Domů     Vánoční cukroví letos trochu jinak
Vánoční cukroví letos trochu jinak
13.12.2024

A zase je tu sváteční pečení. Možná si i vy letos říkáte, že svůj obvyklý repertoár trochu obměníte. Máme pro vás pár receptů, třeba se vám bude některý hodit.

Kokosové pusinky

(asi 20 kusů)

3 bílky, 150 g cukru, ½ lžičky vanilkového extraktu, ¼ lžičky soli, 5 šálků strouhaného kokosu

1) Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte dva plechy pečicím papírem.

2) Vyšlehejte bílky, přidejte cukr, vanilku a sůl a intenzivně šlehejte, až se vytvoří tuhý sníh. Přidejte kokos a opatrně ho zapracujte stěrkou.

3) Pomocí cukrářského sáčku s velkou tryskou tvořte na plechu malé hromádky asi 2,5 cm od sebe.

Pečte 20–25 minut. Plech v troubě otáčejte, aby se rovnoměrně propekly. Nakonec nechte zcela vychladnout.

Doba přípravy 40 minut

Náročnost 2

Kokosové pusinky známe i u nás, tenhle recept ale pochází z Venezuely, kde jim říkají Besitos De Coco. Pusinky milují i v jiných zemích Latinské Ameriky, třeba Kolumbii, Brazílii, Portoriku či na Kubě.

Recepty i názvy se trochu liší, v každém případě hodně záleží na kvalitě kokosu. Co takhle si koupit celý ořech a dužinu nastrouhat?

Linecké s arašídovým máslem

(asi 20 kusů)

350 g hladké mouky, 200 g povoleného másla, 60 g jemného 100% arašídové másla, 80 g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu, špetka soli

Na náplň: 1250 g cukru krupice, 30 g másla, 65 g smetany ke šlehání, špetka soli + 85 g jemného arašídového másla

1) Do mísy od robotu dejte mouku, na kostky nakrájené máslo, arašídové máslo, moučkový cukr, žloutek, vanilku a špetku soli a nechte ho pracovat na střední výkon, až vnikne těsto. Můžete je zpracovat i ručně.

2) Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte přes noc odpočinout v lednici.

3) 2 hodiny před pečením těsto vyndejte a rozdělte na 3 části. Každou část důkladně propracujte.

4) Vyválejte na tenký plát asi 3 – 4 mm a vykrajujte hvězdičky nebo jiné tvary. Pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180 °C zhruba 8 minut.

5) Upečené cukroví sejměte z plechu i s papírem a nechte vychladnout.

6) Udělejte si náplň. Cukr zahřívejte v hrnci se silnějším dnem a míchejte, dokud se nerozpustí a nepřemění se v karamel.

Přidejte máslo a míchejte, dokud se máslo s karamelem nespojí – může to chvíli trvat, ale při střední teplotě a míchání se ingredience spojí.

7) Pomalu přilijte připravenou smetanu a opět míchejte, dokud se suroviny nespojí. Nechte asi 1 minutu probublávat.

8) Jakmile je karamel hotový, stáhněte jej z plotny, přidejte špetku soli, zamíchejte a přelijte do čisté nádoby. Nechte úplně vychladnout a poté do něj zapracujte arašídové máslo. Jednotlivé tvary krémem slepte.

Doba přípravy 120 minut

Náročnost 2

Linecké těsto, jak ho známe my, je hladké a nejsou v něm oříšky, zatímco pravé ať už světlé nebo hnědé linecké je obsahuje. Americký kompromis s arašídovým máslem je přinejmenším zajímavý.

A pokud by se vám nechtělo dělat se slaným karamelem, klidně použijte marmeládu, jak jste zvyklí.

Springerle

(asi 20 kusů)

4 polévkové lžíce anýzu, 500 g moučkového cukru, 2 g kypřícího prášku do pečiva, 500 g hladké mouky, 2 polévkové lžíce sherry brandy, 4 vejce

1) Vejce šlehejte s moučkovým cukrem do husté pěny, dokud nenabude. Kypřící prášek rozpusťte v třešňovici a přidejte do směsi. Přisypte mouku a vymíchejte nelepivé těsto.

Dejte je do misky, zakryjte vlhkou utěrkou a nechte v chladu (ne v lednici) minimálně 12 hodin, nejlépe přes noc.

2) Plech vyložte pečicím papírem. Z těsta vytvořte váleček a ten nakrájejte na kousky, poprašte moukou a vtlačte do formiček vysypaných moukou, až se na těsto obtiskne motiv. Springerle pak z formiček vyklepněte.

3) Položte je spodní stranou na plech posypaný anýzem tak, aby se do každého kousku obtisklo několik zrnek. Potom je nechte odkryté na plechu v chladné místnosti dalších 12 hodin, nejlépe přes noc.

4) Pečte v troubě na 150 °C asi 15–25 minut, povrch sušenek musí zůstat bledý. Vychladlé skladujte v dobře těsnící uzavřené nádobě.

Doba přípravy 60 minut + odležení

Náročnost 2

Sušenky, které se dělávaly k různým náboženským svátkům a zejména na Vánoce, pocházejí z Německa a pekly se už ve 14. století. Tradiční formičky na springerle jsou dřevěné, ale můžete použít i plastové nebo kovové. Seženete je na e-shopech nebo na některých vánočních trzích.

Kourabiedes

(asi 40 kusů)

900 g hladké mouky, 500 g másla, 220 g moučkového cukru, ½ lžičky vanilkového extraktu, 1 lžička hořkého mandlového likéru, 300 g pražených nasekaných mandlí, 1 čajová lžička růžové vody, 1 lžíce růžové vody na postříkání, moučkový cukr na posypání

1) Máslo vyjměte z lednice asi 2–3 hodiny před použitím, aby při pokojové teplotě změklo.

2) Předehřejte troubu na 180 °C. V mixéru pomocí šlehacího nástavce šlehejte máslo 5–6 minut vysokou rychlostí, dokud nezbělá. Přidejte moučkový cukr a vanilku. Pokračujte dalších 5–7 minut. Jakmile přidáte cukr, objem másla se může zmenšit, ale po chvíli zas nabude.

3) Pak po částech přidávejte mouku, jemně ji vmíchávejte špachtlí a poté přidejte mandle.

4) Těsto zformujte do kuliček velikosti vlašských ořechů a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Prstem vytvořte na každé malé kouli těsta malé prohlubně.

5) Pečte 20–25 minut, dokud nezezlátnou. Vyjměte z trouby. Opatrně je přesuňte z plechu a položte na mřížku, aby vychladly. Když vychladnou, postříkejte je růžovou vodou.

6) Do sítka dejte trochu moučkového cukru a cukroví poprašte.

Doba přípravy 55 minut

Náročnost 1

Typické cukroví ve tvaru kuliček nebo půlměsíců se v Řecku peče obvykle na Vánoce nebo ke zvláštním příležitostem. Znají je ale i na Kypru nebo v Turecku. Prý jeho historie sahá až do 7. století, kdy se dělalo v Persii. Obvyklá chuť je vanilková, ale někdy se přidává růžová voda nebo brandy.

Amaretti

(asi 50 kusů)

200 g loupaných mandlí, 140 g cukru krupice, 125 g cukru moučka, 50 g bílků (asi ze 2 menších vajec), 3 g jedlé sody, 1 lžička mandlového extraktu

1) Troubu předehřejte na 200 °C, na plech vysypejte mandle v jedné vrstvě a ve středu trouby je opražte dozlatova. Nechte vychladnout.

2) Vychladlé mandle rozmixujte v robotu, přidejte oba cukry a mixujte dál, dokud se z mandlí a cukru nevytvoří jemný prášek. Směs prosejte přes sítko, abyste se zbavili zbylých větších zrnek.

3) Do prosáté směsi přidejte sodu, promíchejte, přidejte bílky, mandlový extrakt a pečlivě promíchejte. Vznikne trošku lepivé těsto. Vytvarujte je do koule, dejte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte přes noc odpočinout v lednici.

4) Druhý den z těsta tvořte kuličky o průměru 15 mm a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Mezi jednotlivými kuličkami nechte dostatečné mezery, aby se při pečení nespojily a neroztekly se.

5) Pečte v troubě předehřáté na 150 °C 10–15 minut. Jakmile dostanou na povrchu zlatavou barvu, vytáhněte je z trouby. Sušenky z papíru sundejte a dejte vychladnout na mřížku.

Doba přípravy 70 minut + odležení

Náročnost 2

Amaretti pochází od slova amaro, což je hořký, protože do nich Italové přidávali malé množství hořkých mandlí. Ty ovšem u nás neseženete, protože obsahují amygdalin, který je pro člověka ve větším množství nebezpečný. Pomoci si můžete kapkou aromatu z hořkých mandlí.

Vanilkové rohlíčky

(asi 110 kusů)

280 g hladké mouky, 210 g másla, 110 g jemně mletých mandlí, 40 g moučkového cukru, 2 žloutky,

Na obalení 200–250 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru

Na čokoládu: 200 g čokolády na vaření, 140 g ztuženého tuku, 10 lžic horké vody

1) Do mísy dejte hladkou mouku, moučkový cukr, jemně mleté mandle a žloutky. Vypracujte těsto.

2) Zakryjte fólií a nechte v chladu uležet. Poté je natlačte do silikonové formy na rohlíčky.

2) Pečte v předehřáté troubě cca na 180 °C 10–12 minut. Je potřeba je kontrolovata dobu pečení upravit podle typu trouby.

3) Ihned po vyndání z trouby rohlíčky vyklepněte na vál, kdybyste je ve formě nechali, šlo by to špatně a drolily by se, a ještě vlažné obalte v prosátém moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.

3) Čokoládu a tuk rozpusťte ve vodní lázni a přidejte horkou vodu. Dobře ji rozmíchejte a až zhoustne a ztmavne, můžete začít namáčet špičky rohlíčků.

Doba přípravy 70 minut

Náročnost 1

Vanilkové rohlíčky se prý začaly péct ve Vídni na počest porážky osmanských vojsk v roce 1683. Osmanská říše tehdy měla na vlajce půlměsíc, proto se začaly péct vanilkové půlměsíčky.

Odtud byl už jen krok k rohlíčkům, které se rozšířily po celé Rakouské monarchii a staly se typickým vánočním cukrovím. V původním rakouském receptu se používají zásadně mleté mandle, v Česku častěji používáme vlašské ořechy.

Foto: Foto Shutterstock
Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zradila moji velkou důvěru
skutecnepribehy.cz
Zradila moji velkou důvěru
Znaly jsme se celý život. Seděly jsme spolu už v lavici na základce, chodily na brigády, svěřovaly si první trapasy, největší strachy i směšné sny. V ěděla o mně všechno. Nikdy jsem nepochybovala, že bych jí nemohla věřit. Když se mi něco povedlo, volala jsem jí jako první. Když mi bylo zle, přišla. A když jsem něco nezvládala, mlčky seděla vedle mě,
Tlumočníci se v Norimberku neubránili slzám
historyplus.cz
Tlumočníci se v Norimberku neubránili slzám
Žalobce se rozohnil na nejvyšší možnou míru a krutá slova směrem k obžalovaným z něj srší ohromnou rychlostí. Vtom se rozsvítí žluté světélko. Muž se nadechne a na chvíli zvolní. Ani ne za minutu je však zpět u původního tempa řeči. Tlumočníkova mysl jede na plné obrátky, po chvilce musí znovu sáhnout po žlutém tlačítku.   „Výsada
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
epochanacestach.cz
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
Velehrad, jedno z nejvýznamnějších poutních míst u nás, je pro jednodenní výlet jako stvořený. Těšit se můžete na bohatou historii i na nevšední zážitky. Obec Velehrad najdete nedaleko Uherského Hradiště přímo mezi výběžky pohoří Chřiby. O tomto místě se často hovoří jako o jednom z nejmalebnějších koutů Slovácka. A není divu! Tajemné katakomby Dominantou obce a zároveň největší chloubou velehradské farnosti
Idylka? Rolins a Nedvěd si už žijí každý svým životem!
nasehvezdy.cz
Idylka? Rolins a Nedvěd si už žijí každý svým životem!
Bylo to všechno jen pouhé divadlo pro okolí? Zpěvačka Dara Rolins (52) se snažila působit, že ji vřelé styky jejího snoubence, fotbalisty Pavla Nedvěda (53), s kamarádkami nikterak nerozházely. Na d
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
iluxus.cz
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
Po ohromném úspěchu na letošním hodinářském veletrhu SEW i jeho nezapomenutelné after-party se dánská značka Arcanaut chystá na další velkou zastávku – Micro Praha Festival 2025. Své hodinky Garnet
Další nástroj v boji proti rakovině: zvuk
21stoleti.cz
Další nástroj v boji proti rakovině: zvuk
Takhle to naplánované neměla. Místo aby se dočkala úspěchu, musela mladá výzkumnice snášet projevy nespokojenosti od svých kolegů. Její experiment je rušil. Tak se rozhodla změnit parametry, aby od ni
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
epochalnisvet.cz
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
Zoufalý Josef I. prochází troskami Lisabonu. Beznaděj bije do očí. Z tepajícího velkoměsta zbyla jen hromada sutin. „Je to snad boží trest?“ ptá se sám sebe šokovaný portugalský panovník.   Obyvatelé Lisabonu nemohli dospat. V kalendáři je 1. listopad, na který připadá Slavnost Všech svatých. „Lisabon neviděl hezčí ráno než onoho listopadového dne, slunce naplno zářilo, celé
Když si břicho dělá, co chce
nejsemsama.cz
Když si břicho dělá, co chce
Rozestup přímých břišních svalů, tzv. diastáza, není problémem pouze žen po porodu. Často se objevuje i u starších žen, a to v důsledku přirozeného stárnutí tkání, hormonálních změn či zvýšené námahy břicha. Možná jste si všimla, že bříško zůstává vypouklé, i když se snažíte držet zdravý životní styl. Při mírném předklonu nebo napnutí svalů se uprostřed objevuje prohlubeň či naopak
Mindfulness a zdraví: Jak moc může psychika ovlivnit tělo?
enigmaplus.cz
Mindfulness a zdraví: Jak moc může psychika ovlivnit tělo?
Současný svět je rušným místem, ve kterém je stále obtížnější najít si čas sám pro sebe a na odpočinek. Není proto divu, že stále větší oblibě se těší různé alternativní léčebné a terapeutické metod
Izraelský hummus
tisicereceptu.cz
Izraelský hummus
Oblíbená pomazánka z cizrny, která chutná na chlebu i na krekrech. Místo tahini pasty můžete použít opražená rozmixovaná sezamová semínka. Ingredience 1 plechovka cizrny ½ lžičky jedlé sody ¼
Hit, který hýbe Českem: Medical Wellness
epochaplus.cz
Hit, který hýbe Českem: Medical Wellness
V minulosti byla důvodem odjezdu do lázní nejčastěji vážná nemoc nebo úraz. Jezdilo se alespoň na tři týdny a pobyty bývaly často velmi striktní: brzký budíček, během celého dne procedury a často nepříliš pestrá „nemocniční“ strava. Dnes je však čím dál oblíbenější kombinace léčebného pobytu s wellness programem a aktivním odpočinkem, tzv. Medical Wellness. Lidé