Domů     Mají Francouzi mlsný jazyk?
Mají Francouzi mlsný jazyk?
29.12.2023

Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.

Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor, nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Často se spekuluje, jak je možné, že přesto jsou Francouzi, zejména ženy, většinou štíhlí.

Přitom konzumují spoustu tučných potravin a pijí jak aperitivy, tak víno. Určitě jste už slyšeli o francouzském paradoxu. Čím to tedy je? Jídlo se nehltá, ale pomalu vychutnává, nerozhoduje jeho množství, ale chuť a vůně.

Navíc se mezi sousty mluví o všem možném. To vše přispívá k tomu, že k žádnému přejídání ani nemůže dojít.

Kvalita především

Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje na trhu, kde si lze produkty ohmatat, očichat a probrat s prodavačem, ale přesto jsou trhy a malé obchody důležitou součástí nakupování.

Přes sýry je sýrař, který vždy dobře poradí, nebo má sýr zralý tak akorát, maso musí být kvalitní, takže od řezníka, pečivo se koupí v bageterii, která je na každém rohu. Mimochodem, víte, kdy je bageta stará? Za tři hodiny. Ale pojďme se podívat na jednotlivé části dne.

Snídaně je prostá

Ve všední den není nijak zvlášť bohatá. Postačí kousek bagety či plátek chleba s máslem a k tomu džem nebo med. K zapití káva nebo čaj. Někdy se dělá pain perdu. Plátky ztvrdlého pečiva se smočí ve vejci s cukrem a upečou se dozlatova.

Nakonec se jemně potřou máslem anebo zavařeninou. O víkendu pak snídani obohatí croissanty, nejlépe domácí nebo z místní pekárny, pěkně křupavé se sladkou náplní. A všechno pečivo můžete klidně drobit kolem sebe, jak se vám zlíbí.

Nic ovšem neplatí stoprocentně, ve městě najdete spoustu bister, kde si ten vytoužený croissant třeba s čokoládou můžete dát i ve všední den. Samozřejmě to není ten zmražený rozpečený polotovar, jaký známe u nás.

Oběd a večeře chtějí čas

Oběd kdysi trval opravdu dlouho. Času i množství chodů už ubylo, zůstaly ale minimálně tři a alespoň hodinu zabere. Jí se téměř vše.

Různá masa, často vařená na víně, klasikou je hovězí po burgundsku, ryby, mořské plody, hodně zeleniny, houby, oblíbená jsou jídla z brambor. A nesmíme zapomenout na hlemýždě a různé mušle.

Menu se liší jednak podle regionů a také podle sezony, ale vždycky se používají pokud možno čerstvé suroviny. I ve Francii ovšem čas pádí, a tak zejména ve městech přichází ke slovu obědy rychlejší, tedy různé saláty nebo sendviče.

Ani kolébce gastronomie se nevyhnula všelijaká rychlá občerstvení. Nejdůležitější jídlo je pak večeře. Rodina nebo přátelé se konečně sejdou, a tak si dávají záležet. Začíná se poměrně pozdě, v sedm nebo v osm večer a chodů bývá víc.

Jedním z nejdůležitějších je polévka. Většinou hodně sytá, což je pozůstatek z doby, kdy byla na venkově třeba jediným chodem. Asi nejznámější jsou cibulová, zeleninová s pestem či rybí bujabéza, které mají samozřejmě spoustu krajových variant.

Když se řekne sýr

Kdybychom měli vyjmenovat všechny sýry, které se ve Francii vyrábějí, trvalo by to velmi dlouho. Na konci oběda či večeře se většinou podává několik druhů a každý si vybere. Ukrojí si malý kousek a k tomu zakousne bagetu.

Ovšem jen malý kousíček, aby se neutralizovala chuť sýra před dalším druhem. Je to stejné, jako když ochutnáváte víno.

Na výběr bývají plísňové sýry třeba roquefort, camembert nebo bleu d´Auvergne brie, nějaký tvrdý sýr, například comté v různém stupni zralosti a kozí. Nejznámější je Le Bouton de Culotte.

Když se řekne: „Po burgundsku...“
Když se řekne: „Po burgundsku…“

Je libo aperitiv?

K nejoblíbenějším patří sklenka bílého vína. Často se pije kir, který tvoří likér z černého rybízu cassis doplněný šampaňským či levnějším, ale stejně chutným crémantem.

Možná jste si všimli, že kir de cassis byl i oblíbeným nápojem Hercula Poirota. Žaludek správně naladí anýzový pastis. Pije se vychlazený s kostkami ledu, nebo ho můžete libovolně ředit vodou.

Mimochodem pozve-li vás Francouz na apéro, myslí se tím, že se setkáte na hodinku na skleničku a pár oliv se slaným pečivem. Navečeřet byste se měli už doma.

Foto: Shutterstock

reklama
Související články
13.5.2024
Asi ano, protože poslední dobou je u nás nejoblíbenější rybou. Aby také ne. Jeho příprava je rychlá, má minimum kostí a dá se z něj připravit spousta dobrot. Ale začněme jednou švédskou specialitou. Asi už víte, kam míříme. Jmenuje se losos gravlax a určitě jste tuto úpravu už ochutnali. Gravlax, jinými slovy gravad lax, neboli též ze švédštiny pohřbený losos, znamená losos šikovně naložený do su
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno ale přišli na to, že Pe
1.5.2024
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat mezi vaječnými a bezvaječnými, semolinovými či celozrnnými, z pšenice, špaldy nebo
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
26.4.2024
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí 1-4 šálky kávy, nemusíte se starat o objem nádoby na vodu ani o rychlost přípravy. Vy
reklama
reklama
Šikovné tipy
Patchworkové taštičky nejen na mobil
Každé sváteční švadleně se doma nashromáždí hromada zbytků látek. Pak stačí přikoupit vatelín, barevný zip a popustit uzdu fantazii. Oproti patchworkovým dekám, přehozům, ale i polštářům vystačíte při šití pouzdra nebo kosmetické taštičky skutečně s malými zbytky látek. Pouzdro na mobil Příprava Obkreslete tvar mobilu na jemný papír a přidejte kolem obvodu 1 cm. Pak […]
Nechtěný pozůstatek zimy: Plíseň v bytě
Nejlepší obranou proti plísním je sucho. To ale dost dobře není možné udržet v koupelnách ani kuchyních, navíc po zimě, kdy jsme tolik nevětrali. Pára vzniká při vaření, praní, sušení a sprchování. Pokud ji včas neodsajete digestoří a ani řádně neodvětráte, kondenzuje na zdech a posléze se do nich vsakuje. Pak už není daleko k […]
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu), […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Majestátní vlk: Samotář, který miluje společnost ostatních
epochaplus.cz
Majestátní vlk: Samotář, který miluje společnost ostatních
Les si pomalu přebírá pod správu tma, když ticho najednou přeruší táhlé zavytí. Nezůstane u jednoho a další se přidávají, rázem jde o vlčí symfonii. O několik minut později už se majestátní těla schází nedaleko tůňky. Lov právě začíná. V roce 1758 švédský přírodovědec Carl Linné (1707-1778) popíše vlka obecného, v latině mu přiřkne jméno canis lupus.
Historická záhada: Žili lidé a dinosauři společně?
enigmaplus.cz
Historická záhada: Žili lidé a dinosauři společně?
K vyhynutí dinosaurů dochází následkem srážky Země s velkým meteorem před více než 65 miliony let. Pak uplyne dalších více než 60 milionů let a na Zemi se objeví první příslušníci rodu Homo. Tak histo
Okradla mě kamarádka
skutecnepribehy.cz
Okradla mě kamarádka
Byly jsme neoddělitelná dvojice. Já a moje kamarádka jsme si padly hned do oka, a tak to mělo zůstat. Ale nezůstalo. Květované šatičky, blonďaté vlásky, oči modré jako len a pár roztomilých pih na malém nosíku! Když jsem ji uviděla, hned mě okouzlila. Já byla pravý opak. Hned se z nás staly nerozlučné kamarádky. Seděly jsme spolu
Univerzální dárcovská krev na obzoru
21stoleti.cz
Univerzální dárcovská krev na obzoru
Univerzálními dárci krve jsou lidé s krevní skupinou 0. Ne vždy je ale této krve dostatek, proto se vědci snaží vymyslet, jak to zařídit, aby mohl člověk s jakoukoliv krevní skupinou darovat krev osta
Žilková se odstřihla od jeho jména
nasehvezdy.cz
Žilková se odstřihla od jeho jména
Konečně má, po čem toužila! Veronice Žilkové (62) ze seriálu ZOO se dlouho nedařilo zavřít dveře za minulostí. Ačkoli rozvod s Martinem Stropnickým (67) po 18 letech manželství oznámila zkraje roku
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Přemysl Otakar I. vs. Jindřich Břetislav: Ze spojenců se stali soci kvůli dluhu
historyplus.cz
Přemysl Otakar I. vs. Jindřich Břetislav: Ze spojenců se stali soci kvůli dluhu
Zuří! Přemysl Otakar I. div nevyskočí vzteky z kůže. Vytáhl s armádou do pole, jenže žádná bitva nebude. Skoro všichni velmoži ho zradili! Místo, aby vyhnal biskupa Jindřicha Břetislava ze země, kníže sám musí uprchnout za hranice.   České země neprožívají na konci 12. století zrovna nejšťastnější období. Znesváření Přemyslovci spolu už téměř 20 let bojují o
Nová kapitola ikonického světa vůní Signorina
iluxus.cz
Nová kapitola ikonického světa vůní Signorina
Signorina Unica Eau de Parfum ztělesňuje mnohostranné pojetí ženskosti, na němž staví značka Ferragamo. Vzdává hold jedinečné esenci, která tkví v každé ženě, a povzbuzuje k přijetí vlastní unikátní o
Pagani staví v Miami ultraprémiové rezidence
epochalnisvet.cz
Pagani staví v Miami ultraprémiové rezidence
Slunečné město Miami na Floridě se stane domovem dalšího rezidenční projektu v režii prestižní automobilky. Tentokrát si tuto destinaci pro svůj premiérový projekt vybrala značka Pagani, která proslula svými výkonnými a rychlými vozy. V oblasti North Bay Village nyní chce postavit mrakodrap Pagani Residences.   Slunečné město Miami na Floridě přivítá první luxusní rezidenční projekt
Zoo Ústí nad Labem: Na počátku byl nadšený milovník ptactva
epochanacestach.cz
Zoo Ústí nad Labem: Na počátku byl nadšený milovník ptactva
Při návštěvě zoo v Ústí nad Labem se musíme připravit na to, že procházka tu bude trochu fyzicky náročná. Zahrada se totiž rozkládá na svahu Mariánské skály východně od městského centra. Tuhle nevýhodu ale můžeme snadno proměnit v plus, když si pro vstup nevybereme dolní vchod v Drážďanské ulici, ale převýšení 96 metrů za sebe necháme zdolat autobus
Rajčatové rizoto v italském stylu
tisicereceptu.cz
Rajčatové rizoto v italském stylu
Vylepšit ho můžete opečenou slaninou, kuřecím masem i krevetami. Suroviny 250 g rýže arborio 1 cibule sůl pepř 2 stroužky česneku olivový olej špetka chilli 100 ml bílého vína 400 g loup
Tam, kde voní ovoce – Česká republika
nejsemsama.cz
Tam, kde voní ovoce – Česká republika
Krásné počasí přímo ponouká k podniknutí výletu! Co takhle si udělat nějakou dobrou svačinku a vyrazit tam, kde to navzdory letošním nenadálým mrazíkům voní po ovoci? Mandloňové sady v Hustopečích V roce 2012 vznikla v Hustopečích u Brna unikátní rozhledna, která se nachází v jedné z největších botanických rarit na Moravě – v mandloňových sadech. Měří 17