Domů     Na skok v Irsku
Na skok v Irsku
12.3.2025

Podívat se do téhle země asi zatouží leckdo, ale málokdy je to kvůli místní kuchyni. Možná to bude tím, že ji téměř neznáme. Ale můžeme to zkusit napravit. Pro začátek přinášíme pár receptů.

Polévka z mořských plodů

(4 porce)

1 větší cibule, 2 až tři stroužky česneku, 3 plátky kvalitní slaniny, 2 střední mrkve, 2 petržele, 5 středních brambor nakrájených na kostičky, 500 ml rybího nebo zeleninového vývaru, 80 g másla, 250 ml plnotučného mléka, 250 ml smetany na vaření, 1 lžíce mouky, směs mořských plodů, 2 čerstvé filety z lososa nebo tresky, kurkuma, 1 bobkový list, sůl a pepř, čerstvé bylinky na ozdobu citrónová šťáva

1) Rozpusťte máslo ve větším hrnci a nadrobno pokrájenou cibulku a česnek osmahněte dozlatova.

2) Vložte nadrobno pokrájenou slaninu a opět chvilku restujte, až slanina pustí šťávu.

3) Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a brambory a lehce promíchejte a chvíli restujte. Poté přidejte lžíci mouky a ještě 2 minuty míchejte. Okořeňte kurkumou, pepřem, bobkovým listem, osolte a vše zalijte vývarem. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu a polévku nechte jen lehce probublávat.

4) Zhruba po 10 minutách přilijte teplé mléko a vložte na kostky pokrájené ryby a mořské plody .

5) Asi po 5 minutách vaření přilévejte smetanu a vše pomalu promíchávejte. Teď už stačí jen pár minut vaření a polévka je hotová. Můžete přidat trošku citrónové šťávy a čerstvých bylinek na dochucení.

Doba přípravy 35 minut

Náročnost 1

Tahle polévka nazývaná Seafood Chowder je v Irsku celkem běžným jídlem s mnoha různými obměnami. S mořskými plody a rybami se nemusíte bát experimentovat.

Můžete zkusit přidat krevety nebo mušle, škeble, připravit ji s krabím masem… Nezapomeňte k ní ale podávat dobrý čerstvý chléb.

Dublinský coddle

(4 porce)

2 kg brambor, 500 ml převařené vody, 1 kostka kuřecího nebo hovězího vývaru, 450 g kvalitní vepřové klobásy, 450 g slaniny, 2 velké cibule nakrájené na plátky, 1 lžíce najemno nasekané čerstvé petrželky, sůl a hrubě mletý pepř

1) Předehřejte troubu na 150 °C. Případné větší brambory nakrájejte na tři nebo čtyři kusy, menší nechte vcelku, aby se uvařily rovnoměrně.

2) Klobásy a slaninu grilujte dostatečně dlouho, aby se obarvily, ale dávejte pozor, aby nevyschly. Nechte okapat na papírových utěrkách a slaninu nakrájejte na 2 ½ centimetrové kousky. Klobásy můžete nakrájet na kousky velikosti sousta nebo nechat celé.

3) Do velké zapékací nádoby s dobře těsnícím víkem navrstvěte cibuli, slaninu, klobásy a brambory, každou vrstvu bohatě okořeňte pepřem a petrželkou. Pokračujte, dokud se ingredience nespotřebují, a zalijte horkým bujonem.

4) Nádobu zakryjte, vložte do předehřáté trouby a pečte alespoň tři hodiny, klidně i déle (až čtyři nebo pět hodin mu neublíží). Po dvou hodinách zkontrolujte hladinu kapaliny a v případě potřeby přidejte další vodu. Na dně hrnce by měl být neustále asi centimetr tekutiny.

6) Podávejte horké s čerstvým kváskovým chlebem, kterým pak vytřete skvělou šťávu.

Doba přípravy 240 minut

Náročnost 1

Coddle je levné jídlo, které se podává nejčastěji v zimě, protože zasytí. Dříve se vařilo před pátečním půstem, protože se v něm spotřebovaly všechny přebytečné suroviny.

Jeho výhodou je, že jakmile hrnec vložíte do trouby, už se o nic nemusíte téměř starat.

Uzené s kapustou

(4 porce)

1 kg uzené vepřové plece, ½ hlávky kapusty, 2 lžíce másla, čerstvě mletý pepř

Na omáčku: 2 šálky plnotučného mléka, ½ hrnku nastrouhaného křenu, 1 snítka tymiánu, sůl čerstvě mletý černý pepř

Na jíšku: 8 lžic másla, ½ hrnku hladké mouky

1) Ve velkém hrnci zalijte maso studenou vodou a pomalu přiveďte k varu. Pokud je velmi slané, na povrchu vody bude bílá pěna, v takovém případě je lepší vodu vylít a začít znovu.

2) Nakonec hrnec přikryjte pokličkou a vařte, dokud maso není téměř hotové, na každých 500 g počítejte asi 20 minut.

3) Mezitím kapustu rozkrájejte na čtvrtky, odstraňte košťál. Listy nakrájejte na tenké nudličky. Asi 20 minut před koncem vaření masa přidejte do hrnce.

4) Promíchejte, přikryjte a dále zvolna vařte, dokud se vše neuvaří.

5) Připravte si omáčku. Z másla a mouky udělejte bílou jíšku, v hrnci přiveďte k varu mléko, osolte, opepřete a vařte 4-5 minut. Zašlehejte 4 lžíce jíšky a šlehejte aby vznikla hladká omáčka. Přidejte nastrouhaný křen a na velmi mírném ohni vařte 4 až 5 minut.

6) Nakrájené maso servírujte s kapustou přelité omáčkou.

Doba přípravy 180 minut

Náročnost 2

Typické irské jídlo nese název bacon and cabbage, tedy slanina s kapustou. Jenže v našich podmínkách znamená slanina něco úplně jiného. Ta irská je mnohem libovější. Omáčku můžete udělat podle své chuti, kromě křenové se často podává i petrželová.

Jehněčí s mátovou omáčkou

(6 porcí)

1 menší jehněčí kýta vcelku (cca 2 kg), 3 větvičky rozmarýnu, 4 oloupané stroužky česneku nakrájené podélně na čtvrtiny, 2 lžíce másla, čerstvě mletý pepř, hrubá mořská sůl

Omáčka: 200 ml bílého vinného octa, hrst lístků máty, 2 lžíce cukru krupice

1) Předehřejte troubu na 200 °C. Maso položte na pekáč. Prošpikujte klínky česneku a snítkami rozmarýnu. Potřete máslem celou kýtu a hojně posypte čerstvě mletým pepřem a solí.

2) Pečte asi 1 hodinu 20 minut, v polovině pečení je otočte a každou půlhodinu přelijte šťávou.

3) Maso na mísu a přikryjte čistou utěrkou, než je nakrájíte, nechte je 10 minut odpočinout. Díky tomu bude maso je opravdu šťavnaté a křehké.

4) Pekáč, ve kterém se maso peklo, dejte na sporák na mírné teplo, pomocí škrabky odstraňte všechny přípečky a nechte asi 1 minutu trochu zkaramelizovat. Odstraňte přebytečný tuk a přidejte asi 500 ml vody. Přiveďte k varu a nechte zredukovat na polovinu.

V případě potřeby zahustěte jíškou a ještě chvíli povařte. Slijte zvlášť do omáčníku.

5) Mezi tím si udělejte mátovou omáčku. Lístky máty omyjte, osušte, nakrájejte a dejte do větší misky. Přidejte cukr a přilijte 200 ml vroucí vody. Důkladně promíchejte a nechte vychladnout v pokojové teplotě.

6) Přidejte vinný ocet, promíchejte a dejte na 1 hodinu odpočinout. Pokud je omáčka moc ostrá, přidejte vodu.

7) Maso podávejte s oběma omáčkami a jako přílohu můžete udělat bramborovou kaši.

Doba přípravy 180 minut

Náročnost 2

Jehněčí s mátovou omáčku je nejchutnější z mladého masa, proto se kdysi vařilo s přicházejícím jarem hlavně na Velikonoce. Ale dnes je už jehněčí k dispozici po celý rok, takže můžete mít tuhle lahůdku kdykoliv.

Irský guláš

(4 porce)

800 g jehněčího plecka (můžete použít hovězí), 500 g menších brambor, 2 mrkve, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 300 ml černého piva, 1,5 hrnku silného masového vývaru, 1 lžíce tymiánu, 1 lžíce másla, sůl, čerstvě mletý pepř

1) Jehněčí nakrájejte na kostky a ve větším hrnci je opečte na oleji. Osolte a opepřete, přidejte prolisovaný česnek, tymián a poduste, dokud se šťáva neodpaří.

2) Podlijte pivem, povařte zhruba 5 minut, podlijte hrnkem vývaru a duste zhruba 1,5 hodiny.

Nakrájejte brambory a cibule na čtvrtky a mrkev na kolečka. Na pánvi rozpusťte máslo a zeleninu zhruba 15 minut restujte.

3) Přidejte k masu, přilijte zbytek vývaru a duste dalších asi 10 minut. Přidejte nasekanou petrželku, promíchejte a podávejte.

Doba přípravy 60 minut

Náročnost 1

Irish stew má mnoho podob. Ale vždycky jde o dlouho dušené maso, které se připravuje se zeleninou v jednom hrnci. K podlití se používá pivo Guinness, ale můžete je nahradit jiným, které by ale nemělo být moc hořké, spíš plné chuti a nasládlé.

Scones

(8 porcí)

350 g hladké mouky + na podsypání, 1 kypřicí prášek do pečiva, 85 g másla nakrájeného na kostičky, 3 lžíce moučkového cukru, 175 ml mléka, 1 lžička vanilkového extraktu, sůl, citronová šťáva

1) Zahřejte troubu na 220 °C. Do velké mísy prosejte mouku s ¼ lžičky soli a práškem do pečiva a promíchejte.

2) Přidejte máslo a poté je hněťte prsty, dokud nebude směs vypadat jako jemné drobky. Vmíchejte moučkový cukr.

3) Mléko ohřejte v mikrovlnné troubě asi na 30 sekund, musí být vlažné, ale ne horké. Přidejte vanilkový extrakt a trochu citronové šťávy a poté na chvíli odstavte.

4) V suché směsi udělejte důlek, poté přidejte tekutinu a rychle promíchejte příborovým nožem.

5) Na pracovní plochu nasypte trochu mouky a těsto vyklopte. Těsto a ruce posypte ještě trochou mouky a pak těsto 2–3x přeložte, dokud nebude trochu hladší. Vyválejte asi 2 cm vysoký plát, ze kterého vypichujte asi 8 cm velká kolečka. Ta poté pokládejte na plech s pečicím papírem.

6) Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě rozehřáté na 220 °C asi 10 minut do růžova.

Podávejte ještě teplé namazané máslem a ochucené džemem a případně i šlehačkou.

Doba přípravy 20 minut

Náročnost 1 minut

Scones jsou v Irsku běžnou součástí každodenního života. I když se prý poprvé objevily ve Skotsku na počátku 16. století, kdy se ovšem pekly na pánvi. Připravují se k snídani, ale i jako odpolední pohoštění k čaji.

A máloco prý potěší víc, než posezení u čerstvých koláčků v útulné irské kuchyni. Tajemství těch nechutnějších je začít se studenými přísadami a s těstem pracovat velmi rychle.

Sladký sodový chléb

(2 kusy)

5 šálků prosáté hladké mouky, 3/4 šálku krystalového cukru, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 ½ lžičky soli, 1 lžička jedlé sody, ½ šálku másla, 2 ½ šálku podmáslí, 1 velké vejce, 2 ½ šálku rozinek (smíchané světlé a tmavé), 3 lžíce kmínu, cukr na posypání

1) Předehřejte troubu na 180 °C. Máslem pořádně vytřete dvě formy na chléb. Rozinky namočte na 15–20 minut do horké vody, poté dobře sceďte.

2) Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a jedlou sodu. Máslo nakrájejte na kostičky a velmi rukama promíchejte s moukou. Vmíchejte okapané rozinky a kmín.

3) Do moučné směsi přidejte podmáslí a vejce. Dobře promíchejte. Těsto by mělo připomínat husté koláčové. Naplňte rovnoměrně obě chlebové formy. Poté posypte vršek každé třtinovým cukrem.

4) Pečte 60–70 minut. Vyzkoušejte párátkem. Nechejte 3 až 5 minut ve formách a poté vyklopte na mřížku.

Doba přípravy 85 minut

Náročnost 2

Sodový chléb se v Irsku dělá často ve sladké i slané verzi. Jedlá soda reaguje s kyselým mlékem a vytvoří v těstě malé bublinky oxidu uhličitého.

Původní chléb vyrobený s rozinkami a kmínem se hovorově nazývá strakatý pes, dnes už se dělá spousta moderních verzí třeba s pivem nebo s ořechy.

Foto: Shutterstock
Štítky:
Související články
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
2.12.2025
Přinášíme vám 5 zajímavostí o avokádu – potravině, která si získává stále větší oblibu! 1. Je se svými průměrnými 220 kcal na 100 g pravou kalorickou bombou, jen mírně zaostávající za čokoládou? Skoro čtvrtinu dužiny totiž tvoří tuk. 2. I přes svou kalorickou vydatnost patří k nejzdravější druhům zeleniny? Tuky, které obsahuje, jsou velmi kvalitní, složením se podobají olivovému oleji.
24.11.2025
To, co od ryb očekáváme, jsou zdravé tuky. To, čemu se chceme naopak vyhnout, je znečištění škodlivinami, zejména rtutí. V obou ohledech se různé porce ryb mohou hodně lišit. Zdravé rybí tuky jsou v našich zeměpisných šířkách sice nikoli lékem, ale významným příspěvkem k zachování zdraví a to i ve vyšším věku. Nejčastější příčinou zdravotních potíží a úmrtí jsou totiž nemoci srdce a cév a ty vý
18.11.2025
Právě přivezli čerstvý chleba. Té vůni nejde odolat, nebo nemáme obchod za rohem, prostě stane se – a v tašce odnášíme víc, než se hned sní… Napadlo nás zjistit, jak je to vlastně s trvanlivostí čerstvého nebaleného pečiva a jak ho správně uložit doma. Trvanlivost pečiva je doba, po kterou si uchová nejen svoji nezávadnost, ale i nezměněnou kvalitu střídky i kůrky. Po celou dobu skladování oboj
5.11.2025
Ten zaručeně pravý dostanete v hotelu Sacher ve Vídni, ale ochutnat ho tu můžete i v dalších slavných cukrárnách. Do Vídně se nedostanete? Nevadí. Udělejte si ho doma. Než se ale dáme do vaření, přece jen si neodpustíme pár informací, které by vás mohly zajímat. Možná to nevíte, ale původní recept je střežen v sejfu Domu Sacher stejně bedlivě jako legendární zlatý poklad v pevnosti Fort Knox. Dok
reklama
Šikovné tipy
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Co doma mít nemusíte…
Škodliviny. Uvolňují se do vzduchu a pak je dýcháme. Jsou ve stavebních materiálech, nábytku a elektronice, takže se jich zbavíme jen obtížně. Ovšem další se v bytě hromadí kvůli naší nepozornosti nebo pohodlnosti. A ty omezit lze.   Nejjednodušší je snížit v domácnosti množství škodlivin, které tam přibývají každodenním provozem – používáním WC čističů, vařením […]
Jak udržet pavouky mimo domov
Ačkoli jsou pavouci relativně užiteční, málokdo touží mít je doma. Omezit pravděpodobnost těchto nežádoucích setkání lze pomocí několika jednoduchých triků. Zlikvidujte venkovní vegetaci Rostliny pnoucí se po zdech lákají k usednutí hmyz, a kde je hmyz, tam jsou i pavouci spřádající své sítě, aby do nich nějakou tu mušku ulovili. Ze stejného důvodu si nikdy nezakládejte okrasný nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zhroucenou a zoufalou Novákovou musí muž utěšovat?
nasehvezdy.cz
Zhroucenou a zoufalou Novákovou musí muž utěšovat?
Hvězda Ulice Sandra Nováková (43) padá na tvrdou zem! Právě tak to vypadá. Možná by někdo očekával, že poté, co Nováková získala místo na výsluní v jednom z nejsledovanějších a nejlépe placených seri
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Díky Rudolfovi nejsem sama, mám rodinu!
skutecnepribehy.cz
Díky Rudolfovi nejsem sama, mám rodinu!
Vypravila jsem se před Vánocemi na hřbitov tak, jako to dělávám každý rok. Tehdy jsem se ale nevrátila domů sama. Přinesla jsem si zraněného společníka. Od chvíle, kdy jsem nastoupila do důchodu, jsem se zařekla, že musím každý den chodit na procházku, abych se stále držela v kondici. Vzhledem k tomu, že trpím celou řadou zdravotních potíží,
Vražedné líbánky v Karibiku: Tělo se nikdy nenajde
epochaplus.cz
Vražedné líbánky v Karibiku: Tělo se nikdy nenajde
Mají to být skvělé a drahé opožděné líbánky. 41letý Lewis Bennet řekne své vyvolené, stejně staré Isabelle Hellmanové, „ano“ v únoru 2017. Na svatební cestu ale páreček vyrazí až v květnu. V plánu je cesta z kubánského Varadera ležícího na poloostrově Hicacos na severu země až na Floridu, kde oba žijí. Půjčí si pěkný katamarán
Sikorsky splnil lidem sen o létajícím koberci
epochalnisvet.cz
Sikorsky splnil lidem sen o létajícím koberci
I když jeho otec je lékař a psycholog a medicínu absolvuje také jeho matka, od malička je snem kyjevského rodáka Igora Sikorského letectví.   Ve 14 letech k němu doputuje zpráva o tom, jak bratři Wrightové v Americe uskutečnili svůj průkopnický let. „Tohle bude moje budoucnost,“ rozhoduje se definitivně. Po studiích námořní akademie a strojní fakulty
Čs. hrdinové v Jugoslávii: Hitlerovi zatápěli, Tito si jich vážil
historyplus.cz
Čs. hrdinové v Jugoslávii: Hitlerovi zatápěli, Tito si jich vážil
O obnovení Československa po druhé světové válce se významnou měrou zasloužili účastníci druhého odboje. Vedle letců bojujících v řadách britského Královského letectva a příslušníků československé jednotky v sovětském Buzuluku byli mezi nimi i bojovníci z řad 1. československé partyzánské brigády Jana Žižky z Trocnova. Ta vznikla na území dnes již bývalé Jugoslávie… Právě zde, na
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
epochanacestach.cz
Advent v saské metropoli – Předvánoční Drážďany
Toužíte po skutečné vánoční atmosféře? Vydejte se do Německa, kde mají adventní trhy dlouhou tradici a patří k těm nejpůvabnějším v Evropě. Ty nejbližší českým hranicím najdete v Drážďanech – začínají 26. 11. 2025 a potrvají do 24. 12. 2025. A stojí za to je zažít na vlastní kůži. S norimberským Christkindlesmarktem se drážďanské vánoční trhy
Čeká nás invaze z vesmíru?
enigmaplus.cz
Čeká nás invaze z vesmíru?
Ulice jsou plné vyděšených lidí hledajících úkryt, houkají sirény. Někteří se modlí, jiní odevzdaně hledí k obloze. Na nebi se objevuje jedna obří mimozemská loď za druhou a pomalu se přesouvají nad m
G-Shock x Charles Darwin Foundation: Když čas bojuje za Galapágy
iluxus.cz
G-Shock x Charles Darwin Foundation: Když čas bojuje za Galapágy
G-Shock opět mění pravidla hry – tentokrát však nejde jen o odolnost, ale o ochranu jedné z nejcennějších oblastí planety. Ve čtvrté spolupráci s Charles Darwin Foundation přichází model GA-B2100DF-4A
Mini trdelníky
nejsemsama.cz
Mini trdelníky
Staročeské trdelníky znáte z různých měst a trhů. Doma si můžete připravit jejich zmenšenou verzi. Potřebujete: ✿ 450 g polohrubé mouky ✿ 20 g moučkového cukru ✿ 70 g másla ✿ 20 g droždí ✿ 200 ml mléka ✿ 1 celé vejce ✿ 1 žloutek ✿ 1 lžíci rumu ✿ špetku soli Náplň: ✿ 30 g čokolády ✿ 30 g perníku ✿ 30 g datlí ✿ 30 g
„Auto Rocku“ je tu: Volkswagen T-Roc přijíždí ve stylu rockové legendy Blur
21stoleti.cz
„Auto Rocku“ je tu: Volkswagen T-Roc přijíždí ve stylu rockové legendy Blur
Volkswagen uvádí novou generaci oblíbeného kompaktní SUV T-Roc na český trh jako auto Rocku. Zahájení prodeje doprovází totiž rockové rytmy ikonické skladby Song 2 od britské hudební skupiny Blur. Nov
Kapsy plněné šunkou a houbami
tisicereceptu.cz
Kapsy plněné šunkou a houbami
Jsou nejlepší ještě horké jako předkrm, ale oceníte je, i když vychladnou. Ingredience 1 lžíce másla 1 lžíce hladké mouky 250 ml mléka sůl 140 g hub 1 lžíce oleje 140g šunky 85 g sýra 1