Možná jste jí ještě nedali šanci, ne proto, že byste nechtěli, ale prostě nevíte, co s ní. Ono není divu, na trhu s moukami roztrhl pytel a vyznat se v nich úplně lehké není.
Ale vyzkoušet pohankovou mouku smysl má, protože kromě skoro všestranného použití má i další výhody. Například zdravotní.
*Má nízký glykemický index, což znamená, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.
*Obsahuje mnoho důležitých minerálních látek, například draslík, fosfor, vápník, železo, i vitamínů, z nichž nejdůležitější jsou vitamíny skupiny B a rutin, který má vrací pružnost cévám.
*Obsahuje vlákninu, která pomáhá trávení a dokáže dobře zasytit.
Jak s ní v kuchyni?
Dobře se s ní pracuje a dá se říci, že se hodí téměř vše. Protože je částečně lepivá, můžete v některých receptech vynechat vejce. Má ale i své zvláštnosti. Třeba chuť, kterou někteří nazývají oříšková, jiným trochu vadí. Také se nehodí do všech receptů.
Nedoporučuje se tam, kde chcete zachovat tradiční chuť a světlou barvu. To se týká zejména bílých smetanových omáček, ale také některých moučníků ze žlutého těsta. Naopak dokonale zapadne receptů, kde se používá více koření.
Ideálně s ní můžete zahustit bramborové, houbové či luštěninové polévky, gulášovou či dršťkovou, různé karbanátky či slané placky, z moučníků se hodí do perníků nebo tmavých bábovek, ale i do palačinek, lívanců.
Je bezlepková
Takže je ideální pro lidi, kteří trpí celiakií, ale i pro ty, kterým částečně bezlepkové stravování dělá prostě dobře na trávení. Ale musíte sáhnout po 100% bezlepkové pohankové mouce.
Pokud držíte bezlepkovou dietu a máte alergii na lepek musíte si pohlídat, aby na výrobku nebylo napsáno, že může obsahovat stopy lepku. Tehdy se totiž mele ve stejném mlýně jako ostatní obiloviny, takže opravdu může minimum lepku obsahovat.
Jakou koupit?
Seženete ji jak v jemně mletou, tak hrubou a použít ji můžete stejně jako obyčejnou pšeničnou mouku. Pokud ji chcete teprve vyzkoušet, možná pro vás bude snazší začít hladkou, která má jemnější chuť, nebo jí můžete použít v receptu jenom část.
Ostatně tak to také někteří kuchaři doporučují a to nejen kvůli zvláštní chuti. U sladkého pečení je to výhodné i proto, že přece jen výsledek s použitím 100% pohankové mouky bývá sušší, než byste si přáli. A jak vybrat poměr?
Třeba do palačinek zkuste přidat pohankovou a obyčejnou 1:1, do buchet dejte jen třetinu pohankové, stejně jako když děláte muffiny. Samozřejmě, až ji vyzkoušíte, můžete si recepty upravit podle svých vlastních preferencí nebo zkusit různě experimentovat.
Dá se vyrobit doma
Kdyby se vám ji nechtělo kupovat, nebo máte rádi kuchyňské experimenty, klidně to zkuste. Není na tom nic složitého. Potřebovat budete jen silný mixér a pohanku. Způsoby jsou dva.
Jednodušší
Pohanku nasypte do mixéru a rozmixujte na prášek. Bude to trvat asi 5 minut. Během mixování občas zastavte, a mouku promíchejte. Hotovou mouku pak prosejte přes jemné sítko. Hrubší kousky, které v sítu zbydou, znovu ještě rozmixujte a přidejte k mouce.
Uložte ji do dobře těsnící dózy. Někteří radí mouku uchovávat v lednici. Lepším řešením je ale umlít si vždycky jen tolik mouky, kterou právě potřebujete.
Složitější
Pohanku namočte do vody a nechte naklíčit. Jakmile začne klíčit, tedy asi po dvou dnech, rozprostřete klíčky na pečicí papír, dejte do trouby a při nízké teplotě je usušte. Suché pak opět rozmixujte jako v předchozím případě.
Víte že…
…je pohanka setá je stará kulturní plodina? Z botanického hlediska není pravou obilovinou, ale spíše tzv. Pseudocereálií Pochází ze střední Asie a odtud rozšířila do Japonska, Evropy i do Severní Ameriky?
Na naše území prý doputovala z Ruska a pěstovala se už ve 12. století. Pak jsme na ni trochu pozapomněli, ale v současnosti ji propagují všichni odborníci na výživu. V Německu a Rakousku je dokonce považována za léčivou rostlinu.
V Japonsku se z ní připravují známé nudle soba, připravují i extrakty ze sušených rostlin.

Olivové placky
100 g zelených oliv, 50 g sušených rajčat v oleji, 100 g cizrny z plechovky, 200 g celozrnné špaldové mouky hladké, 170 g celozrnné pohankové mouky, 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 1 lžička sušeného oregana, 3 lžíce olivového oleje, 300 g bílého jogurtu, 1 lžička soli
1) Troubu předehřejte na 200 °C.
2) Olivy se sušenými rajčaty nasekejte najemno a ve větší míse smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi.
3) Ze směsi vytvořte těsto a rozdělte ho na 8 stejných dílů.
4) Pomoučněte si vál a z připravených dílů těsta na něm rozválejte placky vysoké asi 1 cm.
5) Plech vyložte pečicím papírem, rozmístěte na něj placky a pečte cca 15 minut při 190–200 °C.

Karbanátky trochu jinak
Na karbanátky: 120 g naklíčené pohanky, 50 g pohankové mouky hladké, 2 celá vejce, sůl, pepř, sušený česnek, majoránka, mletý kmín, 50 g strouhaného sýra, 1 rozetřený česnek, 30 g sušených rajčat (bez oleje)
1) Pohanku uvařte do měkka, přidejte mouku, vejce, sýr a koření. Rajčata nakrájejte na malé kousky, přidejte do směsi a dobře promíchejte.
2) Vytvořte karbanátky a opečte je na přepuštěném másle nebo oleji. Můžete je udělat i nasucho v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem. Ale s trochou tuku jsou lepší.
3) Ke karbanátkům se hodí zeleninový salát a některý dip.

Borůvkové řezy
Na těsto: 2 vejce střední velikosti, 200 g krupicového cukru, 100 ml kokosového oleje, 400 ml plnotučného mléka, 150 g jáhlové mouky, 150 g pohankové mouky, 200 g rýžové mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 120–150 g očištěných a nastrouhaných jablek
Na borůvkový krém: 500 g mražených borůvek, 200 g moučkového cukru, 500 g plnotučného tvarohu, 400 ml smetany 33 %
1) Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, pak přidejte olej a mléko a krátce prošlehejte. Ve druhé misce promíchejte všechny mouky s práškem do pečiva, nasypte je k ostatním ingrediencím a řádně promíchejte. Nakonec můžeme přidat jablka.
2) Pečte v troubě předehřáté na 160 °C. Borůvky povařte do změknutí, pak je rozmixujte dohladka a přes jemné sítko je přeceďte zpátky do hrnce. Povařte tak dlouho, až vznikne hustý gel.
4) Rozvar nechte zchladit v lednici. Na závěr vyšlehejte tvarohy a smetanu s cukrem a borůvkami, vše musí být řádně vychlazené.
5) Krém naneste na vychladlé těsto a nechte v lednici pořádně uležet.
Rajčatové muffiny
150 g mozzarelly, 200 g cherry rajčátek naložených v oleji, 250 g pohankové mouky (nebo 150 g hladké a 100 g pohankové, sůl, pepř, čerstvá bazalka, 1 lžička jedlé sody (nebo prášku do pečiva), 4 lžíce oleje, 2 vejce, 200 g bílého jogurtu, 3 lžíce mléka
1) Nejdříve předehřejte troubu na 170 °C. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
2) Mozzarellu nahrubo nastrouhejte, rajčátka nechte okapat a pokrájejte na malé kousky.
3) Do jedné mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte pepř a nasekanou bazalku.
4) Ve druhé míse smíchejte mléko, jogurt, vejce a olej, nalijte do mísy s moukou a sodou a dobře promíchejte. Přidejte pokrájená rajčata a nastrouhanou mozzarellu.
5) Těsto rozdělte do košíčků nebo přímo do formy na muffiny. Plňte jen do jedné třetiny, protože vyběhnou.
6) Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut.
7) Hotové muffiny nechte pár minut chladnout. Poté košíčky vyndejte z formiček a nechte chladnout na mřížce.

Palačinky s džemem
500 ml mléka, 1 vejce, 200 g pohankové hladké mouky, špetka soli, 1 lžička třtinového cukru, višňový džem (můžete ale použít jakýkoliv, který máte rádi)
1) Smíchejte mléko, vejce a přisypte pohankovou mouku. Přidejte sůl, cukr a dobře prošlehejte.
2) Nechte alespoň 10 minut odpočinout.
3) Vymažte pánev lehce olejem a usmažte tenké palačinky. Hotové stočte, potřete džemem a podávejte.
Rajčatový tarte tatin
150 g hladké pohankové mouky, 350 g cherry rajčat, 1 lžíce třtinového cukru, 105 g másla, 1 stroužek česneku, 2 lžičky bílého vinného octa, 1 lžička oregana, 1 lžíce čerstvých posekaných bylinek (oregano, tymián, rozmarýn), 2 lžíce studené vody, sůl, pepř
1) Z mouky, másla, soli, oregana a 2 lžic vody vypracujte těsto. Zabalte do fólie a dejte na 15 minut ztuhnout do lednice.
2) Rajčata rozpulte. Na pánvi rozpusťte 25 g másla, přidejte třtinový cukr a nechte za stálého míchání zkaramelizovat. Pánev sejměte z plamene, do karamelu vložte rajčata, rozdrcený česnek a přidejte vinný ocet a opatrně promíchejte. Vraťte zpátky na sporák a restujte na středním plameni asi 4 minuty.
3) Poté rajčata přendejte do zapékací mísy o průměru 27 cm, tak aby byla řezem dolů a přelijte je šťávou z pánve.
4) Z těsta vyválejte plát trochu větší než je průměr zapékací mísy. Rajčata překryjte těstem, okraje trochu zahněte dovnitř. Pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Po upečení nechte koláč pět minut odpočinout a potom ho vyklopte z mísy.