Domů     Víte, co máte na talíři? Jiný navenek, jiný uvnitř
Víte, co máte na talíři? Jiný navenek, jiný uvnitř
9.12.2020
38612166 – woman shopping in a supermarket

Náhražky a jiné formy šizení při výrobě potravin nejsou tak neobvyklé, jak by se zdálo. V praxi to vypadá tak, že si kupujete potravinu, která není tím, za co se vydává. Jak to poznáte a co s tím?

„Bezlepkový chléb“, ve kterém je více než dvojnásobně vyšší množství lepku, než je povoleno pro potraviny označené jako „bez lepku“. „Sirup bez chemických barviv“ s obsahem syntetického barviva tartrazin (E 102).

„Kuličky bez chemických barviv“, v nichž byla zjištěna přítomnost syntetického barviva allura červeň AC (E 129).

„Sušená šťáva z mladého ječmene s obsahem vitaminu C 595 mg/100g“, která neobsahuje žádný vitamin C… To jsou jen čtyři příklady falšovaných potravin, které zjistili pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce při svých kontrolách.

Nejakostní a nebezpečné

Vedle falšovaných potravin můžete narazit i na potraviny, jež SZPI označuje jako „nejakostní“. Například se inspektorům dostalo do ruky máslo, které obsahovalo více vody, než je stanoveno.

Ještě horší je, když objeví potraviny přímo „nebezpečné“, jakou byl sypaný černý čaj s nadlimitním množstvím pesticidů, který svým hostům připravovali pracovníci jedné čajovny v Táboře.

Pro peníze všechno

Je to opravdu tak. Můžeme si koupit potravinu, která není tím, za co se vydává. Proto, že jsou výrobky často úmyslně upravené nebo třeba „jen“ chybně označené. A proč? Důvodem je mnohdy chamtivost, snaha obohatit se na úkor druhého.

Jak upozorňuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce, v některých případech může kvůli těmto praktikám dojít až k ohrožení lidského zdraví.

Braňte se!

Samozřejmě že se jedná jen o některé výrobce nebo provozovatele, kteří takto podvádějí. Všeobecně je nejen u nás, ale na celém území Evropské unie nastavená laťka kvality vysoko a úroveň bezpečnosti potravin je také vysoká.

Přesto stále existují podnikatelé, kteří vymýšlejí nové metody, jak obejít právní předpisy a obohatit se na úkor spotřebitele. Proto je dobré vědět, na co se zaměřit a co si hlídat.

I. Etikety

Už samotná nálepka na obalu výrobku nám může ledacos prozradit. Nejdůležitější je název, složení a datum spotřeby/minimální trvanlivost.

1. Název výrobku

Džus musí mít určité procento ovoce. Pokud je na obalu uvedeno „nektar“ nebo „ovocná šťáva“, může být třeba přes celou krabici obrázek s velkým, šťavnatým pomerančem, ale nekupujete si džus.

Pokud místo produktu s názvem „máslo“ kupujete „směsný roztíratelný tuk“, přestože jako máslo vypadá, máslem není. Podobné je to s „jahodovým jogurtem“ a „jogurtem s příchutí jahody“, „hovězím masem“ a „masným výrobkem z hovězího masa“…

2. Špatné umístění v regále

Přímo souvisí s názvem výrobku. Pro mnoho druhů potravin existují levnější náhražky. Mohou se prodávat, ale musejí být označeny tak, aby se hned poznalo, že se o náhražky jedná.

Ale klidně se může stát, že kakaovou pochoutku objevíte v regálu mezi čokoládami a neuvědomíte si, že jde o náhražku. Nebo jsou jako sýry nabízeny mléčné výrobky s rostlinnými tuky.

3. Složení

Tady platí pravidlo o sestupnosti – suroviny se řadí dle použitého množství od těch s nejvyšším podílem v potravině směrem dolů. Nerozumíte mnohým názvům, chemickým výrazům a kódům éček? Kupujte jen potraviny se složením, kterému převážně rozumíte.

Popřípadě dnes se dají již využít i chytré mobilní aplikace, do kterých kód éčka zadáte a vyjede vám použití a bezpečnost dané přídatné látky. Mnohé se nám snaží také napovědět různá loga a označení, například:

„Vím, co jím“, logo CEFF – „Potraviny a doplňky stravy bez zbytečné chemie“ (symbol přeškrtnutého „éčka“ v oranžovém kruhu), „BIO“, „Regionální potravina“ či logo přeškrtnutého klasu jako symbol bezlepkové potraviny.

4) Manipulace s datem použitelnosti potravin

Všímejte si, jestli není datum použitelnosti výrobku přepsáno nebo přelepeno jiným datem. Může také být „rafinovaně“ přelepeno nálepkou o slevě zboží. Prošlé výrobky nemusí nutně ohrozit vaše zdraví, ale mohou vám způsobit zdravotní problémy.

Tip Paní domu: Víte, jaký je rozdíl mezi datem použitelnosti a informací „Spotřebujte do“?

* „Spotřebujte do“ se používá pro potraviny, které podléhají rychle zkáze, a musí být proto rychle spotřebovány, např. jogurty a jiné mléčné výrobky, ryby, chlazenou drůbež, výrobky studené kuchyně atp.

a výrobce musí na obal doplnit i údaje o podmínkách uchování, které musí být dodrženy. Z hlediska konzumace po uplynutí data spotřeby mohou být tyto potraviny zdravotně rizikovou skupinou.

* „Minimální trvanlivostí“ se většinou označují potraviny, které se rychle nekazí. Příkladem mohou být konzervy, sušenky, čokoláda, nápoje, těstoviny atp.

Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti lze i nadále prodávat, pouze pokud jsou zdravotně nezávadné a jsou-li jako prošlé označeny a odděleně umístěny. Po ukončení data minimální trvanlivosti výrobce nezaručuje chuťové a výživové kvality výrobku.

5. Nesprávné označení

Když objevíte na etiketě parmskou šunku vyrobenou v Německu nebo švýcarský sýr z Polska, asi to nebude v pořádku.

Tip Paní domu: Až se naučíte sledovat údaje na etiketách, zjistíte, že je dobré mít při nákupu po ruce lupu. Někdy je totiž písmo tak malinké, že se bude hodit.

6. Nevěřte všemu, co se píše

Někdy si na etiketě přečtete informaci, která prostě není pravda. Jako příklady, uvedené na začátku článku. Třeba, že potravina obsahuje „něco“, co ve skutečnosti neobsahuje, nebo naopak etiketa tvrdí, že je bez cukru (tuku), ale opak je pravdou.

Bohužel často tyto podvody neodhalíte ani při pečlivém studování etikety, ani když jídlo sníte. Ovšem přijít na ně mohou (a přicházejí často) právě inspektoři při kontrolách.

II. Sledujte informace u kontrolních organizací

Kvalitu a bezpečnost potravin u nás „hlídá“ hned několik organizací. Každá má určitý okruh působnosti. Na svých stránkách často uveřejňují důležité informace a upozorňují na zjištěné závady. Na ně se také můžete obrátit s prosbou o pomoc.

1. Státní zemědělská a potravinářská inspekce

(www.szpi.gov.cz) Sleduje potraviny a suroviny pro jejich výrobu, a to hlavně rostlinného původu.

Dále kontroluje prodejny, restaurace, výrobny, jídelny, cukrárny, vinárny, pivnice, čerpací stanice… Aktuální prohřešky si můžete najít na jejích stránkách „Potraviny na pranýři“ (www.potravinynapranyri.cz).

2. Státní veterinární správa

(www.svscr.cz) Její úkol je podobný, s tím rozdílem, že sleduje potraviny živočišného původu, upozorňuje na nákazy zvířat, dbá na jejich ochranu před týráním. Kontroluje v obchodech úseky, kde dochází k úpravě masa, drůbeže, ryb nebo vajec a mléka.

3. Česká obchodní inspekce

(www.coi.cz) Kontroluje jakost, zdravotní nezávadnost, podmínky skladování a dopravu zboží, které se netýká potravin, tabákových výrobků a pokrmů. A také hlídá kvalitu poskytovaných služeb. Na ČOI se můžete obracet i v případě stížnosti na postup vyřízení reklamace.

4. Státní ústav pro kontrolu léčiv

(www.sukl.cz) Pomůže vám při problémech s léky a léčivými přípravky. Kontroluje také prodej padělaných nebo falešných léčiv.

5. Hygienické stanice

(www.mzcr.cz) Obracejte se na ně tehdy, když máte zdravotní potíže a myslíte si, že jsou kvůli tomu, že jste snědli nějaké závadné jídlo v restauraci, v jídelně, ve stánku rychlého občerstvení,…)

6. Ministerstvo zemědělství

(www.bezpecnostpotravin.cz/) Rychle, nezkresleně a hlavně srozumitelně. To jsou tři hlavní kritéria, která si vzalo za cíl Informační centrum pro bezpečnost potravin zřízené Ministerstvem zemědělství.

Na svých stránkách informuje o všech potravinách na cestě od farmy až na stůl, a to včetně krmiv. Aktuální zprávy o závadných potravinách si prostřednictvím centra můžete nechat posílat na svou e-mailovou adresu.

Příklady potravinových podvodů:

Doslazované medy

Med je přírodní potravinou a není dovoleno do něj nic přidávat ani ho ničím nastavovat. Při rozborech v laboratořích se už inspekce setkala s falšovanými medy, které byly přislazovány cukrem.

Ředěné burčáky

Burčák patří k českým specialitám. Vinařský zákon přesně určuje období, kdy ho lze prodávat, kolik alkoholu musí mít, že jej lze vyrobit pouze z tuzemské vinné révy. Zároveň se nesmí ředit vodou.

Inspekce již několik let pravidelně kontroluje prodej burčáku a pravidelně se daří zachytit několik vzorků, v nichž je laboratorně prokázán přídavek vody.

Falšované víno

Umělá barviva, přidaná voda, přidaný cukr nebo jiná sladidla, kyselina citronová… To všechno inspekce pravidelně objeví v některých vzorcích kontrolovaného vína.

Džemy s menším podílem ovoce

Pravidelně každý rok jsou odhalovány výrobky, které mají menší množství ovoce, nebo ve kterých je dokonce část ovocného podílu nahrazena levnějším druhem. Třeba jahodový džem, v němž je jahodová složka částečně nahrazena jablky.

Text: Dana Pešková, Zdroj: szpi.gov.cz, potravinynapranyri.cz, Bc. Martina Korejčková, DiS, nutriční terapeutka (www.martinakorejckova.cz)

Související články
5.11.2025
Naše tělo je denně vystavováno různým pohybovým stereotypům. Sedíme, stojíme, přenášíme věci, uklízíme nebo vaříme. Drobné návyky, které během dne opakujeme, utvářejí naši každodenní pohodu. Data Českého statistického úřadu ukazují, že téměř polovina žen v Česku pracuje v sedavém zaměstnání a dalších čtrnáct procent tráví pracovní dobu převážně vestoje. O to důležitější je myslet na to, jak své tě
3.11.2025
Ne každou medicínu musíme polykat s přemáháním. Vždyť kdo z nás by něco namítal třeba proti čaji se skořicí nebo s voňavým anýzem? Koření ovšem v onom nápoji není zdaleka jen pro zvýšení požitku. Koření v něm totiž léčí.   Anýz: pro klid v útrobách Co umí: Anýz se spolu s příbuzným fenyklem tradičně doporučoval proti nadýmání, a to i u miminek. Dokáže také odstranit nepříjemný zápach
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
27.10.2025
Ať už vám tmavé kruhy pod oči přimalovala mimořádná únava, nebo s nimi chodíte prakticky denně, radost z nich určitě nemáte. Naštěstí pomoc je snadná. Proč se vlastně tvoří? Je to souhrou tělesných pochodů při vyčerpání nebo ponocování. Zvýšená zátěž posílí tvorbu stresového hormonu kortizolu, což je pravý viník. Zadrží vodu v těle a současně zvýší krevní tlak, takže se vytvoří otoky a současně
23.10.2025
Mozoly, otlaky, puchýře, kuří oka, záděry. Jak s nimi bojovat vlastními silami? Mozoly Příčinou je dlouhodobé tření či nepřiměřený tlak na kůži. Nejčastěji si je vyrobíte na dlaních manuální prací. Nevyhýbají se ani nohám. Léčba: * Jasmínový květ rozmělněte v hmoždíři a naneste na postižené místo. Zalepte a nechte působit. * Potírejte čerstvě rozkrojeným stroužkem česneku a citronov
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Šperk mezi kabelkami
iluxus.cz
Šperk mezi kabelkami
Nová kabelka Panthère C de Cartier, která byla uvedená na trh v roce 2021, vyniká sochařskou sponou ve tvaru majestátního písmene C zakončeného hlavou panthera. Siluleta panthera a elegance, která je
Otevřete brány k odvěké síle
nejsemsama.cz
Otevřete brány k odvěké síle
Toužíte po očistě, síle nebo novém začátku? Oheň, voda, vzduch a země jsou čtyři pradávní strážci a mohou pro vás být těmi nejmocnějšími spojenci. Když se ponoříte do světa magie, zjistíte, že to největší kouzlo je ukryté přímo v přírodě. Oheň, voda, vzduch a země – čtyři základní kameny života, bez nichž bychom neexistovali. Živly nejsou jen fyzické prvky přírody, jež
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Proč spadla Cválající Gertruda?
epochalnisvet.cz
Proč spadla Cválající Gertruda?
Most přes Tacomskou úžinu nedaleko amerického Seattlu má být zázrakem moderního stavitelství…„Bude to třetí nejdelší visutý most světa,“ slibuje konstruktér Leon Solomon Moisseiff, který svými nápady již inspiroval obdivovaný projekt mostu Golden Gate v San Francisku.   Zadání je ale pro něj příliš konvenční. Požadované příhradové vazníky nahrazuje modernějšími a podstatně subtilnějšími deskovými nosníky. „Most tak
Schwarzenberg svedl manželku lorda strážce pečeti
historyplus.cz
Schwarzenberg svedl manželku lorda strážce pečeti
Pavel III. Esterházy vede coby rakouský velvyslanec ve Velké Británii nové diplomaty na přijímací audienci ke králi Jiřímu IV. Mezi několika novými tvářemi je i mladý Felix Schwarzenberg. Vzdělaný, pohledný, zkušený muž, schopný mluvit plynně anglicky, německy, česky, španělsky, francouzsky a latinsky.   Felix (1800–1852) pochází ze slavného rodu Schwarzenbergů a jen jeho jméno mu
Prohnanou potvoru potkáš i ve stáří
skutecnepribehy.cz
Prohnanou potvoru potkáš i ve stáří
Když jsem překročila sedm křížků, věřila jsem, že už o životě něco vím! Myslela jsem si, že v tomhle věku mě už nic nepřekvapí. Jenže jsem se mýlila. Mám pro vás na srdci příběh o jedné ženě, která dokázala rozvrátit nejen moje přátelství, ale pokusila se mi zničit i rodinu. Ne proto, že by byla krásná nebo
Římské katakomby – tiché svědectví dávné víry i smrti
enigmaplus.cz
Římské katakomby – tiché svědectví dávné víry i smrti
Jen málo proslulých metropolí se může pyšnit tak bohatou historií jako italský Řím. I toto město má ale dvě tváře. Tu první, kterou vystavuje svým návštěvníkům, a pak druhou. Ta zůstává skrytá pod dla
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
epochanacestach.cz
Livigno zahajuje zimní sezónu. Nabídne perfektní sněhové podmínky i aktivity mimo sjezdovky
Od 29. listopadu 2025 do 1. května 2026 se Livigno chystá přivítat návštěvníky na svých zasněžených svazích a nabídnout jim víc než jen perfektně upravené sjezdovky. V srdci italských Alp, v nadmořské výšce 1 816 metrů, zde čekají ideální sněhové podmínky, široká nabídka zimních aktivit a autentická atmosféra horského městečka, kde se místní tradice snoubí
I starověká americká civilizace se musela vyrovnat s katastrofálním suchem!
21stoleti.cz
I starověká americká civilizace se musela vyrovnat s katastrofálním suchem!
Archeologické nálezy v Caralu, sídle prehispánské civilizace v dnešním Peru, svědčí o tom, že i v Americe existovala starověká společnost, souběžně s prvními velkými civilizacemi v Mezopotámii, Egyptě
Báječný salát Niçoise
tisicereceptu.cz
Báječný salát Niçoise
Černé olivy dnes běžně seženete na váhu. Jsou cenově výhodnější a chuťově lepší než ty ve sklenicích. Budete-li mít možnost, sáhněte po řecké odrůdě Kalamata. Ingredience 100 g zelených fazolový
Morávková léčí zásadně jen líbáním
nasehvezdy.cz
Morávková léčí zásadně jen líbáním
Herečka Dana Morávková (54) ze seriálu Ordinace v růžové zahradě hraje doktorku už tolik let, že jí fanoušci mnohdy zastavují uprostřed ulice a prosí ji o radu. „Říkám, že léčit umím jenom líbáním
Záhadní traviči z Belle Époque. Čtyři nevyřešené případy, které otřásly Paříží
epochaplus.cz
Záhadní traviči z Belle Époque. Čtyři nevyřešené případy, které otřásly Paříží
Na přelomu 19. a 20. století prožívala Paříž svou Belle Époque – dobu umění, luxusu a zdánlivé bezstarostnosti. Za blyštivou fasádou kabaretů a přepychových salonů se však skrýval temnější svět. Ve stínu elegance působili zločinci, jejichž zbraní byly jedy tak rafinované, že je tehdejší věda jen stěží dokázala odhalit. Jejich cílem byly především majetné oběti