Domů     V čem často chybujeme při podávání a pití vína
V čem často chybujeme při podávání a pití vína
26.3.2020

Čím si na Nový rok připijete? Asi nějakým vínem, jako většina z nás. Možná si při tom ani neuvědomíte, že se při servírování tohoto moku často chybuje. Na příkladu několika nejznámějších nešvarů vám vysvětlíme, co nedělat a jak správně postupovat.

K nejčastějším chybám patří, když k jídlu podáte nesprávný druh vína nebo když servírujete víno špatně vychlazené. Málokdo se také vyzná v jeho skladování.

Nesprávný typ

Není horší prohřešek než servírovat k pokrmu naprosto nevhodné víno. Existuje proto několik základních pravidel, kterými byste se měli řídit. Lehká jídla by mělo doprovázet víno bílé. Vydatná jídla zase lehčí víno červené nebo plnější víno bílé.

K tmavým masům (hovězí, skopové, zvěřina, játra, ledvinky), k těžkým masitým pokrmům a kořeněnému jídlu zvolte červené víno. Sladké dezerty vždy doprovází stejně sladké nebo ještě sladší víno, bílé či červené.

U sýrů volba vína závisí na jejich druhu, například eidam, moravský bochník nebo běžný camembert doplňují výborně jemná bílá i červená nearomatická vína.

Další rady: K tmavému pokrmu se hodí červené víno, ke světlému chodu (ryby, drůbež, telecí maso, světlé omáčky) volte víno bílé. Intenzita chuti jídla a vína by se měla vyrovnávat, proto k výraznému pokrmu podávejte víno se silnější chutí.

Málokdo také ví, že pokud používáme víno při vaření, měli bychom stejnou odrůdu podávat i u stolu.

Špatně vychlazené víno

Nikdy víno nedávejte na mrazák ani do něj nesypte kostky ledu – ztratí tak vůni a specifickou chuť.

Druh vína

Doporučená teplota při podávání vína

Doporučená teplota při konzumaci

Šumivá a šampaňská

5 °C

7-9 °C

Bílá suchá, mladá a růžová, polosladká a sladká vína a vína pozdních sběrů

8 °C

9-11 °C

Mladá červená, lehká a ovocná

8 °C

10-12 °C

Velká silná bílá vína

8-10 °C

10-12 °C

Elegantní červená vína

10-12 °C

12-14 °C

Velká těžká červená vína

12-13 °C

14-15 °C

Stará likérová vína

10-12 °C

13.15 °C

Používáme nekvalitní vývrtku

Pozornost věnujte šroubovici. Měla by být tenká, mít volný střed a ostrou špičku, jinak je možné, že bude korek trhat. Nejpraktičtější je barmanská vývrtka, nejprodávanějším typem pak motýlkový model.

Nehlídáme délku korku

Korkovou zátku bychom při otvírání nikdy neměli potrhat, její kousky by se mohly dostat do lahve. Proto předem odstraňte folii okolo hrdla lahve a podívejte se, jak je zátka dlouhá, abyste vývrtku zašroubovali tak akorát.

Naléváme do nesprávných sklenic

Barevné sklenice na víno rovnou vyhoďte nebo schovejte na karneval. Jak červené, tak i bílé víno by se mělo podávat v bezbarvé sklenici z tenkého skla ve tvaru kalichu se stopkou dlouhou alespoň 5 cm, aby se sklenice pohodlně držela.

Pro vína bílá a růžová vždy volíte menší sklenice tulipánového tvaru, pro ta červená je vhodný větší a širší pohár se zúženým hrdlem. Úzké a vysoké flétny se hodí na šampaňské či sekt.

Lahev opíráme o sklenice

Při nalévání vína se lahev nesmí dotknout sklenice, aby ji nenaštípla. Otevřenou lahev obalte plátěným ubrouskem, který zachytí případné kapky. Když je sklenka již naplněná, ukápnutí vína zamezíte nadzvednutím a pootočením hrdla lahve.

Rozléváme v chybném pořadí

Podle bontonu nejprve naplňte trochu svou sklenici a ochutnejte, zda je víno v pořádku. Poté vždy z pravé strany nalévejte hostům podle následujícího pořadí:

1) duchovním (jsou-li mezi vámi), 2) ženám, 3) významným osobám a oslavencům, 4) ostatním hostům, 5) sobě.

Víno necháváme volně ležet na stole

Zejména v létě je víno náchylné k rychlé ztrátě své ideální teploty. Proto je vhodné bílá, růžová a šumivá vína podávat v chlazených nádobách s ledem a vodou, aby si udržela svou patřičnou teplotu. Pokud je třeba, můžete takto ochladit i víno červené.

Pochybné skladování

Obvykle víno koupíme a dáme ho do lednice vychladit, to je ale ta největší chyba. Teplota, vlhkost, světlo a poloha láhve, to vše rozhoduje o jeho kvalitě a následné chuti.

Místo sklepa, balkonu či lednice raději použijte speciální vinotéku, která poskytne vínu ty nejvhodnější podmínky.

Foto: Hyundai, Shutterstock

Štítky:
Související články
3.9.2025
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy mnohdy zvládnete bez řemeslníka i bez pomoci partnery, záleží samoz
26.8.2025
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve velkém množství, protože obsahují látky, které mohou vyvolat nevolnost a bo
21.8.2025
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané knížky. Podobně jako hudbu si ji
12.8.2025
Všechno, co denně používáme, se postupem času opotřebovává, při správné péči nám vydží jako nové mnohem déle. Například na klávesnici od počítače se zapomíná. Ani čištění mobilního telefonu není pro každého samozřejmostí. Různé nečistoty, drobky, prach, mastnota, přitom zhoršují jejich funkčnost a zároveň vytváří prostředí, v němž si libují bakterie. Odborníci doporučují důkladně vyčistit noteb
1.8.2025
Bez dobře naostřených nožů to v kuchyni opravdu nejde. A pokud si myslíte, že tupým se neříznete, pravý opak je pravdou. Ale abyste své nože konečně dostali do kondice, budete potřebovat brousek. Samozřejmě někdy je lepší svěřit se odborníkům, ale jsou-li daleko, nebo potřebujete ostrý nůž hned, musíte si pomoci sami. Možností je několik, záleží hodně na tom, jak kvalitní máte nože, protože když
reklama
Šikovné tipy
Ze staré stoličky nová
Staré bytelné kousky nábytku vydrží mnoho let. Jen je potřeba dát jim po čase nový kabát. A když už budete renovovat, přidejte i umělecký prvek. Nevadí, když neumíte malovat. Opotřebovanou stoličku určitě nevyhazujte. Můžete si z ní udělat praktický kousek do předsíně. Připravte si: smirkový papír * tmel * barvu na dřevo ve dvou odstínech […]
Vodní dráček, zvířátko jako z pohádky
Snad každé dítě se aspoň jednou zasní, jaké by to bylo mít doma draka. Fantazie se může stát skutečností, když vnoučatům, dětem nebo klidně sami sobě domů pořídíte zvířátko, kterému se pro jeho vzhled přezdívá vodní dráček. Nazývá se axolotl mexický a jde o poměrně nenáročného středně velkého ocasatého obojživelníka, jemuž se říká také chodící […]
Když chcete zabavit tvořivé ruce
Pak budete potřebovat tři věci: nápad, návod a materiál. Nic z toho se neshání snadno, proto jsme pro vás dali dohromady hrst užitečných tipů. KLUBÍČKA, JEHLICE A HÁČKY Pletení se v posledních letech stalo velkou módou, ale časy, kdy se znalosti pletařských technik předávaly z matky na dceru, jsou ty tam. A zajít si jen […]
Když konturování, tak podle tvaru obličeje
Konturování je jednou z nejužitečnějších metod make-upu a vyplatí se ji naučit. Dokáže totiž vytvořit iluzi ideálního tvaru obličeje. Konturování vlastně napodobuje efekt světla a stínu: Světlem vytahuje líbivé rysy obličeje a tmavšími tóny zatlačuje do pozadí ty méně povedené. A protože každá tvář je originál, neexistuje jeden univerzální postup, jak si konturováním dodat na […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Duch na útěku: Příběh, kde se role oběti a pronásledovatele obrátily
enigmaplus.cz
Duch na útěku: Příběh, kde se role oběti a pronásledovatele obrátily
Dětská zvídavost je nesmírná. Ale co když se tříleté dítě rozhodne prozkoumat něco, co nemá žádné fyzické tělo? To se stalo Američance Diane Davis, jejíž setkání s nadpřirozenou entitou bylo jiné než
Vytáhli Sověti strůjce svých vesmírných úspěchů přímo z gulagu?
historyplus.cz
Vytáhli Sověti strůjce svých vesmírných úspěchů přímo z gulagu?
„Úchvatné!“ honí se hlavou Sergeji Koroljovovi, když zpoza ohradníku sleduje zkušební start německé rakety V-2. V říjnu 1945 sovětský konstruktér vidí vzlétnout velkou raketu vůbec poprvé v životě. Při pohledu na kolos stoupající k nebesům si uvědomí, že přesně tohle je cesta, jak dosáhnout dosud neuskutečněného a vynést člověka do vesmíru…   Američané měli Wernhera
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Čeští vědci „přesvědčili“ kmenové buňky tvořit zubní tkáň
21stoleti.cz
Čeští vědci „přesvědčili“ kmenové buňky tvořit zubní tkáň
Často propíraným tématem poslední doby je léčba kmenovými buňkami. Jedná se o nediferencované buňky, které je možné získat třeba z tukové tkáně a které mají hojivé schopnosti, jichž lze za určitých ok
7 kroků, jak pečovat o pleť v horkém létě
nejsemsama.cz
7 kroků, jak pečovat o pleť v horkém létě
Léto je pro pleť výzvou – více slunce, tepla i potu, a přesto toužíte po zářivém vzhledu, svěžesti a hydrataci. Co zařadit do každodenní rutiny? V létě se pravidla každodenní péče o pleť mění. Pleť je vystavena vysokým teplotám, UV záření a suchu a make-up vydrží přece jen o trochu méně. Máme pro vás tipy
Objevte lokality, o nichž se říká, že mají léčivou moc
epochanacestach.cz
Objevte lokality, o nichž se říká, že mají léčivou moc
V Česku nalezneme nepočítaně míst s magickou energií. Zde jsou další z nich, která mají prý dokonce až léčivou moc! Nedokončený chrám dobije baterky V Panenském Týnci v okrese Louny má původně stát velkolepá stavba chrámu, ta však zůstává nedokončena. Přesto místo i nadále láká mnoho lidí a je důkazem, že není nutná přepychová výzdoba
V Monopolech se hrálo o svobodu
epochalnisvet.cz
V Monopolech se hrálo o svobodu
Zajatí britští letci se snaží nedat najevo svou radost. Právě k nim do německého zajateckého tábora doputoval zvláštní dárek – desková hra Monopoly. Nemá jim posloužit jen k ukrácení času. Pomůže jim k útěku.   „Je vaší povinností pokusit se o útěk ze zajetí,“ vtloukali britským vojákům do hlavy při výcviku. Někteří z nich, většinou letci, dostávali za druhé
Skončí Aneta Krejčíková brzy na mizině?
nasehvezdy.cz
Skončí Aneta Krejčíková brzy na mizině?
Po rozchodu s tělocvikářem Ondřejem Rančákem (40) se těšila na nový začátek. Jenže teď prý Aneta Krejčíková (34) začíná svých činů pomalu litovat. Je to teprve pár měsíců, co se rozhodla pro rázný kro
Moje stará kočička za sebe přivedla náhradu
skutecnepribehy.cz
Moje stará kočička za sebe přivedla náhradu
Moje úžasná kočička Didi mě léta provázela životem. Ve chvíli, kdy cítila, že brzy nadejde její čas, se postarala o svého nástupce. Nebyla jsem nadšená z toho, že si děti prosadily kotě. Přinesly ho z útulku. Kočička Didi se u nás rychle zabydlela. Rázem byla paní domu ona. Spala s námi v posteli a byla tak mazaná, že se naučila pouštět si
Zapékaný kozí sýr s jablkem a ořechy
tisicereceptu.cz
Zapékaný kozí sýr s jablkem a ořechy
S kozím sýrem Ivana Anderlová dokáže přímo čarovat. Zkuste i vy vykouzlit naprosto báječný pokrm podle jejího receptu. Ingredience 200 g kozího sýru 2 celozrnné bagetky nebo chléb 1 jablko ol
Sofistikované vrstvení
iluxus.cz
Sofistikované vrstvení
Ve světě módy platí jedno pravidlo: styl je způsob, jak říci světu, kdo jste – bez jediného slova. A právě sofistikované vrstvení šperků se stává nástrojem sebevyjádření, který oslavuje individualitu,
Gladiátoři: Život a smrt šampionů starověké arény
epochaplus.cz
Gladiátoři: Život a smrt šampionů starověké arény
Představte si dunění davu, ostrý lesk oceli a vůni krve mísící se s prachem v rozpálené aréně. Právě zde, v srdci Římské říše, se psaly osudy mužů, kteří byli zároveň obdivováni i odsuzováni – gladiátorů. Tito bojovníci, vhození do mlýnku na maso pro zábavu mocných a lidu, vedli život plný protikladů. Měli sice špičkovou lékařskou