Domů     Dnes budou těstoviny
Dnes budou těstoviny
17.9.2024

Když se řekne těstoviny, asi si každý představí Itálii, i když jejich původ není vůbec tak jasný. Jisté ovšem je, že jsou oblíbené po celém světě. Už kvůli tomu, že i jednoduchou přípravou vykouzlíte spoustu zajímavých a bohatých chutí.

Penne a la vodka

(4 porce)

1 cibule, 2 stroužky česneku, 300 g penne, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička sušených chilli vloček, 2 lžíce rajského protlaku, 1 plechovka krájených rajčat, 5 lžic vodky, 150 ml vody z těstovin, 150 ml smetany ke šlehání, parmezán, sůl, pepř

1) Dejte ohřát osolenou vodu na těstoviny, a když začne vařit, nasypte do ní penne a uvařte je na skus. Poté je slijte přes cedník (trochu vody z těstovin dejte stranou). Aby se penne neslepily zamíchejte do ještě horkých trochu olivového oleje.

2) Během vaření těstovin si připravte omáčku. Ve větším hrnci na oleji orestujte nasekanou cibuli, po pár minutách přidejte na plátky nasekaný česnek. Společně restujte asi minutu a pak přidejte chilli vločky a rajský protlak.

3) Po chvilce přilijte vodku, nasekaná rajčata a čerstvě namletý pepř. Vše zamíchejte a vařte bez poklice asi 15 minut.

4) Pak přilijte vodu z těstovin a dále vařte ještě 10 minut. Poté do omáčky přidejte smetanu a parmazán a vše provařte ještě asi 5 minut, až omáčka zhoustne.

5) Hotovou omáčku podle chuti dosolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a zamíchejte do ní uvařené těstoviny penne. Podávejte s čerstvým oreganem nebo bazalkou a hoblinkami parmazánu.

Doba přípravy 35 minut

Náročnost 1

Omáčka s vodkou prý vznikla v 70. letech minulého století v restauraci Dante v Bologni. Své příznivce si ale získala i v Americe, kde se 80. letech 20. století podávala na diskotékách a v klubech. A proč je oblíbená?

Když se vaří na mírném plameni, rajčata zkaramelizují a zavaří se, spojí se s vodkou a zjemní smetanou. Tak vznikne krémová, luxusně hedvábná omáčka.

Gratinované penne s kuřetem

(6 porcí)

4 lžíce olivového oleje, 1 cibule nakrájená nadrobno, 2 drcené stroužky česneku, ¼ lžičky chilli vloček, 2 plechovky nakrájených rajčat, 1 lžička moučkového cukru, 6 lžic mascarpone, 4 kuřecí prsa bez kůže nakrájená na nudličky, 300 g penne, 70 g nastrouhaného čedaru 50 g strouhané mozzarelly, ½ malého svazku petrželky nasekaného nadrobno, sůl, pepř

1) Na pánvi na středním plameni rozehřejte 2 lžíce oleje a 10-12 minut na něm restujte cibuli. Přidejte česnek a chilli vločky a restujte ještě 1 minutu. Přidejte rajčata a cukr a okořeňte podle chuti. Odkryté duste 20 minut nebo do zhoustnutí a poté vmíchejte mascarpone.

2) Na nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje . Kuře osolte, opepřete a opékejte 5–7 minut, nebo dokud není propečené.

3) Troubu rozehřejte na 200 °C. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Sceďte a pokapejte zbylým olejem.

4) Přendejte je do středně velké zapékací misky. Vmíchejte kuře a přelijte omáčkou. Navrch dejte čedar, mozzarellu a petrželku. Pečte 20 minut, nebo dokud nebudou zlatavě hnědé a bublající.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 1

Zapečené těstoviny jsou vděčné. S minimální námahou připravíte jídlo pro celou rodinu, navíc je téměř jisté, že se setká s úspěchem a každý si na něm pochutná. Nebojte se ani experimentů a těstoviny klidně zapečte s tím, co najdete ve spíži a v lednici.

Alfredovy fettucine

(4 porce)

227 g smetany ke šlehání, 25 g másla (asi 2 lžíce), 1 lžička kukuřičné mouky, 100 g strouhaného parmazánu, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, 250 g fettucine nebo tagliatelle, nakrájená pažitka nebo nasekaná petrželka k podávání, sůl, pepř

1) Ve středně velkém hrnci na mírném ohni rozmícháme smetanu, máslo a kukuřičnou mouku a přiveďte k mírnému varu. Poté odstavte a udržujte v teple.

2) Sýr a muškátový oříšek dejte do malé misky, přidejte mletý černý pepř a promíchejte.

3) Těstoviny dejte do hrnce s vařící vodou osolenou se 2 lžičkami soli a vařte podle návodu na obalu. Měly by být uvařené na skus. Po uvaření těstoviny sceďte, ale část vody uchovejte.

4) Přidejte těstoviny do pánve se smetanou, posypte sýrem a na mírném ohni vše jemně promíchejte. Když se vše spojí, přidejte 3 polévkové lžíce vařící vody. Míchejte, dokud se voda neodpaří a omáčka nebude lesklá.

Před podáváním ochutnejte a případně osolte a opepřete. Servírujte v nahřátých miskách posypané bylinkami.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 1

Pokrm je pojmenován po Alfredu di Leliovi, který ho podával ve své restauraci v Římě na počátku 20. století. A Alfred byl docela slavný.

Psali o něm v novinách, kde vyzdvihovali nejen jeho nudle, ale i způsob servírování, který probíhal za zvuku houslí a vypadal, jako když dirigent řídí orchestr.

V roce 1927 mu dokonce herci Mary Pickfordová a Douglas Fairbanks věnovali zlatou vidličku a lžíci.

Mušle s tuňákem

(4 porce)

600 g těstovin, 4 malé konzervy tuňáka v oleji, 200 g fazolek, 3 lžíce zelených oliv, 1 na proužky nakrájená šalotka, sůl, čerstvě mletý pepř, citronová šťáva, chilli

1) Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu, na poslední 3 minuty varu k nim přidejte na menší kousky pokrájené fazolky.

2) Mezitím si do misky vyklopte tuňáka i s trochou oleje, přebytečný olej slijte a vidličkou rybu rozdělte na menší kousky. Vmíchejte nakrájené olivy a opepřete, přidejte citronovou šťávu a mletými chilli vločkami.

3) Uvařené těstoviny s fazolkami slijte, dejte do misky, vmíchejte tuňáka s olivami a podávejte posypané lístky bazalky.

Doba přípravy 20 minut

Náročnost 1

Tento jednoduchý pokrm můžete servírovat téměř okamžitě a jeho výhodou je, že se dá jíst i teplý i studený. Zelené olivy můžete také vyměnit třeba za kapary nebo olivy černé.

Špagetová omeleta

350 g špaget, 5 vajec, 100 ml plnotučného mléka, 50 g parmezánu, 100 g uzeného sýry, 50 g uzené pancetty nebo slaniny, 1 snítka tymiánu, čerstvě mletý pepř, sůl, olivový olej, 1 stroužek česneku

1) Uvařte špagety podle návodu tak, aby byly na skus.

2) Mezitím si připravte náplň. Uzenou slaninu a uzený sýr nakrájejte na kostičky. Vejce nalijte do velké mísy, přidejte lístky tymiánu, mléko, sůl a pepř.

3) Přisypte strouhaný parmezán a dobře promíchejte. Přidejte nakrájenou pancettu a uzený sýr a opět promíchejte.

4) Jakmile jsou těstoviny uvařené, sceďte je a v míse zakápněte olivovým olejem. Těstoviny vsypte do vaječné směsi a znovu promíchejte.

5) V pánvi na oleji osmahněte stroužek česneku.

6) Vyjměte ho a vsypte špagety. Stěrkou je rovnoměrně rozprostřete a opékejte na větším plameni, aby základ ztuhl. Poté snižte teplotu, přikryjte pokličkou a nechte na mírném ohni asi 10 minut.

7) Poté omeletu otočte. Zatřeste pánví, abyste se ujistili, že se odděluje ode dna, položte na pánev talíř a otočte ji dnem vzhůru. Vraťte omeletu do pánve a odkrytou opékejte dalších 5 minut.

Doba přípravy 30 minut

Náročnost 1

Těstovinové omelety mají hned dvě výhody. Jednak spotřebujete zbylé těstoviny a máte rychlý oběd nebo večeři a také můžete popustit uzdu fantazii a spotřebovat téměř všechno, co vám lednička či spíž nabídne.

Foto: Shutterstock
Související články
2.4.2025
Zůstal vám doma tři dny starý chleba, který už se nikomu jíst nechce, ale vyhazovat ho je taky škoda? Možná by se dal ještě skvěle zužitkovat a zároveň byste si mohli pochutnat. Ceny pečiva vystřelily za poslední měsíce do výše, o níž se nám dřív ani nezdálo, a tak jsme připravili tipy, jak chléb využít do posledního krajíčku. Nápadů je více, tudíž se nám sem ani všechny nevejdou. Jednu radu si v
28.3.2025
Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto po ránu vhod. Velmi snadno se o takovou snídani postarají vaflovače nebo topinkovače. Jen si musíte koupit ten správný přístroj. Především je třeba zvážit, pro kolik porcí teplou snídani připravovat. I mezi obyčejnými topinkovači a vaflovači je rozdíl v tom, kolik kousků umí najednou připravit. Pro pohodlí a rychlost jsou také důležité doplňkové funkce. J
27.3.2025
Máme je rádi už proto, že vyřeší večeři i pohoštění, a většinou nám i ušetří peníze. Navíc můžeme zpracovat spoustu surovin, které nám doma přebývají, a fantazii se meze nekladou. A pokud vás právě nic nenapadá, přinášíme trochu inspirace. Vajíčková 3 vejce, 1 lžička plnotučné hořčice, 4 lžíce másla, pažitka, sůl, pár kapek citronové šťávy, špetka cukru, sladká paprika, lžička olivového oleje 1
25.3.2025
Kozí sýr nemá jednu chuť ani texturu: Může být vyzrálý i sametově hladký, plísňový nebo pikantní, drobivý či přírodně jemný a snadno roztíratelný, stejně jako doladěný kořením. A seženete jeho různé druhy dnes téměř v každém supermarketu. Dokonce existuje řada kozích farem, které prodávají domácí kozí sýry i v bio kvalitě. Asi si ale řeknete, proč byste ho měli jíst. Protože je zdravý Kozí mlé
21.3.2025
Cibule není jenom přírodním elixírem pro léčbu neduhů, ale hlavně kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Cibulačku a smažené cibulové kroužky asi všichni známe. Ale co zkusit cibulovou pizzu z listového těsta, cibulovou pomazánku nebo cibulový koláč? Smažené kroužky Potřebujete: 3 velké cibule, 1 lžíci solamylu, 6 lžic hladké mouky, 2 vejce, mletý pepř, 6 lžic piva, olej na s
reklama
Šikovné tipy
Lepicí váleček odstraní nejen chlupy
Původně byl sice určen pro majitele chlupatých domácích mazlíčků, aby jim pomohl zbavit oděv od chlupů, jenže tenhle šikovný pomocník umí víc než očistit kabát či sukni. Lepicí váleček stojí pár korun a určitě se vyplatí, když ho budete mít nejen doma ve skříni, ale i třeba v miniverzi v kabelce. Poradí si totiž s […]
Rozkvetlá kartička místo pugétu
Hodí se jako pozornost, ale i na výzdobu domova, když ji zarámujete. Navíc tak zužitkujete i drobné zbytky látek a galanterie. Potřebovat budete kus pevného kartonu, krepový papír, lepidlo a zmíněné zbytky látek, stužek či krajek. Předem je třeba také promyslet, zda obrázek bude zavěšený nebo instalovaný ve stolním rámečku, a podklad podle záměru upravit. […]
Dáte si kaki?
Určitě vás každý rok lákají ty zářivě oranžové plody, a kdo je už někdy zkusil, sáhne po nich, jen co se objeví. Pokud patříte mezi ty, kdo k tomu ještě nesebrali odvahu, je čas to napravit. Kde se vzalo? Pochází z jihovýchodní Asie, v Číně se prý pěstovalo už před 2000 lety a je plodem […]
Vyměnit zámek dokážete sami
Nedělá se to sice často, ale důvodů k výměně může být víc, například když někdo z rodiny ztratí klíče, když jste se nastěhovali do nového bytu, nebo když chcete lepší zabezpečení. Navíc výměna zámku profesionálem není nejlevnější. A i když se vám to bude zdát složité, krásně to zvládnete sami a ušetříte. Vlastně budete potřebovat […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dojdou bez velrybího trusu zásoby fosforu?
epochaplus.cz
Dojdou bez velrybího trusu zásoby fosforu?
Velryby nenabízí jen fascinující podívanou, gejzíry a zpěv. Taky kadí a fungují jako mořská kamionová doprava, převážející živiny potřebné pro život. Třeba fosfor. Bez fosforu se neobejde žádný živý organismus. Tvoří kostru molekuly DNA a je také součástí adenosintrifosfátu (ATP), nuleotidu, který buňce slouží jako palivo pro chemické reakce. Potřebujeme ho, aby kosti byly pevné,
Orientální palác uprostřed pouště
rezidenceonline.cz
Orientální palác uprostřed pouště
Její ladné křivky, uspořádání i barevnost vykazují charakteristiky exotické marocké architektury. Rezidence plná kleneb, kupolí, okouzlujících nádvoří, zahrad a extravagantní dekorativnosti dýchá tajemnou krásou, za níž stojí mimo jiné i zruční autentičtí řemeslníci. Casbah Cove je zosobněným snem chicagského realitního investora, který je sám horlivým amatérským dekoratérem. Poté, co našel vhodný pozemek pro svůj projekt,
Máte podlitiny po každém bouchnutí? Špatná srážlivost krve je vždy varovným signálem
epochalnisvet.cz
Máte podlitiny po každém bouchnutí? Špatná srážlivost krve je vždy varovným signálem
Zatímco zdravý člověk může bez zdravotních následků ztratit až 15 % své krve, někteří lidé tuto schopnost nemají. Nemusí se vždy jednat o vrozený problém, jako například u hemofilie. Zvýšená krvácivost se může rozvinout během života a poukazovat na jiné zdravotní problémy. Přitom krevní srážlivost, zdokonalovaná evolucí po miliony let, je klíčová pro přežití
Charles Leclerc: nový ambasador značky Chivas Regal
iluxus.cz
Charles Leclerc: nový ambasador značky Chivas Regal
Chivas Regal, ikona skotské whisky, navazuje globální spolupráci s Charlesem Leclercem – jezdcem Formule 1 a jednou z nejvýraznějších osobností týmu Scuderia Ferrari. Spojuje je vášeň pro mistrovst
Citronová rýže s kešu ořechy
nejsemsama.cz
Citronová rýže s kešu ořechy
Rýži na indický způsob podávejte samotnou či jako přílohu k masu. Ingredience: 150 g basmati rýže 1 citron 1 lžíce olivového oleje máslo 1 menší chilli paprička 1 lžička kurkumy ½ lžičky římského kmínu 30 g kešu oříšků ½ granátového jablka sůl hrst čerstvé koriandrové natě Postup: Rýži propláchněte a uvařte podle návodu v osolené
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne až další víkend, ale už tuto sobotu 29. března 2025 zvou Koněpruské jeskyně na Berounsku na Jarní probouzení domu přírody Českého krasu. Javoříčské jeskyně na Olomoucku zase v sobotu chystají oblíbené Probouzení netopýrů. Program Zahájení sezóny v Koněpruských jeskyních na Zlatém koni v Českém krasu je naplánován v sobotu od 9:00
Kramár Přišel o velké peníze. Zpět je asi nedostane
nasehvezdy.cz
Kramár Přišel o velké peníze. Zpět je asi nedostane
Chtěl si zajistit bezstarostná tzv. stará kolena. Většinu svých peněz, více než třináct milionů korun, proto vložil do investičních fondů. Místo šestiprocentního úroku, který očekával a který mu neb
Zapečené žampiony se sýrem
tisicereceptu.cz
Zapečené žampiony se sýrem
A čím žampiony naplníte? Vepřovým masem s trochou voňavé majoránky a tymiánu. Surovina 250 g vepřového mletého masa 1 žlutá cibule 1/2 lžičky sušeného tymiánu 1/2 lžičky sušené majoránky 3 ž
Česká metoda na odhalení rakoviny slinivky získala americký patent
21stoleti.cz
Česká metoda na odhalení rakoviny slinivky získala americký patent
Zhoubné nádory slinivky břišní patří mezi nejagresivnější nádorová onemocnění, a to zejména kvůli jejich pozdní diagnostice. To by mohl do budoucna změnit jednoduchý test z krve, který by onemocnění o
Miranda Barbour: Kdo vedl ruku americké vražedkyně?
enigmaplus.cz
Miranda Barbour: Kdo vedl ruku americké vražedkyně?
V soudní síni je mrazivé ticho. Pohledy všech přítomných se upínají na teprve devatenáctiletou ženu oblečenou do vězeňského oblečení. „Říkám vám, že ubodán být neměl. Můj manžel ho měl pouze uškrtit,“
Nejdříve jsem běžela do kostela!
skutecnepribehy.cz
Nejdříve jsem běžela do kostela!
Byla to potvora. Svedla mého muže a neváhala k tomu použít kouzla a čáry. Musela jsem jí oplatit stejnou mincí, aby byl Venca zase jen můj! Od první chvíle, kdy jsem tu ženskou viděla, mi bylo jasné, co je zač. Přistěhovala se do našeho sousedství původně s partnerem. Byl to takový neduživý chudáček, nemluva, kterého měla místo psa. Jen
Válka o španělské dědictví: Boje krutě zasáhly i Moravu
historyplus.cz
Válka o španělské dědictví: Boje krutě zasáhly i Moravu
Při drancování Vsetína ukradli, co mohli, skoro celé město vypálili a povraždili stovky jeho obyvatel! Kurucům to ale nestačí. Potřebují další proviant, hledat ho chtějí ve Strážnici. Moravská zemská milice, posílená o císařské jednotky, však jejich plány překazí. Smrtí bezdětného krále Karla II. (*1661) v listopadu 1700 osiřel španělský trůn. Zájem o něj projeví rakouští