Domů     Pozor na skryté cukry
Pozor na skryté cukry
11.8.2023

Cukr není pouze v cukřence, to ví každý. Někdy je však obsažený v potravinách, ve kterých byste ho rozhodně nečekali.

Určitě není dobré zcela vyloučit cukr ze svého jídelníčku. Náš mozek ho potřebuje. Možná ho ale sníte mnohem víc, než je zdrávo. A nejhorší je, že o tom třeba ani nevíte. Zjistěte, kde se cukr skrývá a na co si dát pozor.

Proč se neokrádat o cukr

Pro mozek je to jediný zdroj energie, a když ho bude mít nedostatek, donutí vás ládovat do sebe večer škroby nebo spustí záchvat přejídání. Vhodné je dopřát si cukr dopoledne. Denní příjem by měl být asi 50 g, tedy pokud nejste v dietním režimu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, aby cukr netvořil více než deset procent celkového denního energetického příjmu.

Čtěte etikety

Že je cukr v sušenkách, čokoládě, dortech a ostatních sladkých jídlech, to je jasné. Jeho obsah v ostatních potravinách zjistíte snadno – když si budete všímat etiket, na kterých musí výrobce uvádět jejich složení.

Jestli nutriční hodnoty potravina uvedené nemá, nekupujte ji. Místo slova „cukr“ můžete najít i další pojmy, jako jsou sacharidy, glukóza, fruktóza, sacharóza, dextróza, ale také melasa, med, všelijaké sirupy, škrob…

Co s tím? Není nutné hned všechno, co obsahuje cukr, zatracovat. Stačí jen hlídat si množství, které sníte. Místo celé tabulky čokolády si dejte jen 3 čtverečky. A zaměřte se na kvalitu.

Nápoje

Snad každý už ví, že nápoje typu cola obsahují obrovské množství cukru. Stoprocentní ovocný džus ho také nebude mít zrovna málo, vždyť v ovoci je fruktóza. Věděli jste ale, že energetický nápoj je také kalorickou bombou?

V plechovce o objemu 0,3 l se může skrývat až 14 kostek! Nebo nápoj z aloe vera. Řekli bychom, že se jedná o zdravé pití. A nejspíš ano. Ovšem podle druhu může mít více než deset kostek cukru. Pozor byste si měli dát i na „obyčejnou“ ochucenou vodu v PET lahvi.

Do košíku si dáte bylinkovou, třeba mátovou, meduňkovou, bezinkovou… A etiketa prozradí, že v 1,5 l se skrývá klidně 18 kostek cukru.

Co s tím? Pijte čistou vodu z kohoutku, nebo si do ní přidejte čerstvé bylinky nebo citronovou šťávu. Pokud chcete, můžete si vodu přefiltrovat.

Dochucovadla

Máte rádi kečup, hořčici nebo různé dresinky a hotové omáčky v podobě polotovaru? Opatrně s nimi. Taková láhev kečupu může obsahovat více než 15 kostek cukru. A dresink ještě víc.

Co s tím? Místo kečupu začněte využívat čerstvá rajčata. Místo průmyslově vyráběných dresinků si připravte vlastní dip, na který použijete bílý jogurt a bylinky, případně česnek.

Celozrnné pečivo

Už dávno jste místo klasického chleba a housek začali kupovat celozrnné pečivo? Aby bylo zdravé, mělo by obsahovat alespoň 80 % celozrnné mouky. Tak dodá tělu vlákninu, vitaminy skupiny B i prospěšné minerální látky.

Ovšem i celozrnné pečivo je zdrojem sacharidů. Rozlišujte také mezi celozrnným a dalšími druhy, jako je cereální, vícezrnné nebo tmavé. Tmavé může být pouze obarveno karamelem nebo melasou.

Co s tím? Celozrnné pečivo je určitě vhodné, jen si hlídejte jeho množství. Ostatní druhy omezte na minimum nebo vyřaďte z jídelníčku úplně.

Ovoce

Je zdravé, dodává tělu vitaminy a vlákninu. Přesto s ním opatrně, protože obsahuje velké množství cukru. Zjistěte si, ve kterém ovoci je fruktózy méně a kde je jí hodně (to jsou například banány nebo hroznové víno).

Co s tím? Dopřávejte si ovoce hlavně dopoledne, kdy tělo dobře spaluje. A snižte si porce, snězte třeba jen polovinu banánu. Druhou si nechte na další den.

A další…

Do některých potravin se cukr přidává prostě proto, že zvýrazní jejich chuť (uzeniny, hotová jídla, lupínky, alkohol,…). Nebo proto, že je konzervuje (nakládané okurky, sterilované zelí, sterilovaná řepa,…).

Dokonce ani obyčejná zubní pasta není často cukru prostá. Vybírejte takovou, která ho neobsahuje (mívá to uvedeno na obalu).

Sladká tečka na závěr

Teď už víte, na co se při výběru potravin zaměřit. Přesto svou cukrovou spotřebu snižujte pomalu, postupně, šetrně, určitě ne razantně.

Vaše tělo je na cukr navyklé a jeho nedostatek by mohl mít za následek abstinenční příznaky v podobě vlčího hladu a nepřekonatelné chuti po sladkém. A to vám určitě neprospěje.

Co s tím? Pocit hladu a nezvladatelné chutě vám pomůže zkrotit, když do jídelníčku zařadíte bílkoviny a zdravé tuky. Pamatujte přitom na vyváženost, pravidelnost a střídmost.

Zdroj: pestryjidelnicek.cz; kaloricketabulky.cz; ketodiet.cz

Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
12.2.2025
Možná se vám to už také stalo: Nikde žádný pupínek, žádná vyrážka, přitom kůže svědí tak, že se nedokážete přestat podrbat. Co může být příčinou? Opakované nebo dlouhodobé svědění na pohled zdravé kůže signalizuje jakési vnitřní zdravotní problémy. Nemusíte se obávat rakoviny, spíš častějších a chronických potíží, jako je cukrovka nebo jaterní onemocnění. A překvapivě běžně se za záhadou s urputn
7.2.2025
Že je zdravý, o tom už bylo řečeno snad vše. Jenže pokud máte potíže s klouby, mohou vám radost z pohybu kazit bolesti, a proto se jakékoliv aktivitě spíš vyhýbáte. To ale není vůbec dobře a dostáváte se do začarovaného kruhu. Přiměřená aktivita totiž prospívá nejen celkovému zdraví, ale i kloubům. Podle ortopeda MUDr. Róberta Pitucha pravidelný pohyb podporuje tvorbou kloubní tekutiny, a navíc p
4.2.2025
Rýžovou masku už nejspíš znáte, protože pleť skvěle hydratuje. Ale blahodárně působí i rýžová voda, která pomáhá také vlasům. Rýžová voda je mimořádně bohatá na škrob, který pleť zklidňuje, vyhlazuje a udržuje v ní hydrataci. Druhou výhodou je obsah téměř všech vitaminů řady B, nezbytných pro zdraví a pěkný vzhled kůže. Vlasům a zejména jejich kořínkům zase prospívají obsažené minerály, které pod
29.1.2025
Staré přísloví říká, že všeho moc škodí. A to platí i v podpoře zdraví – rizika přílišného užívání vitaminů v podobě doplňků stravy to potvrzují. Podvědomě míváme pocit, že co nám prospívá, to bychom měli tělu dopřávat v co nejhojnější míře. Jenže to je omyl. Příroda funguje spíš na principu rovnováhy a harmonie. Jakmile je nějaké, byť prospěšné složky na jídelníčku disproporčně mnoho, hladce běž
22.1.2025
Vnitřní zima je větší problém než chladno venku, pak nepomáhá svetr navíc navíc ani topení zapnuté na plno. A co je horší, také příčina se obtížně hledá. Pro naše tělo je udržení stabilní vnitřní teploty životně důležité, proto ho řídí příslušné centrum v mozku. Když je kolem nás chladno, spustí mechanizmy, které pomohou udržet teplo pro vnitřní orgány. To je nutné, aby správně fungovalo předevší
reklama
Šikovné tipy
Upleťte si misku z novin
Ano, čtete správně, opravdu z novin. Možná se vám zprvu bude toto tvoření zdát složité, ale krok za krokem ho jistě zvládnete. Nejdříve je třeba připravit materiál, ze kterého budete plést. Novinové ruličky. Hodně ruliček. K nim budete dále potřebovat lepidlo v tyčince a špejli. Lze použít i svářecí drát nebo pletací jehlici. Při dokončovacích […]
Aby vás tréma nepřemohla
Musíte vystoupit na veřejnosti a už teď se třesete hrůzou při té představě? Možná vás uklidní, že v tom nejste sami, protože trémou čas od času trpí téměř každý z nás. Pravdou ovšem je, že někdo méně a někdo více. Pro některé lidi je mírná tréma dokonce prospěšná, protože je vybičuje k vyšším výkonům. Pokud ale trpíte […]
Když šlehačku, tak domácí
Umět si připravit nadýchanou a chutnou šlehačku nebývá zpravidla nijak těžké, přesto se nám někdy podaří našlehat hroudu sraženého tuku. Proč se někdy povede a jindy zkazí? Důležité je, z jaké smetany šlehačku připravujeme a jakým způsobem ji šleháme. Roli hraje i použitý šlehač. Ovšem úplně nejhorší je rezignovat na domácí přípravu a koupit si […]
Vlna zahřeje, ale kterou vybrat?
Oděvy z přírodních materiálů, jako je vlna, mají jednu zásadní přednost – jsou elegantní a přitom dobře hřejí. Proto je vlněné oblečení stálicí zimní módy. Vlna totiž podporuje přirozenou termoregulaci vašeho těla. Současně zabraňuje i nadměrnému pocení tím, že dobře odvádí přebytečnou vlhkost. Tělo se navíc prokrví díky suchému teplu, které vlna vytváří. Navíc se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jehněčí kotlety na kalvadosu
tisicereceptu.cz
Jehněčí kotlety na kalvadosu
Pokud byste to náhodou nevěděli, tak kalvados je francouzská pálenka, která si s jehněčími kotletkami skvěle rozumí. Suroviny na 4 porce 2 cibule 1 petržel 1 sklenka kalvadosu 30 g másla 1 m
Svět dětství se rozplynul
skutecnepribehy.cz
Svět dětství se rozplynul
Když se ohlédnu zpátky, vzpomínky na mé dětství jsou jako roztrhané střípky, které nikdy úplně nedají dohromady celkový obraz. Přesto, i když se snažím vzpomínat, mám pocit, že někde v hlubinách té minulosti je stále něco, co mi uniká. Měla jsem rodiče, kteří mě milovali. Svět se změnil tak náhle, když jsem je ztratila jako malá. Byla jsem
Jak se vykrmují zápasníci sumó?
epochalnisvet.cz
Jak se vykrmují zápasníci sumó?
Sumó se v Japonsku těší oblibě už více než 1000 let. Již na přelomu 1. a 2. tisíciletí n. l. zápasy navštěvovali jako diváci sami císařové. Kdejaký chlapec pak toužil stát se bojovníkem, jehož proslulost by dosahovala ke hvězdám…   Zápasníci sumó se sdružují v tzv. stájích, které fungují jako rodina. Během výcviku se neopouštějí,
Černé lyonské akordy s bílou
rezidenceonline.cz
Černé lyonské akordy s bílou
Přísně geometrické linie, beton, sklo a terasu s bazénem a výhledem na město pod ní nabízí tato půvabná vila. Originální prosklený dům je zavěšený na jednom z lyonských kopců. Město vypadá, jako by bylo této krásné vile, vyznačující se prostými liniemi, prosklenými stěnami a promyšlenou čistotou, schouleno u nohou. Vystavěl ji lyonský Atelier Vera &
6G síť: Kdy přijde a co od ní můžeme čekat?
21stoleti.cz
6G síť: Kdy přijde a co od ní můžeme čekat?
Latence v řádu mikrosekund, rychlost přenosu dat 1 terabit za sekundu, mobilní síť čtyřikrát rychlejší než úder blesku – zní to jako hudba budoucnosti? Zatím ano, technologie 6G je ale momentálně ve v
Tajemno kolem milence Stehlíkové
nasehvezdy.cz
Tajemno kolem milence Stehlíkové
Herečka Markéta Stehlíková (40) z Ulice prožívá velké změny. Nejenže si nechala ostříhat své dlouhé vlasy, mluví se také o novém muži. A ne nadarmo se říká, že návštěva kadeřníka u žen se životním
Sváteční menu – Valentýn: Konfitovaná kachní stehna
nejsemsama.cz
Sváteční menu – Valentýn: Konfitovaná kachní stehna
Jako hlavní chod se hodí šťavnaté kachní stehýnko s dozlatova vypečenou křupavou kůrkou. Konfitování je pomalé pečení, proto si je připravte s předstihem. Potřebujete: ✿ 4 kachní stehna ✿ 4 stroužky česneku ✿ 3 snítky tymiánu ✿ 50 g mořské soli ✿ 1 lžičku mletého bílého pepře ✿ 600 g kachního sádla ✿ 400 ml drůbežího
Klášter Kladruby: Chrám, ve kterém kreslí světlo
epochanacestach.cz
Klášter Kladruby: Chrám, ve kterém kreslí světlo
Klášterní areál v Kladrubech je dokladem toho, že výjimečné památky mohou vzniknout i stranou královských dvorů a metropolí. Ale působení největších architektů své doby nás přesvědčí, že tohle místo vždycky platilo za prestižní. Už ve 11. století to v Čechách chodívalo podobně jako dnes. Většina politického, společenského i ekonomického života se odehrávala především v Praze a několika dalších
Šestý smysl zvířat: Vycítí smrt i blížící se nebezpečí?
enigmaplus.cz
Šestý smysl zvířat: Vycítí smrt i blížící se nebezpečí?
Zvířata jsou stále z velké části nepochopenými tvory. Umí totiž údajně vycítit blížící se katastrofy, přicházející smrt, ale i předvídat běžné události, například výsledek sportovního utkání. Údajně t
Židé ve středověku: Zaplaťte, nebo odejděte!
epochaplus.cz
Židé ve středověku: Zaplaťte, nebo odejděte!
Být Židem nebyl ve středověku žádný med. Obviňování z rituálních vražd či třeba ze znesvěcování hostií bylo téměř na denním pořádku. Tu a tam se některý panovník rozhodl, že je třeba se s Židy vypořádat tak, že budou z jeho země vyhnáni. Nucený exodus byl doprovázen zabavováním majetku a stále novým a novým vyžadováním výkupného.
Jak si užít luxusní víkend ve dvou?
iluxus.cz
Jak si užít luxusní víkend ve dvou?
Každý pár někdy potřebuje upustit páru a užít si společný čas mimo domov. Potřebujete si vyjet někam, kde nebudete myslet na špinavé nádobí ani prádlo v sušičce. Právě proto byste si jednou za čas
Vévoda z Marlborough spadl do hnoje
historyplus.cz
Vévoda z Marlborough spadl do hnoje
Dveře se bez předchozího zaklepání otevřou a v nich stojí anglický král Karel II. Přišel navštívit svou milenku Barbaru Villiersovou. Jaké je to ale pro panovníka překvapení, když ve stejnou chvíli z její postele vyskočí nahý John Churchill a komnatu ve třetím patře královského paláce opustí oknem. Jeho pád zbrzdí příhodně složená hromada hnoje…