Domů     Chtělo by to dietu!
Chtělo by to dietu!
11.3.2023

Nakonec proč ne. Všichni sice víme, že nejlepší pro zdraví je pestrá a vyvážená strava, jenže touha zbavit se několika kil trochu rychleji, je velká. Žádná dieta ovšem není všespásná.

Bude to chtít nějaké to odříkání a je tu také riziko jojo efektu. Navíc ne všechny se hodí pro každého. Takže kterou vybrat? Pojďme se na některé z nich podívat podrobněji.

Podle glykemického indexu

Nejdříve si musíme říci, co je to ten glykemický index. Zjednodušeně řečeno je to veličina, která udává, za jak dlouho tělo využije glukózu z potravy. Když se najíme, zvedne se hodnota krevního cukru a po nějaké době zase klesne.

Čím vyšší má potravina glykemický index, tím rychleji se hladina cukru zvedne, a tím rychleji také padá. Takže máme brzy hlad. Jenže aby tělo fungovalo správně, potřebujeme, aby křivka byla pokud možno vyrovnaná. Co to pro nás znamená?

Je třeba vybírat takové potraviny, které nás zasytí na dlouhou dobu. Tedy potraviny s nízkým glykemickým indexem. Na internetu najdete spoustu tabulek, takže jen pár příkladů.

Vysoký index – pečivo ze světlé mouky, slazené müsli, bílá rýže, těstoviny z bílé mouky, cukr, zavařeniny, sladkosti, limonády, pivo, tvrdý alkohol a instantní potravinové výrobky.

Nízký – tmavé pečivo, syrová zelenina, jablka, pomeranče, grapefruity, čerstvé sýry, olivy, ořechy, semínka, luštěniny a maso.

Tip: Na glykemický index má vliv i úprava potraviny. Obecně čím rozvařenější, tím větší glykemický index.

Jak to udělat?

Jako první si musíte zjistit index jednotlivých potravin, i když brzy pochopíte princip a nebudete se muset na každou dívat do tabulek. Nákup je ale potřeba plánovat dopředu a přemýšlet o vhodné úpravě.

Výhody a nevýhody

+ Dieta odpovídá principům zdravé výživy.

+ Dá se držet neomezeně dlouho.

+ Hubnete postupně.

+ Můžete bez omezení sportovat, naopak je to žádoucí.

+ Nehrozí jo-jo efekt.

+ Nemusí být finančně náročná.

– Musíte pečlivě plánovat a sami vařit.

Proteinová dieta

Tedy dieta bílkovinná, také se jí někdy říká ketodieta. Jde o to, že omezíte příjem sacharidů na naprosté minimum a budete konzumovat především potraviny bohaté na bílkoviny a zeleninu v neomezeném množství. Zapomenout musíte na ovoce a samozřejmě na alkohol.

Princip je jednoduchý, vyloučení sacharidů z jídelníčku způsobí, že organismus přejde po určité době, většinou se udávají 2 až 3 dny, do stavu, který se odborně nazývá ketóza. Když totiž tělu nedodáváme sacharidy, začne si vyrábět energii z tukových zásob.

Jak to udělat?

Možnosti, jak tuto dietu držet jsou dvě.

Buď si sami uděláte vhodný jídelníček, ve kterém budete konzumovat 5x denně porci bílkovin a k tomu zeleninu, která neobsahuje sacharidy, jako třeba zelí, květák, papriky, nebo se spolehnete na firmy, které vše obstarají za vás.

Ten první způsob je zdravější, ale poněkud problematický, co se týče množství potravy. Při druhém konzumujete předem připravená jídla. Dnes už to nejsou jen koktejly, takže váš jídelníček může být i docela pestrý a chutný.

Nesmíte ovšem dietu porušit ani na chvíli, protože to by vás vrátilo zase na začátek a několik dní by trvalo, než se tělo zase dostane do stavu ketózy. Postupně po dvou týdnech pak přidáváte i sacharidy, až se dostanete na normální jídelníček.

Tedy je tím míněno normální vyrovnanou stravu, nikoliv návrat k předchozím dietním chybám. Jedině tak si váhu udržíte.

Výhody a nevýhody

+ Opravdu zhubnete a poměrně rychle.

+ Naučíte se pravidelnosti v jídle.

+ Po nějaké době ji lze třeba na kratší dobu zopakovat.

– Nedá se držet neomezeně dlouho.

– Pozor musí dát lidé starší a ti, kteří trpí některým chronickým onemocněním.

– Není vhodné ji kombinovat se aktivním sportem.

– Při onemocnění štítné žlázy ji držet lze, ale hubnutí bude pozvolnější.

– Je finančně náročná.

Přerušovaný půst

Nejde o dietu v pravém slova smyslu, ale zhubnout vám pomůže. Nemusíte dokonce změnit jídelníček ani hlídat velikost porcí, i když samozřejmě přehánět byste to neměli. Jde o to, že si zvolíte interval, který určí, kdy můžete jíst a kdy ne. Může to být třeba 16:8, nebo 14:10, pro otrlejší 20:4.

Jak to udělat?

Jako příklad uveďme třeba půst 14:10, který se drží nejsnáze. Znamená to, že 14 hodin se postíte. Do toho se počítá doba spánku, takže když půjdete spát ve 22 hodin, můžete začít jíst příští den ve 12. To se dá vydržet poměrně snadno.

Počítá se samozřejmě s tím, že se nebudete přejídat, ale nikdo vám žádnou potravinu nezakazuje, a tak tělo nepřichází o žádné živiny. Jediné, co tedy potřebujete k držení této diety, je jistá ukázněnost v jídle.

Výhody a nevýhody

+ Zhubnete pozvolna a zdravě.

+ Můžete jíst jakákoliv jídla.

+ Nepřicházíte o svalovou hmotu.

+ Můžete libovolně sportovat.

+ Pokud se nevrátíte k předchozím špatným návykům, jo-jo efekt nehrozí.

+ Není finančně náročná.

– Není vhodná pro lidi, kteří se nedokáží ovládnout a v povoleném čase se přejídají nezdravými potravinami.

Golo

Jde o jednu z verzí nízkosacharidových diet a oblíbená je proto, že podle ní hubly a zhubly mnohé hollywoodské hvězdy. A proč Golo? Podle slov Go lose weight či Go look great, což česky znamená Pojď zhubnout či Pojď vypadat skvěle.

Dieta slibuje, že zhubnete až 10 kilogramů za měsíc. Jde o to, že když omezíte sacharidy, sníží se glykemická křivka (tedy budete mít vyrovnanou hladinu cukru) a nebudete mít brzy hlad. Sníží se také produkce inzulinu. O tom je známo, že zvyšuje tvorbu tuků.

Jak to udělat?

Jídelníček je podobný jako u ketodiety, tedy jí se hlavně maso, mléčné výrobky, vejce, luštěniny a zelenina a minimum sacharidů. To ovšem není všechno.

Dieta má tři fáze a po té první, která trvá 10 dní, se přidávají další potraviny jako třeba lněný olej nebo lněné semínko, ale doporučují se i speciální potravinové doplňky v tabletách, které obsahují zinek, chrom a výtažky z různých rostlin.

Ve třetí fázi je nejdůležitější pohyb, a to ne ledajaký. Ideální je prý intervalové cvičení HIIT. To je cvičení, při kterém se střídá vysoká zátěž s odpočinkem a netrvá víc než 15–30 minut.

Výhody a nevýhody

+ Zhubnete rychle.

+ Můžete se naučit sestavit zdravý jídelníček.

+ Donutí vás k pohybu.

– Pokud nezůstanete u zdravého stravování, je jo-jo efekt pravděpodobný.

– Nehodí se pro lidi s metabolickými poruchami, ledvinovým onemocněním či cukrovkou.

– Je finančně náročná.

Paleo

Její příznivci říkají, že jde o návrat k přirozenému stravování, tedy k tomu, jak se člověk stravoval v paleolitu. Tehdy měl k dispozici jen to, co ulovil nebo našel v přírodě. Z toho vyplývá, že vyloučeny jsou všechny průmyslově zpracované potraviny.

Jak to udělat?

Jíst můžete maso, klidně i tučné, ryby, vejce, ovoce a zeleninu a také ořechy či houby. Naopak vynechat úplně musíte mléčné výrobky a vše z obilovin. Dovoleny jsou tuky jako sádlo, máslo, olivový olej. Skalní příznivci této diety jídlo ani tepelně neupravují.

Navíc byste neměli jíst víckrát než dvakrát denně. Vypadá to nudně, ale když si dáte práci s vymýšlením jídelníčku, může být i takto omezená strava docela pestrá. Dalším bonusem, alespoň pro některé je, že nemusíte cvičit.

Výhody nevýhody

+ Budete jíst kvalitní stravu a vynecháte průmyslově upravenou.

+ Ustálí se hladina cukru v krvi.

– Nedá se držet dlouhodobě.

– Není pro vegetariány.

– Kvůli nedostatku mléčných výrobků hrozí nedostatek různých minerálů, zejména vápníku.

– Je finančně náročná.

A ještě některé zajímavé…

Tučná

Vlastně správně se nazývá MMT, tedy mitochondriální metabolická terapie, a vymyslel ji lékař Joseph Mercola. Dieta je založená na tom, že přijímáte málo sacharidů a více tuků, takže nemáte vůbec hlad.

I když to zní zvláštně, může to fungovat, jen si pod tuky nesmíte představovat kus bůčku, ale tuky zdravé.

Tedy konzumujete třeba tučné ryby, ořechy, semínka, maso, které se připravuje na větším množství tuku (nesmí to být tuky ztužené), nemusíte se bát jíst tučné sýry, mléčné výrobky, vejce.

Výhodou je, že když nemáte hlad, jíst nemusíte, a můžete tak prodlužovat intervaly mezi jídly, takže se vlastně dostanete k přerušovanému půstu. Zdánlivou nevýhodou je, že se doporučuje měření cukru v krvi glukometrem.

Ale vzhledem ke vzrůstajícímu počtu lidí, kteří mají zvýšenou glykémii, aniž to tuší, to možná až taková nevýhoda není.

Čokoládová

Jestli jásáte, že si zamlsáte, asi vás trochu zklameme. Nebudete se živit pouze čokoládou. I když i taková varianta existuje. Z pochopitelných důvodů je nezdravá, a navíc se spolehlivě dostaví jo-jo efekt.

Mírnější a rozumnější varianty počítají s lehkou vyváženou stravou, kdy si po každém jídle můžete dát kousek čokolády. Existuje i teorie, podle které máme v jídle příliš mnoho chutí, a to nás nutí k dalšímu jídlu.

Dieta v tom případě vypadá tak, že jeden den jíme jen čokoládová jídla, tedy různá smoothies, ale třeba jahody máčené v čokoládě, maso s čokoládovou omáčkou,… Další dny pak na stejném principu nasadíme třeba den ananasový, mrkvový, cibulový.

Fantazii se meze nekladou. Jasné je, že tento způsob stravování se nedá vydržet dlouho.

Octová

Míněn je ocet jablečný a měli byste si dát lžíci před každým jídlem. Nebo lžíci octa rozpustit ve sklenici vlažné vody. Drží se maximálně dva týdny a pak si dáte pauzu a jíte běžnou stravu.

Aby to fungovalo, musíte ale omezit příjem kalorií, vynechat samozřejmě nezdravé, zejména průmyslově zpracované potraviny, sladkosti, alkohol, kávu a hodně pít. Povolena je voda nebo čaj, zejména bylinkový.

Foto: Shutterstock

Štítky:
Další článek
reklama
Související články
2.5.2024
Trénovat, trénovat, trénovat... To jsou tři nejdůležitější způsoby, jak si i do vysokého věku uchovat svěží mozek a perfektní paměť. A existují i další. Náš mozek má jednu unikátní vlastnost. Je plastický. Co to znamená? Nedávné studie jasně prokázaly, že se mozek vyvíjí i v dospělosti, a to prakticky až do posledního dne života. To bylo průlomové zjištění. A netýká se pouze starších lidí, ale ta
28.4.2024
Obsahuje totiž spoustu zdraví prospěšných látek, a dokonce je považována za tuzemskou superpotravinu. K léčení se užívají všechny části rostliny, tedy kořen, nať i semena. S těmi bychom ale měli zacházet obzvláště opatrně, protože hrozí předávkování. Pokud jsou součástí nějaké léčebné směsi, vždycky se řiďte návodem. Na co se užívá? Petržel, ať už kořen, nebo nať, je silné diuretikum, ted
24.4.2024
Problém, který zná asi většina z nás. Musíme si „nutně odskočit“, ale není kam. A pro někoho pak už může být pozdě. Samovolným únikem moči čili inkontinencí trpí až půl milionů Čechů. Za lékařem se ale stydí jít, přitom se dá hendikep dobře ovlivnit cvičením i léky. Podle statistik až 65 procent postižených nikdy se svým problémem nevyhledá lékaře a snaží se situaci řešit samo. A to přestože jim
17.4.2024
Proso, čirok, pšenice špalda, grünkern a kamut. Jde o netradiční cereálie a my vám vysvětlíme jak pomáhají našemu zdraví a v jaké formě je můžete jíst. Odrůdy obilovin a jim podobných rostlin, které málem upadly v zapomnění a teď se mezi nás vrací, bývají výživově velmi hodnotné, často neobsahují lepek a jsou také dobře stravitelné. Pro velký obsah vitaminů a dalších cenných živin navíc prospívaj
16.4.2024
Bolesti mají různé příčiny, ale obvykle jen jedno společné řešení – tabletku. Ta ne vždy pomůže, zato při častějších bolestech uškodí především játrům a ledvinám. Proto se vyplatí dát šanci alternativním metodám tišení bolesti. Jak uvidíte, není jich málo. Pomáhá i obyčejný pohyb – a to zejména u nejrozšířenějších typů bolesti, které postihují hlavu nebo klouby. Má to svůj důvod: Bolesti hlavy ča
reklama
reklama
Šikovné tipy
Kolik co v při vaření váží? Aneb vraž tam lžíci medu
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
historyplus.cz
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
Život jim ztrpčují nájezdníci, loupežné bandy i rozmary počasí. Proto si lidé z etnické skupiny Hakka začínají ve středověku stavět podivuhodné domy, které je před všemi nástrahami mají ochránit. Byť tyto „pevnosti“ vypadají na první pohled jednoduše, jsou promyšlené do posledního detailu a z hlediska obranyschopnosti se vyrovnají evropským hradům…   První tulou, jak se těmto zvláštním
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
21stoleti.cz
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořen
Česnekové brambory
tisicereceptu.cz
Česnekové brambory
Brambory vařené a pečené ve vývaru s česnekem mají znamenitou chuť. Můžete si je dát samotné nebo jako přílohu. Potřebujete 1,5 kg brambor 1 lžíci olivového oleje 50 g másla 2–3 stroužky česn
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
nasehvezdy.cz
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
Nedávno herečka ze ZOO Eva Burešová (30) překvapivě ohlásila, že v seriálu končí. Jako důvod uvedla, že se chce více soustředit na hudební kariéru a rodinu. Možná je ale důvod úplně jinde. Do redakc
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
epochanacestach.cz
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
Před deseti lety zámek Zbiroh způsobil senzaci svou expozicí nazvanou Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů. Výstava trvala půl roku a většina jejích exponátů na místě zůstala, takže dnes může nová expozice znovu připomenout historii templářského řádu spojenou se zámkem. Výstavě dominuje takzvaná Lukánská deska – autoportrét Leonarda da Vinci, dílo, které
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
iluxus.cz
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
Hodinky Classics Elegance Luna jsou nejnovějším modelem z značky Frederique Constant. Vůbec poprvé v historii manufaktury navrhla měsíční fázi těchto hodinek dcera jejího vedoucího výzkumu a vývoje. D
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
enigmaplus.cz
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
V roce 1578 se střetla portugalská a arabská vojska v bitvě u marockého Ksár-el-Kebíru. V boji bylo portugalské vojsko takřka celé zničeno. Mezi padlými měl být „údajně“ i portugalský král Sebastián I
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
epochaplus.cz
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo,
Unikátní ultra-temná galaxie
epochalnisvet.cz
Unikátní ultra-temná galaxie
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá.   Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
skutecnepribehy.cz
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem
Losos plněný špenátem a sýrem
nejsemsama.cz
Losos plněný špenátem a sýrem
Losos je oblíbená a velmi zdravá ryba. S náplní z čerst­vého špenátu a výrazného ovčího sýra je to doslova lahůdka, použít ale samozřejmě můžete i jiný sýr. Potřebujete: ✿ 4 filety z lososa ✿ 200 g baby špenátu ✿ 100 g ovčího sýra ✿ 1 stroužek česneku ✿ pepř, sůl, koření na ryby ✿ olivový olej