Domů     Letní vaření: Když se léto červená
Letní vaření: Když se léto červená
13.6.2024

Meteorologové hlásí, že příští týden k nám dorazí to pravé letní počasí! Máme tu tedy to krásné období, kdy první zářivé plody lákají k utrhnutí. Nejdřív samozřejmě do pusy a potom? No přece něco dobrého uvařit a také něco uchovat pro strýčka příhodu.

Kachní prsa s višňovou omáčkou

(4 porce)

500 g kachních prsou, 150 g višní bez pecek, 100 ml sladkého červeného vína, mletý pepř, sůl, olivový olej

1) Důkladně umytá a osušená kachní prsa potřeme olivovým olejem a na grilovací nebo teflonové pánvi je opečeme z obou stran. Hotová prsa vyjmeme, osolíme a opepříme.

2) Oprané a vypeckované višně vložíme do hluboké pánve, přilijeme víno a na pomalém ohni vaříme asi 20 minut. Višně musí dobře zhoustnout.

3) Na teplý talíř nalijeme trošku višňové omáčky, položíme kachní prsa, která také mírně polijeme. Samozřejmě můžeme omáčky udělat víc a podávat ji zvlášť.

Jako příloha se hodí opečené brambory, ale i třeba bramborovo-celerové pyré.

Rýžový pudink s třešněmi

(4–5 porcí)

Pudink: 150 ml vody, 170 g rýže arborio, 590 ml plnotučného mléka, 1 vanilkový lusk, 3 lžíce cukru krupice, 100 g spařených nahrubo nasekaných mandlí, 500 ml 40% smetany ke šlehání, špetka soli

1) Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože z něj vyškrábeme semínka. Ve středně velkém hrnci s poklicí přivedeme k varu vodu. Přidáme rýži a za stálého míchání ji necháme vařit na mírném ohni 3 minuty.

2) Poté přidáme plnotučné mléko, semínka vanilky a znovu přivedeme k varu. Jakmile začne vřít, stáhneme plamen na minimum, přiklopíme poklicí a za občasného míchání necháme vařit rýži do změknutí asi 30–45 minut. Měla by absorbovat všechnu tekutinu.

3) Stáhneme z ohně a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Aby neoschla, přimáčkneme na její povrch potravinářskou fólii. Do vychladlé rýže vmícháme cukr spolu se špetkou soli, zakryjeme znovu fólií a necháme do rána v ledničce.

4) Následující den vmícháme do rýže nasekané mandle. Smetanu vyšleháme dotuha a pomocí stěrky ji promícháme s mandlovo rýžovou směsí.

Třešňová omáčka

250 ml neslazeného třešňového džusu, 1 lžička kukuřičného škrobu, 50 g cukru krupice, 1 vanilkový lusk, 225 g čerstvých třešní

1) Z vanilkového lusku vyškrábeme semínka, ve 30 ml džusu rozmícháme kukuřičný škrob. Zbývající třešňový džus, cukr, semínka a zbylý vanilkový lusk dáme do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu.

2) Jakmile začne džus vřít, přilijeme za stálého míchání rozpuštěný škrob a vaříme 3–5 minut do zhoustnutí.

3) Odstraníme lusk a vmícháme vypeckované třešně, které necháme v omáčce krátce prohřát. Poté přelijeme vychlazený pudink a podáváme.

Až jednou ochutnáte tohle dokonalé letní mlsání, navždy ho zařadíte do svého repertoáru.

Konfitované višně

600 g vypeckovaných višní (lze použít i třešně), 180 ml vody, 100 g cukru (jsou-li višně kyselejší, cukr přidejte), 2 proužky citronové kůry nebo vanilkový lusk

1) Vodu s cukrem povaříme, až se všechen cukr rozpustí. Přidáme višně, kůru a vaříme asi 20 minut, až je šťáva hustá a sirupovitá.

2) Přelijeme do sklenice a necháme vychladnout. V lednici vydrží asi týden, zavařené pak daleko déle.

A na co se používají? Na zmrzlinu palačinky, do jogurtu, kamkoliv si vzpomenete. Italové mají podobný recept. Přidávají do višní mandlový likér a nazývají je višně amaretto. V našich končinách asi přidáme spíš likér višňový.

Třešňový mřížkový koláč

(8 porcí)

Na formu průměru 26 cm: 400 g hladké mouky, 200 g másla, ½ lžičky soli, 50 ml vody, mouku na podsypání.

Náplň: 4,5 hrnku nevypeckovaných třešní, ¾ hrnku krupicového cukru, 4 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíci másla, 1 vejce na potření, ½ lžičky mandlového extraktu.

1) Mouku zpracujeme s máslem a solí do podoby drobenky, přidáme vodu a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Zabalíme je do fólie a necháme v chladu odležet. Mezitím připravíme náplň.

2) Omyté třešně vypeckujeme a smícháme s cukrem (jednu lžíci si nechte stranou na posypání), škrobem a mandlovým extraktem. Polovinu těsta vyválíme na pomoučené ploše do tenka a vyložíme jím dno a boky koláčové formy.

Naplníme třešněmi, na ty naklademe kousky másla a překryjeme mřížkou z druhé poloviny těsta (vytvoříte ji tak, že těsto tence vyválíte a pokrájíte na proužky).

3) Z těsta vytvoříme i okraje (nebo přehneme dovnitř přesahující těsto), mřížku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme odloženým cukrem. Dáme do trouby vyhřáté na 200 °C, ale teplotu ihned snížíme na 180 °C. Pečeme asi 40 minut dozlatova.

Lívance

(4 porce)

200 g hladké mouky, 1 vejce, 20 g droždí, špetka soli, 20 g krupicového cukru, 350 ml mléka, máslo, špetka skořice

1) Do hrnečku dáme droždí, lžičku cukru a třeme, až se droždí s cukrem spojí. Pak přidáme 5 lžic vlažného mléka, 2 lžičky mouky, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout 10 minut.

2) Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, skořici, zbylý cukr, vejce, mléko a nakonec kvásek.

3) Vymícháme hladké těsto, mísu opět zakryjeme a necháme ještě 25 minut kynout.

4) Lívanečník vymažeme máslem a postupně pečeme lívance po obou stranách. Podáváme s rybízovou zavařeninou a čerstvým rybízem.

Aby byl tenhle recept dokonalý, zavařenina by měla být domácí. Povíme, jak na to.

Rybízová zavařenina

1 kg červeného rybízu, 600 g krystalového cukru

1) Začneme rybízovou šťávou. Pokud nemáme odšťavňovač nebo mlýnek na ovoce, svaříme očištěný rybíz s trochou vody a následně propasírujeme přes síto.

2) Šťávu zahřejeme a sbíráme případnou pěnu. Postupně přidáváme cukr, a až se rozpustí, vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Na talířku zkusíme, jestli želíruje. Nalijeme do připravených sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

Rybízová zavařenina má tu výhodu, že rybíz dobře želíruje, takže nepotřebujete žádné další prostředky. Pokud se vám povede kyselejší, nezoufejte. Právě kyselá chuť rybízu dá ten správný říz všem vašim cukrářským výrobkům.

Foto: Shutterstock

Související články
2.4.2025
Zůstal vám doma tři dny starý chleba, který už se nikomu jíst nechce, ale vyhazovat ho je taky škoda? Možná by se dal ještě skvěle zužitkovat a zároveň byste si mohli pochutnat. Ceny pečiva vystřelily za poslední měsíce do výše, o níž se nám dřív ani nezdálo, a tak jsme připravili tipy, jak chléb využít do posledního krajíčku. Nápadů je více, tudíž se nám sem ani všechny nevejdou. Jednu radu si v
28.3.2025
Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto po ránu vhod. Velmi snadno se o takovou snídani postarají vaflovače nebo topinkovače. Jen si musíte koupit ten správný přístroj. Především je třeba zvážit, pro kolik porcí teplou snídani připravovat. I mezi obyčejnými topinkovači a vaflovači je rozdíl v tom, kolik kousků umí najednou připravit. Pro pohodlí a rychlost jsou také důležité doplňkové funkce. J
27.3.2025
Máme je rádi už proto, že vyřeší večeři i pohoštění, a většinou nám i ušetří peníze. Navíc můžeme zpracovat spoustu surovin, které nám doma přebývají, a fantazii se meze nekladou. A pokud vás právě nic nenapadá, přinášíme trochu inspirace. Vajíčková 3 vejce, 1 lžička plnotučné hořčice, 4 lžíce másla, pažitka, sůl, pár kapek citronové šťávy, špetka cukru, sladká paprika, lžička olivového oleje 1
25.3.2025
Kozí sýr nemá jednu chuť ani texturu: Může být vyzrálý i sametově hladký, plísňový nebo pikantní, drobivý či přírodně jemný a snadno roztíratelný, stejně jako doladěný kořením. A seženete jeho různé druhy dnes téměř v každém supermarketu. Dokonce existuje řada kozích farem, které prodávají domácí kozí sýry i v bio kvalitě. Asi si ale řeknete, proč byste ho měli jíst. Protože je zdravý Kozí mlé
21.3.2025
Cibule není jenom přírodním elixírem pro léčbu neduhů, ale hlavně kuchyňská ingredience, bez které by jídlo nestálo za nic. Cibulačku a smažené cibulové kroužky asi všichni známe. Ale co zkusit cibulovou pizzu z listového těsta, cibulovou pomazánku nebo cibulový koláč? Smažené kroužky Potřebujete: 3 velké cibule, 1 lžíci solamylu, 6 lžic hladké mouky, 2 vejce, mletý pepř, 6 lžic piva, olej na s
reklama
Šikovné tipy
Lepicí váleček odstraní nejen chlupy
Původně byl sice určen pro majitele chlupatých domácích mazlíčků, aby jim pomohl zbavit oděv od chlupů, jenže tenhle šikovný pomocník umí víc než očistit kabát či sukni. Lepicí váleček stojí pár korun a určitě se vyplatí, když ho budete mít nejen doma ve skříni, ale i třeba v miniverzi v kabelce. Poradí si totiž s […]
Rozkvetlá kartička místo pugétu
Hodí se jako pozornost, ale i na výzdobu domova, když ji zarámujete. Navíc tak zužitkujete i drobné zbytky látek a galanterie. Potřebovat budete kus pevného kartonu, krepový papír, lepidlo a zmíněné zbytky látek, stužek či krajek. Předem je třeba také promyslet, zda obrázek bude zavěšený nebo instalovaný ve stolním rámečku, a podklad podle záměru upravit. […]
Dáte si kaki?
Určitě vás každý rok lákají ty zářivě oranžové plody, a kdo je už někdy zkusil, sáhne po nich, jen co se objeví. Pokud patříte mezi ty, kdo k tomu ještě nesebrali odvahu, je čas to napravit. Kde se vzalo? Pochází z jihovýchodní Asie, v Číně se prý pěstovalo už před 2000 lety a je plodem […]
Vyměnit zámek dokážete sami
Nedělá se to sice často, ale důvodů k výměně může být víc, například když někdo z rodiny ztratí klíče, když jste se nastěhovali do nového bytu, nebo když chcete lepší zabezpečení. Navíc výměna zámku profesionálem není nejlevnější. A i když se vám to bude zdát složité, krásně to zvládnete sami a ušetříte. Vlastně budete potřebovat […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dojdou bez velrybího trusu zásoby fosforu?
epochaplus.cz
Dojdou bez velrybího trusu zásoby fosforu?
Velryby nenabízí jen fascinující podívanou, gejzíry a zpěv. Taky kadí a fungují jako mořská kamionová doprava, převážející živiny potřebné pro život. Třeba fosfor. Bez fosforu se neobejde žádný živý organismus. Tvoří kostru molekuly DNA a je také součástí adenosintrifosfátu (ATP), nuleotidu, který buňce slouží jako palivo pro chemické reakce. Potřebujeme ho, aby kosti byly pevné,
Orientální palác uprostřed pouště
rezidenceonline.cz
Orientální palác uprostřed pouště
Její ladné křivky, uspořádání i barevnost vykazují charakteristiky exotické marocké architektury. Rezidence plná kleneb, kupolí, okouzlujících nádvoří, zahrad a extravagantní dekorativnosti dýchá tajemnou krásou, za níž stojí mimo jiné i zruční autentičtí řemeslníci. Casbah Cove je zosobněným snem chicagského realitního investora, který je sám horlivým amatérským dekoratérem. Poté, co našel vhodný pozemek pro svůj projekt,
Máte podlitiny po každém bouchnutí? Špatná srážlivost krve je vždy varovným signálem
epochalnisvet.cz
Máte podlitiny po každém bouchnutí? Špatná srážlivost krve je vždy varovným signálem
Zatímco zdravý člověk může bez zdravotních následků ztratit až 15 % své krve, někteří lidé tuto schopnost nemají. Nemusí se vždy jednat o vrozený problém, jako například u hemofilie. Zvýšená krvácivost se může rozvinout během života a poukazovat na jiné zdravotní problémy. Přitom krevní srážlivost, zdokonalovaná evolucí po miliony let, je klíčová pro přežití
Charles Leclerc: nový ambasador značky Chivas Regal
iluxus.cz
Charles Leclerc: nový ambasador značky Chivas Regal
Chivas Regal, ikona skotské whisky, navazuje globální spolupráci s Charlesem Leclercem – jezdcem Formule 1 a jednou z nejvýraznějších osobností týmu Scuderia Ferrari. Spojuje je vášeň pro mistrovst
Citronová rýže s kešu ořechy
nejsemsama.cz
Citronová rýže s kešu ořechy
Rýži na indický způsob podávejte samotnou či jako přílohu k masu. Ingredience: 150 g basmati rýže 1 citron 1 lžíce olivového oleje máslo 1 menší chilli paprička 1 lžička kurkumy ½ lžičky římského kmínu 30 g kešu oříšků ½ granátového jablka sůl hrst čerstvé koriandrové natě Postup: Rýži propláchněte a uvařte podle návodu v osolené
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne až další víkend, ale už tuto sobotu 29. března 2025 zvou Koněpruské jeskyně na Berounsku na Jarní probouzení domu přírody Českého krasu. Javoříčské jeskyně na Olomoucku zase v sobotu chystají oblíbené Probouzení netopýrů. Program Zahájení sezóny v Koněpruských jeskyních na Zlatém koni v Českém krasu je naplánován v sobotu od 9:00
Kramár Přišel o velké peníze. Zpět je asi nedostane
nasehvezdy.cz
Kramár Přišel o velké peníze. Zpět je asi nedostane
Chtěl si zajistit bezstarostná tzv. stará kolena. Většinu svých peněz, více než třináct milionů korun, proto vložil do investičních fondů. Místo šestiprocentního úroku, který očekával a který mu neb
Zapečené žampiony se sýrem
tisicereceptu.cz
Zapečené žampiony se sýrem
A čím žampiony naplníte? Vepřovým masem s trochou voňavé majoránky a tymiánu. Surovina 250 g vepřového mletého masa 1 žlutá cibule 1/2 lžičky sušeného tymiánu 1/2 lžičky sušené majoránky 3 ž
Česká metoda na odhalení rakoviny slinivky získala americký patent
21stoleti.cz
Česká metoda na odhalení rakoviny slinivky získala americký patent
Zhoubné nádory slinivky břišní patří mezi nejagresivnější nádorová onemocnění, a to zejména kvůli jejich pozdní diagnostice. To by mohl do budoucna změnit jednoduchý test z krve, který by onemocnění o
Miranda Barbour: Kdo vedl ruku americké vražedkyně?
enigmaplus.cz
Miranda Barbour: Kdo vedl ruku americké vražedkyně?
V soudní síni je mrazivé ticho. Pohledy všech přítomných se upínají na teprve devatenáctiletou ženu oblečenou do vězeňského oblečení. „Říkám vám, že ubodán být neměl. Můj manžel ho měl pouze uškrtit,“
Nejdříve jsem běžela do kostela!
skutecnepribehy.cz
Nejdříve jsem běžela do kostela!
Byla to potvora. Svedla mého muže a neváhala k tomu použít kouzla a čáry. Musela jsem jí oplatit stejnou mincí, aby byl Venca zase jen můj! Od první chvíle, kdy jsem tu ženskou viděla, mi bylo jasné, co je zač. Přistěhovala se do našeho sousedství původně s partnerem. Byl to takový neduživý chudáček, nemluva, kterého měla místo psa. Jen
Válka o španělské dědictví: Boje krutě zasáhly i Moravu
historyplus.cz
Válka o španělské dědictví: Boje krutě zasáhly i Moravu
Při drancování Vsetína ukradli, co mohli, skoro celé město vypálili a povraždili stovky jeho obyvatel! Kurucům to ale nestačí. Potřebují další proviant, hledat ho chtějí ve Strážnici. Moravská zemská milice, posílená o císařské jednotky, však jejich plány překazí. Smrtí bezdětného krále Karla II. (*1661) v listopadu 1700 osiřel španělský trůn. Zájem o něj projeví rakouští