Domácí mýdlo pro radost

Domácí mýdlo můžete zkusit pro radost sobě, že jste dokázali něco povedeného vytvořit, i pro radost druhým jako dárek.

Ingredience pro výrobu domácího mýdla včetně těch, o kterých jste ještě nikdy neslyšeli, seženete v obchodech na internetu specializovaných na výrobu domácí kosmetiky. Nabízíme vám tři návody, dva z nich vycházejí z tradiční výroby mýdla, třetí je zjednodušený a využívá mýdlový „polotovar“.

Univerzální recept pro experimentování

Tento tradiční postup na ruční výrobu mýdla vařením je základem, který můžete podle libosti obměňovat a nahradit část olivového oleje jinými surovinami, například olejem mandlovým, kokosovým či řepkovým. Jinou možností je navonět základ esenciálními oleji – například pomerančovým, růžovým nebo rozmarýnovým a pak přidat do mýdla drcenou pomerančovou kůru, sušené plátky růží nebo sušený rozmarýn.

Vodu lze zčásti nahradit třeba lipovým čajem a do hmoty zapracovat lipové květy. Můžete přidávat barvy určené pro mýdla a tak je vzhledově měnit.

Fantazii se meze nekladou.

Potřebujete:

1 l olivového oleje

123 g louhu (NaOH – hydroxid sodný)

250 g destilované vody

– Nejprve se odměřte louh, k jeho vážení použijte jednorázové papírové nádobí.

– Do žáruvzdorné nádoby nalijte destilovanou vodu a pak opatrně přisypávejte louh. Míchejte silikonovou metlou, dokud se zcela nerozpustí.

– Přidejte olej a dobře rozmíchejte.

– Směs pomalu zahřívejte za stálého míchání až k varu. Dál na malém plameni zahřívejte ještě asi půl hodiny, než vznikne hladká krémová hmota.

– Poté mýdlo slijte do připravených forem, velmi dobře se hodí formy silikonové.

– Mýdlo se dá použít už asi po dvou dnech, i když ještě není zcela pevné. Raději mu dejte čas ke zrání. Aby pěkně mydlilo a pěnilo, potřebuje zrát asi 6 měsíců.

Se sladkou vůní medu

Návod na toto mýdla vychází rovněž z tradiční ruční výroby, ale nevaří se, je to postup za studena.

Potřebujete:

358 g olivového oleje

225 g kokosového oleje

177 g palmového oleje

32 g ricinového oleje

7,2 g včelího vosku

225 g destilované vody

111 g louhu (NaOH – hydroxid sodný)

1 lžíci medu

Nezbytná výbava:

jednorázová papírová miska

nádoba odolná vůči louhu

nerezový hrnec nebo nádoba vhodná do mikrovlnky

plastovou lžíci nebo žáruvzdornou stěrku

tyčový mixér

silikonová forma

– Nejdříve si připravte louh, potřebuje čas k vystydnutí. Odměřené množství nasypte do jednorázové papírové misky. Nádobu odolnou vůči louhu postavte na žáruvzdornou podložku a pak do ní dejte 140 g destilované vody. Až poté – nikdy naopak! – opatrně přisypejte louh a míchejte plastovou lžící, dokud se nerozpustí. Nechte vychladnout.

– Zbytek destilované vody a med dejte do žáruvzdorné misky a opatrně zahřívejte v mikrovlnce, opakovaně jen krátce po vteřinách.

– V nerezovém hrnci rozpusťte na sporáku tuhé oleje a včelí vosk. Poté přimíchejte tekuté oleje.

Nechte částečně vychladnout, ale sledujte teplotu. Aby vosk nezačal tuhnout, nesmí teplota klesnout pod 49 °C. Stejnou teplotu by před smícháním měl mít i louh.

– Přilijte k rozpuštěnému louhu medovou vodu a pak vše smíchejte s rozpuštěnými oleji za pomoci tyčového mixéru. Šlehejte tak dlouho, dokud směs nezhoustne natolik, že na povrchu budou zůstávat otisky mixéru. Pak rychle nalijte do formy, pokud budete otálet, předčasně ztuhne.

– Několikrát ťukněte formou o dno, aby se uvolnily bubliny a uhlaďte povrch. Zakryjte kartonem a nechte tuhnout.

– Tuhnutí trvá nejméně 24 hodin. Pokud bude mýdlo ještě trochu měkké, nechte to ve formě déle.

– Hotové mýdlo nakrájejte na kostky a nechte rozložené na pečicím papíru asi měsíc dál prosychat. Občas je otočte.

Text: Lenka Korandová, foto: PX FUEL

Štítky: ,
reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Záhadná svatyně v Makotřasech: Vybírá si oběti dodnes?
enigmaplus.cz

Záhadná svatyně v Makotřasech:...

Ve vykopaných jámách se mísí kosti pobitých...
Zničí mladá herečka Žilkové rodinu?
nasehvezdy.cz

Zničí mladá herečka Žilkové...

Perné chvilky nejspíš...
Římané v Arábii vsadili na špatného koně
epochalnisvet.cz

Římané v Arábii vsadili na...

V Římské říši skončilo dlouhé období...
Advent v Národním zemědělském muzeu: Zve na živý zvířecí betlém i připomenutí vánočních zvyků
epochanacestach.cz

Advent v Národním zemědělském muzeu:...

Velbloud, lamy, poník i koza...
Svět podléhá kovové sponě: Patentka je cennější než diamant
epochaplus.cz

Svět podléhá kovové sponě:...

Vyučený zámečník s obchodním talentem a šikovný mechanik...
Tajemství odkrývání hlíny: Schliemann se stal obětí vlastního omylu
epochaplus.cz

Tajemství odkrývání hlíny:...

Už od dětství sní Němec Heinrich Schliemann...
Dveře MASTER – co kus to originál
rezidenceonline.cz

Dveře MASTER – co kus to...

Jsou synonymem pro nadčasový minimalistický design, tak...
Stropnickému chystá pomstu?!
nasehvezdy.cz

Stropnickému chystá pomstu?!

Temperamentní herečka...
Moje dcery se hodně nenávidí
skutecnepribehy.cz

Moje dcery se hodně nenávidí

Jsem z té situace trochu...
Dárky, které nepřestanou dělat radost
iluxus.cz

Dárky, které nepřestanou...

Kosmetika Capri, výrobce přírodní kosmetiky tradičních...
Tvarohové řezy s polevou
tisicereceptu.cz

Tvarohové řezy s polevou

Jemné tvarohovo-jogurtové řezy jsou...
Pohled do čelistí hadů: Spolknou i krokodýla!
21stoleti.cz

Pohled do čelistí hadů:...

Pokud jste někdy viděli fotku obrovského hada...
0 shares