Oves je nenápadná obilnina, ale má nejen vysokou výživnou hodnotu, ale i překvapivé léčivé účinky, ať už ho jíme, pijeme, nebo ho používáme zevně na pleť.
Balzám na nervy
Napaří se obilky ovsa, vyloupou se, obsah obilek se pěkně namačká nebo pomele – a máme vločky. Mají vysoký obsah složených sacharidů, bílkovin a trochu tuku, proto tak dobře zasytí, Je v nich také hodně vlákniny.
Tím výčet prospěšných látek ve vločkách nekončí – je v nich spousta železa, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku, manganu, vitaminů skupiny B a E. Pokud tedy jíme něco s vločkami, děláme to nejen proto, že nám chutnají, ale i pro klidné nervy, dobrou paměť a krásu.
Vločky toho ale umějí daleko víc: snižují hladinu cholesterolu, stabilizují hladinu krevního cukru (to je důležité pro diabetiky), jsou lehce stravitelné a pomáhají při zácpě.

Ovesné vločky – bojovníci proti nadváze
Stabilizací krevního cukru snižují chuť na sladké, obsahem vlákniny zlepšují trávení. Mají sice vysokou energetickou hodnotu, ale snadno navozují pocit sytosti, takže méně jíme a snáze hubneme.
Snídaně, která nám dá sílu na celý den
Pořádná vločková kaše, nejlépe teplá, s mlékem a ovocem, to je základ, který zasytí! Uvaříme si 2 porce. Večer smícháme 2,5 šálku studeného mléka s jedním šálkem vloček a dáme přes noc do chladničky. Ráno za stálého míchání několik minut povaříme.
Tahle kaše nemá chybu a nejlepší je s medem a zlehka podušeným ovocem. Pozor, po přimíchání medu horká kaše zřídne.

Skvělé, rychlé a zdravé mlsání
A navíc levné a takřka bez práce, což se v kombinaci vyskytne jen málokdy.
Zapneme troubu, a zatímco se předehřívá, plech na pečení s vyšším okrajem vyložíme pečicím papírem a přímo na něm smícháme 4 šálky ovesných vloček, 1 šálek strouhaného kokosu a 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka. Přidat můžeme 50-100 g omytých rozinek. Vložíme do trouby a pečeme do zlatohněda, což bude trvat něco přes půl hodiny.