Domů     Lívance sladké i slané
Lívance sladké i slané
29.5.2025

Nedělní snídaně do postele, lehký oběd nebo vydatná večeře. Tím vším mohou být dozlatova osmažené lívance. Jsou lahodné, zasytí a při servírování mohou být také potěšením pro oči.

Lívance jsou oblíbenou a neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Můžeme je servírovat ráno, v poledne i večer a volit z mnoha druhů těst.

Podle toho, kolik máme času na přípravu, jaké ingredience jsou zrovna ve špajzu, při jaké příležitosti a komu je chceme podávat, zda máme nějaká stravovací omezení, chceme jíst zdravěji či zkusit něco nového.

Slaďoučké pro děti

Zejména ty nejmenší milují nejrůznější lívance na sladko. Ať už jsou to ty snad nejklasičtější z klasických s marmeládou nebo borůvkami, malinami, jahodami a šlehaným tvarohem, zakysanou smetanou či jogurtem.

Výtečnou alternativou štrúdlu jsou ty s podušenými jablky, hruškami, meruňkami nebo švestkami a skořicí. Ovoce se dá použít i přímo do těsta, jak uvidíte v některých z receptů, které vám právě Paní domu přináší.

Tipy navíc:

Zvířátka a další tvary

Dětem bude ještě víc chutnat, když jim z lívanců poskládáte obličeje oblíbených zvířátek (medvídků, rybiček, velikonočních zajíčků a kuřátek, kočiček, pejsků, myšek), radost udělají i sluníčka, květiny, autíčka, princezny.

Děti navíc můžete při vytváření postaviček zapojit, a užít si tak milou společnou aktivitu.

Lívanečníky a lívancovače

Pokud nejste na sochání obličejíčků a postaviček nebo na to nemáte čas, pořiďte si speciální lívanečník. K mání jsou jak pánve s reliéfními tvary, tak pečicí lívanečníky fungující podobně jako například waflovače.

Tento šikovný kuchyňský elektrický přístroj se vám vyplatí, jestliže připravujete lívance opravdu často.

Narozeninový lívanec místo dortu

Připravíte komínek lahodných lívanců, ozdobíte tím, co má oslavenec nejradši a doprostřed zapíchnete a zapálíte narozeninovou svíčku.

Pak už stačí tento první dárek přinést oslavenci do postele a jeden z nejkrásnějších možných startů speciálního dne je zaručen.

Slané nejen pro tatínky

Ale samozřejmě také pro všechny ty, kteří neholdují sladkému, touží po obměně nebo něčem vydatnějším. Slané varianty se tak hodí spíš k obědu či večeři.

I v tomto případě je možné použít pestrou škálu ingrediencí rovnou do těsta, například slaninu, sýr, zeleninu, čerstvé bylinky, nebo až při podávání.

Chce to trochu zručnosti i alchymie

Příprava lívanců vypadá snadně, chcete-li je však mít jemné, nadýchané a mají se rozplývat na jazyku, bez přípravy s láskou, dodržení několika zásad, šikovných rukou i trochy alchymie se to neobejde.

Staročeské

Naprostá klasika už od našich prababiček. Kynuté těsto však v dnešní době používá už málokdo. Ustoupilo prášku do pečiva.

Suroviny:

250 g hladké mouky

3 lžíce cukru

20 g vanilkového cukru

25 g droždí

1 vejce

300 ml mléka

sůl

olej na smažení

Postup

Zadělejte rychlý kvásek. Rozetřete droždí a přidejte tři lžíce cukru. Po zřídnutí směsi přidejte teplé mléko, vejce, mouku, vanilkový cukr a špetku soli. Vše důkladně promíchejte, aby bylo těsto bez hrudek.

Misku přikryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout. Vykynuté těsto by mělo mít na povrchu bublinky. Znovu ho promíchejte metličkou.

Připravte si nepřilnavou pánev a olej na smažení. Opatrně smažte.

Co na ně:

Sladké:

Klasické lívance si můžete dát s marmeládou, čerstvým nebo teplým rozvařeným ovocem, smetanou, šlehačkou, s medem nebo javorovým sirupem. Výborné jsou také čekankové polevy různých příchutí (medová, čokoládová, karamelová, jahodová, borůvková). Místo cukru můžete použít zdravější a nekalorický erythritol.

Slané:

Dejte si je třeba se slaninou, strouhaným nebo plátkovým sýrem, volským okem, dipem ze zakysané smetany a pažitky či jiných, nejlépe čerstvých bylinek.

Dalšími variantami jsou uzený losos v kombinaci s avokádem a cottage sýrem sypaným čerstvou pažitkou či bylinkami, popřípadě s řeckým salátem, nebo mozzarela s cherry rajčátky, olivovým olejem a čerstvou bazalkou.

Můžeme také mazat oblíbenými slanými pomazánkami a přizdobit zelenou petrželkou.

Bezlepkové z rýžové mouky

Lehčí a zdravější varianta ze surovin, které by vás na lívance možná ani nenapadlo použít.

Suroviny:

1 hrnek rýžové mouky

2 lžíce řeckého jogurtu

3/4 hrnku rostlinného mléka

2 lžíce kokosového cukru

1 lžička kypřicího prášku

špetka soli

kokosový olej

Postup:

Ve velké míse smíchejte všechny suroviny, metličkou vypracujte hladké těsto a nechte ho asi 5 minut stát.

Na malém množství kokosového oleje, můžete použít i jiný rostlinný, smažte dozlatova malé lívance.

Podávejte nejlépe s řeckým jogurtem nebo tvarohem, ovocem tuzemským i exotickým – obzvláště chutné je mango – a datlovým sirupem. Můžete přizdobit strouhaným kokosem.

Jarní kopřivové

Kdy jindy je vyzkoušet než teď, kdy jsou kopřivy mladé a plné látek blahodárných pro naše zdraví.

Suroviny:

5 hrstí kopřiv

3 hrsti ovesných vloček

(3 hodiny před vařením namočených ve vodě)

3 stroužky česneku

drcený kmín

2 vejce

4 lžíce hrubé mouky

malá lžička prášku do pečiva

olej na smažení

sůl

Postup:

Kopřivy krátce povařte, sceďte a nasekejte.

Prášek do pečiva smíchejte s moukou, přidejte všechny další suroviny, aby těsto bylo husté jako na běžné lívance.

Smažte na rozpáleném oleji.

Banánové

Děti je milují, rozhodně však nejde o recept jen pro ně. Hodí se také jako vydatná svačinka na výlety. Šikovný způsob, jak využít hodně zralé banány.

Suroviny:

2 menší zralé banány

4 lžíce ovesných vloček

2 lžíce strouhaného kokosu

3 vejce

1 velká lžíce bílého jogurtu

1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

1/2 lžičky mleté skořice

špetka soli

kokosový olej na smažení

2 větší hrsti mražených nebo čerstvých malin

1 lžíce javorového sirupu

Postup:

Všechny ingredience vložte do mixéru a promíchejte tak, aby vzniklo hladké kompaktní těsto.

Na pánvi rozpalte na středním plameni trochu kokosového oleje a opékejte lívanečky z obou stran dozlatova.

Jde to rychle, pozor, ať je nepřipálíte.

Mražené nebo čerstvé maliny dejte do kastrůlku a společně s javorovým sirupem nechte asi deset minut probublávat.

Hotové lívance přelijte malinovým rozvarem.

Nadýchané japonské

Jsou extra vláčné, vyšší a spíš něco mezi lívanci a suflé. Příprava vyžaduje určité kuchařské zkušenosti a trpělivost.

Suroviny:

4 velká vejce

4 lžíce mléka

1 lžička vanilkového extraktu

3 lžíce jemného cukru krupice

1 lžička prášku do pečiva

1/3 hrnku mouky

1/2 lžičky oleje

Postup:

Oddělte žloutky od bílků do samostatných misek.

Z bílků vyšlehejte hustý sníh a postupně do něj vmíchejte cukr.

Do mísy se žloutky přidejte mléko pokojové teploty a vanilkový extrakt a šlehejte, až směs získá světle žlutou barvu a začnou se tvořit bublinky.

Jemně vmíchejte prášek do pečiva a mouku tak, aby nevznikly hrudky.

Gumovou stěrkou jemně vmíchejte sníh z bílků.

Na středním plameni rozehřejte širokou nepřilnavou pánev, rovnoměrně ji otřete olejem.

Pomocí naběračky tvořte lívance. Každý by měl být o výšce asi poloviny hrnku.

Zakryjte pánev a smažte na velmi nízkou teplotu čtyři až šest minut.

Až jsou lívance vespod světle hnědé, opatrně je otočte.

Smažte čtyři až pět minut.

Tip: Podávejte s exotickým ovocem, jahodami, zmrzlinou, šlehačkou, zakysanou smetanou.

Foto: Shutterstock
Předchozí článek
Další článek
Související články
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
28.8.2025
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni. K čemu se hodí? Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě h
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
reklama
Šikovné tipy
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Mobil i počítač zaslouží pravidelnou očistu
Všechno, co denně používáme, se postupem času opotřebovává, při správné péči nám vydží jako nové mnohem déle. Například na klávesnici od počítače se zapomíná. Ani čištění mobilního telefonu není pro každého samozřejmostí. Různé nečistoty, drobky, prach, mastnota, přitom zhoršují jejich funkčnost a zároveň vytváří prostředí, v němž si libují bakterie. Odborníci doporučují důkladně vyčistit notebook nebo […]
Ať jsou nože zase ostré
Bez dobře naostřených nožů to v kuchyni opravdu nejde. A pokud si myslíte, že tupým se neříznete, pravý opak je pravdou. Ale abyste své nože konečně dostali do kondice, budete potřebovat brousek. Samozřejmě někdy je lepší svěřit se odborníkům, ale jsou-li daleko, nebo potřebujete ostrý nůž hned, musíte si pomoci sami. Možností je několik, záleží […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Houbová omáčka na smetaně
nejsemsama.cz
Houbová omáčka na smetaně
Lahodná klasika české kuchyně, která vynikne s čerstvými houbami z lesa i z obchodu. Skvěle se hodí k houskovému knedlíku nebo těstovinám. Houbová omáčka na smetaně patří k nejoblíbenějším podzimním jídlům – voní lesem a chutná domovem. Ingredience: ● 300 g čerstvých hub ● 1 cibule ● 2 lžíce másla ● 2 lžíce hladké mouky ● 250 ml smetany na vaření ● sůl ● pepř ● kmín ● vývar nebo voda Postup: Na másle osmahneme nadrobno
LUHAČOVICKÉ INTERMEZZO
epochanacestach.cz
LUHAČOVICKÉ INTERMEZZO
V turisticky oblíbených Luhačovicích se v Kulturním centru Elektra uskuteční první poprázdninové HOVORY W. Nejen místní minerální vodu budou se skvělým Otakarem „Ťuldou“ Brouskem popíjet pánové Jiří Werich Petrášek, Pavel Mészáros a Karel Štolba. A vše proběhne s láskou a humorem.  
Rozhádala se Bohdalová s přítelem Fockem?
nasehvezdy.cz
Rozhádala se Bohdalová s přítelem Fockem?
Zase si dávají pauzu? Už před časem se mluvilo o tom, že vztah herečky Jiřiny Bohdalové (94) a jejího bohatého přítele, slovenského podnikatele Ľubomíra Focka (71), na nějakou dobu uhasl. Posléze se
Hafan zachránil topícího se orla!
epochalnisvet.cz
Hafan zachránil topícího se orla!
Napoleon vztekle udeřil pěstí do stolu. „Psi! Musím být poražen psy na bojišti i v ložnici?!“ Právě se dozvěděl, že francouzská válečná flotila utržila 21. října 1805 porážku od britského loďstva v bitvě u Trafalgaru. Mezi prvními, kdo se dostali na palubu jeho válečné lodi Cleopatra, byl novofundlandský pes, maskot jedné britské posádky.   Potupu v ložnici
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Tajemné rádiové signály z Antarktidy. Z hlubin ledu se ozývá cosi, co zatím nikdo nedokáže vysvětlit
21stoleti.cz
Tajemné rádiové signály z Antarktidy. Z hlubin ledu se ozývá cosi, co zatím nikdo nedokáže vysvětlit
Zastánci potrhlé konspirační teorie o duté zemi možná slaví. U útrob naší planety totiž vycházejí prazvláštní signály. Vysvětlení samozřejmě bude někde úplně jinde, než v tom, že by uvnitř Země žila j
Přišel král o trůn kvůli klobouku své choti?
historyplus.cz
Přišel král o trůn kvůli klobouku své choti?
Stojí po boku svého muže, zahalená v kožešinovém plášti, na hlavě módní klobouk. Muži se sklání, aby jí políbili ruku. Snímky královny Soraji obletí Afghánistán. „Takhle se řádná muslimská žena nechová,“ ozývají se tam hlasy. Za svou cestu po Evropě pokrokový afghánský královský pár pořádně zaplatí!   Údajně šlo o britský záměr, který vyšel. Fotografie z cesty
Marilyn Monroe a válka: Nejlepší věc, jaká se jí kdy stala
epochaplus.cz
Marilyn Monroe a válka: Nejlepší věc, jaká se jí kdy stala
Většina z nás zná Marilyn Monroe jako sex symbol, který se proslavil díky filmům a skandálům. Málokdo ale ví, že Marilyn byla mnohem víc než jen krásná tvář. Měla srdce a duši, a to ukázala během své návštěvy Koreje. Proč tam ale jela? A co se tam stalo? V tomto článku si povíme o tom,
Snacha si ze mě udělala služku!
skutecnepribehy.cz
Snacha si ze mě udělala služku!
Mám tři děti, všechny jsem vychovala co možná nejlépe. Vždycky jsem si říkala, že budu hodná babička, co nosí buchty a hlídá vnoučata. Vastně jsem se docela na období v důchodu těšila. Jen jsem absolutně nečekala, že se ze mě stane služka, která si nedovolí ani zakašlat, aby ji její snacha nepeskovala. Na to jsem tedy rozhodně
Aston Martin Vantage S přebírá funkci safety caru ve formuli 1
iluxus.cz
Aston Martin Vantage S přebírá funkci safety caru ve formuli 1
Aston Martin posouvá dál své působení v čele startovního pole formule 1: nový model Vantage S se stává oficiálním safety carem FIA v šampionátu. Nejnovější přírůstek do legendární řady vysoce výkonnýc
Naplánovali Američané nehodu Concordu?
enigmaplus.cz
Naplánovali Američané nehodu Concordu?
Když v roce 2000 francouzský nadzvukový letoun Concorde odstartuje z pařížského letiště Charlese de Gaulla, začne hned po startu hořet a zřítí se na nedaleký pařížský hotel. [gallery ids="157775,15
Kvalitní česnek vyžaduje péči
tisicereceptu.cz
Kvalitní česnek vyžaduje péči
Kdo by nechtěl mít dobrou úrodu česneku. Pokud dodržíte základní pravidla, pěstování pro vás bude hračka. Česnek sázejte na konci podzimu. Ne dřív, než se teplota půdy ustálí pod 9 °C. Tím se pojis