Domů     Rakytník: Oranžový zázrak
Rakytník: Oranžový zázrak
29.1.2021

Má desetkrát více vitaminu C než pomeranč, posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost vůči bakteriím a virům, zklidňuje onemocnění zažívacího traktu, podporuje hojení. To všechno a ještě mnohem víc dokáže léčivý rakytník.

Keř plodí peckovité oranžovo-červené plody, které jsou plné vitaminů, minerálů, organických kyselin a olejů.

A protože rakytník, druhovým jménem řešetlákový, právě dozrál, poradíme vám, co všechno si z jeho „kuliček“ můžete doma připravit na podporu svého zdraví.

Základní postup

Sklizené nebo rozmražené plody rakytníku nejprve musíte rozdrtit v mixeru při malých otáčkách, nebo ještě lépe v odšťavovači s rotační planžetou. Drť přeceďte přes síto, aby se oddělila šťáva od slupek se semeny.

Šťáva se pak dále zpracovává různými způsoby buď samostatně, nebo v kombinaci s jinými ovocnými šťávami či dřeněmi. Drť slupek a semen rozprostřete na síto nebo na papír, dobře vysušte a uchovejte ve sklenici pro zpracování na rakytníkový olej.

Ten má silně regenerační vlastnosti a podporuje sekreci žaludečních šťáv, Pozitivně ovlivňuje funkci jater, podporuje léčbu aterosklerózy, zvyšuje odolnost organismu a urychluje růst vlasů.

Rakytníkový olej

1) Rozdrcené slupky se semeny ve skleněné nádobě zalijte stejným objemem slunečnicového oleje a za každodenního promíchávání ponechte ve tmě při pokojové teplotě asi 5 dní.

Pak směs přefiltrujte přes husté plátno a na výlisky nalijte nový díl oleje a stejný proces můžete opakovat i potřetí. Vzniklý olej, který získal kromě krásné oranžové barvy i rakytníkovou vůni, přelijte do vyvařených lahví.

2) Rozdrťte nebo odšťavněte plody, čirou tekutinu dejte na 24 hodin na studené místo. Za tu dobu se na povrchu vytvoří mastná vrstva, kterou sesbírejte a přelijte do vyvařených tmavých nádobek. Oleje bude jen trošku, za to máte čistý rakytníkový olej.

Užití: Na zvyšování odolnosti organismu a trávicí problémy užívejte 5 kapek denně během jídla. Olej můžete smíchat s jogurtem, kefírem nebo kyselým mlékem.

Zevně se užívá k mazání hnisavých ran a jiných kožních problémů, k výplachům ústní dutiny, nosu a krku a jako složka pleťových a vlasových masek.

Mast

Do rozehřátého vepřového sádla přidejte rakytníkový olej, nepatrné množství včelího vosku a kousek borovicové pryskyřice. Za tepla vše přefiltrujte přes plátýnko a nalijte do misek.

Kromě rakytníkového oleje je možno přidat i prolisovanou tinkturu, případně květy měsíčku lékařského.

Užití: na ekzémy, akné, mykózy, popáleniny, omrzliny, proleženiny, opruzeniny, popraskané bradavky u kojících žen, hemeroidy, bolestivé trhlin konečníku. Zklidňuje, hydratuje, regeneruje.

Šťáva za studena

Na 1 litr pomletých plodů přidáme 1 litr vody a necháme 24 hodin odstát. Po přecedění přidáme na 1 litr takto získané šťávy 1 kg cukru a zahřejeme pouze na 30-40 °C, aby se rychleji rozpustil cukr. Za tepla plníme do lahví.

Neslazená – vylisovanou šťávu z rakytníkových kuliček ohřejeme na 65–70 °C, ihned rozlijeme do horkých lahví, pasterizujeme 15-20 minut, a potom hermeticky zazátkujeme. Uchovává se při teplotě nejvýše 15 °C.

Oslazená – vymačkáme šťávu a výlisky zalijeme teplou převařenou vodou v množství 0,2-0,5 litru na 1 kg. Pečlivě promícháme, ponecháme 2 hodiny stát, znovu vymačkáme a přidáme 650-800 g cukru na 1 l.

Získanou směs rychle uvedeme do varu, odfiltrujeme, nalijeme do připravené nádoby, pasterizujeme a hermeticky uzavřeme.

Užití: Šťáva se popíjí neředěná i ředěná alespoň sklenička denně.

Dodává energii, podporuje imunitní systém, pomáhá při léčbě plicních, jaterních nebo zažívacích potíží, rozpouští hleny, zlepšuje stav kloubů při revmatismu, reguluje krevní oběh, vykazuje protinádorové účinky.

Extrakt (tinktura)

Připravíme ho louhováním 1 dílu rozdrcených sušených plodů rakytníku ve 3 dílech alespoň 40% etanolu, např. vodky, po dobu 2–3 týdnů. Obsah občas protřepeme, potom scedíme, přefiltrujeme a takto získaný extrakt uskladníme v tmavé lahvi.

Užití: 13x denně 15-20 kapek. Extrakt je vhodný i do koupelí, k masážím, obkladům a podobně.

Kúra proti padání vlasů

Sto gramů plodů a listů a povaříme asi sedm minut v půl litru vody a dobře scedíme.

Užití: pravidelně po dobu šesti týdnů popíjíme 3 x denně 1 dl.

Sterilované plody

Umyté a osušené plody nasypeme do zavařovací sklenice a zalijeme nálevem, který může tvořit pouze čistá voda (vhodné pro diabetiky), příp. cukerný či medový roztok. Steriluje se 25 minut při teplotě 85 °C.

Užití: 1-3 lžičky denně.

Sušený

Lze sušit včetně semen, nejlépe na elektrických sušičkách. Usušené plody je vhodné rozemlít, např. na tříštivém kávovém mlýnku.

Užití: půl až jedna lžička denně.

Mražený

Dobře očištěné a umyté bobule vložíme do polyetylenových sáčků a zmrazíme na -18 °C. Využíváme po celou zimu jak v přírodním stavu, tak různě upravené.

Text: Marie Skrčená, Zdroj: Rostliny pro posílení organismu a zdraví, nakladatelství Grada, Foto: PX FUEL

Štítky:
Související články
19.11.2025
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením na plynu apod. Zplodi
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
30.10.2025
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo zelenin
13.10.2025
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, či police jednoduše ronícím mlékem vytřít.
1.10.2025
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a perlivé nápoje, které dráždí. Když je vám však „jen“ nevolno a máte pocit plnosti, zkuste naše
reklama
Šikovné tipy
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Řeší problémy s penězi Obermaierové nový muž?
nasehvezdy.cz
Řeší problémy s penězi Obermaierové nový muž?
V životě hvězdy seriálu Ulice, Jaroslavy Obermaierové (79), se možná zablýskalo na lepší časy! Ze sousedství chalupy na Benešovsku, v níž herečka pobývá, se k nám donesla zpráva, že ji navštěvuje ja
Black Friday se mění. Nastává čas na zážitky…
iluxus.cz
Black Friday se mění. Nastává čas na zážitky…
Nastává čas Black Friday, nejlepších dní slev. Ale jeho charakter se mění. Výzkumy agentur zabývajících se spotřebitelskými návyky dokazují, že touhu po hmotných věcech přetlačují nákupy zážitků. N
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Guacamole pomazánka
tisicereceptu.cz
Guacamole pomazánka
Klasika je skvělá na každou party. Hodí se do mnoha pokrmů. Suroviny 2 zralá avokáda 1 cibule 1 pálivá chilli paprička 1 vyzrálé rajče 2 stroužky česneku 1 lžíce limetové šťávy hrstka nase
Teenagerka z doby kamenné si pochutnávala na žvýkačce z březové kůry
21stoleti.cz
Teenagerka z doby kamenné si pochutnávala na žvýkačce z březové kůry
Archeologům v Estonsku se podařilo objevit kus březového dehtu, který na sobě nesl otisky zubů a stopy slin, domnívají se proto, že byl využit jako žvýkačka, kterou před 10 500 let žvýkala dospívající
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Vydejte se za čerty v Evropě
nejsemsama.cz
Vydejte se za čerty v Evropě
Chcete se s vnoučaty na počest svatého Mikuláše pořádně bát mezi pekelnými bytostmi? Pro ten případ vám přinášíme přehled největších letošních čertovských průvodů. Najdete je nejen v jejich kolébce, rakouských Alpách, ale i v Německu nebo i u nás! Salzburg V rakouském Salzburgu se uskuteční hned několik tradičních průvodů alpských čertů, „krampusáků“.Strašidelné rohaté bytosti s ručně vyřezávanými dřevěnými maskami, srstí, hřívami a
Podivná varování nemá člověk podceňovat
skutecnepribehy.cz
Podivná varování nemá člověk podceňovat
Maminka na pověry věřila a kladla mi na srdce, abych žádná varování osudu nepodceňovala. Její předpověď z rozházených fazolí se bohužel naplnila. Jako dítě školou povinné jsem byla poučena, že když přes cestu někomu přeběhne černá kočka, bude mít smůlu. Tomu se dalo zabránit tím, že se překříží prostředníček přes ukazováček, nejraději na obou rukou, a takto chráněný
Krev není voda! 5 slavných citátů, které chápeme špatně
epochaplus.cz
Krev není voda! 5 slavných citátů, které chápeme špatně
Všichni je známe, skoro všichni je někdy opakujeme, všichni jim rozumíme. Anebo si to alespoň myslíme! Občas se to trochu zamotá a slavné výroky si vykládáme poněkud jinak, než jak byly původně zamýšleny… PENÍZE JSOU KOŘENEM VŠEHO ZLA Peníze nekazí společnost jen dnes, je tomu už dávno. Dokonce natolik že o tom píše již Bible.
Templáři mezi námi: Ideály rytířů přežily ve Skotsku
historyplus.cz
Templáři mezi námi: Ideály rytířů přežily ve Skotsku
Když se řekne „templář“, většina lidí si vybaví bílé pláště s rudým křížem, středověké křížové výpravy nebo hořící hranici pod nohama velmistra Jacquese de Molay. Templáři však existují i dnes. Ne jako strážci svatého grálu v hollywoodských filmech, ale jako skutečné rytířské společenství s duchovním a morálním posláním. Někteří lidé spatřují v novodobých rytířských řádech
Nevysvětlené světlo v trutnovském chrámu. Co o něm víme?
enigmaplus.cz
Nevysvětlené světlo v trutnovském chrámu. Co o něm víme?
Město Trutnov ve východních Čechách je plné záhad. Své tajemství si podržel i současný arciděkanský kostel Narození Panny Marie. Vypráví se totiž o tom, že v noci z jeho útrob vycházela silná záře. Mo
Jak umělá inteligence pomáhá hlídat uhlíkovou stopu ve firmách
epochalnisvet.cz
Jak umělá inteligence pomáhá hlídat uhlíkovou stopu ve firmách
Praha, 2. října 2025 – Snižování uhlíkové stopy s sebou nese také reporting. Do hry nově vstupuje umělá inteligence, která pomáhá firmám všech velikostí sledovat a řídit jejich dopad na životní prostředí. Díky chytrým algoritmům lze odhalit plýtvání energií, optimalizovat dopravu i produkci a zároveň ušetřit nemalé náklady. Od tabulek k datové analytice Sledování uhlíkové stopy