Domů     Lívance sladké i slané
Lívance sladké i slané
29.5.2025

Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči.

Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst.

Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu, při jaké příležitosti a komu je chceme podávat, zda máme nějaká stravovací omezení, chceme jíst zdravěji či zkusit něco nového.

Slaďoučké pro děti

Zejména ty nejmenší milují nejrůznější lívance na sladko. Ať už jsou to ty snad nejklasičtější z klasických s marmeládou nebo borůvkami, malinami, jahodami a šlehaným tvarohem, zakysanou smetanou či jogurtem.

Výtečnou alternativou štrúdlu jsou ty s podušenými jablky, hruškami, meruňkami nebo švestkami a skořicí. Ovoce se dá použít i přímo do těsta, jak uvidíte v některých z receptů, které vám právě Paní domu přináší.

Tipy navíc:

Zvířátka a další tvary

Dětem bude ještě víc chutnat, když jim z lívanců poskládáte obličeje oblíbených zvířátek (medvídků, rybiček, velikonočních zajíčků a kuřátek, kočiček, pejsků, myšek), radost udělají i sluníčka, květiny, autíčka, princezny.

Děti navíc můžete při vytváření postaviček zapojit, a užít si tak milou společnou aktivitu.

Lívanečníky a lívancovače

Pokud nejste na sochání obličejíčků a postaviček nebo na to nemáte čas, pořiďte si speciální lívanečník. K mání jsou jak pánve s reliéfními tvary, tak pečicí lívanečníky fungující podobně jako například waflovače.

Tento šikovný kuchyňský elektrický přístroj se vám vyplatí, jestliže připravujete lívance opravdu často.

Narozeninový lívanec místo dortu

Připravíte komínek lahodných lívanců, ozdobíte tím, co má oslavenec nejradši a doprostřed zapíchnete a zapálíte narozeninovou svíčku.

Pak už stačí tento první dárek přinést oslavenci do postele a jeden z nejkrásnějších možných startů speciálního dne je zaručen.

Slané nejen pro tatínky

Ale samozřejmě také pro všechny ty, kteří neholdují sladkému, touží po obměně nebo něčem vydatnějším. Slané varianty se tak hodí spíš k obědu či večeři.

I v tomto případě je možné použít pestrou škálu ingrediencí rovnou do těsta, například slaninu, sýr, zeleninu, čerstvé bylinky, nebo až při podávání.

Chce to trochu zručnosti i alchymie

Příprava lívanců vypadá snadně, chcete-li je však mít jemné, nadýchané a mají se rozplývat na jazyku, bez přípravy s láskou, dodržení několika zásad, šikovných rukou i trochy alchymie se to neobejde.

Staročeské

Naprostá klasika už od našich prababiček. Kynuté těsto však v dnešní době používá už málokdo. Ustoupilo prášku do pečiva.

Suroviny:

250 g hladké mouky

3 lžíce cukru

20 g vanilkového cukru

25 g droždí

1 vejce

300 ml mléka

sůl

olej na smažení

Postup

Zadělejte rychlý kvásek. Rozetřete droždí a přidejte tři lžíce cukru. Po zřídnutí směsi přidejte teplé mléko, vejce, mouku, vanilkový cukr a špetku soli. Vše důkladně promíchejte, aby bylo těsto bez hrudek.

Misku přikryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout. Vykynuté těsto by mělo mít na povrchu bublinky. Znovu ho promíchejte metličkou.

Připravte si nepřilnavou pánev a olej na smažení. Opatrně smažte.

Co na ně:

Sladké:

Klasické lívance si můžete dát s marmeládou, čerstvým nebo teplým rozvařeným ovocem, smetanou, šlehačkou, s medem nebo javorovým sirupem. Výborné jsou také čekankové polevy různých příchutí (medová, čokoládová, karamelová, jahodová, borůvková). Místo cukru můžete použít zdravější a nekalorický erythritol.

Slané:

Dejte si je třeba se slaninou, strouhaným nebo plátkovým sýrem, volským okem, dipem ze zakysané smetany a pažitky či jiných, nejlépe čerstvých bylinek.

Dalšími variantami jsou uzený losos v kombinaci s avokádem a cottage sýrem sypaným čerstvou pažitkou či bylinkami, popřípadě s řeckým salátem, nebo mozzarela s cherry rajčátky, olivovým olejem a čerstvou bazalkou.

Můžeme také mazat oblíbenými slanými pomazánkami a přizdobit zelenou petrželkou.

Bezlepkové z rýžové mouky

Lehčí a zdravější varianta ze surovin, které by vás na lívance možná ani nenapadlo použít.

Suroviny:

1 hrnek rýžové mouky

2 lžíce řeckého jogurtu

3/4 hrnku rostlinného mléka

2 lžíce kokosového cukru

1 lžička kypřicího prášku

špetka soli

kokosový olej

Postup:

Ve velké míse smíchejte všechny suroviny, metličkou vypracujte hladké těsto a nechte ho asi 5 minut stát.

Na malém množství kokosového oleje, můžete použít i jiný rostlinný, smažte dozlatova malé lívance.

Podávejte nejlépe s řeckým jogurtem nebo tvarohem, ovocem tuzemským i exotickým – obzvláště chutné je mango – a datlovým sirupem. Můžete přizdobit strouhaným kokosem.

Jarní kopřivové

Kdy jindy je vyzkoušet než teď, kdy jsou kopřivy mladé a plné látek blahodárných pro naše zdraví.

Suroviny:

5 hrstí kopřiv

3 hrsti ovesných vloček

(3 hodiny před vařením namočených ve vodě)

3 stroužky česneku

drcený kmín

2 vejce

4 lžíce hrubé mouky

malá lžička prášku do pečiva

olej na smažení

sůl

Postup:

Kopřivy krátce povařte, sceďte a nasekejte.

Prášek do pečiva smíchejte s moukou, přidejte všechny další suroviny, aby těsto bylo husté jako na běžné lívance.

Smažte na rozpáleném oleji.

Banánové

Děti je milují, rozhodně však nejde o recept jen pro ně. Hodí se také jako vydatná svačinka na výlety. Šikovný způsob, jak využít hodně zralé banány.

Suroviny:

2 menší zralé banány

4 lžíce ovesných vloček

2 lžíce strouhaného kokosu

3 vejce

1 velká lžíce bílého jogurtu

1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

1/2 lžičky mleté skořice

špetka soli

kokosový olej na smažení

2 větší hrsti mražených nebo čerstvých malin

1 lžíce javorového sirupu

Postup:

Všechny ingredience vložte do mixéru a promíchejte tak, aby vzniklo hladké kompaktní těsto.

Na pánvi rozpalte na středním plameni trochu kokosového oleje a opékejte lívanečky z obou stran dozlatova.

Jde to rychle, pozor, ať je nepřipálíte.

Mražené nebo čerstvé maliny dejte do kastrůlku a společně s javorovým sirupem nechte asi deset minut probublávat.

Hotové lívance přelijte malinovým rozvarem.

Nadýchané japonské

Jsou extra vláčné, vyšší a spíš něco mezi lívanci a suflé. Příprava vyžaduje určité kuchařské zkušenosti a trpělivost.

Suroviny:

4 velká vejce

4 lžíce mléka

1 lžička vanilkového extraktu

3 lžíce jemného cukru krupice

1 lžička prášku do pečiva

1/3 hrnku mouky

1/2 lžičky oleje

Postup:

Oddělte žloutky od bílků do samostatných misek.

Z bílků vyšlehejte hustý sníh a postupně do něj vmíchejte cukr.

Do mísy se žloutky přidejte mléko pokojové teploty a vanilkový extrakt a šlehejte, až směs získá světle žlutou barvu a začnou se tvořit bublinky.

Jemně vmíchejte prášek do pečiva a mouku tak, aby nevznikly hrudky.

Gumovou stěrkou jemně vmíchejte sníh z bílků.

Na středním plameni rozehřejte širokou nepřilnavou pánev, rovnoměrně ji otřete olejem.

Pomocí naběračky tvořte lívance. Každý by měl být o výšce asi poloviny hrnku.

Zakryjte pánev a smažte na velmi nízkou teplotu čtyři až šest minut.

Až jsou lívance vespod světle hnědé, opatrně je otočte.

Smažte čtyři až pět minut.

Tip: Podávejte s exotickým ovocem, jahodami, zmrzlinou, šlehačkou, zakysanou smetanou.

Foto: Shutterstock
Předchozí článek
Další článek
Související články
28.5.2025
Je to k zlosti, mouka už je v míse a najednou zjistíte, že nemáte ani jediný balíček prášku do pečiva. Při dobře vybavené spíži to ale nemusí být takový problém. Prášek do pečiva není takový unikát, jak by se mohlo zdát, je jen pohodlně připravený k použití. Podstatou jeho účinku je uvolňování bublinek, které těsto nadlehčí. O tento efekt se stará hydrogenuhličitan sodný smíchaný s kyselou přísad
23.5.2025
Co si budeme povídat, i když se gastronomie vyvíjí zdravějším směrem a šéfkuchaři se předhánějí v inovacích, stejně ta naše česká jídla prostě milujeme a čas od času po nich zatoužíme, protože tu vůni a chuť nic nenahradí. Šumavská kulajda (4 porce) 4 větší brambory, 200 ml smetany na šlehání, 35 g sušených hub (200 g čerstvých), 2 lžíce nasekaného kopru (lze použít i sterilovaný), 1 litr zelen
21.5.2025
Zapomeňte na buchty, knedlíky, lívance a pečivo. Čarujte s kvasnicemi jinak a připravte drožďovou polévku, knedlíčky nebo výtečnou pomazánku. Že je droždí zdravé, o tom není pochyb. Poskytuje tělu celou řadu živin a vitaminů, a přitom šetří kalorie. Nejen to už je důvodem, proč droždí zařadit do jídelníčku častěji. Co se v kvasnicích skrývá Především jsou to vitaminy typu B: * Vitamin B1 (
19.5.2025
Máte rádi smažená jídla, ale protože víte, že nejsou nejzdravější, tak stará olejová fritéza odpočívá někde ve spíži? Nebo jste ji pro jistotu nikdy neměli? Zkuste horkovzdušnou. Proti té tradiční má hodně výhod a přitom jsou pokrmy stejně chutné a křupavé, ovšem lehčeji stravitelné. K přípravě jídla totiž využívá horký vzduch, a když olej, tak opravdu jen minimální množství. Nemusíte tedy řešit,
16.5.2025
Bojíte se mikrovlnky? Pro jedny je to nepostradatelný domácí spotřebič, pro druhé riziko pro zdraví. Přitom technicky vzato používá stejný zdroj pro svoje fungování jako rádia, televizory, mobilní telefony, přístroje GPS nebo třeba hřejivé infralampy a dotaženo do detailů i náš zrak – elektromagnetické vlny delšího rozsahu. Elektromagnetické záření může být skutečně nebezpečné, ale až při vlnách v
reklama
Šikovné tipy
Kabelka jako pomocník i šperk
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní […]
Kosmetické tipy na jaro i léto
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. […]
Dekorativní ptáčci z plsti
Také jste se tak těšili na začátek léta? S ptáčky v plstěných kabátcích bude tohle krásné období roku ještě veselejší. Budete potřebovat: ovčí rouno, polystyrenové šablony ptáčků (můžete je nahradit slepením polystyrenového vejce a kuličky, které jsou lépe k dostání), dřevěné kolíčky, nůž plsticí jehlu, tavnou pistoli, podložku na plstění (vyrobíte ji nalepením mycí houbičky […]
Letíme daleko: Jet lag a další potíže
Nastává čas dovolených a toulek po světě, a tak vás možná čeká vysněná cesta za oceán. Pak se také poprvé potkáte s pásmovou nemocí. Anglicky se nazývá jet lag a doslova znamená tryskáčové zpoždění. O co vlastně jde? Cestování časovými pásmy vám rozbourá denní rytmus. Lidské tělo je, jak známo, nastavené na to, aby dělalo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Nejděsivější železnice světa: Po stopách zlatokopů na Aljašce
epochaplus.cz
Nejděsivější železnice světa: Po stopách zlatokopů na Aljašce
Máte rádi dobrodružství, divokou přírodu a drsné chlapíky? Pokud ano, vydejte s námi na výlet, který je jen pro odvážné. Vezmeme vás totiž na mosty, postavené v závratných výškách, a projedete se s námi po železničních tratích, které jsou buď hotovým zázrakem techniky, anebo jsou naopak tak nebezpečné, že budete rádi, že zatím cestujete jen
Najednou nám zmizela
skutecnepribehy.cz
Najednou nám zmizela
Byla malá, křehká, s vlásky světlými jako pavučiny v ranním slunci. Říkala mi „babi“, a když mě objímala, svět měl smysl. Moje vnučka Natálka. Bylo jí teprve šest, když se stalo něco, co změnilo celý náš svět. Vytratila se tak snadno. A my nevíme, proč. Co se tehdy mohlo stát? Jeden obyčejný den se změnil v bolest Bylo léto. Slunce
Ptáci obývali Arktidu už v éře dinosaurů, odhalují nejnovější vědecká zjištění!
21stoleti.cz
Ptáci obývali Arktidu už v éře dinosaurů, odhalují nejnovější vědecká zjištění!
Arktida, polární oblast kolem severního pólu, evokuje mořský led, plovoucí kry, tmu a zimu. Typickým endemitem oblasti je lední medvěd. I dnes zde ale hnízdí více než 200 druhů ptáků, kteří jsou důlež
Štěpánovice: Kolik životů má nezdolná tvrz?
epochanacestach.cz
Štěpánovice: Kolik životů má nezdolná tvrz?
Navštívit vesničku Štěpánovice jen kousek severně od Klatov možná každého při výletu na Šumavu nenapadne. V okolí ale najdeme spoustu zajímavých turistických cílů a přímo v obci stojí stavba, která si pozornost určitě zaslouží. A kromě té pozornosti možná i zvláštní cenu za nezdolnost. Pánové ze Štěpánovic si tvrz postavili v polovině 14. století a z dobových pramenů víme,
Objevte svůj osobní rok
nejsemsama.cz
Objevte svůj osobní rok
Numerologové věří, že naše životní cesta se odvíjí v pravidelných devítiletých cyklech. Každý rok v sobě nese jinou energii a jiná poselství. V jaké etapě svého života se právě nacházíte vy? Náš život není náhoda. Všechno v něm má svůj rytmus, vlnění a tichá znamení, která nás vedou. Podle staré moudrosti numerologie se náš osud odvíjí v devítiletých cyklech, které se střídají
Neznámé záhady Stonehenge: Jak je ve skutečnosti velké?
epochalnisvet.cz
Neznámé záhady Stonehenge: Jak je ve skutečnosti velké?
Stonehenge patří k nejznámějším a nejvíce fascinujícím megalitickým stavbám světa. Přestože je tento kamenný kruh už celá desetiletí předmětem intenzivního zkoumání, nové objevy ukazují, že jeho záhady ještě nejsou ani zdaleka vyčerpány. Je tento ve skutečnosti rozsáhlý komplex megalitickým pohřebištěm?   Nová odhalení na světoznámé lokalitě Stonehenge přinášejí zejména moderní technologie, jako je třeba radarové
Paranormální aktivita hned po ránu: Vstávají duchové v sedm ráno?
enigmaplus.cz
Paranormální aktivita hned po ránu: Vstávají duchové v sedm ráno?
Floridský rezident o sedmé ráno vyjde před dům, aby si zakouřil. Po chvíli si ale všimne, že na něj z garáže skrze prosklené dveře upřeně zírá přízračná tvář. Mrazivé video z tohoto incidentu následně
Daně ve starověku: Nezaplatíš? Skončíš v otroctví!
historyplus.cz
Daně ve starověku: Nezaplatíš? Skončíš v otroctví!
„Daně a smrt jsou jisté,“ tvrdil americký státník Benjamin Franklin v 18. století. Kdyby žil ve starověkém Řecku nebo Římě, možná by dodal: „A daně jsou i zábava.“ Pravda, jen pro výběrčí. Daně a nejrůznější poplatky jsou tak staré jako organizované společnosti. Již starověké Řecko a Řím si uvědomovaly, že bez pravidelného příjmu nemůže žádný
Mercedes-Benz Česká republika slaví 30 let unikátní edicí
iluxus.cz
Mercedes-Benz Česká republika slaví 30 let unikátní edicí
Společnost Mercedes-Benz Česká republika dnes na motoristické slavnosti Legendy 2025 slavnostně představuje vůz Mercedes-AMG S 63 E PERFORMANCE z výjimečné, pouze 10kusové série Edition 30 Years. J
Osvěžující rybízové nanuky
tisicereceptu.cz
Osvěžující rybízové nanuky
Ovocná zmrzlina vždycky udělá radost, a to nejen našim nejmenším. Naše zmrzlina není příliš sladká, ale naopak krásně osvěží. Ingredience 2 hrsti čerstvého rybízu 4 dl rybízového džusu 1 dl vo
Nová perla, obklopená nejdražšími rezidencemi
rezidenceonline.cz
Nová perla, obklopená nejdražšími rezidencemi
V nejluxusnější čtvrti nejlidnatějšího čínského města byla v minulém roce dokončena stavba majestátní rezidence Club House. Jejím úkolem je reprezentovat sofistikovaný a elegantní způsob moderního bydlení, který umí vyvážit dokonalý balanc mezi privátním a společenským životem. Italský designér Marco Piva se v roce 2014 ujal vedení náročného projektu. Čínská developerská společnosti si ho zvolila za
Zanevřela už Mihulová na lásku?
nasehvezdy.cz
Zanevřela už Mihulová na lásku?
V práci se jí daří, ale jinak jako by se herečka Alena Mihulová (60) ze seriálu ZOO Nové začátky odsoudila k věčné samotě. Od smrti režiséra Karla Kachyni (†79) se po boku žádného jiného muže neukáz