Domů     „Jedy“ v kuchyni: Znáte je?
„Jedy“ v kuchyni: Znáte je?
12.7.2022

Běžně je používáme a o jejich možném riziku máme jakési povědomí. Jenže víme přesně, jak je to třeba s jedovatostí fazolí za syrova nebo s halucinogenními účinky muškátu?

Lilek

Podobně jako brambor, s nímž je botanicky příbuzný, obsahuje lilek nebezpečný solanin. Naštěstí je to látka tepelně nestabilní, takže se při vaření, pečení a smažení rozkládá a lilek je pak bez problémů jedlý.

V žádném případě se ale nehodí zasyrova do zeleninových salátů, problematický může být i grilovaný lilek, protože může být nedostatečně propečený.

Malý kousek syrového lilku nejspíš přežijete bez úhony, ale větší porce už vyvolá stejné příznaky otravy jako třeba bramborové klíčky.

Jak otrava probíhá? Ucítíte pálení v krku, nevolnost, nucení na zvracení, bolesti v břiše, k tomu se přidá průjem, horečka a zimnice. Vyšší dávky zhoršují dýchání, současně vyvolávají halucinace, ztrátu citlivosti až ochrnutí.

Naštěstí koncentrace solaninu v lilku ani v bramborách není tak vysoká, aby vedla k vážným otravám, pozor je ovšem třeba dát hlavně na děti, aby tyto potraviny nejedly syrové.

Mimochodem: Solanin nepodceňujte, neboť je to velmi účinný jed a v rostlinách funguje jako přirozený pesticid a fungicid. V bramborách je většina solaninu v zelených částech těsně pod slupkou a samozřejmě ve výhoncích a jejich okolí. Mohutně klíčící brambory je lepší celé vyhodit.

Zelené fazolky

Fazolky je třeba důkladně tepelně upravovat aspoň 15 minut. Tím se rozpadne jedovatá složka fazin, kterou obsahují. Toxické jsou přitom už v malém množství, k projevům otravy stačí několik semen z jednoho lusku.

Jak otrava probíhá? Fazin poškozuje sliznici střeva, takže se dvě až tři hodiny po jídle objevuje nevolnost, bolesti břicha a zvracení. V těžších případech se přidávají krvavé průjmy, horečka s třesavkou, někdy křeče. Jako první pomoc se doporučuje živočišné uhlí.

Červené fazole

Fazole jakožto luštěniny ohrožují zdraví jinou látkou než zelené fazolky. Označuje se jako fytohemaglutinin a vyskytuje se ve všech druzích fazolí, dokonce i v hrachu, ovšem červené fazole jejím obsahem ostatní druhy výrazně převyšují.

Naštěstí jde opět o látku, která se varem odbourává. Pro bezpečnou konzumaci je třeba fazole několik hodin máčet a pak aspoň 30 minut vařit. Tímto způsobem se připravují také konzervované fazole, proto se dají po otevření bez rizika jíst.

Nebezpečné jsou jen podomácku nedostatečně uvařené fazole. Uvádí se, že k otravě stačí sníst jen několik kusů.

Jak otrava probíhá? Fytohemaglutinin vyvolává nevolnosti se zvracením a průjmem. Specifickým příznakem jsou bolesti v zádech. Při větším množství způsobuje toxická látka tvorbu krevních sraženin a napadá buněčné stěny, takže otrava může končit až smrtí.

Plody bezu

Že jsou zasyrova jedovaté, je poměrně dobře známo, ale možná nevíte proč: Obsahují totiž látku sambunigrin, z níž se pak v těle tvoří kyanovodík.

Sambunigrin se ovšem při zahřívání rozkládá už při teplotě 76,3 °C, pro bezpečnou konzumaci je bezinky třeba zahřívat aspoň 20 minut na 80 °C.

Jak probíhá otrava? Zasahuje hlavně trávení a projevuje se bolestí břicha, zvracením, průjmem a nevolností.

Meruňková jádra

Problém spočívá už v tom, že jsme jádra meruněk jako děti běžně pojídali, proto je nám zatěžko uvěřit v jejich jedovatost. To však nic nemění na skutečnosti, že obsahují stejnou látku jako hořké mandle.

Označuje se jako amygdalin a dává hořkým mandlím charakteristickou vůni a toxickou sílu. V těle z amygdalinu vzniká kyanovodík. Amygdalin obsahují vedle mandlí také jádra některých peckovin, i když v menší koncentraci.

Jsou to především právě jádra meruněk a rynglí, v menším množství i broskve, třešně, višně, švestky. Amygdalin je také v jadérkách jablek a hrušek, ale uvolní se pouze tehdy, pokud je rozkoušeme.

Jak otrava probíhá? Na kyanianovodík reaguje nejcitlivěji nervový systém, a to bolestí hlavy, hučením v uších, nevolností a celkovou únavou. Pak se přidávají křeče v žaludku a zvracení. Vysoké dávky už ohrožují dýchání a práci srdce.

Nebezpečné množství jader nebylo definováno, doporučuje se ale konzumaci nepřehánět a omezovat na několik jader. U hořkých mandlí smrtelná dávka uvedena je a činí pouhých deset kusů, smrt nastává ochrnutím dýchacích svalů a zástavou srdce.

Pozor: Amygdalin se také označuje jako laetryl nebo vitamin B17 a jako takový se v alternativní medicíně doporučuje jako prostředek proti rakovině, ale také vysokému krevnímu tlaku, ateroskleróze nebo cukrovce.

Prodává se ve formě sušených jader meruněk, ale i přípravků z nich vyrobených. Jde však stále o stejnou látku, z níž v těle vznikne kyanovodík.

Hořké dýně a cukety

Hořká chuť tepelnou úpravou nezmizí a funguje jako varování: Nerozkládá se totiž ani látka kukurbitacin, která ji způsobuje. Chuťově nápadná je už v malém množství.

Jak otrava probíhá? Kukurbitacin dráždí trávicí systém, způsobuje nevolnost a zvracení. Při silné koncentraci může dojít až ke ztrátě vědomí.

Muškátový ořech

V množstvích, v jakých se používá ke kořenění, je zcela bezpečný. Přitom obsahuje halucinogenní látky s nepříjemnými vedlejšími účinky. K otravě byste ale museli spořádat plnou lžíci mletého oříšku.

Jak otrava probíhá? Halucinace a euforii doprovází nevolnost a zrychlený srdeční tep. Objevují se nekontrolovatelné pohyby svalstva v různých částech těla, například i v trávicím nebo dýchacím traktu. Tento stav může přetrvávat několik dní, než odezní.

I poté se pak mohou dalších pár dní udržovat potíže se soustředěním, rovnováhou a se zrakem.

Ústřice

Ačkoli jde o pochoutku spíše exotickou, na dovolené se vám ale na stůl dostat mohou. Záludnost ústřic spočívá v tom, že mohou – ale nemusí – obsahovat různé toxické látky. Ty se do těl ústřic dostávají s různou potravou. Při konzumaci způsobují čtyři různé typy otrav.

Jak otravy probíhají?

– Gastrointestinální: Projevuje se jako infekce trávicího traktu, ale ve skutečnosti jde o otravu tzv. kyselinou okadaovou, která narušuje prostředí ve střevech.

Průjmy a nevolnosti jsou sice nepříjemné, ale život neohrožují a příznaky po několika dnech odezní.

– Neurotoxická: Napaden je nervový systém, otrava se projeví nevolností, zvracením, potížemi s mluvením, štiplavým pocitem v ústech, v extrémních případech i dočasným ochrnutím některých partií. Otrava vyžaduje léčení v nemocnici, život ale obvykle neohrožuje.

– Amnezická: Tato otrava způsobuje amnézii čili ztrátu paměti. Příčinou je opět látka, která se do těl ústřic dostává se stravou. Vyvolává nevolnost, zvracení a průjem, bolest hlavy a krátkodobou ztrátu paměti, ve vážných případech i srdeční arytmií. Je nutné léčení v nemocnici.

– Paralytická: Je nejnebezpečnější, neboť vede kromě nevolnosti, zvracení a průjmu k pomalému ochrnutí svalů, což může způsobit zástavu srdce a dýchání. Při prvních příznacích otravy je proto nutné volat rychlou lékařskou pomoc.

Tip: O některých z těchto záludných potravin, ale i o mnohých dalších zajímavostech o jídle se dočtete v publikaci Proč pláčeme při krájení cibule; autor Andy Brunning, vydala Grada.

Foto: Shutterstock

Štítky:
Související články
22.11.2024
Bývaly zmrzlinové a šlehačkové poháry v někdejších „mléčných barech“ opravdu tak nebeské chuti, anebo vzpomínky na ně zkreslují roky? Našli jsme k nim původní receptury. Hity někdejších mléčných barů byly kupříkladu jahody se šlehačkou, griliáš anebo Banana split. Samozřejmě že nelze zapomenout ani na báječně vychlazený jahodový koktejl, na který se v parném létě stála fronta u automatu Koruna na
13.11.2024
Specialitu blízkovýchodní kuchyně jste již možná ochutnali. Ale nechtěli byste si nějakou dobrotu připravit doma? 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa, 500 g hovězího nebo jehněčího masa z krku, 500 g kulatozrnné rýže (Arborio), asi 50 ks spařených (naložených) vinných (nebo kapustových) listů, 2 lžíce olivového oleje, hrst nasekané petrželky, 2,5 lžíce směsi koření Baharat, 1,5 lžíce soli,
30.10.2024
Česká kuchyně je jedna z mála, která mák s oblibou využívá. A dělá dobře, protože je nejen chutný, ale také zdravý. Kromě obvyklých buchet a koláčů se dají z něj připravit i další dobroty. Máku má charakteristickou chuť a aroma, které ještě zvýrazníte tím, že ho opražíte na pánvi. Díky tomu se z něj totiž uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. A co z něj připravit? Možností je řada,
29.10.2024
Děláte dobře. Sušit nemusíte jen ovoce, jde to i s bylinkami, květinami na pot pouri, masem a samozřejmě houbami. S některými přístroji toho dokážete ještě mnohem víc, třeba vyrobit jogurt, nechat kynout těsto, nebo usušit domácí nudle... Aby vám sušička dělala radost a dobře sloužila, musíte si ji vybrat sobě na míru. Velikost tak akorát Záleží na tom, kolik toho chcete sušit a jak často. Suši
18.10.2024
Chytrým uspořádáním v kuchyni získáte nejen dostatek úložného prostoru, ale vejdou se vám tam i spotřebiče jako lednička, trouba nebo myčka. Jen se musíte zaměřit buď na malé, anebo multifunkční výrobky. Už jste si zvykli, že v malé kuchyni šetříte místem, kde se dá, abyste daný prostor využili co nejúčelněji. Museli jste zapomenout na myčku a lednička se vám tam vejde jen tak tak. Jenže nyní dos
reklama
Šikovné tipy
Dekorativní kyblíčky na drobnosti
Věčná otázka „kam s tím“ nás trápí často, zejména když jde o věci drobné, které většinou tak dobře uklidíme, že je potom ne a ne najít. Vyřešit to mohou hezké kyblíčky. Budete potřebovat: plechové kyblíčky, barvy na kovy (zde bílá, červená, modrá), štětce, molitanový váleček, obyčejnou tužku, tavicí pistoli, špičatou špejli nebo drát, bezbarvý lak, […]
Hollywoodské obočí dělá divy
Pěkné husté obočí je znamením mládí. A nejen to, jeho ladný oblouk dodá tváři úhlednost, takže pak vystačíte i jen s lehkým líčením. Naopak bez upraveného obočí to nikdy nebude úplně ono. Na internetu najdete podrobné návody, jak tvar obočí přizpůsobit rysům obličeje a vyrovnat disproporce. Jednodušší, přitom univerzálně slušivé je takzvané hollywoodské obočí. Vychází […]
Skvělé recepty ze švestek
Ze švestek se dá uvařit tolik dobrot! A mohou být sladké i slané. Pojďte se s námi na některé podívat. NA SLANO Srnčí steak 4 srnčí steaky, 4 lžíce olivového oleje, 75 ml červeného portského nebo červeného vína, 1 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce cukru, 1 lžička nasekaných lístků tymiánu a snítky na ozdobu, 8 […]
Zbavit se tetování je drahé a zdlouhavé
Proto se na internetu dají najít mnohé návody k jeho odstranění domáckými prostředky. Přitom zmírnění viditelnosti tetování je náročné i profesionálními metodami. Zájem o domácké prostředky je pochopitelný, jelikož profesionální ošetření rozhodně není zadarmo. A tak se kouknete na internet a řeknete si, no vida, jde to i podomácku a levně. Pravda je, že postupy […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Českobudějovičtí vědci objevili nový obří virus. Dostal jméno Budvirus
21stoleti.cz
Českobudějovičtí vědci objevili nový obří virus. Dostal jméno Budvirus
Vědci z Biologického centra Akademie věd ČR našli během letoška čtyřicet nových sladkovodních virů, které napadají vodní mikroorganismy. První, který se jim podařilo izolovat a podrobně popsat, dostal
Chrám, kde vládnou krysy
epochalnisvet.cz
Chrám, kde vládnou krysy
Indie jako by byla zvířatům zaslíbená. Nesmírné popularity si tu užívají v hinduismus posvátné krávy, kterým lidé nesmí zkřivit ani chlup. Ve státě Rádžastán zase chovají v úctě krysy!   Příběh chrámu, který je pojmenován po hinduistické bohyni Karni Matě, se začíná psát někdy mezi 14. a 16. stoletím. V té době je Karni Mata ještě smrtelnice
Karlovarský knedlík
nejsemsama.cz
Karlovarský knedlík
Karlovarský knedlík je oblíbená česká příloha, která se hodí k mnoha masovým pokrmům. Ingredience: ● 6 tvrdších rohlíků nakrájených na kostičky ● 3 vejce ● 200 ml mléka ● hrst hladkolisté petrželky ● 60 g másla ● ½ lžičky soli ● špetka muškátového květu ● 1 lžička oleje Postup: V misce rozšlehejte mléko, žloutky, polovinu soli, muškátový květ a rozpuštěné máslo. Přidejte pečivo, promíchejte a nechte 5
Katedrálu zachránil potápěč
historyplus.cz
Katedrálu zachránil potápěč
Potápěč v neforemném skafandru se znovu a znovu noří do zkalené vody. Jen na něm záleží, zda se téměř 1000 let stará katedrála nad ním za chvíli zhroutí, nebo zda se ji podaří zachránit. Anglie na počátku 20. století bije na poplach. Winchesterská katedrála, jeden z největších a nejslavnějších chrámů v zemi, se hroutí. Ve stavbě dlouhé
Démon lakomství: Jsou kleptomani posedlí?
epochaplus.cz
Démon lakomství: Jsou kleptomani posedlí?
Podléhá mu 50 legií určených ke službě všem bohatým hamižníkům. Jen připomeňme, že jedna legie čítá zhruba 5000 jedinců. Alespoň takto o údajném démonovi Mamonovi mluví svatý Lukáš (?–84), kterému je připisováno stejnojmenné evangelium tvořící třetí knihu Nového zákona.   V duchu rčení „hamty hamty, ať mám víc než tamty,“ se dočká personifikace i hebrejský
Klobásy jako snídaně šampionů
tisicereceptu.cz
Klobásy jako snídaně šampionů
Nic nenastartuje den lépe než opečené klobásy se spoustou koření a paprikami. Ingredience 2 klobásy 1 velká žlutá paprika 1 velká červená paprika 3 stroužky česneku 1 velká žlutá cibule ros
Má Kostková snahu zachránit manželství?
nasehvezdy.cz
Má Kostková snahu zachránit manželství?
V poslední době se toho Tereza Kostková (46) rozhodně nebojí. Když vyráží do společnosti, vyzbrojí se velkým výstřihem i rozparky. Snaží se tím svému manželovi něco naznačit? Moderátorka StarDance
Exkluzivní bydlení kolem olivovníku
rezidenceonline.cz
Exkluzivní bydlení kolem olivovníku
Mimořádný projekt Carla Ridge v hodnotě 25,5 milionu dolarů nabízí ty nejkrásnější výhledy z hřebene pohoří Trousdale na Tichý oceán. Prestižní lokalita ve čtvrti Beverly Hills amerického Los Angeles je ztělesněním snu zdejší bohaté smetánky. Vše tu podléhá přísným regulím, jež dokonce určují i výšku střech místních luxusních vil, navíc všechny stavební práce tu musejí
Pašík Vašík se stal hvězdou naší rodiny
skutecnepribehy.cz
Pašík Vašík se stal hvězdou naší rodiny
Babička si to malé selátko doslova vypiplala, děda z něj udělal komika, který bavil svými kousky celou vesnici i náhodné turisty. Ani nevím, odkud babička to neduživé selátko přinesla. Samozřejmě to bylo od někoho z naší vesnice, téměř každý choval prasata. To malé nic bylo asi desáté v pořadí narozených a podle toho vypadalo. Babička si jej nesla ve svém
Hory mají oči: Pojídal krutý klan kanibalů nevinné oběti?
enigmaplus.cz
Hory mají oči: Pojídal krutý klan kanibalů nevinné oběti?
V 16. století údajně jeho skutky vzbuzují nebývalou hrůzu. Říká se, že hlava 48členného klanu kanibalů Alexander Bean společně se svými společníky vraždí nevinné oběti ve skotské oblasti Galloway a ná
Zimní limitovaná edice Lukáše Jabůrka
iluxus.cz
Zimní limitovaná edice Lukáše Jabůrka
Renomovaný sklářský umělec Lukáš Jabůrek přichází s limitovanou zimní edicí váz a objektů. Novinky inspirované zimní přírodou i příběhy každodenního života spojují tradiční sklářské techniky s moderní
Jižní Tyrolsko: Horské štíty, usedlosti a sklenka vína…
epochanacestach.cz
Jižní Tyrolsko: Horské štíty, usedlosti a sklenka vína…
Nacházíte se sice v nejsevernější oblasti Itálie, slyšet je tu ale hlavně němčina. Malebný kraj s hlubokými údolími a ostrými horskými štíty vám v zimě nabídne více než 1100 kilometrů sjezdovek. Kvalitní sportovní vyžití pak vystřídáte sklenkou ceněného italského vína. Vítejte v Jižním Tyrolsku. Zdejší panoramatická krajina neoslňuje jen počtem a délkou lyžařských sjezdovek. Úctyhodný