Domácí mýdlo můžete zkusit pro radost sobě, že jste dokázali něco povedeného vytvořit, i pro radost druhým jako dárek.
Ingredience pro výrobu domácího mýdla včetně těch, o kterých jste ještě nikdy neslyšeli, seženete v obchodech na internetu specializovaných na výrobu domácí kosmetiky.
Nabízíme vám tři návody, dva z nich vycházejí z tradiční výroby mýdla, třetí je zjednodušený a využívá mýdlový „polotovar“.
Univerzální recept pro experimentování
Tento tradiční postup na ruční výrobu mýdla vařením je základem, který můžete podle libosti obměňovat a nahradit část olivového oleje jinými surovinami, například olejem mandlovým, kokosovým či řepkovým.
Jinou možností je navonět základ esenciálními oleji – například pomerančovým, růžovým nebo rozmarýnovým a pak přidat do mýdla drcenou pomerančovou kůru, sušené plátky růží nebo sušený rozmarýn.
Vodu lze zčásti nahradit třeba lipovým čajem a do hmoty zapracovat lipové květy. Můžete přidávat barvy určené pro mýdla a tak je vzhledově měnit. Fantazii se meze nekladou.
Potřebujete:
1 l olivového oleje
123 g louhu (NaOH – hydroxid sodný)
250 g destilované vody
– Nejprve se odměřte louh, k jeho vážení použijte jednorázové papírové nádobí.
– Do žáruvzdorné nádoby nalijte destilovanou vodu a pak opatrně přisypávejte louh. Míchejte silikonovou metlou, dokud se zcela nerozpustí.
– Přidejte olej a dobře rozmíchejte.
– Směs pomalu zahřívejte za stálého míchání až k varu. Dál na malém plameni zahřívejte ještě asi půl hodiny, než vznikne hladká krémová hmota.
– Poté mýdlo slijte do připravených forem, velmi dobře se hodí formy silikonové.
– Mýdlo se dá použít už asi po dvou dnech, i když ještě není zcela pevné. Raději mu dejte čas ke zrání. Aby pěkně mydlilo a pěnilo, potřebuje zrát asi 6 měsíců.
Se sladkou vůní medu
Návod na toto mýdla vychází rovněž z tradiční ruční výroby, ale nevaří se, je to postup za studena.
Potřebujete:
358 g olivového oleje
225 g kokosového oleje
177 g palmového oleje
32 g ricinového oleje
7,2 g včelího vosku
225 g destilované vody
111 g louhu (NaOH – hydroxid sodný)
1 lžíci medu
Nezbytná výbava:
jednorázová papírová miska
nádoba odolná vůči louhu
nerezový hrnec nebo nádoba vhodná do mikrovlnky
plastovou lžíci nebo žáruvzdornou stěrku
tyčový mixér
silikonová forma
– Nejdříve si připravte louh, potřebuje čas k vystydnutí. Odměřené množství nasypte do jednorázové papírové misky. Nádobu odolnou vůči louhu postavte na žáruvzdornou podložku a pak do ní dejte 140 g destilované vody. Až poté – nikdy naopak!
– opatrně přisypejte louh a míchejte plastovou lžící, dokud se nerozpustí. Nechte vychladnout.
– Zbytek destilované vody a med dejte do žáruvzdorné misky a opatrně zahřívejte v mikrovlnce, opakovaně jen krátce po vteřinách.
– V nerezovém hrnci rozpusťte na sporáku tuhé oleje a včelí vosk. Poté přimíchejte tekuté oleje.
Nechte částečně vychladnout, ale sledujte teplotu. Aby vosk nezačal tuhnout, nesmí teplota klesnout pod 49 °C. Stejnou teplotu by před smícháním měl mít i louh.
– Přilijte k rozpuštěnému louhu medovou vodu a pak vše smíchejte s rozpuštěnými oleji za pomoci tyčového mixéru. Šlehejte tak dlouho, dokud směs nezhoustne natolik, že na povrchu budou zůstávat otisky mixéru. Pak rychle nalijte do formy, pokud budete otálet, předčasně ztuhne.
– Několikrát ťukněte formou o dno, aby se uvolnily bubliny a uhlaďte povrch. Zakryjte kartonem a nechte tuhnout.
– Tuhnutí trvá nejméně 24 hodin. Pokud bude mýdlo ještě trochu měkké, nechte to ve formě déle.
– Hotové mýdlo nakrájejte na kostky a nechte rozložené na pečicím papíru asi měsíc dál prosychat. Občas je otočte.
Text: Lenka Korandová, foto: PX FUEL