Že jsou tyhle malé červené plody zdravé, věděly už naše babičky. Šípkový čaj působí nejen proti virózám a nachlazení, ale i proti bolestem kloubů. Doma si ale můžete připravit také šípkový sirup.
Dopřejte si každý den malou lžičku na podporu imunity, nebo ho zalijte vodou a popíjejte.
Šípkový čaj
Suroviny na přípravu: ½ šálku usušených šípků, 5 šálků vody Postup: Celé usušené šípky nasypte do vařící vody v poměru ½ hrníčku šípků na 5 hrníčků vody. Šípky vařte je zhruba půl hodiny a výsledný čaj nalijte do konvice přes velmi jemné sítko.
Před naplněním šálků nechte odvar pár minut odstát a pak pomalu popíjejte.
Šípkový sirup: Suroviny na přípravu: 1 kg šípků, 2–2,5l vody, 1 kg cukru. Ředíme v poměru 1:5 (1 díl sirupu na 5 dílů vody). Postup: Šípky očistíme tak, že odřežeme tmavé špičky, potom plody opláchneme. Vložíme do hrnce, zalijeme polovičním množstvím studené vody.
Povaříme 10-15 minut, necháme vychladnout a rozmixujeme. V případě, že je hmota příliš hustá, přilijeme vodu. Všechnu směs propasírujeme přes řidší síto, abychom odstranili semínka. Dolijeme zbytek vody a necháme odstát do druhého dne.
Poté směs promícháme a přecedíme přes husté síto,. Šípkovou šťávu vlijeme do hrnce, přidáme cukr, přivedeme k varu a za stálého míchání povaříme na mírném ohni 10 minut. Horký sirup naléváme do lahví. Skladovat můžeme 5–6 měsíců na chladném a tmavém místě.