Báječný moučník nejen pro návštěvu

S tradiční bábovkou zabodujete vždy, ale co zkusit něco nového? Třeba s ovocem? Jablka jsou momentálně drahá, levnější jsou i exotické pomeranče. S těmi sice máme v našich krajích mnohem menší zkušenost jako se surovinou při pečení moučníků, ale inspiraci lze najít v zahraničních receptech.

Nejspíš znáte řeckou specialitu zvanou portokalopita, ta je ale pracná a potřebujete k ní speciální listové těsto fila. Mnohem snažší je jiný recept, pocházející z východní části Středomoří.

Šťavnatý pomerančový koláč

  • Dejte do hrnce 2 bio pomeranče, zalijte vodou a vařte na mírném plameni. Po dvou hodinách je vyndejte, nechte vychladnout a pak rozkrojte. Vyjměte jadérka a rozmixujte pomeranče na pyré.
  • Do pyré vmíchejte 250 g jemně mletých mandlí nebo lískových oříšků, 6 celých vajec, 250 g cukru, špetku soli a 1 balíček prášku na pečení.
  • Těsto nalijte do vymazané dortové formy a nechte péct při střední teplotě asi 60 až 70 minut a poté vychladnout ve formě. Koláč není příliš sladký a díky pomerančové kůře má pikantně nahořklý nádech.

Tip: Aby vás návštěva nepřekvapila

Ne vždy ale máme na pečení čas. Pokud vás představa pomerančového dezertu nalákala, pak si ho pro ochutnání a také do zásoby pro případnou návštěvu můžete koupit. Je sice podle jiného receptu, ale stejně šťavnatý a pomerančově voňavý. Český výrobce Goldfein má se sladkým pečivem dlouholeté zkušenosti.

Firma vznikla v roce 1997 a původně navázala na průmyslovou výrobu pardubického plněného perníku. Používá tradiční recepturu i technologii, proto mají právo na chráněné označení původu „Pardubický perník“, které na obalech můžete nalézt pod obchodní značkou PAMEP – PArdubický MEdový Perník.

Goldfein ale kromě pomerančového dezertu a perníků vyrábí řadu dalších dobrot jako rolády, bábovky, sladké chlebíčky, jahodový dortík nebo perníčky v cukrové polevě. Velmi oblíbená je kokosová tyčinka Flint, kterou si mohou dopřát i lidé trpící celiakií, což na obale označuje logo s přeškrtnutým klasem.

Mezi novinky v sortimentu patří brusinková bábovka, řezy a nová řada perníků ve tvaru postaviček v cukrové polevě a také plněný perník.

reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Lze Covid vyléčit vitamíny, alkoholem či bělícími prostředky? To opravdu ne…
21stoleti.cz

Lze Covid vyléčit vitamíny,...

U většiny onemocnění s mediálním přesahem se dříve nebo...
Rozhledna Krásenský vrch: Kamennou věž společnými silami vybudovala celá obec
epochanacestach.cz

Rozhledna Krásenský vrch:...

Cesta vzhůru po...
Chřipková sezóna letos takřka neproběhla
epochalnisvet.cz

Chřipková sezóna letos...

Letošní chřipková sezóna připomínala z hlediska cirkulace virů...
Nelehké pátrání po dědečkovi Adolfa Hitlera
epochaplus.cz

Nelehké pátrání po...

Vyznat se v podivných vztazích prvního...
Jedna noc plná vášně a lásky
skutecnepribehy.cz

Jedna noc plná vášně a lásky

Když mi zavolal můj bývalý...
Nejděsivější náhody historie lidstva
enigmaplus.cz

Nejděsivější náhody...

V historii se stalo spoustu...
Originální Land Cruiser Toma Hankse jde do dražby
iluxus.cz

Originální Land Cruiser Toma...

Aukční dům Bonhams milovníkům...
Utíká Sabina před samotou do práce?
nasehvezdy.cz

Utíká Sabina před samotou do...

Devátým rokem je SABINA...
Originální zázrak moderní architektury
rezidenceonline.cz

Originální zázrak moderní...

Uměleckým dílem v každém smyslu lze nazvat rezidenci,...
Jak myslí hluší?
epochaplus.cz

Jak myslí hluší?

Myslení, každý si asi umí představit, co...
Chilli con carne Mexico
tisicereceptu.cz

Chilli con carne Mexico

Suroviny na 4 porce 1 červená paprika 150 g...
Uteče krásné Lucii její další koloušek?
nasehvezdy.cz

Uteče krásné Lucii její...

Půvabná moderátorka Lucie...
0 shares