Domů     Dáte si kaki?
Dáte si kaki?
19.3.2025

Určitě vás každý rok lákají ty zářivě oranžové plody, a kdo je už někdy zkusil, sáhne po nich, jen co se objeví. Pokud patříte mezi ty, kdo k tomu ještě nesebrali odvahu, je čas to napravit.

Kde se vzalo? Pochází z jihovýchodní Asie, v Číně se prý pěstovalo už před 2000 lety a je plodem stromu s názvem tomel japonský. Dnes je najdeme v různých částech světa od Asie po Ameriku. K nám se většinou dováží z Itálie či ze Španělska.

Oranžové plody mají latinský název, který v překladu znamená Diovo ovoce, ale říká se jim i jinak, třeba korejské mango, uruguayský pomeranč, australské rajče či medové jablko.

Ovoce plné zdraví

Důvod, proč bychom je měli jíst, je kromě lahodné chuti ten, že v něm najdeme spoustu vitaminů.

Už oranžová barva signalizuje, že je bohaté na betakaroten, který prospívá zejména očím a pokožce, ale najdeme v něm i vitaminy C a B a některé minerály, zejména draslík.

Ten ovlivňuje výšku krevního tlaku, takže pokud hypertenzí trpíte, je to ovoce pro vás jako stvořené. Ani lidé toužící zhubnout se nemusí bát, pokud je nebudou jíst po kilogramech.

Kaki je přirozeně sladké, má na 100 g 293 kJ a má nízký glykemický index, takže zasytí a zažene i chuť na sladké.

Jaké koupit

Stejně jako jiné dovážené ovoce se kaki sklízí nezralé, protože by jinak cestu nepřežilo. A v tom je malý kámen úrazu. Kaki musíte nechat dojít doma a může to trvat různě dlouho. Jak tedy vybírat?

Určitě se neřiďte podle barvy, protože různé druhy ji mají různou, od sytě oranžové po nazelenalou. Třeba plody z Afriky či z Izraele bývají nazelenalé, nejčastěji dovážená španělská odrůda persimon bouquet zase sytě oranžová a prý nejchutnější.

Kaki se konzumuje měkké, ale zároveň by měla být dužina pevná. Toho většinou dosáhnete až doma při pokojové teplotě a může to trvat i týden. Urychlit se prý zrání dá, když dáte kaki do papírového sáčku s jablkem.

Pokud se na slupce začnou tvořit hnědé skvrnky, nelekejte se, je to jen vysrážená fruktóza a plodům nic není.

Jak se jí?

Plody by měly být měkké, i když už ani to neplatí stoprocentně, protože stálým šlechtěním vznikají i druhy, které zůstávají tužší, takže nezbývá, než ochutnat.

Většinou je ale zralé kaki měkké a při rozkrojení voní, jeho chuť připomíná kombinaci broskve a melounu s trochou vanilky či medu. Plody v každém případě nejdřív opatrně omyjte a odřízněte zaschlé kališní lístky. Slupku loupat nemusíte, je jedlá.

Ale u některých odrůd tužší, takže méně stravitelná. Druhou možností, hlavně u plodů přezrálých, je rozkrojit je napůl a obsah vyjíst lžičkou.

Můžete je konzumovat čerstvé jen tak nebo přidat třeba do jogurtu, ozdobit jím zmrzlinový pohár, hodí se do koktejlů, vynikající je v kombinaci s plísňovými a kozími sýry, ale dá se upravovat i tepelně, a dokonce je můžete sušit. Pak prý připomíná fíky.

Panna cotta

1 kaki nakrájené na malé kostičky, 200 ml smetany nebo kokosového mléka, 4 plátky želatiny, ½ vyškrábaného vanilkového lusku, 2 lžíce třtinového cukru, 30 ml vody

1) Nejdříve si namočte želatinu ve vodě a chvíli ji nechte nasát. Mezitím vložte polovinu nakrájeného kaki do rendlíku a zasypte třtinovým cukrem. Přidejte malé množství vody a nechte lehce provařit, dokud cukr s vodou nezhoustne.

2) Do druhého rendlíku nalijte smetanu, přidejte vanilku a začněte zahřívat do mírného varu. Třetinu smetany odlijte a vložte do ní želatinu. Jakmile se želatina rozpustí, nalijte vše zpět.

3) Řádně promíchejte, přelijte do skleniček a nechte ztuhnout v lednici. Poté ji ozdobte nakrájeným kaki.

Kuře z jednoho pekáčku

1 brokolice, 1 batát, 1 kaki, 2 kuřecí prsa (zhruba 400 g), chilli, kari koření, sušený česnek, oregano, olivový olej, sůl, pepř

1) Brokolici, batáty i kaki nakrájejte na podobně velké kostičky a dejte do pekáčku. Přisypejte kari koření, chilli a pokapejte olivovým olejem. Nechte péct v předem vyhřáté troubě při 180 °C.

2) Mezi tím, co se zelenina peče, si připravte kuřecí prsa. Osolte je, opepřete a posypejte trochou koření, třeba oregana a sušeného česneku.

4) Pánev s olejem rozpalte a zprudka si na nich prsa opečte z obou stran. Potom kuře vložte na zeleninu a dopékejte 15 minut. Podávejte se zeleninou pokrájenou na tenké plátky.

Těstoviny s kaki omáčkou

1 kaki, olivový olej, pepř, tymián, bazalka a oregano, 1 šalotka, ½ plechovky loupaných rajčat, 2 lžíce mascarpone, špagety, piniové ořechy, sůl

1) Dejte vařit vodu na špagety. Mezitím si oloupejte šalotku, nakrájejte nadrobno a zpěňte na olivovém oleji.

2) Dále přidejte loupaná rajčata, neloupané nakrájené kaki a nechte probublávat. Směs chvíli povařte a následně rozmixujte dohladka.

3) Do vroucí, osolené vody vložte špagety a vařte podle návodu na obalu. Dále do omáčky přidejte mascarpone. Podle chuti osolte, opepřete a případně přidejte bylinky. Nakonec špagety polijte omáčkou a posypte piniovými ořechy.

Štrúdl

50 g másla, 4 lžíce strouhanky, 500 g listového těsta, 4 kaki, 1 sáček skořicového cukru, hrst sušených rozinek, hrst vlašských ořechů, 1 vejce na potření

1) Máslo rozpusťte na pánvi, poté nasypte strouhanku a za stálého míchání ji asi tři minuty pražte dozlatova. Odstavte z plotýnky.

2) Rozehřejte troubu na 180 °C. Teprve potom vytáhněte těsto z lednice a rozdělte je na dvě části. Na pomoučeném válu každou část rozválejte do obdélníkového tvaru. Na těsto rozprostřete opraženou strouhanku.

3) Kaki nakrájejte na kostičky do větší misky. Pak k němu přisypte skořicový cukr a případně rozinky nebo ořechy. Ochutnejte a podle potřeby přidejte cukr. Poté směs rozdělte na připravená rozválená těsta se strouhankou tak, aby kaki nesahalo úplně do krajů. Na každé straně by měly zbýt aspoň dva centimetry volného těsta.

4) Těsto i s náplní opatrně zaviňte, okraje stiskněte k sobě a ohněte dolů. Závin opatrně přesuňte na plech tak, aby spoj zůstal vespod. Stejně zpracujte i druhou polovinu těsta.

5) Do hrnečku rozklepněte vajíčko a mašlovačkou je dobře promíchejte. Pak jím potřete oba záviny a dejte je zhruba na čtvrt hodiny do trouby. Vychladlý štrúdl můžete ozdobit šlehačkou.

Mandlové florentýnky

200 g mléčné čokolády, 120 g mandlí nasekaných na tenké plátky, 120 g kaki pokrájeného na malé kousky, 50 g másla, 70 ml smetany ke šlehání, 90 g krupicového cukru, 50 g medu, 50 g hladké mouky

1) Máslo, smetanu, cukr a med vložte do rendlíku a za občasného míchání zahřívejte. Jakmile se směs začne vařit, stáhněte teplotu a za stálého míchání vařte zhruba 5 minut.

2) Dejte ale pozor, aby se vám hmota nepřichytila. Do směsi přidejte nasekané mandle, kousky kaki a nakonec přisypejte mouku.

3) Plech pokryjte pečicím papírem. Čajovou lžičkou ukrajujte malé kousky sladké hmoty. Přendejte na plech a mezi jednotlivými florentýnkami nechte dostatek místa. Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C zhruba 5 minut.

4) Florentýnky vyndejte z trouby. Pak nejlépe ve vodní lázni rozpusťte mléčnou čokoládu a florentýnky do ní ze spodní strany namáčejte. Nechte vychladnout a můžete podávat.

Kakikakao

1 kaki, 1 hruška, 1 pomeranč, 1 lžíce kakaa, 100 ml kokosového mléka, ½ lžičky skořice, špetka kurkumy

1) Všechny suroviny dejte do mixéru, zalijte je kokosovým mlékem a rozmixujte.

2) Podávat můžete teplé i studené.

Foto: Shutterstock, nejkaki.cz
Zdroje informací: nejkaki.cz
Související články
6.6.2025
Kdo nemá myčku, nepotřebuje ji. Kdo si ji jednou pořídí, už si život bez ní nedokáže představit. Patříte ke druhé skupině? Pak možná řešíte další dilema, jaký přípravek na mytí nádobí použít. Nabídka na trhu je bohatá, ale v zásadě nejčastěji volíme mezi práškem, tabletami a gelem. Pomiňme prášek, mnoho spotřebitelů ho odmítá s tím, že se špatně rozpouští a na nádobí nechává skvrny, podívejme
2.6.2025
Stát se to může nejen při experimentu s jinou barvou, než obvykle používáte, ale zradit může i ta vaše tradiční. Odstín nesedí a vůbec se vám nelíbí. Co teď s tím? Ideálním řešením by bylo běžet hned do kadeřnictví, ať zkusí, co dovedou. To je ale málokdy možné, takže zbývají domácké postupy. Naštěstí i s jejich pomocí lze nepovedené barvení aspoň trochu zlepšit. Příliš tmavá Místo své obvyklé
27.5.2025
Potřebujeme je každý den. Nosíme v nich cennosti a nezbytnosti. Podtrhují náš styl, doprovází nás do práce, na výlety, dovolené, za sportem i do společnosti. Věděli jste, že existuje přes sedmdesát typů kabelek? Spousta z nich ani nemá český název. Většinou se používají anglická označení. Všechny je rozebrat nemůžeme, zabralo by to snad celé jedno číslo Paní domu, a tak jsou pro vás připravené ty
26.5.2025
Nehty bývají na jaře suché. A také hůře rostou, mají sklon se lámat a třepit. Podepsaly se na nich zimní podmínky, a to tím výrazněji, čím jsou vaše nehty přirozeně slabší a méně pevné. Okamžité zlepšení přinese olejová péče. Použít se dá speciální olej na nehty, ale docela dobře vystačíte i se sprchovým nebo tělovým olejem. V teplé vodě rozpusťte trochu pevného mýdla - nikoli tekutého - a pak p
22.5.2025
Také jste se tak těšili na začátek léta? S ptáčky v plstěných kabátcích bude tohle krásné období roku ještě veselejší. Budete potřebovat: ovčí rouno, polystyrenové šablony ptáčků (můžete je nahradit slepením polystyrenového vejce a kuličky, které jsou lépe k dostání), dřevěné kolíčky, nůž plsticí jehlu, tavnou pistoli, podložku na plstění (vyrobíte ji nalepením mycí houbičky na papírový karton)
reklama
Šikovné tipy
Letíme daleko: Jet lag a další potíže
Nastává čas dovolených a toulek po světě, a tak vás možná čeká vysněná cesta za oceán. Pak se také poprvé potkáte s pásmovou nemocí. Anglicky se nazývá jet lag a doslova znamená tryskáčové zpoždění. O co vlastně jde? Cestování časovými pásmy vám rozbourá denní rytmus. Lidské tělo je, jak známo, nastavené na to, aby dělalo […]
Dřevo opět v plné kráse: Jak jej renovovat?
Sem tam škrábanec nebo skvrna a povrch jaksi omšelý… Přírodní dřevo je úžasný materiál, ale nepříliš odolný vůči stopám opotřebování a zašpinění. Stačí ale málo a může se zaskvít v původní kráse. Odborníci, truhláři a návrháři, sice radí nechat dřevo přirozeně stárnout, protože se dokáže do jisté míry samo regenerovat a viditelnost skvrn nebo rýh […]
Růžičky na dárky, které nadělají spoustu parády
Až bude příště potřebovat ozdobit dárek, nebudete muset nic shánět. Stačí jen saténová stuha, nůžky a lepidlo. Šířka stuhy určí velikost květu, takže záleží na vaší představě. Aby se vám ale se stuhou pohodlně pracovalo, měla by mít šířku aspoň 5 cm. Nastříhejte ji na 10cm dílky, na jeden květ jich budete potřebovat 10 až […]
Už žádné lupy!
To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou to lupy mastné, nebo suché, v boji s nimi budete potřebovat hodně trpělivosti a vytrvalosti. V určité míře jsou šupinky ve vlasech normální. Kožní buňky se přirozeně obměňují, jejich životnost je pouhé čtyři týdny, pak se uvolní a odpadnou. Těchto šupinek si obvykle vůbec nevšimnete. Pokud […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
V zámeckém parku přebýval duch
skutecnepribehy.cz
V zámeckém parku přebýval duch
Pobyt v hotelu se proměnil v noční můru. Probudila jsem se, abych zabránila neštěstí. Mé dítě si vybral nebezpečný duch. K tomu letnímu pobytu jsem se nechala zlákat kamarádkou. Byl to ozdravný pobyt pro postižené děti, a já v něm měla zajistit příjemné večery s cvičením a meditací pro maminky a babičky. Svou malou dceru Kristýnku jsem vzala s sebou. Zabydlely jsme se
Nepečený melounový dort
tisicereceptu.cz
Nepečený melounový dort
Nemusíte ani zapínat troubu a přitom vytvoříte jedinečný dort s lehkým melounovým želé, který bude zejména během horkých letních dnů příjemným osvěžením pro malé i velké strávníky. Potřebujete 1
Jachtou na Seychely s Emerald Cruises
iluxus.cz
Jachtou na Seychely s Emerald Cruises
Společnost Emerald Cruises představuje tři seychelské itineráře na pozadí sametových pláží lemovaných žulovými monolity. Vybírat lze z 8denní, 10denní nebo 13denní plavby během níž cestovatelé objeví
Záhadné zlato z římské pevnosti: Byl to dar pro tajemného boha?
enigmaplus.cz
Záhadné zlato z římské pevnosti: Byl to dar pro tajemného boha?
Enigmatický artefakt je spojen s římskou pevností Gonio, na pobřeží Gruzie nedaleko Batumi. Pevnost byla postavena Římany v prvním století našeho letopočtu. Zde učiněný archeologický objev naznačuje,
Čistá pleť v létě? Zkuste 5 P…
nejsemsama.cz
Čistá pleť v létě? Zkuste 5 P…
Aby pleť zůstala zdravá a chráněná, má důkladné čištění v každodenní rutině prioritu zvláště v létě. Vždyť víme, že čistá pleť má lepší schopnost regenerace. V létě je čištění pleti o to důležitější, oč horčejší jsou dny. Sluníčko totiž dává pleti pořádně zabrat. Proč si máme dopřát čas na čištění pleti V létě se často opalujeme a mažeme opalovacími krémy, na pleti se tak
Bombardér vozil pasažéry v proutěných křesílkách
historyplus.cz
Bombardér vozil pasažéry v proutěných křesílkách
Je sice pořádná zima, ale na letišti kousek od Versailles se to hemží lidmi. Na vzlet se připravuje slavný francouzský bombardér Farman. Místo bomb však bude mít 8. února 1919 zcela jiný náklad…   Francouzští bratři Farmanové chystají žhavou novinku. Zapálení aviatici, z jejichž dílny vyšel slavný bombardovací letoun Farman 60 s přízviskem Goliáš, nestihli svůj aeroplán
Jóbovy slzy: Semena plná zdraví i prastará ozdoba
epochalnisvet.cz
Jóbovy slzy: Semena plná zdraví i prastará ozdoba
Biblický Jób měl dobrý důvod prolévat slzy. Podle nich získává jméno i tropická obilnina slzovka obecná, které se říká též Jóbovy slzy. Její semena totiž tvarem slzy skutečně připomínají a jsou využívány jako prostředek lidové medicíny, nutričně hodnotná potravina i ozdoba.   Rostlina pochází ze zemí jihovýchodní Asie, konkrétně z Myanmaru, Indie, Číny a Malajsie.
Atmosféra uvolněnosti a vysokého komfortu
rezidenceonline.cz
Atmosféra uvolněnosti a vysokého komfortu
Předměstská rezidence nedaleko Moskvy byla pro svého autora, architekta Olega Klodta, ojedinělým projektem. Výsledná elegance, lehkost a funkčnost interiérů jsou však také dílem skvělé spolupráce návrháře s investorem. „ “ Tvůrčímu týmu prošel rukama každičký jednotlivý aspekt promyšleného obytného prostoru. Atmosféra uvolněnosti a komfortu, jíž interiéry dýchají, pramení také ze zvláštní energie, která proudila mezi
Zvířata v ohrožení: Planeta plná plastů
epochaplus.cz
Zvířata v ohrožení: Planeta plná plastů
Dobu kamennou teprve relativně nedávno vystřídaly doba měděná, bronzová a železná. Se železem je v podstatě spjatá i celá moderní doba včetně průmyslové revoluce. Co se tedy plastů týče, historicky vzato jsou pro nás vlastně nedávným, avšak poněkud nebezpečným „módním výstřelkem“. Začaly se objevovat teprve v polovině 20. století. Zaplavená planeta Oproti plastům, jejichž nadpoloviční
Zdislavina studánka: Uzdravuje dodnes nemocné?
epochanacestach.cz
Zdislavina studánka: Uzdravuje dodnes nemocné?
Asi kilometr od státního zámku Lemberk se nachází Zdislavina studánka pojmenovaná podle zdejší šlechtičny, která prý měla zázračné nadání uzdravovat nemocné. Voda prý pomáhá dodnes. Česká šlechtična svatá Zdislava (1220–1252) má podivuhodné schopnosti už jako dítě. Stále se prý modlí a chce se stát poustevnicí. Rodiče ji nicméně provdají za Havla z Lemberka (asi 1210–1254) a
Tělesný pach podceňujeme. Průzkum odhalil, jak Češi (ne)řeší osobní vůni
21stoleti.cz
Tělesný pach podceňujeme. Průzkum odhalil, jak Češi (ne)řeší osobní vůni
Tělesná vůně je tichý, ale silný průvodce našich každodenních setkání. Podle 95 % Čechů ovlivňuje první dojem víc, než si uvědomujeme. Přesto mnozí z nás zanedbávají pravidelnou péči o svěžest. Co vše
Bojuje Sandeva o Prachaře s jeho bývalkou?
nasehvezdy.cz
Bojuje Sandeva o Prachaře s jeho bývalkou?
Toužila se vdát, teď ale Sara Sandeva (27) poslouchá, že její partner Jakub Prachař (41) stále patří jiné. Bude z toho svatba, nebo jen dvě zlomená srdce? Půvabná herečka Sara Sandeva (27) ze seriá