Domů     Dáte si müsli, nebo granolu?
Dáte si müsli, nebo granolu?
25.1.2021

Vznikly téměř současně, i když v jiných částech světa. Jejich složení je podobné, spojuje je to, že se konzumují s mlékem či jogurtem, a přece je tu jeden rozdíl. Jaký?

Povíme, ale nejprve si neodpustíme malý exkurs do historie. Možná s překvapením zjistíte, že to, co považujete za dílo moderní doby, je už pěkně starý vynález.

Müsli (viz úvodní foto)

Začal je připravovat okolo roku 1900 švýcarský lékař Maximilian Bircher-Benner pro své pacienty v nemocnici, kde strava bohatá na čerstvé ovoce a zeleninu tvořila stěžejní část léčby.

Vzorem mu byl podivný pokrm, který ochutnal spolu s manželkou na túře v Alpách. Ono jídlo pojmenoval d’Spys (švýcarská podoba německého die Speise neboli pokrm). Výraz müsli je pak zdrobnělina švýcarského podstatného jména Mues, tedy kaše. Müsli, tak jak ho známe dnes, se vyrábí od šedesátých let 20. století.

Granola
Granola

Granola

Její objevení se datuje někdy okolo roku 1876 a připisuje se Johnu Kelloggovi. Tehdy totiž vynalezl potravinu, kterou nazval granola, z hrubozrnné pšenice, ovsa a kukuřice. Spolu s bratrem vyvíjeli celozrnné pokrmy pro vegetariány a lázeňské klienty.

Výsledkem byly vločky, které pacientům zachutnaly, a objednávky se brzy jen hrnuly. Možná také proto, že základem směsi byly kukuřičné lupínky, známé Corn Flakes. Od sušenek, které také vyráběli, byl ještě velký krok k dnešní granole, ale základ byl postaven.

Udělejte si sami

Důvod, proč si müsli či granolu udělat doma sami, čím dál víc lidí to tak dělá, je nasnadě. Sice musíte shánět potřebné suroviny, ale zase většinou víte, co jste do směsi dali, a v případě granoly, jak jste ji připravovali.

Navíc můžete mít jasně pod kontrolou množství cukru, či dalších sladicích látek. A neocenitelný bonus je, že si vyrobíte to, co chutná právě vám, což žádný výrobce nedokáže.

Připravujeme směs

Na začátku našeho snažení o přípravu domácího müsli stojí míchání suchých ingrediencí, takzvaného suchého müsli, které lze při dobrých podmínkách skladovat i velmi dlouho.

Základem většinou bývají ovesné vločky s kousky různého sušeného ovoce, ořechů a všemožných semínek. Běžně obsahuje i jiné obilné vločky, například pšeničné či žitné. Prostě fantazii a chutím se meze nekladou. Suché müsli lze pohodlně skladovat po řadu let.

Jeho příprava je rychlá, stačí je smísit s mlékem, jogurtem či ovocnou šťávou a případně kousky čerstvého ovoce nebo čokoládou.

Müsli
Müsli

Čerstvé müsli

Druhý typ müsli představuje čerstvě připravená směs ovesných vloček, předem namočených ve vodě nebo ovocné šťávě, a na jemno nastrouhaného nebo rozmixovaného jablka.

Mezi další obvyklé přísady patří na kousky nakrájené nebo strouhané čerstvé ovoce (např. banány, lesní plody, hrozny, mango), sušené ovoce, mléčné výrobky (např. jogurt, smetana, kondenzované mléko, čerstvý sýr, tvaroh), citronová šťáva, strouhané ořechy, semínka, koření (především skořice) a med.

Pozor si dejte na použití čerstvého mléka. To se totiž snadno sráží působením kyselin z jablka.

Dáme si granolu

Základem jsou ovesné nebo jiné obilné vločky, ořechy nebo semínka (nejlépe obojí) a med, cukr či sirup. Nádavkem přidejte koření a sušené ovoce a mixujte! Další možností je třeba jen následovat, co zrovna máte po ruce ve spíži:

vlašské ořechy, skořici, javorový sirup, hrozinky, křížaly, vanilku, lněné semínko, pohankové vločky, čokoládu… Tu ale přimíchejte až do zchladlé směsi, jinak by to nemuselo dobře dopadnout.

Pečenou směs pak můžete používat stejně jako müsli, ale také si můžete jen tak zobnout, či posypat salát.

Pomerančová granola

200 g ovesných vloček, 200 g špaldových vloček, 250 g nahrubo nasekaných ořechů (použijte ty, které máte nejraději), ½ hrnku dýňových semínek, ½ hrnku slunečnicových semínek, ¼ hrnku lněného semínka, ½ lžičky mleté skořice, ¼ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, špetka soli, 200 ml medu, šťáva z 1 pomeranče, 150 g jablečných křížal, 130 g nesířených brusinek v jablečné šťávě

1) Troubu předehřejeme na 170 °C. Ve větší misce smícháme ovesné a špaldové vločky, ořechy, semínka, skořici a špetku soli. V hrnku promícháme med s pomerančovou šťávou, nalijeme na vločkovou směs a rukama pečlivě promícháme.

2) Směs nasypeme rovnoměrně na plech a pečeme 25 až 30 minut. Několikrát vločky promícháme vařečkou, aby se nespálily. Když jsou vločky a ořechy hezky zlaté, vyndáme plech z trouby a granolu necháme důkladně vychladnout.

3) Teprve potom k ní přisypeme nalámané křížaly a brusinky. Granolu uchováváme v nádobě s víkem, kde vydrží křupavá zhruba měsíc.

Granola
Granola

Oblíbené tyčinky

Jsou jakýmsi kompromisem mezi müsli a granolou. Dělají se jako granola, ale říká se jim müsli. Je to úplně jedno, protože všichni víme, o co se jedná. Používáme je v práci ve chvílích krize, ale i na výletech, někdy je dostávají k svačině děti.

Bohužel často jde o ty kupované, které jsou plné cukru. Proto nebude na škodu si takové tyčinky zkusit udělat.

Nabízíme téměř univerzální recept, do kterého si kromě ovesných vloček, banánu a medu můžete přidat podle své chuti jakékoli ořechy, semínka a sušené ovoce.

Tyčinky

Ovesné vločky (2 hrnky), 1 větší banán, ¼ hrnku rostlinného oleje, 2 lžičky citronové šťávy, špetka soli, ¼ hrnku medu, hrnek sušeného ovoce (brusinky, švestky, datle, višně…), ¼ hrnku strouhaného kokosu, 1 lžička skořice, ¼ hrnku ořechů nebo semen

1) Ovesné vločky a ořechy (semínka) opražíme na sucho na pánvi dozlatova. Po vychladnutí smícháme s ostatními ingrediencemi a důkladně spojíme.

2) Přidáme rozmačkaný banán a směs zakápneme citronovou šťávou. Na plech vyložený pečicím papírem rozetřeme směs a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 20 min.

3) Po vychladnutí nakrájíme.

Text: Eva Hořánková

Foto: PX FUEL

reklama
Související články
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno ale přišli na to, že Pe
1.5.2024
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat mezi vaječnými a bezvaječnými, semolinovými či celozrnnými, z pšenice, špaldy nebo
29.4.2024
Jenže kolik to je? Lžíce se liší tvarem, šířkou i hloubkou. Pohodlné dávkování na lžíce a lžičky tak může mít svá úskalí, která převod na staré dobré gramy vyřeší. Odměřování na lžíce může působit potíže, když potřebujete množství surovin v receptu snížit – objem lžičky není polovinou polévkové lžíce, nehledě na to, že i tvar lžiček je rozmanitý. Stejně tak nešikovné je toto odměřování, když si h
26.4.2024
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí 1-4 šálky kávy, nemusíte se starat o objem nádoby na vodu ani o rychlost přípravy. Vy
23.4.2024
Tento koláč vypadá dokonale, ale i tak chutná. Do tvarohu můžete zamíchat dvě lžíce máku nebo do něj vmíchat ovoce. Zdobit můžete také čerstvým ovocem, třeba jahodami. Ingredience na 1 formu Na těsto 300 g hladké mouky 150 g másla 1 vejce 1 žloutek 1 lžička nastrouhané citronové kůry 100 g moučkového cukru 1 lžička prášku do pečiva Na náplň 500 g měkkého tvarohu 150 g selskéh
reklama
reklama
Šikovné tipy
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude […]
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku […]
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás. Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii. Používají […]
Velikonoční paráda z prvního kvítí
Velikonoce jsou tady! Přinášíme vám několik tipů, jak si je udělat krásné s pomocí prvního kvítí! Ve stejnokroji Že sestava v kabátku stejného střihu dokáže udělat úplně jiný dojem než bez kabátku, platí nejen u vojáčků. Kabátek přitom může být zcela jednoduchý, klidně z papíru nebo pruhu jutoviny. Jarní ikebana Pokud chcete neobvyklou květinovou dekoraci, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
epochaplus.cz
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
epochanacestach.cz
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Možná šlo o nejstarší observatoř v Evropě, možná zde probíhaly brutální rituály. Tragické dopravní nehody na silnici z Prahy do Chomutova, která tajemným místem prochází, jsou zase přičítány zdejší temné historii. Prehistorická svatyně
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,