Domů     Víte, co máte na talíři? Jiný navenek, jiný uvnitř
Víte, co máte na talíři? Jiný navenek, jiný uvnitř
od 9.12.2020
38612166 – woman shopping in a supermarket

Náhražky a jiné formy šizení při výrobě potravin nejsou tak neobvyklé, jak by se zdálo. V praxi to vypadá tak, že si kupujete potravinu, která není tím, za co se vydává. Jak to poznáte a co s tím?

„Bezlepkový chléb“, ve kterém je více než dvojnásobně vyšší množství lepku, než je povoleno pro potraviny označené jako „bez lepku“. „Sirup bez chemických barviv“ s obsahem syntetického barviva tartrazin (E 102).

„Kuličky bez chemických barviv“, v nichž byla zjištěna přítomnost syntetického barviva allura červeň AC (E 129).

„Sušená šťáva z mladého ječmene s obsahem vitaminu C 595 mg/100g“, která neobsahuje žádný vitamin C… To jsou jen čtyři příklady falšovaných potravin, které zjistili pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce při svých kontrolách.

Nejakostní a nebezpečné

Vedle falšovaných potravin můžete narazit i na potraviny, jež SZPI označuje jako „nejakostní“. Například se inspektorům dostalo do ruky máslo, které obsahovalo více vody, než je stanoveno.

reklama

Ještě horší je, když objeví potraviny přímo „nebezpečné“, jakou byl sypaný černý čaj s nadlimitním množstvím pesticidů, který svým hostům připravovali pracovníci jedné čajovny v Táboře.

Pro peníze všechno

Je to opravdu tak. Můžeme si koupit potravinu, která není tím, za co se vydává. Proto, že jsou výrobky často úmyslně upravené nebo třeba „jen“ chybně označené. A proč? Důvodem je mnohdy chamtivost, snaha obohatit se na úkor druhého.

Jak upozorňuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce, v některých případech může kvůli těmto praktikám dojít až k ohrožení lidského zdraví.

Braňte se!

Samozřejmě že se jedná jen o některé výrobce nebo provozovatele, kteří takto podvádějí. Všeobecně je nejen u nás, ale na celém území Evropské unie nastavená laťka kvality vysoko a úroveň bezpečnosti potravin je také vysoká.

reklama

Přesto stále existují podnikatelé, kteří vymýšlejí nové metody, jak obejít právní předpisy a obohatit se na úkor spotřebitele. Proto je dobré vědět, na co se zaměřit a co si hlídat.

I. Etikety

Už samotná nálepka na obalu výrobku nám může ledacos prozradit. Nejdůležitější je název, složení a datum spotřeby/minimální trvanlivost.

1. Název výrobku

Džus musí mít určité procento ovoce. Pokud je na obalu uvedeno „nektar“ nebo „ovocná šťáva“, může být třeba přes celou krabici obrázek s velkým, šťavnatým pomerančem, ale nekupujete si džus.

reklama

Pokud místo produktu s názvem „máslo“ kupujete „směsný roztíratelný tuk“, přestože jako máslo vypadá, máslem není. Podobné je to s „jahodovým jogurtem“ a „jogurtem s příchutí jahody“, „hovězím masem“ a „masným výrobkem z hovězího masa“…

2. Špatné umístění v regále

Přímo souvisí s názvem výrobku. Pro mnoho druhů potravin existují levnější náhražky. Mohou se prodávat, ale musejí být označeny tak, aby se hned poznalo, že se o náhražky jedná.

Ale klidně se může stát, že kakaovou pochoutku objevíte v regálu mezi čokoládami a neuvědomíte si, že jde o náhražku. Nebo jsou jako sýry nabízeny mléčné výrobky s rostlinnými tuky.

3. Složení

Tady platí pravidlo o sestupnosti – suroviny se řadí dle použitého množství od těch s nejvyšším podílem v potravině směrem dolů. Nerozumíte mnohým názvům, chemickým výrazům a kódům éček? Kupujte jen potraviny se složením, kterému převážně rozumíte.

Popřípadě dnes se dají již využít i chytré mobilní aplikace, do kterých kód éčka zadáte a vyjede vám použití a bezpečnost dané přídatné látky. Mnohé se nám snaží také napovědět různá loga a označení, například:

„Vím, co jím“, logo CEFF – „Potraviny a doplňky stravy bez zbytečné chemie“ (symbol přeškrtnutého „éčka“ v oranžovém kruhu), „BIO“, „Regionální potravina“ či logo přeškrtnutého klasu jako symbol bezlepkové potraviny.

4) Manipulace s datem použitelnosti potravin

Všímejte si, jestli není datum použitelnosti výrobku přepsáno nebo přelepeno jiným datem. Může také být „rafinovaně“ přelepeno nálepkou o slevě zboží. Prošlé výrobky nemusí nutně ohrozit vaše zdraví, ale mohou vám způsobit zdravotní problémy.

Tip Paní domu: Víte, jaký je rozdíl mezi datem použitelnosti a informací „Spotřebujte do“?

* „Spotřebujte do“ se používá pro potraviny, které podléhají rychle zkáze, a musí být proto rychle spotřebovány, např. jogurty a jiné mléčné výrobky, ryby, chlazenou drůbež, výrobky studené kuchyně atp.

a výrobce musí na obal doplnit i údaje o podmínkách uchování, které musí být dodrženy. Z hlediska konzumace po uplynutí data spotřeby mohou být tyto potraviny zdravotně rizikovou skupinou.

* „Minimální trvanlivostí“ se většinou označují potraviny, které se rychle nekazí. Příkladem mohou být konzervy, sušenky, čokoláda, nápoje, těstoviny atp.

Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti lze i nadále prodávat, pouze pokud jsou zdravotně nezávadné a jsou-li jako prošlé označeny a odděleně umístěny. Po ukončení data minimální trvanlivosti výrobce nezaručuje chuťové a výživové kvality výrobku.

5. Nesprávné označení

Když objevíte na etiketě parmskou šunku vyrobenou v Německu nebo švýcarský sýr z Polska, asi to nebude v pořádku.

Tip Paní domu: Až se naučíte sledovat údaje na etiketách, zjistíte, že je dobré mít při nákupu po ruce lupu. Někdy je totiž písmo tak malinké, že se bude hodit.

6. Nevěřte všemu, co se píše

Někdy si na etiketě přečtete informaci, která prostě není pravda. Jako příklady, uvedené na začátku článku. Třeba, že potravina obsahuje „něco“, co ve skutečnosti neobsahuje, nebo naopak etiketa tvrdí, že je bez cukru (tuku), ale opak je pravdou.

Bohužel často tyto podvody neodhalíte ani při pečlivém studování etikety, ani když jídlo sníte. Ovšem přijít na ně mohou (a přicházejí často) právě inspektoři při kontrolách.

II. Sledujte informace u kontrolních organizací

Kvalitu a bezpečnost potravin u nás „hlídá“ hned několik organizací. Každá má určitý okruh působnosti. Na svých stránkách často uveřejňují důležité informace a upozorňují na zjištěné závady. Na ně se také můžete obrátit s prosbou o pomoc.

1. Státní zemědělská a potravinářská inspekce

(www.szpi.gov.cz) Sleduje potraviny a suroviny pro jejich výrobu, a to hlavně rostlinného původu.

Dále kontroluje prodejny, restaurace, výrobny, jídelny, cukrárny, vinárny, pivnice, čerpací stanice… Aktuální prohřešky si můžete najít na jejích stránkách „Potraviny na pranýři“ (www.potravinynapranyri.cz).

2. Státní veterinární správa

(www.svscr.cz) Její úkol je podobný, s tím rozdílem, že sleduje potraviny živočišného původu, upozorňuje na nákazy zvířat, dbá na jejich ochranu před týráním. Kontroluje v obchodech úseky, kde dochází k úpravě masa, drůbeže, ryb nebo vajec a mléka.

3. Česká obchodní inspekce

(www.coi.cz) Kontroluje jakost, zdravotní nezávadnost, podmínky skladování a dopravu zboží, které se netýká potravin, tabákových výrobků a pokrmů. A také hlídá kvalitu poskytovaných služeb. Na ČOI se můžete obracet i v případě stížnosti na postup vyřízení reklamace.

4. Státní ústav pro kontrolu léčiv

(www.sukl.cz) Pomůže vám při problémech s léky a léčivými přípravky. Kontroluje také prodej padělaných nebo falešných léčiv.

5. Hygienické stanice

(www.mzcr.cz) Obracejte se na ně tehdy, když máte zdravotní potíže a myslíte si, že jsou kvůli tomu, že jste snědli nějaké závadné jídlo v restauraci, v jídelně, ve stánku rychlého občerstvení,…)

6. Ministerstvo zemědělství

(www.bezpecnostpotravin.cz/) Rychle, nezkresleně a hlavně srozumitelně. To jsou tři hlavní kritéria, která si vzalo za cíl Informační centrum pro bezpečnost potravin zřízené Ministerstvem zemědělství.

Na svých stránkách informuje o všech potravinách na cestě od farmy až na stůl, a to včetně krmiv. Aktuální zprávy o závadných potravinách si prostřednictvím centra můžete nechat posílat na svou e-mailovou adresu.

Příklady potravinových podvodů:

Doslazované medy

Med je přírodní potravinou a není dovoleno do něj nic přidávat ani ho ničím nastavovat. Při rozborech v laboratořích se už inspekce setkala s falšovanými medy, které byly přislazovány cukrem.

Ředěné burčáky

Burčák patří k českým specialitám. Vinařský zákon přesně určuje období, kdy ho lze prodávat, kolik alkoholu musí mít, že jej lze vyrobit pouze z tuzemské vinné révy. Zároveň se nesmí ředit vodou.

Inspekce již několik let pravidelně kontroluje prodej burčáku a pravidelně se daří zachytit několik vzorků, v nichž je laboratorně prokázán přídavek vody.

Falšované víno

Umělá barviva, přidaná voda, přidaný cukr nebo jiná sladidla, kyselina citronová… To všechno inspekce pravidelně objeví v některých vzorcích kontrolovaného vína.

Džemy s menším podílem ovoce

Pravidelně každý rok jsou odhalovány výrobky, které mají menší množství ovoce, nebo ve kterých je dokonce část ovocného podílu nahrazena levnějším druhem. Třeba jahodový džem, v němž je jahodová složka částečně nahrazena jablky.

Text: Dana Pešková, Zdroj: szpi.gov.cz, potravinynapranyri.cz, Bc. Martina Korejčková, DiS, nutriční terapeutka (www.martinakorejckova.cz)

reklama
Související články
21.3.2023
Když začíná pleť stárnout? Prý už brzy po dvacítce. Viditelné stopy se ale ukážou mnohem později. A pak nastane nejvyšší čas se o pleť pořádně starat, pokud ji chcete v dobré kondici udržet co nejdéle. Co se na pleti podepisuje * STRES: Vytváří nejen strhaný výraz, ale poškozuje také vnitřní strukturu pleti. Je to tím, že hormon kortizol, který se při stresu dostává do krve ve vyšším množství,
18.3.2023
Máte v rodině sklon k vysokému krevnímu tlaku, revmatismu nebo potížím s cévami? K problémům s játry nebo ekzémem? To je jen krátký výčet nemocí, kde může být správný jídelníček skoro všelékem. Společným jmenovatelem těchto a desítek dalších chorob je prozánětlivý stav v těle. Asi už jste o něm slyšeli. Protizánětlivá dieta je totiž momentálně obrovským hitem. Má to dva důvody. Za prvé není slož
16.3.2023
Ve stínu mnohem známějších přírodních „antibiotik“ zůstávají byliny potírající viry. Zajímá vás, které to jsou? Pokud máte to štěstí, že jste dostali jen malou virovou nálož nebo jste onemocnění zachytili v počátcích, pak můžete zkusit šetrnou přírodní léčbu. Někdy zvládne sama infekci potlačit, jindy aspoň zkrátí délku nemoci. Cist krétský Tomuto keři se říká také skalní růže, neboť v obdob
12.3.2023
Nějak se necítíte dobře a jste celí rozpálení. Teploměr potvrdí, co už sami víte. Máte horečku. Není potřeba hned propadat panice. Horečkou se vaše tělo brání a bojuje s infekcí. I mnozí lékaři vám řeknou, že nemusíte hned sahat po lécích a snažit se teplotu snižovat. Zvlášť pokud jde o takzvanou zvýšenou teplotu, tedy do 38 °C. Tehdy stačí ulehnout do postele, hodně pít, spát. Prostě ji vyležet.
11.3.2023
Nakonec proč ne. Všichni sice víme, že nejlepší pro zdraví je pestrá a vyvážená strava, jenže touha zbavit se několika kil trochu rychleji, je velká. Žádná dieta ovšem není všespásná. Bude to chtít nějaké to odříkání a je tu také riziko jojo efektu. Navíc ne všechny se hodí pro každého. Takže kterou vybrat? Pojďme se na některé z nich podívat podrobněji. Podle glykemického indexu Nejdříve si m
Nenechte si ujít další zajímavé články
Slavnostní paštika se slaninou
tisicereceptu.cz
Slavnostní paštika se slaninou
Ochutnejte drůbeží paštiku se slaninou, červeným vínem a zavařenými třešněmi. Ingredience 500 g drůběžích jater 3 velké cibule 250 g slaniny 2,5 dcl červeného vína 150 ml smetany na vaření
Hacienda Nápoles Pabla Escobara: Narkobaronův odkaz?
epochaplus.cz
Hacienda Nápoles Pabla Escobara: Narkobaronův odkaz?
Denně vydělal až 60 milionů amerických dolarů. Bála se ho policie i politici. V žebříčku časopisu Forbes trůnil roku 1989 na osmém místě nejbohatších lidí planety. Řeč je o nechvalně proslulém narkoba
Zapečená bageta à la caprese
tisicereceptu.cz
Zapečená bageta à la caprese
Hledáte inspiraci na rychlou večeři? Pak vsaďte na osvědčenou italskou klasiku, která nezklame vás ani žádnou vaši návštěvu. Máte ji připravenou za pár minut, navíc se hodí například i jako příloha
Patrasová to přepískla. Ostuda v přímém přenosu
nasehvezdy.cz
Patrasová to přepískla. Ostuda v přímém přenosu
Tohle se nemělo stát! Ostuda jako Brno. Dagmar Patrasová (66) byla hostem Víkendové Snídaně na Nově, kam se dostavila v problematickém stavu. Moderátoři Miluše Bittnerová (45) a Pavel Svoboda (53)
Nový gin Hapusa na českém trhu
iluxus.cz
Nový gin Hapusa na českém trhu
Pokud jste milovníkem ginu, na českém trhu se nalézá bohatá nabídka, ze které si jistě vyberete. Pokud však toužíte po něčem skutečně exkluzivním, novinka v podobě ginu Hapusa je to pravé pro vás. Ten
Omyl naší sousedky mi přivedl lásku
skutecnepribehy.cz
Omyl naší sousedky mi přivedl lásku
Žila jsem v tom domě krátce a neznala všechny nájemníky. Když jsem poznala paní sousedku, zdála se mi milá, jen trošku zmatená… Nastěhovala jsem se do bytu po babičce. Byl to krásný byt, ale zoufale volal po úklidu. Babi byla typický zástupce starší generace, skladovala vše, co už nepotřebovala, pro případ, že by se to mohlo někdy
Chlapy schvalují Kaňokové kamarádky
nasehvezdy.cz
Chlapy schvalují Kaňokové kamarádky
Herečka ze Zlaté labutě Beáta Kaňoková (34) konečně našla novou lásku a s kameramanem Tomášem Kotasem si užívá chvíle zamilovanosti i mnohých poprvé. Než se tak ale stalo, prošla si krutým obdobím.
Excentrická svatyně klasického designu
rezidenceonline.cz
Excentrická svatyně klasického designu
Sebevědomá kombinace témat, materiálů a textur, směs paradoxů, tvořená moderními formami v kombinaci s nadčasovým nábytkem – to vše stojí za výsledným jemným leskem luxusního interiéru, jehož vyznění
Tajemný případ Hazel Drewové: Vražda, která inspiruje Twin Peaks
epochalnisvet.cz
Tajemný případ Hazel Drewové: Vražda, která inspiruje Twin Peaks
Henry Rollman s manželkou se v koňském povozu kodrcají po prašné cestě nedaleko newyorského městečka Sand Lake. „No není rozkošná?“ usměje se paní Rollmanová, když minou dívku oblečenou podle viktoriá
Mystické Žluticko a Toužimsko: Zámek Valeč
epochanacestach.cz
Mystické Žluticko a Toužimsko: Zámek Valeč
Kraj živých vod vítá návštěvníky, kteří touží po zklidnění nervů, léčivých účincích minerálních vod a poznávání bohaté historie. Oblastí vede celá řada zajímavých stezek pro pěší i cyklisty. Vynech
Úspěch z Brna: O další kus blíže k české vlajce na Měsíci
21stoleti.cz
Úspěch z Brna: O další kus blíže k české vlajce na Měsíci
Evropská vesmírná agentura (ESA) potvrdila pokračování mezinárodní mise Lunar Geology Orbiter (LUGO), tím se projekt přesouvá do další fáze, během které mezinárodní tým vedený brněnskou společností TR
Má můří muž mimozemský původ?
enigmaplus.cz
Má můří muž mimozemský původ?
Nacházíme se 8 kilometrů severně od města Point Pleasant na severovýchodě Spojených států, píše se 15. listopad roku 1966 a právě tudy projíždí Roger Scarberry společně se svou ženou Lindou a dvěma př