Domů     Podmáslí, kefír nebo…
Podmáslí, kefír nebo…
30.9.2024

Zakysané mléčné produkty jsou nejen výborným zdrojem bílkovin a vápníku, ale blahodárně působí i na naše střeva. Vyznáte se v nich?

Na trhu jich objevíte hned několik. Všechny jsou pro naše zdraví přínosné, však se také řadí mezi superpotraviny. A to pro obsah prospěšných bakterií. Vedle vitaminů A, D a B a kvalitních bílkovin obsahují také fosfor.

Množství vápníku je úplně stejné jako v mléce, ale díky kyselému prostředí ho tělo lépe vstřebává.

Levné, dostupné a zdravé…

Nespornou výhodou zakysaných mléčných nápojů je, že jsou levné, takže nezatíží peněženku. Jsou běžně dostupné a můžete je užívat bez omezení. Dokonce i když máte na mléko a mléčné výrobky alergii.

Mléčné bakterie totiž zčásti rozštěpí mléčný cukr, který některým lidem dělá potíže při trávení.

Co způsobí rozdíly

Jsou to právě bakterie. Podle toho, které jsou použity, vznikne výrobek s typickou chutí, vůní i konzistencí. Rozdílné je i celkové nutriční složení jednotlivých nápojů. A jaké kultury bakterií jsou ty nejúčinnější?

Podle gastroenterologa doc. MUDr. Pavla Kohouta z Thomayerovy nemocnice se to nedá říct jednoznačně. „Každý člověk snáší jinou kulturu, což je dáno geneticky,“ doplnil. Každopádně všechny používané kultury jsou zdraví prospěšné.

Podmáslí

Získává se jako druhotný produkt při výrobě másla. Jestli se nevyrobí ze zakysané smetany, je třeba do podmáslí přidat zákys. Obvykle se používá smetanový. Protože má podmáslí velmi nízký obsahu tuku (od 0,5 do 1,5 %), hodí se i pro redukční diety. Obsahuje také lecitin, tuk důležitý pro mozek.

Tip Paní domu: Když mléko v receptu nahradíte podmáslím, bude moučník jemný a nadýchaný.

Vyzkoušejte tento recept

1 celé vejce smíchejte s ½ hrnku moučkového cukru, 1 hrnkem podmáslí, 1 lžičkou jedlé sody a 1,5 hrnku hladké mouky (prosijte ji). Přidejte 0,5 hrnku oleje a 1 vanilinový cukr.

Pečte ve vymazané formě jen 10 – 20 minut při teplotě 180 °C. Po vychladnutí polijte polevou, kterou připravíte smícháním rozpuštěné čokolády na vaření (1 tabulka) a zakysané smetany (1 kelímek).

Kysané podmáslí

… je podmáslí smíchané s mlékem, do kterého se přidá smetanový zákys.

Zákys

Co že to vlastně zákys je? Znáte ho i pod názvem kyška a jedná se vlastně o libovolný mléčný výrobek, který vznikl fermentací (tedy kvašením) pomocí mléčné kultury. Nejčastěji se používá smetanová kultura, ale může to být také jogurtová nebo kefírová.

Jedinou podmínkou, která určuje zákys, je obsah minimálně 1 milionu bakterií na jeden gram.

Kefír

Oproti podmáslí je pikantnější a jeho chuť je mírně nahořklá. Oproti ostatním kysaným mléčným nápojům se liší tím, že vzniká z kefírových zrn, která obsahují specifické mléčné bakterie, ale zároveň i kvasinky.

Proto během tohoto kombinovaného kvašení vzniká etanol (ale jen opravdu velmi malé množství). Konečný nápoj je díky tomu jemně perlivý.

Tip Paní domu: Také kefír skvěle nahradí tučnou smetanu a moučníkům dodá vláčnost.

Kefírové mléko

… je zředěný kefír, oproti kterému obsahuje pouze méně kvasinek.

Acidofilní mléko

Má podobné účinky jako kefír a jedná se prakticky o kravské mléko, která se nechá zkysat acidofilní kulturou. Stejně jako kefír je i acidofilní mléko ostré, ale je výrazně kyselejší. Je významným zdrojem vitaminu B12.

Tip Paní domu: Acidofilní mléko si můžete koupit čisté, ale také s různými ovocnými příchutěmi.

Jogurtové mléko

Velmi zjednodušeně je možné říct, že je to řídký jogurt. Dobře zahání žízeň za horkého počasí, ale z výživového hlediska jde o potravinu.

Rámeček

Až si budete zakysané nápoje kupovat, vybírejte si ty čerstvé. Tepelně ošetřené, které jsou v Tetra Packu, už v sobě nemají živé kultury, a tím jsou nutričně méně cenné. Skladujte je v lednici.

Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
23.12.2025
Tradice obalovaného kapra s bramborovým salátem coby štědrovečerní pokrm je mnohem mladší, než by se mohlo zdát. Poprvé ho připravila M. D. Rettigová a první recept na jeho přípravu se objevil v kuchařce až v roce 1924.   V českých rodinách se kapr na Štědrý večer podával už dříve, někdy od počátku 19. století, ale spíše jen v rybníkářských oblastech nebo v rodinách, které si ho finančně mohli
22.12.2025
Croquembouche (čteme krokánbuš) je lahodný dezert, který se ve Francii připravuje při slavnostních příležitostech. Poprvé ho představil cukrář Antoine Carême v druhé polovině 18. století a měl takový úspěch, že ho dnes zná každý i za hranicemi jeho země. Doba přípravy: 180 minut   Rozpis na 8 porcí: * Na těsto: 150 g másla, 200 g hladké mouky, 5 vajec, 450 ml vody * Na čokoládo
18.12.2025
Odpověď je snadná. Ano. Nějak už to mají zakódováno v genech. Typický Francouz si na jídle dává opravdu záležet.   Jídlo je pro něj radost, potěšení, společenská událost. A pozor nejen v restauraci, ale i doma v rodině. Kvalita především Vaření začíná už při nákupu. Sice musíme opustit představu, že se všechno každý den kupuje na trhu, kde si lze produkty ohmatat, očichat a pr
12.12.2025
Guláš umí uvařit po paměti snad každá, i nezkušená kuchařka. Dokonce jeho přípravu perfektně zvládají i muži, kteří si ke sporáku stoupají spíš výjimečně, jen když chtějí strávníky překvapit svým kuchařským uměním… Každá domácnost připravuje guláš trochu jinak. Receptura dědící se z generace na generaci se liší v druhu použitého masa, v koření a různých ochucovadlech, v zálivce, kterou maso běh
10.12.2025
Yerba maté je třetím nejoblíbenějším teplým povzbuzujícím nápojem světa. Na přípravu se používají mladé lístky byliny cesmíny paraguajské.   Kouřová vůně a uzená chuť. Řízný a hořký… Tak popisují znalci tradiční jihoamerický nápoj, který tamní šamani při svých rituálech používali již v dobách před Kristem, a který má dodnes přezdívky Zázrak z pralesa nebo Zelené zlato indiánů. Zdravá
reklama
Šikovné tipy
Vánoční hvězdu přizdobte
Letos můžete zkusit styl „Ledového království“.  Nejen klasická červená, ale i bílá vánoční hvězda má totiž úžasné kouzlo.   1) Připravte si skleněnou mísu odpovídajících rozměrů a potřete ji neředěným saponátem na nádobí. Poté na ni postupně přikládejte tyčinky lepidla do tavné pistole a tu je opatrně rozpouštějte. 2) Až vytvoříte dostatečně hustou síť, nechte […]
Z vlastnoručního etažéru a malované dózy bude cukroví chutnat ještě lépe
Na štědrovečerní tabuli se bude dřevěný etažér vyjímat lépe než cukroví naskládané na talíři. Zkuste si ho letos vyrobit. Křehké druhy cukroví můžete do té doby uložit v plechových dózách, které pomalujete vánočními motivy. Dóza na cukroví Vlastnoručně zdobená dóza s domácím cukrovím může posloužit i jako pěkný dárek.   Budete potřebovat: * plechové dózy * vodou […]
Vyrábíme schránku pro Ježíška
Kam vložit dopisy s vánočními přáními, aby je Ježíšek spolehlivě našel? Přece do speciální vánoční schránky.   Budete potřebovat: * dárkovou bedýnku na dvě lahve vína (má vysouvací zadní stranu a poutko, za níž schránku můžete zavěsit na dveře, okno nebo plot) * rukavice * vrtačku se speciálním nástavcem zvaným sukovník (14 mm) * brusnou […]
Naučte ho naslouchat
Domluva s opačným pohlavím je občas opravdu hodně náročná. Pokud si ale osvojíte pár triků, přestanete mít pocit, že oba mluvíte jiným jazykem. Stručně, jasně, rychle Držte se vždy těchto tří pravidel. Muži totiž chtějí přesně vědět, o co vám jde. Nehovořte proto zeširoka a nevkládejte do toho své pocity. Buďte stručná a snažte se […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Díky dronům analyzují vědci velrybí dech
21stoleti.cz
Díky dronům analyzují vědci velrybí dech
Používání dronů je v moderní době velmi rozšířené, a to v různých oblastech lidské činnosti. Spoléhají na ně i odborníci, kteří se zabývají zdravím keporkaků a dalších velryb v arktických vodách. Bezp
Montblanc přeje Veselé Vánoce
iluxus.cz
Montblanc přeje Veselé Vánoce
Montblanc vnáší do letošních Vánoc atmosféru zimních dnů, kdy se člověk na chvíli zastaví, vezme do ruky pero a nechá myšlenky plynout po papíru. Ruční psaní je jedním z nejkrásnějších způsobů, jak
Věděla, že jsem v nebezpečí
skutecnepribehy.cz
Věděla, že jsem v nebezpečí
Byla to jen taková hra na schovávanou a mě nenapadlo nic lepšího, než se ukrýt do zakázané dědečkovy truhlářské dílny… V  dětství jsem často trávila prázdniny a také volné víkendy i se svým bratrem u babičky a dědečka na vesnici. Dědeček byl šikovný stolař a s babičkou si ještě přivydělávali zdobením už hotových rakví v odlehlé dílně. Přikázali nám, abychom do této
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
epochalnisvet.cz
Ardbeg House: Legenda z Islay vítá první hosty
Slavná palírna Ardbeg, spadající pod skupinu LVMH, poprvé vstoupila do hotelového světa…Na ostrově Islay otevřela Ardbeg House, stylové boutiqové útočiště propojující charakter své legendární produkce s prostředím ostrova, který je proslulý dlouhou tradicí a jedinečným rukopisem místních palíren. Dvanáct pokojů a apartmá, z nichž každý má svůj vlastní příběh, vás vtáhne do atmosféry, která působí jak
Tichá domácnost u Burešové kvůli třetímu dítěti?
nasehvezdy.cz
Tichá domácnost u Burešové kvůli třetímu dítěti?
Dostává bezbřehá láska trhliny? Na veřejnosti se hvězda seriálu ZOO Eva Burešová (32) a její partner, šéfkuchař Přemek Forejt (38), prezentují jako dokonalý pár. Podle našeho zdroje to má však za dv
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Čočková polévka s klobáskou
tisicereceptu.cz
Čočková polévka s klobáskou
Ať už ji máte raději se smetanou, nebo jemně kyselou, ze silného domácího vývaru bude jedinečná. Ingredience 250 g čočky 1 mrkev kousek celeru 2 stroužky česneku 300 g brambory 1 cibule 1
Vánoce, které vás překvapí
epochanacestach.cz
Vánoce, které vás překvapí
Kde jsou nejlepší Vánoce? Než odpovíte logicky, že doma, zkuste si přečíst, jak to na Ježíška vypadá po světě. Zázrak Vánoc stojí za to zažít kdekoli. Ať se tam zpívá Tichá noc, nebo Narodil se Kristus Pán… Kanada Ještě před Štědrým dnem pořádají Kanaďané pečicí večírky, kdy příchozí pečou vánoční koláčky „cookies“ dle vlastního receptu. Chodí tu Santa
8 nejslavnějších gladiátorů: Skláněli se před nimi i římští císaři?
historyplus.cz
8 nejslavnějších gladiátorů: Skláněli se před nimi i římští císaři?
Svalnatý bijec v rukách pevně svírá kopí a jeho hrot má namířen na blížící se nebezpečnou šelmu. Jediný špatný krok, jediné zaváhání a skončí roztrhán na kusy. Diváci v aréně sedí na krajích svých sedadel a ani nedutají. Vtom šelma zaútočí. Pohotový gladiátor však stihne uskočit a zasadit jí smrtící ránu. Carpophorus údajně za jediný
Zima je drsná, ale vaše ruce být nemusí
nejsemsama.cz
Zima je drsná, ale vaše ruce být nemusí
S příchodem zimy dostávají pořádně zabrat. Mráz, vítr a suchý vzduch jim dávají lekci z otužování. Ale nebojte, stačí pár kroků, a budou jako v bavlnce. Kůže na rukou patří mezi nejméně chráněné, ale nejvíc namáhané části těla. A i když se o ni snažíte pečovat promazáváním, někdy to nestačí. A to zvlášť v zimě. Jak tedy předcházet suchosti a popraskání
Přišlo od Panny Marie varování proti covidu?
enigmaplus.cz
Přišlo od Panny Marie varování proti covidu?
Mohou být některá náboženská zjevení tak konkrétní, aby nás varovala před nadcházejícími událostmi? Italka jménem Gisella Cardia tvrdí, že ano! [gallery size="full" ids="162348,162350,162349"] V
Láska versus přátelství: Řídí je stejné procesy v těle?
epochaplus.cz
Láska versus přátelství: Řídí je stejné procesy v těle?
I když to nezní moc romanticky, žádná láska by na světě nebyla bez obyčejné chemie! Jaké třaskavé reakce za ní stojí, už vědci tuší. Ale jak to s přátelstvím, které k lásce nemá zas tak daleko? Pokud si představíme tělo jako chemickou laboratoř, tak v sekci, kde se míchá láska, intimita a partnerské soužití, je