Domů     Konečně je tu grilovačka
Konečně je tu grilovačka
17.8.2022

Těšíte se na ni každý rok, nebo grilujete jen občas? Ať tak či tak, vždycky jde přece především o posezení s přáteli s dobrým jídlem navrch. Máme pro vás pár tipů, které by se vám mohly hodit.

Přímé, nebo nepřímé grilování? Víte, jaký je mezi těmito dvěma metodami grilování rozdíl? Možná je používáte obě tak nějak intuitivně, tak si to jen zopakujeme.

Přímé

Jde o klasickou metodu, jež se hodí především na suroviny, které na tepelnou úpravu nepotřebují víc než 20–30 minut. Jídlo se umístí na rošt přímo nad žár ohně, kde se tepelně upraví a rozvine se typické aroma.

Je jasné, že masu musíte věnovat pozornost, protože teplota může vyšplhat až na 300 °C, takže se snadno spálí. Díky přímému žáru se rychle vytvoří kůrka. Většinou se pracuje se dvěma zónami hoření. Maso můžete grilovat chvíli na větším a pak zase na menším žáru.

Tip: Důležité je nechat maso po skončení grilování několik minut odležet, než je rozkrojíte. Může si tak odpočinout a nevyteče z něj tolik šťávy. Nebalte je ale do alobalu, protože by bylo vlivem horké páry propečené víc, než byste chtěli.

Místo talíře použijte mřížku a potřete je trochou oleje. Bude chráněné a zároveň bude moci pára unikat.

Nepřímé

Na tento způsob potřebujete gril s víkem a odkapávací miskou. Potraviny se negrilují přímo nad ohněm, takže je grilování šetrnější. Teplota není tak vysoká, pohybuje se mezi 140–180 °C. Žár proudí kolem potraviny podobně jako v horkovzdušné troubě.

Hodí se pro přípravu větších surovin, jako je například hovězí hrudí, pečeně, kýta, celá drůbež a celé ryby. I tady se ale musíte práci věnovat, protože díky zavřenému víku z grilu neuniká teplo a potraviny se rychle propečou. Další výhodou je to, že do ohně nekape tuk nebo šťáva.

Tip: Pokrmy můžete grilovat také zabalené v alobalu, pergamenovém papíru či v cihlářské hlíně. Zabalené potraviny lze připravovat i s otevřeným víkem. Způsob „v kabátku“ se hodí hlavně pro kuřecí prsa, kotlety, ryby, filety bez kůže a mořské plody.

Než začneme

Nemáte-li s grilováním moc zkušeností, není to důvod k obavám. Žádný učený z nebe nespadl a chybami se člověk učí. Ale aby jich bylo co nejméně, pamatujte na to, že suroviny musí být kvalitní a neměli byste je dát na gril přímo z chladničky.

Určitě jim dopřejte alespoň 30 minut na zotavení, tedy čas na získání pokojové teploty. U syrových klobás je největší chybou, když je položíte na příliš horký gril. Syrové maso se rychle zatáhne a i ta nejkvalitnější klobása praskne. Postupujte tedy opatrně.

Trvá to sice trochu déle, ale klobásy získají chuť a nádhernou kůrčičku. S předvařenými klobásami to není tak složité, ale i pro ně je výhodnější pomalejší postup.

Něco málo o mase

Drůbeží

Aby bylo kulinářským zážitkem, počítejte s dobrou marinádou. Maso by také mělo být nakrájené na menší kusy, aby se nemuselo grilovat dlouho a nevysušilo se.

Vcelku – zkuste připravit na plechovce od piva, nebo použijte speciální stojan.

Vnitřnosti – hodí se na špízy.

Prsa – nejlépe je grilovat je vcelku s kůží, ale i bez, nebo na kousky jako špízy.

Stehna – připravujte vcelku nebo na špízy.

Křídla – při marinování můžete popustit uzdu fantazii.

Vepřové

Jeho použití je všestranné a příprava je snadná. Navíc nemusí zrát. Špičkovou kvalitu poznáte podle vůně. Dávejte pozor na to, aby bylo maso pevné, po stlačení jen mírně povolilo, ale nezůstal v něm důlek. Syrové by nemělo ležet ve vlastní šťávě. Takové nekupujte.

Bůček – většinou se krájí na plátky a marinuje. Vcelku se nejdřív naloží, předvaří a pak přijde na gril.

Panenka – medailonky, špízy nebo vcelku. Maso je velmi křehké, proto se griluje jen krátce.

Pečeně – griluje se bez marinády, nebo lze naložit asi na hodinu do láku s kořením.

Plec – hodí se na steaky.

Žebra – maso se marinuje a griluje pomalu. Používá se spodní část žeber u hrudní kosti v oblasti břicha.

Krkovice – bývá prorostlá a nejlépe je grilovat ji vcelku.

Vrchní a spodní šál – hodí se na pečeni a řízky.

Hovězí a telecí

Kvalitní maso by mělo být vždy správně vyzrálé. Nejméně dva týdny. Ale čím déle maso zraje, tím lépe. Takže hledejte dobrého řezníka. S masem ze supermarketu díru do světa neuděláte. Kvalita hovězího se pozná podle mramorování.

Díky tuku má hovězí, ale i telecí skvělou chuť, protože během grilování se tuková vlákna rozpustí. Čím je poražené zvíře starší, tím tmavší má barvu.

Hovězí svíčková – steaky, špička a hlava se dá použít na špízy.

Hrudí – nádherně mramorované maso – většinou se ovšem griluje při nízké teplotě více hodin.

Roštěnec (Rumpsteak) – skvělé maso na steaky či pečení vcelku.

Vysoký roštěnec (Ribeye) – poznáte podle typického tukového oka, hodí se na steaky.

Loupaná plec – velmi aromatické maso prorostlé tukem, které je vhodné na steaky.

Telecí kotleta – když se griluje s kostí, je šťavnatější. V každém případě nemá ráda velký žár.

Telecí svíčková – je vhodná na medailonky a špízy.

Telecí kýta – je skvělá pro nepřímé grilování vcelku nebo přímé grilování jako steaky.

Jehněčí

Základním pravidlem je, že čím mladší kus, tím jemnější maso a lepší aroma. Jako jehněčí se označuje maso zvířat, která se dostala na jatka nejpozději ve 12 měsících. Maso starších už se nazývá skopové. Čím je zvíře mladší, tím jsou tuk a maso světlejší.

Svíčková – velmi křehké a libové maso ideální na přípravu medailonků, hodí se i na menší špízy.

Zadní pečeně s kostí – dá se skvěle připravovat vcelku nepřímým grilováním. Nejlepší je maso dostatečně dlouhou dobu marinovat.

Kotleta – typické jsou pro ni dlouhé žeberní kosti. Kotlety se dají grilovat vcelku nebo naporcované.

Kýta – má výraznější chuť. Většinou se prodává nakrájená na plátky určené právě na steaky na grilu. Dá se ale připravovat i vcelku s kostí.

Uzeniny a jiné

Různé masné výrobky ke grilování prostě patří. Nejlépe však chutnají, když si maso sami namelete.

Burgery – používá se výhradně hovězí maso. Ideální podíl tuku je 20 %.

Karbanátky – připravují se z mletého vepřového nebo ze směsi vepřového a hovězího masa. Skvěle se hodí také na přípravu špízů.

Klobásy a párky – grilují se vcelku nebo na špízu. Aby nepraskaly, nesmíte je grilovat příliš zprudka.

Další zajímavosti a také recepty najdete v knize Christopha Branda Voňavé grilování nakladatelství Grada, grada.cz.

Štítky:
Předchozí článek
Další článek
reklama
Související články
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno ale přišli na to, že Pe
1.5.2024
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat mezi vaječnými a bezvaječnými, semolinovými či celozrnnými, z pšenice, špaldy nebo
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
26.4.2024
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí 1-4 šálky kávy, nemusíte se starat o objem nádoby na vodu ani o rychlost přípravy. Vy
23.4.2024
Tento koláč vypadá dokonale, ale i tak chutná. Do tvarohu můžete zamíchat dvě lžíce máku nebo do něj vmíchat ovoce. Zdobit můžete také čerstvým ovocem, třeba jahodami. Ingredience na 1 formu Na těsto 300 g hladké mouky 150 g másla 1 vejce 1 žloutek 1 lžička nastrouhané citronové kůry 100 g moučkového cukru 1 lžička prášku do pečiva Na náplň 500 g měkkého tvarohu 150 g selskéh
reklama
reklama
Šikovné tipy
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu), […]
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
historyplus.cz
Jindřich II. & Diana z Poitiers: Milenka dostala darem korunovační klenoty
V očích krále Františka I. se zračí zoufalství. „Copak vy jste mého syna někdy viděla veselého?“ otočí se na hraběnku Dianu z Poitiers. Pohledná Francouzka se jen lišácky usměje. „Nechte to na mně, Sire. Udělám ho svým rytířem,“ slíbí mu nakonec. Tento úkol splní nade vše očekávání. Princ Jindřich (1519–1559) se do půvabné vdovy, která je o
Pečená kořenová zelenina s medem
tisicereceptu.cz
Pečená kořenová zelenina s medem
Zeleninu si vyberte podle chuti nebo toho, co máte zrovna doma k dispozici. Potřebujete 1,5 kg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer, dýni, pastinák, batáty, červenou řepu…) 1 palici česneku
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
iluxus.cz
Na vázách Františka Jungvirta se zabydleli brouci, žáby a ještěrky
Sklářský designer, výtvarník a malíř skla František Jungvirt se ve své nové sběratelské sérii uměleckých váz přenesl do zvířecí říše. Vybrané kusy z jeho stávajících kolekcí Garden a Trifid aktuálně z
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Novinky ze světa rychlovlaků
21stoleti.cz
Novinky ze světa rychlovlaků
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chc
Krásy skalních měst – Česká republika
nejsemsama.cz
Krásy skalních měst – Česká republika
Toužíte prozkoumat svět mohutných pískovcových věží, skalních stěn a krásných soutěsek? Skalní města jsou cílem mnoha turistů od nás i ze zahraničí. Kam zaplatíte vstupné, a kde můžete krásy přírody obdivovat zdarma? Pravčická brána Nejkrásnějším útvarem zdejší přírody a Národního parku České Švýcarsko je Pravčická brána, která se nachází asi 15 km od Děčína. Rozpětí celého oblouku má neuvěřitelných 26,5
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
nasehvezdy.cz
Proč je Sabina Remundová na všechno sama?
Diváci znají Sabinu Remundovou (51) jako ráznou státní zástupkyni ze seriálu Případy 1. oddělení. V soukromém životě by se ale ráda o někoho opřela. Bohužel je však na řadu věcí sama. Její manžel,
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
epochanacestach.cz
Muzeum v přírodě Zubrnice: Nejmladší skanzen zachraňuje staré tradice
Oblast Sudet měla po druhé světové válce tu smůlu, že odtud většina původních obyvatel se vztahem k regionu musela odejít. Nepříznivě se to projevilo na stavu krajiny i na architektonických památkách. Najednou se o ty po staletí opečovávané skvosty neměl kdo starat a nikomu na nich nezáleželo. Lidové stavby začaly chátrat, ale staleté dědictví naštěstí nezmizelo
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
skutecnepribehy.cz
Je těžké stát se andělem, někdy si to zkuste
Z rozvodu mě vyléčila až opravdová láska. Znovu jsem se vdala a můj druhý muž byl tak báječný, že jsem se po jeho boku změnila k lepšímu. Když mě Pavel opustil, nějakou dobu jsem se domnívala, že to nepřežiju. Samozřejmě že mě všichni ujišťovali, že na to se neumírá, že se dám dohromady, že to spraví jenom čas.
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
epochaplus.cz
ISS: Spadne do Tichého oceánu?
Jediná trvale obydlená vesmírná stanice, a to od 2. listopadu roku 2000. Našli bychom ji na naší nízké oběžné dráze ve výšce přibližně 400 kilometrů. Ač to tak astronautům ani nepřijde, má rychlost 27 720 kilometrů v hodině a Zemi tak obíhá zhruba v 92minutové periodě.   Standardně je tu 7 lidí, kteří se mění
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
enigmaplus.cz
Da Vinciho Vitruviánský muž: Je nejslavnější kresba světa šifrou?
Po celém světě najdeme šifry. Pokrývají zdi prastarých chrámů, stránky tajemných a nepochopených knih a v některých případech jsou schované i v malbách a jiných uměleckých dílech. To je i případ Vitru