Domů     Jezte, kolik se vejde do vaší dlaně
Jezte, kolik se vejde do vaší dlaně
21.10.2021

Není to samozřejmě úplně doslova, ale dlaň budete potřebovat pro metodu, kterou můžete používat nejen doma, ale i v restauraci nebo na návštěvě.

Každý, kdo držel někdy dietu, nebo se chtěl stravovat zdravě, zkusil jídlo vážit nebo počítat kalorie. Když pomineme, že to není činnost nikterak zábavná, hlavní nevýhoda je v tom, že všude použít nelze.

Jak sestavit hlavní jídlo?

Velikost porce je základ. Nejde totiž o to, abychom snědli jídla málo, jako to dělají některé chronické dietářky, ale aby ho bylo akorát. Naučíte-li se pravidlo pěstí, bude vaše porce na talíři vždycky přesně taková, jak má být. Tedy vyvážená.

To znamená, že bude obsahovat správné množství všech živin – sacharidů, bílkovin a zeleniny. Možná teď pochybujte o tom, že poznáte, jak vlastně velká pěst nebo dlaň to má být.

Kouzlo je v tom, že si nemusíte lámat hlavu tím, jestli je ten kousek masa přesně jako dlaň, stačí velikost přibližná. Důležité totiž je, že víte, co na vašem talíři nesmí chybět a v jakých přibližných poměrech.

Bílkoviny

Příliš malá porce vede k tomu, že nejsme syti, hladina krevního cukru kolísá a nedochází ke správnému spalování. Porce, která je naopak o hodně větší, vede k zatížení organismu, zejména ledvin.

Řiďte se tím, že správná porce bílkovin (maso, ořechy, ryby, vejce, mléčné výrobky) v hlavním jídle bude velká jako dlaň, případně pěst. Jedna taková porce obsahuje přibližně 20 g využitelné bílkoviny.

A co je využitelnost bílkovin?

Tato hodnota udává, kolik bílkoviny z přijatého množství ve stravě dokáže tělo opravdu využít na tvorbu a regeneraci svalů, tvorbu hormonů, krevního barviva a tak dále.  100 g masa, i kdyby bylo sebelibovější, totiž neobsahuje 100 g bílkovin.

Velkou část hmotnosti masa v syrovém stavu tvoří voda, něco tuk a pouze maximálně polovina jsou bílkoviny.

Přílohy

Pokud preferujete zdravou stravu, patří sem především obiloviny, nejlépe fermentované, a škrobová zelenina, jako jsou brambory, mrkev, pastinák, řepa hrášek, kukuřice.

Chcete-li jíst obojí dohromady, pamatujte, že porce přílohy musí odpovídat stále jedné pěsti.

Tato velikost přílohy je velmi zásadní proto, aby se nevyloučilo větší množství inzulinu.  Máte-li rádi chleba, pak je pro vás důležitá informace, že jedna pěst znamená jeden krajíc pokud možno kváskového celozrnného chleba.

Zelenina

Máme na mysli všechny druhy zeleniny, kromě škrobové, a je jedno, jestli ji budete upravovat tepelně, nebo jíst syrovou. Dvě pěsti zeleniny zvyšují pocit sytosti a obsahují pro trávení tolik důležitou vlákninu i spoustu živin.

Jak složit oběd po česku?

Pravidlo hrstí pro jakékoliv sestavení oběda i večeře je jasné z předchozích řádek. Jak to ovšem udělat, preferujete-li českou kuchyni? Úplně stejně.

1 pěst 2 knedlíky, 1 dlaň masa, 2 pěsti neškrobové zeleniny (zelí)

nebo

2 knedlíky, dlaň masa, 1 pěst špenát, 1 pěst zeleninového salátu

A co omáčky?

Našim omáčkovým jídlům chybí ty 2 pěsti zeleniny. Ale protože nic se nemá přehánět, jistě neuškodí, když si čas od času dopřejete třeba svíčkovou. Jen z toho nedělejte denní pravidlo a nejezte ji se šesti.

Jak si složit snídani?

V současné době jsou hodně oblíbené obilné kaše. A jak využít pravidlo pěsti?

K porci tepelně upravených obilovin velikosti jedné pěsti přidáme porci namočených semen a ořechů stejné velikosti, nebo mléčné kvašené produkty, jako je mléko, jogurt, kefír. K tomu přidáme malou hrstku sezonního ovoce.

Pokud nemáme kaše v oblibě, správnou porci mohou reprezentovat 2 vejce s jedním krajícem kváskového chleba a porcí sezonní zeleniny.

Milovníci pomazánek nemusejí přijít zkrátka. Pomazánka má obsahovat bílkoviny, jako jsou vejce, sýr, rybičky nebo luštěniny či oříškové máslo. Pomazánku namažeme na kváskový chléb ve stejné vrstvě, jako je jeho výška. Ke slaným pomazánkám je vhodné konzumovat kousek zeleniny.

Zdroje bílkovin pro snídani

namočené ořechy a semena

mléčné kvašené výrobky

tvarohovo-smetanové sýry

vejce

fermentované luštěniny

Zdroje sacharidů

namočené fermentované obiloviny

kváskový celozrnný žitný chléb

ovoce a zelenina (u snídaně stačí 1 pěst)

Jak si složit svačinu?

Svačte jen tehdy, pokud to potřebujete, to znamená, že máte po 4 hodinách hlad, nebo chuť na sladké. Aby svačina byla vyvážená, dejte přednost bílkovinám v podobě hrsti ořechů či kelímku neslazeného mléčného výrobku. Můžete doplnit hrstkou ovoce.

I správně sestavené smoothie je dobrým řešením. Mělo by ale obsahovat bílkoviny, třeba ořechy, semena nebo podmáslí či kefír.

Chcete jíst víc?

Pokud se vám stane, že nejste sytí, jezte víc. Ale přidejte nejdřív zeleninu. Pokud ani pak nejste syti, přidejte trochu bílkovin. Nikdy nepřidávejte přílohu. Poměr velikosti přílohy a bílkovin totiž rozhoduje o tom, zda bude vaše tělo spalovat. Existuje ovšem výjimka a tou je navýšení přílohy po sportovním výkonu.

Eva Hořánková podle knihy Ivany Stenzlové Dej tělu šanci nakladatelství Smart Press

Foto Shutterstock, PX FUEL

Související články
30.4.2025
Oči jsou okno do duše a umožňují vnímat krásy světa. Denně jim ale dáváme pořádně zabrat používáním mobilů a počítačů, namáháme je při čtení knih i sledování televize. Odpočinou si jen zřídka. Výsledkem je únava, pálení, suchost i zhoršování zraku. Pomohou účinná cvičení. Dobře poslouží jako první pomoc i ke zlepšení zraku. Při pravidelném praktikování se oči zvětší a rozzáří a vy budete působit
28.4.2025
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud vám ale sněží na ramena nebo prosvítají ve vlasech, nastal probl
24.4.2025
Jen málokteré léky mají tak rozporuplnou pověst jako právě antidepresiva. A také kolem nich panuje spousta mýtů. Každý z nás se může ocitnout v náročné životní situaci, kterou nezvládá, například úmrtí blízké osoby, nepříznivý zdravotní stav, rozvod a podobně, a depresivní stavy jsou tu. A že je to někdy stav k nevydržení, potvrdí každý, kdo to zažil. Jenže mnozí se léčby antidepresivy z různých
22.4.2025
Asi tušíte, o čem bude řeč: O prokrastinaci. I když je to modní téma, rozhodně nejde o banalitu. Prokrastinace totiž není vznešenější slovo pro lenost. Už se vám to stalo? Máte spoustu práce, ale ne a ne se donutit ji zdolat. Napadá vás spousta argumentů, proč to nejde. Jak to, že člověk odsouvá své povinnosti nebo je vůbec nevyřídí? Práce za to nemůže Jedno je jisté. Důvody jsou v nás. T
10.4.2025
Nemusí to být ani tolik, ale jestli už se těšíte na jarní procházky nebo výlety, určitě se podívejte, jestli náhodou nepotřebujete nové boty. Je totiž nejvyšší čas, protože chvilku budete hledat ty pravé a musíte je přece trochu vyšlapat, než se vydáte na cesty. A podle čeho vybírat? Kam vás nohy povedou? Řiďte se tím, kde budete nejčastěji chodit. Protože základní výběr byste měli udělat podle
reklama
Šikovné tipy
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
Obří vejce může být netradiční dekorací a navíc poslouží jako zajímavý květináč na cibuloviny. A to vše ne jenom na Velikonoce! Vejce je dokonalým symbolem jara jako takového. Nebojte, nenakladla jej žádná dračice. Zrodilo se ze sádrových obvazů. Totiž, u vás doma se teprve zrodí. A vyrobit ho zvládne i úplný začátečník. Připravte si speciální […]
Korálkové kraslice potěší
Pokud každý rok vymýšlíte, čím zpestřit sváteční výzdobu, máme pro vás pár nápadů. Určitě se budou hodit jak těm zkušenějším, kteří s korálky už někdy pracovali, tak i začátečníkům. Korálkové vajíčko 1 balení rokajlových korálků 10/0 transparentní, 1 balení rokajlových korálků 10/0 Sfinx, 1 Miyuki háčkovací přízi 0,45mm/25m, háček 0,9 mm, jehla s velkým okem […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Křupavé okurčičky
tisicereceptu.cz
Křupavé okurčičky
Okurková sezona nemusí být nudná, zvlášť, když si můžeme tyhle zelené pochoutky naložit do láku. Potřebujete 400 g okurek 3 kuličky pepře 2 kuličky nového koření 1 bobkový list ½ lžičky hořč
Lovci a sběrači: Nečekaně zdatní mořeplavci z doby kamenné
21stoleti.cz
Lovci a sběrači: Nečekaně zdatní mořeplavci z doby kamenné
Ještě donedávna se věřilo, že ostrov Malta byl poprvé osídlen před 7500 lety, tedy v mladší době kamenné s příchodem zemědělců. Nedávný archeologický průlom ale tuto představu zásadně mění. V
Tajemství chrámu Garni: Byl postaven jako monumentální hrobka?
enigmaplus.cz
Tajemství chrámu Garni: Byl postaven jako monumentální hrobka?
Odborníky je označován jako nejvýchodnější stavba řecko-římské civilizace. Tento pohanský chrám najdeme v místě, kde bychom podobnou stavbu asi nečekali – v hornaté oblasti Arménie. Ani po dvou tisící
Posadili mě na židli po mrtvém pradědečkovi
skutecnepribehy.cz
Posadili mě na židli po mrtvém pradědečkovi
Byl jsem pozván na návštěvu do rodiny svého dávného přítele. Těšil jsem se, jak si krásně popovídáme. Místo toho jsem se ztrapnil a vystrašil sám sebe. Tu židli snesli z půdy. Byla opravdu nepřehlédnutelná. Patřila pradědečkovi, který se dožil téměř stovky. Tak mi to alespoň řekl můj hostitel Filip, přítel ze studií archeologie. Vrátil jsem se z mezinárodní
Krém karamel
nejsemsama.cz
Krém karamel
Francouzskou klasiku crème caramel zvládnete i doma. Příprava není složitá, chce to jen pár ingrediencí a trpělivost při rozpouštění cukru na karamel. Potřebujete: ✿ 400 g cukru krupice ✿ šťávu ze 2 pomerančů ✿ 1 l plnotučného mléka ✿ 1 vanilkový lusk ✿ 8 vajec 1. Do rendlíku vsypejte polovinu cukru a na mírném teple ho za občasného míchání nechte
Vzdušná prosvětlená klasika v mrakodrapu
rezidenceonline.cz
Vzdušná prosvětlená klasika v mrakodrapu
Doslova jako výkladní skříň značky Minotti působí exkluzivní interiér, obývaný bezdětným párem. Interiér, založený na cílených kontrastech barev a materiálů, je dílem mezinárodního ateliéru IQOSA. Realizace finální podoby bytu o rozloze téměř dvou set čtverečních metrů trvala celých dvanáct měsíců, během nichž získal punc vyvážené jednoduché elegance, založené na pečlivě promyšleném konceptu. Jeho základem jsou
Podcenil ministr Ludvíka XIV. kouzlo Versailles?
epochalnisvet.cz
Podcenil ministr Ludvíka XIV. kouzlo Versailles?
Venkovská krajina kolem Versailles Ludvíkovi XIV. učaruje. Už v létě 1661 sní o tom, že tu prožije část roku. Cihlový zámeček, který tu stojí, je však příliš malý na to, aby se v něm ubytoval on, jeho milenka a dalších 60 vybraných dvořanů. „Budeme stavět,“ rozhodne král… V 70. letech 17. století sen o venkovském domě
Zadělal si Jašków na problémy?
nasehvezdy.cz
Zadělal si Jašków na problémy?
Už svým vzhledem vyvolává herec Robert Jašków (55) v lidech pořádný respekt. Přitom herec z Ordinace v Růžové zahradě je dobrák od kosti, který si váží své rodiny, a proto vždy soukromí striktně odděl
Zámek sv. Michaela: Měl barvu podle ztracené rukavičky?
historyplus.cz
Zámek sv. Michaela: Měl barvu podle ztracené rukavičky?
Ples je v plném proudu. Ve víru tance ztrácí carova favoritka Anna Lopuchinová rukavičku. Pavel I. ji dvorně zvedne. Nevrátí ji však krásce, ale předá svému architektovi.   „Povšimněte si té neobvyklé barvy. Takové by mohly být zdi mého nového paláce,“ prohodí k architektovi Vincenzu Brennovi (1747–1820). Růžovo-oranžovo-žlutá se na zdech petrohradských paláců 18. století ještě nezaskvěla.
Mikimoto V Code: Návrat ikonické kolekce ve znamení barev, perel a hravé elegance
iluxus.cz
Mikimoto V Code: Návrat ikonické kolekce ve znamení barev, perel a hravé elegance
Japonský dům luxusních šperků Mikimoto otevírá novou kapitolu své oceňované kolekce V Code, která se vrací ve druhém vydání. Tentokrát přináší jemnější siluetu, odvážnější barevnost a především šperky
Pražský orloj: Středověký klenot s šestisetletou historií
epochaplus.cz
Pražský orloj: Středověký klenot s šestisetletou historií
Pražský orloj, fungující už přes 600 let, je nejstarším plně funkčním orlojem na světě. Tento technický zázrak na Staroměstské radnici přežil války, požáry i hrozbu likvidace, aby dnes ohromoval turisty svou precizní mechanikou a pohyblivými apoštoly. Jaká je jeho historie? Už přes 600 let ukazuje nejen datum a čas, ale i polohu Slunce, fáze Měsíce,
Za zvířátky do Hluboké
epochanacestach.cz
Za zvířátky do Hluboké
Velmi dlouhou historii má za sebou stále populárnější zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou. Poprvé byla pro veřejnost otevřena už v květnu roku 1939 jako součást muzea v sousedním loveckém zámku Ohrada. Postupně si prošla sérií vzestupů i pádů až se z ní nakonec stala samostatná instituce. V současnosti jde o skutečně krásný areál, který leží v přírodním prostředí na břehu