Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči.
Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst.
Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu, při jaké příležitosti a komu je chceme podávat, zda máme nějaká stravovací omezení, chceme jíst zdravěji či zkusit něco nového.
Slaďoučké pro děti
Zejména ty nejmenší milují nejrůznější lívance na sladko. Ať už jsou to ty snad nejklasičtější z klasických s marmeládou nebo borůvkami, malinami, jahodami a šlehaným tvarohem, zakysanou smetanou či jogurtem.
Výtečnou alternativou štrúdlu jsou ty s podušenými jablky, hruškami, meruňkami nebo švestkami a skořicí. Ovoce se dá použít i přímo do těsta, jak uvidíte v některých z receptů, které vám právě Paní domu přináší.

Tipy navíc:
Zvířátka a další tvary
Dětem bude ještě víc chutnat, když jim z lívanců poskládáte obličeje oblíbených zvířátek (medvídků, rybiček, velikonočních zajíčků a kuřátek, kočiček, pejsků, myšek), radost udělají i sluníčka, květiny, autíčka, princezny.
Děti navíc můžete při vytváření postaviček zapojit, a užít si tak milou společnou aktivitu.
Lívanečníky a lívancovače
Pokud nejste na sochání obličejíčků a postaviček nebo na to nemáte čas, pořiďte si speciální lívanečník. K mání jsou jak pánve s reliéfními tvary, tak pečicí lívanečníky fungující podobně jako například waflovače.
Tento šikovný kuchyňský elektrický přístroj se vám vyplatí, jestliže připravujete lívance opravdu často.
Narozeninový lívanec místo dortu
Připravíte komínek lahodných lívanců, ozdobíte tím, co má oslavenec nejradši a doprostřed zapíchnete a zapálíte narozeninovou svíčku.
Pak už stačí tento první dárek přinést oslavenci do postele a jeden z nejkrásnějších možných startů speciálního dne je zaručen.

Slané nejen pro tatínky
Ale samozřejmě také pro všechny ty, kteří neholdují sladkému, touží po obměně nebo něčem vydatnějším. Slané varianty se tak hodí spíš k obědu či večeři.
I v tomto případě je možné použít pestrou škálu ingrediencí rovnou do těsta, například slaninu, sýr, zeleninu, čerstvé bylinky, nebo až při podávání.
Chce to trochu zručnosti i alchymie
Příprava lívanců vypadá snadně, chcete-li je však mít jemné, nadýchané a mají se rozplývat na jazyku, bez přípravy s láskou, dodržení několika zásad, šikovných rukou i trochy alchymie se to neobejde.
Staročeské
Naprostá klasika už od našich prababiček. Kynuté těsto však v dnešní době používá už málokdo. Ustoupilo prášku do pečiva.
Suroviny:
250 g hladké mouky
3 lžíce cukru
20 g vanilkového cukru
25 g droždí
1 vejce
300 ml mléka
sůl
olej na smažení
Postup
Zadělejte rychlý kvásek. Rozetřete droždí a přidejte tři lžíce cukru. Po zřídnutí směsi přidejte teplé mléko, vejce, mouku, vanilkový cukr a špetku soli. Vše důkladně promíchejte, aby bylo těsto bez hrudek.
Misku přikryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout. Vykynuté těsto by mělo mít na povrchu bublinky. Znovu ho promíchejte metličkou.
Připravte si nepřilnavou pánev a olej na smažení. Opatrně smažte.
Co na ně:
Sladké:
Klasické lívance si můžete dát s marmeládou, čerstvým nebo teplým rozvařeným ovocem, smetanou, šlehačkou, s medem nebo javorovým sirupem. Výborné jsou také čekankové polevy různých příchutí (medová, čokoládová, karamelová, jahodová, borůvková). Místo cukru můžete použít zdravější a nekalorický erythritol.
Slané:
Dejte si je třeba se slaninou, strouhaným nebo plátkovým sýrem, volským okem, dipem ze zakysané smetany a pažitky či jiných, nejlépe čerstvých bylinek.
Dalšími variantami jsou uzený losos v kombinaci s avokádem a cottage sýrem sypaným čerstvou pažitkou či bylinkami, popřípadě s řeckým salátem, nebo mozzarela s cherry rajčátky, olivovým olejem a čerstvou bazalkou.
Můžeme také mazat oblíbenými slanými pomazánkami a přizdobit zelenou petrželkou.

Bezlepkové z rýžové mouky
Lehčí a zdravější varianta ze surovin, které by vás na lívance možná ani nenapadlo použít.
Suroviny:
1 hrnek rýžové mouky
2 lžíce řeckého jogurtu
3/4 hrnku rostlinného mléka
2 lžíce kokosového cukru
1 lžička kypřicího prášku
špetka soli
kokosový olej
Postup:
Ve velké míse smíchejte všechny suroviny, metličkou vypracujte hladké těsto a nechte ho asi 5 minut stát.
Na malém množství kokosového oleje, můžete použít i jiný rostlinný, smažte dozlatova malé lívance.
Podávejte nejlépe s řeckým jogurtem nebo tvarohem, ovocem tuzemským i exotickým – obzvláště chutné je mango – a datlovým sirupem. Můžete přizdobit strouhaným kokosem.

Jarní kopřivové
Kdy jindy je vyzkoušet než teď, kdy jsou kopřivy mladé a plné látek blahodárných pro naše zdraví.
Suroviny:
5 hrstí kopřiv
3 hrsti ovesných vloček
(3 hodiny před vařením namočených ve vodě)
3 stroužky česneku
drcený kmín
2 vejce
4 lžíce hrubé mouky
malá lžička prášku do pečiva
olej na smažení
sůl
Postup:
Kopřivy krátce povařte, sceďte a nasekejte.
Prášek do pečiva smíchejte s moukou, přidejte všechny další suroviny, aby těsto bylo husté jako na běžné lívance.
Smažte na rozpáleném oleji.

Banánové
Děti je milují, rozhodně však nejde o recept jen pro ně. Hodí se také jako vydatná svačinka na výlety. Šikovný způsob, jak využít hodně zralé banány.
Suroviny:
2 menší zralé banány
4 lžíce ovesných vloček
2 lžíce strouhaného kokosu
3 vejce
1 velká lžíce bílého jogurtu
1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
1/2 lžičky mleté skořice
špetka soli
kokosový olej na smažení
2 větší hrsti mražených nebo čerstvých malin
1 lžíce javorového sirupu
Postup:
Všechny ingredience vložte do mixéru a promíchejte tak, aby vzniklo hladké kompaktní těsto.
Na pánvi rozpalte na středním plameni trochu kokosového oleje a opékejte lívanečky z obou stran dozlatova.
Jde to rychle, pozor, ať je nepřipálíte.
Mražené nebo čerstvé maliny dejte do kastrůlku a společně s javorovým sirupem nechte asi deset minut probublávat.
Hotové lívance přelijte malinovým rozvarem.

Nadýchané japonské
Jsou extra vláčné, vyšší a spíš něco mezi lívanci a suflé. Příprava vyžaduje určité kuchařské zkušenosti a trpělivost.
Suroviny:
4 velká vejce
4 lžíce mléka
3 lžíce jemného cukru krupice
1 lžička prášku do pečiva
1/3 hrnku mouky
1/2 lžičky oleje
Postup:
Oddělte žloutky od bílků do samostatných misek.
Z bílků vyšlehejte hustý sníh a postupně do něj vmíchejte cukr.
Do mísy se žloutky přidejte mléko pokojové teploty a vanilkový extrakt a šlehejte, až směs získá světle žlutou barvu a začnou se tvořit bublinky.
Jemně vmíchejte prášek do pečiva a mouku tak, aby nevznikly hrudky.
Gumovou stěrkou jemně vmíchejte sníh z bílků.
Na středním plameni rozehřejte širokou nepřilnavou pánev, rovnoměrně ji otřete olejem.
Pomocí naběračky tvořte lívance. Každý by měl být o výšce asi poloviny hrnku.
Zakryjte pánev a smažte na velmi nízkou teplotu čtyři až šest minut.
Až jsou lívance vespod světle hnědé, opatrně je otočte.
Smažte čtyři až pět minut.
Tip: Podávejte s exotickým ovocem, jahodami, zmrzlinou, šlehačkou, zakysanou smetanou.