Domácí mýdlo pro radost

Domácí mýdlo můžete zkusit pro radost sobě, že jste dokázali něco povedeného vytvořit, i pro radost druhým jako dárek.

Ingredience pro výrobu domácího mýdla včetně těch, o kterých jste ještě nikdy neslyšeli, seženete v obchodech na internetu specializovaných na výrobu domácí kosmetiky. Nabízíme vám tři návody, dva z nich vycházejí z tradiční výroby mýdla, třetí je zjednodušený a využívá mýdlový „polotovar“.

Univerzální recept pro experimentování

Tento tradiční postup na ruční výrobu mýdla vařením je základem, který můžete podle libosti obměňovat a nahradit část olivového oleje jinými surovinami, například olejem mandlovým, kokosovým či řepkovým. Jinou možností je navonět základ esenciálními oleji – například pomerančovým, růžovým nebo rozmarýnovým a pak přidat do mýdla drcenou pomerančovou kůru, sušené plátky růží nebo sušený rozmarýn.

Vodu lze zčásti nahradit třeba lipovým čajem a do hmoty zapracovat lipové květy. Můžete přidávat barvy určené pro mýdla a tak je vzhledově měnit.

Fantazii se meze nekladou.

Potřebujete:

1 l olivového oleje

123 g louhu (NaOH – hydroxid sodný)

250 g destilované vody

– Nejprve se odměřte louh, k jeho vážení použijte jednorázové papírové nádobí.

– Do žáruvzdorné nádoby nalijte destilovanou vodu a pak opatrně přisypávejte louh. Míchejte silikonovou metlou, dokud se zcela nerozpustí.

– Přidejte olej a dobře rozmíchejte.

– Směs pomalu zahřívejte za stálého míchání až k varu. Dál na malém plameni zahřívejte ještě asi půl hodiny, než vznikne hladká krémová hmota.

– Poté mýdlo slijte do připravených forem, velmi dobře se hodí formy silikonové.

– Mýdlo se dá použít už asi po dvou dnech, i když ještě není zcela pevné. Raději mu dejte čas ke zrání. Aby pěkně mydlilo a pěnilo, potřebuje zrát asi 6 měsíců.

Se sladkou vůní medu

Návod na toto mýdla vychází rovněž z tradiční ruční výroby, ale nevaří se, je to postup za studena.

Potřebujete:

358 g olivového oleje

225 g kokosového oleje

177 g palmového oleje

32 g ricinového oleje

7,2 g včelího vosku

225 g destilované vody

111 g louhu (NaOH – hydroxid sodný)

1 lžíci medu

Nezbytná výbava:

jednorázová papírová miska

nádoba odolná vůči louhu

nerezový hrnec nebo nádoba vhodná do mikrovlnky

plastovou lžíci nebo žáruvzdornou stěrku

tyčový mixér

silikonová forma

– Nejdříve si připravte louh, potřebuje čas k vystydnutí. Odměřené množství nasypte do jednorázové papírové misky. Nádobu odolnou vůči louhu postavte na žáruvzdornou podložku a pak do ní dejte 140 g destilované vody. Až poté – nikdy naopak! – opatrně přisypejte louh a míchejte plastovou lžící, dokud se nerozpustí. Nechte vychladnout.

– Zbytek destilované vody a med dejte do žáruvzdorné misky a opatrně zahřívejte v mikrovlnce, opakovaně jen krátce po vteřinách.

– V nerezovém hrnci rozpusťte na sporáku tuhé oleje a včelí vosk. Poté přimíchejte tekuté oleje.

Nechte částečně vychladnout, ale sledujte teplotu. Aby vosk nezačal tuhnout, nesmí teplota klesnout pod 49 °C. Stejnou teplotu by před smícháním měl mít i louh.

– Přilijte k rozpuštěnému louhu medovou vodu a pak vše smíchejte s rozpuštěnými oleji za pomoci tyčového mixéru. Šlehejte tak dlouho, dokud směs nezhoustne natolik, že na povrchu budou zůstávat otisky mixéru. Pak rychle nalijte do formy, pokud budete otálet, předčasně ztuhne.

– Několikrát ťukněte formou o dno, aby se uvolnily bubliny a uhlaďte povrch. Zakryjte kartonem a nechte tuhnout.

– Tuhnutí trvá nejméně 24 hodin. Pokud bude mýdlo ještě trochu měkké, nechte to ve formě déle.

– Hotové mýdlo nakrájejte na kostky a nechte rozložené na pečicím papíru asi měsíc dál prosychat. Občas je otočte.

Text: Lenka Korandová, foto: PX FUEL

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Avatáři: Neumírají a jsou potomky bohů
enigmaplus.cz

Avatáři: Neumírají a jsou...

Avatár je údajně lidská bytost, do které byl...
Jediné indiánské vítězství předznamenalo jejich konec
epochaplus.cz

Jediné indiánské vítězství...

„Říkal to Jim Bridger: Já měl jsem v noci sen,...
Kultovní boty se žlutým prošíváním v podání dvojice Bex Stud
iluxus.cz

Kultovní boty se žlutým...

Rebelský a provokativní duch je značce Dr....
Má bezstarostná povaha dostala za vyučenou
skutecnepribehy.cz

Má bezstarostná povaha...

V životě jsem si prošla mnoha...
Východní filozofie podpořená uměním
rezidenceonline.cz

Východní filozofie podpořená...

Když vstoupíte do tohoto bytu o rozloze tři tisíce metrů...
Prošvihne svou poslední šanci?
nasehvezdy.cz

Prošvihne svou poslední šanci?

Své rodinné štěstí si...
Love story zavání těžkými šrámy
nasehvezdy.cz

Love story zavání těžkými...

Člověk míní, život mění. To...
Astrofotograf Petr Horálek: V Evropě zmizelo hvězdné nebe…
21stoleti.cz

Astrofotograf Petr Horálek: V...

Kdysi stačilo zaklonit hlavu, aby člověk...
Sklizeň prvních zemědělců: Neolitické ženy se mužské práce nebály
epochaplus.cz

Sklizeň prvních zemědělců:...

Žena v období neolitu (mladší době...
Čína: Její panenská příroda vám sebere dech
epochanacestach.cz

Čína: Její panenská příroda...

Slunce se mocně...
Celozrnné špagety s rukolovým pestem
tisicereceptu.cz

Celozrnné špagety s...

Suroviny na 4 porce 100 g rukoly 120...
Drsní zabijáci s jedinou slabinou!
epochalnisvet.cz

Drsní zabijáci s jedinou...

Krokodýli obývají naši planetu už stovky milionů let....
0 shares