Domů     Pohanková mouka se hodí na leccos
Pohanková mouka se hodí na leccos
29.7.2025

Možná jste jí ještě nedali šanci, ne proto, že byste nechtěli, ale prostě nevíte, co s ní. Ono není divu, na trhu s moukami roztrhl pytel a vyznat se v nich úplně lehké není.

Ale vyzkoušet pohankovou mouku smysl má, protože kromě skoro všestranného použití má i další výhody. Například zdravotní.

*Má nízký glykemický index, což znamená, že pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

*Obsahuje mnoho důležitých minerálních látek, například draslík, fosfor, vápník, železo, i vitamínů, z nichž nejdůležitější jsou vitamíny skupiny B a rutin, který má vrací pružnost cévám.

*Obsahuje vlákninu, která pomáhá trávení a dokáže dobře zasytit.

Jak s ní v kuchyni?

Dobře se s ní pracuje a dá se říci, že se hodí téměř vše. Protože je částečně lepivá, můžete v některých receptech vynechat vejce. Má ale i své zvláštnosti. Třeba chuť, kterou někteří nazývají oříšková, jiným trochu vadí. Také se nehodí do všech receptů.

Nedoporučuje se tam, kde chcete zachovat tradiční chuť a světlou barvu. To se týká zejména bílých smetanových omáček, ale také některých moučníků ze žlutého těsta. Naopak dokonale zapadne receptů, kde se používá více koření.

Ideálně s ní můžete zahustit bramborové, houbové či luštěninové polévky, gulášovou či dršťkovou, různé karbanátky či slané placky, z moučníků se hodí do perníků nebo tmavých bábovek, ale i do palačinek, lívanců.

Je bezlepková

Takže je ideální pro lidi, kteří trpí celiakií, ale i pro ty, kterým částečně bezlepkové stravování dělá prostě dobře na trávení. Ale musíte sáhnout po 100% bezlepkové pohankové mouce.

Pokud držíte bezlepkovou dietu a máte alergii na lepek musíte si pohlídat, aby na výrobku nebylo napsáno, že může obsahovat stopy lepku. Tehdy se totiž mele ve stejném mlýně jako ostatní obiloviny, takže opravdu může minimum lepku obsahovat.

Jakou koupit?

Seženete ji jak v jemně mletou, tak hrubou a použít ji můžete stejně jako obyčejnou pšeničnou mouku. Pokud ji chcete teprve vyzkoušet, možná pro vás bude snazší začít hladkou, která má jemnější chuť, nebo jí můžete použít v receptu jenom část.

Ostatně tak to také někteří kuchaři doporučují a to nejen kvůli zvláštní chuti. U sladkého pečení je to výhodné i proto, že přece jen výsledek s použitím 100% pohankové mouky bývá sušší, než byste si přáli. A jak vybrat poměr?

Třeba do palačinek zkuste přidat pohankovou a obyčejnou 1:1, do buchet dejte jen třetinu pohankové, stejně jako když děláte muffiny. Samozřejmě, až ji vyzkoušíte, můžete si recepty upravit podle svých vlastních preferencí nebo zkusit různě experimentovat.

Dá se vyrobit doma

Kdyby se vám ji nechtělo kupovat, nebo máte rádi kuchyňské experimenty, klidně to zkuste. Není na tom nic složitého. Potřebovat budete jen silný mixér a pohanku. Způsoby jsou dva.

Jednodušší

Pohanku nasypte do mixéru a rozmixujte na prášek. Bude to trvat asi 5 minut. Během mixování občas zastavte, a mouku promíchejte. Hotovou mouku pak prosejte přes jemné sítko. Hrubší kousky, které v sítu zbydou, znovu ještě rozmixujte a přidejte k mouce.

Uložte ji do dobře těsnící dózy. Někteří radí mouku uchovávat v lednici. Lepším řešením je ale umlít si vždycky jen tolik mouky, kterou právě potřebujete.

Složitější

Pohanku namočte do vody a nechte naklíčit. Jakmile začne klíčit, tedy asi po dvou dnech, rozprostřete klíčky na pečicí papír, dejte do trouby a při nízké teplotě je usušte. Suché pak opět rozmixujte jako v předchozím případě.

Víte že…

…je pohanka setá je stará kulturní plodina? Z botanického hlediska není pravou obilovinou, ale spíše tzv. Pseudocereálií Pochází ze střední Asie a odtud rozšířila do Japonska, Evropy i do Severní Ameriky?

Na naše území prý doputovala z Ruska a pěstovala se už ve 12. století. Pak jsme na ni trochu pozapomněli, ale v současnosti ji propagují všichni odborníci na výživu. V Německu a Rakousku je dokonce považována za léčivou rostlinu.

V Japonsku se z ní připravují známé nudle soba, připravují i extrakty ze sušených rostlin.

Olivové placky

100 g zelených oliv, 50 g sušených rajčat v oleji, 100 g cizrny z plechovky, 200 g celozrnné špaldové mouky hladké, 170 g celozrnné pohankové mouky, 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 1 lžička sušeného oregana, 3 lžíce olivového oleje, 300 g bílého jogurtu, 1 lžička soli

1) Troubu předehřejte na 200 °C.

2) Olivy se sušenými rajčaty nasekejte najemno a ve větší míse smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi.

3) Ze směsi vytvořte těsto a rozdělte ho na 8 stejných dílů.

4) Pomoučněte si vál a z připravených dílů těsta na něm rozválejte placky vysoké asi 1 cm.

5) Plech vyložte pečicím papírem, rozmístěte na něj placky a pečte cca 15 minut při 190–200 °C.

Karbanátky trochu jinak

Na karbanátky: 120 g naklíčené pohanky, 50 g pohankové mouky hladké, 2 celá vejce, sůl, pepř, sušený česnek, majoránka, mletý kmín, 50 g strouhaného sýra, 1 rozetřený česnek, 30 g sušených rajčat (bez oleje)

1) Pohanku uvařte do měkka, přidejte mouku, vejce, sýr a koření. Rajčata nakrájejte na malé kousky, přidejte do směsi a dobře promíchejte.

2) Vytvořte karbanátky a opečte je na přepuštěném másle nebo oleji. Můžete je udělat i nasucho v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem. Ale s trochou tuku jsou lepší.

3) Ke karbanátkům se hodí zeleninový salát a některý dip.

Borůvkové řezy

Na těsto: 2 vejce střední velikosti, 200 g krupicového cukru, 100 ml kokosového oleje, 400 ml plnotučného mléka, 150 g jáhlové mouky, 150 g pohankové mouky, 200 g rýžové mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 120–150 g očištěných a nastrouhaných jablek

Na borůvkový krém: 500 g mražených borůvek, 200 g moučkového cukru, 500 g plnotučného tvarohu, 400 ml smetany 33 %

1) Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, pak přidejte olej a mléko a krátce prošlehejte. Ve druhé misce promíchejte všechny mouky s práškem do pečiva, nasypte je k ostatním ingrediencím a řádně promíchejte. Nakonec můžeme přidat jablka.

2) Pečte v troubě předehřáté na 160 °C. Borůvky povařte do změknutí, pak je rozmixujte dohladka a přes jemné sítko je přeceďte zpátky do hrnce. Povařte tak dlouho, až vznikne hustý gel.

4) Rozvar nechte zchladit v lednici. Na závěr vyšlehejte tvarohy a smetanu s cukrem a borůvkami, vše musí být řádně vychlazené.

5) Krém naneste na vychladlé těsto a nechte v lednici pořádně uležet.

Rajčatové muffiny

150 g mozzarelly, 200 g cherry rajčátek naložených v oleji, 250 g pohankové mouky (nebo 150 g hladké a 100 g pohankové, sůl, pepř, čerstvá bazalka, 1 lžička jedlé sody (nebo prášku do pečiva), 4 lžíce oleje, 2 vejce, 200 g bílého jogurtu, 3 lžíce mléka

1) Nejdříve předehřejte troubu na 170 °C. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.

2) Mozzarellu nahrubo nastrouhejte, rajčátka nechte okapat a pokrájejte na malé kousky.

3) Do jedné mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte pepř a nasekanou bazalku.

4) Ve druhé míse smíchejte mléko, jogurt, vejce a olej, nalijte do mísy s moukou a sodou a dobře promíchejte. Přidejte pokrájená rajčata a nastrouhanou mozzarellu.

5) Těsto rozdělte do košíčků nebo přímo do formy na muffiny. Plňte jen do jedné třetiny, protože vyběhnou.

6) Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut.

7) Hotové muffiny nechte pár minut chladnout. Poté košíčky vyndejte z formiček a nechte chladnout na mřížce.

Palačinky s džemem

500 ml mléka, 1 vejce, 200 g pohankové hladké mouky, špetka soli, 1 lžička třtinového cukru, višňový džem (můžete ale použít jakýkoliv, který máte rádi)

1) Smíchejte mléko, vejce a přisypte pohankovou mouku. Přidejte sůl, cukr a dobře prošlehejte.

2) Nechte alespoň 10 minut odpočinout.

3) Vymažte pánev lehce olejem a usmažte tenké palačinky. Hotové stočte, potřete džemem a podávejte.

Rajčatový tarte tatin

150 g hladké pohankové mouky, 350 g cherry rajčat, 1 lžíce třtinového cukru, 105 g másla, 1 stroužek česneku, 2 lžičky bílého vinného octa, 1 lžička oregana, 1 lžíce čerstvých posekaných bylinek (oregano, tymián, rozmarýn), 2 lžíce studené vody, sůl, pepř

1) Z mouky, másla, soli, oregana a 2 lžic vody vypracujte těsto. Zabalte do fólie a dejte na 15 minut ztuhnout do lednice.

2) Rajčata rozpulte. Na pánvi rozpusťte 25 g másla, přidejte třtinový cukr a nechte za stálého míchání zkaramelizovat. Pánev sejměte z plamene, do karamelu vložte rajčata, rozdrcený česnek a přidejte vinný ocet a opatrně promíchejte. Vraťte zpátky na sporák a restujte na středním plameni asi 4 minuty.

3) Poté rajčata přendejte do zapékací mísy o průměru 27 cm, tak aby byla řezem dolů a přelijte je šťávou z pánve.

4) Z těsta vyválejte plát trochu větší než je průměr zapékací mísy. Rajčata překryjte těstem, okraje trochu zahněte dovnitř. Pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Po upečení nechte koláč pět minut odpočinout a potom ho vyklopte z mísy.

Foto: Shutterstok, labeta.cz
Předchozí článek
Další článek
Související články
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
reklama
Šikovné tipy
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jemný kokosový likér
tisicereceptu.cz
Jemný kokosový likér
Pořád dumáte nad vhodným dárkem pro vaše blízké? Pokud máte rádi vlastnoručně vyrobené dárky a nebojíte se experimentů, vyzkoušejte tento kokosový likér. Ingredience 400 ml kokosového mléka 250
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Rozvod Chýlkové a Krause na spadnutí?
nasehvezdy.cz
Rozvod Chýlkové a Krause na spadnutí?
Herečka z Jedné rodiny Ivana Chýlková (62) a moderátor Jan Kraus (72) už nějakou dobu žijí odděleně. Chýlková však v reakci na veřejné rozpaky spěšně ujišťovala, že je mezi nimi vše v nejlepším pořádk
Kraj ticha, bílých stop a poctivých chutí
epochanacestach.cz
Kraj ticha, bílých stop a poctivých chutí
Český les v zimě patří k málokterým místům, kde se i v hlavní sezoně dá zažít opravdové ticho. Kraj na západě Čech se v prosinci mění v útočiště všech, kdo chtějí na chvíli vyměnit ruch města za zimní krajinu, čistý vzduch a pohyb, který zahřeje. Hlavním lákadlem jsou bezpochyby běžky. Místní síť tras vede hlubokými
Invest Gate Funds, Hovory W a Josef Fousek
epochalnisvet.cz
Invest Gate Funds, Hovory W a Josef Fousek
Křest poslední knihy Josefa Fouska postavil na pódium řadu známých tváří. Kniha vyšla ve spolupráci s rozhlasovým vydavatelstvím Radioservis, a samozřejmě i v rámci projektu Podzim s láskou a humorem, jehož partnerem je i Český rozhlas a pod jehož záštitou už několik let probíhají i oblíbené Hovory W. Generálním partnerem projektu je už od jeho
Strašidelná noc za hřbitovní zdí
skutecnepribehy.cz
Strašidelná noc za hřbitovní zdí
K této příhodě došlo už dávno. Bylo mi třináct let a byly zrovna letní prázdniny. V takovém věku člověk často koketuje se záhrobím. S partou kamarádů jsme se to odpoledne toulali lesem, až jsme došli ke hřbitovní zdi. Byl to starý, zchátralý hřbitov, který už řadu let nebyl přístupný veřejnosti. U vstupní brány byla malá loučka, a tak
Klementinum: Barokní skvost s duchem jezuitského mučedníka
enigmaplus.cz
Klementinum: Barokní skvost s duchem jezuitského mučedníka
Klementinum je druhý největší stavební komplex v Praze, sídlo Národní knihovny a bývalá jezuitská kolej. Přestože je Klementinum ceněno pro svou barokní architekturu, váže se k němu legenda o duchu an
Když planeta pluje sama: astronomové zachytili prudký růst bludné planety
21stoleti.cz
Když planeta pluje sama: astronomové zachytili prudký růst bludné planety
Astronomové zaznamenali u takzvané bludné planety nebývalý růstový záchvat. Těleso, které osaměle putuje vesmírem, protože zřejmě bylo kdysi dávno gravitačními silami vyhozeno ze své domovské soustavy
Za slavení Vánoc padaly pokuty
historyplus.cz
Za slavení Vánoc padaly pokuty
„Proč trháte tu cesmínu?“ udeří puritán na malé děti. Blíží se Vánoce a k nim jako symbol větvičky tohoto keře patří. Jenomže tady, v Massachusetts, jsou oslavy Vánoc pod pokutou zakázané. Děti se vracejí se zelenými větvičkami zaraženě domů. Tam se jim dostane vysvětlení: Tradici neslavit Vánoce si přivezli první kolonisté ze své evropské vlasti. V Anglii
Peugeot vstupuje do světa kinematografie
iluxus.cz
Peugeot vstupuje do světa kinematografie
Peugeot potvrzuje svůj vstup do světa francouzské kinematografie. Tímto krokem navazuje na svou tradici a renomé spočívající v inovacích, eleganci a výjimečném dědictví. Francouzská kinematografie
Mafiáni ve filmu: Od Kmotra po seriál o Sopranových
epochaplus.cz
Mafiáni ve filmu: Od Kmotra po seriál o Sopranových
Když v roce 1972 vstoupil do kin Kmotr Francise Forda Coppoly, filmový svět se zastavil. Tady nebyli žádní zločinci v baloňácích. Tady byla rodina. Mafiáni mluvili tiše, chovali se s noblesou a trestali s brutální efektivitou. Mistrně ztvárněný Don Vito Corleone (Marlon Brando) šeptá: „Udělám mu nabídku, kterou nebude moci odmítnout.“ Ta věta vešla do
Nejkrásnější svátky jsou tady a s nimi i důležité přípravy
nejsemsama.cz
Nejkrásnější svátky jsou tady a s nimi i důležité přípravy
Také si každý rok říkáte, že letos to uděláte jinak? Že si všechno mnohem lépe rozplánujete a poradíte si s elegancí sobě vlastní? Vánoce jsou krásné, ale přípravy na ně mohou být zatěžkávací zkouškou. Jak to všechno zvládnout a nezbláznit se? To je otázka, na kterou hledáme odpověď každý rok zřejmě úplně všichni. Přípravy na svátky jsou pro