Domů     Kolik soli je akorát?
Kolik soli je akorát?
17.3.2025

Najít odpověď na tuto otázku je s mobilem v ruce záležitost tak půl minuty. Rychle se dozvíte, že odborníci doporučují nanejvýš 5 g. Jenže co si s tou informací počít? Jak vlastně odhadnout, kolik soli sníme a kde vlastně ubrat?

Sůl nemáme pod kontrolou. Většina z nás nemá ani orientační představu, kolik jí za den spořádá.

Abyste to zjistili, museli byste vyloučit všechna kupovaná jídla a potraviny, vařit si doma z původních surovin, sůl pečlivě odvažovat a její podíl pak na porci přepočítávat. To je samozřejmě naprosto nereálné.

Zbývá tedy druhá cesta, která vychází z údajů zdravotníků. Ty varují, že 75 % až 90 % soli, kterou každý den sníme, pochází z průmyslově vyráběných potravin.

Přidává se do nich pro chuť i jako konzervant v takovém množství, že v důsledku toho u nás dosahuje průměrný denní příjem asi 16,5 g. Tedy zhruba trojnásobek toho, co se doporučuje.

Nejsnažší způsob, jak tento přebytek v zájmu zdraví snížit, je vyhnout se potravinám se zbytečně vysokým obsahem soli. A nenechte se mýlit, zdaleka to nejsou jen slané pochoutky.

Kde se bere bažení po soli?

Názory vědců se různí. Podle jedné teorie je to prastarý návyk z dob, kdy naši předci opustili Afriku a usadili se v mnohem chladnějších evropských končinách, kde v zimě nebylo co jíst.

A tak se museli naučit dělat zásoby – právě sůl posloužila jako nejstarší konzervační prostředek pro uchování masa. Jiný názor tvrdí, že sůl zaměňujeme s chutí na vydatné jídlo, tedy opět na maso, protože ho jíme osolené.

Jenže po soli baží i zvířata, a to i býlozravci. Zdá se tedy, že touha po soli je něco hluboce daného a že v zájmu zdraví nezbývá nic jiného, než toto bažení držet na uzdě.

Solné pasti

* Housky a chléb

Ve 100 g chleba je kolem 1,5 g soli, což vypadá jako přijatelné množství. Ale jen v případě, že si na něj nepoložíte pár koleček salámu nebo tvrdého sýra. Další háček tkví v tom, že přes den nezůstane u jednoho krajíčku.

Ještě o něco hůře je na tom drobné pečivo s průměrem 2 g soli. A pokud je houska navíc bohatě sypaná, pak může obsahem soli lehce překonat sáček brambůrků – s tím rozdílem, že u něj si přesolenost uvědomíte.

Poněkud lépe dopadá pečivo celozrnné a žitné, nejméně soli pak obsahují toastové chleby.

* Uzeniny

Ze zdravotního hlediska mají uzeniny hodně špatnou pověst, za niž kromě vysoké tučnosti a příměsi potravinářské chemie vděčí právě velkému množství soli. Ta se hojně přidává nejen pro chuť, ale také jako další konzervant.

Proto 100 g uzeniny už samo o sobě pokryje, a někdy i překročí doporučované denní maximum soli. Netýká se to jen salámů, slaniny nebo párků, ale i některých druhů šunky, například prosciutto má kolem 6 g soli na 100 g váhy.

Odlehčenou alternativou jsou sice šunky se sníženým obsahem soli, ale i tak obsahují kolem 2 g a 3 g soli na 100 g, a když připočítáte pečivo, tak jste zase nad denním limitem.

* Tvrdé sýry

V průměru tvoří 10 % našeho denního příjmu soli. Rozhodně se vyplatí bližší pohled na složení. Například gorgonzola má asi 3,6 g soli na 100 gramů, gouda 2,8 g. Nejproblematičtější jsou tvarůžky a balkánský sýr s obsahem kolem 5 g až 6 g soli.

* Rajčatové omáčky

S těstovinami představují rychlou večeři, kterou byste považovali za poměrně zdravou. Jenže řada hotových rajčatových omáček obsahuje ve 100 g až 1,5 g soli. A pokud si na porci dáte celou sklenici se 400 g, pak už jste svou denní dávku soli spotřebovali…

Tento příklad ukazuje, že i zdánlivě zdravá hotová jídla mohou být solnou pastí.

* Máslové sušenky a sladké pečivo

Samozřejmě nejde o všechny výrobky této kategorie, přesto se vyplatí přečíst si složení výrobku. Pak můžete zjistit, že není výjimkou, když se 100 g máslových sušenek sníte 1,5 g soli. Totéž obvykle obsahuje sladký loupák.

* Snídaňové cereálie

V nich byste sůl nejspíš nečekali, přesto na ni mohou být překvapivě bohaté, ve 100 g může být až okolo 2 g. Přidává se pro vytvoření plné chutí, neboť původní surovina je fádní. Slanost se pak překrývá intenzivní sladkostí.

Tato past se týká nejen ochucených dětských cereálií, ale často i kukuřičných lupínků.

Třetina lidí je citlivá na sůl

Ačkoli se každodenní přebytek nenápadně podepisuje na zdraví každého z nás, asi třetina populace sůl snáší hůře. Nadbytek soli u nich velmi rychle vede k nárůstu hodnot krevní tlaku, a tím k riziku srdečně oběhových onemocnění.

Mezi lidmi, kteří se už s vysokým krevním tlakem léčí, je na sůl citlivý už každý druhý. Obecně se vnímavost vůči negativním účinkům soli zvyšuje s věkem, narůstá ale také při obezitě, cukrovce, onemocnění ledvin a při stresu.

Možná nevíte: Vydatné solení neškodí jen srdci a cévám, ale také imunitnímu systému. Jídelníček bohatý na vysoce slané potraviny oslabuje schopnost některých typů imunitních buněk bojovat s bakteriálními patogeny.

V důsledku toho jsou infekce závažnější a hnisající rány se hojí mnohem pomaleji.

Alternativní soli nejsou alternativa

Ať už růžová himálajská, černá vulkanická, solný květ nebo jiná specialita: Prodejci je vychvalují pro obsah minerálů a stopových prvků, jenže tyto bonusy při množství, v jakém je konzumujeme, nemají na zdraví sebemenší vliv.

Ve skutečnosti jíte opět jen chlorid sodný jako u běžné stolní soli. Nahradit ji drahou variantou proto nemá ze zdravotního hlediska sebemenší smysl.

Zcela bez soli to také nejde

Ačkoli je u soli tématem její nadbytek na jídelníčku a škodlivost pro zdraví, který z toho plyne, zcela bez soli se lidské tělo také neobejde. Při rozpuštění ve vodě se sůl jakožto sloučenina sodíku a chloru rozkládá na elektricky nabité částice – tzv. ionty.

Říká se jim také elektrolyty a jsou potřebné pro různé procesy v našem těle. Například regulují krevní a tkáňový tlak. Proto také kromě maximální doporučené denní dávky existuje minimální – pohybuje se mezi 2 g a 3 g.

Pod tu ale sotva dokážete při běžném stravování klesnout, museli byste zcela přestat jíst také chléb a pečivo.

Na jinou chuť si lze přivyknout

Všechny naše chutě jsou návyk. S patřičnou trpělivostí si lze postupně zvyknout na méně slaná jídla, aniž byste měli pocit, že mu něco chybí. Pro úspěch je důležité právě velmi pozvolné ubírání množství soli.

Co pomáhá?

* Zkuste speciální octy: Vinný je skvělý na maso, a to jak na marinování, tak i na dušení. Jablečný ocet se zase hodí na zeleninové a ovocné saláty. Octem z brendy vylepšíte fádní omáčku.

Použít se dá i sherry ocet, ale je výraznější, a tak je třeba přilévat ho opatrně.

* Kvalitní olivový olej má intenzivní chuť, která vynikne v jakémkoli jídle. Ochutit se jím dají i vařené brambory, pro harmonii chutí je pak ještě posypejte rozmarýnem a pepřem.

* Rajčatový protlak zvýrazní chuť guláše nebo kari, ale dá se přidat také do pokrmů z rýže a bulguru.

* Jezte více syrového ovoce i zeleniny jako rajčata nebo okurky, chuťovým pohárkům to pomůže v přivykání na potraviny v jejich původní podobě.

Bylinky musí ladit

Ať čerstvé nebo sušené, bylinky pomohou zvyknout si na méně solená jídla. Ale aby to fungovalo, je nutné volit harmonická spojení. Třeba:

– petržel s mrkví nebo saláty

– pažitka s kraby nebo uzenými rybami

– kopr s okurkou

– řeřicha s vejci nebo salátem

– majoránka s vepřovým masem

– estragon s chřestem nebo květákem

– šalvěj s tvarohem nebo s luštěninami

– medvědí česnek do polévek a na máslo

– koriandr na drůbež

Foto: Shutterstock
Štítky:
Předchozí článek
Další článek
Související články
11.3.2025
Máte dvojitou bradu a divíte se, odkud se vzala? Kromě přibírání na váze za to může i vaše genetická „výbava“ po předcích či stárnutí pokožky. Naštěstí existují metody, jak se jí zbavit. Druhá brada často může vzniknout v důsledku stárnutí, jelikož s úbytkem elastických a kolagenních vláken v podkoží dochází k uvolnění a poklesu kůže. Někdy je to ale dědičné. Má-li někdo z rodičů nebo prarodičů
10.3.2025
Dobrou zprávou je, že následky alkoholu tělo překoná dříve než kouření. Přesto si regenerace vyžádá čas a ten bude u různých orgánů a duševních i fyzických dějů jinak dlouhý. Duševní výkonnost: 2 a 3 týdny Abstinence se rychle promítne v metabolismu a ve zlepšení laboratorních hodnot krve. Ty se projeví i reálně. Pokles toxických látek a zátěže, kterou pro tělo představovaly, povede ke snížení p
4.3.2025
Téměř všichni, kteří opary na rtech trpí, vědí, jak jsou záludné. Vždycky se objeví v té nejnevhodnější chvíli. Třeba když se chystáte do společnosti a chcete, aby vám to slušelo, nebo už balíte na dovolenou, najednou se objeví bolestivé puchýřky. A děje se to nejen v létě, ale právě i v zimě, často na horách. Může za to zvýšené UV záření, které se odráží od sněhu. Ale na to, aby vám tenhle zálud
27.2.2025
Jsou náchylné k prochladnutí a případný zánět není nic, o co by člověk stál. Ale o ledviny bychom tak jako tak měli pečovat celoročně. Pro tělo jsou nesmírně důležité a mají více funkcí než jen filtrování a vylučování škodlivin. Například produkují hormony, které ovlivňují krevní tlak i tvorbu červených krvinek. Udržují v rovnováze minerály jako jsou draslík a sodík. Podílejí se i na tvorbě důlež
17.2.2025
I v lékárně se vás zeptají, jestli to mají být kapky na suchý nebo vhlký kašel. A to ještě nebyla řeč o jeho příčině. Podle té je třeba vybírat léky i bylinky pro ztišení kašle. V 80 až 90 % nejde o nic neobvyklého, prostě jste dostali virovou infekci. Na napadení dýchacích cest se specializuje rozsáhlá skupina virů, proto jsou tyto infekce tak běžné a zpravidla lehké, za pár dní odezní. Jenže n
reklama
Šikovné tipy
Vyměnit zámek dokážete sami
Nedělá se to sice často, ale důvodů k výměně může být víc, například když někdo z rodiny ztratí klíče, když jste se nastěhovali do nového bytu, nebo když chcete lepší zabezpečení. Navíc výměna zámku profesionálem není nejlevnější. A i když se vám to bude zdát složité, krásně to zvládnete sami a ušetříte. Vlastně budete potřebovat […]
Krásné vlasy přes zimu trpěly
Ať už nosíte čepici, nebo pro krásu trpíte a chodíte bez ní, vlasy to odnášejí tak jako tak. Jsou suché, lámavé, nabité statickou elektřinou. Všechny tyto potíže se ale dají pravidelnou péčí odstranit. Čím je vzduch venku chladnější, tím méně vlhkosti se na povrchu vlasů udrží. Suchý vzduch ve vytápěných místnostech působí na vlasy obdobně. […]
K omrzlinám můžete přijít snadno…
… zvlášť při zimní dovolené a dlouhých výletech v neznámém terénu. Zrádná ale může být i nedělní procházka, třeba když uklouznete v čerstvém sněhu. Nejohroženější jsou diabetici, kterým riziko zdaleka nehrozí jen na horách. Pokud trpí syndromem diabetické nohy, což je nebezpečná kombinace zhoršeného stavu nervů a špatného prokrvení, pak se může stát, že necitlivá […]
Sypání ptáčkům připravte sami
Věděli jste, že čím je ptáček menší, tím více potřebuje energie, aby za chladných nocí neumrzl? Například sýkorka modřinka, která váží pouhých 10 gramů, spálí za mrazivé noci až 2 gramy svých tukových zásob, aby udržela tělíčko v teple? Na čem si pochutnají? Slunečnicová semínka – jsou bohatá na olej, ptákům chutnají a dodají jim […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Marmeládovo-makový koláč
nejsemsama.cz
Marmeládovo-makový koláč
Zkoušeli jste někdy přidat marmeládu rovnou do těsta? V tomto makovém moučníku je pak cítit i krásně jemná a osvěžující chuť ovoce. Potřebujete: ✿ 3 hrnky hladké mouky ✿ 1,5 hrnku cukru ✿ 1 prášek do pečiva ✿ 1 vanilkový cukr ✿ 1 vejce ✿ 1 hrnek oleje ✿ 2 hrnky mléka ✿ 1,5 hrnku mletého máku ✿ 2 lžíce marmelády ✿ 1 hořkou čokoládu
Srdce říkalo něco jiného
skutecnepribehy.cz
Srdce říkalo něco jiného
Holky si myslely, že s Milošem spolu chodíme, ale nebyla to pravda. Překážela nám v tom taková nepříjemná věc. Seznámili jsme se na diskotéce v kulturním domě. Pořadatelé pouštěli dovnitř jen mládež, která již dovršila šestnáctý rok, což nebyl můj případ, bylo mi teprve patnáct. A tak mě takový tlustý, na první pohled zlý chlápek seřval a vyhodil. Smutně jsem courala venku
Holistický přístup s funkčním stylem
rezidenceonline.cz
Holistický přístup s funkčním stylem
Jedinečný Senses Pool House, který se nachází v nádherném prostředí u Středozemního moře ve Wardanieh asi čtyřicet kilometrů jižně od libanonského Bejrútu, je dokonalou směsicí relaxace a pohody na pozadí velkolepé přírodní scenérie. Pro architekty z Wael Farran Studio celý projekt představoval pořádnou výzvu. Byl koncipován jako rozšíření stávajícího sídla. „V rámci zadání jsme museli
Přiměl Mikuláš Opavský Vítkovce k poslušnosti?
historyplus.cz
Přiměl Mikuláš Opavský Vítkovce k poslušnosti?
Jako už mnohokrát připravuje věznitel svého zajatce k okázalé popravě před očima protivníků. Tentokrát ale s vydíráním neuspěje, a tak musí splnit slovo. Hlava jeho těžce zkoušené oběti vzápětí leží u katových nohou. Moravský markrabě Přemysl Otakar II. (kolem r. 1233–1278) se 11. února 1252 v rakouském Hainburgu žení, ale nikdo neočekává, že manželství bude plné romantické lásky.
Ricottové lívance s ovocem
tisicereceptu.cz
Ricottové lívance s ovocem
Lívanečky z ricotty jsou úžasně vláčné a křehké a jsou připravené za chvíli. Potřebujete 3 vejce 250 g ricotty 250 ml mléka 120 g hladké mouky 1 lžičku prášku do pečiva máslo nebo ghí javo
Patrasová se musí léčit, jinak bude zle!
nasehvezdy.cz
Patrasová se musí léčit, jinak bude zle!
Dagmar Patrasová (68) a Felix Slováček (81) opět plní titulky bulvárních plátků. A tentokrát se do skandálů herečky a hudebníka vložil i herec Jiří Krampol (86), který si prošel podobnou zkušeností se
Historické hodinky Louis Vuitton na přehlídce dámské kolekce značky pro podzimní sezónu
iluxus.cz
Historické hodinky Louis Vuitton na přehlídce dámské kolekce značky pro podzimní sezónu
U příležitosti přehlídky dámské kolekce Louis Vuitton pro sezónu podzim/zima 2025 se na mole exkluzivně objevily historické hodinky LV II. Kolekce pro sezónu podzim/zima 2025-2026 přijíždí na stani
Záhada z české klasiky: Jak to bylo s Maryšou?
enigmaplus.cz
Záhada z české klasiky: Jak to bylo s Maryšou?
Vesnické drama Aloise a Viléma Mrštíků je klasikou. „Maryša“ byla poprvé uvedena v roce 1894 a patří k vrcholům české realistické dramatické tvorby. Námět si Alois Mrštík přivezl ze svého pobytu v mor
Český okultista Pierre de Lasenic: Pronikl do tajů sexuální magie?
epochalnisvet.cz
Český okultista Pierre de Lasenic: Pronikl do tajů sexuální magie?
Na počátku minulého století přichází na svět mnoho významných osobností z oblasti mystiky a hermetismu. Jednou z výrazných postav je i Petr Pavel Kohout (1900–1944), který později začne používat pseudonym Pierre de Lasenic neboli Petr z Lásenice. Proč toho o něm víme dodnes tak málo?   Petr Kohout se narodí v Brně, avšak rodina se brzy stěhuje do Prahy,
Konec pohádky Diany a Charlese: Rytíř na bílém koni zjevně neexistuje
epochaplus.cz
Konec pohádky Diany a Charlese: Rytíř na bílém koni zjevně neexistuje
Princ a princezna jako z pohádky. „Z jejího pohledu to byla láska – myslela si, že ji doslova pohltí, že se pro ni stane se rytířem na bílém koni, vším, co vždycky chtěla,“ uvádí britská spisovatelka Wendy Holdenová o vztahu princezny Diany a Charlese. Jenže zanedlouho se ukáže, že o idylku jde jenom navenek. Princezna Diana
Nevíte, co se starým mobilem? REMOBIL se o něj postará
21stoleti.cz
Nevíte, co se starým mobilem? REMOBIL se o něj postará
Odhaduje se, že v současné době je recyklováno pouze 10 procent nepotřebných mobilů, zbytek skladujeme doma v šuplíku. V České republice je to kolem 12 milionů kusů, přičemž jen obyvatelé Prahy takto
Konkatedrála Nanebevzetí Panny Marie v Opavě: Sebere vám dech
epochanacestach.cz
Konkatedrála Nanebevzetí Panny Marie v Opavě: Sebere vám dech
Nejvýznamnější gotická stavba Opavy se majestátně tyčí na Rybím trhu už osm století. Věž konkatedrály Nanebevzetí Panny Marie se svou výškou vyrovná věži dómu svatého Václava v Olomouci. Pověst praví, že v dobách, kdy se v Opavě začal stavět chrám nanebevzetí Panny Marie, žili ve městě dva bratři. Oba byli stavitelé a oba se zamilovali do stejné dívky.