Čokoláda je nejpopulárnější sladkost na světě, která dokáže nejen přidávat kalorie, ale také léčit duši.
Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrn kakaovníku. Z nich vzniká kakaový prášek a kakaové máslo. Čokoláda je kombinací sušiny, tuku, cukru a různých přísad a příchutí.

Couverture
Tento termín označuje čokolády s velkým množstvím kakaového másla té nejvyšší kvality. U nás jsou známé druhy Valrhona, Lindt, Coco Barry a Esprit des Alpes. Jsou tekutější, snadněji se rozpouštějí a oplývají jemnou konzistencí i chutí.
Ledová čokoláda
Druh čokolády, do které se přidává kokosový olej, který taje již při 26 °C. Proto je nutné čokoládu uchovávat v lednici.

Čokoládu lze vyrobit i doma:
Klasická čokoláda
Ingredience: 125 g másla nebo 100 % tuku,125 g moučkového cukru, 25 g kakaa, 5 g škrobové moučky
Postup: Ve vodní lázní rozpustíme tuk, přidáme cukr, kakao a solamyl. Pořádně rozmícháme, nesmíme ale vařit! Hmotu nalijeme do formiček, které pro snadnější vyklápění můžeme vymazat tukem nebo vypláchnout studenou vodou.
TIP: Do čokolády můžeme přimíchat pražené ořechy, mandle, kokos, rozinky, mletou kávu nebo až do formičky přidat lentilky či jádro vlašského ořechu.
Bílá čokoláda s chilli
Ingredience: 250 g tuku, 250 g cukru,1 lžíce škrobové moučky,100 g sušeného mléka, špetka chilli
Postup: Tuk rozpustíme, přidáme ostatní suroviny a dobře rozmícháme. Místo chilli můžeme přidat sekané ořechy, pokrájené rozinky nebo strouhaný kokos.

Nugát
Ingredience: 100 g bílé čokolády, 100 g hořké čokolády, 50 g mletých lískových oříšků, 50 g cukru, 0,1 l smetany,10 g másla, 60 g tmavé čokoládové polevy
Postup: V kastrůlku nasucho opražíme mleté oříšky. Když začnou vonět, zalijeme je smetanou a zvolna vaříme asi 10 minut. Poté přidáme cukr a necháme rozpustit.
Obě čokolády rozlámeme na kousky a každou zvlášť rozpustíme ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě. Do každé čokolády přimícháme polovinu svařené smetany, ořechů a másla a umícháme hladký krém.
Formu vyložíme dvojitě fólií a střídavě ve vrstvách do ní lijeme obě čokoládové hmoty. Naplněnou formu dáme do lednice a nugát necháme asi 8 hodin tuhnout. Pak ho vyklopíme z formy, horní plochu potřeme rozehřátou polevou z čokolády a po ztuhnutí nakrájíme.
Text: Simona Škodáková