Domů     Pohanková mouka se hodí na leccos
Pohanková mouka se hodí na leccos
29.7.2025

Možná jste jí ještě nedali šanci, ne proto, že byste nechtěli, ale prostě nevíte, co s ní. Ono není divu, na trhu s moukami roztrhl pytel a vyznat se v nich úplně lehké není.

Ale vyzkoušet pohankovou mouku smysl má, protože kromě skoro všestranného použití má i další výhody. Například zdravotní.

*Má nízký glykemický index, což znamená, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

*Obsahuje mnoho důležitých minerálních látek, například draslík, fosfor, vápník, železo, i vitamínů, z nichž nejdůležitější jsou vitamíny skupiny B a rutin, který má vrací pružnost cévám.

*Obsahuje vlákninu, která pomáhá trávení a dokáže dobře zasytit.

Jak s ní v kuchyni?

Dobře se s ní pracuje a dá se říci, že se hodí téměř vše. Protože je částečně lepivá, můžete v některých receptech vynechat vejce. Má ale i své zvláštnosti. Třeba chuť, kterou někteří nazývají oříšková, jiným trochu vadí. Také se nehodí do všech receptů.

Nedoporučuje se tam, kde chcete zachovat tradiční chuť a světlou barvu. To se týká zejména bílých smetanových omáček, ale také některých moučníků ze žlutého těsta. Naopak dokonale zapadne receptů, kde se používá více koření.

Ideálně s ní můžete zahustit bramborové, houbové či luštěninové polévky, gulášovou či dršťkovou, různé karbanátky či slané placky, z moučníků se hodí do perníků nebo tmavých bábovek, ale i do palačinek, lívanců.

Je bezlepková

Takže je ideální pro lidi, kteří trpí celiakií, ale i pro ty, kterým částečně bezlepkové stravování dělá prostě dobře na trávení. Ale musíte sáhnout po 100% bezlepkové pohankové mouce.

Pokud držíte bezlepkovou dietu a máte alergii na lepek musíte si pohlídat, aby na výrobku nebylo napsáno, že může obsahovat stopy lepku. Tehdy se totiž mele ve stejném mlýně jako ostatní obiloviny, takže opravdu může minimum lepku obsahovat.

Jakou koupit?

Seženete ji jak v jemně mletou, tak hrubou a použít ji můžete stejně jako obyčejnou pšeničnou mouku. Pokud ji chcete teprve vyzkoušet, možná pro vás bude snazší začít hladkou, která má jemnější chuť, nebo jí můžete použít v receptu jenom část.

Ostatně tak to také někteří kuchaři doporučují a to nejen kvůli zvláštní chuti. U sladkého pečení je to výhodné i proto, že přece jen výsledek s použitím 100% pohankové mouky bývá sušší, než byste si přáli. A jak vybrat poměr?

Třeba do palačinek zkuste přidat pohankovou a obyčejnou 1:1, do buchet dejte jen třetinu pohankové, stejně jako když děláte muffiny. Samozřejmě, až ji vyzkoušíte, můžete si recepty upravit podle svých vlastních preferencí nebo zkusit různě experimentovat.

Dá se vyrobit doma

Kdyby se vám ji nechtělo kupovat, nebo máte rádi kuchyňské experimenty, klidně to zkuste. Není na tom nic složitého. Potřebovat budete jen silný mixér a pohanku. Způsoby jsou dva.

Jednodušší

Pohanku nasypte do mixéru a rozmixujte na prášek. Bude to trvat asi 5 minut. Během mixování občas zastavte, a mouku promíchejte. Hotovou mouku pak prosejte přes jemné sítko. Hrubší kousky, které v sítu zbydou, znovu ještě rozmixujte a přidejte k mouce.

Uložte ji do dobře těsnící dózy. Někteří radí mouku uchovávat v lednici. Lepším řešením je ale umlít si vždycky jen tolik mouky, kterou právě potřebujete.

Složitější

Pohanku namočte do vody a nechte naklíčit. Jakmile začne klíčit, tedy asi po dvou dnech, rozprostřete klíčky na pečicí papír, dejte do trouby a při nízké teplotě je usušte. Suché pak opět rozmixujte jako v předchozím případě.

Víte že…

…je pohanka setá je stará kulturní plodina? Z botanického hlediska není pravou obilovinou, ale spíše tzv. Pseudocereálií Pochází ze střední Asie a odtud rozšířila do Japonska, Evropy i do Severní Ameriky?

Na naše území prý doputovala z Ruska a pěstovala se už ve 12. století. Pak jsme na ni trochu pozapomněli, ale v současnosti ji propagují všichni odborníci na výživu. V Německu a Rakousku je dokonce považována za léčivou rostlinu.

V Japonsku se z ní připravují známé nudle soba, připravují i extrakty ze sušených rostlin.

Olivové placky

100 g zelených oliv, 50 g sušených rajčat v oleji, 100 g cizrny z plechovky, 200 g celozrnné špaldové mouky hladké, 170 g celozrnné pohankové mouky, 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 1 lžička sušeného oregana, 3 lžíce olivového oleje, 300 g bílého jogurtu, 1 lžička soli

1) Troubu předehřejte na 200 °C.

2) Olivy se sušenými rajčaty nasekejte najemno a ve větší míse smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi.

3) Ze směsi vytvořte těsto a rozdělte ho na 8 stejných dílů.

4) Pomoučněte si vál a z připravených dílů těsta na něm rozválejte placky vysoké asi 1 cm.

5) Plech vyložte pečicím papírem, rozmístěte na něj placky a pečte cca 15 minut při 190–200 °C.

Karbanátky trochu jinak

Na karbanátky: 120 g naklíčené pohanky, 50 g pohankové mouky hladké, 2 celá vejce, sůl, pepř, sušený česnek, majoránka, mletý kmín, 50 g strouhaného sýra, 1 rozetřený česnek, 30 g sušených rajčat (bez oleje)

1) Pohanku uvařte do měkka, přidejte mouku, vejce, sýr a koření. Rajčata nakrájejte na malé kousky, přidejte do směsi a dobře promíchejte.

2) Vytvořte karbanátky a opečte je na přepuštěném másle nebo oleji. Můžete je udělat i nasucho v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem. Ale s trochou tuku jsou lepší.

3) Ke karbanátkům se hodí zeleninový salát a některý dip.

Borůvkové řezy

Na těsto: 2 vejce střední velikosti, 200 g krupicového cukru, 100 ml kokosového oleje, 400 ml plnotučného mléka, 150 g jáhlové mouky, 150 g pohankové mouky, 200 g rýžové mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 120–150 g očištěných a nastrouhaných jablek

Na borůvkový krém: 500 g mražených borůvek, 200 g moučkového cukru, 500 g plnotučného tvarohu, 400 ml smetany 33 %

1) Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, pak přidejte olej a mléko a krátce prošlehejte. Ve druhé misce promíchejte všechny mouky s práškem do pečiva, nasypte je k ostatním ingrediencím a řádně promíchejte. Nakonec můžeme přidat jablka.

2) Pečte v troubě předehřáté na 160 °C. Borůvky povařte do změknutí, pak je rozmixujte dohladka a přes jemné sítko je přeceďte zpátky do hrnce. Povařte tak dlouho, až vznikne hustý gel.

4) Rozvar nechte zchladit v lednici. Na závěr vyšlehejte tvarohy a smetanu s cukrem a borůvkami, vše musí být řádně vychlazené.

5) Krém naneste na vychladlé těsto a nechte v lednici pořádně uležet.

Rajčatové muffiny

150 g mozzarelly, 200 g cherry rajčátek naložených v oleji, 250 g pohankové mouky (nebo 150 g hladké a 100 g pohankové, sůl, pepř, čerstvá bazalka, 1 lžička jedlé sody (nebo prášku do pečiva), 4 lžíce oleje, 2 vejce, 200 g bílého jogurtu, 3 lžíce mléka

1) Nejdříve předehřejte troubu na 170 °C. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.

2) Mozzarellu nahrubo nastrouhejte, rajčátka nechte okapat a pokrájejte na malé kousky.

3) Do jedné mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte pepř a nasekanou bazalku.

4) Ve druhé míse smíchejte mléko, jogurt, vejce a olej, nalijte do mísy s moukou a sodou a dobře promíchejte. Přidejte pokrájená rajčata a nastrouhanou mozzarellu.

5) Těsto rozdělte do košíčků nebo přímo do formy na muffiny. Plňte jen do jedné třetiny, protože vyběhnou.

6) Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut.

7) Hotové muffiny nechte pár minut chladnout. Poté košíčky vyndejte z formiček a nechte chladnout na mřížce.

Palačinky s džemem

500 ml mléka, 1 vejce, 200 g pohankové hladké mouky, špetka soli, 1 lžička třtinového cukru, višňový džem (můžete ale použít jakýkoliv, který máte rádi)

1) Smíchejte mléko, vejce a přisypte pohankovou mouku. Přidejte sůl, cukr a dobře prošlehejte.

2) Nechte alespoň 10 minut odpočinout.

3) Vymažte pánev lehce olejem a usmažte tenké palačinky. Hotové stočte, potřete džemem a podávejte.

Rajčatový tarte tatin

150 g hladké pohankové mouky, 350 g cherry rajčat, 1 lžíce třtinového cukru, 105 g másla, 1 stroužek česneku, 2 lžičky bílého vinného octa, 1 lžička oregana, 1 lžíce čerstvých posekaných bylinek (oregano, tymián, rozmarýn), 2 lžíce studené vody, sůl, pepř

1) Z mouky, másla, soli, oregana a 2 lžic vody vypracujte těsto. Zabalte do fólie a dejte na 15 minut ztuhnout do lednice.

2) Rajčata rozpulte. Na pánvi rozpusťte 25 g másla, přidejte třtinový cukr a nechte za stálého míchání zkaramelizovat. Pánev sejměte z plamene, do karamelu vložte rajčata, rozdrcený česnek a přidejte vinný ocet a opatrně promíchejte. Vraťte zpátky na sporák a restujte na středním plameni asi 4 minuty.

3) Poté rajčata přendejte do zapékací mísy o průměru 27 cm, tak aby byla řezem dolů a přelijte je šťávou z pánve.

4) Z těsta vyválejte plát trochu větší než je průměr zapékací mísy. Rajčata překryjte těstem, okraje trochu zahněte dovnitř. Pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Po upečení nechte koláč pět minut odpočinout a potom ho vyklopte z mísy.

Foto: Shutterstok, labeta.cz
Předchozí článek
Další článek
Související články
21.7.2025
Prostor pod dřezem se často stává nepřehledným místem s odpadkovým košem a úklidovými prostředky. Co se s tím dá udělat a jak to změnit? Také se vám stává, že ať se snažíte sebevíc, skříňka pod dřezem se chová jako zakletá? Ne a ne ji uklidit podle svých představ… Jestli je to tím, že v těchto místech „překáží“ spodek dřezu a odpadní trubky, nebo proto, že sem nejčastěji schováváme koš s odpadky,
8.7.2025
Chalupářský pokrm, se kterým potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu. A s paprikou si ho ještě více oblíbíte! Ingredience 1 lžíce oleje 4 špekáčky 2 cibule 1 mrkev 1 červená paprika 3 stroužky česneku 2 lžíce rajského protlaku 1 lžíce kmínu 4 bobkové listy 2 lžíce mleté uzené papriky 8 brambor 3 rajčata sůl pepř hrst libečku Postup Na oleji orestujte nakrájené špekáčky a d
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
reklama
Šikovné tipy
Ze staré stoličky nová
Staré bytelné kousky nábytku vydrží mnoho let. Jen je potřeba dát jim po čase nový kabát. A když už budete renovovat, přidejte i umělecký prvek. Nevadí, když neumíte malovat. Opotřebovanou stoličku určitě nevyhazujte. Můžete si z ní udělat praktický kousek do předsíně. Připravte si: smirkový papír * tmel * barvu na dřevo ve dvou odstínech […]
Vodní dráček, zvířátko jako z pohádky
Snad každé dítě se aspoň jednou zasní, jaké by to bylo mít doma draka. Fantazie se může stát skutečností, když vnoučatům, dětem nebo klidně sami sobě domů pořídíte zvířátko, kterému se pro jeho vzhled přezdívá vodní dráček. Nazývá se axolotl mexický a jde o poměrně nenáročného středně velkého ocasatého obojživelníka, jemuž se říká také chodící […]
Když chcete zabavit tvořivé ruce
Pak budete potřebovat tři věci: nápad, návod a materiál. Nic z toho se neshání snadno, proto jsme pro vás dali dohromady hrst užitečných tipů. KLUBÍČKA, JEHLICE A HÁČKY Pletení se v posledních letech stalo velkou módou, ale časy, kdy se znalosti pletařských technik předávaly z matky na dceru, jsou ty tam. A zajít si jen […]
Když konturování, tak podle tvaru obličeje
Konturování je jednou z nejužitečnějších metod make-upu a vyplatí se ji naučit. Dokáže totiž vytvořit iluzi ideálního tvaru obličeje. Konturování vlastně napodobuje efekt světla a stínu: Světlem vytahuje líbivé rysy obličeje a tmavšími tóny zatlačuje do pozadí ty méně povedené. A protože každá tvář je originál, neexistuje jeden univerzální postup, jak si konturováním dodat na […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Proč je rakovina srdce naštěstí velmi vzácná?
21stoleti.cz
Proč je rakovina srdce naštěstí velmi vzácná?
Rakovina se může vyvinout kdekoliv v těle, protože každá tkáň či orgán se skládá z miliard buněk a jejich nekontrolovatelným dělením může dojít k rozvoji rakovinného bujení. Existují však části těla,
Tajemství agrosymbolů: Od jednoduchých kruhů ke složitým systémům
enigmaplus.cz
Tajemství agrosymbolů: Od jednoduchých kruhů ke složitým systémům
V 70. letech minulého století začínají lidé monitorovat agrosymboly. Tehdy jsou v polích zaznamenávány především jednoduché útvary ve tvaru kruhu nebo elipsy. Z nich se však agrosymboly postupem ča
Orient Express zaparkoval v Římě
epochalnisvet.cz
Orient Express zaparkoval v Římě
Slavná železniční značka, jež vozila špičky aristokracie i hvězdy filmového plátna, se poprvé v historii pustila do hotelového byznysu. A jak se dalo předpokládat, výsledek vás nenechá chladnými. V barokním paláci s překrásnými apartmá se i vaše sny budou chtít zdržet o pár nocí navíc.   Místo, které si pro svůj hotelový debut vybral Orient
Žárlivost mi ničí štěstí!
skutecnepribehy.cz
Žárlivost mi ničí štěstí!
Znaly jsme se od školy a byly jsme kamarádky na život a na smrt. Nikdy by mě nenapadlo, že mi nepřeje můj kousek štěstí. Seděly jsme spolu od základky a hned jsme se staly nejlepšími kamarádkami. Protože měla přísné rodiče, kteří ji nikam nechtěli pouštět, dělala jsem jí často alibi. Udělala ze mě spolupachatele Když jednou moji
Melounový džem
nejsemsama.cz
Melounový džem
Džem z vodního melounu je netradiční pochutinou, která překvapí svou skvělou chutí. K zavařování je nejvhodnější ještě nedozrálý meloun. Potřebujete: ✿ 2 kg melounové dužiny ✿ 400 g třtinového cukru ✿ 2 citrony ✿ 4 balení ovocného pektinu ✿ hrst malin 1. Z melounu vydlabejte dužinu, zbavte ji jadérek a nakrájejte na menší kousky. Odvažte 2 kg, dejte je do
Batáty jako zdravá mňamka na talíři
tisicereceptu.cz
Batáty jako zdravá mňamka na talíři
Určitě jste je v některém obchodě už zahlédli. Nevypadají zase tak lákavě, ale možná, až je vyzkoušíte, nebudete litovat. Sladké brambory (povijnice batátová) pocházejí ze Střední Ameriky z oblasti
Tradwifes: Návrat „dokonalých“ hospodyněk aneb Nový trend, který ovládl sociální sítě
epochaplus.cz
Tradwifes: Návrat „dokonalých“ hospodyněk aneb Nový trend, který ovládl sociální sítě
Na sociálních sítích, především TikToku, se šíří trend, který velebí roli tradiční manželky. Ta se stará o domácnost, děti a manžela, vaření a uklízení ji dokonale naplňují, a ještě přitom perfektně vypadá. Fenomén vyvolává obdiv milionů sledujících, stejně jako kritiku. Dorazí i k nám do České republiky, nebo je jeho podstata příliš vzdálená naší realitě?
Faraoni v oáze Fajjúm: Vybudovali tu i obří labyrint?
historyplus.cz
Faraoni v oáze Fajjúm: Vybudovali tu i obří labyrint?
Faraon se rozhlíží po okolí a kochá se výhledem na oázu Fajjúm. To, co zde spolu s předky dokázali vybudovat, je neskutečná nádhera. Nejenom pozlátko je však důležité. Zdejší půda navíc dokáže zasytit hodně hladových krků, a to ještě mnoho let po Amenemhetově smrti.   Nezkrotný Nil každoročně ukazuje svou sílu. Rozbouřené vody se nezastaví
Bydlení s pocitem volnosti mořeplavců
rezidenceonline.cz
Bydlení s pocitem volnosti mořeplavců
Skalnaté pobřeží Indického oceánu inspirovalo tvůrce ze studia SAOTA k vytvoření rezidence, jež svým tvaroslovím i použitými materiály ctí krásu tamější neporušené přírody. Fascinující luxus, sochařská dokonalost, strohost interiéru 3. tisíciletí – to vše nás napadá, když vstupujeme do rezidence vybudované na skalním útesu na pobřeží Indického oceánu. Panenský pozemek v zátoce nazvané prostě Cove
Sicílie, tam se žije!
epochanacestach.cz
Sicílie, tam se žije!
Láká vás vyrazit na Sicílii? Už staří Římané věřili, že právě tam, v jícnu sopky Etny, bydlí bůh ohně – kovář Vulcanus. Buší do kovadliny a tím vyvolává zemětřesení, které pak zase utišuje. Udělejte si sem výlet a přesvědčte se na vlastní oči. Navzdory občasným otřesům země se na Sicílii výborně uchovaly starověké antické památky. Třeba
Obrat a veselka Pawlowské na spadnutí?
nasehvezdy.cz
Obrat a veselka Pawlowské na spadnutí?
Platí snad i v tomto případě rčení „každé zlo k něčemu dobré“? Spisovatelka a moderátorka Halina Pawlowská (70) bojuje s obrovskými zdravotními problémy. Nyní dokonce má být závislá na kyslíkové ma
Aplikace Molecula usnadní orientaci v lécích
iluxus.cz
Aplikace Molecula usnadní orientaci v lécích
Česká technologická skupina Channel Lab uvádí na trh aplikaci Molecula. Nástroj má usnadnit užívání a dávkování léků v rodině, ohlídá i nežádoucí interakce. Brzy nabídne i kontrolu kvality potravinový