reklama

Báječný moučník nejen pro návštěvu

S tradiční bábovkou zabodujete vždy, ale co zkusit něco nového? Třeba s ovocem? Jablka jsou momentálně drahá, levnější jsou i exotické pomeranče. S těmi sice máme v našich krajích mnohem menší zkušenost jako se surovinou při pečení moučníků, ale inspiraci lze najít v zahraničních receptech.

Nejspíš znáte řeckou specialitu zvanou portokalopita, ta je ale pracná a potřebujete k ní speciální listové těsto fila. Mnohem snažší je jiný recept, pocházející z východní části Středomoří.

Šťavnatý pomerančový koláč

  • Dejte do hrnce 2 bio pomeranče, zalijte vodou a vařte na mírném plameni. Po dvou hodinách je vyndejte, nechte vychladnout a pak rozkrojte. Vyjměte jadérka a rozmixujte pomeranče na pyré.
  • Do pyré vmíchejte 250 g jemně mletých mandlí nebo lískových oříšků, 6 celých vajec, 250 g cukru, špetku soli a 1 balíček prášku na pečení.
  • Těsto nalijte do vymazané dortové formy a nechte péct při střední teplotě asi 60 až 70 minut a poté vychladnout ve formě. Koláč není příliš sladký a díky pomerančové kůře má pikantně nahořklý nádech.

Tip: Aby vás návštěva nepřekvapila

Ne vždy ale máme na pečení čas. Pokud vás představa pomerančového dezertu nalákala, pak si ho pro ochutnání a také do zásoby pro případnou návštěvu můžete koupit. Je sice podle jiného receptu, ale stejně šťavnatý a pomerančově voňavý. Český výrobce Goldfein má se sladkým pečivem dlouholeté zkušenosti.

Firma vznikla v roce 1997 a původně navázala na průmyslovou výrobu pardubického plněného perníku. Používá tradiční recepturu i technologii, proto mají právo na chráněné označení původu „Pardubický perník“, které na obalech můžete nalézt pod obchodní značkou PAMEP – PArdubický MEdový Perník.

Goldfein ale kromě pomerančového dezertu a perníků vyrábí řadu dalších dobrot jako rolády, bábovky, sladké chlebíčky, jahodový dortík nebo perníčky v cukrové polevě. Velmi oblíbená je kokosová tyčinka Flint, kterou si mohou dopřát i lidé trpící celiakií, což na obale označuje logo s přeškrtnutým klasem.

Mezi novinky v sortimentu patří brusinková bábovka, řezy a nová řada perníků ve tvaru postaviček v cukrové polevě a také plněný perník.

reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Sesypala se kvůli partnerovi?
nasehvezdy.cz

Sesypala se kvůli partnerovi?

Za úsměvem od ucha k uchu se...
Hrad Radyně: Za dominantou Plzeňského kraje
epochanacestach.cz

Hrad Radyně: Za dominantou...

Asi devět kilometrů od Plzně se...
Na Marsu rostou houby! Tvrdí to vědecká studie z roku 2021
epochalnisvet.cz

Na Marsu rostou houby! Tvrdí...

Existuje na Marsu život? Nové poznatky do této...
Dravec versus šelma: Kdo zvítězil v souboji orlice se lvem?
epochaplus.cz

Dravec versus šelma: Kdo...

Prvním symbolem českého státu se stává...
Reminiscence zlaté jazzové éry
rezidenceonline.cz

Reminiscence zlaté jazzové éry

V blízkosti slavného kasina,...
Cheesecake z Blízkého východu
tisicereceptu.cz

Cheesecake z Blízkého východu

Tento stále oblíbenější dort (čtěte čískejk) je sice...
Vesnice Kisiljevo: Pozor na upíry
enigmaplus.cz

Vesnice Kisiljevo: Pozor na...

Odlehlá vesnice Kisiljevo je domovem pro...
5 tipů, jak se dostat do dobré fyzické i psychické kondice
epochaplus.cz

5 tipů, jak se dostat do...

Říká se, že ve zdravém těle je zdravý...
Jméno Robot na číselnících Bohematic
iluxus.cz

Jméno Robot na číselnících...

Hodinky od české značky Bohematic nově nesou jméno ROBOT....
Zhrzená Žilková se s odchodem Stropnického nesrovná!
nasehvezdy.cz

Zhrzená Žilková se s odchodem...

Herečce Veronice...
Cyklostezka okolo Neziderského jezera
21stoleti.cz

Cyklostezka okolo...

Neutuchající touha po dítěti
skutecnepribehy.cz

Neutuchající touha po dítěti

Potkala jsem ji nedaleko našeho...
0 shares