Domů     Zavařovací hrnec už není co býval
Zavařovací hrnec už není co býval
15.2.2023

Tedy nemusí to nutně být ten plechový s otvorem na teploměr uprostřed víka. I když svou službu jistě udělá také.

Nakonec zavařovaly s ním naše babičky a maminky a nestěžovaly si. Jeho nevýhodou je vlastně hlavně to, že musíte stále regulovat teplotu, protože jinak hrozí prasknutí sklenic nebo přílišné změknutí jejich obsahu.

Celé zavařování tak vyžaduje váš dozor a trvá poměrně dlouho. Navíc po dokončení zavařování musíte vodu z hrnce vylít a i na to potřebujete trochu cviku. Naopak výhodou plechového hrnce je jeho pořizovací cena.

Jenže doba se mění a ulehčit si práci se vždycky hodí. Takže pokud jste opravdu fandové zavařování všeho, co zavařit jde, kupte si elektrický hrnec. Už po první zkušenosti se budete divit, proč jste to neudělali už dávno.

Ani sporák nepotřebujete

Stačí prostě elektrická zásuvka. A ještě něco, hrnec obvykle umí i vařit, a to nejen čaj nebo grog, ale třeba i guláš.

Výhody a nevýhody

+ Teplotu můžete plynule regulovat.

+ Některé typy umožňují odložit start.

+ Hrnec nemusíte vylévat, má výpustný ventil.

+ Pokud má digitální displej, můžete sledovat průběh přípravy pokrmu.

– Bývá dražší.

Jak vybírat?

Možností je víc. Určitě podle objemu, ale dobré je podívat se i na materiál, ze kterého je hrnec zhotoven, také na příslušenství a jistě vás bude zajímat i cena. Ale pojďme popořadě.

Materiál

Vybírat můžete ze dvou variant, nerezu nebo smaltu.

Nerez

+ Snadno se udržuje.

+ Je odolný.

+ Neváže pachy, takže lze připravovat různé pokrmy po sobě.

– Cena bývá vyšší.

Smalt

+ je levnější než nerez

– Musí se s ním zacházet opatrněji, protože se snáze poškrábe nebo odloupne.

Objem

Výběr záleží na tom, jaké množství sklenic většinou zavařujete.

Existují malé hrnce kolem 16 litrů, ale také daleko větší okolo 30. Abyste si to dovedli představit, tak do velkého třicetilitrového hrnce naskládáte asi 18 standardních okurkových sklenic s obsahem okolo 0,7 litru.

Příkon

Díváme se na něj u všech elektrických spotřebičů a zavařovací hrnec není výjimkou. Příkon totiž vypovídá o tom, jak dlouho vám bude zavařování či vaření trvat. Jenže z hlediska spotřeby energie není vyšší příkon vždycky výhrou. Jak tedy vybírat?

Zkuste zvolit zlatou střední cestu, tedy příkon okolo 1800 W, rozhodně ale nekupujete hrnce pod 1500 W, i kdyby vás lákala nízká cena.

Nejen na kompoty

Kromě zavařování plodů ze zahrádky a z lesa a třeba také výroby domácích masných konzerv můžete v hrnci vařit polévky, guláše, ohřát teplé nápoje, což se pro větší společnost ať už na zahradní party nebo na nějakém sportovním utkání vždycky hodí.

A i když právě teď se žádná akce nekoná, hrnec přece nekupujete na rok nebo na dva, měl by vám vydržet mnohem déle. Včelaře možná potěší, že v některých typech se dá zahřívat med nebo tavit včelí vosk.

A sadaři zase ocení takový hrnec, který lze jen použitím dalšího příslušenství proměnit na odšťavňovač.

Nastavení času a teploty

Když už si pořizujete zavařovací hrnec, asi očekáváte, že nebude potřebovat vaši neustálou přítomnost. Už proto byste si měli ověřit, v jakém teplotním rozmezí umí pracovat. Ideální je od 30 do 100 °C. Tak budete moci hrnec použít ke všem možným účelům.

Důležité je, aby měl časovač s funkcí automatického vypnutí, který lze nastavit na 1 až 120 minut. Existují i hrnce s inteligentním časovačem, který umí zajistit start až tehdy, když teplota v hrnci dosáhne požadovaného stupně.

Pozor na výpustný ventil

Je to docela důležitá součást hrnce, protože jím vypouštíte vodu nebo jakoukoliv tekutinu. A protože ho budete hodně používat, měl by být kvalitní, raději kovový a s dobrým těsněním. Ideální je, když je umístěn na straně, nikoliv nad ovládacím panelem. Hrozí totiž riziko, že tekutina nateče dovnitř.

Další šikovné funkce

(možná by stačil výřez s displejem)

Pojistka proti zapnutí nasucho a pojistka proti vyvaření vody. Suchý hrnec se nezapne, a pokud by se voda vyvařila, okamžitě se vypne.

Odložený start – znáte ho už od jiných domácích spotřebičů. Můžete si zvolit, kdy chcete začít.

LCD displej – zobrazuje teplotu, čas a další údaje.

Náš recept

(udělat nějaký hezký bloček s tím obrázkem)

Zavařené vlašáky

1) Jádra ořechů vysušte, nasypte do vymytých suchých sklenic a zavíčkujte. Na ořechy byste měli použít nová víčka, která se příště hodí třeba při zavařování různých kompotů.

2) Sklenice vložte do zavařovacího hrnce, nalijte vodu tak, aby byly do poloviny ponořené. Sterilujte 10 minut od bodu varu, jen aby chytlo víčko.

Ořechy vydrží i 2 roky, aniž by ztratily chuť a vůni.

Foto: Shutterstock, hyundai-electronics.cz, sencor.cz, my-concept.cz

Související články
22.11.2024
Bývaly zmrzlinové a šlehačkové poháry v někdejších „mléčných barech“ opravdu tak nebeské chuti, anebo vzpomínky na ně zkreslují roky? Našli jsme k nim původní receptury. Hity někdejších mléčných barů byly kupříkladu jahody se šlehačkou, griliáš anebo Banana split. Samozřejmě že nelze zapomenout ani na báječně vychlazený jahodový koktejl, na který se v parném létě stála fronta u automatu Koruna na
13.11.2024
Specialitu blízkovýchodní kuchyně jste již možná ochutnali. Ale nechtěli byste si nějakou dobrotu připravit doma? 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa, 500 g hovězího nebo jehněčího masa z krku, 500 g kulatozrnné rýže (Arborio), asi 50 ks spařených (naložených) vinných (nebo kapustových) listů, 2 lžíce olivového oleje, hrst nasekané petrželky, 2,5 lžíce směsi koření Baharat, 1,5 lžíce soli,
30.10.2024
Česká kuchyně je jedna z mála, která mák s oblibou využívá. A dělá dobře, protože je nejen chutný, ale také zdravý. Kromě obvyklých buchet a koláčů se dají z něj připravit i další dobroty. Máku má charakteristickou chuť a aroma, které ještě zvýrazníte tím, že ho opražíte na pánvi. Díky tomu se z něj totiž uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. A co z něj připravit? Možností je řada,
29.10.2024
Děláte dobře. Sušit nemusíte jen ovoce, jde to i s bylinkami, květinami na pot pouri, masem a samozřejmě houbami. S některými přístroji toho dokážete ještě mnohem víc, třeba vyrobit jogurt, nechat kynout těsto, nebo usušit domácí nudle... Aby vám sušička dělala radost a dobře sloužila, musíte si ji vybrat sobě na míru. Velikost tak akorát Záleží na tom, kolik toho chcete sušit a jak často. Suši
18.10.2024
Chytrým uspořádáním v kuchyni získáte nejen dostatek úložného prostoru, ale vejdou se vám tam i spotřebiče jako lednička, trouba nebo myčka. Jen se musíte zaměřit buď na malé, anebo multifunkční výrobky. Už jste si zvykli, že v malé kuchyni šetříte místem, kde se dá, abyste daný prostor využili co nejúčelněji. Museli jste zapomenout na myčku a lednička se vám tam vejde jen tak tak. Jenže nyní dos
reklama
Šikovné tipy
Dekorativní kyblíčky na drobnosti
Věčná otázka „kam s tím“ nás trápí často, zejména když jde o věci drobné, které většinou tak dobře uklidíme, že je potom ne a ne najít. Vyřešit to mohou hezké kyblíčky. Budete potřebovat: plechové kyblíčky, barvy na kovy (zde bílá, červená, modrá), štětce, molitanový váleček, obyčejnou tužku, tavicí pistoli, špičatou špejli nebo drát, bezbarvý lak, […]
Hollywoodské obočí dělá divy
Pěkné husté obočí je znamením mládí. A nejen to, jeho ladný oblouk dodá tváři úhlednost, takže pak vystačíte i jen s lehkým líčením. Naopak bez upraveného obočí to nikdy nebude úplně ono. Na internetu najdete podrobné návody, jak tvar obočí přizpůsobit rysům obličeje a vyrovnat disproporce. Jednodušší, přitom univerzálně slušivé je takzvané hollywoodské obočí. Vychází […]
Skvělé recepty ze švestek
Ze švestek se dá uvařit tolik dobrot! A mohou být sladké i slané. Pojďte se s námi na některé podívat. NA SLANO Srnčí steak 4 srnčí steaky, 4 lžíce olivového oleje, 75 ml červeného portského nebo červeného vína, 1 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce cukru, 1 lžička nasekaných lístků tymiánu a snítky na ozdobu, 8 […]
Zbavit se tetování je drahé a zdlouhavé
Proto se na internetu dají najít mnohé návody k jeho odstranění domáckými prostředky. Přitom zmírnění viditelnosti tetování je náročné i profesionálními metodami. Zájem o domácké prostředky je pochopitelný, jelikož profesionální ošetření rozhodně není zadarmo. A tak se kouknete na internet a řeknete si, no vida, jde to i podomácku a levně. Pravda je, že postupy […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Českobudějovičtí vědci objevili nový obří virus. Dostal jméno Budvirus
21stoleti.cz
Českobudějovičtí vědci objevili nový obří virus. Dostal jméno Budvirus
Vědci z Biologického centra Akademie věd ČR našli během letoška čtyřicet nových sladkovodních virů, které napadají vodní mikroorganismy. První, který se jim podařilo izolovat a podrobně popsat, dostal
Chrám, kde vládnou krysy
epochalnisvet.cz
Chrám, kde vládnou krysy
Indie jako by byla zvířatům zaslíbená. Nesmírné popularity si tu užívají v hinduismus posvátné krávy, kterým lidé nesmí zkřivit ani chlup. Ve státě Rádžastán zase chovají v úctě krysy!   Příběh chrámu, který je pojmenován po hinduistické bohyni Karni Matě, se začíná psát někdy mezi 14. a 16. stoletím. V té době je Karni Mata ještě smrtelnice
Karlovarský knedlík
nejsemsama.cz
Karlovarský knedlík
Karlovarský knedlík je oblíbená česká příloha, která se hodí k mnoha masovým pokrmům. Ingredience: ● 6 tvrdších rohlíků nakrájených na kostičky ● 3 vejce ● 200 ml mléka ● hrst hladkolisté petrželky ● 60 g másla ● ½ lžičky soli ● špetka muškátového květu ● 1 lžička oleje Postup: V misce rozšlehejte mléko, žloutky, polovinu soli, muškátový květ a rozpuštěné máslo. Přidejte pečivo, promíchejte a nechte 5
Katedrálu zachránil potápěč
historyplus.cz
Katedrálu zachránil potápěč
Potápěč v neforemném skafandru se znovu a znovu noří do zkalené vody. Jen na něm záleží, zda se téměř 1000 let stará katedrála nad ním za chvíli zhroutí, nebo zda se ji podaří zachránit. Anglie na počátku 20. století bije na poplach. Winchesterská katedrála, jeden z největších a nejslavnějších chrámů v zemi, se hroutí. Ve stavbě dlouhé
Démon lakomství: Jsou kleptomani posedlí?
epochaplus.cz
Démon lakomství: Jsou kleptomani posedlí?
Podléhá mu 50 legií určených ke službě všem bohatým hamižníkům. Jen připomeňme, že jedna legie čítá zhruba 5000 jedinců. Alespoň takto o údajném démonovi Mamonovi mluví svatý Lukáš (?–84), kterému je připisováno stejnojmenné evangelium tvořící třetí knihu Nového zákona.   V duchu rčení „hamty hamty, ať mám víc než tamty,“ se dočká personifikace i hebrejský
Klobásy jako snídaně šampionů
tisicereceptu.cz
Klobásy jako snídaně šampionů
Nic nenastartuje den lépe než opečené klobásy se spoustou koření a paprikami. Ingredience 2 klobásy 1 velká žlutá paprika 1 velká červená paprika 3 stroužky česneku 1 velká žlutá cibule ros
Má Kostková snahu zachránit manželství?
nasehvezdy.cz
Má Kostková snahu zachránit manželství?
V poslední době se toho Tereza Kostková (46) rozhodně nebojí. Když vyráží do společnosti, vyzbrojí se velkým výstřihem i rozparky. Snaží se tím svému manželovi něco naznačit? Moderátorka StarDance
Exkluzivní bydlení kolem olivovníku
rezidenceonline.cz
Exkluzivní bydlení kolem olivovníku
Mimořádný projekt Carla Ridge v hodnotě 25,5 milionu dolarů nabízí ty nejkrásnější výhledy z hřebene pohoří Trousdale na Tichý oceán. Prestižní lokalita ve čtvrti Beverly Hills amerického Los Angeles je ztělesněním snu zdejší bohaté smetánky. Vše tu podléhá přísným regulím, jež dokonce určují i výšku střech místních luxusních vil, navíc všechny stavební práce tu musejí
Pašík Vašík se stal hvězdou naší rodiny
skutecnepribehy.cz
Pašík Vašík se stal hvězdou naší rodiny
Babička si to malé selátko doslova vypiplala, děda z něj udělal komika, který bavil svými kousky celou vesnici i náhodné turisty. Ani nevím, odkud babička to neduživé selátko přinesla. Samozřejmě to bylo od někoho z naší vesnice, téměř každý choval prasata. To malé nic bylo asi desáté v pořadí narozených a podle toho vypadalo. Babička si jej nesla ve svém
Hory mají oči: Pojídal krutý klan kanibalů nevinné oběti?
enigmaplus.cz
Hory mají oči: Pojídal krutý klan kanibalů nevinné oběti?
V 16. století údajně jeho skutky vzbuzují nebývalou hrůzu. Říká se, že hlava 48členného klanu kanibalů Alexander Bean společně se svými společníky vraždí nevinné oběti ve skotské oblasti Galloway a ná
Zimní limitovaná edice Lukáše Jabůrka
iluxus.cz
Zimní limitovaná edice Lukáše Jabůrka
Renomovaný sklářský umělec Lukáš Jabůrek přichází s limitovanou zimní edicí váz a objektů. Novinky inspirované zimní přírodou i příběhy každodenního života spojují tradiční sklářské techniky s moderní
Jižní Tyrolsko: Horské štíty, usedlosti a sklenka vína…
epochanacestach.cz
Jižní Tyrolsko: Horské štíty, usedlosti a sklenka vína…
Nacházíte se sice v nejsevernější oblasti Itálie, slyšet je tu ale hlavně němčina. Malebný kraj s hlubokými údolími a ostrými horskými štíty vám v zimě nabídne více než 1100 kilometrů sjezdovek. Kvalitní sportovní vyžití pak vystřídáte sklenkou ceněného italského vína. Vítejte v Jižním Tyrolsku. Zdejší panoramatická krajina neoslňuje jen počtem a délkou lyžařských sjezdovek. Úctyhodný