Domů     Vánoční cukroví letos trochu jinak
Vánoční cukroví letos trochu jinak
13.12.2024

A zase je tu sváteční pečení. Možná si i vy letos říkáte, že svůj obvyklý repertoár trochu obměníte. Máme pro vás pár receptů, třeba se vám bude některý hodit.

Kokosové pusinky

(asi 20 kusů)

3 bílky, 150 g cukru, ½ lžičky vanilkového extraktu, ¼ lžičky soli, 5 šálků strouhaného kokosu

1) Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte dva plechy pečicím papírem.

2) Vyšlehejte bílky, přidejte cukr, vanilku a sůl a intenzivně šlehejte, až se vytvoří tuhý sníh. Přidejte kokos a opatrně ho zapracujte stěrkou.

3) Pomocí cukrářského sáčku s velkou tryskou tvořte na plechu malé hromádky asi 2,5 cm od sebe.

Pečte 20–25 minut. Plech v troubě otáčejte, aby se rovnoměrně propekly. Nakonec nechte zcela vychladnout.

Doba přípravy 40 minut

Náročnost 2

Kokosové pusinky známe i u nás, tenhle recept ale pochází z Venezuely, kde jim říkají Besitos De Coco. Pusinky milují i v jiných zemích Latinské Ameriky, třeba Kolumbii, Brazílii, Portoriku či na Kubě.

Recepty i názvy se trochu liší, v každém případě hodně záleží na kvalitě kokosu. Co takhle si koupit celý ořech a dužinu nastrouhat?

Linecké s arašídovým máslem

(asi 20 kusů)

350 g hladké mouky, 200 g povoleného másla, 60 g jemného 100% arašídové másla, 80 g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu, špetka soli

Na náplň: 1250 g cukru krupice, 30 g másla, 65 g smetany ke šlehání, špetka soli + 85 g jemného arašídového másla

1) Do mísy od robotu dejte mouku, na kostky nakrájené máslo, arašídové máslo, moučkový cukr, žloutek, vanilku a špetku soli a nechte ho pracovat na střední výkon, až vnikne těsto. Můžete je zpracovat i ručně.

2) Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte přes noc odpočinout v lednici.

3) 2 hodiny před pečením těsto vyndejte a rozdělte na 3 části. Každou část důkladně propracujte.

4) Vyválejte na tenký plát asi 3 – 4 mm a vykrajujte hvězdičky nebo jiné tvary. Pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180 °C zhruba 8 minut.

5) Upečené cukroví sejměte z plechu i s papírem a nechte vychladnout.

6) Udělejte si náplň. Cukr zahřívejte v hrnci se silnějším dnem a míchejte, dokud se nerozpustí a nepřemění se v karamel.

Přidejte máslo a míchejte, dokud se máslo s karamelem nespojí – může to chvíli trvat, ale při střední teplotě a míchání se ingredience spojí.

7) Pomalu přilijte připravenou smetanu a opět míchejte, dokud se suroviny nespojí. Nechte asi 1 minutu probublávat.

8) Jakmile je karamel hotový, stáhněte jej z plotny, přidejte špetku soli, zamíchejte a přelijte do čisté nádoby. Nechte úplně vychladnout a poté do něj zapracujte arašídové máslo. Jednotlivé tvary krémem slepte.

Doba přípravy 120 minut

Náročnost 2

Linecké těsto, jak ho známe my, je hladké a nejsou v něm oříšky, zatímco pravé ať už světlé nebo hnědé linecké je obsahuje. Americký kompromis s arašídovým máslem je přinejmenším zajímavý.

A pokud by se vám nechtělo dělat se slaným karamelem, klidně použijte marmeládu, jak jste zvyklí.

Springerle

(asi 20 kusů)

4 polévkové lžíce anýzu, 500 g moučkového cukru, 2 g kypřícího prášku do pečiva, 500 g hladké mouky, 2 polévkové lžíce sherry brandy, 4 vejce

1) Vejce šlehejte s moučkovým cukrem do husté pěny, dokud nenabude. Kypřící prášek rozpusťte v třešňovici a přidejte do směsi. Přisypte mouku a vymíchejte nelepivé těsto.

Dejte je do misky, zakryjte vlhkou utěrkou a nechte v chladu (ne v lednici) minimálně 12 hodin, nejlépe přes noc.

2) Plech vyložte pečicím papírem. Z těsta vytvořte váleček a ten nakrájejte na kousky, poprašte moukou a vtlačte do formiček vysypaných moukou, až se na těsto obtiskne motiv. Springerle pak z formiček vyklepněte.

3) Položte je spodní stranou na plech posypaný anýzem tak, aby se do každého kousku obtisklo několik zrnek. Potom je nechte odkryté na plechu v chladné místnosti dalších 12 hodin, nejlépe přes noc.

4) Pečte v troubě na 150 °C asi 15–25 minut, povrch sušenek musí zůstat bledý. Vychladlé skladujte v dobře těsnící uzavřené nádobě.

Doba přípravy 60 minut + odležení

Náročnost 2

Sušenky, které se dělávaly k různým náboženským svátkům a zejména na Vánoce, pocházejí z Německa a pekly se už ve 14. století. Tradiční formičky na springerle jsou dřevěné, ale můžete použít i plastové nebo kovové. Seženete je na e-shopech nebo na některých vánočních trzích.

Kourabiedes

(asi 40 kusů)

900 g hladké mouky, 500 g másla, 220 g moučkového cukru, ½ lžičky vanilkového extraktu, 1 lžička hořkého mandlového likéru, 300 g pražených nasekaných mandlí, 1 čajová lžička růžové vody, 1 lžíce růžové vody na postříkání, moučkový cukr na posypání

1) Máslo vyjměte z lednice asi 2–3 hodiny před použitím, aby při pokojové teplotě změklo.

2) Předehřejte troubu na 180 °C. V mixéru pomocí šlehacího nástavce šlehejte máslo 5–6 minut vysokou rychlostí, dokud nezbělá. Přidejte moučkový cukr a vanilku. Pokračujte dalších 5–7 minut. Jakmile přidáte cukr, objem másla se může zmenšit, ale po chvíli zas nabude.

3) Pak po částech přidávejte mouku, jemně ji vmíchávejte špachtlí a poté přidejte mandle.

4) Těsto zformujte do kuliček velikosti vlašských ořechů a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Prstem vytvořte na každé malé kouli těsta malé prohlubně.

5) Pečte 20–25 minut, dokud nezezlátnou. Vyjměte z trouby. Opatrně je přesuňte z plechu a položte na mřížku, aby vychladly. Když vychladnou, postříkejte je růžovou vodou.

6) Do sítka dejte trochu moučkového cukru a cukroví poprašte.

Doba přípravy 55 minut

Náročnost 1

Typické cukroví ve tvaru kuliček nebo půlměsíců se v Řecku peče obvykle na Vánoce nebo ke zvláštním příležitostem. Znají je ale i na Kypru nebo v Turecku. Prý jeho historie sahá až do 7. století, kdy se dělalo v Persii. Obvyklá chuť je vanilková, ale někdy se přidává růžová voda nebo brandy.

Amaretti

(asi 50 kusů)

200 g loupaných mandlí, 140 g cukru krupice, 125 g cukru moučka, 50 g bílků (asi ze 2 menších vajec), 3 g jedlé sody, 1 lžička mandlového extraktu

1) Troubu předehřejte na 200 °C, na plech vysypejte mandle v jedné vrstvě a ve středu trouby je opražte dozlatova. Nechte vychladnout.

2) Vychladlé mandle rozmixujte v robotu, přidejte oba cukry a mixujte dál, dokud se z mandlí a cukru nevytvoří jemný prášek. Směs prosejte přes sítko, abyste se zbavili zbylých větších zrnek.

3) Do prosáté směsi přidejte sodu, promíchejte, přidejte bílky, mandlový extrakt a pečlivě promíchejte. Vznikne trošku lepivé těsto. Vytvarujte je do koule, dejte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte přes noc odpočinout v lednici.

4) Druhý den z těsta tvořte kuličky o průměru 15 mm a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Mezi jednotlivými kuličkami nechte dostatečné mezery, aby se při pečení nespojily a neroztekly se.

5) Pečte v troubě předehřáté na 150 °C 10–15 minut. Jakmile dostanou na povrchu zlatavou barvu, vytáhněte je z trouby. Sušenky z papíru sundejte a dejte vychladnout na mřížku.

Doba přípravy 70 minut + odležení

Náročnost 2

Amaretti pochází od slova amaro, což je hořký, protože do nich Italové přidávali malé množství hořkých mandlí. Ty ovšem u nás neseženete, protože obsahují amygdalin, který je pro člověka ve větším množství nebezpečný. Pomoci si můžete kapkou aromatu z hořkých mandlí.

Vanilkové rohlíčky

(asi 110 kusů)

280 g hladké mouky, 210 g másla, 110 g jemně mletých mandlí, 40 g moučkového cukru, 2 žloutky,

Na obalení 200–250 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru

Na čokoládu: 200 g čokolády na vaření, 140 g ztuženého tuku, 10 lžic horké vody

1) Do mísy dejte hladkou mouku, moučkový cukr, jemně mleté mandle a žloutky. Vypracujte těsto.

2) Zakryjte fólií a nechte v chladu uležet. Poté je natlačte do silikonové formy na rohlíčky.

2) Pečte v předehřáté troubě cca na 180 °C 10–12 minut. Je potřeba je kontrolovata dobu pečení upravit podle typu trouby.

3) Ihned po vyndání z trouby rohlíčky vyklepněte na vál, kdybyste je ve formě nechali, šlo by to špatně a drolily by se, a ještě vlažné obalte v prosátém moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.

3) Čokoládu a tuk rozpusťte ve vodní lázni a přidejte horkou vodu. Dobře ji rozmíchejte a až zhoustne a ztmavne, můžete začít namáčet špičky rohlíčků.

Doba přípravy 70 minut

Náročnost 1

Vanilkové rohlíčky se prý začaly péct ve Vídni na počest porážky osmanských vojsk v roce 1683. Osmanská říše tehdy měla na vlajce půlměsíc, proto se začaly péct vanilkové půlměsíčky.

Odtud byl už jen krok k rohlíčkům, které se rozšířily po celé Rakouské monarchii a staly se typickým vánočním cukrovím. V původním rakouském receptu se používají zásadně mleté mandle, v Česku častěji používáme vlašské ořechy.

Foto: Foto Shutterstock
Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
29.10.2025
Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.  Balzám na nervy Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny. Tím výče
22.10.2025
Erteple, kobzole, zemská jablka a zemáky, ale i grumbíry, bandury a bobály. Světe, div se, jde přitom jen o obyčejné brambory. Už dávno se nejedná o „stravu chudých“. Bramborové pokrmy patří k oblíbeným všude na světě. Vaří se a pečou, zapékají a smaží, vyrábějí se z nich však i křupavé pamlsky k televizi. Brambory však nemusíme upravovat jen jako všeobecně známou „klasiku“. Při jejich přípravě
16.10.2025
Je k životu nezbytná. Potřebujeme ji každý den. Ale zase ne moc. Nesnaží se změnit jídlo, jen podpoří jeho chuť. Když se užívá správně, nevyčnívá, ale je přirozenou součástí pokrmů.   Pan král se v pohádce na Marušku rozzlobil. Obyčejná sůl… Nerost, kterého má každý dost! Ale sůl rozhodně není obyčejná. Umíte si vybrat z toho, co trh nabízí? A víte, jak správně solit? Pořiďte si sbír
7.10.2025
Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši. Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí. Couverture Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou z
reklama
Šikovné tipy
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Cibule nejen na talíři
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, […]
Potraviny, které vám zklidní trávení
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a […]
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
epochanacestach.cz
Cesta do srdce Velké Moravy: Poznejte dědictví našich předků
Velehrad, jedno z nejvýznamnějších poutních míst u nás, je pro jednodenní výlet jako stvořený. Těšit se můžete na bohatou historii i na nevšední zážitky. Obec Velehrad najdete nedaleko Uherského Hradiště přímo mezi výběžky pohoří Chřiby. O tomto místě se často hovoří jako o jednom z nejmalebnějších koutů Slovácka. A není divu! Tajemné katakomby Dominantou obce a zároveň největší chloubou velehradské farnosti
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Žabí krupobití: Proč prší obojživelníci?
enigmaplus.cz
Žabí krupobití: Proč prší obojživelníci?
Čas od času se z nebe začnou snášet hejna žab! Vědci tvrdí, že za tento déšť může tornádo, které do sebe zvířata nasaje, poponese a vlivem gravitace je zase pustí. Ale proč se vždy jedná pouze o jeden
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
iluxus.cz
Skandinávská hvězda nezávislého hodinářství na Micro Praha Festival
Po ohromném úspěchu na letošním hodinářském veletrhu SEW i jeho nezapomenutelné after-party se dánská značka Arcanaut chystá na další velkou zastávku – Micro Praha Festival 2025. Své hodinky Garnet
Kachna na pomerančích
nejsemsama.cz
Kachna na pomerančích
Kachna na pomerančích je mimořádně opulentní a přitom chuťově malinko odlehčenější varianta tradiční svatomartinské pečínky. Ingredience: ● 1 kachna (2–2,5 kg) ● 2 pomeranče ● 2 lžíce medu ● 1 lžíce sójové omáčky ● sůl ● pepř ● tymián Postup: Kachnu omyjte, osolte a opepřete. Pomeranče nakrájejte na plátky a vložte do břicha kachny. Med smíchejte se sójovou omáčkou a kachnu jím po celou
Nešťastný duch žádal o pomoc
skutecnepribehy.cz
Nešťastný duch žádal o pomoc
Po smrti maminky jsem chodila pravidelně na rodinný hrob. Jednou, bylo už hodně pozdě, se ze tmy vynořila mlžná postava. O své rodiče jsem přišla hodně brzy. Otec zemřel tragicky při dopravní autonehodě, když mi bylo devět let. Maminka se sice dočkala toho, že jsem se vdala, ale dlouho se z vnoučat neradovala. Podivné ticho Po matčině smrti
Krém z borůvek, který zpomalil čas
21stoleti.cz
Krém z borůvek, který zpomalil čas
Je to takový svatý grál v kosmetice. Krémů proti vráskám je na trhu spousta, některé pomáhají alespoň trošku, jiné jsou jen předražené tuky, ale stárnutí pleti tak jako tak nezastaví. Avšak vědci z čí
Proč spadla Cválající Gertruda?
historyplus.cz
Proč spadla Cválající Gertruda?
Mostní konstrukce se divoce vlní jako utržený list papíru ve větru. Lidé zanechávají auta napospas živlům a prchají ve snaze zachránit si holý život. Jeden z nejpyšnějších mostů světa za pár minut zmizí pod vodní hladinou. Most přes Tacomskou úžinu nedaleko amerického Seattlu má být zázrakem moderního stavitelství. „Bude to třetí nejdelší visutý most světa,“ slibuje
Tragédie rodiny Chalifouxových: Příběh, který šokoval Ameriku i svět
epochaplus.cz
Tragédie rodiny Chalifouxových: Příběh, který šokoval Ameriku i svět
Když se 5. srpna 1948 na titulní straně amerických novin Vidette-Messenger objevila fotografie matky obklopené svými dětmi a nápisem „4 děti na prodej“, stal se z ní okamžitě symbol poválečné bídy a lidské beznaděje. Děti namačkané k sobě, matka, která odvrací tvář – možná zahalená slzami, možná hanbou. Mnozí tehdy věřili, že jde o podvrh
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
epochalnisvet.cz
Zemětřesení jako boží trest? Ve zbožném Lisabonu zůstaly stát nevěstince!
Zoufalý Josef I. prochází troskami Lisabonu. Beznaděj bije do očí. Z tepajícího velkoměsta zbyla jen hromada sutin. „Je to snad boží trest?“ ptá se sám sebe šokovaný portugalský panovník.   Obyvatelé Lisabonu nemohli dospat. V kalendáři je 1. listopad, na který připadá Slavnost Všech svatých. „Lisabon neviděl hezčí ráno než onoho listopadového dne, slunce naplno zářilo, celé
Dietní jarní receptář právě vyšel
tisicereceptu.cz
Dietní jarní receptář právě vyšel
A zase ty Vánoce Mnoho lidí už teď začíná řešit problémy s nabranými kily. Vyzkoušeli jste nespočet diet, ale ne a ne zhubnout? Netrapte své tělo ani duši, pojďte na to zdravě a chytře. Pokud tápe
Rozvede Pechlát svoji milou kolegyni?
nasehvezdy.cz
Rozvede Pechlát svoji milou kolegyni?
Nebezpečná blízkost mezi hercem ze seriálu Zločin na dobré cestě Martinem Pechlátem (51) a herečkou Annou Polívkovou (46)! Oba jsou zadaní. Pechlát žije s bankovní úřednicí Andreou Švehlíkovou a man