Pokud máte rádi dobré víno, nabízíme vám doplňky, které požitek z lahodného nápoje ještě o něco zpříjemní.
Co se skrývá pod zátkou
Přestaňte tápat v identifikaci aromat v každé sklenici vína a staňte se znalcem a tím, kdo ostatním poodkrývá vinná tajemství. S publikací Le Nez du Vin DUO (Vůně vína) francouzského experta Jean Lenoira, to půjde samo.
Sada obsahuje 24 flakonků s nejčastějšími vůněmi bílého a červeného a zahrnuje také CD s příručkou. (3900 Kč, Vunevina.cz)
Automatická vývrtka Lever Man
Řezačkou lehce odstraníte fólii, poté umístíte vývrtku na korek a lehce zatlačíte pákou dolů. Zvládne to opravdu každý. (1275 Kč, nabytek-forliving.cz)
Dekantovací karafa Alpha
Dekantování znamená pomalé přelévání vína z lahve do karafy. Víno se tak před podáváním dokonale provzdušní a osvobodí od usazenin. (2087 Kč, kulina.cz)
Vakuová pumpa BANQUET
Pro možnost skladování zbylého vína, díky vakuu si déle zachová chuť a vůni. (109 Kč, Stavbaeu.cz)
Košík na láhev
Všechny druhy červených vín se s oblibou servírují šikmo položená v košíku. Usazenina se tak shromažďuje pouze v jednom místě dna láhve, nezvíří se a nedostane se do sklenice.
(144 Kč catheringshop.cz)
Katalyzér na víno Eva Solo s magnetickým systémem
Je navržen tak, aby bylo víno naléváno jemným proudem chránícím před ztrátou svěžesti, aromatu a charakteru vína. Uvolňuje kyslík z láhve – nalévání se tak obejde beze skvrn na ubruse.
Nástěnný držák vín Flow
Držák na 8 lahví vína znázorňuje vlnění potůčku. Umístěním na zeď minimalizuje potřebný prostor pro uložení vína. (1295 Kč, dokuchyně.cz)
Chladič na víno s chladicím pouzdrem
Díky němu si víno déle udrží vhodnou teplotu. (1695 Kč, Blomus.cz)
Digitální teploměr na víno Invotis Check!
Spolehlivě ohlídá správnou teplotu vína. (275 Kč, Naoko.cz)
Vinotéka Hyundai VIN
Vejde se do ní 6 lahví. Teplotu lze nastavit v rozmezí 8-18 °C. Elegantní design a tichý chod umožňuje vinotéku umístit jak do kuchyně, tak do obývacího pokoje. (2 699 Kč, kasa.cz)
Uzávěr šampaňského BALVI Bubbles
S tímto uzávěrem, na kterém si navíc můžete nastavit data uzavření, šampaňské nezvětrá.
(145 Kč, Naoko.cz)
Dekantování čili přelévání vína z lahve do karafy se provádí jak u mladých vín tak u vín starých a to ze dvou hlavních důvodů. Stará vína by měla být osvobozena od usazeniny. Jedná se o sedliny, které se vytvořily v průběhu let.
Usazeniny neovlivňuje chuť vína, i když sama chutná hořce. Tato vína se dekantují bezprostředně před servírováním. Víno necháme pomalu přetékat do karafy, která by měla mít stejný objem jako lahev. Nálevka se sítem zachycuje usazeninu.
Pod hrdlo lahve můžete postavit také svíčku; tak lze rozpoznat, kdy už z lahve začíná vytékat i usazenina.
Mladá těžká vína se dekantují proto, aby kontaktem s kyslíkem mohly vyzrát jejich třísloviny. Do karafy víno přeléváme dvě až tři hodiny před servírováním. Karafa na mladá vína by měla mít velkou plochu a dlouhé hrdlo. Tím je zaručeno, že se víno províří už při přelévání.