Cibule není jenom přírodní antibiotikum a kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Skvěle se uplatní i jako účinný čistící prostředek. Že jste o tom ještě neslyšeli? Nevadí, hlavně že to funguje!
Sklo bez šmouh
Celé kouzlo provedete úplně jednoduše: Stačí cibuli rozkrojit a skleničky, ale třeba i skleněné výplně v nábytku, či police jednoduše ronícím mlékem vytřít. Důležité je, aby sklo nebylo vlhké, pak trik nefunguje. Platí tři kroky:
sklo umýt vodou, usušit a pak cibuli. A přeleštění už nebude potřeba. Pachu cibule se bát nemusíte, brzy vyprchá. Velmi dobře se tak dají odstranit i mušince na oknech a na zrcadlech.
Cibulí vyčistíte i rámy zrcadel a obrazů, které jsou jinak skutečným úklidovým oříškem.

Pryč se rzí!
Menší vrstvu rzi na kuchyňském náčiní nebo chromované výbavě bytu stačí vydrhnout rozkrojenou cibulí. Třeme vždy směrem k poškozenému místu, nikoli od něj. Větší plošky zvlhčíme cibulovou šťávou a necháme aspoň den působit. Pak rez setřeme opět cibulí.
Připálené kuchyňské prkénko
Pokud rozpálený hrnec přemístíte ze sporáku na dřevěné prkénko, často na něm zanechá ožehlou stopu. Navždy? S cibulí ne. Vymačkáme šťávu a nalijeme na prkénko. Necháme působit do rána. Pokud stopy zůstávají, ozdravnou kúru zopakujeme.
Žehlička jako nová
Příliš žhavý styk žehličky s choulostivou látkou zanechá na přístroji lepkavé stopy, které další žehlení pořádně ztíží. Žehličku proto odpojíme, necháme vystydnout a opět sáhneme po cibuli. Rozkrojíme ji a lepkavé zbytky třeme tak dlouho, až zcela zmizí.
Pokud je vrstva už silnější a připečená, budeme muset začít s jejím změkčováním cibulovou šťávou, pak teprve cibulí nečistotu setřeme.

Blýskavé zlato
I zašlou krásu zlata dokáže cibule velmi rychle oživit. Hladké zlaté plochy stačí třít čerstvě rozkrojenou cibulí, řetízky a náušnice pokapeme šťávou a necháme chvíli působit. Pak opláchneme a šperk naleštíme textilií, která nepouští vlákna.
Kromě zlatých šperků můžeme cibulí dodat nový lesk parádním lakovaným kabelkám a obuvi.