Domů     Zdobíme vajíčka: Letošnímu stylu vládne jednoduchost
Zdobíme vajíčka: Letošnímu stylu vládne jednoduchost
11.4.2025

Připravili jsme pro vás další inspiraci na velikonoční zdobení s předstihem. A doufáme, že se vám bude líbit, protože letošnímu stylu vládne minimalismus.

Tradiční barvy nejsou jen cibulové slupky

* Blankytně modrá: červené zelí

Postup je poněkud pracnější, ale odměnou vám bude nádherný modrý odstín zdravotně neškodné barvy. Nakrájejte hlávku červeného zelí na drobno a dejte vařit do hrnce s vodou asi na 1 hodinu. Poté vývar slijte do mísy a přidejte 3 až 4 lžíce octa.

A můžete barvit. Aby modrá byla skutečně zářivá, použijte bílá vejce a nechte je v zelném vývaru nejméně hodinu. Čím déle si v něm poleží, tím bude odstín sytější.

*Azurově modrá: ibiškový květ

Budete potřebovat 100 g sušeného ibišku a bílá vejce. Hnědá se sice dají též použít, ale odstín není tak pěkný. Ibišek přelijte v porcelánové nebo skleněné míse 0,5 l vroucí vody a nechte 20 minut louhovat.

Pak sceďte do jiné mísy, přidejte 1 lžíci octa a vařená vejce. V nálevu by měly zůstat co nejdéle, nejméně půl hodiny. Občas jimi pohněte, aby se barva usazovala rovnoměrně.

Pokud chcete, aby vejce získala různě sytý odstín modři, pak je z barvy vyndavejte postupně, nikoli najednou.

* Světle hnědá: káva

Odstín ovlivníte množstvím kávy. Na světle hnědou zalijte 2 vrchovaté lžíce mleté kávy 1 l vroucí vody a nechte 20 minut louhovat. Poté přeceďte nejlépe přes papírový filtr nebo přes ubrousky.

Čistou kávu znovu zahřejte, přidejte špetku soli a 2 lžíce octa a pak vložte vejce.

* Sytě žlutá: kurkuma

Na 0,5 l vroucí vody dejte 2 lžíce kurkumy, 1 lžíci octa a špetku soli. Po půl hodině je barvicí lázeň připravená. Použít se dají i hnědá vejce, ale na bílých bude odstín žluti zářivější.

* Okrová: cibule

Cibulové slupky začněte sbírat co nejdříve, protože na pěkný sytý odstín jich bude zapotřebí několik hrstí na 1 litr vody. Přidejte 2 lžíce octa a lžičku soli a společně povařte asi 15 minut.

Nechte vychladnout, poté přeceďte a slupky důkladně vymačkejte, než je vyhodíte. Vývar znovu zahřejte a vložte vařená vejce. Obracejte a sledujte, jak tmavne odstín, který může jít až do červenohnědé.

Tip: Chybí vám červená? Zkuste odvar z červené řepy.

Zrníčkové kraslice

Netradičním, ale atraktivním materiálem pro zdobení jsou zrniny ze spíže. Atraktivní je hlavně červená a žlutá čočka, hodí se i půlky hrachu a pro světlejší tóny kroupy a rýže. Ornamenty je vhodné si nejprve načrtnout na vejce tužkou, pak teprve lepit zrníčka.

I přírodní jsou krásná

Nelíbí se vám tradiční kraslice? Pro romanticky líbeznou velikonoční výzdobu se dají docela dobře použít i vejce přírodní a nebarvená. Jemným, přitom atraktivním zdobným prvkem je několik puntíků ze třpytek – materiál možná máte doma.

Použít se takto dají třpytkové laky na nehty. Pak stačí už jen připravit hnízdo z proutěné ošatky vystlané peříčky slepičími i křepelčími a elegantní velikonoční dekorace je hotová.

Cukrová, křepelčí i slepičí

V jednoduchosti je krása, což dokazuje i tato kombinace vajíček tří velikostí. Výhodou je, že ta miniaturní, cukrová můžete nakoupit do zásoby a podle potřeby doplňovat. Také křepelčí vajíčka se dají sehnat v cukrové variantě určené k mlsání. K mání jsou ale také dekorativní ze syntetických materiálů.

Zdobíte bylinkami?

Pak nemusíte shánět bílá vajíčka, na hnědých vypadají rostlinné obtisky elegantněji. Tradičním barvením ve vývaru z cibulových slupek vzniká harmonické ladění tón v tónu.

Na bílých vejcích vystupuje vzor ostřeji, což lépe vypadá při barvení slupkami červené cibule. Klidně ale můžete experimentovat a zkusit třeba netypické barvení modrou z ibišku nebo z červeného zelí.

Růžová poupata

Netradiční, ale malebnou dekoraci můžete velmi jednoduše vytvořit z krepového papíru.

1. Jako pevnou základnu pro poupata nařezejte lepenkový tubus (například od alobalu nebo kuchyňské fólie) na kousky dlouhé asi 3 cm.

2. Růžový a zelený krepový papír nastříhejte na pruhy 3 x 9 cm.

3. Z jedné podélné strany vystřihněte v zelených pruzích úzké špičky, v růžových obloučky.

4. Zelené špičky opatrně srolujte prsty.

5. Jeden růžový pruh vlepte podél vnitřního obvodu nařezaného tubusu.

6. Několik dalších pak nalepte z vnější strany obvodu.

7. Nakonec oviňte zeleným pruhem a přilepte.

8. Poupátko jako kalíšek je hotové, dovnitř můžete usadit vejce.

Foto: Shutterstock
Předchozí článek
Související články
2.4.2025
Zůstal vám doma tři dny starý chleba, který už se nikomu jíst nechce, ale vyhazovat ho je taky škoda? Možná by se dal ještě skvěle zužitkovat a zároveň byste si mohli pochutnat. Ceny pečiva vystřelily za poslední měsíce do výše, o níž se nám dřív ani nezdálo, a tak jsme připravili tipy, jak chléb využít do posledního krajíčku. Nápadů je více, tudíž se nám sem ani všechny nevejdou. Jednu radu si v
28.3.2025
Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto po ránu vhod. Velmi snadno se o takovou snídani postarají vaflovače nebo topinkovače. Jen si musíte koupit ten správný přístroj. Především je třeba zvážit, pro kolik porcí teplou snídani připravovat. I mezi obyčejnými topinkovači a vaflovači je rozdíl v tom, kolik kousků umí najednou připravit. Pro pohodlí a rychlost jsou také důležité doplňkové funkce. J
27.3.2025
Máme je rádi už proto, že vyřeší večeři i pohoštění, a většinou nám i ušetří peníze. Navíc můžeme zpracovat spoustu surovin, které nám doma přebývají, a fantazii se meze nekladou. A pokud vás právě nic nenapadá, přinášíme trochu inspirace. Vajíčková 3 vejce, 1 lžička plnotučné hořčice, 4 lžíce másla, pažitka, sůl, pár kapek citronové šťávy, špetka cukru, sladká paprika, lžička olivového oleje 1
25.3.2025
Kozí sýr nemá jednu chuť ani texturu: Může být vyzrálý i sametově hladký, plísňový nebo pikantní, drobivý či přírodně jemný a snadno roztíratelný, stejně jako doladěný kořením. A seženete jeho různé druhy dnes téměř v každém supermarketu. Dokonce existuje řada kozích farem, které prodávají domácí kozí sýry i v bio kvalitě. Asi si ale řeknete, proč byste ho měli jíst. Protože je zdravý Kozí mlé
21.3.2025
Cibule není jenom přírodním elixírem pro léčbu neduhů, ale hlavně kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Cibulačku a smažené cibulové kroužky asi všichni známe. Ale co zkusit cibulovou pizzu z listového těsta, cibulovou pomazánku nebo cibulový koláč? Smažené kroužky Potřebujete: 3 velké cibule, 1 lžíci solamylu, 6 lžic hladké mouky, 2 vejce, mletý pepř, 6 lžic piva, olej na s
reklama
Šikovné tipy
Velikonoční čepičky s oušky
Pokud se vám nechce do barvení vajíček, tak je zkuste naparádit čepičkami se zaječími oušky. Háčkované Budete potřebovat: – háček 2,5 mm – bavlněnou přízi Postup Háčkujte v řadách, na začátku každé řady uháčkuje 1 řetízkové oko (ŘO). Začíná se na špičce čepičky. Čepička 1. ř.: 2 ŘO, do prvního oka 6 krátkých sloupků (KS), […]
Veselé plstěné!
Plsť je skvělým materiálem pro sváteční dekorace. Hýří veselými barvami a lehce se z ní dají vystřihovat tvary. Snadno z ní vytvoříte „trávníček“, květy i košíčky. Plsť se tradičně vyráběla z vlny, dnes je ovšem k dostání spíš varianta polyesterová, která je levnější, obě pak vynikají sytými barvami. V obchodech s potřebami pro tvoření se […]
Peče, která ulehčí odchod
Smrt a umírání je pro mnoho lidí téma, o kterém nechtějí mluvit. I v důsledku toho je paliativní péče opředena řadou mýtů a domněnek. Přitom tomu tak být nemusí. Jedním z klasických mýtů je, že s paliativní péčí a hospicem nechci mít nic společného, protože to urychlí smrt tím, že se některé věci nebudou dělat […]
Nálada jako aprílové počasí: Co s tím?
Výkyvy naší psychiky nás někdy dokáží dostat na kolena. Jsme hádaví, protivní – prostě chvíli obloha bez jediného mráčku, chvíli zataženo s monzunovými dešti. Jak s tím žít? Náladovost nemusí být jen projevem labilní psychiky nebo špatné výchovy. Změny nálad mohou ukazovat i na fyzické potíže, nejčastěji hormonální, typicky provázejí premenstruační syndrom a menopauzu. Může […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Stylový pobyt v zahradě
rezidenceonline.cz
Stylový pobyt v zahradě
Funkčnost, odolnost, uživatelský komfort, v neposlední řadě ale rovněž designová úroveň. To jsou parametry, které by měl venkovní nábytek splňovat bez ohledu na to, za jakých materiálů je vyroben. Patříte-li k příznivcům přírodního dřeva, měli byste se zaměřit především na produkty bez problémů odolávající rozmarům počasí, především vlhkosti, působení plísní a různých škůdců. Pro svůj vysoký
Slon Košik: Naučil se mluvit chobotem!
enigmaplus.cz
Slon Košik: Naučil se mluvit chobotem!
  Svět ohromí zpráva ze zoologické zahrady v Jihokorejské republice. Tamní ošetřovatelé totiž hlásají, že v zahradě mají dvaadvacetiletého slona, který nepoužívá chobot jen ke zvedání věci, na
Pravlk se vrací. Vědci vytvořili jeho genetického dvojníka
21stoleti.cz
Pravlk se vrací. Vědci vytvořili jeho genetického dvojníka
Pravlci, kteří získali proslulost zejména díky seriálu Hra o trůny, vyhynuli před zhruba 13 000 lety. Nyní se však skupině vědců z americké společnosti Colossal Biosciences podařilo vytvořit jejich ge
Rašeliniště Na Čihadle: Přírodní zázrak, který přehlédneme z věže
epochanacestach.cz
Rašeliniště Na Čihadle: Přírodní zázrak, který přehlédneme z věže
Jizerské hory skrývají mnoho ojedinělých přírodních zákoutí, ale atmosféra, která na návštěvníka dýchne na rašeliništi Na Čihadle, je neopakovatelná. Tady můžeme hledat ducha hor v každé roční době. Rašeliniště jsou důležitou součástí ekosystému v přírodě a Jizerské hory se mohou pochlubit pěknou řádkou takových míst. Mezi nejznámější patří lokalita Na Čihadle v horském sedle na úpatí Sněžných věžiček
Jak ten čas neskutečně letí…
skutecnepribehy.cz
Jak ten čas neskutečně letí…
Sedím v kuchyni, koukám z okna a sleduji, jak se stíny prodlužují. Venku je podzim, stromy jsou obalené zlatými listy, ale já vidím jen šeď. S manželem jsme vychovali dvě děti, syna s dceru. Snažili jsme se jim dopřát vše, co nám bylo kdysi odpíráno. Kvalitní vzdělání s možností studia v zahraničí. Oba jsou velmi chytří a skutečně
Bismarck z krále udělal císaře
epochalnisvet.cz
Bismarck z krále udělal císaře
Od mládí si mladík z nevýznamného pruského šlechtického rodu vytkl za cíl prosadit se ve velké politice. Jen málokdo o sobě může říct, že se mu to s takovým úspěchem podařilo.   Narodil se na apríla, tedy 1. dubna 1815, do aristokratické rodiny. O láskyplném prostředí si ale Otto Eduard Leopold von Bismarck-Schönhausen (†1898) mohl nechat jen
Pečený pstruh s bylinkami
nejsemsama.cz
Pečený pstruh s bylinkami
Jednoduchý, dietní, nicméně velmi chutný recept, který oceníte ať už jako oběd, nebo i jako lehkou večeři. Bylinky spolu s česnekem zvýrazní jemnou chuť pstruha. Ingredience: 2 pstruzi 2 stroužky česneku 1 citron čerstvý tymián a rozmarýn sůl pepř olivový olej Postup: Pstruhy opláchněte pod tekoucí studenou vodou a osušte, následně osolte a opepřete. Do břicha oběma rybám vložte
Podvodník a vrah oklamal i prezidenta
historyplus.cz
Podvodník a vrah oklamal i prezidenta
Podvodníků zná naše historie spousty. Stejně tak válečných zločinců nebo vrahů, kteří i přes své činy trestu unikli. Příběh válečného zločince a zákeřného vraha, který nejenže hned dvakrát utekl katovi, ale podvodem vylákal nejvyšší státní vyznamenání od samotného prezidenta Beneše, je zcela výjimečný… O životě Jiřího Skomarovského (1922–?) se toho ví zoufale málo. On sám
Čich: Nejmocnější spouštěč emocí
epochaplus.cz
Čich: Nejmocnější spouštěč emocí
Varuje před zkaženým jídlem či nebezpečným kouřem, vyvolává silné emoce a ovlivňuje sexuální přitažlivost. Řeč je o čichu – nejméně doceněném, ale nejprimitivnějším lidském smyslu, který dokáže ovládat naše chování, aniž bychom si to uvědomovali. Na rozdíl od ostatních smyslů nejdříve vyvolává emoce, vzpomínky či náladu. Pak teprve přichází myšlenkové zpracování. Podle výzkumů je s
Zatrhla mu Šťastná koníček?
nasehvezdy.cz
Zatrhla mu Šťastná koníček?
Letos sice herce Jana Šťastného (59) čeká oslava šedesátých narozenin, jeho životní styl by mu ale mohl závidět kdejaký třicátník. Má o dvacet let mladší manželku Barboru Šťastnou (39) a prohání s
Pravý srbský ajvar
tisicereceptu.cz
Pravý srbský ajvar
V obchodech je poměrně drahý, vy ho přitom můžete mít za polovic. Suroviny na 4 sklenice 3 kg červených paprik 1 kg lilků 100 ml citronové šťávy 1 česnek 100 ml slunečnicového oleje sůl pe
Frederique Constant Classic Perpetual Calendar Manufacture se vrací na scénu s novým vzhledem i strojkem
iluxus.cz
Frederique Constant Classic Perpetual Calendar Manufacture se vrací na scénu s novým vzhledem i strojkem
Při svém debutu v roce 2016 se hodinky Frederique Constant Classic Perpetual Calendar Manufacture staly nejdostupnějšími modely s věčným kalendářem na světovém trhu. Dnes značka znovu zvyšuje laťku a