Nápady, co s rozkvetlou parádou

Nebojte, zima brzy poleví. Bude tu zase sezóna nás, zahrádkářek. Nechte se zatím inspirovat několika našimi tipy.


Správně sušené hortenzie
Bohatá a načechraná květenství hortenzií patří k nejvděčnějším druhům pro aranžmá ze sušených květů. Ale jen když jsou správně usušené. Prvním předpokladem úspěchu je řezat pouze plně rozvitá a otevřená květenství, jinak se kvítky při sušení zkroutí a také barva bude horší.

Pokud chcete co nejvíce zachovat původní krásu, pak je nejvhodnějším způsobem sušení v silikagelu. K dostání je na internetu nebo v laboratorních potřebách, současně se prodává jako jeden z druhů podestýlky pro kočky. Silikagel květy nepoškodí a nezdeformuje, navíc se dá použít opakovaně.

Nasáklé vody ho zbavíte na plechu v horké troubě. Pro sušení květy vložte do uzavíratelné nádoby, silikagelem je kompletně prosypte, dobře uzavřete a nechte několik dnů stát. Víko je nutné, jinak bude silikagel nasávat vlhkost i z okolí. Stejně se dají sušit i podobně načechrané květy cínií, jiřin nebo růží.


Obraz z vlastní zahrady
To je další možnost, jak zachytit krásu květin. Postup je jednoduchý, podobný jako při objednávání kalendáře z vlastních fotek. Snímek nahrajete přímo na web zvoleného výrobce a určíte si technické parametry. V zásadě si můžete vybrat z tisku na plátno, který je nákladnější, nebo na papír, s paspartou a rámem nebo bez nich.

Před zadáním práce si lze s fotkou pohrát v počítačovém programu na úpravu snímků. Tak ji jednoduše jedním klikem můžete dát punc staré fotky, převést na černobílý obrázek, na olejomalbu nebo si vybrat z řady dalších efektů.

A něco také na talíř!
Jedlé květy skýtají v létě úžasnou možnost dodat vaření jedinečný šmrnc. Bylinkové máslo? Zkuste květinové. Na ukázkové fotce je zkrášleno jedlými květy chrpy. Velmi jednoduše se také dají vyrábět květinové ledové kostky: Vodu převaříme a necháme vychladnout. Varem se odstraní některé látky, které mohou v ledových kostkách působit zákal, respektive vytvářet bublinky.

Do tvořítek na led nalijte vodu a květy umístěte tak, aby byly celé potopené. Pokud by vyčnívaly, pak by pravděpodobně při teplotě pod nulou zčernaly. Ukázky jsou z knihy Květinová kuchařka, vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz. V publikaci najdete také podrobný výčet jedlých druhů, vhodných pro využití v kuchyni.

Inspirace ze záhonu
Všechno kvete a zelená se, takže proč si nápaditě nevyzdobit i kuchyni? Pohárky se zeleninou s vetknutým květem v nich mohou být ohromnou kuchyňskou dekorací. Nebo velkolepé květy okrasného česneku – ty jsou rovněž velmi vděčnou ozdobou.

Text: Lenka Korandová, foto: Shutterstock

 

Štítky: , ,

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

0 shares