Tradice obalovaného kapra s bramborovým salátem coby štědrovečerní pokrm je mnohem mladší, než by se mohlo zdát. Poprvé ho připravila M. D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924.
V českých rodinách se kapr na Štědrý večer podával už dříve, někdy od počátku 19. století, ale spíše jen v rybníkářských oblastech nebo v rodinách, které si ho finančně mohli dovolit. Nebyl to ale ten smažený kapr, jak ho známe dnes, ale spíše kapr na černo.
Hospodyňky pokrm chystaly už tři dny předem, kdy kapří maso vařily s různými ingrediencemi, například s ořechy, perníkem nebo sušenými švestkami.
Není mu ani sto let
Tradičním štědrovečerním pokrmem se kapr stal až ve druhé polovině 20. století. Někdo si Štědrý den bez kapra se salátem neumí představit, ale neméně je těch, kteří kapra tolerují, ale nechtějí ho smaženého v trojobalu.
S kaprem na Štědrý večer je spojený ještě jeden zvyk, a to ukládání šupin pod talíř. Ty by vám v příštím roce měly přinést štěstí a zajistit dostatek financí. Nechcete-li naštvat zejména starší členy rodiny, že nedodržujete tradici, připravte si jiný recept. Je jich dost na to, aby si každý vybral.
Kosti nevadí
Kapr není příliš populární i kvůli velkému množství kostí. Není to ale neřešitelný problém. Kapra nafiletujte, vyndejte velké kosti a následně filet ostrým jemným nožem prořežte příčně přes malé kosti.
Většina malých kostí tam sice zůstane, ale stanou se stravitelnými. Kosti se totiž řezem naruší na milimetrové částečky, které tepelnou úpravou změknou a přestanou být nebezpečné.
Kapr na mandlích

Ingredience:
* 1 kg kapra * 4 stroužky česneku * 50 g mandlí * 1 citron * 2 středně velké cibule * 400 g másla * mletý pepř * sůl * olej * tymián
Postup přípravy:
Omyté a osušené kapří podkovy pokapejte citronovou šťávou a nechte hodinu odležet. Jednu nasekanou cibuli a utřený česnek zpěňte na rozehřátém oleji, přidejte tymián. Na pánev vhoďte nasekané mandle, osolte a opepřete je.
Zapékací mísu vymažte máslem, naskládejte do ní druhou cibuli, kterou jste nakrájeli na silnější kolečka. Na cibuli položte porce ryby, poklaďte plátky másla a směsí osmažené cibulky, česneku a mandlí. Vložte do předehřáté trouby a pečte 20 minut na 17 stupňů.
Kapr s jablky a sýrovou krustou

Ingredience:
* 1 kg kapra * 2 jablka * 20 dkg šunky * 20 dkg čedaru * 4 lžíce hladké mouky * máslo * pepř * sůl * olej * citron
Postup přípravy:
Kapra pokapejte citronovou šťávou, poprašte podkovy hladkou moukou a zprudka opečte na oleji.
Vymažte pekáček máslem, osmaženého kapra naskládejte vedle sebe, každou porci zasypejte šunkou nakrájenou na nudličky a nastrouhanými jablky, pokapejte máslem, osolte, opepřete a vložte do rozpálené trouby. Zapečte na 15 minut, posypejte strouhaným sýrem a pečte ještě asi 10 minut.
Smažený kapr naložený v pivu

Ingredience:
* 1 kg kapra * 500 ml piva * 3 vejce * 400 g strouhanky * 100 g strouhaného parmazánu * sůl * pepř * olej * čerstvá petrželová nať * citron
Postup přípravy:
Omyté a osušené podkovy vložte do mísy a zalijte pivem, přikryjte potravinovou fólií a vložte zhruba na hodinu do chladu. Mezitím si v misce rozšlehejte vejce se solí a pepřem a ve druhé smíchejte strouhanku s parmazánem.
Kapra vyjměte z piva, osušte a obalte nejprve ve vejcích a poté ve strouhankové směsi. Smažte v rozpáleném oleji.
Text: Mirka Paloncy