Domů     Letní vaření: Když se léto červená
Letní vaření: Když se léto červená
13.6.2024

Meteorologové hlásí, že příští týden k nám dorazí to pravé letní počasí! Máme tu tedy to krásné období, kdy první zářivé plody lákají k utrhnutí. Nejdřív samozřejmě do pusy a potom? No přece něco dobrého uvařit a také něco uchovat pro strýčka příhodu.

Kachní prsa s višňovou omáčkou

(4 porce)

500 g kachních prsou, 150 g višní bez pecek, 100 ml sladkého červeného vína, mletý pepř, sůl, olivový olej

1) Důkladně umytá a osušená kachní prsa potřeme olivovým olejem a na grilovací nebo teflonové pánvi je opečeme z obou stran. Hotová prsa vyjmeme, osolíme a opepříme.

2) Oprané a vypeckované višně vložíme do hluboké pánve, přilijeme víno a na pomalém ohni vaříme asi 20 minut. Višně musí dobře zhoustnout.

3) Na teplý talíř nalijeme trošku višňové omáčky, položíme kachní prsa, která také mírně polijeme. Samozřejmě můžeme omáčky udělat víc a podávat ji zvlášť.

Jako příloha se hodí opečené brambory, ale i třeba bramborovo-celerové pyré.

Rýžový pudink s třešněmi

(4–5 porcí)

Pudink: 150 ml vody, 170 g rýže arborio, 590 ml plnotučného mléka, 1 vanilkový lusk, 3 lžíce cukru krupice, 100 g spařených nahrubo nasekaných mandlí, 500 ml 40% smetany ke šlehání, špetka soli

1) Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože z něj vyškrábeme semínka. Ve středně velkém hrnci s poklicí přivedeme k varu vodu. Přidáme rýži a za stálého míchání ji necháme vařit na mírném ohni 3 minuty.

2) Poté přidáme plnotučné mléko, semínka vanilky a znovu přivedeme k varu. Jakmile začne vřít, stáhneme plamen na minimum, přiklopíme poklicí a za občasného míchání necháme vařit rýži do změknutí asi 30–45 minut. Měla by absorbovat všechnu tekutinu.

3) Stáhneme z ohně a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Aby neoschla, přimáčkneme na její povrch potravinářskou fólii. Do vychladlé rýže vmícháme cukr spolu se špetkou soli, zakryjeme znovu fólií a necháme do rána v ledničce.

4) Následující den vmícháme do rýže nasekané mandle. Smetanu vyšleháme dotuha a pomocí stěrky ji promícháme s mandlovo rýžovou směsí.

Třešňová omáčka

250 ml neslazeného třešňového džusu, 1 lžička kukuřičného škrobu, 50 g cukru krupice, 1 vanilkový lusk, 225 g čerstvých třešní

1) Z vanilkového lusku vyškrábeme semínka, ve 30 ml džusu rozmícháme kukuřičný škrob. Zbývající třešňový džus, cukr, semínka a zbylý vanilkový lusk dáme do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu.

2) Jakmile začne džus vřít, přilijeme za stálého míchání rozpuštěný škrob a vaříme 3–5 minut do zhoustnutí.

3) Odstraníme lusk a vmícháme vypeckované třešně, které necháme v omáčce krátce prohřát. Poté přelijeme vychlazený pudink a podáváme.

Až jednou ochutnáte tohle dokonalé letní mlsání, navždy ho zařadíte do svého repertoáru.

Konfitované višně

600 g vypeckovaných višní (lze použít i třešně), 180 ml vody, 100 g cukru (jsou-li višně kyselejší, cukr přidejte), 2 proužky citronové kůry nebo vanilkový lusk

1) Vodu s cukrem povaříme, až se všechen cukr rozpustí. Přidáme višně, kůru a vaříme asi 20 minut, až je šťáva hustá a sirupovitá.

2) Přelijeme do sklenice a necháme vychladnout. V lednici vydrží asi týden, zavařené pak daleko déle.

A na co se používají? Na zmrzlinu palačinky, do jogurtu, kamkoliv si vzpomenete. Italové mají podobný recept. Přidávají do višní mandlový likér a nazývají je višně amaretto. V našich končinách asi přidáme spíš likér višňový.

Třešňový mřížkový koláč

(8 porcí)

Na formu průměru 26 cm: 400 g hladké mouky, 200 g másla, ½ lžičky soli, 50 ml vody, mouku na podsypání.

Náplň: 4,5 hrnku nevypeckovaných třešní, ¾ hrnku krupicového cukru, 4 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíci másla, 1 vejce na potření, ½ lžičky mandlového extraktu.

1) Mouku zpracujeme s máslem a solí do podoby drobenky, přidáme vodu a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Zabalíme je do fólie a necháme v chladu odležet. Mezitím připravíme náplň.

2) Omyté třešně vypeckujeme a smícháme s cukrem (jednu lžíci si nechte stranou na posypání), škrobem a mandlovým extraktem. Polovinu těsta vyválíme na pomoučené ploše do tenka a vyložíme jím dno a boky koláčové formy.

Naplníme třešněmi, na ty naklademe kousky másla a překryjeme mřížkou z druhé poloviny těsta (vytvoříte ji tak, že těsto tence vyválíte a pokrájíte na proužky).

3) Z těsta vytvoříme i okraje (nebo přehneme dovnitř přesahující těsto), mřížku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme odloženým cukrem. Dáme do trouby vyhřáté na 200 °C, ale teplotu ihned snížíme na 180 °C. Pečeme asi 40 minut dozlatova.

Lívance

(4 porce)

200 g hladké mouky, 1 vejce, 20 g droždí, špetka soli, 20 g krupicového cukru, 350 ml mléka, máslo, špetka skořice

1) Do hrnečku dáme droždí, lžičku cukru a třeme, až se droždí s cukrem spojí. Pak přidáme 5 lžic vlažného mléka, 2 lžičky mouky, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout 10 minut.

2) Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, skořici, zbylý cukr, vejce, mléko a nakonec kvásek.

3) Vymícháme hladké těsto, mísu opět zakryjeme a necháme ještě 25 minut kynout.

4) Lívanečník vymažeme máslem a postupně pečeme lívance po obou stranách. Podáváme s rybízovou zavařeninou a čerstvým rybízem.

Aby byl tenhle recept dokonalý, zavařenina by měla být domácí. Povíme, jak na to.

Rybízová zavařenina

1 kg červeného rybízu, 600 g krystalového cukru

1) Začneme rybízovou šťávou. Pokud nemáme odšťavňovač nebo mlýnek na ovoce, svaříme očištěný rybíz s trochou vody a následně propasírujeme přes síto.

2) Šťávu zahřejeme a sbíráme případnou pěnu. Postupně přidáváme cukr, a až se rozpustí, vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Na talířku zkusíme, jestli želíruje. Nalijeme do připravených sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

Rybízová zavařenina má tu výhodu, že rybíz dobře želíruje, takže nepotřebujete žádné další prostředky. Pokud se vám povede kyselejší, nezoufejte. Právě kyselá chuť rybízu dá ten správný říz všem vašim cukrářským výrobkům.

Foto: Shutterstock

Související články
1.9.2025
Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího. Pljeskavica (10 porcí) Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli
28.8.2025
Pamatujete, jak potřebovala Saxana v Dívce na koštěti nutně sehnat babské ucho? Tak to jí šlo právě o šalvěj. Říká se jí ale i jinak, třeba babí roucho, koníčky, rapaňa, šalfie či vlčí chvost. V léčitelství se používala odedávna a neobejdeme se bez ní ani v kuchyni. K čemu se hodí? Působí proti pocení – výzkumy prokázaly, že dokáže snížit produkci potu až o 50 %, přičemž největší účinek má dvě h
20.8.2025
Rádi pečete a stále hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás zajímavé recepty na dorty, na kterých si pochutnávají ve Francii, ve Švédsku, v USA a v Norsku. Opera Na těsto: 1 hrnek mandlové mouky, ¾ šálku cukrářského cukru, ¼ šálku univerzální mouky, 3 vejce, 1 žloutek, 3 bílky, ¼ šálku moučkového cukru, 2 lžíce rozpuštěného másla Kávový sirup: 1 lžíce instantního prášku na espresso, 5 lžic t
11.8.2025
Každý si představí něco jiného. Někdo bonbony, jiný ozdobený zmrzlinový pohár nebo dort. Karamel má totiž mnoho forem. Může být tvrdý i tekutý a každý se využívá jinak. Pokud jste s ním ještě nikdy nepracovali, zkuste to. Není to tak složité, jak byste si mohli myslet. Naučte se základ Jakmile ho zvládnete, můžete začít zkoušet další varianty. Na karamelový základ potřebujete jen cukr kryst
5.8.2025
Bez cholesterolu, ale také bez chuti: Tofu má dobrou pověst ze zdravotního hlediska, s tou kulinární je to už horší. Ale jen když si s ním neumíte poradit. Řešením jsou marinády. Po dvou nebo třech hodinách v nálevu máte úplně jiné jiné tofu, chutě a aromata vsakuje jako houba. Tak se tradičně upravuje v Asii, odkud pochází. Nemusíte se ale držet jen tamních receptů, marinovat můžete i podle vla
reklama
Šikovné tipy
Dáváme věcem druhý život: Staré, ale nikoli k ničemu
Je hezké, když si schováváte staré či nepotřebné věci, že se jednou můžou hodit. Jenže aby se to stalo, je potřeba ještě druhý krok. Oživit je, dát jim novou funkci a obvykle jim také dopřát zkrášlovací kúru novým nátěrem. Proměnit nepotřebné v potřebné a vysloužilé ve znovu sloužící je jednodušší, než se může zdát. Takové úpravy […]
Vydejte se na jeřabiny
Právě teď, koncem léta jeřabiny dozrávají v plné kráse do zářivých barev. Možná teprve při pohledu na ně si uvědomíte, kolik jich kolem nás roste. Temně oranžové plody lákají ptáky a my si je nosíme domů hlavně jako dekoraci, což je  škoda, protože jeřabiny prospívají zdraví. Jen je nesmíte jíst syrové, tedy alespoň ne ve […]
Čtěte ušima
Audiokniha šetří oči, zabírá minimum místa a může se stát vaším milým společníkem třeba při vaření nebo úklidu. Mnohem víc vtáhne do děje a rozvíjí fantazii. Co je audiokniha Jedná se o zvukovou podobu tištěné knihy, která nadchne i malé děti, zapřisáhlé nečtenáře, příznivce literatury s poškozením zraku nebo dyslektiky. Je to předčítaná verze klasické psané […]
Mobil i počítač zaslouží pravidelnou očistu
Všechno, co denně používáme, se postupem času opotřebovává, při správné péči nám vydží jako nové mnohem déle. Například na klávesnici od počítače se zapomíná. Ani čištění mobilního telefonu není pro každého samozřejmostí. Různé nečistoty, drobky, prach, mastnota, přitom zhoršují jejich funkčnost a zároveň vytváří prostředí, v němž si libují bakterie. Odborníci doporučují důkladně vyčistit notebook nebo […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Země divů i relaxu – Albánie
nejsemsama.cz
Země divů i relaxu – Albánie
Průzračné moře, komfortní ubytování i služby, atmosféra historických uliček, ale i nádherná divoká příroda. A co je moc příjemné – všechno tu pořídíte mnohem levněji než v Česku. Albánie vás nadchne! Albánie už dávno není místem politických nepokojů. Proměnila se v bezpečnou oázu klidu, která nabízí vyžití jak pro vyznavače lenošení na pláži, tak pro milovníky divoké přírody a výšlapů s batohem na zádech.
Sklo jako působivý architektonický materiál
rezidenceonline.cz
Sklo jako působivý architektonický materiál
Velkoplošné prvky ze živého transparentního materiálu stavbu osvěžují, propouštějí do jejího nitra spoustu světla, a tím zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Navíc významně ovlivňují vzhled budovy. Tak jako dřevo a kámen v konstrukčních řešeních zdařile zastupuje ocel, výplně z cihelného či jiného zdiva zase velmi působivě nahrazuje sklo. Jeho vizuálního benefitu v podobě zrcadlení oblohy i
Chřestový krém
tisicereceptu.cz
Chřestový krém
Chřest se do polévek či krémů hodí skvěle. Zkuste tento recept. Suroviny na 4 porce 400 g odřezků z chřestu (stonky, slupky) 8 stonků celého chřestu 80 g másla 2 lžíce mouky 1 l zeleninového
Starověká škola: Holky mají se vzděláním většinou smůlu
epochaplus.cz
Starověká škola: Holky mají se vzděláním většinou smůlu
Slavný filozof Platón věří, že každé dítě má právo na vzdělání. Do tří let má být s rodiči. Pak nastupuje do školy. Do dvaceti let se učí i sportuje. Následuje deset let filozofie. A nakonec, pokud má talent, může pomáhat řídit město. To ovšem platí pro muže. Platón (427–347 př. n. l.) chce, aby každý
LUHAČOVICKÉ INTERMEZZO
epochanacestach.cz
LUHAČOVICKÉ INTERMEZZO
V turisticky oblíbených Luhačovicích se v Kulturním centru Elektra uskuteční první poprázdninové HOVORY W. Nejen místní minerální vodu budou se skvělým Otakarem „Ťuldou“ Brouskem popíjet pánové Jiří Werich Petrášek, Pavel Mészáros a Karel Štolba. A vše proběhne s láskou a humorem.  
Vědci objevili klíčové změny v lidské pánvi, které nám v průběhu evoluce umožnily chůzi po dvou
21stoleti.cz
Vědci objevili klíčové změny v lidské pánvi, které nám v průběhu evoluce umožnily chůzi po dvou
Všichni obratlovci disponují pánví, ale jen jediný druh ji využívá pro vzpřímenou chůzi po dvou končetinách, a tím je člověk. Příběh odlišného vývoje lidské pánve a bipedalismu se začíná psát před 5 m
Černovická rezidence: Pedant Hlávka kontroloval každou cihlu
historyplus.cz
Černovická rezidence: Pedant Hlávka kontroloval každou cihlu
Patří mezi sedm novodobých divů Ukrajiny. Řeč je o obřím černovickém areálu, za jehož vznikem stál slavný český architekt Josef Hlávka. Ten si na něm dal mimořádně záležet. Jeho stavební plány by při rozložení pokryly plochu fotbalového hřiště. S nesmírným zápalem rozkládá architekt Josef Hlávka (1831–1908) na stůl plány na stavbu velkolepé budovy. V kalendáři je březen
Zářijová výročí: Od útoku UFO po Jacka Rozparovače
enigmaplus.cz
Zářijová výročí: Od útoku UFO po Jacka Rozparovače
Jaká významná výročí ve světě záhad a událostí, které se dodnes nepodařilo objasnit, si připomínáme v září? EnigmaPlus.cz vám je představí! [gallery ids="158070,158071,158072"] 5. září 2013: UFO
Do manželství jsem se hrnout neměla
skutecnepribehy.cz
Do manželství jsem se hrnout neměla
Partnera je třeba dobře poznat, než si slíbíte lásku na celý život. Kdybych to tak věděla dřív, než jsem bezhlavě řekla ANO dvěma ničemům. S manželem jsme se rozvedli v době, kdy děti chodily ještě na základní školu. Můj muž byl opilec, dokázal propít celou výplatu hned první den − a pak tahal peníze ze mě. Pořád jsem
Tiffany & Co. uvádí kampaň, která oslavuje novou kolekci šperků Bird on the Rock
iluxus.cz
Tiffany & Co. uvádí kampaň, která oslavuje novou kolekci šperků Bird on the Rock
Značka Tiffany & Co. dnes odhaluje novou kampaň, jež oslavuje exkluzivní a luxusní kolekci šperků inspirovanou Bird on the Rock, která bude uvedena na trh 2. září. Současnou podobu ikonického moti
Bršlice není jen plevel
epochalnisvet.cz
Bršlice není jen plevel
Máte-li alespoň malou zahrádku, pak víte, o jaké rostlině je řeč. Ano, je to ten téměř nevymýtitelný plevel s dlouhými oddenky, časem vykvétající do vysokých bílých květenství, s nímž už léta marně bojujete.   Ale co se na bršlici kozí nohu podívat trochu jiným pohledem? Uvidíte, že hned změníte názor. Je totiž nejen jedlá a
Už má za Čermáka slibnou náhradu?
nasehvezdy.cz
Už má za Čermáka slibnou náhradu?
V kuloárech se šušká, že herečka známá ze seriálu Ulice Veronika Čermák Macková (31) má novou lásku. Údajně jde o jejího letitého kamaráda, který ji vždycky platonicky miloval. Zřejmě tak nyní využi