději poloviční dávku

Vaříte-li ostré jídlo poprvé a nejste na ně zvyklí, raději začněte s polovinou papričky místo celé. Přidat můžete kdykoliv, ale srazit pálivost jídla je složitější, protože musíte přidávat další ingredience.

Každá paprička má jinou chuť

I když zprvu můžete mít pocit, že kromě pálení necítíte nic, ve skutečnosti se různé druhy papriček liší nejen tvarem a pálivostí, ale i chutí. Některé mohou chutnat po ovoci, jiné po kouři, a každá dodá jídlu jiný tón. Abyste si chuť užili, uberte na ostrosti.

Jídlo dochucujte postupně

Může se stát, že vy sice ostré jídlo milujete, ale zbytek domácnosti vaše madšení rozhodně nesdílí. Abyste předešli nepříjemnostem, při vaření nejprv oddělte jídlo pro ty, kdo chtějí jemnější verzi, a teprve potom přidejte víc papričky pro sebe.

Pálí, pálí, to to pálí!

Když to s chilli přeženete a div vám oči nelezou z důlků, zapomeňte na vodu a na teplé nápoje také. Voda vás bolesti nezbaví. Kapsaicin je rozpustný v tucích, takže se napijte kefíru, jogurtového nápoje, mléka, smetany nebo se zakousněte do sýra.

Není chilli jako chilli

Chilli se pěstuje po celém světě. V Evropě je doma stejně jako v Asii, Africe nebo Americe. Používá se nejen jako potravina, ale má i léčivé účinky. Obsahuje spoustu cenných látek, mezi nimi kapsaicin, který je zodpovědný za pálivost. Jednotlivé druhy se liší nejen velikostí a tvarem, ale právě pálivostí a chutí:

Anaheim: V Novém Mexiku je tahle paprička bez nadsázky jednou ze základních potravin. Masité špičaté plody jsou dlouhé 15 – 20 cm. Velké dutiny uvnitř se dobře plní nádivkou.

Za zelena se zpracovávají čerstvé plody, které se nejprve orestují a oloupou, což jim dodává typické aroma.

Plody uzrálé do červena se suší a melou na prášek, ze kterého se připravuje klasická omáčka New Mexican Red Chile Sauce, oblíbená na americkém jihozápadě. Pálí jen mírně až středně.

Ancho a poblano chilli papričky: Jde o jeden druh chilli, velikostí připomínající běžnou kuchyňskou papriku.

Poblano se říká čerstvé, zelené variantě, která se většinou vaří a může se i plnit dalšími ingrediencemi. Ancho jsou stejné papričky, sklizené později, kdy mohou být plody červené až téměř černé, s typickou vůní po švestkách a tabáku.

Používají se sušené. Podobnou odrůdou je turecký druh Dolmalik.

Jalapeño: Tyhle papričky jsou ty pravé chillipapričky do mexické kuchyně. Zhruba 7 – 8 cm dlouhé zaoblené masité plody se sklízejí většinou zelené, ačkoliv když dozrají do červena, jsou ještě aromatičtější. Jalapeños jsou hodně pálivé.

Cayenne papričky jsou 5 až 20 cm dlouhé, tenké červené papričky z Mexika. Používají se hlavně sušené, mleté na prášek, který se pak dál zpracovává pod názvem Red Pepper, cayenský pepř.

Serrano chilli papričky se používají v mexické kuchyni a neobejdete se bez nich při přípravě čerstvé rajčatové salsy. 4 – 8 cm dlouhé plody o zhruba 1,5 cm v průměru mají typickou vůni a jsou pálivější víc než jalapeños.

Habanero papričky jsou až třicetkrát pálivější než jalapeños. Mexické habaneros mají oranžovou nebo červenou barvu, ovocnou vůni a používají se hlavně na dochucení salsy, octů a olejů, čerstvé nebo naložené či sušené.

Cherry paprika neboli třešňová paprička je kulatá a masitá a skutečně vypadá jako cherry rajčátka. Pochází z Maďarska a hodí se do salátů, nakládání do octa, nebo se plní sýrem.

Ne všechny cherry papričky jsou ale „neškodné“, existuje i varianta jménem Cherry Bomb, která vás může svou pálivostí dost zaskočit.

Thai chilli jsou hodně ostré, 3-4 cm dlouhé a 5 – 10 mm široké papričky, které se sklízejí zelené i červené. Jsou nepostradatelné pro ostrou asijskou kuchyni.

U nás je někdy můžete najít v supermarketech čerstvé, pod názvem „feferonky“ s původem „Thajsko“. Na tyhle malé papričky raději s rukavicemi!

De Arbol je stejně jako Cayenne doma v Mexiku a je nedílnou součástí místní kuchyně. Používá se téměř výhradně v sušené formě, a to v celku při vaření nebo jako prášek nebo vločky k dochucení jídla. Má trochu kouřové aroma.

Bhut Jolokia je superostrý indický příbuzný papriček habaneros, držitel rekordu v pálivosti. Můžete se s ním setkat i pod názvem Naga Jolokia nebo Bih Jolokia. S touto papričkou si nezahrávejte.

Při práci rukavice, pokud budete chtít sušený plod namlít, nevdechujte ho. Koupíte ji v celku sušenou nebo namletou, ale tady nemáte jistotu, že jde opravdu o velmi drahý originál.

Text: Kateřina Rodná, foto: Shutterstock

Předchozí článek
reklama
Související články
11.7.2024
Vezmete-li do ruky správnou škrabku, brambory s ní máte oloupané dohladka vcukuletu, zeleninu, než bys řekl švec. Ale kde sehnat takovéto pomocníky? Poohlédněte se po nich třeba na internetu. K oloupání brambor leckterá hospodyňka používá nůž na krájení, lepší však bývá škrabka. Za naostřenou čepelí bývá totiž štěrbina a za ní opora, která zabraňuje, aby se čepel zařízla příliš hluboko. Konkrétn
6.7.2024
Když potraviny v lednici umístíte na vhodné místo, prospěje to jim i chladničce. Obojí déle vydrží. To samo o sobě ale jistě nestačí. Minimálně jednou za čtvrt roku byste měli šuplíky, police i stěny chladničky pořádně umýt. Částečný úklid totiž nemá smysl, bakterie z ostatních ploch umyté části rychle osídlí. Jídlo napřed proberte Z lednice napřed vyndejte úplně vše a důkladně to přeberte. Je
3.7.2024
Nechuť k zelenině je dědičná a prochází generacemi. Proto nemá cenu ji vnucovat dětem, když zeleninu okázale odmítá tatínek i dědeček. Není to bez následků, na zdraví národa je malý podíl zeleniny na jídelníčku znát, takže se držíme celosvětově na špičce ve výskytu rakoviny tlustého střeva. Neslavné je to i s naším cholesterolem a špatné cévy jsou u nás nejčastější příčinou předčasného úmrtí. To
1.7.2024
Rozhodli jste se upéci něco dobrého a nemůžete se rozhodnout? Máme pro vás pár tipů, jak potěšit mlsné jazýčky. Cannoli siciliani (viz úvodní foto) (15 až 20 porcí) 200 g mouky, 20 g změklého sádla nebo másla, 1 lžička neslazeného kakaového prášku, 1 lžička skořice, 1 lžička jemné soli, 1 vejce (asi 50 g), 35 g moučkového cukru, 50 ml vína marsala (lze nahradit vínem cherry nebo madeirou), olej
16.6.2024
Nebudeme vám radit takové banality, jako je vzít citron na vybělení pih nebo prstů zažloutlých od cigaret. Víme, že jste ženy dost zkušené na to, abyste mohly samy radit. Proto se vás pokusíme překvapit tipy, které jste určitě ještě nikde nečetly. Na zapálení grilu jsou úžasným pomocníkem pruhy sušené citronové kůry. Nejen že báječně chytají, ale navíc šíří i příjemnou vůni. Do myčky dejte v
reklama
reklama
Šikovné tipy
Kosmetické triky: Buďte mléčně krásná
Mléko má v kosmetické péči pradávnou tradici. Používala ho prý Kleopatra, Napoleonova manželka Josefína i císařovna Sisi. Proč je tedy nenapodobit. * Regenerační koupel Mléčný tuk působí mimořádně blahodárně na pleť, nejspíš proto, že se zčásti podobá našemu vlastnímu kožnímu tuku. Nejdřív ji zvláční a uvolní napětí suché kůže, pak na ní kyselina mléčná pomůže […]
V čem tkví tajemství orientálních parfémů?
První, čím vás ohromí, jsou pohádkové flakony. Ale i obsah je jaksi jiný, svůdnější a vábivější než vůně z našich parfumérií. Čím to? V arabské kultuře mají vůně mnohem delší tradici než v naší. Jejich původní účel byl nejspíš hygienický. Co je čisté, to voní. Jak voní? Při testování orientálních vůní nejspíš zjistíte, že jen málokterá se vám […]
Batikovaná trička jsou zase v módě. Jak si je vyrobit?
Moderní vzor a ještě batikovaný. Jak si jej vyrobit? Triko nejprve vhodným způsobem poskládáte, sklady převážete provázkem, polijete textilními barvami a pak zafixujete. A to je celé. S příčným pruhem Pomůcky: provázek (gumičky), injekční stříkačka (nebo nosatá láhev), molitanový štětec, mikrotenový sáček, krejčovská křída barevná, zakrývací folie Pomocná chemie: krystalická soda, chlorový čistič, sirnatan sodný […]
Potřebujete si rychle zchladit žáhu?
Běžně po ruce bývá jedlá soda nebo si můžete skočit do lékárny pro léky, které neutralizují palčivou kyselost žaludeční šťávy. Jenže potíže se můžou rychle vrátit, neboť problém bývá složitější. Čistě technicky pálení žáhy způsobuje žaludeční šťáva, která nechtěně vystoupá do jícnu, kde vůbec nemá být. Sliznice jícnu na kyselinu není stavěná na odolávání kyselině, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Studio archicraft představuje luxusní sídlo Arden Road. Nachází se v prestižní čtvrti Los Angeles
iluxus.cz
Studio archicraft představuje luxusní sídlo Arden Road. Nachází se v prestižní čtvrti Los Angeles
Rezidence Arden Road, nejnovější počin holešovického studia archicraft, přináší unikátní pohled do světa prominentního bydlení. Projekt zasazený do vyhlášené rezidenční čtvrti Pasadena představuje dům
Smažená zmrzlina
nejsemsama.cz
Smažená zmrzlina
Příprava je trochu složitá, ale tato delikatesa ohromí každou návštěvu. Ingredience na 4 porce: Piškotový plát: ● 6 vajec „M“ ● 160 g krupicového cukru ● 80 ml rostlinného oleje ● 160 g hladké mouky ● zmrzlina (vanilková) Vanilková omáčka: ● 1 l smetany ● 100 g cukru ● 8 žloutků ● 2 vanilkové lusky Na ozdobu: ● vejce na obalení ● plátky mandlí na obalení ● rostlinný olej ke
Dobrodružství v podzemí – Historický cínový důl Jeroným
epochanacestach.cz
Dobrodružství v podzemí – Historický cínový důl Jeroným
Trochu stranou turistických tras leží atraktivní památka, která připomíná slavné dějiny dolování nerostných surovin a drahých kovů ve Slavkovském lese. Štoly, kamenné síně i podzemní jezírka dotvářejí tajuplnou atmosféru cínového dolu, při níž můžete obdivovat zručnost a píli našich předků. Oblast Slavkovského lesa leží v západních Čechách přibližně mezi městy Kynšperk nad Ohří, Karlovy Vary
Spikli se proti Václavovi III. vlastní poddaní?
historyplus.cz
Spikli se proti Václavovi III. vlastní poddaní?
Muž se zakrváceným nožem prchá od místa, kde byl právě ubodán král Václav III. Stráže mají jasno, a dotyčného na místě zabijí. Zahodili tak ale příležitost dozvědět se, proč se domnělý pachatel vlastně činu dopustil…   Celé město již spí, jen krčma se otřásá v základech. „Na zdraví krále!“ zvolá pijan, a než si obsah
Kolik uzvedne nosorožík a další rekordy ze světa zvířat
epochaplus.cz
Kolik uzvedne nosorožík a další rekordy ze světa zvířat
Svět zvířat je plný rekordů a neuvěřitelných výkonů, i když to třeba na první pohled není vidět. Tady je pár čísel, která vyrazí dech. 13 bilionů tolik sarančat tvořilo hejno, které v roce 1874 napadlo americké státy Iowa Minnesota, Kansas a Texas. Jejich celková váha činila téměř 30 milionů tun. 750 000 000 tun tolik
Kuskus s avokádem
tisicereceptu.cz
Kuskus s avokádem
Voňavé dobroty z Maroka, Tuniska, Turecka i z Bulharska. Mezi oblíbené pokrmy patří i kuskus na různé způsoby. Ingredience na 4 porce 300 g kuskusu 350 ml vroucího kuřecího vývaru 2 avokáda 1
Jak se (ne)povedly naše zásnuby
skutecnepribehy.cz
Jak se (ne)povedly naše zásnuby
Než jsem otěhotněla, rozhodli jsme se s přítelem, že si zaletíme na romantický prodloužený víkend do Paříže. Tedy s prohlídkami památek, nákupy, romantickými snídaněmi v kavárnách. S vínem i vybraným jídlem. Byla jsem natěšená jako blecha a nemohla se dočkat, až konečně uvidím Louvre, katedrálu Notre Dame, Eiffelovu věž. Nikdy jsem totiž v hlavním městě Francie nebyla, ale toužila jsem po tom
Jídelna s vytříbeným vkusem
rezidenceonline.cz
Jídelna s vytříbeným vkusem
Místo pro stolování je velmi často součástí multifunkční společenské zóny, proto na ni svým stylem obvykle navazuje. Shoduje se zejména materiálově, výsledná kompozice mnohdy poslouží i jako přirozený prostorový předěl. Vybavení prostoru, souvisejícího s konzumací jídla, se odvíjí od dané dispozice a její velikosti, odpovídat by mělo rovněž počtu členů domácnosti. Odráží určitě i to,
Spory o dům Václavu Upírovi Krejčí vzaly zdraví!
nasehvezdy.cz
Spory o dům Václavu Upírovi Krejčí vzaly zdraví!
Konec manželství herce Václava Upíra Krejčí (68) a jeho manželky Kateřiny nebyl vůbec poklidný. Dodnes se táhnou spory o majetkové vyrovnání. Nemohou se dohodnout zejména na luxusním domě v pražských
Dodnes neobjasněné záhady: Dávné artefakty i vzkaz o konci světa
enigmaplus.cz
Dodnes neobjasněné záhady: Dávné artefakty i vzkaz o konci světa
Zajímavým objektem, o kterém si mnozí mysleli, že pochází z doby, kdy na Zemi ještě žili dinosauři, je takzvané Londýnské kladivo. Tento artefakt byl nalezen ve 30. letech 20. století v USA, konkrétně
Z čeho se skládá kosmické záření? Napoví přelomová metoda českého fyzika
21stoleti.cz
Z čeho se skládá kosmické záření? Napoví přelomová metoda českého fyzika
Jeden rok večerního sledování televize, jedna cesta letadlem z východního na západní pobřeží USA nebo 3 dny strávené v Atlantě. Všemi těmito činnosti do sebe průměrný Severoameričan dostane dávku 0,1
Gaius Appuleius Diocles: Nejbohatší sportovec v dějinách
epochalnisvet.cz
Gaius Appuleius Diocles: Nejbohatší sportovec v dějinách
Kam se na něj hrabou všichni ti zazobaní basketbalisté, fotbalisté, hokejisté či golfisté. Oproti římskému vozatajovi to jsou jen chudí příbuzní. Gaius Appuleius Diocles si už v době starověku vydělá za svou kariéru tolik, že ho dosud nikdo nepřekonal a stále je hodnocen jako nejbohatší sportovec historie.   Jedním z center zábavy je ve starém