Domů     Letní vaření: Když se léto červená
Letní vaření: Když se léto červená
13.6.2024

Meteorologové hlásí, že příští týden k nám dorazí to pravé letní počasí! Máme tu tedy to krásné období, kdy první zářivé plody lákají k utrhnutí. Nejdřív samozřejmě do pusy a potom? No přece něco dobrého uvařit a také něco uchovat pro strýčka příhodu.

Kachní prsa s višňovou omáčkou

(4 porce)

500 g kachních prsou, 150 g višní bez pecek, 100 ml sladkého červeného vína, mletý pepř, sůl, olivový olej

1) Důkladně umytá a osušená kachní prsa potřeme olivovým olejem a na grilovací nebo teflonové pánvi je opečeme z obou stran. Hotová prsa vyjmeme, osolíme a opepříme.

2) Oprané a vypeckované višně vložíme do hluboké pánve, přilijeme víno a na pomalém ohni vaříme asi 20 minut. Višně musí dobře zhoustnout.

3) Na teplý talíř nalijeme trošku višňové omáčky, položíme kachní prsa, která také mírně polijeme. Samozřejmě můžeme omáčky udělat víc a podávat ji zvlášť.

Jako příloha se hodí opečené brambory, ale i třeba bramborovo-celerové pyré.

Rýžový pudink s třešněmi

(4–5 porcí)

Pudink: 150 ml vody, 170 g rýže arborio, 590 ml plnotučného mléka, 1 vanilkový lusk, 3 lžíce cukru krupice, 100 g spařených nahrubo nasekaných mandlí, 500 ml 40% smetany ke šlehání, špetka soli

1) Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože z něj vyškrábeme semínka. Ve středně velkém hrnci s poklicí přivedeme k varu vodu. Přidáme rýži a za stálého míchání ji necháme vařit na mírném ohni 3 minuty.

2) Poté přidáme plnotučné mléko, semínka vanilky a znovu přivedeme k varu. Jakmile začne vřít, stáhneme plamen na minimum, přiklopíme poklicí a za občasného míchání necháme vařit rýži do změknutí asi 30–45 minut. Měla by absorbovat všechnu tekutinu.

3) Stáhneme z ohně a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Aby neoschla, přimáčkneme na její povrch potravinářskou fólii. Do vychladlé rýže vmícháme cukr spolu se špetkou soli, zakryjeme znovu fólií a necháme do rána v ledničce.

4) Následující den vmícháme do rýže nasekané mandle. Smetanu vyšleháme dotuha a pomocí stěrky ji promícháme s mandlovo rýžovou směsí.

Třešňová omáčka

250 ml neslazeného třešňového džusu, 1 lžička kukuřičného škrobu, 50 g cukru krupice, 1 vanilkový lusk, 225 g čerstvých třešní

1) Z vanilkového lusku vyškrábeme semínka, ve 30 ml džusu rozmícháme kukuřičný škrob. Zbývající třešňový džus, cukr, semínka a zbylý vanilkový lusk dáme do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu.

2) Jakmile začne džus vřít, přilijeme za stálého míchání rozpuštěný škrob a vaříme 3–5 minut do zhoustnutí.

3) Odstraníme lusk a vmícháme vypeckované třešně, které necháme v omáčce krátce prohřát. Poté přelijeme vychlazený pudink a podáváme.

Až jednou ochutnáte tohle dokonalé letní mlsání, navždy ho zařadíte do svého repertoáru.

Konfitované višně

600 g vypeckovaných višní (lze použít i třešně), 180 ml vody, 100 g cukru (jsou-li višně kyselejší, cukr přidejte), 2 proužky citronové kůry nebo vanilkový lusk

1) Vodu s cukrem povaříme, až se všechen cukr rozpustí. Přidáme višně, kůru a vaříme asi 20 minut, až je šťáva hustá a sirupovitá.

2) Přelijeme do sklenice a necháme vychladnout. V lednici vydrží asi týden, zavařené pak daleko déle.

A na co se používají? Na zmrzlinu palačinky, do jogurtu, kamkoliv si vzpomenete. Italové mají podobný recept. Přidávají do višní mandlový likér a nazývají je višně amaretto. V našich končinách asi přidáme spíš likér višňový.

Třešňový mřížkový koláč

(8 porcí)

Na formu průměru 26 cm: 400 g hladké mouky, 200 g másla, ½ lžičky soli, 50 ml vody, mouku na podsypání.

Náplň: 4,5 hrnku nevypeckovaných třešní, ¾ hrnku krupicového cukru, 4 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíci másla, 1 vejce na potření, ½ lžičky mandlového extraktu.

1) Mouku zpracujeme s máslem a solí do podoby drobenky, přidáme vodu a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Zabalíme je do fólie a necháme v chladu odležet. Mezitím připravíme náplň.

2) Omyté třešně vypeckujeme a smícháme s cukrem (jednu lžíci si nechte stranou na posypání), škrobem a mandlovým extraktem. Polovinu těsta vyválíme na pomoučené ploše do tenka a vyložíme jím dno a boky koláčové formy.

Naplníme třešněmi, na ty naklademe kousky másla a překryjeme mřížkou z druhé poloviny těsta (vytvoříte ji tak, že těsto tence vyválíte a pokrájíte na proužky).

3) Z těsta vytvoříme i okraje (nebo přehneme dovnitř přesahující těsto), mřížku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme odloženým cukrem. Dáme do trouby vyhřáté na 200 °C, ale teplotu ihned snížíme na 180 °C. Pečeme asi 40 minut dozlatova.

Lívance

(4 porce)

200 g hladké mouky, 1 vejce, 20 g droždí, špetka soli, 20 g krupicového cukru, 350 ml mléka, máslo, špetka skořice

1) Do hrnečku dáme droždí, lžičku cukru a třeme, až se droždí s cukrem spojí. Pak přidáme 5 lžic vlažného mléka, 2 lžičky mouky, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout 10 minut.

2) Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, skořici, zbylý cukr, vejce, mléko a nakonec kvásek.

3) Vymícháme hladké těsto, mísu opět zakryjeme a necháme ještě 25 minut kynout.

4) Lívanečník vymažeme máslem a postupně pečeme lívance po obou stranách. Podáváme s rybízovou zavařeninou a čerstvým rybízem.

Aby byl tenhle recept dokonalý, zavařenina by měla být domácí. Povíme, jak na to.

Rybízová zavařenina

1 kg červeného rybízu, 600 g krystalového cukru

1) Začneme rybízovou šťávou. Pokud nemáme odšťavňovač nebo mlýnek na ovoce, svaříme očištěný rybíz s trochou vody a následně propasírujeme přes síto.

2) Šťávu zahřejeme a sbíráme případnou pěnu. Postupně přidáváme cukr, a až se rozpustí, vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Na talířku zkusíme, jestli želíruje. Nalijeme do připravených sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

Rybízová zavařenina má tu výhodu, že rybíz dobře želíruje, takže nepotřebujete žádné další prostředky. Pokud se vám povede kyselejší, nezoufejte. Právě kyselá chuť rybízu dá ten správný říz všem vašim cukrářským výrobkům.

Foto: Shutterstock

Související články
27.9.2024
Obdivujete nádherné fondánem nebo marcipánem potažené dorty v kuchařkách i na internetu a přemýšlíte, že se do toho jednou také pustíte, ale pořád ne a ne se k tomu odhodlat? Obavy z toho, jestli potahování zvládnete, jsou pochopitelné, protože práce s marcipánem nebo fondánem už vyžaduje trochu cukrářských zkušeností, a tak by se vám možná hodilo pár rad cukrářky Olgy Ceralové. Nakonec zjistíte,
25.9.2024
Dnes budeme vařit se svatojánskými ořechy. Proč svatojánské? To proto, že se trhají obvykle okolo svátku svatého Jana. S nezralými ořechy se zachází vlastně jako s ovocem. V červnu plody ořešáku vypadají jako nedozrálé hrušky a je potřeba, aby byly tak měkké, že půjdou propíchnout nožem nebo jehlou. Vezměte 1 kilogram ořechů, propíchejte je a ve vyšší nádobě zalijete studenou vodou. Po dva týdny
23.9.2024
Podzim se blíží, ale je ještě přece jen až „za rohem“. Takže ještě hodně grilovaček určitě zvládnete. A připravit si můžete třeba pravé řecké speciality. Souvlaki (viz úvodní foto) 600 g vepřového masa, olivový olej, 50 ml bílého vína, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžička majoránky, 1 lžička tymiánu, 1 bobkový list, sůl, pepř 1) Maso nakrájejte na kostky o průměru 4 centimetry a dejte do mísy. 2)
17.9.2024
Když se řekne těstoviny, asi si každý představí Itálii, i když jejich původ není vůbec tak jasný. Jisté ovšem je, že jsou oblíbené po celém světě. Už kvůli tomu, že i jednoduchou přípravou vykouzlíte spoustu zajímavých a bohatých chutí. Penne a la vodka (4 porce) 1 cibule, 2 stroužky česneku, 300 g penne, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička sušených chilli vloček, 2 lžíce rajského protlaku, 1 ple
13.9.2024
Už nikdy nechcete mít rýži příliš málo uvařenou, připálenou anebo dokonce rozvařenou? Kupte si rýžovar. Tohle vychytralé zařízení totiž pracuje na principu vaření v páře. Další hrnec navíc, řeknete si. Ale pokud si doma vaříte rýži často, nikdy neprohloupíte nákupem správného rýžovaru. Nebudete už totiž muset myslet na to, jak dlouho rýži musíte vařit, ani nic dalšího hlídat. Technika vše vyřeší
reklama
Šikovné tipy
Domácí kosmetika s vůní medu
Med se k pěstění krásy používá od nepaměti. A ve vlastnoručně vyrobené kosmetice budete mít jistotu, že je ho tam poctivá porce. Med umí hodně. Intenzivně hydratuje pleť i vlasy, hojí rty, regeneruje suchou pokožku, brání infekcím na kůži. Umí dokonce změkčit zatvrdlou kůži na patách. Hodí se pro všechny typy pleti, pozor jen při […]
Vybrat správné ponožky není jen tak
Měli byste jim věnovat stejnou pozornost, jako když si vybíráte boty. Protože i na ponožkách záleží, jak se vám bude chodit a jestli se budete cítit příjemně a pohodlně. Ponožky musí udržet vaše nohy v suchu, v zimě v teple, v létě by zas měly zabraňovat pocení a zápachu, jejich lemy nesmí škrtit a švy by vás neměly nikde […]
Krabička na kapesníky může být hezká
A vyrobit ji vůbec není těžké. Jestli rádi tvoříte, ale netroufáte si zatím na větší věci, tohle je nápad právě pro vás. Budete potřebovat: Krabičku (polotovar koupíte na internetu, v hobby marketech nebo ve výtvarných potřebách), větší a menší štětec, univerzální vodou ředitelné barvy Povrch krabičky před natíráním důkladně zbavte prachu a jiných nečistot. Bílou […]
Milujete pizzu? Kupte si na ni pec
Tajemství skvělé pizzy nespočívá jen v ingrediencích či tloušťce těsta. Pokud si ji chcete připravit ve vlastní kuchyni, musíte mít také kvalitní pec určenou právě na pizzu. Dnešní pizzy mají mnoho podob, chutí, při jejich přípravě střídáte různé ingredience, ale přece jen ta pravá italská je jen jedna. I ta může mít mnoho podob – […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Králičí roláda s bylinkami
nejsemsama.cz
Králičí roláda s bylinkami
Králičí roláda s bylinkovou nádivkou je delikátní pokrm, který nadchne svou lehkostí a svěžími chutěmi. Jako příloha stačí čerstvé pečivo. Ingredience: ● 1 celý králík ● 100 g strouhanky ● 2 stroužky česneku ● 1 cibule ● 2 lžíce nasekaného tymiánu ● 2 lžíce nasekané petrželky ● 2 lžíce olivového oleje ● sůl ● pepř Postup: Králíka vykostěte a maso naklepejte na plát. Smíchejte strouhanku, nasekaný česnek,
Trávil Trockij vyhnanství v ráji?
historyplus.cz
Trávil Trockij vyhnanství v ráji?
„Tady jsem snad v bezpečí,“ šeptá si slavný ruský revolucionář Lev Trockij na balkoně rozlehlého sídla Yanaros na jednom z Princových ostrovů. Hledí přitom na moře a vzdálenou siluetu Istanbulu. Odlehlé místo si za domov vybral v obavách o život. Ke břehům ostrova Büyükada přiráží nevelká dřevěná veslice. Plavba z Istanbulu přes Marmarské moře jí sem trvala dlouhé
Tajemný Branišovský les prý sledují rudé oči!
epochanacestach.cz
Tajemný Branišovský les prý sledují rudé oči!
Říká se, že procházka lesem dokáže člověka neobyčejně uvolnit. To však v žádném případě neplatí pro Branišovský les a obzvlášť ne v noci. Řada výpovědí svědků o děsivých a lidským rozumem nevysvětlitelných zážitcích utvořila z tohoto místa legendu a cíl cesty mnoha skupin i jedinců zajímajících se o paranormální jevy. Jedná se pouze o pověry,
Liška ryšavá Zikmund: Obyvateli Uher veleben, Čechy nesnášen!
epochaplus.cz
Liška ryšavá Zikmund: Obyvateli Uher veleben, Čechy nesnášen!
Zatímco v Evropě, a zejména v Uhrách je mladší syn Karla IV. Zikmund (1368–1437) považován za velice schopného krále, Češi mu dlouho nemohou přijít na jméno. Vyčítají mu smrt Jana Husa i křížovou výpravu, kterou vedl proti husitům. Trvá mu tak dlouhých sedmnáct let od smrti bratra Václava IV., než je v českých zemích všeobecně přijat jako
Estetika a dramatičnost černé
rezidenceonline.cz
Estetika a dramatičnost černé
Využití barvy, která vyvolává silné emoce, vyžaduje sice odvahu, jde však o velmi univerzální odstín, takže se uplatní v podstatě v interiéru jakéhokoliv typu a ladí se všemi styly. Je však nutné umět s černou zacházet. Spolu s minimalistickými tóny bílé a šedé patří do achromatické škály, pohlcuje totiž všechny ostatní barvy viditelného spektra, a
Novou linii G-Shock bude promovat rapper Central Cee
iluxus.cz
Novou linii G-Shock bude promovat rapper Central Cee
Svět rapperů je propojen se značkou G-Shock už dlouhá léta, a nyní se ještě více prohlubuje. Věhlasná japonská značka hodinek totuž započala další velmi důležitou kooperaci. Své jméno spojila s nejsla
Nechutná? To bude v genech
21stoleti.cz
Nechutná? To bude v genech
Co je hořké, to se nejí. Tento reflex v sobě máme hluboce zakořeněný. Asi třetina lidí však nevnímá určitý typ hořkosti. Můžou za to geny, které zásadně ovlivňují i další chutě. Jídlo přináší
Nevyjasněné otázky nankingského incidentu: Kam zmizely tisíce vojáků?
enigmaplus.cz
Nevyjasněné otázky nankingského incidentu: Kam zmizely tisíce vojáků?
Druhá světová válka za sebou nechala vedle tragické bilance v podobě milionů mrtvých i řadu podivných či nevysvětlených událostí. Patří mezi ně i tzv. nankingský incident. Zvláštní zmizení celého prap
Kapustové závitky
tisicereceptu.cz
Kapustové závitky
Lahodný oběd, po kterém nikomu nebude těžko od žaludku. Ingredience 12 větších kapustových listů 120 g rýže 500 g mletého hovězího a vepřového masa 2 stroužky česneku oregano, sůl, pepř 1 v
The Line: Supermoderní město pro 9 milionů lidí
epochalnisvet.cz
The Line: Supermoderní město pro 9 milionů lidí
Jen si to představte… ráno vstanete, kávovar namíchá kávu přesně, jak ji máte rádi. Umělá inteligence vybere ideální oblečení a najde spoj, kterým se dostanete do práce. Kancelář sice máte v ulici, leží však několik desítek kilometrů daleko. I tak může vypadat život v blízké budoucnosti.   Začátkem ledna 2021 vystupuje v saúdské státní televizi korunní princ
Hrozivý pád Tomicové mezi diváky! Co se stalo?
nasehvezdy.cz
Hrozivý pád Tomicové mezi diváky! Co se stalo?
Sympatická Pavla Tomicová (62) nedávno hodně vyděsila své příznivce. Herečka známá ze seriálu ZOO totiž na konci srpna spadla z jeviště přímo mezi diváky. Prostě udělala krok navíc. Všem zatrnulo, a
Lákali děti na hřiště duchové ze starého hřbitova?
skutecnepribehy.cz
Lákali děti na hřiště duchové ze starého hřbitova?
Na dětském hřišti se děly podivné věci, které si dodnes nedokážu vysvětlit. Kdosi roztáčel děti na kolotoči, houpal na houpačce… Dříve tam prý býval dětský hřbitov. Když jsme se přistěhovali do této části města, netušili jsme, jaké tajemství se tu skrývá. Odpradávna se tu prý děly věci, nad nimiž zůstával rozum stát. Hned druhý den, co