Domů     Víte, co máte na talíři? Jiný navenek, jiný uvnitř
Víte, co máte na talíři? Jiný navenek, jiný uvnitř
9.12.2020
38612166 – woman shopping in a supermarket

Náhražky a jiné formy šizení při výrobě potravin nejsou tak neobvyklé, jak by se zdálo. V praxi to vypadá tak, že si kupujete potravinu, která není tím, za co se vydává. Jak to poznáte a co s tím?

„Bezlepkový chléb“, ve kterém je více než dvojnásobně vyšší množství lepku, než je povoleno pro potraviny označené jako „bez lepku“. „Sirup bez chemických barviv“ s obsahem syntetického barviva tartrazin (E 102).

„Kuličky bez chemických barviv“, v nichž byla zjištěna přítomnost syntetického barviva allura červeň AC (E 129).

„Sušená šťáva z mladého ječmene s obsahem vitaminu C 595 mg/100g“, která neobsahuje žádný vitamin C… To jsou jen čtyři příklady falšovaných potravin, které zjistili pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce při svých kontrolách.

Nejakostní a nebezpečné

Vedle falšovaných potravin můžete narazit i na potraviny, jež SZPI označuje jako „nejakostní“. Například se inspektorům dostalo do ruky máslo, které obsahovalo více vody, než je stanoveno.

Ještě horší je, když objeví potraviny přímo „nebezpečné“, jakou byl sypaný černý čaj s nadlimitním množstvím pesticidů, který svým hostům připravovali pracovníci jedné čajovny v Táboře.

Pro peníze všechno

Je to opravdu tak. Můžeme si koupit potravinu, která není tím, za co se vydává. Proto, že jsou výrobky často úmyslně upravené nebo třeba „jen“ chybně označené. A proč? Důvodem je mnohdy chamtivost, snaha obohatit se na úkor druhého.

Jak upozorňuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce, v některých případech může kvůli těmto praktikám dojít až k ohrožení lidského zdraví.

Braňte se!

Samozřejmě že se jedná jen o některé výrobce nebo provozovatele, kteří takto podvádějí. Všeobecně je nejen u nás, ale na celém území Evropské unie nastavená laťka kvality vysoko a úroveň bezpečnosti potravin je také vysoká.

Přesto stále existují podnikatelé, kteří vymýšlejí nové metody, jak obejít právní předpisy a obohatit se na úkor spotřebitele. Proto je dobré vědět, na co se zaměřit a co si hlídat.

I. Etikety

Už samotná nálepka na obalu výrobku nám může ledacos prozradit. Nejdůležitější je název, složení a datum spotřeby/minimální trvanlivost.

1. Název výrobku

Džus musí mít určité procento ovoce. Pokud je na obalu uvedeno „nektar“ nebo „ovocná šťáva“, může být třeba přes celou krabici obrázek s velkým, šťavnatým pomerančem, ale nekupujete si džus.

Pokud místo produktu s názvem „máslo“ kupujete „směsný roztíratelný tuk“, přestože jako máslo vypadá, máslem není. Podobné je to s „jahodovým jogurtem“ a „jogurtem s příchutí jahody“, „hovězím masem“ a „masným výrobkem z hovězího masa“…

2. Špatné umístění v regále

Přímo souvisí s názvem výrobku. Pro mnoho druhů potravin existují levnější náhražky. Mohou se prodávat, ale musejí být označeny tak, aby se hned poznalo, že se o náhražky jedná.

Ale klidně se může stát, že kakaovou pochoutku objevíte v regálu mezi čokoládami a neuvědomíte si, že jde o náhražku. Nebo jsou jako sýry nabízeny mléčné výrobky s rostlinnými tuky.

3. Složení

Tady platí pravidlo o sestupnosti – suroviny se řadí dle použitého množství od těch s nejvyšším podílem v potravině směrem dolů. Nerozumíte mnohým názvům, chemickým výrazům a kódům éček? Kupujte jen potraviny se složením, kterému převážně rozumíte.

Popřípadě dnes se dají již využít i chytré mobilní aplikace, do kterých kód éčka zadáte a vyjede vám použití a bezpečnost dané přídatné látky. Mnohé se nám snaží také napovědět různá loga a označení, například:

„Vím, co jím“, logo CEFF – „Potraviny a doplňky stravy bez zbytečné chemie“ (symbol přeškrtnutého „éčka“ v oranžovém kruhu), „BIO“, „Regionální potravina“ či logo přeškrtnutého klasu jako symbol bezlepkové potraviny.

4) Manipulace s datem použitelnosti potravin

Všímejte si, jestli není datum použitelnosti výrobku přepsáno nebo přelepeno jiným datem. Může také být „rafinovaně“ přelepeno nálepkou o slevě zboží. Prošlé výrobky nemusí nutně ohrozit vaše zdraví, ale mohou vám způsobit zdravotní problémy.

Tip Paní domu: Víte, jaký je rozdíl mezi datem použitelnosti a informací „Spotřebujte do“?

* „Spotřebujte do“ se používá pro potraviny, které podléhají rychle zkáze, a musí být proto rychle spotřebovány, např. jogurty a jiné mléčné výrobky, ryby, chlazenou drůbež, výrobky studené kuchyně atp.

a výrobce musí na obal doplnit i údaje o podmínkách uchování, které musí být dodrženy. Z hlediska konzumace po uplynutí data spotřeby mohou být tyto potraviny zdravotně rizikovou skupinou.

* „Minimální trvanlivostí“ se většinou označují potraviny, které se rychle nekazí. Příkladem mohou být konzervy, sušenky, čokoláda, nápoje, těstoviny atp.

Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti lze i nadále prodávat, pouze pokud jsou zdravotně nezávadné a jsou-li jako prošlé označeny a odděleně umístěny. Po ukončení data minimální trvanlivosti výrobce nezaručuje chuťové a výživové kvality výrobku.

5. Nesprávné označení

Když objevíte na etiketě parmskou šunku vyrobenou v Německu nebo švýcarský sýr z Polska, asi to nebude v pořádku.

Tip Paní domu: Až se naučíte sledovat údaje na etiketách, zjistíte, že je dobré mít při nákupu po ruce lupu. Někdy je totiž písmo tak malinké, že se bude hodit.

6. Nevěřte všemu, co se píše

Někdy si na etiketě přečtete informaci, která prostě není pravda. Jako příklady, uvedené na začátku článku. Třeba, že potravina obsahuje „něco“, co ve skutečnosti neobsahuje, nebo naopak etiketa tvrdí, že je bez cukru (tuku), ale opak je pravdou.

Bohužel často tyto podvody neodhalíte ani při pečlivém studování etikety, ani když jídlo sníte. Ovšem přijít na ně mohou (a přicházejí často) právě inspektoři při kontrolách.

II. Sledujte informace u kontrolních organizací

Kvalitu a bezpečnost potravin u nás „hlídá“ hned několik organizací. Každá má určitý okruh působnosti. Na svých stránkách často uveřejňují důležité informace a upozorňují na zjištěné závady. Na ně se také můžete obrátit s prosbou o pomoc.

1. Státní zemědělská a potravinářská inspekce

(www.szpi.gov.cz) Sleduje potraviny a suroviny pro jejich výrobu, a to hlavně rostlinného původu.

Dále kontroluje prodejny, restaurace, výrobny, jídelny, cukrárny, vinárny, pivnice, čerpací stanice… Aktuální prohřešky si můžete najít na jejích stránkách „Potraviny na pranýři“ (www.potravinynapranyri.cz).

2. Státní veterinární správa

(www.svscr.cz) Její úkol je podobný, s tím rozdílem, že sleduje potraviny živočišného původu, upozorňuje na nákazy zvířat, dbá na jejich ochranu před týráním. Kontroluje v obchodech úseky, kde dochází k úpravě masa, drůbeže, ryb nebo vajec a mléka.

3. Česká obchodní inspekce

(www.coi.cz) Kontroluje jakost, zdravotní nezávadnost, podmínky skladování a dopravu zboží, které se netýká potravin, tabákových výrobků a pokrmů. A také hlídá kvalitu poskytovaných služeb. Na ČOI se můžete obracet i v případě stížnosti na postup vyřízení reklamace.

4. Státní ústav pro kontrolu léčiv

(www.sukl.cz) Pomůže vám při problémech s léky a léčivými přípravky. Kontroluje také prodej padělaných nebo falešných léčiv.

5. Hygienické stanice

(www.mzcr.cz) Obracejte se na ně tehdy, když máte zdravotní potíže a myslíte si, že jsou kvůli tomu, že jste snědli nějaké závadné jídlo v restauraci, v jídelně, ve stánku rychlého občerstvení,…)

6. Ministerstvo zemědělství

(www.bezpecnostpotravin.cz/) Rychle, nezkresleně a hlavně srozumitelně. To jsou tři hlavní kritéria, která si vzalo za cíl Informační centrum pro bezpečnost potravin zřízené Ministerstvem zemědělství.

Na svých stránkách informuje o všech potravinách na cestě od farmy až na stůl, a to včetně krmiv. Aktuální zprávy o závadných potravinách si prostřednictvím centra můžete nechat posílat na svou e-mailovou adresu.

Příklady potravinových podvodů:

Doslazované medy

Med je přírodní potravinou a není dovoleno do něj nic přidávat ani ho ničím nastavovat. Při rozborech v laboratořích se už inspekce setkala s falšovanými medy, které byly přislazovány cukrem.

Ředěné burčáky

Burčák patří k českým specialitám. Vinařský zákon přesně určuje období, kdy ho lze prodávat, kolik alkoholu musí mít, že jej lze vyrobit pouze z tuzemské vinné révy. Zároveň se nesmí ředit vodou.

Inspekce již několik let pravidelně kontroluje prodej burčáku a pravidelně se daří zachytit několik vzorků, v nichž je laboratorně prokázán přídavek vody.

Falšované víno

Umělá barviva, přidaná voda, přidaný cukr nebo jiná sladidla, kyselina citronová… To všechno inspekce pravidelně objeví v některých vzorcích kontrolovaného vína.

Džemy s menším podílem ovoce

Pravidelně každý rok jsou odhalovány výrobky, které mají menší množství ovoce, nebo ve kterých je dokonce část ovocného podílu nahrazena levnějším druhem. Třeba jahodový džem, v němž je jahodová složka částečně nahrazena jablky.

Text: Dana Pešková, Zdroj: szpi.gov.cz, potravinynapranyri.cz, Bc. Martina Korejčková, DiS, nutriční terapeutka (www.martinakorejckova.cz)

reklama
Související články
21.9.2023
V takovém případě mnohdy pomůže cvičení. Možná to víte a už máte své oblíbené cviky, které provádíte alespoň občas. Našli jsme pro vás další a jsou skutečně účinné. NA KRČNÍ PÁTEŘ Protažení v záklonu 1) Můžete provádět ve stoje i v sedě. Držte krk, ramena a trup rovně. Bradu držte také rovně a pohled je namířený dopředu. 2) Jemně zaklánějte hlavu směrem dozadu, takže pohled očí míř
19.9.2023
Tvrdá pravda o migréně – žádné „bolení hlavy“. Kdo tento krutý stav nikdy nezažil, neumí si představit, jak paralyzující bolest spojenou s dalšími nepříjemnými jevy nemocný prožívá. Každý desátý člověk trpí migrénou. Naprostou většinu tvoří ženy. Je to závažné neurologické onemocnění, které doprovází nevolnost, poruchy vidění, citlivost na světlo a zvuky, pocení, extrémní únava a depresivní sta
11.9.2023
I když jsou si slova podobná a často se zaměňují, je tu rozdíl. To první nám může prospět, před druhým bychom se měli chránit. Samotu si totiž můžete dobrovolně vybrat, prožívat ji jen na chvíli nebo na dobu nezbytně nutnou, osamění se může vplížit nenápadně a ochromit vaše tělo i vaši duši. Chci být sám Každý to někdy vysloví a obvykle tím nemyslí nic tak strašného. Vždyť kolik lidí vám s 
7.9.2023
Léto je čas výletů. Ne vždy je ale po cestě otevřené občerstvení. Proto se láhev hodí. Ve vedrech ji oceníte dvojnásob, i když jdete jen na koupaliště. Navíc vás může hřát pocit, že nepoužíváte jednorázové PET lahve, a tím pomáháte životnímu prostředí. Takže jakou vybrat? Materiálů a provedení je spousta, od skleněných, kovových po plastové. Láhve mají různé povrchy i tvar, takže se podívej
4.9.2023
Říkáte, že není tak jednoduché prostě vypnout stres? Kupodivu je. Existuje metoda, která zabírá na každého, ať už je flegmatik, nebo cholerik. Stres škodí a ubližuje. Kazí náladu, znemožňuje soustředění, spouští kaskádu úzkosti a paniky, zvyšuje krevní tlak. Když trvá déle, začne podkopávat schopnost těla bránit se nemocem. Snižuje spalování energie a kalorie ukládá pěkně viditelně na břiše...
reklama
Šikovné tipy
Kouzelné zátiší z plata od vajec
Plata a krabičky od vajec jsou z recyklovaného papíru a pro další třídění odpadu se nehodí. Navíc vyhazovat je by byla věčná škoda. Skvěle se hodí pro výrobu originálních dekorací. Základním materiálem jsou velká plata od vajec. Krabičky lze použít také, ale spíš jako doplněk. Samozřejmě musí být v šedé barvě. Foto přes dvoustranu, v […]
Kouzelné slamáčky jen tak pro radost
Roztomilou letní dekoraci na zahradu vytvoříte snadno a potřebovat k tomu budete prázdné plastové kelímky a provázek. Kreativní činnost probouzí estetické cítění, odbourává stres a uklidňuje mysl. A vůbec není pravda, že je k ní třeba zručnost a vycvičené prsty. Vyzkoušejte si, jak hravě zvládnete kouzelné malé kloboučky. Připravte si * plastové kelímky * motouz * mašle […]
Mininotýsek do dlaně
Vlastnoručně vyrobená malinká knížečka jako pro panenky vám poslouží například na poznamenání telefonního čísla nebo důležité poznámky. A bude vždy po ruce. Můžete si do něj zapisovat tajnosti. Nebo si ho připněte na kabelku jako ozdobu. Jinou variantou může být mininotýsek, ve kterém místo prázdných stránek najdete fotografie svých blízkých. A když si ho vytvoříte […]
Ze staré lavice nová
Možná i vy najdete někde na půdě starou lavici, kterou vám bude líto vyhodit. Ta naše bývala asi v kuchyni a nevypadá moc hezky. Ale posloužit ještě může. Stačí jí dát nový kabát. Budete potřebovat: Vodou ředitelnou barvu (my jsme použili okrovou), vodou ředitelnou lazuru (ořech), smetáček, brusku, smirkový papír, štětec, látku (nejlepší je kočárkovina, ale […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Chce ji manžel jen doma?
nasehvezdy.cz
Chce ji manžel jen doma?
Moderátorka televizního zpravodajství Eva Perkausová (29) se po narození syna Kiliana (1) poměrně rychle vrátila do práce. A dokonce kvůli tomu vznikla na Primě pořádná mela a o práci přišla modelka
Zuby moudrosti: Proč se nám proříznou až v dospělosti?
epochaplus.cz
Zuby moudrosti: Proč se nám proříznou až v dospělosti?
Teplota, bolest, otoky. V horším případě i cysty nebo dokonce zlomenina zánětem oslabené čelisti. Všechny tyhle lahůdky nás mohou potkat, pokud se dens serotinus neboli třetí stoličky rozhodnou vydrat ven. Tenhle proces začíná v dospělosti a může trvat roky. Vědci přišli na to, proč si u lidí dávají zuby moudrosti tak na čas.    
Podzim plný barev, umění a chutí? Navštivte Bratislavu
epochanacestach.cz
Podzim plný barev, umění a chutí? Navštivte Bratislavu
Bratislavský podzim se spojuje s kvalitním vínem, jedinečnou domácí gastronomií a tradiční kulturou. Kratší dni, když vám pod nohama šustí listí a venku se příjemně ochladí, patří v Bratislavě mezi ty nejhezčí. Objevte kouzlo města na Dunaji, ochutnejte jeho různorodost a zažijte skvělou atmosféru. Dopřejte si 72 hodinový výlet plný zážitků v městě, kde je
Vyšetřování zločinů s pomocí jasnovidců: Ztráta času, nebo usnadnění práce?
enigmaplus.cz
Vyšetřování zločinů s pomocí jasnovidců: Ztráta času, nebo usnadnění práce?
Anglická policie dostane dopis, v němž jim pisatelka sděluje, že zná místo pobytu i povolání obávaného vraha, známého jako Yorskhirský rozparovač. Policisté se k tvrzení staví skepticky, protože pochá
DS Automobiles uvádí novou kolekci DS 3 Esprit De Voyage
iluxus.cz
DS Automobiles uvádí novou kolekci DS 3 Esprit De Voyage
DS 3 ESPRIT DE VOYAGE má světlý interiér, v němž velkou část tvoří kůže Nappa v šedém odstínu Galet na palubní desce, doplněná vyraženým nápisem ESPRIT DE VOYAGE. Tento design symbolizuje ambice značk
Domácí citronový cheesecake
tisicereceptu.cz
Domácí citronový cheesecake
Dezert můžete při servírování ozdobit plátky citronu, citronovou kůrou nebo kopečkem šlehačky. Potřebujete 200 g máslových sušenek 100 g másla Náplň 50 g cukru krupice 500 g ricotty nebo
Už má zase novou modelku v posteli!
nasehvezdy.cz
Už má zase novou modelku v posteli!
Když se Leonardo DiCaprio (48), kterého proslavil film Titanic, nedávno vrátil ze své několikatýdenní plavby na jachtě, hned se ukázal s italskou modelkou Vittoriou Ceretti (25). Ta se zdá takřka
Raflézie: Všehoschopné genetické manipulátorky z pralesa
21stoleti.cz
Raflézie: Všehoschopné genetické manipulátorky z pralesa
Raflézie jsou parazité známí největšími květy světa, navíc se vzhledem a zápachem zkaženého masa. Ještě pozoruhodnější je ale jejich bizarní genom, který odhaluje, čeho jsou parazité schopni: Manipulo
Palmanova: Do ideálního města se lidé zrovna nehrnuli
epochalnisvet.cz
Palmanova: Do ideálního města se lidé zrovna nehrnuli
Na sklonku 16. století má Benátská republika nepřítele doslova za dveřmi. Turci okupují podstatnou část Balkánu a vážně hrozí, že s dosavadním dobytým územím se jen tak nespokojí. Benátčané musejí jed
Láska se vrátila s důchodem
skutecnepribehy.cz
Láska se vrátila s důchodem
Jako školačka jsem nosila vlasy „na kluka“. Maminka s tatínkem mi nikdy nevysvětlili, proč jsem nemohla mít dlouhé vlasy jako moje ségra. Je fakt, že já byla vždycky taková dračice, skoro jako kluk. Přesto jsem se hned v první třídě zamilovala do modrookého blonďáčka. Netuším proč, ale modré oči ve mně odmalinka vyvolávají mírné závratě, prostě se
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
rezidenceonline.cz
Exkluzivní kreativita arabské estetiky
Nádherný byt s desítkou rozmanitých luxusních pokojů představuje esenci dokonalého souznění orientální atmosféry se soudobou precizností, tak typickou pro nábytek a doplňky společnosti Covet House, je
Čočková pomazánka s mletou paprikou
tisicereceptu.cz
Čočková pomazánka s mletou paprikou
Nejlépe chutná na čerstvém chlebu, ale při oslavách do ní můžete namáčet na silnější proužky nakrájenou mrkev nebo řapíkatý celer. Suroviny 200 g žluté nebo červené čočky 200 ml vody 2 stroužk