Ten, kdo při každé větší bolesti hlavy říká, že má migrénu, většinou neví, o čem mluví. Pravá migréna je tak intenzivní bolest hlavy, že postižený zvrací a mívá i poruchy vidění.
Sklon k migréně je vrozený a projevit se může v každém věku. Bez tlumících léků to většinou nejde, ale jako prevence je možná přírodní léčba. Především je třeba myslet pozitivně. Když budete celý den přemítat:
Jen ať proboha zase nedostanu tu odpornou migrénu, spolehlivě si ji svými negativními myšlenkami přivoláte.
Co může ještě migrénu způsobit?
Například: hormonální výkyvy, změny počasí, přepracování, nevhodné brýle, nedostatek kyslíku (tedy hlavně pohybu na čerstvém vzduchu).

Jak lze záchvatům předcházet
*Upravíme životosprávu, která pomůže migrénu zmírnit nebo zvládnout.
*Dodržujeme pravidelný denní rytmus, především spánku a bdění, ale i příjmu potravin – pravidelně 5x denně. Nezapomeneme na rozumné střídání zátěže a odpočinku.
*Relaxujeme. Nemá cenu se zbytečně přetěžovat. Pokud neumíme odpočívat, ve svém kalendáři si vyhradíme čas na odpočinek a cíleně relaxujeme.
*Do stravy zařadíme několikrát denně potraviny a tekutiny s obsahem hořčíku – např. fíky, ořechy a kapustu.
*Každý den bychom měli sníst alespoň některé z těchto potravin: ovoce, zeleninu a luštěniny, mléčné výrobky, tmavé pečivo a obiloviny.
*Stravu doplníme o zdravé tuky, jako je olivový nebo slunečnicový olej. Jejich příjem by však neměl převýšit 30 % z celkového energetického denního příjmu potravin.

*Hodně pijeme – nejméně 2 litry tekutin denně. Zvláště vhodné jsou lehké neperlivé minerální vody s obsahem hořčíku a jako prevenci si připravíme zázvorový nápoj:
Do sklenice minerálky rozmícháme třetinu kávové lžičky (500 – 600mg) jemně umletého zázvoru. Pijeme 4x denně po dobu 3 – 4 dnů.
* Při začínající migréně si připravíme kávu-espresso, do které vymačkáme šťávu z jednoho citronu.
Text: Dana Pešková