Báječný moučník nejen pro návštěvu

S tradiční bábovkou zabodujete vždy, ale co zkusit něco nového? Třeba s ovocem? Jablka jsou momentálně drahá, levnější jsou i exotické pomeranče. S těmi sice máme v našich krajích mnohem menší zkušenost jako se surovinou při pečení moučníků, ale inspiraci lze najít v zahraničních receptech.

Nejspíš znáte řeckou specialitu zvanou portokalopita, ta je ale pracná a potřebujete k ní speciální listové těsto fila. Mnohem snažší je jiný recept, pocházející z východní části Středomoří.

Šťavnatý pomerančový koláč

  • Dejte do hrnce 2 bio pomeranče, zalijte vodou a vařte na mírném plameni. Po dvou hodinách je vyndejte, nechte vychladnout a pak rozkrojte. Vyjměte jadérka a rozmixujte pomeranče na pyré.
  • Do pyré vmíchejte 250 g jemně mletých mandlí nebo lískových oříšků, 6 celých vajec, 250 g cukru, špetku soli a 1 balíček prášku na pečení.
  • Těsto nalijte do vymazané dortové formy a nechte péct při střední teplotě asi 60 až 70 minut a poté vychladnout ve formě. Koláč není příliš sladký a díky pomerančové kůře má pikantně nahořklý nádech.

Tip: Aby vás návštěva nepřekvapila

Ne vždy ale máme na pečení čas. Pokud vás představa pomerančového dezertu nalákala, pak si ho pro ochutnání a také do zásoby pro případnou návštěvu můžete koupit. Je sice podle jiného receptu, ale stejně šťavnatý a pomerančově voňavý. Český výrobce Goldfein má se sladkým pečivem dlouholeté zkušenosti.

Firma vznikla v roce 1997 a původně navázala na průmyslovou výrobu pardubického plněného perníku. Používá tradiční recepturu i technologii, proto mají právo na chráněné označení původu „Pardubický perník“, které na obalech můžete nalézt pod obchodní značkou PAMEP – PArdubický MEdový Perník.

Goldfein ale kromě pomerančového dezertu a perníků vyrábí řadu dalších dobrot jako rolády, bábovky, sladké chlebíčky, jahodový dortík nebo perníčky v cukrové polevě. Velmi oblíbená je kokosová tyčinka Flint, kterou si mohou dopřát i lidé trpící celiakií, což na obale označuje logo s přeškrtnutým klasem.

Mezi novinky v sortimentu patří brusinková bábovka, řezy a nová řada perníků ve tvaru postaviček v cukrové polevě a také plněný perník.

reklama

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Komentáře

Nenechte si ujít další zajímavé články

Země se točí rychleji, den se zkracuje
epochaplus.cz

Země se točí rychleji, den...

V začátcích roku 2021 vědci z celého...
Limitovaná edice rumu Havana Club Rum of Skepta
iluxus.cz

Limitovaná edice rumu...

Havana Club a mezinárodní hudební ikona Skepta...
Špenátový krém pro zahřátí
tisicereceptu.cz

Špenátový krém pro zahřátí

Sytá krémová polévka je ideální teplou...
Skalnaté hory: pýcha Severní Ameriky a ráj pěší turistiky
epochanacestach.cz

Skalnaté hory: pýcha Severní...

Jedním ze symbolů...
Objevený hrob ve Statenicích u Prahy: byl v něm muž, či žena?
epochaplus.cz

Objevený hrob ve Statenicích u...

Archeologický tým objevil ve Statenicích u Prahy...
Nový podezřelý v případu Zodiac zanechával na internetu mrazivé komentáře
enigmaplus.cz

Nový podezřelý v případu Zodiac...

Před několika dny tým vyšetřovatelů odložených...
Válka Prachařových žen!
nasehvezdy.cz

Válka Prachařových žen!

Současná partnerka...
Manželství jako „továrna na změny“
epochalnisvet.cz

Manželství jako „továrna na...

Manželství je přítomné téměř ve všech kulturách na...
Návrat na Měsíc začíná
21stoleti.cz

Návrat na Měsíc začíná

„Je to malý krok pro člověka, ale obrovský...
Rodinná tragédie ji dostala na dno
nasehvezdy.cz

Rodinná tragédie ji dostala...

Ačkoli je ještě velmi...
Kouzlo venkovského bydlení
rezidenceonline.cz

Kouzlo venkovského bydlení

Bydlení na předměstí se může ukázat jako velká...
Dvojče zachránilo sestru před smrtí skokem z okna
skutecnepribehy.cz

Dvojče zachránilo sestru...

Období, které jsem prožívala, bylo...
0 shares