Domů     Vánoční cukroví letos trochu jinak
Vánoční cukroví letos trochu jinak
13.12.2024

A zase je tu sváteční pečení. Možná si i vy letos říkáte, že svůj obvyklý repertoár trochu obměníte. Máme pro vás pár receptů, třeba se vám bude některý hodit.

Kokosové pusinky

(asi 20 kusů)

3 bílky, 150 g cukru, ½ lžičky vanilkového extraktu, ¼ lžičky soli, 5 šálků strouhaného kokosu

1) Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte dva plechy pečicím papírem.

2) Vyšlehejte bílky, přidejte cukr, vanilku a sůl a intenzivně šlehejte, až se vytvoří tuhý sníh. Přidejte kokos a opatrně ho zapracujte stěrkou.

3) Pomocí cukrářského sáčku s velkou tryskou tvořte na plechu malé hromádky asi 2,5 cm od sebe.

Pečte 20–25 minut. Plech v troubě otáčejte, aby se rovnoměrně propekly. Nakonec nechte zcela vychladnout.

Doba přípravy 40 minut

Náročnost 2

Kokosové pusinky známe i u nás, tenhle recept ale pochází z Venezuely, kde jim říkají Besitos De Coco. Pusinky milují i v jiných zemích Latinské Ameriky, třeba Kolumbii, Brazílii, Portoriku či na Kubě.

Recepty i názvy se trochu liší, v každém případě hodně záleží na kvalitě kokosu. Co takhle si koupit celý ořech a dužinu nastrouhat?

Linecké s arašídovým máslem

(asi 20 kusů)

350 g hladké mouky, 200 g povoleného másla, 60 g jemného 100% arašídové másla, 80 g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu, špetka soli

Na náplň: 1250 g cukru krupice, 30 g másla, 65 g smetany ke šlehání, špetka soli + 85 g jemného arašídového másla

1) Do mísy od robotu dejte mouku, na kostky nakrájené máslo, arašídové máslo, moučkový cukr, žloutek, vanilku a špetku soli a nechte ho pracovat na střední výkon, až vnikne těsto. Můžete je zpracovat i ručně.

2) Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte přes noc odpočinout v lednici.

3) 2 hodiny před pečením těsto vyndejte a rozdělte na 3 části. Každou část důkladně propracujte.

4) Vyválejte na tenký plát asi 3 – 4 mm a vykrajujte hvězdičky nebo jiné tvary. Pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180 °C zhruba 8 minut.

5) Upečené cukroví sejměte z plechu i s papírem a nechte vychladnout.

6) Udělejte si náplň. Cukr zahřívejte v hrnci se silnějším dnem a míchejte, dokud se nerozpustí a nepřemění se v karamel.

Přidejte máslo a míchejte, dokud se máslo s karamelem nespojí – může to chvíli trvat, ale při střední teplotě a míchání se ingredience spojí.

7) Pomalu přilijte připravenou smetanu a opět míchejte, dokud se suroviny nespojí. Nechte asi 1 minutu probublávat.

8) Jakmile je karamel hotový, stáhněte jej z plotny, přidejte špetku soli, zamíchejte a přelijte do čisté nádoby. Nechte úplně vychladnout a poté do něj zapracujte arašídové máslo. Jednotlivé tvary krémem slepte.

Doba přípravy 120 minut

Náročnost 2

Linecké těsto, jak ho známe my, je hladké a nejsou v něm oříšky, zatímco pravé ať už světlé nebo hnědé linecké je obsahuje. Americký kompromis s arašídovým máslem je přinejmenším zajímavý.

A pokud by se vám nechtělo dělat se slaným karamelem, klidně použijte marmeládu, jak jste zvyklí.

Springerle

(asi 20 kusů)

4 polévkové lžíce anýzu, 500 g moučkového cukru, 2 g kypřícího prášku do pečiva, 500 g hladké mouky, 2 polévkové lžíce sherry brandy, 4 vejce

1) Vejce šlehejte s moučkovým cukrem do husté pěny, dokud nenabude. Kypřící prášek rozpusťte v třešňovici a přidejte do směsi. Přisypte mouku a vymíchejte nelepivé těsto.

Dejte je do misky, zakryjte vlhkou utěrkou a nechte v chladu (ne v lednici) minimálně 12 hodin, nejlépe přes noc.

2) Plech vyložte pečicím papírem. Z těsta vytvořte váleček a ten nakrájejte na kousky, poprašte moukou a vtlačte do formiček vysypaných moukou, až se na těsto obtiskne motiv. Springerle pak z formiček vyklepněte.

3) Položte je spodní stranou na plech posypaný anýzem tak, aby se do každého kousku obtisklo několik zrnek. Potom je nechte odkryté na plechu v chladné místnosti dalších 12 hodin, nejlépe přes noc.

4) Pečte v troubě na 150 °C asi 15–25 minut, povrch sušenek musí zůstat bledý. Vychladlé skladujte v dobře těsnící uzavřené nádobě.

Doba přípravy 60 minut + odležení

Náročnost 2

Sušenky, které se dělávaly k různým náboženským svátkům a zejména na Vánoce, pocházejí z Německa a pekly se už ve 14. století. Tradiční formičky na springerle jsou dřevěné, ale můžete použít i plastové nebo kovové. Seženete je na e-shopech nebo na některých vánočních trzích.

Kourabiedes

(asi 40 kusů)

900 g hladké mouky, 500 g másla, 220 g moučkového cukru, ½ lžičky vanilkového extraktu, 1 lžička hořkého mandlového likéru, 300 g pražených nasekaných mandlí, 1 čajová lžička růžové vody, 1 lžíce růžové vody na postříkání, moučkový cukr na posypání

1) Máslo vyjměte z lednice asi 2–3 hodiny před použitím, aby při pokojové teplotě změklo.

2) Předehřejte troubu na 180 °C. V mixéru pomocí šlehacího nástavce šlehejte máslo 5–6 minut vysokou rychlostí, dokud nezbělá. Přidejte moučkový cukr a vanilku. Pokračujte dalších 5–7 minut. Jakmile přidáte cukr, objem másla se může zmenšit, ale po chvíli zas nabude.

3) Pak po částech přidávejte mouku, jemně ji vmíchávejte špachtlí a poté přidejte mandle.

4) Těsto zformujte do kuliček velikosti vlašských ořechů a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Prstem vytvořte na každé malé kouli těsta malé prohlubně.

5) Pečte 20–25 minut, dokud nezezlátnou. Vyjměte z trouby. Opatrně je přesuňte z plechu a položte na mřížku, aby vychladly. Když vychladnou, postříkejte je růžovou vodou.

6) Do sítka dejte trochu moučkového cukru a cukroví poprašte.

Doba přípravy 55 minut

Náročnost 1

Typické cukroví ve tvaru kuliček nebo půlměsíců se v Řecku peče obvykle na Vánoce nebo ke zvláštním příležitostem. Znají je ale i na Kypru nebo v Turecku. Prý jeho historie sahá až do 7. století, kdy se dělalo v Persii. Obvyklá chuť je vanilková, ale někdy se přidává růžová voda nebo brandy.

Amaretti

(asi 50 kusů)

200 g loupaných mandlí, 140 g cukru krupice, 125 g cukru moučka, 50 g bílků (asi ze 2 menších vajec), 3 g jedlé sody, 1 lžička mandlového extraktu

1) Troubu předehřejte na 200 °C, na plech vysypejte mandle v jedné vrstvě a ve středu trouby je opražte dozlatova. Nechte vychladnout.

2) Vychladlé mandle rozmixujte v robotu, přidejte oba cukry a mixujte dál, dokud se z mandlí a cukru nevytvoří jemný prášek. Směs prosejte přes sítko, abyste se zbavili zbylých větších zrnek.

3) Do prosáté směsi přidejte sodu, promíchejte, přidejte bílky, mandlový extrakt a pečlivě promíchejte. Vznikne trošku lepivé těsto. Vytvarujte je do koule, dejte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte přes noc odpočinout v lednici.

4) Druhý den z těsta tvořte kuličky o průměru 15 mm a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Mezi jednotlivými kuličkami nechte dostatečné mezery, aby se při pečení nespojily a neroztekly se.

5) Pečte v troubě předehřáté na 150 °C 10–15 minut. Jakmile dostanou na povrchu zlatavou barvu, vytáhněte je z trouby. Sušenky z papíru sundejte a dejte vychladnout na mřížku.

Doba přípravy 70 minut + odležení

Náročnost 2

Amaretti pochází od slova amaro, což je hořký, protože do nich Italové přidávali malé množství hořkých mandlí. Ty ovšem u nás neseženete, protože obsahují amygdalin, který je pro člověka ve větším množství nebezpečný. Pomoci si můžete kapkou aromatu z hořkých mandlí.

Vanilkové rohlíčky

(asi 110 kusů)

280 g hladké mouky, 210 g másla, 110 g jemně mletých mandlí, 40 g moučkového cukru, 2 žloutky,

Na obalení 200–250 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru

Na čokoládu: 200 g čokolády na vaření, 140 g ztuženého tuku, 10 lžic horké vody

1) Do mísy dejte hladkou mouku, moučkový cukr, jemně mleté mandle a žloutky. Vypracujte těsto.

2) Zakryjte fólií a nechte v chladu uležet. Poté je natlačte do silikonové formy na rohlíčky.

2) Pečte v předehřáté troubě cca na 180 °C 10–12 minut. Je potřeba je kontrolovata dobu pečení upravit podle typu trouby.

3) Ihned po vyndání z trouby rohlíčky vyklepněte na vál, kdybyste je ve formě nechali, šlo by to špatně a drolily by se, a ještě vlažné obalte v prosátém moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.

3) Čokoládu a tuk rozpusťte ve vodní lázni a přidejte horkou vodu. Dobře ji rozmíchejte a až zhoustne a ztmavne, můžete začít namáčet špičky rohlíčků.

Doba přípravy 70 minut

Náročnost 1

Vanilkové rohlíčky se prý začaly péct ve Vídni na počest porážky osmanských vojsk v roce 1683. Osmanská říše tehdy měla na vlajce půlměsíc, proto se začaly péct vanilkové půlměsíčky.

Odtud byl už jen krok k rohlíčkům, které se rozšířily po celé Rakouské monarchii a staly se typickým vánočním cukrovím. V původním rakouském receptu se používají zásadně mleté mandle, v Česku častěji používáme vlašské ořechy.

Foto: Foto Shutterstock
Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
16.5.2025
Bojíte se mikrovlnky? Pro jedny je to nepostradatelný domácí spotřebič, pro druhé riziko pro zdraví. Přitom technicky vzato používá stejný zdroj pro svoje fungování jako rádia, televizory, mobilní telefony, přístroje GPS nebo třeba hřejivé infralampy a dotaženo do detailů i náš zrak – elektromagnetické vlny delšího rozsahu. Elektromagnetické záření může být skutečně nebezpečné, ale až při vlnách v
14.5.2025
Určitě si doma děláte různé zeleninové saláty, dáváte ji do polévek, omáček i nakládáte. A právě pečená zelenina je to, co vám v repertoáru ještě chybí. A to je škoda. Už proto, že šetří kapsu a také ji můžete použít na spoustu způsobů. Třeba na těstoviny, na polévku, do wrapů a omelet... Kterou vybrat? Vlastně téměř jakoukoliv, ale asi nejvíce se hodí kořenová, třeba brambory, pastinák, sladké
12.5.2025
Písečné pláže, slunce, moře všudypřítomná modrá a bílá, to je Řecko. A samozřejmě kuchyně, která chutná snad každému. A kdyby ta dovolená letos nevyšla, co si nějakou tu dobrotu připravit doma? Citronová polévka (4 porce) 1 malé kuře, 1 cibule i se slupkou do vývaru, svazeček z natě celeru, petrželky a bobkového listu, 2 kuličky pepře, kousek kůry z bio citronu, 1 lžička soli, šálek rýže, 2
29.4.2025
Ale jakou, když existuje tolik druhů. A někdy ani ti, kteří kávu milují a rádi experimentují, nedokáží přesně určit, co do které vlastně patří. Espresso zná každý, ale co ty ostatní? Pojďme se na to podívat. Ristretto – pochází ze Sicílie a je velice podobné espressu, ale s tím rozdílem, že jeho objem je okolo 20 ml. Připravuje se z toho stejného množství kávy, ale extrakce je kratší, takže vyn
25.4.2025
Palivo pro sportovce a milovníky zdravé výživy! Potřebujete půl hrnku bílého jogurtu banán 2 vejce 2 lžíce kokosového oleje 2 lžíce rozemletých lněných semínek led Postup Všechny ingredience rozmixujete, na závěr přidáte kostky ledu a znovu rozmixujete. Lněné semínko můžete nahradit mandlemi, semínky slunečnicovými nebo sezamovými, či také ořechy. Nápoj je možné zmrazit a podáv
reklama
Šikovné tipy
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Pláž Dumas: Starodávné pohřebiště, kde mizí turisté
enigmaplus.cz
Pláž Dumas: Starodávné pohřebiště, kde mizí turisté
Tmavá písčitá pláž Dumas se nachází ve státě Gujarat 21 km od města Surat v jižní části Indie. V minulosti na této pláži hinduisté spalovali těla mrtvých. Kremace dle jejich víry umožní duši snáze op
Starověké Benátky ležely v deltě Nilu
historyplus.cz
Starověké Benátky ležely v deltě Nilu
Křivolakými vodními kanály se prodírají malé loďky. Míjejí vznosné budovy, proplouvají pod mosty, až dosednou k molu. Scéna se neodehrává v Benátkách, jak by se mohlo zdát, ale v Herakleionu. Ten si vyslouží řadu přezdívek. Kromě starověkých Benátek se mu říká antický Hongkong nebo egyptská Atlantida…   Stejně jako v případě Tróji i u egyptského
Křupavé okurčičky
tisicereceptu.cz
Křupavé okurčičky
Okurková sezona nemusí být nudná, zvlášť, když si můžeme tyhle zelené pochoutky naložit do láku. Potřebujete 400 g okurek 3 kuličky pepře 2 kuličky nového koření 1 bobkový list ½ lžičky hořč
Čvančarová přiznala, že je nešťastná?
nasehvezdy.cz
Čvančarová přiznala, že je nešťastná?
Patří mezi atraktivní ženy a o její pozornost by stála spousta mužů. A možná, že brzy dostanou příležitost! Herečka Jitka Čvančarová (47) totiž jasně naznačuje, že její manželství s tanečníkem Petrem
Srdeční selhání vyřeší titanové srdce
21stoleti.cz
Srdeční selhání vyřeší titanové srdce
Mnoho lidí se potýká s kardiovaskulárními problémy, přičemž u některých dochází k selhání srdce. Orgánů vhodných k transplantaci není dostatek, nadějí pro čekatele na nové srdce se tak může stát titan
Okrasa i lék: Odkud pochází nádherný šeřík?
epochaplus.cz
Okrasa i lék: Odkud pochází nádherný šeřík?
Květy šeříku připomínají malé voňavé hvězdičky, které na jaře rozjasňují zahrady a parky. Tento půvabný keř však skrývá mnohem více, než jen krásu a vůni – jeho příběh sahá do dob osmanských sultánů, šeříková esence se využívá v parfémech a některé druhy mají také léčivé účinky. Inspiruje i umělce! Je krásný a jeho opojná vůně
Doplatila jsem na svou naivitu
skutecnepribehy.cz
Doplatila jsem na svou naivitu
Byla jsem po rozvodu, sama a nic mě netěšilo. Když přišla má kamarádka s nápadem na společné podnikání, znova mě to nakoplo. A to byla chyba. Radku jsem potkala v pro mne těžké době. Přestěhovala jsem se do nového města a změnila jsem práci. Chtěla jsem opustit starý život, ve kterém bylo hrozné manželství a domácí násilí. Nechala jsem
Zdraví začíná uvnitř, dopřejte si očistu
nejsemsama.cz
Zdraví začíná uvnitř, dopřejte si očistu
Když trávicí soustava nefunguje správně, má to vliv i na hmotnost. Pokud byste rádi pár kilo shodili, zahajte teď na jaře očistu těla. Máte problémy se zácpou, plynatostí, průjmy, nebo i depresemi? Příčinu hledejte ve střevech. Nejenže se v nich nachází drtivá většina naší imunity, ale zanesená střeva mají vliv i na váhu a náladu. Od čeho ruce pryč?
Luminox a FORCE BLUE spojují síly v ochraně světových oceánů
iluxus.cz
Luminox a FORCE BLUE spojují síly v ochraně světových oceánů
Hodinářská značka Luminox, které důvěřují příslušníci Navy SEALs i dobrodruzi, oznámila své oficiální partnerství s FORCE BLUE, jedinou neziskovou organizací na světě, která přeškoluje a nasazuje býva
Mezinárodní den autismu: Nové naděje v léčbě díky pupečníkové krvi
epochalnisvet.cz
Mezinárodní den autismu: Nové naděje v léčbě díky pupečníkové krvi
Autismus je jako strašák společnosti. Zatímco podvědomě s sebou nese předsudky z předsudků, konkrétně už ovlivňuje schopnost dítěte komunikovat, navazovat vztahy a zapojit se do běžných aktivit. Někteří jedinci s poruchami autistického spektra (PAS) vykazují mimořádné schopnosti, například v matematice, jazycích nebo umění, jiní čelí výzvám, které komplikují jejich každodenní život. Právě dnes si připomínáme
Zoo Jihlava: Zvířecí svět uprostřed města
epochanacestach.cz
Zoo Jihlava: Zvířecí svět uprostřed města
Zahrada, která vás vtáhne do světa zvířat a přírody – Zoo Jihlava je ideálním místem pro všechny, kteří hledají zážitky plné dobrodružství, poznání a zábavy. V srdci Vysočiny na necelých 10 hektarech se vydáte na expedici takřka celým světem. Více než 250 druhů zvířat a přes 1500 jedinců vytváří unikátní svět, kde si na své přijdou
Elegantní penthouse v lyžařském ráji
rezidenceonline.cz
Elegantní penthouse v lyžařském ráji
V srdci lyžařského města Aspenu v americkém Coloradu stojí dům, na jehož střeše se nachází rozlehlý luxusní byt, poskytující svým obyvatelům dokonalé místo k životu. Čistý a vzdušný interiér, plynule navazující na terasu, září teplem a třpytivým horským sluncem. Aspen, dnes velmi známé lyžařské středisko obklopené pohořím Rocky Mountains, vznikl původně jako místo těžby stříbra. Během devatenáctého století