Tvrdá vánočka, bábovka „placatá“ jako věneček, koblihy plné omastku. Kde se stala chyba?
Těsto nejde zpracovat
Aby šlo těsto dobře zpracovat, je nutné, aby měly všechny jeho složky pokojovou teplotu. Máslo či tuk nechte na kuchyňské lince změknout, do těsta nedávejte vajíčka a mléko rovnou z ledničky.
Pokud se srazí tuk s vejci, můžete ho nad horkou vodní párou lehce rozehřát. Na vině může být i přidaná zálivka (mléko, voda), která se včas nestačila vsáknout do mouky. Do těsta tekutiny vlévejte postupně, po malých dávkách.

Nekyne a nekyne
Důvodem, proč těsto nevykyne, bývají většinou staré kvasnice nebo prošlé sušené droždí.
Také je možné, že jste droždí spařili, to znamená, že jste k němu přilili příliš horké mléko, vodu nebo tuk, které kvasinky zabily. Musíte také vystihnout, kdy je těsto vykynuté. Jakmile překyne, klesá, řídne a pečivo je malé a tuhé.
Těsto je vykynuté, když asi o polovinu nabude, je hladké, lesklé a pružné. Vytlačíme-li do něj prstem důlek, rychle se vyrovná. Nezapomeňte přidat do kvásku lžičku cukru, který kynutí podporuje.
Sníh z bílků nejde vyšlehat
Na vině mohou být stará vajíčka. Při oddělování bílku od žloutků pečlivě hlídejte, aby ani kousíček žloutku nezůstal v bílku. Další přísady (cukr, kakao…) přidávejte po lžičkách a pomalu, opatrně zašlehávejte. Při šlehání sledujte hustotu sněhu, aby se bílky nesrazily.

Aby nevznikl „trhanec“
Pokud se pečivo při pečení trhá, nejspíš jste nastavili troubu na příliš vysokou teplotu. Případně jste pečivo před pečením nepotřeli tukem, vajíčkem, mlékem či cukrovou vodou a příliš rychle se zapekla kůrka.
Buchta se při pečení propadla
Příčinou může být studený vzduch, který jste pustili do rozpálené trouby na začátku pečení, nebo v jeho průběhu při častých kontrolách (otevírání dvířek). Nebo jste mohli zkrátit doporučený čas pečení.

Moučník se srazil
Nejčastější příčinou bývá „šok“, který těsto při pečení zažije. Po vyndání z trouby s moučníkem na plechu nikdy nebouchejte a nedávejte ho do studena. Moučník nechte zchladnout v otevřené troubě.