Domů     Balkánské recepty, dobroty z dovolené
Balkánské recepty, dobroty z dovolené
29.8.2022

Měli jste se krásně, ochutnali jste zajímavé pokrmy a rádi byste si ten zážitek zopakovali? Není nic snazšího.

Pljeskavica

(10 porcí)

Možná jste ji ochutnali na dovolené v bývalé Jugoslávii, lze ji vidět i v Rumunsku a Bulharsku. Každý region má trochu jiný recept. Asi nejznámější je Leskovačka pljeskavica, která pochází z města Leskovac v Srbsku. Je pikantní, protože se do ní přidávají chilli papričky.

½ kg telecího masa, ½ kg jehněčího, ½ vepřového, ½ kg hovězího, pepř, sůl, mletá pálivá paprika nebo mletá čubrica, na kolečka nakrájená jarní cibulka

1) Maso pokrájejte na menší kousky a semelte v mlýnku. Osolte a opepřete, přidejte špetku pálivé papriky a jarní cibulku. Vše pečlivě prohněťte. Zpracovávat byste měli tak dlouho, až je maso pěkně spojené a vláčné. Poté nechte v chladu odležet, aby se chutě spojily.

2) Ze směsi vytvořte placky o váze cca 150 g a tloušťce půl centimetru. Potřete je olejem a opečte na grilovací pánvi, nebo na ocelovém plátu.

3) Podává se s pita chlebem a ajvarem, ale přílohou mohou být i brambory. Či hranolky

Tip: Pokud budete grilovat nad ohněm, raději placky zabalte do alobalu, aby zůstala šťavnaté.

Doba přípravy 30 minut

Energie v jedné porci 1082 kJ

Náročnost 1

Ajvar

(Asi na 4 skleničky a 200 g)

Lahodná pikantní pasta z pečených paprik nesmí chybět na žádné balkánské hostině. A domácí je pochopitelně nejlepší. Přezdívá se mu také srbský salát anebo srbský zeleninový kaviár.

Tento poněkud zvláštní název vychází z tureckého slova havyar, což opravdu znamená kaviár.

3 kg kapií, 1–2 střední lilky, 130 ml slunečnicového oleje, sůl (nemusíte šetřit, lilek hodně soli vstřebá), 6 stroužků česneku, 2 lžíce citronové šťávy.

1) Celé lilky pečte asi 30 minut na 200 °C v troubě. Když vychladnou, vydlabejte dužinu. Celé papriky také dejte péct do trouby (můžete je i ogrilovat).

Když je slupka tmavě hnědá a dělají se puchýřky, přendejte do mísy a na 20 minut překryjte fólií (můžete dát i do do mikrotenového sáčku). Poté odstraňte slupky, stopky a jádřince a papriky nakrájejte najemno. Pokud chcete mixovat, dejte pozor, abyste nevytvořili kaši.

2) Všechno přendejte do hrnce, osolte, zalijte olejem, přidejte utřený česnek a citronovou šťávu a pomalu vařte asi 3 hodiny. Udržujte těsně pod bodem varu a stále míchejte.

3) Až se směs spojí a vznikne červená pasta. Hotový ajvar přendejte do čistých sklenic a obraťte je. Nechte ještě pár dní odpočívat. Po otevření vydrží v lednici až měsíc.

Tip: Ajvar můžete servírovat k jakémukoliv masu, zejména ke všem mletým, se zeleninou nebo dát na tousty.

Doba přípravy 250 minut

Energie v jedné porci 332 kJ

Náročnost 2

Čorba

(4 porce)

Správný recept na ni vlastně neexistuje. Každá rodina ji vaří po svém ze surovin, které má k dispozici. Takže v tomhle případě se fantazii meze nekladou.

1 rajče, 90 g kysaného zelí, 300 g polévkové zeleniny (lze použít kořenovou, květák, brokolici i papriku, 2 brambory, 1 litr vývaru, šťáva z kysaného zelí, sůl, pepř

Na knedlíčky: 150 g hovězího nebo skopového masa, 30 g rýže, 3 lžíce zakysané smetany, 1 vejce, 1 lžíce hladké mouky

1) Nakrájejte zeleninu, zelí a brambory. Vše osolte, opepřete a zalijte horkým vývarem. Zeleninu vařte na skus. Pak přidejte rajče nakrájené na kostičky a polévku ještě chvilku povařte.

2) Rýži uvařte v osolené vodě, sceďte a smíchejte s mletým masem, vejcem, solí a moukou. Ze směsi vytvarujte malé kuličky, které uvařte v osolené vodě. Vařte asi 10 minut.

3) Hotovou polévku dochuťte šťávou ze zelí, osolte, opepřete a vložte uvařené knedlíčky. Čorbu ozdobte kysanou smetanou.

Tip: Pokud se rozhodnete přidat luštěniny, vařte je zvlášť a přidejte do hotové polévky.

Doba přípravy 40 minut

Energie v jedné porci 986 kJ

Náročnost 2

Plněný pečený lilek

(4 porce)

Lilek má jemnou neutrální chuť a strukturu podobnou houbám, takže se hodí do mnoha receptů. Zapečený má ještě tu výhodu, že lze náplň obměňovat. Například v Bulharsku rádi dávají do zapékací směsi balkánský sýr.

2 větší nebo 4 menší lilky, 2 rajčata, pažitka, bazalka, 2 až 4 stroužky česneku, 1 cibule šalotka, 120 gramů výraznějšího sýra, olivový olej, sůl pepř

1) Lilek omyjte, po délce rozpulte a opatrně, abyste ho neprořízli, vydlabejte. Vydlabané půlky lilku opečte na grilu (nebo v troubě cca 20 minut).

2) Dužinu lilku osolte, nakrájejte s ostatní zeleninou na kostičky. Na pánev dejte olivový olej, osmahněte šalotku, přidejte plátky česneku, osmažte do sklovata. Poté přidejte zeleninu včetně dužiny. Vše opečte doměkka a dochuťte solí a sekanými bylinkami.

3) Směsí naplňte vydlabaný opečený lilek, posypte sýrem a zapečte v grilu nebo v troubě.

Doba přípravy 40 minut

Energie v jedné porci 1200 kJ

Náročnost 2

Džuveč

(4 porce)

Rozšíření tohoto jídla mají na svědomí výbojní Turci. Název vychází z tureckého slova güveç, které označovalo kameninový kotlík, ve kterém se dusilo maso s různou zeleninou a kořením.

600 g jehněčího masa, olivový olej, 400 g rajčat, 2 velké cibule, 1 střední lilek, 2 střední cukety, 3 zelené papriky, 3 žluté papriky, 100 g zelených fazolek, 100 g rýže, sůl a čerstvě mletý pepř, petrželka

1) Jehněčí maso nakrájejte na menší kostičky. Rajčata omyjte a nakrájejte na plátky.

Cibuli nakrájejte nahrubo. Lilek, cukety a papriky očistěte a nakrájejte na kostky. Fazolky očistěte. Petrželku nasekejte nahrubo.

2) Všechnu zeleninu včetně petrželky smíchejte ve velké míse, osolte, opepřete a zalijte několika lžícemi olivového oleje. Promíchejte.

3) Zapékací mísu vymažte olejem, na dno rozprostřete trochu připravené zeleniny, na ní dejte trochu masa a část rýže a na ni zase navrstvěte zeleninu. Opakujte, dokud nespotřebujte všechny suroviny. Končit byste měli zeleninou.

4) Dejte péct do trouby asi na dvě hodiny při 170 °C.

5) Před podáváním každou porci posypte nasekanou petrželkou.

Tip: Místo jehněčího masa můžete klidně použít vepřové nebo hovězí. Vegetariáni, mohou udělat džuveč jen se zeleninou a místo rýže použít brambory.

Doba přípravy 160 minut

Energie v jedné porci 2137 kJ

Náročnost 2

Sarmale

4−6 porcí

Také se tomuto jídlu říká sarma dělá se z naložených zelných listů. Ty mít asi nebudete, proto je musíte předvařit. Místo zelí můžete použít listy vinné.

Náš recept je z Rumunska, kdybyste sarmu ochutnali třeba v Srbsku, bylo by v náplni ještě nasekané uzené maso.

12 zelných listů, ocet, sůl, 1 cibule, olej, 800 g mletého masa (½ hovězí a ½ vepřové), mletý pepř

mletá sladká paprika, sůl, 150 g rýže, snítka kopru, 400 ml rajčatové šťávy, zakysaná smetana

1) Hlávku zelí omyjte, nožem vykrojte košťál oddělte jednotlivé listy. Dejte je do vroucí vody s octem a solí, povařte asi 10 minut a nechte ještě chvíli stát v hrnci. Po chvíli listy sceďte a zachlaďte studenou vodou. Silnější žebra rozkrojte napůl, aby se z nich lépe připravovaly závitky.

2) Na kostičky nakrájenou cibuli orestujte na oleji dosklovata. Vložte ji do mísy k mletému masu, opepřete, přidejte papriku, osolte a směs dobře promíchejte s propláchnutou rýží.

3) Do půlek zelných listů vložte porci směsi, dobře zabalte a utěsněte. Závitky naskládejte natěsno do kastrolu, navrch položte snítku kopru, podlijte vodou a vařte 45−60 minut. Ke konci přidejte rajčatovou šťávu a ještě chvíli povařte.

Tip: Podávejte nejlépe s bílým chlebem. Můžete zjemnit smetanou.

Doba přípravy 100 minut

Energie v jedné porci 1374 kJ

Náročnost 2

Tulumba

(10 porcí)

Sladký dezert se podává na svatbách a při slavnostnějších příležitostech. Nejprve se dozlatova frituje a pak se ještě zahorka polije sladkým cukrovým sirupem. Podává se ale vychladlá.

2 lžíce másla, 2 lžíce cukru, 2 hrnky vody, 2 ½ hrnku prosáté mouky, 3 vejce pokojové teploty, 3 lžíce krupice, 2 lžíce kukuřičného škrobu, olej na smažení

Na sirup: 3 hrnky cukru, 3 ½ půl hrnku vody, šťáva z půlky citronu

Mleté pistácie nebo kokos na zdobení

1) Nejdřív připravte sirup. V hrnci smíchejte cukr s vodou a zahřívejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Potom stáhněte plamen na minimum a zhruba 15 minut vařte. Přidejte citronovou šťávu a ještě minutu povařte. Potom stáhněte z plotny a nechte sirup vychladnout.

2) Do menšího hrnce dejte máslo, dvě čajové lžíce cukru a přidejte dva hrnky vody. Za stálého míchání zahřívejte tak dlouho, dokud se máslo nerozpustí. Přisypte mouku a míchejte do hladka.

3)Sundejte hrnec z plotny a nechte těsto vychladnout. Pak přidejte jedno vejce, krupici a škrob a pečlivě zamíchejte.

4) Přendejte těsto do sáčku s nástavcem ve tvaru hvězdy a rozehřejte pánev s olejem. Vytlačujte podlouhlé válečky a osmažte je ze všech stran do světle hněda. Přendejte je na talíř vyložený ubrousky, které nasají přebytečný tuk.

5) Potom tulumbu ponořte do vychladlého sirupu a nechte ji nasáknout. Naservírujte na talíř, znovu polijte sirupem a posypejte pomletými pistáciemi nebo kokosem.

Doba přípravy 100 minut

Energie v jedné porci 315 kJ

Náročnost 2

Text Eva Hořánková

Foto Shutterstock

Štítky:
Související články
8.7.2025
Chalupářský pokrm, se kterým potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu. A s paprikou si ho ještě více oblíbíte! Ingredience 1 lžíce oleje 4 špekáčky 2 cibule 1 mrkev 1 červená paprika 3 stroužky česneku 2 lžíce rajského protlaku 1 lžíce kmínu 4 bobkové listy 2 lžíce mleté uzené papriky 8 brambor 3 rajčata sůl pepř hrst libečku Postup Na oleji orestujte nakrájené špekáčky a d
3.7.2025
Začalo ono krásné období plné chutí a vůní, většinou tak krátké a pomíjející. Ale co si trochu uložit do skleniček na horší časy? Jahodový džem s květy z černého bezu (4 sklenice 250 ml) 1 kg zralých sladkých jahod, 200–250 g cukru, 20 g jablečného pektinu, 100 g květů černého bezu (10–12 květenství) 1) Květy odložte na 30 minut na papír nebo na noviny, aby z nich vylezl hmyz. Poté květy odstř
24.6.2025
Trochu netradiční recept s použitím kávy a citronového pepře vás potěší svou chutí a určitě mile překvapí. Na 4 porce budete potřebovat: 4 plátky vepřové kotlety bez kosti, citronový pepř, hladkou mouku na obalení, olej na smažení, 1 střední nadrobno nakrájenou cibuli, 1 šálek (200 ml) silné překapávané nebo turecké kávy bez lógru, 1 lžíci hladké mouky, šlehačku (250 ml), sůl Přílohy: hranolky
18.6.2025
Kdo by neměl! Dobrý párek se bez ní vůbec nedá vychutnat. Nejen proto je ale hořčice je v různých obměnách doma prakticky po celém světě. Výchozími surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, ocet a sůl. Ovšem není hořčice jako hořčice. Už v základu se hořčice odlišuje podle toho, jaký druh hořčičného semínka se používá. * Jde o tři různé rostliny, příbuzné řepce olejné – ze kte
5.6.2025
Existují v mnoha barvách a tvarech, mají lehce pikantní chuť, jsou plné vitamínů a zdraví prospěšných látek. Připravují se na mnoho způsobů, včetně klíčků a listů. Můžeme se setkat s ředkvemi bílými, žlutými, červenými, zelenými i černými, nejčastěji jsou kulaté nebo oválné, běžně používaný je už i podlouhlý bílý daikon velikosti salátové okurky. Ty nejznámější kulaté s červenou slupkou jsou plo
reklama
Šikovné tipy
Když chcete zabavit tvořivé ruce
Pak budete potřebovat tři věci: nápad, návod a materiál. Nic z toho se neshání snadno, proto jsme pro vás dali dohromady hrst užitečných tipů. KLUBÍČKA, JEHLICE A HÁČKY Pletení se v posledních letech stalo velkou módou, ale časy, kdy se znalosti pletařských technik předávaly z matky na dceru, jsou ty tam. A zajít si jen […]
Když konturování, tak podle tvaru obličeje
Konturování je jednou z nejužitečnějších metod make-upu a vyplatí se ji naučit. Dokáže totiž vytvořit iluzi ideálního tvaru obličeje. Konturování vlastně napodobuje efekt světla a stínu: Světlem vytahuje líbivé rysy obličeje a tmavšími tóny zatlačuje do pozadí ty méně povedené. A protože každá tvář je originál, neexistuje jeden univerzální postup, jak si konturováním dodat na […]
Konec zápachu v bytě
Možná už se vám to také stalo. Vejdete do bytu a…. cítíte nepříjemný odér, který se line prostorem. Jen nemůžete přijít na to, odkud se bere. V případě, že se váš nos vzbouří a signalizuje nelibý pach, se zkuste zaměřit na 7 nejčastějších důvodů, proč to u vás doma smrdí. 1. Odpadkový koš Používání igelitových […]
Křída umí více než jen psát
Mít po ruce křídu se v domácnosti vyplatí. Skvěle čistí a umí i pár dalších kousků, přitom nedráždí, nevyvolává alergie a není jedovatá. Nahradí levanduli v šatníku: Působí ale trochu jinak. Zatímco levandule svým intenzivním aromatem nepříjemné pachy překryje, křída spíš řeší jejich příčinu, kterou bývá vlhkost v šatníku. Ta podporuje množení bakterií, které jsou […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Pražský hrad pod lupou: Už 100 let ho systematicky zkoumají archeologové
21stoleti.cz
Pražský hrad pod lupou: Už 100 let ho systematicky zkoumají archeologové
Československo jako samostatný stát bylo v té době velmi mladé. Sotva sedm let uplynulo od jeho vzniku v roce 1918. Ovšem česká identita má mnohem hlubší kořeny. Mnoho z těchto kořenů se skrývá pod Pr
Zvuk, který se mi už nevrátil
skutecnepribehy.cz
Zvuk, který se mi už nevrátil
Neslyším, ale i ticho má zvláštní sílu. Poslouchám ho každý den, když si sednu ke stolu s hrnkem slabého čaje a dívám se z okna na dvorek. Vždycky jsem měla ráda rána. Ne kvůli východu slunce, ten jsem často zaspala, ale kvůli tomu klidu, který přichází dřív než první hluk ulice. Poslední dva roky je ticho jiné. Přestala jsem slyšet
Castro byl zmrzlinový maniak
epochalnisvet.cz
Castro byl zmrzlinový maniak
Už se na to nemůže dívat…Célia Sánchezová, Castrova spolubojovnice a možná i něco víc, dál nehodlala snášet, že se Fidel někdy k jídlu nedostane třeba celý den a pak si v noci vaří špagety, na jejichž přípravě si zakládal…„Potřebuje kuchaře,“ řekla si. Volba padne na Erasma Hernándeze.   Po očku pozoruje, jak si muži kolem
Latinské císařství: Odsoudili křižáci vlastní stát k zániku?
historyplus.cz
Latinské císařství: Odsoudili křižáci vlastní stát k zániku?
Vzájemné spory jim nedovolily ovládnout celou Byzanc, křižáci si tím zadělají na spoustu problémů. Nejsou to ale jenom Byzantinci, kdo jim už brzy začne dělat problémy. Zuby na nově vytvořené Latinské císařství si brousí i bulharský car! Papež Inocenc III. (asi 1161–1216) v roce 1198 vyhlašuje v pořadí čtvrtou křížovou výpravu do Svaté země. Jakožto
Tradiční lamely v moderním pojetí
rezidenceonline.cz
Tradiční lamely v moderním pojetí
Usměrnit, omezit i zcela eliminovat přísun slunečních i světelných paprsků do interiéru, jemuž dodají i žádoucí dekorativnost. To spolehlivě dovedou osvědčené lamelové žaluzie. U vnitřních žaluzií je estetický efekt jedním z podstatných parametrů výběru. Někdy rozhoduje i způsob a místo instalace – u některých typů je totiž horní nosič žaluzií řešen univerzálně, takže je lze připevnit na stěnu i na strop.
Black Angel’s Bar opět mezi nejlepšími: umístil se v žebříčku Top 500 Bars světa
iluxus.cz
Black Angel’s Bar opět mezi nejlepšími: umístil se v žebříčku Top 500 Bars světa
Pražský Black Angel’s Bar byl i letos zařazen do prestižního mezinárodního žebříčku Top 500 Bars, kde se pro rok 2024/2025 umístil na 357. místě. Tato celosvětová platforma oceňuje špičkové podniky v
Neuvěřitelný příběh Kena Walterse: Mrtvice z něj udělá úspěšného grafika
enigmaplus.cz
Neuvěřitelný příběh Kena Walterse: Mrtvice z něj udělá úspěšného grafika
Britský stavební inženýr Ken Walters (*1956) žije pohodový, spokojený život. Vše se však změní na podzim roku 1986. Během nešťastné havárie si zlomí záda a vypadá to, že stráví zbytek života na vozíčk
Sakura: Více než jen strom – Pulzující symbol Japonska
epochaplus.cz
Sakura: Více než jen strom – Pulzující symbol Japonska
Když se řekne Japonsko, mnozí si vybaví ikonické růžové květy sakur. Tento opadavý strom, nebo spíše keř, je ale mnohem víc než jen pastva pro oči. Je to pulzující symbol japonské historie, kultury i hluboké filozofie, která se proplétá s osudy národa. Připravte se na cestu do světa, kde růžová barva není jen barvou, ale
Má kvůli Gottové hvězdný chlapík průšvih?
nasehvezdy.cz
Má kvůli Gottové hvězdný chlapík průšvih?
Trochu se to dalo čekat! Zpráva o tom, že herec Michael Douglas (80), známý třeba z filmu Základní instinkt, chce při návštěvě filmového festivalu v Karlových Varech povečeřet i se svou někdejší známo
Užijte si krásné skalní městečko na Kokořínsku
nejsemsama.cz
Užijte si krásné skalní městečko na Kokořínsku
Kokořínsko je krásná přírodní oblast plná skal, jezírek, ale i romantických roklí a hezkých pískovcových útvarů. Kokořínsko patří mezi chráněné krajinné oblasti. A není se čemu divit, protože tamní příroda je vskutku nádherná a dechberoucí. Jedná se o místo, které je jako stvořené pro pohodový jednodenní výlet. Stačí si jen vzít pohodlné oblečení, do batohu svačinu,
Dovolená v Itálii: Na co dát pozor, když vyrazíme autem
epochanacestach.cz
Dovolená v Itálii: Na co dát pozor, když vyrazíme autem
Řady lidí, kteří v létě vyrazí na dovolenou autem, se letos ještě rozšířily. Mohou za to především restrikce související s pandemií a nejistota spojená s leteckými a autobusovými zájezdy. Oblíbenou dovolenkovou destinací v přijatelné dojezdové vzdálenosti je Itálie, do které každoročně zamíří tisíce Čechů. Jak dojet hladce do cíle, které cesty můžete využít a na
Čína s chilli papričkou a arašídy
tisicereceptu.cz
Čína s chilli papričkou a arašídy
Potěší všechny gurmány, kteří si potrpí na výrazné chutě. Ingredience 500 g kuřecích stehenních či prsních řízků 2 červené a zelené papriky 1 čestvá chilli paprička hrst solených arašídů 1 c