Domů     Menší bazén na zahradu: Aby dobře sloužil…
Menší bazén na zahradu: Aby dobře sloužil…
2.9.2024

Jak vidno, léto se nás nehodlá pustit ani v září. Pokud nejste majiteli bazénu už nyní, možná vás právě tento fakt předsvědčí o tom, že si ho pořídíte na příští rok. Nebo snad ještě letos?

Pokud netoužíte po kondičním plavání, ale chcete se v horkých dnech jen zchladit, bazén o průměru 3 až 3,5 metru vám bohatě postačí. Ale pro takový malý bazén je škoda hloubit jámu v zemi…

Pokud uvažujete o menším bazénu na zahradu a chcete ho mít už do druhého dne, volte nadzemní typ. Má totiž mnoho výhod – není zapotřebí pro něj výrazně upravovat terén, takže ho pořídíte poměrně rychle, a dokonce ani nezpůsobí průvan v rodinné kase.

Ušetříte i na vodě, protože takový bazén není až tak objemný, a navíc lacinější bude i jeho údržba.

Polozapuštěný

Nechcete se jen tak vzdát myšlenky na krásný zapuštěný bazén, ale rodinný rozpočet je napnutý a vy nevíte, jak se zachovat? Udělejte kompromis a volte polozapuštěný bazén, kdy je v zemi zapuštěná pouze část trupu a zbytek je nad povrchem. Proč?

Hlavním benefitem je u něj to, že má delší životnost než ty plně nadzemní a je vhodný i do svažitého terénu zahrady a všude tam, kde nelze vykopat jámu pro zapuštěný bazén. Plusem je i to, že budete mít snadnější přístup do vody.

Ujasněte si tvar

Ať už si chcete pořídit nadzemní nebo polozapuštěný bazén, vždy si na začátku ujasněte, jaký tvar by vám nejlépe vyhovoval.

Nejoblíbenějším je kruh, zapuštěné a ty s kovovou konstrukcí bývají i obdélníkové a oválné a mezi méně časté tvary patří osmiúhelníkové a jinak členité.

Gumové samonosné…

Nejjednodušším řešením jsou nafukovací bazény. Každému je ale jasné, že ty jsou určené hlavně pro děti – s minimální hloubkou je lze nafouknout během chvilky; větší nadzemní už musíte nafouknout kompresorem. V této kategorii jsou ale i další možnosti.

Můžete si třeba koupit gumový samonosný bazén. Mívá však kratší životnost, menší hloubku a také je nevýhodou ne moc výstavní design. Prostě zahradu vám neozdobí.

…či s konstrukcí?

Z těch nadzemních a polonadzemních máte ještě možnost vybírat si z rámových tvarů, které jsou vyhotovené z fóliových a kovových konstrukcí.

Nebojte, ani ty nejsou náročné na stavbu, jen je potřeba pro takový typ bazénu najít rovný povrch, nebo upravit zem do roviny. V ideálním případě byste neměli bazén pokládat přímo na hlínu, ale podsypat ho jemným pískem.

Na něj pak položíte geotermální podložku. Máte-li vše hotovo, pustíte se do sestavení koupené konstrukce, přes niž ještě musíte natáhnout krycí plachtu.

Ovšem samozřejmostí je, že musíte mít předem zajištěno, jak do bazénu napustíte vodu, a ani na případné vypouštění byste neměli zapomínat.

* Výbavou jen některým bazénům jsou krycí a podkladové plachty nebo schůdky.

* Součástí balení někdy bývá i kartušová filtrace.

Vyčištění bazénu od hrubých nečistot

Bazén musíte pravidelně mechanicky čistit. Spadnout do něj totiž může kromě hmyzu i napadané listí, tráva a jiné zbytky, které sem zavál vítr. Dalším krokem je vyčištění stěn bazénu.

To provedete pomocí speciální chemie, která je přímo určená k čištění stěn bazénu. Přípravek se nanese na stěny a nechá působit, poté se proudem vody opláchne. Dno bazénu nejlépe vyčistíte bazénovým vysavačem a poté filtračním zařízením.

Odborníci radí filtraci pískovou

Pokud je součástí bazénu kartušová filtrace, pro další sezonu si radši kupte pískovou. Proč? Kartušová totiž mechanické nečistoty z bazénu zachytává pouze na papírovou vložku, kterou je potřeba několikrát týdně omýt vodou a párkrát za sezonu zcela vyměnit.

Hlavním problémem je ale nízký výkon, který i přes mechanické vybírání listí a hmyzu síťkou zapříčiní, že po několika dnech budete mít na dně bazénu usazeniny, které nerozpustí ani chlorové tablety. Nečistotu budete tedy muset vysát ručním bazénovým vysavačem.

Filtrace písková je sice dražší, ovšem vodu přefiltruje velmi rychle, třeba i několikrát za den a vy nebudete muset do bazénu tak často vhazovat tablety.

Tip: Alternativou jsou přípravky na bázi aktivního kyslíku, které prokáží stejnou službu jako chlorové tablety či granulát. Je však potřeba hlídat jeho přítomnost pomocí kapkového testeru.

Jak o bazén dál pečovat?

Pravidelně budete muset kontrolovat pH vody. Správné rozmezí je od 7,0 do 7,6 pH. Vyšší může snížit účinnost chlorových přípravků a způsobit ve vodě mléčný zákal, při pH nižším (kyselejším) zase hrozí riziko koroze kovových prvků bazénu a podráždění očí.

Nejméně jednou týdně je proto nutné vodu otestovat papírovým nebo kapkovým testerem, k úpravě pH se prodávají speciální přípravky.

Text: Olga Böhmová, foto: Shutterstock

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
16.9.2024
I v babím létě, které se konečně hlásí o slovo, se nejlépe lenoší na zahradě v houpací síti nebo v závěsném křesle. Že jste si ještě žádné nepořídili? Tak to musíte rychle napravit! Klasické dřevěné lavice v pergole sice bývají hezké, ale pro dlouhé posezení nepříliš pohodlné. Proto je lepší si pro lenošení vybrat závěsná křesílka anebo rovnou závěsné postele. A co houpací sítě, z nichž můžete „
4.9.2024
Okrasné trávy vám obohatí zahradu, nevyžadují příliš péče a jsou dekorativní po celý rok. Pokud zkombinujete více druhů najednou, je výsledek ještě zajímavější. Není to obyčejná zelená tráva, kterou musíte pravidelně sekat. Okrasné traviny jsou zajímavé především kvůli zdobnosti velkých trsů, některé z nich zajímavě kvetou, další se pyšní poutavým podzimním zbarvením. Ne všechny se dostávají do v
27.8.2024
Počasí panující za okny, a předpověď na další dny, nás přesvědčují o tom, že letní počasí se ještě zdaleka nevzdává. Skluzavku, tobogány, skákací hrady… to vše děti milují. Proto tak rády chodí do zábavních center. A proč jim podobné radovánky nepřipravit doma, na zahradě? Když přijedou malí caparti za babičkou a dědečkem, je to vždy pozdvižení. Jak jim ale udělat radost v tom největším horku? Ob
21.8.2024
Šachy nebo Člověče nezlob se už nemusíte hrát jenom doma. Zkuste si pořídit figurky ve větší velikosti a pak si na zahradě k nim upravit terén. Uvidíte, že vás to začne bavit! A co vše lze na zahradě hrát? Šachy Tato společenská hra je v dnešní soutěžní podobě považovaná i za odvětví sportu, a má dokonce už charakter vědy. Cílem hry je mat, tedy takové napadení soupeřova krále, které nelze odv
19.8.2024
Ať už budete grilovat nebo chystat jiné pohoštění na zahradě, než všechno z domu nanosíte, dost se naběháte. A přesně to si můžete ušetřit, když si pořídíte servírovací stolek. Díky servírovacím stolkům a vozíkům snadno dopravíte jídlo, nápoje a jiné předměty potřebné ke stolování z kuchyně k zahradnímu posezení nebo ke grilu. Už se nebudete muset stále vracet zpátky do domu, abyste přinesli vše,
reklama
reklama
Šikovné tipy
Vybrat správné ponožky není jen tak
Měli byste jim věnovat stejnou pozornost, jako když si vybíráte boty. Protože i na ponožkách záleží, jak se vám bude chodit a jestli se budete cítit příjemně a pohodlně. Ponožky musí udržet vaše nohy v suchu, v zimě v teple, v létě by zas měly zabraňovat pocení a zápachu, jejich lemy nesmí škrtit a švy by vás neměly nikde […]
Krabička na kapesníky může být hezká
A vyrobit ji vůbec není těžké. Jestli rádi tvoříte, ale netroufáte si zatím na větší věci, tohle je nápad právě pro vás. Budete potřebovat: Krabičku (polotovar koupíte na internetu, v hobby marketech nebo ve výtvarných potřebách), větší a menší štětec, univerzální vodou ředitelné barvy Povrch krabičky před natíráním důkladně zbavte prachu a jiných nečistot. Bílou […]
Milujete pizzu? Kupte si na ni pec
Tajemství skvělé pizzy nespočívá jen v ingrediencích či tloušťce těsta. Pokud si ji chcete připravit ve vlastní kuchyni, musíte mít také kvalitní pec určenou právě na pizzu. Dnešní pizzy mají mnoho podob, chutí, při jejich přípravě střídáte různé ingredience, ale přece jen ta pravá italská je jen jedna. I ta může mít mnoho podob – […]
Patchwork: Vyrobte si polštářek s kočičkou
Nadchne především děti, ale naparádit s ním můžete i postel v ložnici. A když budete mít zbytky tmavších látek ladící s obývákem, bude se hodit i tam. Budete potřebovat: – zbytky barevně sladěných bavlněných látek – 0,5 m látky na vnitřní polštářek – duté vlákno na výplň – 2 knoflíky – 0,5 m jednostranně nalepovacího […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Bitva u Slavkova? Vždyť byla jinde!
epochaplus.cz
Bitva u Slavkova? Vždyť byla jinde!
Nedaleko se ozve ohlušující rána z děla. Velitel stiskne opratě. Tohle nevypadá dobře. „Pane! Pane! Rozkazy!“ Vyděšený mladík mu souká do ruky papír. Oči přelétnou slet písmen. Jednou. Podruhé. Je to sice rusky, ale smysl to žádný nedává. A navíc, vřava už přeci dávno začala…   Impozantní, 4 metry hluboký prostor o rozměrech 4,5 x
Perla Atlantiku – Madeira
nejsemsama.cz
Perla Atlantiku – Madeira
Právě září je nejspíš tím nejlepším měsícem, kdy se vypravit na ostrov Madeira. Oceán je tu příjemně vyhřátý a uniknete také náporu turistů v hlavní sezoně. Na mapě možná působí daleko, ale vězte, že vás od pohádkové dovolené na ostrově Madeira dělí jen čtyři hodiny letu. Madeiře se přezdívá „ostrov věčného jara“, a to právem, protože tu celoročně
Sousedka ze mě tahala peníze
skutecnepribehy.cz
Sousedka ze mě tahala peníze
Byla to taková chudinka. Samoživitelka se dvěma dětmi a dluhem na krku. Byla na všechno sama a měla přece jenom mě. Nastěhovala se jednou odpoledne, tiše a jakoby kradmo. Alespoň mi to tak přišlo. S nikým se nebavila. Upekla jsem koláč a šla ji přivítat. Bylo zřejmé, že jí moje gesto udělalo radost. Do bytu mě ale nepozvala.
Česká perla na břehu Černého moře
epochalnisvet.cz
Česká perla na břehu Černého moře
Jedinečný zážitek v netradiční zemi skýtá Magnetic Beach Resort, který najdete přímo na pobřeží Černého moře v Gruzii. Hotelový komplex postavený českými majiteli a firmami patří mezi nejluxusnější v regionu. Ve spojení s panenskou přírodou a skvělými službami nabízí ideální příležitost prozkoumat nová území.   Vítejte ve světě, kde se snoubí starověká historie s moderními vlivy. Gruzie nabízí
Krůta na pomerančích
tisicereceptu.cz
Krůta na pomerančích
Krůtí maso se dá připravit na mnoho způsobů, ale na pomerančích, jak ji připravuje šéfkuchař Radek Pálka si opravdu pochutnáte, a ještě budete mít ten správný pocit, že jíte zdravě. Ingredience
Léčivé studánky v Česku: Prameny živé vody na našem území?
epochanacestach.cz
Léčivé studánky v Česku: Prameny živé vody na našem území?
Na našem území lze najít mnoho studánek, které mají údajně léčivou sílu. Proč si tedy neudělat výlet a nenačerpat zdraví tryskající přímo ze země? Prozradíme, kde se některé z blahodárných pramenů nacházejí. 1 Zázraky Panny Marie Studánka: šumavské Lurdy Místo: Srní Na tomto místě se v 19. století zjeví Panna Maria, od té doby sem
Můžeme tím, co jíme, snížit riziko rozvoje rakoviny?
21stoleti.cz
Můžeme tím, co jíme, snížit riziko rozvoje rakoviny?
Rakovina je na vzestupu, v řadě vyspělých zemí překonává co do počtu obětí i ty, kteří zemřou na onemocnění srdce. V poslední době přibývá zejména mladých lidí, kteří trpí nejrůznějšími typy rakoviny.
Mistr katastrofa vyplul s bombou na ryby
historyplus.cz
Mistr katastrofa vyplul s bombou na ryby
„A budeme moct dneska jet na ryby?“ žadoní dvojčata, vnuci lorda Mountbattena. Konečně se srpnové počasí umoudřilo, nad Severním Irskem se vyčasilo. Rodina se vydává na moře. Bezstarostná vyjížďka se však změní v jatka. Živí se zpět všichni nevrátí. Atentát z 27. srpna 1979, za nímž stojí Prozatímní irská republikánská armáda (PIRA, pokračovatelka IRA), byl však namířen
Peugeot E-3008 a E-5008 LONG RANGE s nejdelším dojezdem v kategorii SUV
iluxus.cz
Peugeot E-3008 a E-5008 LONG RANGE s nejdelším dojezdem v kategorii SUV
Nové modely Peugeot E-3008 a E-5008 mohou díky bateriím s označením „Made in France“ nyní nabídnout dojezdy, které jsou v rámci trhu SUV nejlepší. U Peugeotu E-3008 se jedná o 700 km, u Peugeotu E-500
Sáro Korbelová bacha na Zacha!
nasehvezdy.cz
Sáro Korbelová bacha na Zacha!
Její hvězda stoupá strmě vzhůru a ctitelů přibývá, a to i z řad hvězdných kolegů. Sára Korbelová (22) ze seriálu Ulice jde z role do role. Natáčí nový seriál Případ tanečnice, kde se potkává se sy
Inspirativní prostor pro učení i hry
rezidenceonline.cz
Inspirativní prostor pro učení i hry
Vytvoření místa vhodného pro děti školního a studentského věku je klíčové pro podporu jejich růstu a osobního rozvoje. Správně zařízený pokoj pak nabízí vše, co je nezbytné pro tuto důležitou životní etapu. Výběr vybavení vyžaduje promyšlený přístup s důrazem na ergonomii, multifunkčnost, osobní styl i moderní technologie, jehož cílem je vytvoření komfortního stylového prostředí pro
Tragická havárie nad Československem: Sestřelila letadlo ze Stockholmu armáda?
enigmaplus.cz
Tragická havárie nad Československem: Sestřelila letadlo ze Stockholmu armáda?
Letadlem na cestě ze švédského Stockholmu do Záhřebu v někdejší Jugoslávii krátce po překročení hranic Československa otřese silná exploze. Stroj se nekontrolovatelně řítí k zemi a 27 lidí na jeho pal