Domů     Rakytník: Oranžový zázrak
Rakytník: Oranžový zázrak
29.1.2021

Má desetkrát více vitaminu C než pomeranč, posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost vůči bakteriím a virům, zklidňuje onemocnění zažívacího traktu, podporuje hojení. To všechno a ještě mnohem víc dokáže léčivý rakytník.

Keř plodí peckovité oranžovo-červené plody, které jsou plné vitaminů, minerálů, organických kyselin a olejů.

A protože rakytník, druhovým jménem řešetlákový, právě dozrál, poradíme vám, co všechno si z jeho „kuliček“ můžete doma připravit na podporu svého zdraví.

Základní postup

Sklizené nebo rozmražené plody rakytníku nejprve musíte rozdrtit v mixeru při malých otáčkách, nebo ještě lépe v odšťavovači s rotační planžetou. Drť přeceďte přes síto, aby se oddělila šťáva od slupek se semeny.

Šťáva se pak dále zpracovává různými způsoby buď samostatně, nebo v kombinaci s jinými ovocnými šťávami či dřeněmi. Drť slupek a semen rozprostřete na síto nebo na papír, dobře vysušte a uchovejte ve sklenici pro zpracování na rakytníkový olej.

Ten má silně regenerační vlastnosti a podporuje sekreci žaludečních šťáv, Pozitivně ovlivňuje funkci jater, podporuje léčbu aterosklerózy, zvyšuje odolnost organismu a urychluje růst vlasů.

Rakytníkový olej

1) Rozdrcené slupky se semeny ve skleněné nádobě zalijte stejným objemem slunečnicového oleje a za každodenního promíchávání ponechte ve tmě při pokojové teplotě asi 5 dní.

Pak směs přefiltrujte přes husté plátno a na výlisky nalijte nový díl oleje a stejný proces můžete opakovat i potřetí. Vzniklý olej, který získal kromě krásné oranžové barvy i rakytníkovou vůni, přelijte do vyvařených lahví.

2) Rozdrťte nebo odšťavněte plody, čirou tekutinu dejte na 24 hodin na studené místo. Za tu dobu se na povrchu vytvoří mastná vrstva, kterou sesbírejte a přelijte do vyvařených tmavých nádobek. Oleje bude jen trošku, za to máte čistý rakytníkový olej.

Užití: Na zvyšování odolnosti organismu a trávicí problémy užívejte 5 kapek denně během jídla. Olej můžete smíchat s jogurtem, kefírem nebo kyselým mlékem.

Zevně se užívá k mazání hnisavých ran a jiných kožních problémů, k výplachům ústní dutiny, nosu a krku a jako složka pleťových a vlasových masek.

Mast

Do rozehřátého vepřového sádla přidejte rakytníkový olej, nepatrné množství včelího vosku a kousek borovicové pryskyřice. Za tepla vše přefiltrujte přes plátýnko a nalijte do misek.

Kromě rakytníkového oleje je možno přidat i prolisovanou tinkturu, případně květy měsíčku lékařského.

Užití: na ekzémy, akné, mykózy, popáleniny, omrzliny, proleženiny, opruzeniny, popraskané bradavky u kojících žen, hemeroidy, bolestivé trhlin konečníku. Zklidňuje, hydratuje, regeneruje.

Šťáva za studena

Na 1 litr pomletých plodů přidáme 1 litr vody a necháme 24 hodin odstát. Po přecedění přidáme na 1 litr takto získané šťávy 1 kg cukru a zahřejeme pouze na 30-40 °C, aby se rychleji rozpustil cukr. Za tepla plníme do lahví.

Neslazená – vylisovanou šťávu z rakytníkových kuliček ohřejeme na 65–70 °C, ihned rozlijeme do horkých lahví, pasterizujeme 15-20 minut, a potom hermeticky zazátkujeme. Uchovává se při teplotě nejvýše 15 °C.

Oslazená – vymačkáme šťávu a výlisky zalijeme teplou převařenou vodou v množství 0,2-0,5 litru na 1 kg. Pečlivě promícháme, ponecháme 2 hodiny stát, znovu vymačkáme a přidáme 650-800 g cukru na 1 l.

Získanou směs rychle uvedeme do varu, odfiltrujeme, nalijeme do připravené nádoby, pasterizujeme a hermeticky uzavřeme.

Užití: Šťáva se popíjí neředěná i ředěná alespoň sklenička denně.

Dodává energii, podporuje imunitní systém, pomáhá při léčbě plicních, jaterních nebo zažívacích potíží, rozpouští hleny, zlepšuje stav kloubů při revmatismu, reguluje krevní oběh, vykazuje protinádorové účinky.

Extrakt (tinktura)

Připravíme ho louhováním 1 dílu rozdrcených sušených plodů rakytníku ve 3 dílech alespoň 40% etanolu, např. vodky, po dobu 2–3 týdnů. Obsah občas protřepeme, potom scedíme, přefiltrujeme a takto získaný extrakt uskladníme v tmavé lahvi.

Užití: 13x denně 15-20 kapek. Extrakt je vhodný i do koupelí, k masážím, obkladům a podobně.

Kúra proti padání vlasů

Sto gramů plodů a listů a povaříme asi sedm minut v půl litru vody a dobře scedíme.

Užití: pravidelně po dobu šesti týdnů popíjíme 3 x denně 1 dl.

Sterilované plody

Umyté a osušené plody nasypeme do zavařovací sklenice a zalijeme nálevem, který může tvořit pouze čistá voda (vhodné pro diabetiky), příp. cukerný či medový roztok. Steriluje se 25 minut při teplotě 85 °C.

Užití: 1-3 lžičky denně.

Sušený

Lze sušit včetně semen, nejlépe na elektrických sušičkách. Usušené plody je vhodné rozemlít, např. na tříštivém kávovém mlýnku.

Užití: půl až jedna lžička denně.

Mražený

Dobře očištěné a umyté bobule vložíme do polyetylenových sáčků a zmrazíme na -18 °C. Využíváme po celou zimu jak v přírodním stavu, tak různě upravené.

Text: Marie Skrčená, Zdroj: Rostliny pro posílení organismu a zdraví, nakladatelství Grada, Foto: PX FUEL

Štítky:
Související články
19.11.2025
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením na plynu apod. Zplodi
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
30.10.2025
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo zelenin
13.10.2025
Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!   Sklo bez šmouh Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, či police jednoduše ronícím mlékem vytřít.
1.10.2025
Máte žaludek jako „na vodě“ a křeče v břiše? Možná jste snědli něco, co vám nesedlo. Dejte si jídlo, které vás vyléčí.  Ale pozor! Pokud je vám špatně tak, že zvracíte a máte průjem, pak nejezte nějakou dobu vůbec nic a poté dodržujte dietu na zklidnění žaludku. Tzn. nejíst těžká jídla a nepít kávu a perlivé nápoje, které dráždí. Když je vám však „jen“ nevolno a máte pocit plnosti, zkuste naše
reklama
Šikovné tipy
Netrapte se u žehlení
Vezmeme-li v úvahu nezbytnou přípravu, je nejlepší nedělat z žehlení každodenní úkol. Také perfekcionismus by měl mít své meze. Reputaci si určitě nepošramotíme, když džíny, froté ručníky a utěrky pouze narovnáme a uhladíme rukou. To samé lze říci i o spodním prádle. Když zapneme žehličku… * Prádlo, které je třeba rychle vyžehlit, pokropíme teplou vodou. […]
Lakovaná kouzla
Také máte doma lahvičky laků na nehty, které nepoužíváte? Nevyhazujte je, mohou posloužit k úplně jiným účelům. Tady je několik tipů, k čemu všemu se taková malá lahvička může hodit. * Dekorativní těžítko: Dá se vyrobit velmi snadno. Budete potřebovat jen větší oblázek, širší prázdnou plechovku nebo plechové víko, vodu a lak na nehty. Do plechovky […]
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Poslední dar: Pacienti s AIDS věnují svá těla vědě
21stoleti.cz
Poslední dar: Pacienti s AIDS věnují svá těla vědě
S virem HIV v těle žije asi 39 milionů lidí na světě. Antiretrovirová terapie dokáže brzdit množení viru, díky čemuž se počty lidí, kteří zemřou v souvislosti s HIV, postupně snižují. V těle však i ta
Romantické lázně pro dva v Česku
nejsemsama.cz
Romantické lázně pro dva v Česku
Naordinujte si odpočinek v lázních! U nás jich máme řadu – termální, radonové, sirné, slatinné i klimatické. Zjistěte, kde si užijete špičkovou péči, ale i okolní krásy přírody, a navrch trochu té romantiky. Františkovy Lázně Lázeňské pavilony, v nichž vyvěrá Františkův a Luisin pramen, patří k symbolům Františkových Lázní. Díky jednotné klasicistní architektuře mají hosté dodnes
Vyvraždili muslimové tisíce židů kvůli básni?
historyplus.cz
Vyvraždili muslimové tisíce židů kvůli básni?
„To máš za to, že našemu pánu šálíš mysl, žide!“ vykřikují útočníci, zatímco svou oběť zasypávají desítkami ran. Omráčeného vezíra pak dotáhnou na otevřené prostranství a za ruce i nohy jej hřeby přitlučou k dřevěnému kříži. Kromě něj dav berberských muslimů toho dne zmasakruje možná až tisícovku rodin z místní židovské komunity, která je v
Kámen Cochno: Fascinující záhada pravěkých symbolů
enigmaplus.cz
Kámen Cochno: Fascinující záhada pravěkých symbolů
Ve Skotsku je v roce 1887 objeven kámen, později nazvaný Cochno. Má pocházet z doby bronzové a obsahuje přibližně 90 zvláštních rytin. Spirály, kolečka, tečky a přímky představují vrcholné příklady te
Objevte kouzlo minulosti v Letohradu
epochanacestach.cz
Objevte kouzlo minulosti v Letohradu
Letohrad leží na úpatí Orlických hor, kde na vás dýchnou staré časy i láska k tradičnímu řemeslu. Je ideální na jednodenní výlet. Přestože Letohrad v okrese Ústí nad Orlicí působí na první pohled dost nenápadně, ve skutečnosti toho má návštěvníkům hodně co nabídnout. Svůj výlet můžete začít třeba v Muzeu řemesel, které patří mezi největší
Chattušaš: Jak padlo velkolepé město?
epochalnisvet.cz
Chattušaš: Jak padlo velkolepé město?
Sloupy dýmu stoupají k nebi a uličkami se ozývá zoufalý křik. Útoku divokých kmenů vyzbrojených železnými zbraněmi zdejší lid nedokáže vzdorovat. Výkladní skříň Chetitů počítá své poslední hodiny. Tak jsme si ještě nedávno představovali pád Chattušaše. Jenže novější výzkumy ukazují něco trochu jiného, mnohem záhadnějšího…   Francouzský archeolog Charles Texier (1802–1871) postává na kopci nad
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Batátové jednohubky s lososem
tisicereceptu.cz
Batátové jednohubky s lososem
Tak trochu jiné jednohubky se hodí třeba i pro slavnostnější příležitosti. Potřebujete 2 batáty olivový olej 100 g krémového sýru 2 lžíce smetany 50 g plátků uzeného lososa sůl, mletý pepř
Nebuď konzerva, jdi to tuby! Nové paštiky a pomazánky na cesty
nasehvezdy.cz
Nebuď konzerva, jdi to tuby! Nové paštiky a pomazánky na cesty
Bez příboru. Bez lednice. Bez kompromisu. Krajanka to zase rozmázla – po vaničkách přichází se sterilovanými paštikami a rostlinnými pomazánkami v tubách. Ideál do regálu i na túru.   Kdo ř
Nemůžu spát, nemůžu jíst… Jak si strach pohraje s naší myslí?
epochaplus.cz
Nemůžu spát, nemůžu jíst… Jak si strach pohraje s naší myslí?
„Ven! Všichni ven!“ Ten hlas zní naléhavě. Dům se vzápětí otřese v základech a obrovské praskliny dávají tušit, že může jít k zemi. Jen v noční košili utíká chodbou, ale schodiště se jí zbortí před očima. Bude to štěstí v neštěstí. Ze závalu ji zraněnou, ale živou, vytáhnou o deset hodin později… Co když jsme
Legenda o krásné zámecké paní nelhala
skutecnepribehy.cz
Legenda o krásné zámecké paní nelhala
K tomu malému loveckému zámečku se váže vyprávění o paní baronce, která nad všemi drží ochrannou ruku. Pomohla i mé dceři. Ten zámeček je nenápadný, vědí o něm pouze místní. Skrývá se v lesíčku na úpatí Krušných hor. Nechal jej postavit jistý baron pro svou mladou ženu. Byla tak hodná, že se o ní říkalo, že to je samotný anděl, který
Vánoční sběratel připomene Vinnetoua i Tatru 603
iluxus.cz
Vánoční sběratel připomene Vinnetoua i Tatru 603
Možnost nakoupit nový materiál, originální vánoční dárky, ale především potkat se s přáteli, to vše opět nabídne vánoční veletrh Sběratel. Proběhne ve dnech 21. – 22. listopadu v hotelu Olympik a do P