Domů     Poháry, které jsou retro, ale také „in“
Poháry, které jsou retro, ale také „in“
22.11.2024

Bývaly zmrzlinové a šlehačkové poháry v někdejších „mléčných barech“ opravdu tak nebeské chuti, anebo vzpomínky na ně zkreslují roky? Našli jsme k nim původní receptury.

Hity někdejších mléčných barů byly kupříkladu jahody se šlehačkou, griliáš anebo Banana split. Samozřejmě že nelze zapomenout ani na báječně vychlazený jahodový koktejl, na který se v parném létě stála fronta u automatu Koruna na Václavském náměstí v Praze. Ale mimopražští mají zase jiné vzpomínky…

Budete potřebovat

1 kg jahod, 200 g jahodového pyré, 250 ml smetany ke šlehání, 4 vanilkové cukry, moučkový cukr, snítky máty nebo meduňky

Postup

Připravte 4 vyšší sklenice a na dno dejte pár plátků jahod, na ně trochu jahodového pyré a na to vrstvu šlehačky. Pak pokračujte ve vrstvení jahody – pyré – šlehačka, až vypotřebujete všechny ingredience, navrch byste měli končit šlehačkou. Vršek poháru ozdobte plátky jahod a lístkem máty nebo meduňky.

Budete potřebovat

500 g vanilkové zmrzliny, 60 ml smetany ke šlehání (33 %), slaný karamel (připraveno ze 100 g cukru, 1 lžíce másla, lžičky soli) a griliáš (připraveno ze 100 g cukru a 60 g plátků mandlí) na posypání

Příprava slaného karamelu

V hrnci rozpusťte cukr do hnědé kaše. Když se rozpustí, stáhněte plamen na minimum a přidejte máslo o pokojové teplotě. Vše důkladně míchejte, dokud se všechno máslo nerozpustí. Poté přidejte smetanu a míchejte, dokud nevznikne karamelová směs.

Nakonec přidejte lžičku soli. Vše znovu důkladně promíchejte a odstavte z plamene. Slaný karamel nalijte do čisté uzavíratelné sklenice a dejte vychladnout. Takto vám v lednici vydrží i měsíc. Hotový slaný karamel se bude nalévat na zmrzlinu při servírování.

Příprava griliáše

V hrnci rozpusťte cukr a přidejte plátky mandlí. Důkladně promíchejte, aby se všechny mandle obalily tekutým cukrem. Ihned poté vylijte na plech s pečicím papírem a urovnejte do placky, směs nechte ztvrdnout. Poté odlomte vždy část a rozmixujte ji v mixéru. Mixováním vám vznikne griliáš, který se bude přidávat do zmrzliny.

Postup

Smetanu ušlehejte dotuha, na dno skleniček dejte vanilkovou zmrzlinu (koupenou nebo doma připravenou), na ni položte kopeček šlehačky, zastříkněte karamelem a posypte griliášem.

Budete potřebovat

2 ks banánů, 30 g mléčné čokolády, 100 ml čokoládové polevy, 200 ml smetany ke šlehání, 200 ml banánové zmrzliny, 1 balení čokoládových (hořických) trubiček

Postup

1) Čokoládu rozlámejte do misky, posaďte ji na kastrol s vroucí vodou a rozpusťte. Vyšlehejte smetanu dotuha a pomalu ji smíchejte s tekutou zchladlou čokoládou. Pařížskou šlehačku dejte vychladit.

2) Nakrájejte na dno skleniček jeden a půl banánu. Navrch dejte banánovou zmrzlinu, posypte zbytkem kostiček banánu a přelijte rozpuštěnou čokoládovou polevou. Jako poslední vrstvu naneste vychlazenou pařížskou šlehačku (můžete i s pomocí cukrářského sáčku). Celý pohár dozdobte plátky banánu a přizdobte trubičkami.

Tip: Banán nakrájejte na kolečka a zalijte (slaným) karamelem. Stačí přidat šlehačku a vše posypat griliášem.

Jahodový koktejl

Podle původní receptury

Na 10 porcí

0,33 l mraženého smetanového krému, 1,5 l odstředěného mléka, 40 dkg čerstvých nebo mražených jahod, 1 dl citronového sirupu, cukr písek (podle potřeby)

Postup

Částečně rozmrazené jahody (anebo čerstvé) se promíchají s cukrem a sirupem a směs se nechá v chladu. Do nádoby mixéru se vlije vychlazené mléko, přidá mražený smetanový krém, jahodová směs a vyšlehá se do stanoveného množství. Koktejl se může podávat zdobený 10 g vyšlehané smetany.

Tip: Místo čerstvých nebo mražených jahod můžete použít mražený jahodový protlak ve stejném množství.

Foto: recepty: toprecepty a apetitonline
Zdroje informací: Shutterstock, cukrárna a kavárna Vločka
Související články
13.11.2024
Specialitu blízkovýchodní kuchyně jste již možná ochutnali. Ale nechtěli byste si nějakou dobrotu připravit doma? 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa, 500 g hovězího nebo jehněčího masa z krku, 500 g kulatozrnné rýže (Arborio), asi 50 ks spařených (naložených) vinných (nebo kapustových) listů, 2 lžíce olivového oleje, hrst nasekané petrželky, 2,5 lžíce směsi koření Baharat, 1,5 lžíce soli,
30.10.2024
Česká kuchyně je jedna z mála, která mák s oblibou využívá. A dělá dobře, protože je nejen chutný, ale také zdravý. Kromě obvyklých buchet a koláčů se dají z něj připravit i další dobroty. Máku má charakteristickou chuť a aroma, které ještě zvýrazníte tím, že ho opražíte na pánvi. Díky tomu se z něj totiž uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. A co z něj připravit? Možností je řada,
29.10.2024
Děláte dobře. Sušit nemusíte jen ovoce, jde to i s bylinkami, květinami na pot pouri, masem a samozřejmě houbami. S některými přístroji toho dokážete ještě mnohem víc, třeba vyrobit jogurt, nechat kynout těsto, nebo usušit domácí nudle... Aby vám sušička dělala radost a dobře sloužila, musíte si ji vybrat sobě na míru. Velikost tak akorát Záleží na tom, kolik toho chcete sušit a jak často. Suši
18.10.2024
Chytrým uspořádáním v kuchyni získáte nejen dostatek úložného prostoru, ale vejdou se vám tam i spotřebiče jako lednička, trouba nebo myčka. Jen se musíte zaměřit buď na malé, anebo multifunkční výrobky. Už jste si zvykli, že v malé kuchyni šetříte místem, kde se dá, abyste daný prostor využili co nejúčelněji. Museli jste zapomenout na myčku a lednička se vám tam vejde jen tak tak. Jenže nyní dos
15.10.2024
Dozrávají i v našich podmínkách do medové sladkosti a pochutnat si na nich prospěje i zdraví. Švestky, ale i blumy, slívy, ryngle, špendlíky nebo mirabelky, zkrátka slivoně: Liší se jen barvou a detaily, jako je tloušťka a pevnost slupky a snazší nebo obtížnější oddělitelností pecky. Všechny ale mají lahodné plody, které by byla škoda zužitkovat jen na koláče. Mají totiž pozoruhodně blahodárné úč
reklama
Šikovné tipy
Dekorativní kyblíčky na drobnosti
Věčná otázka „kam s tím“ nás trápí často, zejména když jde o věci drobné, které většinou tak dobře uklidíme, že je potom ne a ne najít. Vyřešit to mohou hezké kyblíčky. Budete potřebovat: plechové kyblíčky, barvy na kovy (zde bílá, červená, modrá), štětce, molitanový váleček, obyčejnou tužku, tavicí pistoli, špičatou špejli nebo drát, bezbarvý lak, […]
Hollywoodské obočí dělá divy
Pěkné husté obočí je znamením mládí. A nejen to, jeho ladný oblouk dodá tváři úhlednost, takže pak vystačíte i jen s lehkým líčením. Naopak bez upraveného obočí to nikdy nebude úplně ono. Na internetu najdete podrobné návody, jak tvar obočí přizpůsobit rysům obličeje a vyrovnat disproporce. Jednodušší, přitom univerzálně slušivé je takzvané hollywoodské obočí. Vychází […]
Skvělé recepty ze švestek
Ze švestek se dá uvařit tolik dobrot! A mohou být sladké i slané. Pojďte se s námi na některé podívat. NA SLANO Srnčí steak 4 srnčí steaky, 4 lžíce olivového oleje, 75 ml červeného portského nebo červeného vína, 1 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce cukru, 1 lžička nasekaných lístků tymiánu a snítky na ozdobu, 8 […]
Zbavit se tetování je drahé a zdlouhavé
Proto se na internetu dají najít mnohé návody k jeho odstranění domáckými prostředky. Přitom zmírnění viditelnosti tetování je náročné i profesionálními metodami. Zájem o domácké prostředky je pochopitelný, jelikož profesionální ošetření rozhodně není zadarmo. A tak se kouknete na internet a řeknete si, no vida, jde to i podomácku a levně. Pravda je, že postupy […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Ötzi: Chrání tělo pravěkého muže tajemná kletba?
enigmaplus.cz
Ötzi: Chrání tělo pravěkého muže tajemná kletba?
Když se manželé Simonovi 19. září 1991 vracejí z horské túry, všimnou si, že z ledu trčí lidská hlava a ramena. Nejprve se domnívají, že jde o nějakého ztraceného horolezce, který tu zahynul. Čas od č
Strefoval se vévoda perem do pařížské smetánky?
historyplus.cz
Strefoval se vévoda perem do pařížské smetánky?
V politice ani na bitevních polích velkých vítězství nedosáhl. A během povstání Frondy vévoda Rochefoucauld málem zemřel! Když se uzdraví, rapidně změní svůj život. Stává se mistrem hořkých postřehů o slabostech společnosti, jimiž se proslaví po celé Evropě! Pochází ze starobylé šlechtické rodiny. Vévoda François de La Rochefoucauld (1613–1680) se narodil v Paříži, získá vzdělání
Hrady a zámky v zimě nespí!
epochanacestach.cz
Hrady a zámky v zimě nespí!
Zmýlená neplatí. Všechny hrady a zámky v zimě zavřeno nemají. Co se tedy vydat třeba na tyto? Hrad Rožmberk (úvodní foto) Cenné sbírky zbraní, nábytku, porcelánu a obrazů, mimo jiné i portrét Bílé paní Perchty z Rožmberka, která se tu dle pověstí zjevuje, je spolu s věží Jakobínka, prostory katovny a muzeem hrdelního soudnictví, součástí expozice, kterou
Zažijte zimní kouzlo v průhledných iglú s 360° výhledem na Prahu
iluxus.cz
Zažijte zimní kouzlo v průhledných iglú s 360° výhledem na Prahu
Pytloun Sky Bar & Restaurant Prague, situovaný na střešních terasách hotelu Pytloun Boutique Hotel Prague na Václavském náměstí, přichází i letos od listopadu s oblíbeným konceptem posezení ve vyh
Pro tentokrát mu Kohoutová odpustila?
nasehvezdy.cz
Pro tentokrát mu Kohoutová odpustila?
Porodila druhé dítě, pořídila nový byt, pustila se do jeho rekonstrukce a zdálo se, že je herečka Berenika Kohoutová (33) ze seriálu Jedna rodina na tohle všechno sama. Není to tak dávno, co se sp
Tomáš Jungwirth získal Národní cenu Česká hlava za výzkum spintroniky
21stoleti.cz
Tomáš Jungwirth získal Národní cenu Česká hlava za výzkum spintroniky
Tomáš Jungwirth z Fyzikálního ústavu Akademie věd obdržel nejvyšší české vědecké ocenění – Národní cenu Česká hlava. Cena vyjadřuje uznání za celoživotní úspěšné a excelentní působení ve výzkumné, výv
Dusík z fosilních paliv mění bylinnou vegetaci lesů
epochalnisvet.cz
Dusík z fosilních paliv mění bylinnou vegetaci lesů
Vědci z Botanického ústavu AV ČR se podíleli na dvou významných studiích, které byly publikovány v časopisech Science a Science Advances. Tyto studie se zaměřují na vliv atmosférické depozice dusíku na diverzitu bylinného patra lesů v Evropě a Severní Americe. Výsledky výzkumu prokázaly posun rostlinných druhů na západ i pokles diverzity bobovitých rostlin.   Atmosférické
Tradiční anglická
nejsemsama.cz
Tradiční anglická
Kdo chce v Anglii dobře jíst, musí třikrát denně snídat, pravil anglický dramatik W. S. Maugham. Jak ale na to? Ingredience na 2 porce: ● 4 kvalitní vepřové klobásky ● 400 g bílých fazolí v rajčatové omáčce ● 2 vejce ● 4 plátky anglické slaniny ● 4 žampiony ● větvička cherry rajčátek ● 100 g žampionů ● olivový olej ● toustový chléb Postup: Fazole vlijte i
Nelehké osudy obrozenců: Otec živící početnou rodinu, koktavý jazykovědec a abbé se záchvaty zuřivosti
epochaplus.cz
Nelehké osudy obrozenců: Otec živící početnou rodinu, koktavý jazykovědec a abbé se záchvaty zuřivosti
Čeští obrozenci to v minulosti neměli jednoduché. Mnozí se potýkali s velkou nepřízní osudu. Přesto se mu dokázali postavit. Jací byli doopravdy? Přinášíme zajímavosti o nich, které v hodinách češtiny většinou nedozvíte. V roce 1793 se František Martin Pelcl (1734–1801) stává prvním profesorem českého jazyka na Pražské univerzitě. Ačkoliv patří k zapáleným vlastencům, snaha získat profesuru nejprve historie, kde neuspěl,
Ze zášti prozradila moje dávné tajemství
skutecnepribehy.cz
Ze zášti prozradila moje dávné tajemství
Ta mrcha si počkala na třídní sraz a tam to pěkně všem řekla. Podrobně a bohužel pravdivě. Porušila tím slib, že bude mlčet, výměnou za peníze a byt, který jsem jí tehdy přenechala! Třídní srazy a vůbec všelijaké ty sedánky s bývalými spolužáky, kolegy či známými, mi byly odjakživa protivné. A to je ještě dost slabé slovo. Můj
Ukládání s vytříbenou elegancí
rezidenceonline.cz
Ukládání s vytříbenou elegancí
Komody, skříně i šatny, jež v obytném prostoru sehrávají nezastupitelnou roli z pohledu praktického mobiliáře, jsou i významným estetickým doplňkem interiéru. Přestože jejich prvotním posláním je věci především skrývat za neprůhlednými dvířky z různých materiálů, k nimž patří především dřevo v různé povrchové úpravě, v posledních letech se objevují i efektní designové prvky s vysokým
Tradiční zelníky
tisicereceptu.cz
Tradiční zelníky
Jednoduchý recept z levných a dostupných druhů zeleniny – brambor a zelí. Doplnit je můžete špenátem, jogurtovým dipem nebo zeleninovým salátem. Potřebujete 500 g brambor 250 g kysaného zelí 1